Persona 5 Royal

Hot
Βάσια Κούκια
REVIEWED ON PS4  

Ετοιμαστείτε να σας κλέψουν την καρδιά.

Ετοιμαστείτε να σας κλέψουν την καρδιά.

Ετοιμαστείτε να σας κλέψουν την καρδιά.

Τρία χρόνια πριν, η Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης Atlus είχε δώσει στο κοινό ένα πολύ δυνατό JRPG, αλλά και τον καλύτερο τίτλο της μέχρι τότε. Το Persona 5 απέσπασε θετικές κριτικές και ήταν υποψήφιο για μία μεγάλη μερίδα βραβείων για πολλούς λόγους. Η αισθητική, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, η πλοκή, το δυναμικό σύστημα turn-based μάχης αλλά και οι μουσικές συνθέσεις που το στόλιζαν ήταν μερικά από τα δυνατά στοιχεία του που το έκαναν άμεσα να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα του είδους του. Η Atlus κρατούσε στα χέρια της μία πολύ δυνατή συνταγή, η οποία γινόταν διάσημη όλο και περισσότερο με διάφορα spin-off games, manga και σειρές anime να το συνοδεύουν.

Δεν ήταν λοιπόν περίεργο που ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του JRPG η εταιρεία ανάπτυξης ανακοίνωσε και την "definitive" έκδοσή του, καθώς είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους στρατηγικές όσον αφορά τα πετυχημένα games και ειδικά από την Atlus, η οποία έχει πράξει με αυτόν τον τρόπο πολλές φορές στο παρελθόν, όπως ας πούμε με το Persona 4 Golden. Η ενισχυμένη αυτή έκδοση ονομάστηκε Persona 5 Royal και βρέθηκε στα ράφια των καταστημάτων στις 31 Μαρτίου 2020 με εκδότη την SEGA. To remaster φαίνεται πως έχει προσθέσει αρκετό νέο περιεχόμενο και νέες εξελίξεις στην ήδη υπάρχουσα ιστορία του, κάνοντας πολλούς από εσάς που είχατε παίξει την αρχική έκδοση να θέλετε να το εξερευνήσετε, αν δεν το έχετε ξεζουμίσει ήδη.

persona 5 royal 1

Οι κλέφτες στα βάθη του νοητικού κόσμου
Το Persona 5 Royal κρατάει σταθερή την πλοκή της αρχικής έκδοσης στο μεγαλύτερο μέρος του, εισάγοντας όμως σιγά σιγά τα νέα στοιχεία. Πρωταγωνιστής στην ιστορία και κύριος χαρακτήρας είναι ο μαυρομάλλης με την κωδική ονομασία Joker, ο οποίος μετακομίζει προσωρινά στο Τόκιο μετά από κάτι μπελάδες με τον νόμο. Εκεί θα αναγκαστεί να παρακολουθήσει τη σχολική χρονιά, κάνοντας ό,τι ακριβώς κάνουν οι μαθητές στην Ιαπωνία, μέχρι που θα βρεθεί αναπάντεχα στο Metaverse και θα αφυπνίσει την Persona του. Όσο προχωράει η ιστορία, ο Joker σχηματίζει μία ισχυρή ομάδα που αποτελείται από φίλους του που επίσης είναι χρήστες Persona και όλοι μαζί θα δημιουργήσουν τους λεγόμενους Phantom Thieves. Σαν λογοτεχνικό διήγημα με ρομαντικές επιρροές, οι έφηβοι ήρωες προσπαθούν να διορθώσουν τον διεφθαρμένο κόσμο των ενηλίκων, αλλάζοντας την συνείδησή τους, αφού διεισδύσουν πρώτα στα Palaces που υπάρχουν στο Metaverse και κλέψουν τους θησαυρούς τους που δίνουν δύναμη στη σκοτεινή πλευρά των χαρακτήρων.

Η ιστορία ήταν από την πρώτη έκδοση αρκετά μεγάλη, όμως τώρα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Καταρχάς, προστίθεται ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό εξάμηνο, με σκοπό να υποστηρίξει την προσθήκη ενός νέου Palace που ξεκλειδώνεται προς το τέλος. Θα γνωρίσετε επίσης δύο εντελώς καινούριους χαρακτήρες μέσα στα πλαίσια του σχολείου. Η μία είναι η Kasumi Yoshizawa, μια νεαρή αθλήτρια γυμναστικής που φτάνει στην ακαδημία Shujin την ίδια περίοδο με εσάς και έχει μεγάλες φιλοδοξίες όσον αφορά τον πρωταθλητισμό. Ο άλλος είναι ο Takuto Maruki, ένας φιλικός σύμβουλος που εγκαθίσταται στο σχολείο για να βοηθήσει τους μαθητές μετά το περιστατικό με τον Komoshida. Ο Joker κλείνει συμφωνίες και με τους δύο από πολύ νωρίς και ξεκινάει να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους. Η προσθήκη των χαρακτήρων γίνεται εντελώς αβίαστα, με τον ήρωά μας να συναναστρέφεται μαζί τους κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του JRPG σχετικά λίγο. Ωστόσο αποτελούν σημαντικά στοιχεία του δεύτερου μισού και κατά συνάμα του τελευταίου Palace, ενώ γενικά δίνουν βαθύτερο νόημα και περισσότερες εξηγήσεις όσον αφορά την υπόθεση του Persona 5.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι την Kasumi θα την δείτε για πρώτη φορά στην αρχή της ιστορίας, απλά δεν θα φοράει τη σχολική ενδυμασία, αλλά εκείνη της Persona της. Συγκεκριμένα, η Atlus πρόσθεσε μία μικρή σκηνή στην αρχική πράξη-tutorial στο καζίνο, στην οποία η αθλήτρια σας σώζει σε μία δύσκολη κατάσταση, προϊδεάζοντάς σας έτσι εξαρχής για τις σεναριακές αλλαγές. Σε γενικές γραμμές οι προσθήκες που έγιναν στην ιστορία είναι τόσο καλές που κανονικά θα έπρεπε να ήταν και στην αρχική έκδοση. Δίνουν ένα πιο σοβαρό ύφος στην ιδεολογία πάνω στην οποία χτίστηκε ο κόσμος του Persona 5 και επιτρέπουν στον παίκτη να εμβαθύνει στη σημασία πίσω από το Metaverse αλλά και στον τρόπο με τον οποίο παίζει ρόλο σε όλο αυτό η συνείδηση. Εκεί που θα έπρεπε να κάνουν όμως αλλαγή προς το καλύτερο το πήγαν προς το χειρότερο και αυτό είναι οι διάλογοι. Πρόσθεσαν επιπλέον συνομιλίες, οι οποίες είναι τόσο κουραστικές και άσκοπες που θα πατάτε απλά skip. Η Atlus προφανώς θεώρησε ότι μόνο αν ο χαρακτήρας επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα 10 φορές θα είναι αληθινός, μετατρέποντας έτσι τους περισσότερους διαλόγους σε μία ατελείωτη μονοτονία.

Νέα κόλπα και νέοι κανόνες
Αν δείτε συνολικά όλες τις αλλαγές που συνέβησαν από την μία έκδοση στην άλλη θα συνειδητοποιήσετε ότι το Royal πιο πολύ μοιάζει με remake παρά με remaster, καθώς πέρα από τις προσθήκες στην ιστορία, το JRPG άλλαξε και πρόσθεσε αρκετό περιεχόμενο που επηρέασε αισθητά την εμπειρία του gameplay. Ειδικά στον τομέα της μάχης θα παρατηρήσετε ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές. Αρχικά, oι τρεις νέοι Confidants (ο τρίτος είναι ο ήδη γνωστός Akechi) σημαίνουν και την εμφάνιση νέων Personas και καινούριων τύπων Arcana. Τα όπλα σας γεμίζουν στην αρχή κάθε μάχης, δίνοντάς σας έναν επιπλέον τρόπο να εξουδετερώσετε τα Shadows του Metaverse. Έχουν προστεθεί νέα items για buffs και αποκατάσταση HP και SP, αλλά και φρέσκα accessories για να μπορέσετε να προσαρμόσετε στα γούστα σας ακόμα περισσότερο την στρατηγική σας. Επιπλέον, ενισχύθηκε το Button Pass με σκοπό να έχετε μεγαλύτερο damage αλλά και αποκατάσταση των χαμένων SP και HP κατά τη διάρκεια της μάχης.

persona 5 royal 2

Η πιο τρανταχτή προσθήκη είναι η επιλογή της κίνησης Showtime. Η ξεχωριστή αυτή "τεχνική" εμφανίζεται σπάνια κατά τη διάρκεια της μάχης όταν είστε πολύ κοντά στην εξουδετέρωση του αντιπάλου ή όταν δυσκολεύεστε αρκετά να περάσετε μεγάλο damage σε αυτόν. Σε κάθε περίπτωση αρκεί απλά το πάτημα ενός κουμπιού για να παίξει ένα μικρό cutscene όπου δύο από τους ήρωες σας κάνουν team-up για να εξαπολύσουν μία φαντασμαγορική και ταυτόχρονα ξεκαρδιστική επίθεση. Να σημειωθεί ότι το Showtime είναι κάθε φορά διαφορετικό, ανάλογα με το ποια άτομα έχετε μέσα στο party. Είναι μία καλοδεχούμενη προσθήκη, ειδικά όσον αφορά την κατατρόπωση των bosses, τα οποία η Atlus δεν άφησε απείραχτα. Μπορεί τα κοινά Shadows να σας φανούν γελοία, ειδικά αν έχετε παίξει την πρώτη έκδοση, αλλά τα bosses σε ορισμένα Palaces έχουν γίνει πιο απαιτητικά και χρειάζονται καλύτερη προετοιμασία και στρατηγική.

Σε γενικές γραμμές όμως τα Palaces έχουν χάσει την περιπλοκότητά τους όσον αφορά την δομή τους. Υπάρχουν λιγότερα δωμάτια, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να τα εξερευνήσετε πλήρως. Πλέον, ο Joker έχει ένα νέο εργαλείο, το grappling hook, έναν γάντζο δηλαδή, και με αυτόν του δίνεται η πρόσβαση σε νέες περιοχές στο Metaverse, οι οποίες συνήθως κρύβουν θησαυρούς και τα νέα Will Seeds. Τα νέα αυτά collectibles των Palaces βρίσκονται μέσα σε κρυμμένα δωμάτια, για τα οποία σας προειδοποιεί ο Morgana κάθε φορά που βρίσκεστε κοντά τους. Τις περισσότερες φορές η πρόσβαση σε αυτά θα μπλοκάρεται από κάποιο δυνατό Shadow, το οποίο δεν μπορείτε να αποφύγετε. Τα Will Seeds σε κάθε Palace είναι τρία στο σύνολο και όταν τα αποκτάτε όλα, ενώνονται και σχηματίζουν ένα δυνατό accessory.

persona 5 royal 6

Πέρα από τα Palaces όμως, οι developers έδωσαν και νέα πνοή στον κόσμο των Mementos. Συγκεκριμένα προστέθηκε ένας νέος χαρακτήρας που εμφανίζεται μόνο εκεί, ο Jose, ένα παιδάκι που γυροφέρνει στις σήραγγες του κόσμου των Shadows με το αυτοκινητάκι του και λειτουργεί ως ένα είδους shop. Όταν μπαίνετε σε μία περιοχή κατά την πλοήγησή σας, το παιχνίδι θα σας ενημερώνει ότι ο Jose βρίσκεται κάπου εκεί κοντά έτσι ώστε να αρπάξετε την ευκαιρία και να αγοράσετε σπάνια items, αλλά και για να κάνετε αλλαγές στα Mementos. Για να αγοράσετε τα items θα πρέπει να μαζεύετε λουλούδια που υπάρχουν στις περιοχές γενικά, ενώ για να αναδιαμορφώσετε τον κόσμο θα πρέπει να συλλέξετε σφραγίδες από συγκεκριμένους πάγκους που βρίσκονται κυρίως στις safe περιοχές. Οι αλλαγές στα Mementos επηρεάζουν μόνιμα τα XP, τα λεφτά και τα items που θα λαμβάνετε μετά από κάθε μάχη. Η προσθήκη του Jose έκανε το πιο βαρετό κομμάτι όλου του JRPG λιγάκι πιο υποφερτό.

Οι επιλογές σας κατά τη διάρκεια της ιστορίας θα είναι αυτές που θα καθορίσουν το τέλος της, μιας και υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές.

Αλλαγές ωστόσο εντοπίζονται και στο κομμάτι της καθημερινής ζωής του Joker. Εκτός από το νέο εξάμηνο που προστέθηκε, μπορείτε πλέον να εξερευνήσετε μία νέα περιοχή του Τόκιο, την Kichijoji. Πρόκειται για μία μεγάλη ενιαία περιοχή, η οποία έχει αρκετά μαγαζιά από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε items, αλλά και διάφορα μέρη στα οποία θα πάτε με την Kasumi. Το πιο σημαντικό όμως είναι ένα μαγαζί στο οποίο θα μπορείτε να προσκαλέσετε όλη την ομάδα των Phantom Thieves και να παίξετε βελάκια. Όσο περισσότερο θα παίζετε με έναν από τους φίλους σας, τόσο πιο πολύ θα ανεβαίνουν τα στατιστικά σας για το Button Pass με αυτόν. Επίσης, εκεί βρίσκεται και ένα Jazz club, στο οποίο θα μπορείτε να πάτε με τον ντεντέκτιβ Goro Akechi, με τον οποίο μπορείτε γενικά να περάσετε χρόνο μαζί, όντας πλέον Confidant.

Πέρα από την νέα περιοχή το Persona 5 Royal φέρει μία ποικίλια σε νέες δραστηριότητες, με τις οποίες μπορείτε να περάσετε το χρόνο σας και να ανεβάσετε τα social skills σας. Υπάρχει και μία νέα επιλογή στο Μενού, το Thieves Den. Πρόκειται για ένα τεράστιο δωμάτιο, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο με εκθέματα τις εμπειρίες σας από την εξέλιξη της ιστορίας. Μπορείτε επίσης να παίξετε tichu με τους φίλους σας εκεί και να μαζέψετε λεφτά για την αναδιαμόρφωση του χώρου. Γενικά η νέα δημιουργία της Atlus έχει άπειρο περιεχόμενο και σας υπόσχεται πολλές ώρες συντροφιάς, περισσότερες από την πρώτη έκδοση. Θα χαθείτε σε έναν κόσμο τουλάχιστον 130 ωρών, όπου μονίμως ο χρόνος θα σας φαίνεται πολύ λίγος για να κάνετε αυτά που θέλετε και να προετοιμαστείτε όπως πρέπει, ενώ ταυτόχρονα οι αμέτρητες επιλογές που θα έχετε ως προς το τι μπορείτε να κάνετε θα σας διχάσουν αρκετές φορές.

Τόκιο και Metaverse φαίνονται πλέον αλλιώς
Όπως και στην πρώτη έκδοση έτσι και στη Royal, η αισθητική και ο anime σχεδιασμός του κόσμου θα σας μαγέψει. Τα κυρίαρχα χρώματα που είναι το μαύρο και το κόκκινο είναι πιο έντονα από ποτέ. Οι στιλιστικές επιλογές του Persona 5 λαμβάνουν επιτέλους την απεικόνιση που τους αξίζει, αφού πλέον το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο για το PS4 Pro. Μπορεί να μην μιλάμε για native 4K και για 60 fps, όμως η βελτίωση στα textures κάνει τη διαφορά. Το Royal έχει επίσης καλύτερες αποδόσεις και γρηγορότερο loading. Επιπλέον, μία σημαντική λεπτομέρεια που επιμελήθηκε η Atlus είναι και τα πορτραίτα στις συνομιλίες. Όλοι οι χαρακτήρες φαίνεται να έχουν νέα πορτραίτα, τα οποία κινούνται περισσότερο προκειμένου να γίνονται πιο ρεαλιστικοί οι διάλογοι και να απεικονίζονται σωστά τα συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα από αυτούς.

persona 5 royal 3

Όταν το καλό γίνεται καλύτερο
Αν έχετε παίξει την πρώτη έκδοση σίγουρα θα απορείτε τι θα μπορούσε να διορθωθεί ή να προστεθεί στην ήδη άψογη μουσική που προσφέρει το JRPG. Και όμως ο βραβευμένος συνθέτης Shoji Meguro έγραψε 28 νέα κομμάτια για το Royal, τα οποία κυμαίνονται στο ίδιο ύφος και δίνουν σε κάθε τοποθεσία πλέον τη νότα που τις ταιριάζει. Τέλος λοιπόν στην απίστευτα κουραστική μουσική στον κόσμο των Mementos, αφού κάθε περιοχή έχει πλέον διαφορετικό soundtrack. Όσο πιο κάτω θα πηγαίνετε τόσο πιο σκοτεινή θα γίνεται η μελωδία, όπως άλλωστε και η αισθητική του χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές σκηνές και διάλογοι απέκτησαν το δικό τους voice acting, ειδικά αυτοί στους οποίους προσεγγίζετε για πρώτη φορά κάποιον χαρακτήρα.

Ο βασιλιάς των JRPG ξαναχτυπά
Στο τέλος το ερώτημα είναι ένα… Αξίζει να αγοράσετε το remaster αν είχατε παίξει την αρχική έκδοση; Η απάντηση είναι ναι. Τα πράγματα που προστέθηκαν, οι λεπτομέρειες που άλλαξαν και το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα θα σας προσφέρουν μία αρκετά διαφορετική εμπειρία από εκείνη που ζήσατε τρία χρόνια πριν. Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με τη σειρά Persona και πάλι η απάντηση είναι ναι, καθώς το Persona 5 Royal είναι ίσως ένα από τα καλύτερα RPG που θα παίξετε ποτέ και δεν απαιτεί από εσάς να ξέρετε τα προηγούμενα games της Atlus για να το αγαπήσετε. Συγκεκριμένα, το Royal είναι τόσο καλό και άρτιο που φαίνεται αδιανόητο για κάποιον μετά τον τερματισμό του να κατανοήσει πως οι developers έφτιαξαν εξαρχής το Persona 5 χωρίς να περιλαμβάνει τα περισσότερο από τα νέα στοιχεία.

Θετικά:
- Μεγαλύτερη ιστορία με περισσότερο βάθος
- Πιο ενδιαφέροντα bosses
- Πιο ομαλά Palaces
- Τα social skills ανεβαίνουν πιο γρήγορα
- Περισσότερη ελευθερία στην επιλογή στρατηγικής
- Το Showtime
- Βελτιώσεις στην εικόνα και στο ακουστικό κομμάτι
- Απίστευτη μουσική
- Περισσότερες δραστηριότητες στην καθημερινή ζωή
- Η προσθήκη του Jose στα Mementos

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενοι διάλογοι
- Τα Mementos εξακολουθούν να είναι αγγαρεία
- Οι μάχες με τα κοινά Shadows είναι αδιάφορες
- Οι αμέτρητες επιλογές τείνουν να προκαλούν σύγχυση στους νέους παίκτες

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 10
Γενικά: 8.7

Κλέψτε καρδιές και κάντε το με στυλ.

Βάσια Κούκια

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 ashbringer (Level 25) 08/11/2020 13:24
Υπέρτατο έπος το persona 5 .Πιστεύω ότι αξίζει υψηλές βαθμολογίες και με το σπαθί του.Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο remaster και αυτό φαίνεται .Μπράβο στην Βάσια για το review.
Score 8.7
8.57 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: JRPG, Social Simulation
Developer: Atlus
Publisher: SEGA
Διάθεση: SEGA
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 31/3/2020
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification