Yoshi's Crafted World

Hot
REVIEWED ON Switch  

Πολύχρωμα Yoshi σε κυνήγι θησαυρού.

Πολύχρωμα Yoshi σε κυνήγι θησαυρού.

Πολύχρωμα Yoshi σε κυνήγι θησαυρού.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δημοτικότητα του εμβληματικού Ιταλού υδραυλικού, όμως η Nintendo εκτός του Mario, έχει δημιουργήσει και ένα σύμπαν στο οποίο εντάσσεται και αυτός. Το Mushroom Kingdom εκτός από τον Mario έχει τον Luigi, την πριγκίπισσα Peach, τον Bowser και άλλους ήρωες που έρχονται και φεύγουν. Κάποιοι άλλοι καταφέρνουν να μένουν στην σειρά και να γίνονται κομμάτια του Mushroom Kingdom και όχι μόνο αυτό, αλλά πρωταγωνιστούν και σε δικές τους spin-off σειρές. Ένας από αυτούς τους αγαπητούς ήρωες είναι φυσικά ο Yoshi, που ξεκίνησε την πορεία του στο Mushroom Kingdom το 1990 με το Super Mario World και μέχρι και σήμερα δεν έχει φύγει από την σειρά Super Mario.

Yoshi Crafted World 1

Εκτός αυτού, η σειρά των video games που φέρει το όνομα “Yoshi” αριθμεί περισσότερα από οκτώ games. Φαίνεται πως ο κόσμος αγαπάει τον Yoshi και ζητάει συνεχώς να τον βλέπει σε νέες περιπέτειες. Η Nintendo ακούει και μας φέρνει αποκλειστικές περιπέτειες του Yoshi από το 1995. Η πιο πρόσφατη περιπέτεια του Yoshi είναι το Yoshi’s Crafted World, εμπνευσμένο από την σειρά Paper Mario και είναι η πρώτη εμφάνιση της σειράς Yoshi στο Nintendo Switch. Θα καταφέρει να μας εντυπωσιάσει;

Μην κλέβεις κλέφτη x3
Η περιπέτεια αυτή την φορά δεν ξεκινάει με στόχο την απελευθέρωση της πριγκίπισσας Peach από τα νύχια το διαβολικού Bowser, αλλά με σκοπό την απελευθέρωση των Yoshi. Στη θέση του κακού αυτή την φορά έχουμε το αχτύπητο δίδυμο Bowser Jr. και Kamek, οι οποίοι προσπάθησαν να κλέψουν το Sundream Stone των Yoshi, για να πραγματοποιήσουν κάθε τους διαβολική επιθυμία. Προκειμένου το Sundream Stone να προστατέψει τα Yoshi, διασκόρπισε τα πέντε διαμάντια του σε διάφορες περιοχές ενός νησιού.

Για να αποκτήσει ξανά τις δυνάμεις του το Sundream Stone και τα Yoshi να επιστρέψουν στο μαγικό τους νησί πρέπει να βρουν και τα πέντε διαμάντια πριν τον Kamek και τον Bowser Jr. Στην περιπέτειά του, ο Yoshi που θα διαλέξετε, θα αντιμετωπίσει αρκετούς εχθρούς και δυσκολίες προκειμένου να συγκεντρώσει τα πέντε μαγικά διαμάντια.

Παλιές και νέες ιδέες
Το Yoshi’s Crafted World έρχεται και χτίζει πάνω στους προηγούμενους τίτλος της σειράς. Κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει αρκετές ομοιότητες με το Yoshi’s Wooly World, όπως και αρκετές διαφορές. Δεν είναι παράξενο, μιας και αμφότερα αναπτύχθηκαν από την Good-Feel. Οι βασικοί μηχανισμοί παρέμειναν ίδιοι. Ειδικότερα, το platforming παρέμεινε το ίδιο διασκεδαστικό και απολαυστικό, ενώ προστέθηκαν στοιχεία όπως μισή διάσταση παραπάνω, φτερά για τους πιο αρχάριους παίκτες και βελτιωμένο shooting. Πλέον, το Yoshi’s Crafted World είναι ένα 2.5D Platform και αυτό δίνει περισσότερο βάθος στο gameplay.

Yoshi Crafted World 2

Εκτός από δεξιά αριστερά, μπορείτε να πάτε και μέσα έξω μόνο όμως σε συγκεκριμένες περιοχές που υποδεικνύονται από μονοπάτια. Αυτό διαφοροποιεί το gameplay από το κλασικό Platform και αξιοποιείται σωστά ώστε να προσθέσει μυστικά μονοπάτια και rewards χωρίς να φτάνει να γίνεται gimmick. Σκοπός σας είναι να συγκεντρώσετε τα διαμάντια, αλλά για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να πάτε και στις αντίστοιχες περιοχές. Ωστόσο, σε κάθε περιοχή υπάρχει αυτό το “paywall” που θα πρέπει να “πληρώσετε” ρομπότ με κατάθλιψη για να σας ανοίξουν. Αυτά τα ρομπότ πληρώνονται με “Smiley Flowers”, ποιος ξέρει τι κάπνιζαν όταν το σκέφτηκαν.

Η κάθε περιοχή έχει τρία με τέσσερα levels, ενώ οι περιοχές που έχουν διαμάντια έχουν μια πίστα, το boss fight. Τα boss fights είναι ξεχωριστά και ιδιαίτερα διασκεδαστικά. Κάθε φορά θα χρειαστεί να πολεμήσετε το boss με διαφορετικό και δημιουργικό τρόπο και αυτό κάνει το Yoshi’s Crafted World πιο ευχάριστο. Ακόμα, στα κανονικά levels, δηλαδή όχι τα boss fights, θα συναντήσετε κάποια συννεφάκια, που όταν τα χτυπήσετε με ένα αυγό θα σας δώσουν κάποιο item ή κάποιο challenge. Κάνοντας το αντίστοιχο challenge θα κερδίζετε ένα Smiley Flower. Επίσης, μερικές φορές θα κάνετε και flip την οθόνη σας και θα αντιστρέψετε το background για κάποια δευτερόλεπτα που θα διαρκεί το challenge. Αυτό είναι μια ευχάριστη έκπληξη και μας λύνει την απορία του πως είναι “από την άλλη πλευρά” του κάθε level.

Yoshi Crafted World 3

Το κάθε level είναι ξεχωριστό και έτσι δεν νιώθουμε αυτή την μονοτονία που βλέπουμε στα περισσότερα Platform. Ο σχεδιασμός του κάθε level είναι δημιουργικός και σε μερικά levels ίσως αλλάξει και τον τρόπο που πολεμάτε κανονικά. Η δυσκολία του Yoshi’s Crafted World είναι αρκετά μικρή ακόμα και στο “normal” που θεωρείται το πιο δύσκολο των δύο επιπέδων δυσκολίας. Σε αυτό συμβάλει και η παρουσία των costumes, που είναι πρακτικά ασπίδες που σας επιτρέπουν να δεχθείτε παραπάνω χτυπήματα χωρίς να χάνετε ζωή. Οι ασπίδες αυτές ακόμα και αν σπάσουν σε ένα level δεν χάνονται τελείως και μπορείτε να τις ξαναφορέσετε σε άλλο level. Αυτές, τις αγοράζετε από κάποια μηχανήματα με coins που μαζεύετε in-game.

Πάλι καλά που δεν έχουμε κάνα Mario να μας πετάξει από κάνα γκρεμό.

Η δυσκολία σε συνδυασμό με τα απλά mechanics και την ιστορία κάνουν το Yoshi’s Crafted World να απευθύνεται περισσότερο σε νεότερα κοινά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να το απολαύσουν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι ριζοσπαστικό στο genre των Platform, παρά μόνο μια καλή εμπειρία που διαρκεί 6-8 ώρες ανάλογα τις ικανότητες σας στο Platform και ανάλογα το πόσο θέλετε να εξερευνήσετε το παιχνίδι. Επιπλέον, αν θέλετε μπορείτε να απολαύσετε το Yoshi’s Crafted World με παρέα μιας και υποστηρίζει co-op δύο παικτών.

Μίξη 3D με χάρτινα μοντέλα
Τα γραφικά του Yoshi’s Crafted World έχουν αναπτυχθεί με Unreal Engine 4. Κάποιος ίσως το θεωρήσει “overkill” για ένα Yoshi Platform να έχει Unreal Engine 4 και ειδικά στο Switch που δεν είναι και η πιο δυνατή κονσόλα, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι μια ομαλή και μια ευχάριστα οπτική εμπειρία. Το Yoshi’s Crafted World, όπως υποδεικνύει και το τίτλος, αντλεί στοιχεία από την σειρά Paper Mario. Τα background και αρκετά στοιχεία των level είναι σχεδιασμένα με αυτό το χάρτινο στυλ, όπως και τα bosses, όμως τα Yoshi, ο Bowser Jr., o Kamek και οι κοινοί αντίπαλοι έχουν πολύ λεπτομερή και εντυπωσιακά 3D μοντέλα. Αυτή η μίξη των δύο αντιθετικών στοιχείων δημιουργεί ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Βέβαια, στο overworld μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι τα frames είναι πιο χαμηλά από ότι στα levels που θα παίζετε.


Ακόμα, τα χρώματα που χρησιμοποιεί το Yoshi’s Crafted World δεν θα μπορούσαν να μην είναι έντονα και ποικίλα. Υπάρχει μια διαβάθμιση στο πόσο έντονα είναι τα χρώματα αυτά, ανάλογα με το που βρίσκονται στο level. Για παράδειγμα όσα στοιχεία είναι στο προσκήνιο έχουν πολύ έντονα και ευδιάκριτα χρώματα, ενώ όσα είναι στο παρασκήνιο κάνουν blend μεταξύ τους και δεν τραβάνε την προσοχή. Αυτή η τεχνική καταφέρνει να δώσει βάθος σε ένα 2D Platform. Τα animations είναι ομαλά και δεν παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα, το μόνο που ίσως να χτυπάει στο μάτι είναι το γεγονός ότι τα boss έχουν πιο “choppy” animations στα cinematics.

Yoshiiii
Όπως μας έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια, έτσι και εδώ το Yoshi’s Crafted World δεν έχει voice acting. Δεν πέφτουμε και από τα σύννεφα για άλλη μια φορά, όμως θέλουμε να δούμε τους αγαπημένους μας χαρακτήρες να μιλάνε. Οι Kamek και Bowser Jr. απλά βγάζουν τις δικές τους κραυγές όταν είναι cinematic και “μιλάνε”, ενώ τα Yoshi δεν έχουν καθόλου ομιλία. Απλά λένε “Yoshi” και επικοινωνούν χωρίς να μιλάνε.

Yoshi Crafted World 4
Στον αντίποδα, έχουμε συνηθίσει τα Super Mario και τα spin-offs της σειράς να έχουν εθιστικά soundtrack. Σε αυτό τον τομέα το Yoshi’s Crafted World μας απογοητεύει. Το soundtrack του όντως ταιριάζει σε ένα χαλαρό Platform, όμως είναι επαναλαμβανόμενο, μονότονο και χάνεται στο παρασκήνιο, αφού υπερκαλύπτεται από τα ηχητικά. Τα ίδια ηχητικά δεν αποτελούν κάτι ιδιαίτερο, ωστόσο είναι ποιοτικά όπως θα περιμέναμε.

Θα τον ξαναδούμε στο Switch;
Το Yoshi’s Crafted World είναι ένα χαριτωμένο και διασκεδαστικό Platform. Μια χαλαρωτική περιπέτεια χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και εκπλήξεις, διάρκειας 6-8 ωρών. Η επιλογή του co-op είναι κάτι που το βάζει σε πλεονεκτική θέση, μιας και τα couch co-op έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται. Στον πυρήνα του είναι ένα κλασικό Platform Yoshi όπως και τα προηγούμενα της σειράς, όμως τα ανανεωμένα γραφικά, ο όμορφος και δημιουργικός σχεδιασμός των levels και τα ιδιαίτερα boss fights το κάνουν να διαφέρει. Δεν ξέρουμε αν η πορεία του Yoshi στο Switch θα συνεχιστεί, όμως σίγουρα το Yoshi’s Crafted World καθορίζει την πορεία που θα ακολουθήσει η σειρά στην τρέχουσα κονσόλα της Nintendo.

Θετικά:
- Χαριτωμένοι χαρακτήρες
- Διασκεδαστικό Platforming
- Δημιουργικός σχεδιασμός των levels
- Co-op

Αρνητικά:
- Μονότονο και βαρετό soundtrack
- Πολύ εύκολο
- Πεσμένα frames σε μερικά cinematics
- Επιφανειακό και κλισέ σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Σενάριο: 6
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.3

Μια διασκεδαστική και χαριτωμένη περιπέτεια που εισάγει νέα στοιχεία χωρίς να αλλοιώνει τα παλιά.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

Yoshi για το Nintendo Switch: Gameplay video

Ένας από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες της Nintendo, ο Yoshi, θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο Switch. Κατά τη διάρκεια του Treehouse Live στην E3 2017, η Nintendo παρουσίασε εκτενώς ...
Posted (19 Jun 2017)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Xintzi (Level 20) 24/02/2021 18:38
Πολύ ωραίο review και game θα το πάρω λογικά με το συγκεκριμένο gameplay που έχει για κάτι εναλλακτικό.
#2 +1 PanosSir (Level 3) 24/02/2021 20:46
Μπράβο για το review. Το Mario νομίζω ότι όλοι οι gamers το έχουμε πολύ ψηλά σαν παιχνίδι, και ο Yoshi είναι ένας από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες του franchise. Θεωρώ ότι είναι ένας καλός συνδυασμός για να το δοκιμάσουμε.
#3 ashbringer (Level 25) 03/03/2021 19:37
Υπέροχο άρθρο απο τον Σταμάτη .Ήθελα πολύ να δω ένα παιχνίδι και με άλλους χαρακτήρες εκτός απο τον αγαπημένο μας υδραυλικό και επιτέλους είναι εδώ.
Score 7.3
7.25 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Good-Feel
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Market24.gr (211-4114050)
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 29/3/19
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification