FIFA 21 (PS5)

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Πάρτε φόρα…από τα αποδυτήρια.

Πάρτε φόρα…από τα αποδυτήρια.

Πάρτε φόρα…από τα αποδυτήρια.

Πριν από επτά χρόνια το FIFA 14 είχε φέρει την επανάσταση στον τομέα των γραφικών, όταν πρωτοκυκλοφόρησε στο PS4 και το Xbox One. Ήταν η μέρα με την νύκτα σε σχέση με την έκδοση του PS3 και του Xbox 360.

Fast forward και είμαστε επτά χρόνια μετά. Το FIFA έχει εξελιχθεί στον τομέα του gameplay και του χειρισμού, έχει πολλές νέες προσθήκες στα modes και πλέον κάνει ντεμπούτο και στην ένατη γενιά, αποκλειστικά στο PS5 και το Xbox Series X. Η EA Sports επέλεξε να βρει μια “φθηνή” δικαιολογία για να μην κυκλοφορήσει την next-gen έκδοση και στα PC, λέγοντας ότι “δεν θα έτρεχε σε PC με low specs”, λες και μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει τόσα games στα οποία επιλέγουμε τι γραφικά θα δείχνει το PC μας, ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Το ευτυχές είναι ότι η next-gen έκδοση του FIFA 21 δεν χρεώνεται ως update για όσους την έχουν ήδη σε κονσόλα της ίδιας εταιρείας. Αν δηλαδή αποκτήσατε το FIFA 21 στο PS4 τότε θα μπορέσετε να το κατεβάσετε και ως δωρεάν update στο PS5. Αν το αποκτήσατε στο Xbox One τότε θα μπορέσετε να το κατεβάσετε και ως δωρεάν update στα Xbox Series X/S. Ως προς τα modes, αν έχετε ήδη παίξει σε έκδοση όγδοης γενιάς τότε με το ίδιο προφίλ θα μπορέσετε να συνεχίσετε στο Ultimate Team και στο Volta Football mode, όχι όμως και στο Career mode. Εκεί θα πρέπει να αρχίσετε μια νέα καριέρα αφού τα saves σας δεν μπορούν να μεταφερθούν.

Ερχόμαστε…με πούλμαν
Η πρώτη αλλαγή του FIFA 21 της ένατης γενιάς σε σχέση με τις άλλες του εκδόσεις είναι η καλύτερη παρουσίαση ομάδων. Πριν από κάθε παιχνίδι θα σας εμφανιστεί ένα τυχαίο κάθε φορά πλάνο, το οποίο μπορείτε να παρακάμψετε πριν από το εκάστοτε παιχνίδι. Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει είτε τους παίκτες των δύο ομάδων να κατεβαίνουν από τα λεωφορεία, είτε τους οπαδούς των ομάδων να μπαίνουν στο γήπεδο, είτε τους παίκτες των δύο ομάδων να περνούν από την αίθουσα συνέντευξης τύπου, με επίσης τα πούλμαν στο βάθος. Μετά από αυτό το πλάνο, το αμέσως επόμενο είναι αυτό του γηπέδου που γνωρίζετε μέχρι σήμερα.Δυστυχώς η EA Sports αμέλησε εντελώς να διαμορφώσει τους φιλάθλους των ομάδων κατά περίσταση. Χρησιμοποιεί βίντεο με τους ίδιους έγχρωμους φιλάθλους σε κάθε ομάδα να μπαίνουν στο γήπεδο, σε βαθμό που να είναι εντελώς αφύσικο να τους βλέπεις σε αγώνες ελληνικού πρωταθλήματος ή κάποιου πρωταθλήματος βορείων χωρών. Inclusivity στο φουλ; Αμέλεια; Ποιος ξέρει. Τουλάχιστον θα περίμενε κάποιος ότι ολόκληρη EA όφειλε να δημιουργήσει καμιά δεκαριά διαφορετικά cutscenes με ανθρώπους από όλες τις χώρες για αυτή την περίσταση.

Νιώσε την μπάλα…με το DualSense
Σε θέμα gameplay δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στον κώδικα μεταξύ των εκδόσεων για PS5 και Xbox Series X και των υπολοίπων, με εξαίρεση το haptic feedback. Καταρχήν η EA Sports έχει κυκλοφορήσει κάποια patches τα οποία βελτίωσαν το gameplay σε θέματα χειρισμού, τερματοφυλάκων, διαιτησίας, ενώ έλυσαν και πολλά bugs που είχαν προκύψει, αλλά οι ίδιες διορθώσεις υπάρχουν και στα άλλα format. Από εκεί και πέρα, η διαφορά στο gameplay έχει να κάνει μόνο με την αίσθηση του χειρισμού.

Η εμπειρία του FIFA 21 στο PS5 είναι σαφώς καλύτερη από αυτή της όγδοης γενιάς, αλλά με την μόνη διαφορά να είναι στα γραφικά, ευτυχώς που η έκδοση αυτή δεν χρεώνεται ως update.

Με το DualSense στο PS5, θα μπορέσετε να νιώσετε, χάρις στο haptic feedback, το κοντρόλ κάθε μπάλας. Ακόμα κι αν ρυθμίσετε την ένταση του haptic feedback στο μέγιστο, όταν ένας παίκτης σας παίρνει την μπάλα, στο πρώτο κοντρόλ θα αισθάνεστε μία μικροσκοπική δόνηση. Η αίσθηση του χειριστηρίου στα χέρια σας γίνεται μεγαλύτερη στα τζαρτζαρίσματα, τα σουτ και κυρίως στους πανηγυρισμούς και στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Τότε είναι που (όπως λέμε στη γλώσσα του ποδοσφαίρου) “η μπάλα είναι βαριά” και τόσο η κούραση, όσο και η αγωνία για το αποτέλεσμα, θα σας κάνουν να αισθάνεστε την μπάλα και στο χειριστήριό σας, σε κάθε επαφή του παπουτσιού σας. Φυσικά το haptic feedback μπορεί να απενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις του PS5 και να παίξετε χωρίς αυτό.

Πάντως η αίσθηση του να παίζετε FIFA 21 στο PS5 μέσω του DualSense είναι κατά πολύ ανώτερη. Το χειριστήριο της Sony είναι πολυεργαλείο στα χέρια σας. Οι πάσες, οι ντρίμπλες και τα σουτ εκτελούνται πολύ πιο “αέρινα” και φυσικά θα λέγαμε σε σύγκριση με το DualShock 4, ενώ και η αίσθηση είναι ξεχωριστή. Υπάρχει και μία ακόμη κάμερα, που θυμίζει περισσότερο τηλεοπτικό αγώνα, καθώς έχει την συγκεκριμένη θέση που παίρνουν οι κάμερες από την κερκίδα, μόνο που δεν ακολουθεί τον παίκτη στην ίδια ευθεία. Πρακτικά δεν βολεύει και τόσο.

Τεχνικός τομέας
Πρακτικά οι τεχνικές αλλαγές του FIFA 21 σε PS5 και Xbox Series X έχουν να κάνουν μόνο με τα γραφικά και όχι με τον ηχητικό τομέα. Εδώ έχουμε καταρχήν ανάλυση 4K στα 60 fps με καλύτερη απεικόνιση στο μαλλί αλλά και τους μύες στα πόδια των παικτών.Συν τις άλλοις υπάρχουν επιπλέον animations στις κινήσεις των παικτών. Για παράδειγμα, στις εκτελέσεις στημένων θα βλέπετε πιο έντονα το φάλτσο που βάζει κάθε ποδοσφαιριστής στο πόδι του, τα κοντρόλ των παικτών φαίνονται πιο έντονα και τα τζαρτζαρίσματα μεταξύ ποδοσφαιριστών είναι πιο δίκαια, κάτι που οδηγεί σε λίγο πιο δίκαιες αποφάσεις από την πλευρά των διαιτητών.

Στο σχεδιασμό των προσώπων, ναι μεν η καινούργια ανάλυση ενθουσιάζει, αλλά μην περιμένετε μεγάλες διαφορές, παρά μόνο στους παίκτες παγκόσμιας κλάσης στους οποίους έχει γίνει και το ανάλογο capture. Οι υπόλοιποι έχουν τα κλασικά generic πρόσωπα που έχουν δημιουργηθεί με editor.

Next-gen…με το σταγονόμετρο
Το FIFA 21 στο PS5 είναι η καλύτερη εμπειρία Fifa που μπορείτε να ζήσετε αυτή τη στιγμή. Ο χειρισμός με το DualSense είναι πολύ πιο συναρπαστικός και οι αναβαθμίσεις στα γραφικά, τόσο στην ποιότητα των textures, όσο και στα animations, έχουν γίνει προς την σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι στον κώδικα η έκδοση αυτή είναι ίδια με την προηγούμενη και με τα όποια προβλήματα, η πολύ μικρή ποικιλία εισόδου των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, σε σχέση με ότι περιμέναμε από τα τρέιλερ, αλλά και η μη δυνατότητα μεταφοράς των saves του Career mode, δεν καθιστούν την αγορά του FIFA 21 στο PS5 τόσο αναγκαία, όσο νομίζουν οι περισσότεροι gamers. Μπορούν άνετα να κάνουν την δουλειά τους και με την έκδοση της όγδοης γενιάς.

Θετικά:
- Ο χειρισμός με το DualSense σας δίνει καλύτερη αίσθηση
- Καλύτερα γραφικά και animations

Αρνητικά:
- Καμία ουσιαστική εξέλιξη στον κώδικα
- Τα saves του Career mode χάνονται

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.3

Στα ίδια “κυβικά” με τις άλλες εκδόσεις, αλλά με πιο όμορφο φινίρισμα.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Στο next-gen FIFA 21 οι οπαδοί όλων των ομάδων που μπαίνουν στο γήπεδο είναι Αφρικανικής καταγωγής

Το FIFA 21 για PS5 και Xbox Series X κυκλοφόρησε και διαθέτει τέσσερις παραλλαγές σε βίντεο όταν μπαίνουν οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο. Η μία δείχνει τους παίκτες να κατεβαίνουν από τα λεωφορεί...
Posted (06 Dec 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Blood Prince (Level 29) 06/12/2020 18:12
Από τα βίντεο κρατάω μόνο τα animations τα οποία βαριέσαι μετά από καιρό.Δεν βλέπω τρομερή αλλαγή στα γραφικά σε σχέση με τις κονσόλες όγδοης γενιάς.
#2 +1 Tas13 (Level 14) 07/12/2020 00:42
Τα καπνογόνα έχουνε φάση στο βίντεο. Θέλω να το παίξω κάποια στιγμή και στο PS5.
Αλλά καλύτερα η EA να έφτιαχνε τις άμυνες που είναι για πέταμα παρά να ασχολείται με γραφικά.Είναι απαράδεκτη.
#3 -1 BigGreekGamer (Level 30) 07/12/2020 01:27
Έχω εντυπωσιαστεί από τα γραφικά και τα animations των παικτών, της μπάλας αλλά και το γρασίδι είναι φοβερό. Ανυπομονώ να παίξω
#4 +1 ashbringer (Level 25) 07/12/2020 08:01
Έχει αρκετές βελτιώσεις αλλά δεν έχει μεγάλες διαφορές με τα προηγούμενα .Σίγουρα οπτικά είναι εκπληκτικό .Μπράβο στον Μάνο για το άρθρο.
Score 8.3
8.25 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: EA Canada
Publisher: EA Sports
Διάθεση: EA Sports
Players: 1-4 (2-22 Online)
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 3/12/2020
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
5
It Takes Two   (8.3)
6
Monster Train   (8.3)
7
8
Returnal   (8.2)
10
Hitman 3   (8)

Top Reviews (by user score)

1
2
Returnal   (8.4)
3
Hades   (8.33)
5
FIFA 21 (PS5)   (8.25)
6
Monster Train   (8.17)
7
Cyberpunk 2077   (8.15)
9
10
It Takes Two   (8.06)

Latest User Reviews

4.
F1 2020   (7.5)
5.
Cyber Shadow   (8.0)
6.
7.
8.
Cyberpunk 2077   (8.0)
9.
Notification