Θα σώσουμε τον κόσμο ή θα προκαλέσουμε την καταστροφή του;
Η αναβίωση μία αγαπημένης σειράς είναι μία δύσκολη δουλειά, όμως πριν τέσσερα χρόνια η Sony και η Santa Monica Studio έδωσαν το παράδειγμα για το πως πρέπει να γίνεται. Με το God of War του 2018, όχι μόνο κατάφεραν να επαναφέρουν τη σειρά που έδειχνε ότι είχε δώσει ότι μπορούσε μέχρι το God of War: Ascension του 2013, αλλά κατάφεραν να την εντάξουν πάλι στις πιο αγαπημένες. Παρά τα ρίσκα που πήρε ο τίτλος του 2018 και τους ενδοιασμούς που υπήρχαν μέχρι την κυκλοφορία του, απέσπασε όλα τα βραβεία, ξεπέρασε τις 20 εκατομμύρια πωλήσεις και μπήκε ανάμεσα στα καλύτερα games του PS4 και γενικώς της προηγούμενης γενιάς. Λίγα χρόνια μετά έκανε και την πρωτιά για τη σειρά και ήρθε και στο PC, λαμβάνοντας εξίσου μεγάλη ανταπόκριση.
Η συνέχεια της ιστορίας ήταν παραπάνω από σίγουρη και αν και αρχικά επρόκειτο να γίνει τριλογία, η Santa Monica αποφάσισε να ολοκληρώσει την ιστορία στη Νορβηγική μυθολογία με το δεύτερο παιχνίδι για να μην μας κάνει να περιμένουμε άλλα πέντε χρόνια. Το God of War Ragnarök ανακοινώθηκε το 2020 μαζί με το PS5, όμως η Sony μας έβγαλε το λάδι μέχρι την κυκλοφορία του κυκλοφορόντας κυριολεκτικά ένα τρέιλερ το χρόνο και αποκαλύπτοντας ελάχιστες πληροφορίες. Μετά από κάποιες αναβολές, το πιο αναμενόμενο για πολλούς, video game της χρονιάς ήρθε στα χέρια μας τον Νοέμβριο του 2022.
Θα ακολουθήσουμε την προφητεία ή το ένστικτό μας;
Η ιστορία ξεκινάει 3 χρόνια μετά τα γεγονότα του God of War, όπου μετά τα όσα συνέβησαν στο τέλος του, ξεκίνησε ο μακροχρόνιος χειμώνας Fimbulwinter. Σύμφωνα με την προφητεία, μόλις τελειώσει ο Fimbulwinter, θα έρθει το Ragnarök, η καταστροφή του κόσμου. Ο Κράτος και ο Ατρέας πλέον πέρα από το να προσπαθήσουν να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τους υπόλοιπους Aesir θεούς θα πρέπει και να σταματήσουν αυτήν την προφητεία από το να ολοκληρωθεί. Στο επίκεντρο όμως βρίσκεται πάλι η σχέση πατέρα και γιού και το πως αυτή αλλάζει τους δύο πρωταγωνιστές μας ως ανθρώπους.
Η ιστορία είναι για μία ακόμη φορά καλογραμμένη έχοντας ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, ενώ μας βάζει στο κλίμα από πολύ νωρίς. Αυτό που μας εξέπληξε ευχάριστα είναι ότι αυτή τη φορά υπάρχει περισσότερο χιούμορ, αλλά χωρίς να αλλοιώνει την ατμόσφαιρα και το ύφος της σειράς. Οι νέοι χαρακτήρες, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, είναι επίσης αρκετά καλοφτιαγμένοι και ενδιαφέροντες και ακόμα και τα μεγάλα σε διάρκεια cutscenes δεν μας έκαναν να βαρεθούμε. Το μοναδικό μικρό παράπονο που έχουμε από το σενάριο είναι ότι σε ορισμένα σημεία επιλέγει τις πιο ασφαλείς επιλογές χωρίς να πάρει πολύ μεγάλα ρίσκα.Σε καποιες φασεις υπαρχουν υπερβολικοί -λίγο περιττοί- διάλογοι και παραπάνω cutscenes απ' ότι δράση, ειδικά στις πρώτες ώρες. Σαν σύνολο η ιστορία μας πήρε γύρω στις 23 ώρες για να την ολοκληρώσουμε και φαίνεται ότι υπάρχει τουλάχιστον άλλο τόσο περιεχόμενο που μας περιμένει.
Δώσε μας μάχες και πάρε μας την ψυχή
Το βασικό gameplay αναμενόμενα παραμένει σχεδόν ίδιο με το προηγούμενο God of War, έχοντας το ίδιο Third-person σύστημα μάχης και αρκετά RPG στοιχεία. Φυσικά υπάρχουν αρκετές προσθήκες και βελτιώσεις. Τα βασικά σας όπλα θα είναι αρχικά το αγαπημένο Leviathan Axe και οι Blades of Chaos, μεταξύ των οποίων μπορείτε να εναλλάσσετε οποιαδήποτε στιγμή. Για να τα αναβαθμίζετε θα πρέπει να επισκέπτεστε τους Brok και Sindri, έχοντας όμως το απαραίτητο χρυσό αλλά και τους πόρους που απαιτούνται τους οποίους βρίσκετε σταδιακά όσο προχωράτε. Επίσης μπορείτε να φτιάχνετε και να αναβαθμίζετε λαβές για αυτά που επηρεάζουν τις επιδόσεις τους.
Το A.I. του παιχνιδιού διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν πέντε επίπεδα δυσκολίας και προσωπικά έπαιξα στο δεύτερο μεγαλύτερο και το ευχαριστήθηκα, αν και στα bosses ήθελα αρκετά retries. Οι μάχες με απλούς εχθρούς είναι εύκολες, ειδικά τις πρώτες ώρες, αφού μπορείτε να μπλοκάρετε τις επιθέσεις με την ασπίδα σας και μετά να αντεπιτίθεστε. Υπάρχουν όμως και επιθέσεις που δεν μπορείτε να μπλοκάρετε και συμβολίζονται με κύκλο, οπότε εκεί πρέπει να τις κάνετε dodge με barrel roll. Τα barrel rolls θα τα χρειαστείτε πιο συχνά. Το μεγάλο ενδιαφέρον έχει να κάνει με τα bosses, τα οποία έχουν περισσότερα στάδια για να τα εξοντώσετε, με checkpoint σε κάθε στάδιο. Εκεί χρειάζεστε επίσης barrel rolls και σωστή χρήση των skills την κατάλληλη στιγμή.
Αυτό που προσωπικά με δυσαρέστησε στο νέο God of War είναι το user interface στο inventory. Θεωρώ ότι το προηγούμενο user interface, με τις πολλές πληροφορίες στην οθόνη, ήταν πολύ πιο εύχρηστο και πρακτικό. Δυστυχώς στη νέα έκδοση, η Santa Monica αποφάσισε να αλλάξει τον σχεδιασμό των μενού με στόχο να απευθύνονται στους casual gamers. Ναι μεν υπάρχουν tutorials εκμάθησης, αλλά το νέο σύστημα απαιτεί χρόνο να το μάθετε και πολλά μπρος-πίσω μέχρι να κάνετε τις εργασίες που θέλετε. Το ενδιαφέρον επίσης έγκειται και στις Runic Attacks, όπου για κάθε όπλο έχετε μία light και μία heavy, άρα ανάλογα με τον εχθρό εφαρμόζετε την στρατηγική που θέλετε.
I am still the God of War!
Μία ευχάριστη επιστροφή είναι επίσης ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τις λεπίδες σας για να σκαρφαλώνετε τοίχους ή να κάνετε κούνια από το ένα σημείο στο άλλο, όπως κάναμε στα παλιά God of War, αλλά όχι στο προηγούμενο. Οι ασπίδες έχουν επίσης ανανεωθεί αρκετά και πλέον έχετε αρκετές επιλογές. Η βασική τους χρήση είναι η ίδια, όμως έχουν ποικιλία στα στατιστικά τους και θα πρέπει να τις δοκιμάσετε για να βρείτε ποια σας βολεύει. Τέλος υπάρχει και άλλο ένα βασικό όπλο που θα αποκτήσετε, αλλά θα σας αφήσουμε να το ανακαλύψετε. Το Rage of Sparta επιστρέφει και αυτή τη φορά, μπορείτε να το τροποποιήσετε ώστε για παράδειγμα αντί να ρίχνετε μπουνιές απλά να σας γεμίσει το hp.
Πέρα από τα όπλα σας θα χρησιμοποιείτε και πανοπλίες για τον θώρακα, τη μέση και τους καρπούς. Ο τρόπος που τις χειρίζεστε είναι ο ίδιος με τα όπλα δηλαδή μπορείτε να τις αναβαθμίζετε και εφόσον έχετε τους απαραίτητους πόρους να φτιάχνετε καινούργιες. Μία διαφορά είναι ότι οι περισσότερες έχουν τα ίδια επίπεδα αναβαθμίσεων και αρκετά παρόμοιες επιδόσεις, οπότε στο τέλος η επιλογή της κάθε πανοπλία είναι και αισθητική. Ο Ατρέας και οι υπόλοιποι companion χαρακτήρες έχουν επίσης inventory για να τους αλλάζετε όπλα και πανοπλίες, όμως είναι πολύ πιο basic και εκεί είναι ξεκάθαρα αισθητικές οι αλλαγές. Φυσικά έχουν και αυτοί skill tree και τα δικά τους skills ξεκλειδώνονται πιο γρήγορα από τα δικά σας, καθώς είναι λιγότερα και έχουν τους δικούς τους πόντους εμπειρίας.
Οι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε έχουν περισσότερη ποικιλία αλλά κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο God of War. Όσο ανεβαίνετε levels ανεβαίνουν και αυτοί και αν εξερευνήσετε και βρείτε κάποιους με μεγαλύτερο level από εσάς τότε θα δυσκολευτείτε αρκετά. Οι απλοί εχθροί έχουν μόνο σπαθιά και ασπίδες και δεν θα σας ζορίσουν ιδιαίτερα. Αργότερα όμως έρχονται και εχθροί που κάνουν επιθέσεις από μακριά, αντέχουν πολύ περισσότερο damage και είναι αρκετά μεγαλύτεροι σε μέγεθος. Το A.I. τους παραμένει το ίδιο επιθετικό και αν δεν είστε προσεκτικοί στο να αποφεύγετε ή να αποκρούετε επιθέσεις, θα χάνετε πολύ hp και πολύ σύντομα.
Όπως και στο προηγούμενο χρησιμοποιούμε το Τετράγωνο κουμπί για επιθέσεις του companion από μακριά και πατημένο για τις special επιθέσεις του. Επιπλέον υπάρχουν και πολλά περισσότερα bosses αυτή τη φορά. Τα πλάσματα είναι και στην ίδια κλίμακα με τον δράκο στο προηγούμενο God of War αλλά και πιο κοντά… στο μέγεθός σας, όμως δεν αποκαλύψουμε περισσότερα για να αποφύγουμε τα spoilers. Ο συνολικός αριθμός bosses είναι σχεδόν ο τριπλάσιος από την προηγούμενη φορά.
Το σχεδόν Open-world κομμάτι επιστρέφει και μπορείτε να εξερευνήσετε ελεύθερα τα βασίλεια και παρεκκλίνετε από την βασική ιστορία. Τα sidequests είναι αρκετά για να γεμίσουν τον ίδιο χρόνο ή και παραπάνω από την βασική ιστορία. Για τις περισσότερες μεγάλες αποστάσεις επιστρέφει η βάρκα, ενώ στο Midgard, το οποίο είναι πλέον παγωμένο θα χρησιμοποιείτε ένα έλκηθρο, το οποίο σέρνουν οι δύο πιστοί σας λύκοι. Τα sidequests περιλαμβάνουν δοκιμασίες, fetch quests, συνέχειες της βασικής ιστορίας ενώ ως ανταμοιβές θα λάβετε από χρυσό μέχρι ολόκληρες πανοπλίες.
Πανέμορφο αλλά αρκετά οικείο
Στον τομέα των γραφικών το God of War Ragnarök είναι από τα πιο όμορφα games που κυκλοφορούν και ας μην είναι οπτικά η μέρα με την νύχτα με το προηγούμενο. Η μηχανή γραφικών είναι η ίδια όμως η Santa Monica δείχνει ότι έχει τερματίσει τις δυνατότητές της. Κάθε επιφάνεια είναι γεμάτη λεπτομέρειες, πράγμα που κάνει όλα τα περιβάλλοντα να δείχνουν πολύ γεμάτα. Αρχικά μας φαινόντουσαν όλα μονότονα καθώς το μόνο βλέπαμε είναι χιονισμένα τοπία, όμως μετά τις πρώτες ώρες όπου αρχίσαμε να ταξιδεύουμε σε άλλα βασίλεια, η τεράστια ποικιλία που έχουν τα περιβάλλοντα έγινε άμεσα αισθητή.
Κάθε βασίλειο δείχνει να είναι άλλος κόσμος από το προηγούμενο, πάντα όμως με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια όπως αναφέραμε. Παρότι αρκετά από τα βασίλεια τα είχαμε επισκεφθεί και στο παρελθόν, αυτή τη φορά πήγαμε σχεδόν πάντα σε διαφορετικές τοποθεσίες στο καθένα, οπότε ποτέ δεν είδαμε κάτι να επαναλαμβάνεται. Ο σχεδιασμός τον χαρακτήρων είναι επίσης εξαιρετικός από τα σημάδια στα όπλα μέχρι και τις λεπτομέρειες στα πρόσωπα. Πολύ πετυχημένες είναι και εκφράσεις των προσώπων σε όλους τους χαρακτήρες και δεν βασιζόμαστε απλά στα λόγια τους για να καταλάβουμε τι σκέπτονται. Αυτό βοηθάει στο να παίρνουμε και σοβαρά τις πιο σημαντικές σκηνές. Οι φωτισμοί και οι αντανακλάσεις σε κάθε επιφάνεια είναι επίσης εξαιρετικοί και δίνουν πολύ στην ατμόσφαιρα που θέλει το παιχνίδι να μας παρουσιάσει.
Αυτό που έχει πάει η Santa Monica σε άλλο επίπεδο είναι το μονοκάμερο, το οποίο επιστρέφει. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί την μία αδιάκοπη λήψη αυτή τη φορά είναι πραγματικά εντυπωσιακός, όχι μόνο στο πόσο περιεχόμενο χωράει σε κάθε πλάνο, αλλά και στον τρόπο που εναλλάσσει μεταξύ σκηνών που μπορεί να διαδραματίζονται σε εντελώς διαφορετικές τοποθεσίες, όπως και στο πόσο ομαλά και φυσικά γίνεται η μετάβαση από cutscene σε gameplay και το αντίστροφο. Όλα τα παραπώ τρέχουν στο PS5 χωρίς το παραμικρό framedrop ή bug. Πέρα από τα κλασσικά 2 modes, δηλαδή την έμφαση στην 4Κ ανάλυση ή την έμφαση στα 60fps, έχουμε και άλλες δύο επιλογές εφόσον υπάρχει οθόνη που να υποστηρίζει 120hz. Η μία είναι 4Κ στα 40fps και η άλλη στα 120fps, χωρίς όμως να πέφτει η ανάλυση κάτω από 2Κ.
Ο Boy μεγάλωσε και ωρίμασε
Ο ήχος είναι εξαιρετικός χωρίς να μας αφήνει το παραμικρό παράπονο. Όλα τα οπτικά εφέ είναι καλοδουλεμένα, από τις καταστροφές, μέχρι τους ήχους από τα χτυπήματα των όπλων σας. Επιπλέον όλα αλλάζουν ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεστε, σε εσωτερικούς χώρους ή εξωτερικούς. Η μουσική είναι αρκετά παρόμοια με το God of War του 2018, με πολλά κομμάτια να επιστρέφουν αλλά και νέα. Αναμενόμενα είναι πολύ προσεγμένη και πολύ ταιριαστή σε κάθε περίσταση.
Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι επίσης από τις καλύτερες στη βιομηχανία για μία ακόμη φορά. Οι Christopher Judge και Sunny Suljic επιστρέφουν στους ρόλους των δύο πρωταγωνιστών και κάνουν για μία ακόμη φορά εξαιρετική δουλειά στο να μας πείθουν στην κάθε σκηνή. Αισθητή η διαφορά είναι στον Suljic ως Ατρέα, όχι μόνο λόγω της πλέον πιο αντρικής φωνής του, αλλά γιατί δείχνει πια ικανότατος να κουβαλήσει ολόκληρες σκηνές μόνος του. Οι νέοι ηθοποιοί κάνουν επίσης αρκετά καλή δουλειά, όμως δεν θα αποκαλύψουμε πολλά παραπάνω για τους χαρακτήρες τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι το παιχνίδι έχει πλήρη μεταγλώττιση στα Ελληνικά σε ομιλία, μενού και υποτίτλους με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς να επιστρέφουν στους ρόλους τους.
Τα τέσσερα χρόνια φάνηκαν σαν αιώνας
Το God of War Ragnarök είναι το sequel που περιμέναμε και που άξιζε το God of War του 2018 και μία από τις πλέον ιστορικές σειρές του PlayStation. Το gameplay παραμένει εθιστικό μετά από 2 games και δεκάδες ώρες, ο τεχνικός τομέας εξαιρετικός και η συνολική εμπειρία παραπάνω από χορταστική. Ότι υποσχέσεις έδωσε τις τήρησε ενώ υπήρχαν και πολλές εκπλήξεις που ούτε αναφέρθηκαν στο marketing πριν την κυκλοφορία. Οι fans της σειράς και ειδικά του προηγούμενου τίτλου δεν έχετε κανένα λόγο να μην παίξετε το νέο sequel. Η Santa Monica αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι είναι από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης της Sony και περιμένουμε να την δούμε να ανοίγει τα φτερά της και πέρα από τη σειρά God of War, πράγμα που μάλλον θα γίνει σύντομα. Η εν λόγω σειρά φυσικά και έχει ακόμα μέλλον, όμως μάλλον θα κάνουμε χρόνια να την ξαναδούμε.
Θετικά:
- Άρτιος τεχνικός τομέας
- Εθιστικό gameplay που δεν βαριόμαστε, όσες ώρες και να αφιερώσουμε
- Ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη ιστορία
- Εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς
- Χορταστική διάρκεια
- Άφθονο περιεχόμενο πέρα από τη βασική ιστορία
Αρνητικά:
- Το σενάριο θα μπορούσε να γίνει πιο τολμηρό σε ορισμένα σημεία
- Κάποιες σύντομες, αλλά απότομες άνοδοι στη δυσκολία
Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9.5
Gameplay: 9
Σενάριο: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 9
Ένα ακόμα επικό ταξίδι του Kratos ήρθε για να μας χαρίσει πολλές ακόμα ώρες διασκέδασης.
Ερμής Δερβίσης
Comments
Απο το review και τα βιντεο φαινεται επος!
Παρατηρησα οτι εχουν βαλει περισσοτερα βιντεο παρα δραση και λιγο τα μενου δυσκολευουν.
Αλλά οι μαχες με τα bosses είναι επικές!!
Ωραιο review.