Hyrule Warriors: Age of Calamity

Hot
REVIEWED ON Switch  

Ξύλο στην πανδημία Ganon για μια καλύτερη Hyrule!

Ξύλο στην πανδημία Ganon για μια καλύτερη Hyrule!

Ξύλο στην πανδημία Ganon για μια καλύτερη Hyrule!

Τα Musou games δεν είναι κάτι καινούργιο και αυτό το παρακλάδι των Action, Hack and Slash, έχει γίνει πλέον συναφές με την σειρά Warriors. Παρά το γεγονός ότι το πρώτο Dynasty Warriors είχε κυκλοφορήσει το 1997, το πρώτο Musou mode το είδαμε στο Dynasty Warriors 2 το 2000 και όπως λένε και οι Άγγλοι, “the rest is history”. Με την κύρια σειρά Warriors να είναι το Dynasty Warriors που δημιουργήθηκε από την Koei Tecmo (γνωστή ως Koei μέχρι το 2010), η σειρά Warriors έχει πολλαπλούς Musou τίτλους που συνδυάζουν διάφορα franchises. Δηλαδή θα λέγαμε, η σειρά Warriors έχει κάνει μπόλικα crossovers με σημαντικά video games μέσα στα χρόνια. Έχουμε τα Samurai Warriors, Warriors of Orochi, One Piece: Pirate Warriors, Fire Emblem Warriors και φυσικά το Hyrule Warriors.

Hyrule Age of Calamity 1

Με τόσα Warriors η αλήθεια είναι ότι χάνεις λίγο την μπάλα, όμως η χρυσή χήνα της Koei Tecmo δεν λέει να σταματήσει να γεννά χρυσά αυγά. Το Hyrule Warriors που κυκλοφόρησε το 2014 ήταν η πρώτη απόπειρα της Koei Tecmo να συνδυάσει το franchise του Legend of Zelda με τα Musou games και είχε κυκλοφορήσει για Wii U. Αργότερα έγινε ένα από τα games με τις καλύτερες πωλήσεις για την κονσόλα της Nintendo. Μετά από έξι χρόνια λοιπόν, κυκλοφόρησε και το Hyrule Warriors: Age of Calamity, ο δεύτερος τίτλος Hyrule Warriors που αποτελεί prequel του The Legend of Zelda: Breath of the Wild και σε αντίθεση με το πρώτο Hyrule Warriors, το σενάριο του Hyrule Warriors: Age of Calamity ανήκει στο επίσημο timeline του The Legend of Zelda. Όπως λένε δηλαδή, η ιστορία του Age of Calamity είναι Ganon… εεε canon. Ας δούμε λοιπόν πως εκμεταλλεύεται το πρώτο Hyrule Warriors που κυκλοφορεί για Switch το hardware της νέας κονσόλας.

Πανωλεθρία
Μέσα σε 100 χρόνια πολλά μπορούν να συμβούν, ή από την άλλη και τίποτα. Όλες οι μεγάλες ιστορίες έχουν μικρά ξεκινήματα. Έτσι, η μεγάλη ιστορία του Breath of the Wild έχει ως ξεκίνημα το Hyrule Warriors: Age of Calamity. Στο Breath of the Wild μαθαίνουμε ότι ο Link κοιμόταν για 100 χρόνια ενώ γιατρευόταν, ενώ στο Age of Calamity βλέπουμε πρακτικά το πάρτυ που οδήγησε στο hangover και τον αιώνιο ύπνο του Link. 100 χρόνια λοιπόν πριν τα γεγονότα του Breath of the Wild, ο κόσμος της Hyrule βρισκόταν υπό την απειλή του Calamity Ganon, μιας πανωλεθρίας που είχε σκοπό να διαφθείρει όλη την Hyrule.

Εκεί ξαφνικά, εμφανίζεται ένας μυστηριώδης guardian που αργότερα μαθαίνετε ότι ήρθε από το μέλλον με σκοπό να σας προειδοποιήσει για την έκβαση των γεγονότων αν δεν καταφέρετε να σταματήσετε το Calamity Ganon. Τότε, καταλαβαίνετε την σοβαρότητα της κατάστασης και προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τους καλύτερους πολεμιστές που διαθέτει η Hyrule για να αντιμετωπίσετε την καταστροφή. Θα ταξιδέψετε στις διάφορες περιοχές της Hyrule και θα δαμάσετε την δύναμη των Divine Beasts, προκειμένου να έχετε την παραμικρή πιθανότητα να αντιμετωπίσετε το Calamity Ganon.

Στην πορεία θα μάθετε ότι κάποιος άλλος έχει βοήθεια από έναν διεφθαρμένο guardian που ήρθε από το μέλλον και ότι αυτός είναι υπεύθυνος για την άνοδο του Calamity Ganon. Για να κερδίσετε λοιπόν το Calamity, θα πρέπει όχι μόνο να δαμάσετε τα Divine Beasts και να συγκεντρώσετε τους Champions, άλλα και να βρείτε τον ιππότη που μπορεί να νικήσει το σκότος, καθώς και η Zelda θα πρέπει να αφυπνίσει την δύναμη που κρύβει μέσα της.

Hyrule Age of Calamity 2

Καθώς θα δυναμώνετε και θα συγκεντρώνετε συμμάχους, θα γνωρίσετε πολλούς αντιπάλους αλλά θα κάνετε και φίλους που ποτέ δεν περιμένατε. Θα ταξιδέψετε στις διάφορες περιοχές της Hyrule και μόνιμα θα αναζητάτε τον ιππότη-κλειδί και τον τρόπο για να ξεκλειδώσει η Zelda την δύναμη που χρειάζεται για να κλειδώσει το Calamity Ganon μια για πάντα.

Σπάμε τα κουμπιά
Όλα καλά όσον αφορά την ιστορία του Age of Calamity, ωστόσο πως αυτή διαδραματίζεται και πως μεταφέρετε στις οθόνες μας; Είναι απλό! Με μπόλικο ξύλο σε κλασικό χαρακτήρα Warriors. Τα Musou games δεν είναι κάτι εξεζητημένο ή ένα σπάνιο genre, είναι Hack and Slash μερικών χαρακτήρων vs άπειρων και το Hyrule Warriors: Age of Calamity δεν διαφέρει. Υπάρχουν μπόλικοι playable χαρακτήρες και ο καθένας έχει τις δικές του δυνάμεις. Άλλοι, όπως οι Link, Zelda και Impa είναι διαθέσιμοι από την αρχή και άλλοι, όπως οι Daruk, Urbosa, Revali και πολλοί άλλοι, ξεκλειδώνονται στην πορεία.

Hyrule Age of Calamity 3

Καθώς θα εκτυλίσσεται η ιστορία εσείς θα πρέπει να κάνετε “deploy” στα αντίστοιχα missions. Τα missions πρακτικά είναι η μεταφορά σας από το επίπεδο του χάρτη στο πεδίο της μάχης. Τα missions χωρίζονται στα κύρια missions που είναι πρακτικά η ιστορία του Age of Calamity και σε μερικά side-missions τα οποία δεν έχουν καθόλου ιστορία, αλλά είναι μόνο για grind. Ακόμα, μπορείτε με διάφορα items που βρίσκετε στο πεδίο της μάχης να ξεκλειδώσετε από τον χάρτη combos ή παραπάνω ζωή για κάποιον χαρακτήρα, ή ακόμα και να ξεκλειδώσετε merchants και blacksmiths. Μερικά “story” missions απαιτούν να τα παίξετε με συγκεκριμένους χαρακτήρες, ενώ παράλληλα ίσως έχουν κάποιο όριο στα level που χρειάζεται να είστε. Αυτό είναι ξεκάθαρα ενδεικτικό της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσετε και δεν σας απαγορεύει το να παίξετε το συγκεκριμένο mission αν είστε σε χαμηλότερο level.

Τώρα ήρθε η ώρα να μεταφερθούμε στο πεδίο μάχης και να εκτονωθούμε. Σε κλασικό ύφος Warriors, το σύστημα μάχης είναι αρκετά straight-forward. Απλά σπάμαρε κουμπιά μέχρι να χρειαστούν ανταλλακτικά! Τα Musou games δεν χαρακτηρίζονται από το πολύπλοκο ή εξεζητημένο σύστημα μάχης τους, αλλά από τα πολλαπλά εφέ που βλέπετε στην οθόνη σας, τα άπειρα combos και φυσικά τους ατελείωτους εχθρούς. Κάθε χαρακτήρας έχει light και heavy επιθέσεις, dodge, τέσσερα sheika runes, τρία elemental attacks, μια ειδική επίθεση που γίνεται όταν γεμίσει το gauge και μια ειδική επίθεση χωρίς gauge. Τα sheika runes είναι ειδικές επιθέσεις όπως το να κάνεις stun στον εχθρό σου, το να προστατεύεσαι με πάγο, το να πετάς βόμβες και το να μαγνητίζεις και να έλκεις τα όπλα των εχθρών σου. Αυτά τα runes χρησιμεύουν στο να αδειάζετε το weakness gauge του αντιπάλου σας, το οποίο υπάρχει μόνο στα bosses και όχι στα απλά minions.

Hyrule Age of Calamity 4

Για παράδειγμα, καθώς θα πολεμάτε με ένα boss, αυτός κάποια στιγμή θα κάνει κάποια ειδική κίνηση και πάνω από το κεφάλι του θα λάμψει ένα εικονίδιο που θα αντιστοιχεί σε ένα από τα sheika runes. Τότε, αν πατήσετε το αντίστοιχο rune και τον πετύχετε θα εμφανιστεί ένα weakness gauge, το οποίο όσο θα το βαράτε τόσο θα μειώνεται. Όταν μηδενιστεί, δηλαδή αδειάσει τελείως, τότε θα μπορείτε πατώντας το Χ να κάνετε μια ειδική επίθεση που κόβει αρκετό damage. Επίσης, το weakness gauge μειώνεται είτε αν επιτίθεστε στους bosses από πίσω (σε μερικούς), είτε αν χρησιμοποιείτε κάποιο elemental attack και το boss είναι του αντίθετου στοιχείου. Δηλαδή αν πολεμάτε έναν μάγο πάγου και κάνετε επίθεση φωτιάς, τότε θα εμφανιστεί το weakness gauge του.

Το πρόβλημα με τα elemental attacks είναι ότι δεν γεμίζουν μόνα τους ή εξαρτώνται από mana, απλά τα μαζεύετε από τα κουφάρια των εχθρών σας, όπως τα items. Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιθέσεις, η ειδική σας επίθεση, το special gauge δηλαδή, γεμίζει καθώς χτίζετε combos και χτυπάτε τον εχθρό. Για αυτό οι χαρακτήρες που έχουν περισσότερο attack speed χτίζουν αυτό το gauge πιο γρήγορα. Όταν γεμίσει, πατώντας το κουμπί Α εξαπολύετε μια πολύ δυνατή επίθεση ενάντια στους αντιπάλους σας. Η άλλη ειδική δύναμη ενεργοποιείται με το ZR και διαφέρει από χαρακτήρα σε χαρακτήρα. Για παράδειγμα στον Link είναι η χρήση τόξου, ενώ στην Impa είναι η εναπόθεση συμβόλων σε αντιπάλους, που όταν τα απορροφήσει βγάζει έναν κλώνο του εαυτού της.

Σπάμε και τα combos και σπάμε και τα κουμπιά μας

Ένας ακόμα τρόπος για να πάρετε το πλεονέκτημα στην μάχη με το boss, είναι να κάνετε dodge την τελευταία στιγμή. Αυτό θα σας δώσει ένα παραθυράκι που θα μπορείτε να χτυπήσετε το weakness gauge του αντιπάλου σας. Τις περισσότερες φορές στα mission θα έχετε περισσότερους από έναν playable χαρακτήρες, τους οποίους εσείς επιλέγετε. Αν δεν έχετε ένα δεύτερο άτομο να παίξετε co-op, τότε οι υπόλοιποι σύμμαχοί σας θα είναι A.I. Για να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη, θα μπορείτε να επιλέγετε τον αντίστοιχο χαρακτήρα και να του δίνετε την διαταγή να πάει σε κάποιο σημείο, έτσι ώστε να πάτε εσείς σε κάποιο άλλο objective και μόλις το πάρετε να αλλάξετε και να παίξετε με τον άλλο χαρακτήρα που είναι σε άλλη θέση. Το πρόβλημα είναι ότι το A.I είναι τόσο μέτριο που θα πρέπει σίγουρα να αλλάξετε χαρακτήρα για να πάρετε και το άλλο το objective, μιας και το A.I κάνει πολύ συντηρητικές επιθέσεις και σχεδόν ποτέ special attacks.

Ακόμα, όταν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με έναν σύμμαχό σας (playable) και ένα boss, τότε 99% της ώρα ο boss θα εστιάζει σε εσάς τις επιθέσεις του. Αυτό από την μία είναι καλό, διότι αν μείνετε π.χ με λίγο hp και αλλάξετε χαρακτήρα τότε ο boss θα εστιάσει στον χαρακτήρα που επιλέξατε και ο άλλος θα μείνει ζωντανός, από την άλλη δείχνει ότι το αντίπαλο A.I δεν είναι και τόσο “έξυπνο”. Παρά την αναβάθμιση στο hardware, το Hyrule Warriors: Age of Calamity φαίνεται να μην το εκμεταλλεύεται στο έπακρο, αφού η κονσόλα της Nintendo “λυγίζει” υπό το βάρος των πολλαπλών particles που εμφανίζονται στην οθόνη. Αναλόγως και τον χαρακτήρα φυσικά, αν τα combos είναι πολλά και εντυπωσιακά, τα frame drops είναι αρκετά συχνά.

Hyrule Age of Calamity 5

Το σημαντικότερο πρόβλημα ωστόσο το δημιουργεί η προβληματική κάμερα. Αυτές οι κάμερες στα video games έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος. Ειδικά σε ένα Musou δεν γίνεται η κάμερά σου να είναι τόσο αργή και ατσούμπαλη. Δεν γίνεται να κάνεις lock σε ένα boss και όταν βρεθείς σε κλειστό σημείο να μην βλέπεις τίποτα. Δεν γίνεται να είσαι πάνω στο combo και να πρέπει να αφήσεις τα κουμπιά για να γυρίσεις την αργή κάμερα. Αυτό πάει ενάντια στον fast-paced χαρακτήρα των Musou games και αλλοιώνει την συνολική εμπειρία.

Οι σχεδόν 15 ώρες που προσφέρει το Hyrule Warriors: Age of Calamity είναι αρκετές για ένα τέτοιου είδους παιχνίδι. Η ιστορία εκτυλίσσεται όμορφα και οι νέοι χαρακτήρες και το ίδιο εθιστικό gameplay, παρόλο που είναι επαναλαμβανόμενο, δεν προλαβαίνει να γίνει κουραστικό. Ακόμα, το grind που θα χρειαστεί να κάνετε είναι ελάχιστο, καθώς το επίπεδο δυσκολίας έχει ομαλή άνοδο. Είναι ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται ώρες αφοσίωσης, καθώς τέτοιος είναι χαρακτήρας των Warriors, αρκετά casual.

100 χρόνια ιστορία
Με μια πρώτη ματιά καταλαβαίνουμε απευθείας ότι το Hyrule Warriors: Age of Calamity πρόκειται για άμεσο prequel του Breath of the Wild. Τα μοντέλα των χαρακτήρων και η όλη αισθητική του περιβάλλοντος και των εχθρών είναι στο ίδιο στυλ με αυτό που χαρακτήριζε το Breath of the Wild. Low poly μοντέλα με έντονα χρώματα, έντονα περιγράμματα και “ζωγραφιστές” λεπτομέρειες. Όμορφη λεπτομέρεια το γεγονός ότι τα bosses ανάλογα με το τι στοιχείο είναι έχουν τον αντίστοιχο χρωματισμό. Για παράδειγμα ένας μάγος φωτιάς είναι κόκκινος, του πάγου μπλε κλπ.

Hyrule Age of Calamity 6
Βέβαια, με τόση δράση τα μοντέλα των χαρακτήρων πέφτουν σε δεύτερη μοίρα και αυτό που μας αφορά είναι τα animations και η ομαλότητά τους. Τα animations των επιθέσεων είναι φανταστικά. Τα combos είναι τόσα πολλά που χάνεις το μέτρημα και οι επιθέσεις είναι εντυπωσιακές και φανταχτερές. Ακριβώς ότι αρμόζει σε έναν τέτοιο τίτλο. Το πρόβλημα έρχεται με το κακό optimization, που όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, επηρεάζει την εμπειρία. Καλά τα animations και τα φρου φρου, αλλά άμα σου πέφτουν τα fps κάτω από 10 δεν υπάρχει νόημα. Ειδικά με χαρακτήρες όπως η Impa που έχει άλλους 10 κλώνους, τα fps drops είναι μονόδρομος.

Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα animations διατηρούν μια ομαλότητα καθ’όλη την διάρκεια της περιπέτειας. Δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε, διότι αυτός είναι ο πυρήνας της σειράς Warriors. Δεν κάνουμε εξερεύνηση για να μας νοιάζουν τα μοντέλα και τα περιβάλλοντα, μοιράζουμε ανελέητο ξύλο μόνιμα και μας νοιάζει να βλέπουμε άμεση απόκριση στις κινήσεις μας και τα combo που κάνουμε και όχι να βλέπουμε δύο fps να προσπαθούν να αποδώσουν τις εντυπωσιακές επιθέσεις μας.

Σιωπηλές κραυγές
Παρόλο που ο Link δεν έχει αρθρώσει λέξη τα τελευταία 30 χρόνια, υπάρχει voice actor μόνο για τις κραυγές και τις καταφάσεις. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχει ένα πλήρες cast από voice actors που δίνουν την φωνή τους στους υπόλοιπους ήρωες που πλαισιώνουν τον Link. Η αλήθεια είναι ότι όλοι τους έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Από την βρετανική αριστοκρατική προφορά της πριγκίπισσας Zelda μέχρι τον Hestu, όλες οι φωνές των χαρακτήρων καταφέρνουν τέλεια να αποδώσουν το ύφος των χαρακτήρων που υποδύονται. Είναι εντυπωσιακό το πως μπορείς να καταλάβεις τι αισθάνεται ο χαρακτήρας απλά και μόνο από το voice acting. Καταλαβαίνεις την απόγνωση της Zelda, την αποφασιστικότητα του Link, ακόμα και το υπεροπτικό ύφος του Revali.

Hyrule Age of Calamity 7
Από την άλλη, έχουμε την φανταστική μουσική να συνοδεύει την περιπέτειά μας. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής παραμένει στο παρασκήνιο, εκεί που κορυφώνεται η δράση και αρχίζει να παίζει μια πιο σκοτεινή εκδοχή του main theme του The Legend of Zelda, τότε σου σηκώνεται η τρίχα. Δεν είναι δυνατόν να ακούσεις τέτοιο ορχηστρική σύνθεση και να μην νιώσεις έτοιμος να μπεις στο πεδίο της μάχης και να πολεμήσεις για την ζωή σου και για κάτι που πιστεύεις. Αντικειμενικά σε αυτό τον τομέα δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από ένα παιχνίδι Zelda. Ακόμα, τα ηχητικά εφέ είναι ποιοτικά, παρόλο που με τόσα combo δύσκολα διακρίνεις κάτι στον ακουστικό τομέα.

Εγγύηση για τα κουμπιά έχουμε;
Πετάξτε τα μπαλάκια για το στρές και πιάστε το Switch σας με το Hyrule Warriors: Age of Calamity, όμως πρώτα βεβαιωθείτε ότι ισχύει η εγγύηση για αντικατάσταση των κουμπιών. Τα combos που θα μπορείτε να κάνετε είναι ατελείωτα και με το σπαμ που θα κάνετε τα δάχτυλά σας θα φυτρώσουν μύες. Οι ερμηνείες και το μαγικό soundtrack θα σας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, ενώ το στυλ των γραφικών θα σας μεταφέρει στο παρόν. Οι 15 ώρες που θα αφιερώσετε θα περάσουν ευχάριστα και διασκεδαστικά, αρκεί να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται για ένα Breath of the Wild 2 αλλά για έναν τίτλο Warriors. Μπορεί τα frame drops να σας σπάσουν λίγο τα νεύρα, όμως τα spikes δεν διαρκούν πολύ και σύντομα επιστρέφετε στην δράση.

Θετικά:
- Πανέμορφο soundtrack
- Εξαιρετικές αποδώσεις voice acting
- Άπειρα combos και καταιγιστική δράση
- Μπόλικοι playable χαρακτήρες
- Επιλογή co-op

Αρνητικά:
- Frame drops όταν υπάρχει έντονη δράση
- Επαναλαμβανόμενο gameplay
- Συντηρητικό και “χαζό” A.I
- Αργή και ατσούμπαλη κάμερα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.3

Διασκεδαστικό παρότι επαναλαμβανόμενο και δυστυχώς υστερεί εμφανώς στον τεχνικό τομέα.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

Hyrule Warriors: Age of Calamity

[Αρχική δημοσίευση: 8/9/20] Η Nintendo ανακοίνωσε το Hyrule Warriors: Age of Calamity. Ένα Action-Adventure που θα αποτελέσει prequel του The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Θα κυκλο...
Posted (18 Nov 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 24/12/2020 16:21
Θα το παίξω για να μάθω περισσότερα για την ιστορία του Link και των συντρόφων του. Εξαιρετικό review απο τον Σταμάτη.
Score 7.3
7.31 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Action, Hack and Slash
Developer: Omega Force
Publisher: Nintendo, Koei Tecmo
Διάθεση: Market24.gr (211 411 4050)
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/11/20
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Grandia II   (8.6)
4
Crusader Kings III   (8.6)
7
Castlevania   (8.5)
8
F1 2021   (8.4)
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

Notification