Persona 5 Strikers

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS4   Switch  

Οι Phantom Thieves σε νέες περιπέτειες.

Οι Phantom Thieves σε νέες περιπέτειες.

Οι Phantom Thieves σε νέες περιπέτειες.

Οι Phantom Thieves of Hearts επιστρέφουν στο νέο τίτλο της πετυχημένης σειράς JRPG. Αποτελεί άμεσο sequel του Persona 5 και crossover με το franchise Hack and Slash Action games Dynasty Warriors. Πρόκειται για ένα Action JRPG το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από την υποομάδα της Atlus P-Studio που εργάζεται στην σειρά Persona και την υποομάδα της Koei Tecmo Omega Force που αναπτύσσει τα Dynasty Warriors. Το Persona 5 Strikers κυκλοφόρησε αρχικά στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο του 2020 για PS4 και Switch και 12 μήνες μετά στον υπόλοιπο κόσμο τόσο για τις δύο προαναφερθέντες κονσόλες, όσο και πρώτη φορά για PC.

Το νέο JRPG της σειράς Persona συγκέντρωσε γενικά καλές κριτικές και πούλησε 162.410 αντίτυπα μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στην Ιαπωνία ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 είχαν πουληθεί πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα σε ολόκληρη την Ασία. Στις ΗΠΑ το Persona 5 Strikers ήταν το τρίτο παιχνίδι σε πωλήσεις τον Φεβρουάριο του 2021 μετά τα Super Mario 3D World + Bowser's Fury και Call of Duty: Black Ops Cold War.

persona 5 strikers 1

Από τα παλάτια στις φυλακές
Τέσσερις μήνες μετά τα γεγονότα του Persona 5, οι Phantom Thieves πραγματοποιούν ένα reunion στο Τόκιο με σκοπό να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μαζί και σχεδιάζουν ένα ταξίδι για camping. Πρόκειται για μία ομάδα εφήβων που μπορούν να αντιμετωπίζουν σκοτεινές δυνάμεις με την χρήση των πνευμάτων Persona. Πρωταγωνιστής είναι για άλλη μία φορά ο Joker, ο αρχηγός των Phantom Thieves. Για να οργανώσει τις διακοπές της η παρέα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει μία εφαρμογή ψηφιακού βοηθού και social media για κινητό με το όνομα EMMA, που τους εντυπωσιάζει με το προηγμένο A.I. της. Πηγαίνοντας στην εμπορική συνοικία Shibuya για τα απαραίτητα ψώνια για το camping, ο Joker συναντάει την διάσημη σχεδιάστρια μόδας Alice Hiiragi, η οποία του δίνει μία διαφημιστική κάρτα. Η κάρτα αναγράφει πως αν εισάγει τον κωδικό “Wonderland” στην εφαρμογή EMMA θα μπορεί να συμμετάσχει σε ένα ειδικό event που διοργανώνει η Alice.

Βάζοντας όμως αυτόν τον κωδικό, ο Joker ξαφνικά μεταφέρεται σε μία σκοτεινή εκδοχή του Τόκιο με το όνομα Shibuya Jail, που θυμίζει τα Palaces του Persona 5. Σε αυτό το μέρος ο Joker συναντά την Sophia, ένα πρόγραμμα A.I. που αποκτά ανθρώπινη υπόσταση όσο βρίσκεται σε εκείνον τον κόσμο. Παρέα με την Sophia και τους υπόλοιπους Phantom Thieves ο Joker αποφασίζει να ανακαλύψει τι συμβαίνει στο Shibuya Jail χωρίς να γνωρίζει πως αυτό θα τον οδηγήσει στις πιο επεισοδιακές καλοκαιρινές διακοπές της ζωής του, κατά τις οποίες θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ιαπωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να έχετε παίξει το Persona 5 προτού δοκιμάσετε το Strikers, αφού αφορά μία ξεχωριστή ιστορία. Το βασικό μειονέκτημα είναι πως θα έχετε χάσει το character development των Phantom Thieves, αλλά όλοι οι χαρακτήρες παρουσιάζουν ξανά τις πτυχές της προσωπικότητάς τους κατά την πρόοδο της ιστορίας και έτσι αυτό δεν αποτελεί σημαντικό θέμα, ειδικά αν διαβάσετε στο internet περιληπτικά μερικά βασικά στοιχεία του αρχικού παιχνιδιού.

Για πρώτη φορά Persona Hack and Slash
Το Persona 5 Strikers είναι ένα Hack and Slash JRPG. Λαμβάνει χώρα σε πολλές πόλεις της Ιαπωνίας και στις σκοτεινές εκδοχές τους, που ονομάζονται Jails. Διαθέτει αποκλειστικά Story mode και περιλαμβάνει τόσο κλασσικά στοιχεία RPG όπως NPCs, shops και βαθύ lore όσο puzzles και ένα Hack and Slash σύστημα μάχης που διαφοροποιείται από το κλασσικό turn based combat των προηγούμενων games της σειράς. Στα Jails όπου γίνονται οι μάχες ελέγχετε τέσσερις Phantom Thieves της επιλογής σας από μία μεγάλη γκάμα χαρακτήρων που διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Οι χαρακτήρες ελέγχουν διαφορετικά Personas που τους δίνουν ξεχωριστά Skills.

Θα χρειαστεί να ασχοληθείτε λίγο για να νιώθετε άνετα με τον χειρισμό στις μάχες, αλλά στην ουσία του δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Πέρα από την κίνηση με τα βελάκια υπάρχουν κουμπιά για απλό και Special Attack, για το άνοιγμα του μενού με τα Skills των Personas, για Jump και Dodge και μερικά ακόμα. Επιπλέον αφού χτυπήσετε μερικές φορές συνεχόμενα έναν αντίπαλο με το όπλο σας μπορείτε να κάνετε μία επιπλέον bonus επίθεση “1 More”. Με κάθε bonus επίθεση φορτώνει μία μπάρα, η οποία όταν γεμίσει σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε Showtime Attack, την δυνατότερη επίθεση στο παιχνίδι που είναι διαφορετική για κάθε χαρακτήρα.

persona 5 strikers 2

Η φιλοσοφία των Phantom Thieves είναι όμως η αποφυγή της κατά μέτωπο επίθεσης όσο το δυνατόν περισσότερο και συνεπώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αξιοποιήσετε το περιβάλλον προς όφελός σας και να αποφύγετε τους εχθρούς στα πλάισια μίας Stealth προσέγγισης. Σε γενικές γραμμές τα physics και το σύστημα μάχης είναι αρκετά ευχάριστα και ο πειραματισμός της Atlus με ένα Hack and Slash επιτυχημένος. Με 3-4 ώρες παιχνιδιού θα έχετε μάθει όλο τον χειρισμό χάρη στα αναλυτικά επεξηγηματικά παράθυρα που εμφανίζονται στην αρχή και δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Σίγουρα πάντως είναι πιο σύνθετος από τα προηγούμενα games της σειράς λόγω του διαφορετικού συστήματος μάχης.

Ως JRPG, το sequel του Persona 5 έχει το δικό του σύστημα αποστολών. Οι αποστολές χωρίζονται στα βασικά Missions και στα Requests, που είναι προεραιτικά και δεν απαιτούνται για να τερματίσετε το παιχνίδι. Οι αποστολές λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη τις Ιαπωνίας, από γραφικά παραλιακά χωριά μέχρι πολυσύχναστες μεγαλουπόλεις. Κλασσικά παραδείγματα αποστολών που εμφανίζονται συχνά είναι τα Investigation, όπου ο σκοπός είναι να μιλήσετε με κατοίκους της περιοχής και να παρατηρήσετε τον κόσμο γύρω σας ώστε να συλλέξετε πληροφορίες και οι αποστολές που σας ζητάνε να αντιμετωπίσετε εχθρούς σε κάποιο Jail. Υπάρχουν επίσης αποστολές που απλά σας ζητάνε να κάνετε κάποια δραστηριότητα μαζί με μέλη της παρέας των Phantom Thieves, με σκοπό να ισχυροποιήσετε τον δεσμό και την φιλία σας. Αν και σε γενικές γραμμές οι αποστολές είναι αρκετά ευχάριστες, υπάρχουν ορισμένες που καταλήγουν λίγο επαναλαμβανόμενες και μονότονες.

persona 5 strikers 3

Οι εχθροί που καλείστε να αντιμετωπίσετε έχουν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό A.I.. Χωρίζονται σε απλούς εύκολους εχθρούς που έρχονται σε ορδές και στους “Strong Enemies”, οι οποίοι είναι ουσιαστικά mini bosses και υπάρχουν συνήθως τρεις ανα Jail. Τα περισσότερα Jails έχουν επίσης ένα ακόμα πιο δυνατό τέταρτο mini boss πριν φτάσετε στο μεγάλο boss, το οποίο ονομάζεται Monarch. Τα επίπεδα δυσκολίας είναι τρία και ανάλογα με το πιο επιλέξετε η εμπειρία είναι αρκετά διαφορετική.

Το Easy είναι για αυτούς που τους ενδιαφέρει κυρίως το σενάριο του παιχνιδιού και θέλουν να προχωράνε γρήγορα τις μάχες, το Normal για αυτούς που θέλουν μία ισορροπημένη εμπειρία και το Hard για αυτούς που αποφάσισαν πως δεν θέλουν να έχουν πλέον ζωή! Αυτό γιατί το Persona 5 Strikers είναι ένα σχετικά δύσκολο παιχνίδι ακόμα και στο Normal, οπότε το Hard είναι πραγματική κόλαση. Η κάμερα είναι third person και βοηθάει αρκετά στο να έχετε μία πλήρη οπτική του πεδίου της μάχης, καθώς οι εχθροί είναι συνήθως πάρα πολλοί σε αριθμό. Στο τέλος κάθε μάχης ανταμείβεστε με EXP και Yen, που είναι το νόμισμα του παιχνιδιού.

Ένα εξαιρετικό sequel, διαφορετικό από τα άλλα games Persona.
Για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τους εχθρούς θα χρειαστεί σίγουρα να ασχοληθείτε αρκετή ώρα με την βελτίωση του εξοπλισμού σας. Ο κάθε χαρακτήρας χρειάζεται το δικό του όπλο και πανοπλία, τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε μέσω ενός e-shop που διαχειρίζεται η Sophie. Επιπλέον μπορείτε να αγοράσετε μέσω του e-shop και αντικείμενα μίας χρήσης όπως φίλτρα για Health και Stamina. Αντικείμενα μίας χρήσης είναι επίσης διαθέσιμα και στα δεκάδες καταστήματα που βρίσκονται σε κάθε τοποθεσία της Ιαπωνίας που επισκέπτεστε και μάλιστα σε τιμές πολύ πιο προνομιακές από αυτές του e-shop, οπότε η ενασχόληση με την εύρεση των καλύτερων προσφορών σίγουρα αξίζει. Τέλος, όσο εξερευνάτε τα Jails βρίσκετε διάφορα αντικείμενα και θησαυρούς που μπορείτε να πουλήσετε στα καταστήματα έναντι αρκετών Yen.

Ο ισχυρός εξοπλισμός όμως δεν αρκεί για τους δυνατότερους αντιπάλους και για τα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την δύναμη των Personas για να φτάσετε στο απόγειο των δυνατοτήτων σας. Ευτυχώς για εσάς, το Velvet Room επιστρέφει και μέσω αυτού μπορείτε να αγοράσετε καινούρια Personas, να ενώσετε από δύο έως πέντε Personas για να δημιουργήσετε νέα ακόμα πιο δυνατά, καθώς επίσης και να αναβαθμίσετε αυτά που ήδη έχετε. Τα Personas έχουν stats τα οποία μπορείτε να βελτιώσετε όσο τα ανεβάζετε επίπεδο, κάτι που το κατορθώνετε πολεμώντας με αυτά αντίπαλα σκοτεινά πνεύματα. Ό τρόπος που σας βοηθάνε είναι μέσω των Skills τους, τα οποία αποκτάτε κατά το level up των Personas και προσφέρουν διάφορες βοήθειες όπως area damage, buffs και heal.

persona 5 strikers 4

Τα stats κάθε Persona καθορίζουν το πόσο ισχυρά είναι τα Skills του. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο ο Joker έχει παραπάνω από ένα Persona και ότι μόνο αυτός μπορεί να χρησιμοποιήσει το Velvet Room. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν ένα Persona, το οποίο αναβαθμίζουν αποκλειστικά μέσω της μάχης. Τα Skills χωρίζονται σε κατηγορίες όπως Wind, Ice, Fire, Nuclear κλπ και οι εχθροί παρουσιάζουν Weakness σε ορισμένες και Resistance σε άλλες. Συνεπώς, η μελέτη του αντιπάλου είναι αρκετά σημαντική ώστε να στοχεύσετε στις αδυναμίες του. Για να αξιοποιήσετε ένα Skill ενός Persona πρέπει να δώσετε έναν αριθμό από Stamina Points (SP), τα οποία μαζί με τα Health Points (HP) αποτελούν τους δύο πόρους του κάθε χαρακτήρα που πρέπει να διαχειριστείτε σωστά κατά την διάρκεια της μάχης.

Πέρα από όλα αυτά υπάρχει και το Bond Level, το οποίο ανεβάζετε όσο ο δεσμός σας με την υπόλοιπη παρέα των Phantom Thieves ισχυροποιείται από κοινές δυνατές εμπειρίες, όπως για παράδειγμα όταν νικάτε όλοι μαζί ένα δυνατό boss. Το κάθε Bond Level δίνει Bond Points, τα οποία μπορούν να ξοδευτούν σε Bond Skills. Προσωπικά βρήκα αρκετά χρήσιμο το Metaverse Medic το οποίο αυξάνει το ποσό HP και SP που δίνουν τα αντικείμενα μίας χρήσης, για όσους θα ήθελαν να κινηθούν προς ένα sustain build.

persona 5 strikers 5

Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι αρκετά ικανοποιητική. Για να τερματίσω το βασικό σενάριο σε επίπεδο δυσκολίας Normal χρειάστηκα γύρω στις 35 ώρες, αλλά άμα θέλετε να κάνετε και όλα τα προαιρετικά Requests λογικά θα ξεπεράσετε τις 60. Το σενάριο είναι ότι πρέπει για αυτήν την διάρκεια, χωρίς να είναι τραβηγμένο για να φτάσει αυτόν τον σχετικά υψηλό χρόνο. Από άποψης περιεχομένου το Persona 5 Strikers είναι αρκετά πλούσιο με πληθώρα από διαφορετικά τοπία, αντιπάλους, Personas και bosses με αρκετά διαφορετικά abilities που σας καλούν να αναπτύξετε διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης κάθε φορά.

Μοναδικό μελανό σημείο είναι η απουσία οποιαδήποτε μορφής multiplayer, τόσο local όσο και online, κάτι το οποίο βλάπτει σοβαρά το replayability. Γενικά δεν πρόκεται για έναν τίτλο που οι περισσότεροι από εσάς θα επιλέξετε να παίξετε δεύτερη φορά κυρίως λόγω της μεγάλης διάρκειάς του και της ύπαρξης ενός και μόνο ending, κάτι ασυνήθιστο για τίτλο της σειράς Persona. Ωστόσο η ενασχόληση με την δημιουργία δυνατών Personas είναι σίγουρα κάτι το οποίο θα κερδίσει αρκετό από τον χρόνο σας.

Όμορφος φωτισμός σε ένα ικανοποιητικό οπτικό αποτέλεσμα
Τα γραφικά, αν και όχι κάτι το ιδιαίτερο για δεδομένα 2020, είναι όμορφα και ταιριάζουν με τον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Το Persona 5 Strikers μπορεί να τρέξει σε ανάλυση 4K στο PS4 στα 60 fps, ενώ στο Switch στην καλύτερη περίπτωση αγγίζει ανάλυση 1080p στα 30 fps. Στα PC υπάρχει frame cap στα 60 fps. Η μηχανή γραφικών αναπτύχθηκε από την Koei Tecmo και συνεπώς είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποίησε η Atlus για το Persona 5. Στα θετικά είναι σίγουρα ο εξαιρετικός φωτισμός που δημιουργεί μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα μέσα στα Jails. Τόσο οι χαρακτήρες όσο και οι εχθροί έχουν αρκετά καλά animations, ενώ και τα facial expressions ήταν ικανοποιητικά για το στυλ γραφικών του παιχνιδιού.

Υπέροχη μουσική επένδυση, αντάξια της σειράς games Persona
Αν υπάρχει ένα πράγμα με το οποίο έχουν συσχετίσει την σειρά Persona ακόμα και άτομα που δεν είναι fans, αυτό είναι η υπέροχη μουσική επένδυση των games της και το sequel του Persona 5 δεν αποτελεί εξαίρεση. Συνθέτης είναι ακόμα μία φορά ο Atsushi Kitajoh των Persona 4 και 5, μαζί με τους Gota Masuoka και Ayana Hira της Koei Tecmo. Το soundtrack είναι εξαιρετικό και εναρμονίζεται άρτια με το περιβάλλον του Persona 5 Strikers, με themes τα οποία θα σας μείνουν στο κεφάλι για καιρό αφού το τερματίσετε. Το cast των voice actors των Phantom Thieves παραμένει το ίδιο τόσο στα ιαπωνικά όσο και στα αγγλικά, ενώ και στις δύο περιπτώσεις οι διάλογοι εμφανίζονται και σε αγγλικό κείμενο στο κάτω μέρος της οθόνης. Οι ερμηνείες είναι για άλλη μια φορά πολύ καλές, ενώ και όσον αφορά τα ηχητικά εφέ έγινε εξαιρετική δουλειά.

persona 5 strikers 6

Ένας διαφορετικός τίτλος της σειράς που αγγίζει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα
Μία σημαντική πτυχή του Persona 5 Strikers είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως τα ψυχολογικά τραύματα, το bullying και την κρατική και αστυνομική διαφθορά, αλλά και το πως σας φέρνει σε επαφή με την κουλτούρα διαφόρων πόλεων της Ιαπωνίας. Το σενάριο είναι αυτοτελές και ολοκληρώνεται με έναν αρκετά ικανοποιητικό τρόπο. Αν είστε fans των Hack and Slash ή της σειράς Persona τότε αξίζει να διαθέσετε τα 60 ευρώ για την αγορά του μέσω Steam ή PlayStation Store καθώς πρόκειται για έναν τίτλο που θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό και θα σας προβληματίσει ευχάριστα. Θα ήταν καλύτερα να παίξετε πρώτα το Persona 5 για να παρακολουθήσετε το character development των Phantom Thieves και για να μπορείτε να πιάνετε μερικές αναφορές του sequel σε αυτό, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο. Γενικότερα πρόκειται για μία εμπειρία πολύ διαφορετική από τα άλλα games της σειράς, που είναι όμως σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα.

Θετικά:
- Πετυχημένη πρώτη απόπειρα ενός Hack and Slash Persona
- Υπέροχη και ζωντανή μουσική επένδυση
- Πολύ καλός φωτισμός
- Πληθώρα από Personas και Skills
- Επαρκώς μεγάλη διάρκεια χωρίς να είναι υπερβολική
- Ενδιαφέρον σενάριο που αγγίζει κοινωνικά θέματα
- Γνωριμία με την κουλτούρα διαφορετικών πόλεων της Ιαπωνίας

Αρνητικά:
- Απουσία οποιασδήποτε μορφής multiplayer
- Σχετικά απλοϊκά γραφικά
- Κάποιες αποστολές είναι επαναλαμβανόμενες

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Μία εξαιρετική συνέχεια της ιστορίας των Phantom Thieves με στοιχεία Hack and Slash.

Γιώργος Τσάκωνας

NEWS   VIEW ALL

Persona 5 Strikers

 [Αρχική δημοσίευση: 10/1/20] Η Atlus δημοσίευσε ένα καινούργιο τρέιλερ για το Persona 5 Scramble και μας δίνει μια γεύση από το επερχόμενο Action spin-off. Από το τρέιλερ φαίνεται πως έχει αν...
Posted (15 Feb 2021)

Persona 5 Strikers: Ημερομηνία Κυκλοφορίας

Το Persona 5 Strikers έρχεται σε συνέχεια του Action RPG Persona 5. Η Atlus επιβεβαίωσε τις φήμες λίγες μέρες αφότου ανέβασε καταλάθος βίντεο στο κανάλι της στο Youtube με την ανακοίνωση. Παρόλο που ...
Posted (13 Dec 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Frazzle (Level 18) 09/04/2021 05:48
Εξαιρετικό review, το διάβασα για την επόμενη αγορά παιχνιδιών και το Strikers θα είναι μέσα σε αυτά.
Score 8
7.63 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: JRPG
Developer: Omega Force, P-Studio
Publisher: Atlus
Διάθεση: Atlus
Players: 1
Requirements: 6GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-2300 / AMD FX-6350, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 660 (2GB) / AMD Radeon HD 7870 (2GB), Αποθηκευτικός χώρος 25 GB, Λειτουργικό σύστημα τουλάχιστον Windows 8.1 64bit, DirectX έκδοση 1
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: PC, PS4, Switch: 23/02/2021
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Grandia II   (8.6)
4
Crusader Kings III   (8.6)
8
It Takes Two   (8.3)
9
Test Drive Le Mans   (8.3)
10
Monster Train   (8.3)

Top Reviews (by user score)

2
5
Monster Train   (8.17)
7
Cyberpunk 2077   (8.14)
8
Returnal   (8.13)
9
10
It Takes Two   (8.06)

Latest User Reviews

1.
2.
Gran Turismo Sport   (8.0)
6.
F1 2020   (7.5)
7.
Cyber Shadow   (8.0)
8.
9.
10.
Cyberpunk 2077   (8.0)
Notification