Back 4 Blood

Hot
Ερμής Δερβίσης

Πόσα zombies χωρούν σε μία οθόνη;

Πόσα zombies χωρούν σε μία οθόνη;

Πόσα zombies χωρούν σε μία οθόνη;

Τα παρεΐστικα Shooters έχουν πλέον μπει στη ζωή μας για τα καλά και αποτελούν την βασική gaming ενασχόληση για πολλούς. Μία από τις σειρές που βοήθησε να έρθει η συγκεκριμένη κατηγορία στη μόδα είναι τα Left 4 Dead. Το πρώτο Left 4 Dead αναπτύχθηκε από την Valve South με publisher την Valve και την Electronic Art και κυκλοφόρησε το 2008. Η επιτυχία του ήταν μεγάλη και έτσι το sequel του, Left 4 Dead 2 κυκλοφόρησε μόλις ένα χρόνο μετά, το 2009. Η σειρά ήταν αρκετά επιτυχημένη σημειώνοντας περισσότερες από 11 εκατομμύρια συνολικές πωλήσεις, όμως η Valve, στην οποία ανήκουν τα δικαιώματά της, δεν θέλησε να την συνεχίσει και έτσι έχει μείνει στον πάγο από τότε.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Valve South ανεξαρτητοποιήθηκε από την Valve και μετονομάστηκε σε Turtle Rock Studios, που ήταν και το αρχικό της όνομα. Η Turtle Rock Studios, 12 χρόνια μετά, αποφάσισε να δημιουργήσει τον πνευματικό διάδοχο των Left 4 Dead, ο οποίος παραμένει απόλυτα πιστός στο gameplay και στο στυλ τους, όμως εκσυγχρονίζει όσους τομείς το χρειάζονταν. Το Back 4 Blood ανακοινώθηκε στα The Game Awards 2020 και μετά από μία αναβολή κυκλοφορίας, το έχουμε πλέον στα χέρια μας.

back 4 blood 1

Το Back 4 Blood διαδραματίζεται σε ένα μεταποκαλυπτικό κόσμο, όπου ένα παράσιτο με την ονομασία The Devil Worm έχει μολύνει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας, μετατρέποντάς τους στους μεταλλαγμένους Ridden. Πρωταγωνιστές είναι οι Cleaners, μία ομάδα έμπειρων επιζώντων που καλούνται να υπερασπιστούν το Fort Hope, μία ανθρώπινη κοινότητα. Το σενάριο είναι αρκετά προβλέψιμο και βασικός σκοπός είναι δικαιολογήσει το gameplay και τον κόσμο όπου βρίσκεστε. Παρόλα αυτά έχει γίνει μία προσπάθεια καθώς υπάρχουν και cutscenes όσο προχωράτε την ιστορία. Συνολικά χρειαστήκαμε γύρω στις 10 ώρες για το βασικό campaign, όμως υπάρχουν αρκετά ακόμα πράγματα να κάνετε.

Left 4 Dead 3;
Το Back 4 Blood είναι ένα First-Person Shooter όπου είστε μέλλος μία ομάδας τεσσάρων ατόμων. Το Campaign όπου αποτελεί την κανονική ιστορία και παίζετε online με άλλους τρεις παίκτες. Το Solo Campaign σας επιτρέπει να παίξετε μόνοι σας μαζί με τρία bots, όμως δεν σας επιτρέπει να λάβετε achievement και ότι πρόοδο κάνετε εκεί δεν υπάρχει στο Multiplayer Campaign. Οπότε το παιχνίδι ουσιαστικά μας αναγκάζει να παίξουμε στο Multiplayer Campaign, είτε το θέλουμε είτε όχι. Ο ιδανικός τρόπος είναι να παίξετε το Back 4 Blood με τρεις φίλους σας πράγμα σχετικά εύκολο καθώς υποστηρίζεται και cross-play.

Επίσης υπάρχει και το PVP Mode, όπου μπορείτε να παίξετε εναντίων άλλων παικτών ως Ridden ή ως Cleaner. Η βασική ιστορία χωρίζεται σε τέσσερα acts και κάθε act, έχει αρκετές πίστες, τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσετε για να πάτε στο επόμενο. Σε κάθε πίστα ο σκοπός είναι να πάτε από το ένα safe room στο άλλο, ολοκληρώνοντας μερικά απλά objectives στη διαδρομή. Τα objectives μπορεί να σας ζητήσουν να μεταφέρετε ένα πακέτο σε ένα σημείο ή να υπερασπιστείτε ένα σημείο από τους Ridden για ένα χρονικό διάστημα και γενικώς δεν θα σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα.

Στην αρχή έχετε τέσσερις διαθέσιμους χαρακτήρες, ενώ μπορείτε να ξεκλειδώσετε άλλους τόσους, έχοντας συνολικά οκτώ για να επιλέξετε. Κάθε χαρακτήρας ξεκινάει με το default του σετ από όπλα τα οποία στη συνέχεια μπορείτε είτε να αναβαθμίσετε με perks, όπως διόπτρα και μεγαλύτερο γεμιστήρα, είτε να αγοράσετε άλλα ή να τα βρείτε όσο προχωράτε στις πίστες. Ένα αρνητικό είναι όταν βάλετε κάποιο perk σε ένα όπλο, αυτό κλειδώνει εκεί και δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αλλού. Τα όπλα έχουν ποικιλία όμως είναι όλα όσα περιμένετε από ένα παιχνίδι σε zombie apocalypse, δηλαδή από μικρά πιστόλα μέχρι πολυβόλα και το καθένα μπορείτε να το κάνετε customize και αισθητικά.

back 4 blood 2

Φυσικά υπάρχουν και melee όπλα όπως, ματσέτα, ρόπαλο, τσεκούρι κλπ. Πάντα μπορείτε να κουβαλήσετε μέχρι δύο όπλα, σε οποιοδήποτε συνδυασμό, οπότε καλό είναι να πειραματιστείτε για να βρείτε αυτά που σας βολεύουν, διότι ένα όπλο μπορεί για παράδειγμα να έχει μικρούς γεμιστήρες, αλλά δυνατές σφαίρες. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε κάποιες κάρτες, οι οποίες έχουν διάφορες ικανότητες, όπως το να σας προσθέσουν παραπάνω HP, περισσότερες συνολικές σφαίρες, περισσότερη αντοχή, ανάκτηση HP από melee kills κ.ο.κ. Όσες κάρτες μαζεύετε τις βάζετε στο deck σας για να τις χρησιμοποιήσετε και στο επόμενο playthrough σας.

Τους συμπαίκτες σας μπορείτε να τους κάνετε revive όταν πέφτουν, πριν πεθάνουν, αλλά και να σας κάνουν και αυτοί, μπορείτε να μοιράζεστε πυρομαχικά, να κάνετε heal ο ένας τον άλλον, αλλά και να βάλετε pointers όταν θέλετε να πάει κάποιος σε ένα σημείο. Στο Multiplayer mode η συμπεριφορά τους προφανώς είναι αρκετά απρόβλεπτη, ειδικά αν παίζετε με αγνώστους, όμως αν παίζετε με bots τότε γίνεται σχεδόν διαφορετικό παιχνίδι. Να σημειώσουμε εδώ ότι αν κάποιος παίκτης βγει από ένα run για οποιοδήποτε λόγο, τότε ο χαρακτήρας του αντικαθιστάται από ένα bot. Τα bots έχουν πάντα βασικό σκοπό να βοηθούν εσάς, δηλαδή να σας κάνουν heals ή να σκοτώνουν τους εχθρούς που δεν έχετε δει ακόμα, οπότε πολλές φορές θα αποδειχθούν πιο χρήσιμα από πραγματικούς παίκτες. Το A.I. των bots όμως δεν είναι καλή ποιότητας και σπάνια συμπεριφέρονται φυσιολογικά.

back 4 blood 3

Οι εχθροί έχουν μία ικανοποιητική ποικιλία, όμως οι περισσότεροι που θα βρείτε είναι οι απλοί Ridden, οι οποίοι βρίσκονται πάντα σε κοπάδια σκορπισμένοι σε μία περιοχή. Αν όμως κάνετε το λάθος να τρομάξετε ένα κοπάδια πουλιών, ή ενεργοποιήσετε κάποιο συναγερμό, τότε προσελκύετε την ορδή που μπορεί να περιλαμβάνει και εκατοντάδες εχρθούς. Εκτός από τους απλούς Ridden έχουν και αρκετές μεταλλάξεις. Τους μεταλλαγμένους δεν τους συναντάτε τόσο συχνά όσο τους απλούς, όμως θα τους αντιμετωπίσετε πολλές φορές τον καθένα.

Οι πιο γνώριμοι από αυτούς είναι οι Exploders, οι οποίοι είτε θα σας ρίχνουν οξύ από μακριά, είτε θα έρθουν κοντά σας για να σκάσουν. Επίσης υπάρχουν και οι Tallboys, οι οποίοι έχουν ένα γιγάντιο χέρι με το οποίο είτε θα σας χτυπήσουν σαν γιγάντιο σφυρί, οι snitchers που καλούν ολόκληρες ορδές και φυσικά κάποια τεράστια bosses που θα χρειαστούν αρκετές σφαίρες για να αντιμετωπιστούν.Υπάρχουν αρκετοί ακόμα, τους οποίους θα σας αφήσουμε να ανακαλύψετε μόνοι σας. Γενικώς οι ομοιότητες του Back 4 Blood με τα Left 4 Dead είναι αναμενόμενα πολλές και σίγουρα θα ικανοποιήσει όσους ήταν fans της συγκεκριμένης σειράς. Η Turtle Rock Studios έχει υποσχεθεί και αρκετό νέο περιεχόμενο και βελτιώσεις στο παιχνίδι, μετά την κυκλοφορία του.

back 4 blood 4

Ένα σύγχρονο Shooter, με όλη την σημασία της λέξης
Στον τομέα των γραφικών το Back 4 Blood είναι αρκετά ικανοποιητικό, χωρίς όμως να είναι κάτι ιδιαιτέρα εντυπωσιακό. Τα περιβάλλοντα είναι καλοφτιαγμένα με αρκετές λεπτομέρειες αν και ίσως κάποιες φορές δείχνουν κάπως στατικά, όμως έχουν αρκετή ποικιλία και δύσκολα σας δίνουν την αίσθηση ότι κάποιο σημείο το έχετε ξαναδεί. Οι εχθροί έχουν μία ποικιλία στον σχεδιασμό τους όμως από ένα σημείο και μετά θα νιώθετε ότι τους έχετε δει όλους. Παρόλα αυτά το Back 4 Blood είναι πολύ όμορφο και εντυπωσιακό όταν βλέπετε μία ολόκληρη ορδή να έρχεται καταπάνω σας. Μία πολύ ωραία λεπτομέρεια είναι ότι αφού έχετε αντιμετωπίσει πολλούς εχθρούς, το αίμα τους μένει επάνω σας και το βλέπετε στα όπλα σας και πάνω στους συμπαίκτες σας.

Οι φωτισμοί είναι επίσης αρκετά καλοί, ειδικά το βράδυ. Στο PS5, το Back 4 Blood τρέχει στα 60fps χωρίς framedrops, όμως εντοπίσαμε κάποιο μικροθεματάκια, όπως τηλεμεταφορά κάποιων εχθρών, τα οποία μπορεί και να οφείλονται σε κακή σύνδεση internet, δική μας ή των συμπαικτών μας. Επιπλέον χρησιμοποιούνται επιτυχημένα και τα adaptive triggers σχεδόν σε όλα τα όπλα. Το αναμενόμενο παράπονο είναι στα animations των χαρακτήρων που έχουν την γνωστή προχειρότητα των Multiplayer games, όμως λόγω των ομοιοτήτων τους με τα αντίστοιχα των Left 4 Dead, περισσότερο νοσταλγία μας προκάλεσαν, παρά γκρίνια. Τα zombies και οι υπόλοιποι εχθροί είναι ευτυχώς αρκετά πιο προσεγμένα στο συγκεκριμένο τομέα και δεν αφήνουν πολλά παράπονα.

Στον ηχητικό τομέα το Back 4 Blood είναι αρκετά ικανοποιητικό. Τα ηχητικά εφέ των όπλων έχουν αρκετό αντίκτυπο και αντικατοπτρίζουν την δύναμη του καθενός. Οι κραυγές των εχθρών είναι όσο τρομακτικές χρειάζεται και τα ουρλιαχτά όταν έρχονται οι ορδές, προκαλούν δέος. Το soundtrack είναι επίσης προσεγμένο και έχει πάντα την απαραίτητη ένταση, ανάλογα το σημείο που βρίσκεστε και τους εχθρούς που έχετε μπροστά σας. Στο voice acting οι ηθοποιοί κάνουν καλή δουλειά και αρκετά καλύτερη από όσο θα περιμέναμε από ένα game τέτοιου είδους. Φυσικά η ιστορία του Back 4 Blood δεν απαιτεί κάποια οσκαρική ερμηνεία, όμως σίγουρα δεν έχει γίνει πρόχειρη δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα.

back 4 blood 5

Διασκεδαστικό, όχι όμως κάτι παραπάνω
Συνοπτικά το Back 4 Blood είναι ένα άμυαλο Zombie Shooter και όχι κάτι παραπάνω, όμως ότι υπόσχεται να κάνει, το καταφέρνει καλά. Αν ψάχνετε το επόμενο The Last of Us, σίγουρα δεν θα το βρείτε εδώ. Αν όμως θέλετε ένα παιχνίδι όπου θα πυροβολείτε και θα σκοτώνετε εκατοντάδες zombies, είτε με την παρέα σας είτε μόνοι σας, τότε το Back 4 Blood είναι ιδανικό. Η αρχική τιμή του είναι ίσως υψηλή για αυτά που προσφέρει, όμως με δεδομένο ότι θα έρθει περισσότερο περιεχόμενο μετά την κυκλοφορία του, σας το προτείνουμε αν ψάχνετε ένα τέτοιου είδους game, ειδικά σε μία έκπτωση. Οι fans των Left 4 Dead που ήθελαν μία συνέχεια εκείνης της σειράς, πιθανότατα θα το εκτιμήσουν περισσότερο από όλους.

Θετικά:
- Έντονες και διασκεδαστικές μάχες που δεν γίνονται βαρετές
- Όμορφα γραφικά και προσεγμένος τεχνικός τομέας
- Αξιέπαινο soundtrack
- Το online κομμάτι τρέχει απροβλημάτιστα
- Αρκετό περιεχόμενο και modes

Αρνητικά:
- Η έλλειψη προόδου στο Solo Campaign και η συνολική υποβάθμισή του
- Το σενάριο υπάρχει απλώς για να δικαιολογήσει το gameplay
- Το A.I. χρειαζόταν περισσότερη δουλειά
- Κάποια από τα animations δείχνουν πρόχειρα
- Always online

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 6
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.5

Ο εκσυγχρονισμένος διάδοχος των Left 4 Dead έρχεται εξίσου διασκεδαστικός και αιματηρός.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Back 4 Blood

[Αρχική δημοσίευση: 13/12/16] Μιλώντας στο GamesIndustry.biz, ο συνιδρυτής της Turtle Rock Studios Phil Robb ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα νέο co-op FPS. Αν ο τίτλος του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό...
Posted (01 Oct 2021)

Back 4 Blood: Τα ζόμπι έβγαζαν κραυγή που θύμιζε την γνωστή n-word

Η beta του Back 4 Blood, που θεωρείται πνευματικός διάδοχος του Left 4 Dead, τα πήγε πολύ καλά με πάνω από 100.000 ταυτόχρονους παίκτες. Ορισμένοι χρήστες παρατήρησαν την λέξη "nigga" να ακούγεται ως...
Posted (14 Aug 2021)

Back 4 Blood open beta

[Αρχική δημοσίευση: 11/6/21] Κατά την διάρκεια του Summer Game Fest 2021, η εταιρεία ανάπτυξης Turtle Rock Studios παρουσίασε ένα νέο gameplay video του Back 4 Blood και ανακοινώθηκε η open beta. Δεί...
Posted (29 Jul 2021)

Το Back 4 Blood θα είναι always online

Η εταιρεία ανάπτυξης Turtle Rock Studios ανακοίνωσε ότι το Back 4 Blood θα είναι always online ακόμα και για το campaign του, όπου μπορείτε να παίζετε μόνοι σας. Σε δημοσίευσή της στο Twitter όμως δή...
Posted (18 Jun 2021)

Back 4 Blood gameplay videos

[Αρχική δημοσίευση: 18/12/20] Η εταιρεία ανάπτυξης Turtle Rock έδωσε στην δημοσιότητα αρκετό υλικό με gameplay του επερχόμενου FPS Back 4 Blood.   Το Back 4 Blood θεωρείται κάτι σαν πνευματικ...
Posted (21 May 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 nickarma (Level 12) 22/10/2021 00:33
Το αγόρασα ήδη έτσι μέχρι να βγει το CoD. Πολύ κάψιμο στην αρχή, μετά το άφησα στην άκρη. Οντως χαλια AI συμφωνώ και λίγο επαναλαμβανόμεν ο κάπου. Ωραίο review.
#2 Scavenger (Level 23) 27/10/2021 15:01
Γενικά δεν αγαπώ FPS αλλά τα L4D ήταν λαμπρή εξαίρεση. Δυστυχώς παίζω πιο πολύ solo παρά online multiplayer οπότε αμφιβάλλω αν θα το πάρω άμεσα.
Score 7.5
7.75 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: FPS, Survival Horror
Developer: Turtle Rock Studios
Publisher: Warner Bros. Interactive Entertainment
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players: 1-4
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-6600 ή AMD Ryzen 5 2600, Λειτουργικό σύστημα Windows 10, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti ή AMD Radeon RX 570, Χώρος στο σκληρό δίσκο 40GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 12/10/21
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Grandia II   (8.6)
4
Crusader Kings III   (8.6)
6
Castlevania   (8.5)
8
F1 2021   (8.4)
10
Monster Train   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

Notification