The Sojourn

Hot
Το ταξίδι της ψυχής είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά.

Το ταξίδι της ψυχής είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά.

Το ταξίδι της ψυχής είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά.

Το μυστήριο αποτελεί το αλατοπίπερο της ζωής μας και την καθιστά ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα, καθώς μετακινούμαστε από τo ένα ηλικιακό στάδιο στο επόμενο. Οι άνθρωποι της Shifting Tides έχουν ενσωματώσει για τα καλά το μυστήριο στην καθημερινότητα τους αλλά και σε όλες τις δημιουργικές τους προσπάθειες. Πηγαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του εν λόγω studio θα εκπλαγείτε από την λακωνικότητα με την οποία αυτοπεριγράφονται και από την απουσία φωτογραφιών η άλλων πληροφοριών σχετικά με το ποιοι και πόσοι δουλεύουν στο studio. Τουλάχιστον παρέχουν επαρκείς πληροφορίες αναφορικά με το The Sojourn, το εξαιρετικό Puzzle πρώτου προσώπου το οποίο θα αποτελέσει το θέμα του παρόντος άρθρου.

Από την κούνια, στην αιωνιότητα
Αναζητώντας την μετάφραση της λέξης Sojourn θα διαπιστώσετε ότι αναφέρεται στην προσωρινή διαμονή σε ένα μέρος, σε κάτι πεπερασμένο, εντελώς εφήμερο. Χαζεύοντας τα αγάλματα που εμφανίζονται με μαγικό τρόπο δεξιά και αριστερά στα levels, επιβεβαιώνετε αυτό που καταλάβατε από την πρώτη στιγμή που ερμηνεύσατε τον τίτλο, ότι πρόκειται για ένα ταξίδι στην ζωή ενός ατόμου, από τα γεννοφάσκια μέχρι το τέλος. Η εφήμερη φύση της ζωής ενσωματώνεται σε ένα σεβαστό αριθμό από αυτοτελείς γρίφους τους οποίους πρέπει να καταστρέψετε με το ισχυρότερο όργανο του σώματος σας, το μυαλό. Βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα ματιά του χαρακτήρα σας και νιώθετε ότι χειρίζεστε την ψυχή του ατόμου που αναπαριστούν τα αγάλματα από την βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση.

the sojourn 1

Το ταξίδι που αφηγούνται τα αγάλματα περιλαμβάνει και ένα σωρό δευτερεύοντες χαρακτήρες οι οποίοι εμφανώς επηρεάζουν την πορεία του χαρακτήρα σε διάφορα στάδια της ζωής του. Το σενάριο περιορίζεται σε μια ευρύτατη αλληλουχία οπτικών πληροφοριών χωρίς καθαρή επεξήγηση και επιτρέπει έτσι στην φαντασία σας να κάνει "πάρτι" σχετικά με την φύση του πλάσματος που χειρίζεστε και την ζωή που δείχνει να βιώνει. Προσωπικά λάτρεψα την συγκεκριμένη προσέγγιση διότι την αντιμετώπισα σαν έναν επιπλέον γρίφο που έπρεπε να λύσω για να απολαύσω το ψηφιακό ταξίδι στην ολότητα του. Προτείνω να ανοίξετε τα ματιά σας στο περιβάλλον για να απολαύσετε όλες τις αισθητικές πινελιές του τίτλου, σε αντίθετη περίπτωση, αν βιάζεστε να το τερματίσετε η την "βρίσκετε" περισσότερο με τους κυρίως ειπείν γρίφους, αντιμετωπίστε στο ελεύθερα σαν μια σειρά από πανέξυπνους και πολύ δύσκολους (ενίοτε) γρίφους σε ονειρικό περιβάλλον.

Η ζωή σαν γρίφος
Σε γενικές γραμμές, η πορεία σας στο The Sojourn είναι προεπιλεγμένη και κατευθυνόμενη, δηλαδή γραμμική. Οι εξαιρέσεις εμφανίζονται αρκετές ώρες αργότερα και περιλαμβάνουν πρόσθετους γρίφους οι οποίοι παρουσιάζονται μετά την ολοκλήρωση ενός level και σας καλούν να τους λύσετε, με σκοπό να προπονήσουν το μυαλό σας και να σας χαρίσουν προσωπική ικανοποίηση. Υπάρχουν και εξτρά γρίφοι με τους οποίους μπορείτε να ασχοληθείτε πριν περάσετε ένα τμήμα του παιχνιδιού. Αρχίζετε το ταξίδι σας με μια σειρά από tutorial γρίφους που σας εκπαιδεύουν στην λογική του παιχνιδιού και σας μαθαίνουν τα game mechanics. Σκοπός κάθε γρίφου είναι να ανοίξετε την έξοδο του level και να αποδράσετε από εκεί προς το επόμενο. Για να το πετύχετε, παίζετε αδιάκοπα με το φως και το σκοτάδι.

Πηδώντας σε μια μαγική φωτιά σαν... αναστενάρης, μπαίνετε για περιορισμένο διάστημα στην σκοτεινή πλευρά και αποκτάτε την δυνατότητα να χειρίζεστε αγάλματα, καθρέπτες, μουσικά όργανα και αλλά πράγματα. Ο στόχος σας είναι να συνδυάσετε τα αντικείμενα στον χώρο με αριστοτεχνικό τρόπο ώστε να γεφυρώσετε όλα τα χάσματα, να υπερπηδήσετε όλα τα εμπόδια και να περάσετε από την έξοδο στο επόμενο level. Πολύ σύντομα θα νιώσετε σαν μετρ του σκακιού τοποθετώντας στρατηγικά τα κομμάτια σας στον χώρο, μπαινοβγαίνοντας σαν κύριος στον σκοτεινό κόσμο και βρίσκοντας την λύση στους ολοένα και δυσκολότερους γρίφους. Δυο τακτικές υπάρχουν στην προσέγγιση κάθε γρίφου και είμαι βέβαιος ότι θα τις χρησιμοποιήσετε και τις δυο εξίσου. Η μια είναι η λογική σκέψη, τουτέστιν θα καθίσετε να σκεφτείτε εντατικά το πλάνο που θα σας οδηγήσει στην έξοδο και θα το εφαρμόσετε στην συνέχεια. Η άλλη τακτική είναι η γνωστή μας trial and error, δηλαδή η δοκιμή διαφορετικών συνδυασμών έως ότου καταλήξετε στον σωστό.

Αν το brainstorming είναι το φόρτε σας και αναζητάτε εναγωνίως νοητικές προκλήσεις για να δυναμώσετε τον εγκέφαλό σας, θα ανακαλύψετε ουκ ολίγες στο The Sojourn.

 

Σκοτάδι στο φως
Η είσοδος στην σκοτεινή πλευρά σας μεταφέρει ακαριαία από την ηλιόλουστη πραγματικότητα σε ένα μυστηριώδες περιβάλλον στο οποίο εμφανίζονται σκοτεινά μονοπάτια που γεφυρώνουν αδιάβατα κενά. Σε αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγάλματα σαν συσκευές τηλεμεταφορας και καθρέπτες που προβάλλουν το σκοτεινό φως τους προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε. Στην σκοτεινή πλευρά τα φυσικά εμπόδια του ηλιόλουστου κόσμου αφανίζονται προσωρινά, επιτρέποντας σας να περάσετε σε αδιάβατες περιοχές. Στην πλειονότητα τους, όλοι οι γρίφοι παίζουν με το στοιχείο του χρόνου, ρίχνοντας χρονικούς περιορισμούς σαν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία σας. Αν μπορούσατε να παραμείνετε για όσο χρόνο γουστάρετε στην σκοτεινή πλευρά, οι γρίφοι θα διαρκούσαν δευτερόλεπτα αλλά αυτό δεν "παίζει".

Οι γρίφοι είναι αριστοτεχνικά ρυθμισμένοι έτσι ώστε να υπάρχει πάντα ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα για να εκτελέσετε τις κινήσεις σας στο σκοτάδι, χρονικός περιορισμός που αναπαρίσταται από ευδιάκριτες μπάρες οι οποίες εξανεμίζονται με κάθε σας βήμα η δισταγμό. Θάνατος δεν υπάρχει στο The Sojourn και το γεγονός ενισχύει περαιτέρω την θεωρία μου περί ταξιδιού της ψυχής. Αν φουντάρετε στο κενό, επιστρέφετε στο σημείο που ήσασταν πρωτύτερα για να ξαναπροσπαθήσετε, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επανεκκίνησης του γρίφου σε περίπτωση που τα κάνατε... χάλια. Το αργό περπάτημα του χαρακτήρα θα εκνευρίσει όσους έχουν συνηθίσει την ταχύτητα των περισσότερων games όμως η ταχύτητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας στο παιχνίδι, μόνο η ταχύτητα της σκέψης σας μετράει.

the sojourn 2

Απολαύστε την θέα
Τα πάντα στο The Sojourn είναι συντονισμένα σε έναν καθορισμένο ρυθμό βαδίσματος εκτός από την άρπα βεβαία, η οποία παίζει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κινείστε δεν κινείστε. Η λακωνικότητα στην οποία αναφέρθηκα πριν γίνεται πολύ αισθητή στον εκνευριστικά μικρό αριθμό κινήσεων που διαθέτετε ακόμη και για τους πιο περίπλοκους γρίφους. Αν κάποιος σας πει τι να κάνετε, χρειάζονται μόνο ένα ή δύο λεπτά για να περάσετε οποιοδήποτε γρίφο αλλά όταν προσπαθείτε να καταλάβετε ποιο αντικείμενο χρειάζεται το relic (το διατηρεί ενεργό στο φως και στο σκοτάδι) που θα στρέψετε τους προβολείς για να ρίξετε την σκοτεινή τους ενέργεια, που πρέπει να στέκεται το άγαλμα για να τηλεμεταφερθειτε, πότε πρέπει να ενεργοποιήσετε την άρπα για να δημιουργήσει αυτοσχέδιες γέφυρες κ. ο. κ. ο χρόνος παιξίματος διευρύνεται σημαντικά. Κατά κανόνα, τα Puzzles είναι για υπομονετικά άτομα και το The Sojourn είναι ένα παιχνίδι που σας καλεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και θα σας απασχολήσει σίγουρα για 5-6 ώρες μέχρι να το τερματίσετε και άλλες τόσες αν κυνηγήσετε όλους τους γρίφους.

Το Sojourn είναι ένα πανέμορφο Puzzle πρώτου προσώπου με ευφυέστατα σχεδιασμένους γρίφους και παραμυθένια ατμόσφαιρα. Ακόμη και όταν οι προκλήσεις γίνονται πολύ δύσκολες και απαιτούν έντονη σκέψη, μπορείτε να ξεκουράζετε το βλέμμα και την σκέψη σας με μια ματιά στο περιβάλλον. Οι γρίφοι αξιοποιούν όλα τα κομμάτια τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και σας χαρίζουν βαθιά ικανοποίηση όταν συνειδητοποιείτε ότι βρήκατε την λύση. Το σενάριο είναι μυστηριώδες και ασαφές αλλά προσωπικά με συνάρπασε γιατί με έβαλε να φανταστώ την ιστορία του χαρακτήρα και να συμπληρώσω τον γρίφο της από τα οπτικά κομμάτια που δίνονται με το σταγονόμετρο. Τα γραφικά είναι μινιμαλιστικά και το game world του μοιάζει άδειο σε πολλές περιπτώσεις, εντούτοις αντικατοπτρίζουν τέλεια τον φανταστικό του κόσμο και προσφέρουν μεγαλειώδεις αισθητικές πινελιές αν τις παρατηρήσετε. Η μουσική υπόκρουση του τέλος έχει την απαλότητα και την χροιά που απαιτείται για να χαλαρώνει το μυαλό ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε τους πολύπλοκους γρίφους.

Θετικά:
- Χαλαρωτική ατμόσφαιρα και μουσική υπόκρουση
- Πανέξυπνα σχεδιασμένοι γρίφοι
- Άνετα game mechanics
- Ικανοποιητικό tutorial

Αρνητικά:
- Λιτά γραφικά
- Μικρή διάρκεια
- Αυξημένη δυσκολία
- Ασαφές σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 5
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.5

Μια καλοσχεδιασμένη ψηφιακή σπαζοκεφαλιά που θα εξιτάρει το μυαλό σας.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.5
7.5 User Score
(1 vote )
User Reviews 0
Genre: Puzzle
Developer: Shifting Tides
Publisher: Iceberg Interactive
Διάθεση: Iceberg Interactive
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-2400S 2.5GHz η AMD Athlon X4 870K, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 470 η AMD Radeon HD 6870, Χώρος στο σκληρό δίσκο 5GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/10 64-bit
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PS4, Xbox One: 20/9/2019, PC: 29/9/2020
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
The Riftbreaker   (8)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification