Wingspan

Hot
Πουλιά στο ταμπλό και στρατηγικές κινήσεις.

Πουλιά στο ταμπλό και στρατηγικές κινήσεις.

Πουλιά στο ταμπλό και στρατηγικές κινήσεις.

Το Wingspan είναι ένα αρκετά δημοφιλές επιτραπέζιο και όσοι αγαπούν τα επιτραπέζια σίγουρα θα το έχουν παίξει ή θα το έχουν ακούσει. Πρόσφατα, η εταιρεία ανάπτυξης Monster Couch αποφάσισε να πάρει το επιτραπέζιο και να το μετατρέψει σε video game. Συνήθως τέτοια εγχειρήματα δεν έχουν καλό τέλος, καθώς η μεταφορά ενός επιτραπέζιου σε μορφή video game είναι δύσκολη υπόθεση και πρέπει να υπάρχουν σκληρές παράμετροι. Αυτό διότι ένα επιτραπέζιο προσφέρει άλλο “feel” απ' ότι ένα video game και για να αποδώσει κάποιος το ίδιο συναίσθημα χρειάζεται τέχνη.

Wingspan 1

Η Monster Couch ωστόσο, δεν είναι “ξένη” στα video games, καθώς έχει εργαστεί πάνω σε αρκετά indie games, όπως τα Heaven Dust, Red Wings, Thea: The Awakening, Die for Valhalla και πολλά άλλα. Για να δούμε αν η Monster Couch έκανε καλή δουλειά στην μεταφορά του Wingspan στις κονσόλες και τα PC.

Τσίου τσίου
Το Wingspan έχει αρκετά mechanics και στην αρχή ίσως σας φανούν υπερβολικά, όμως μετά από δύο τρία ματς θα δείτε ότι είναι απολύτως απλά. Αυτό ακολουθάει και την λογική των επιτραπέζιων, καθώς στην αρχή οι πληροφορίες για το πως να παίξεις είναι πολλές. Στο Wingspan μπορείτε να παίξετε μόνοι σας εναντίων του CPU, με φίλους ή και online και τυχαίους παίκτες. Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας του CPU και μπορείτε να διαλέξετε όποιο σας βολεύει. Ακόμα, υπάρχει και ένα πολύ αναλυτικό tutorial που βοηθάει λίγο, όμως οι πληροφορίες είναι αρκετές.

Σκοπός του Wingspan είναι να κερδίσετε τον αντίπαλο σας, συγκεντρώνοντας περισσότερους πόντους από αυτόν. Αυτό μπορείτε να το κάνετε τοποθετώντας περισσότερες κάρτες στο ταμπλό σας, βάζοντας περισσότερα αυγά ή πληρώντας τις προϋποθέσεις του κάθε γύρου. Υπάρχουν συνολικά 4 rounds τα οποία έχουν 8,7,6,5 turns αντίστοιχα, δηλαδή ένα ματς είναι συνολικά 26 turns. Κάθε round έχει έναν διαφορετικό στόχο και αν τον πετύχετε καλύτερα από τον αντίπαλό σας, τότε κερδίζετε το πλεονέκτημα στους πόντους.

Αρχικά, στο ταμπλό σας ξεκινάτε διαλέγοντας 5 κάρτες ή τροφές και μια κάρτα μπόνους. Η κάρτες μπόνους είναι σαν passive και σας βοηθάνε να συγκεντρώνετε περισσότερους πόντους αν πληροίτε τα κριτήρια που αναγράφουν. Αφού διαλέξετε τις κάρτες σας ξεκινάτε να σχεδιάζετε την στρατηγική σας. Στο ταμπλό σας υπάρχουν τρείς διαφορετικές περιοχές στις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε πουλιά. Υπάρχει το δάσος, τα άχυρα και η λίμνη. Κάθε πουλί θέλει συγκεκριμένο περιβάλλον για να μπορεί να τοποθετηθεί, κάτι που αναγράφεται και πάνω σε κάθε κάρτα ξεχωριστά.

Wingspan 2

Επίσης, για να παίξετε κάθε πουλί θα χρειαστεί έχετε διαθέσιμη την τροφή που αναγράφει πάνω, καθώς και αν προσπαθείτε να ξεκλειδώσετε οποιαδήποτε θέση εκτός της πρώτης, τότε θα χρειαστείτε και αυγά για να τοποθετήσετε την κάρτα στο ταμπλό σας. Οι τρείς περιοχές έχουν διαφορετικές λειτουργίες η καθεμία. Στο δάσος μπορείτε να παίρνετε από την ταΐστρα τροφή για τα πουλιά σας και με κάθε πουλί στο δάσος αυξάνεται και το ποσό της τροφής που μπορείτε να πάρετε ανά turn. Στα άχυρα, μπορείτε να βάζετε αυγά σε όποιο πουλί οποιασδήποτε περιοχής θέλετε και με κάθε πουλί σε αυτή την περιοχή, αυξάνεται ο αριθμός των αυγών που μπορείτε να τοποθετήσετε. Στην λίμνη, μπορείτε να διαλέξετε νέες κάρτες για να πάρετε, ξεκινώντας από μια και αυξάνοντας τον αριθμό με κάθε πουλί που τοποθετείτε σε εκείνη την περιοχή.

Ακόμα, κάθε πουλί έχει ξεχωριστό τύπο φωλιάς και ξεχωριστές ικανότητες. Οι ικανότητες ενεργοποιούνται είτε όταν παίζετε την κάρτα, είτε όταν την ενεργοποιείτε, είτε ανάμεσα στα turns, είτε όταν κάνει κάποια συγκεκριμένη κίνηση ο αντίπαλός σας. Πρέπει να κοιτάτε την κάθε ικανότητα της κάθε κάρτας, ώστε να μπορείτε να σχεδιάζετε τι θα παίξετε μετά. Μπορείτε να παίξετε μέχρι και πέντε άτομα couch co-op ή αντίπαλοι, ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό παικτών και CPU επιθυμείτε. Ακόμα, μπορείτε να παίξετε και online με αγνώστους.

Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις ορνιθολογίας

Το Wingspan δεν έχει ranks, πόντους ή κάποιο άλλο μέτρο σύγκρισης, καθώς δεν είναι τέτοιου είδους παιχνίδι. Ο τύπος του φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα card game με λίγο Strategy, του οποίου κύριος σκοπός είναι να προσφέρει κάποιες στιγμές χαλάρωσης σε εσάς και τους φίλους σας. Οι ώρες που μπορείτε να ξοδέψετε σε αυτό είναι ατελείωτες, δηλαδή όσες θα ξοδεύατε και σε ένα επιτραπέζιο. Μια επιπλέον όμορφη προσθήκη είναι το γεγονός ότι καθώς θα τοποθετείτε κάρτες πουλιών στο ταμπλό σας, η εκφωνήτρια θα σας παρουσιάζει και μια σύντομη περιγραφή του πουλιού που παίξατε.

Φοράμε κιάλια και κοιτάμε
Ο οπτικός τομέας του Wingspan είναι τόσο πλούσιος, όσο είναι και η ποικιλία των πουλιών που περιλαμβάνει. Τα γραφικά έχουν ένα στυλ σαν να είναι ζωγραφισμένα με νερομπογιές, ενώ τα χρώματα έχουν μια φυσική χροιά. Τα τοπία που μπορείτε να διαλέξετε για background είναι γεμάτα αντιθέσεις και προκαλούν ένα συναίσθημα γαλήνης.

Wingspan 3

Ακόμα, ο σχεδιασμός των πουλιών και τα animations που τα συνοδεύουν είναι ομαλά, όμορφα και συμπληρώνουν την εμπειρία με έναν θετικό τρόπο. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που δεν θα μπορούσε να δει κάποιος τόσο έντονα από την επιτραπέζια εκδοχή του Wingspan.

Βόλτα στην λίμνη
Η μουσική που θα σας συνοδεύει στις εξορμήσεις σας είναι προσεκτικά επιλεγμένη και διατηρεί το ίδιο ύφος σε όλη την πορεία του ματς σας. Δεν προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή σας και δρα μόνο συμπληρωματικά στην εμπειρία. Είναι ένα άκρως χαλαρωτικό soundtrack, το οποίο περιέχει μια μίξη χαλαρής μουσικής με θορύβους πουλιών και ήχους της φύσης.

Wingspan 4

Εκτός αυτού, όταν θα παίζετε μια κάρτα θα ακούτε την φωνή της εκφωνήτριας να σας δίνει μια σύντομη περιγραφή του πουλιού που παίξατε. Ο ρόλος της φωνής της εκφωνήτριας είναι σχεδόν μηδενικός, ωστόσο το voice acting ταιριάζει γάντι σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Η φωνή της εκφωνήτριας έχει μια όμορφη χροιά και έναν καθησυχαστικό τόνο.

Πιστή μεταφορά του επιτραπέζιου
Το Wingspan προσφέρει μια όμορφη και χαλαρωτική εμπειρία σε όποιον το δοκιμάσει. Το Strategy στοιχείο υπάρχει σε όχι πολύ μεγάλο βαθμό, όμως τα τρία επίπεδα δυσκολίας μπορούν να το αλλάξουν αυτό. Υπάρχει η δυνατότητα για co-op που λίγα games πλέον την προσφέρουν και, όπως και το επιτραπέζιό του, προσφέρει όσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αρκετό περιεχόμενο ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον, καθώς πλέον δεν είναι tabletop επιτραπέζιο, αλλά video game. Στην τιμή των 20€ οι gamers δύσκολα θα το προτιμήσουν, ειδικά αν δεν είναι fans του επιτραπέζιου ή το βλέπουν για πρώτη φορά.

Θετικά:
- Χαλαρωτικό soundtrack
- Πανέμορφα τοπία και animations
- Πολλές ικανότητες και mechanics
- Co-op

Αρνητικά:
- Δεν έχει κάποιο story ή ranks
- Δεν κρατάει εύκολα το ενδιαφέρον
- Ακριβό για αυτά που προσφέρει

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.2

Μια χαλαρή εμπειρία πιστή στο αρχικό επιτραπέζιο. Απολαύστε με φίλους.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.2
6.96 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Card Game
Developer: Monster Couch
Publisher: Monster Couch
Διάθεση: Monster Couch
Players: 1-5
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής i5-2430M, Κάρτα γραφικών Nvidia GT540, Χώρος στο σκληρό δίσκο 2GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 64-bit ή μεταγενέστερα
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 29/12/20
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification