• Reviews
  • Age of Empires III: Definitive Edition

Age of Empires III: Definitive Edition

Hot
REVIEWED ON PC  

Το μυαλό σας και μια... αναπαλαιωμένη αυτοκρατορία.

Το μυαλό σας και μια... αναπαλαιωμένη αυτοκρατορία.

Το μυαλό σας και μια... αναπαλαιωμένη αυτοκρατορία.

Εν’ αρχή ήταν το Age of Empires, το RTS με το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο που μας μάγεψε στο μακρινό 1997. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το Age of Empires II: The Age of Kings που μας οδήγησε σε παροξυσμό πώρωσης. Ακόμα θυμάμαι τις κατακτητικές μου εξορμήσεις σαν Genghis Khan και την ισοπέδωση αρκετών users στο multiplayer, προελαύνοντας με τις λεγεώνες των Τευτόνων και τις κόκκινες μπέρτες τους να ανεμίζουν πάνω από τα ερείπια εχθρικών πόλεων.

Το 2005 εμφανίστηκε το Age of Empires III, το οποίο άρεσε πολύ αλλά όχι τόσο όσο το προηγηθέν στην σειρά. Παίζοντας το Age of Empires III: Definitive Edition, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα εκτιμήσει το παιχνίδι όσο έπρεπε την εποχή που κυκλοφόρησε. Τα RPG χαρακτηριστικά του, η αφθονία από διαθέσιμους πολιτισμούς, η πληθώρα κτιρίων και μονάδων, η συνέργεια των τελευταίων στις μάχες αλλά και η σωστή εκμετάλλευση της παραγωγικής αλυσίδας, αναθέρμανε το ενδιαφέρον μου και με έκανε να το αγαπήσω πιότερο από ποτέ. Πιστεύω ότι, τελειώνοντας το διάβασμα του άρθρου, θα το εκτιμήσετε εξίσου.

age of empires iii definitive edition 1

Κάτω τα... κουλά σας από το σιντριβάνι της νιότης
Αν γουστάρετε συνωμοσιολογία και εξωτικές τοποθεσίες τότε το Story mode του Age of Empires III: Definitive Edition είναι φτιαγμένο ειδικά για εσάς. Η Circle of Ossus, μια παντοδύναμη μυστική αδελφότητα σε στυλ Illuminati, “λουφάζει” πίσω από ένα παρανοϊκό σχέδιο για την υποδούλωση της ανθρωπότητας και την εκμετάλλευση του Fountain of Youth, ενός σιντριβανιού που καταργεί τον θάνατο. Οδηγήστε τρεις γενιές της οικογένειας Black ενάντια στην σατανική αδελφότητα με φόντο κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως η αμερικάνικη επανάσταση όμως μην σταματάτε εκεί. Οι ιθαγενείς της Αμερικής ζητούν την καθοδήγησή σας στο campaign The War Chiefs για να τελειώνουν μια και καλή με τους ποικίλους εχθρούς τους. Η Ιαπωνία, η Κίνα και οι Ινδίες έχουν ανάγκη από τις στρατηγικές σας ικανότητες για να φέρουν εις πέρας περήφανες ιστορικές περιπέτειες στο campaign The Asian Dynasties.

Το Age of Empires III: Definitive Edition είναι ένα καθαρόαιμο RTS που θα δεσμεύσει εύκολα ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας. Έχει τρομακτική διάρκεια και τρομακτικότερο replayability, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση να γουστάρετε το gameplay του. Εκτός από το single player campaign που “έσβησαν” όσοι το έπαιξαν όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το Definite Edition ενσωματώνει τα campaigns των δύο expansions, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφερόμενων Acts στο οκτώ, ένα φανταστικό νούμερο αν αναλογιστείτε ότι το κάθε Act περιέχει μπόλικα missions. Στην διάθεσή σας τίθενται θρησκευτικά τάγματα, πειρατές, μισθοφόροι, μουσουλμάνοι, Σαμουράι, Νίντζα, ερυθρόδερμοι, ιθαγενείς, κάθε καρυδιάς καρύδι από διαφορετικές ηπείρους που παλεύει να επιβιώσει στο δαρβινικό χάος του παιχνιδιού και χρειάζεται την βοήθειά σας.

Τα σενάρια του Story mode διαθέτουν τις αρετές ενός καλού ιστορικού μυθιστορήματος, παντρεύοντας με επιτυχία κρίσιμα ιστορικά γεγονότα με φανταστικά στοιχεία. Η πλοκή σας παρακινεί να στραφείτε στο Compendium που βρίσκεται στην ενότητα Tools του κεντρικού μενού. Ένας πλούσιος κατάλογος στρατιωτικών, αρχιτεκτονικών, πολιτικών και ιστορικών πληροφοριών σας περιμένει να τον ξεκοκαλίσετε μαζί με τις ιστορίες των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων. Highlight του Compendium είναι φυσικά η προσωπικότητα του Oruc Reis, ενός ονόματος το οποίο έχετε βαρεθεί να ακούτε τους τελευταίους μήνες και να το βλέπετε να φιγουράρει στο γνώριμο τουρκικό ερευνητικό πλοίο που κόβει βόλτες στα χωρικά μας ύδατα. Θα σας παραξενέψει άραγε το ότι το πλοίο είναι βαπτισμένο με το όνομα ενός διαβόητου πειρατή;

To Story mode θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον για 30 ώρες τουλάχιστον και, η ολοκλήρωσή του, θα σας στρέψει στις Historical Battles και στο μενού που θα σας μαγέψει πραγματικά, το Home City. Οι Historical Battles εξηγούνται αυτόματα από το όνομά τους, είναι έξι ιστορικές μάχες που σας ζητούν να τις ολοκληρώσετε εφαρμόζοντας όλα τα στρατηγικά κόλπα που μάθατε. Το Home City είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Πηγαίνετε εκεί και διαπιστώνετε με έκπληξη ότι οι πόλεις και των 16 διαθέσιμων factions είναι στο πρώτο level δίχως το παραμικρό xp. “Μα καλά, δεν σκότωσα, κατέστρεψα και λεηλάτησα επί δεκάδες ώρες για να δυναμώσω τις home cities μου στο Story mode, που εξαφανίστηκε η πρόοδός μου;” αναρωτιέστε. Οι πόλεις που αναπτύξατε στο Story mode δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες του Home City, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα Skirmish και Multiplayer modes.

Αντιλαμβάνεστε ότι, παίζοντας παρτίδες με bots, φίλους ή άγνωστους users διαδικτυακά, μεταμορφώνετε τις πόλεις σας και αποκτάτε σταδιακά όλες τις κάρτες των deck τους. Πέραν της αυτονόητης ευχαρίστησης της συσσώρευσης xp που ικανοποιεί την δίψα για πολλαπλασιασμό μέσα σας, έχετε ένα ακόμα κίνητρο για να χαθείτε σε αγώνες με πολλούς και άγνωστους αντιπάλους. Οι πολιτισμοί μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία στις κάρτες τους όμως διαθέτουν και ένα σωρό ξεχωριστές μονάδες, civilization bonuses, κτίρια, έθιμα, ακόμα και wonders. Αν δεν μελετήσετε εξονυχιστικά τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, καταθέτοντας πολλές ώρες παιξίματος και αναπτύσσοντας την τεχνολογία τους στο έπακρο, πως θα καταλήξετε στο ποιος πολιτισμός είναι ο καλύτερος και σας εκφράζει; Σε αυτό το σημείο συνειδητοποιείτε το εύρος του gameplay, τις εναλλακτικές εμπειρίες που σας περιμένουν σε κάθε πολιτισμό, την ποικιλία του περιεχομένου, την ανάγκη να μελετήσετε ένα σωρό παράγοντες μέχρι να θεωρηθείτε κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

age of empires iii definitive edition 2

Το μεγαλείο προϋποθέτει εμπειρία
Οι ενέργειές σας στο Age of Empires III: Definitive Edition δεν επιβραβεύονται μόνο από την αγνή ευχαρίστηση που πηγάζει εξ’ αυτών αλλά και από ένα σωρό experience points. Αμέσως εισάγεται στην ιστορία ένα επιπλέον κίνητρο για να καθαρίζετε το fog of war μαζί με οτιδήποτε σκοτώνεται ή αρπάζεται σε όλους τους χάρτες. Τα μεγάλα ποσά παίζονται στα primary και secondary objectives, όμως, μαζεύοντας μικροποσά xp από ένα σωρό συναρπαστικές δραστηριότητες όπως είναι η λεηλασία θησαυρών και η συστηματική ισοπέδωση κτιρίων, θα γεμίσει το πρόσωπό σας με χαμόγελα, την πόλη σας με xp και τα φορτία σας με πολύτιμες κάρτες. Οι πόλεις αναπαριστούν θαυμάσια τις ομώνυμες ιστορικές μεγαλουπόλεις όμως η αισθητική τους αξία είναι ασήμαντη, οι κάρτες που χτίζουν το deck σας έχουν άμεσο και θετικό αντίκτυπο στο gameplay. Όλες είναι ξεκλείδωτες από την αρχή, μια ευπρόσδεκτη προσθήκη του definitive edition, γιατί είναι καλό να γνωρίζετε την λειτουργία της καθεμιάς, αποφασίζοντας ποιον από τους διάφορους κλάδους θα ακολουθήσετε πιστά.

Ο περιορισμός των 25 καρτών ανά deck σημαίνει ότι πολλές πρέπει να μείνουν εκτός δράσης άρα εστιάζετε σε εκείνες που παρέχουν τα μεγαλύτερα ευεργετήματα για την αυτοκρατορία σας. Θα διαπιστώσετε ότι το game mechanic του deck building είναι καθοριστικό για την εξέλιξη των missions γιατί έχει την δυνατότητα να αλλάξει τον ρου της δικής σας ιστορίας. Ένας σωστά επιλεγμένος σχηματισμός από πολύτιμες κάρτες εξασφαλίζει την νίκη προτού οι εχθροί προλάβουν να αντιδράσουν. Δεν είναι λίγα τα missions στα οποία θριαμβεύετε δίχως να χτίσετε την in game οικονομία σας, αρκεί να επιλέξετε γρήγορα τις επίλεκτες μονάδες των καρτών σας, να σας αποσταλούν στην βάση και να τις ρίξετε αμέσως στον αγώνα. Φυσικά τα shipments έχουν cooldown όμως δεν σας εμποδίζει να οργανώσετε ταχύτατα ένα ισχυρό σώμα στρατού και να τα κάνετε λίμπα στην βάση των εχθρών.

age of empires iii definitive edition 3

Το βάθος του gameplay στο Age of Empires III: Definitive Edition σας γνωστοποιείται φυσικά καλύτερα από τα ίδια τα πολεμικά συμβάντα στα οποία οδηγούν όλα τα missions, τα battles και τα skirmishes. Το πρώτο μεγάλο μάθημα έρχεται από την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και τον οικοδομικό οργασμό που ακολουθεί την δημιουργία ενός town center. Καλό είναι το ταβάνι της ικανότητας του A.I. να είναι σχετικά υψηλό ειδάλλως η πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε θα είναι τόσο χαμηλή ώστε να βαρεθείτε την ζωή σας. Ένα δυνατό A.I. θα τσιμπάει σαν ενοχλητικό έντομο τις εγκαταστάσεις σας, θα δοκιμάζει τις αποτρεπτικές σας ικανότητες, θα χτυπάει αλύπητα τους εργάτες για να φρενάρει την οικονομία σας. Το μάζεμα των φυσικών πόρων, η εξασφάλιση των εργατών από την βία του εχθρού, η σειρά με την οποία θα χτίσετε τα κτίρια, η χρήση των καρτών που έρχονται από την μητρόπολη είναι τα αρχικά μαθήματα στα οποία πρέπει να αριστεύσετε.

Κατόπιν, έρχεται η θεϊκή στιγμή της μάχης. Με την πλειάδα των μονάδων ανά πολιτισμό, ένα αποτελεσματικό στράτευμα οφείλει να διαθέτει μέτρα και αντίμετρα για όλα τα είδη των αντιπάλων. Παράλληλα, σε ένα χάρτη σκεπασμένο από την μαυρίλα του fog of war, η σωστή ιχνηλάτηση ανοίγει ευκαιρίες για αιφνιδιαστικές επιθέσεις στην βάση του εχθρού, για συντριβή της οικονομίας του σκοτώνοντας όλο το εργατικό δυναμικό, για κινήσεις αντιπερισπασμού και πολλές εξίσου συναρπαστικές μανούβρες. Για τους αμύητους στα RTS, το Age of Empires III: Definitive Edition είναι τρομερά προσβάσιμο χάρις στα καλολαδωμένα επίπεδα δυσκολίας του και τα συστηματικά μαθήματα που παρέχει σε όποιον θέλει να βελτιωθεί. Αρχίζοντας από την χλιαρή δυσκολία και αντιμετωπίζοντας έναν αδύναμο εχθρό, θα χρειαστείτε πάρα πολλές ώρες έως ότου εμφανιστείτε με αξιώσεις στο multiplayer mode ή προκαλέσετε επτά αντιπάλους για να σας επιτεθούν.

age of empires iii definitive edition 4

Από users θα τους μετατρέψετε σε losers
Το οκτώ είναι ο μαγικός αριθμός των συμμετεχόντων σε μια παρτίδα, skirmish ή multiplayer. Στην πρώτη περίπτωση έχετε το πάνω χέρι εφόσον ελέγχετε, εκτός από τις παραμέτρους της παρτίδας, και το επίπεδο των αντιπάλων σας. Στο multiplayer είναι σκούρα τα πράγματα. Το πρώτο θετικό στοιχείο που εντοπίζετε είναι ο αυξημένος αριθμός συμμετεχόντων. Ένα γρήγορο ψάξιμο στους servers εμφανίζει κατεβατό από έτοιμες παρτίδες που σας περιμένουν να εισέλθετε. Είναι πολύ εύκολο να στήσετε την δική σας παρτίδα με τους κανόνες που σας ικανοποιούν και να προσελκύσετε users από όλο τον κόσμο. Αντιμετωπίζοντας πολλούς αντιπάλους ειδικά στο deathmatch mode θα διαπιστώσετε ότι το Age of Empires III: Definitive Edition συνεχίζει να σας διδάσκει καινούργια πράγματα σχεδόν επ’ άπειρον.

Οι users είναι ανελέητοι και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να σας βλάψουν άρα, τα κόλπα και ο τρόπος λειτουργίας σας στο single player καθίστανται ταχύτατα ανεπαρκή. Για να είστε ανταγωνιστικοί στο multiplayer και να μην γίνετε ρεζίλι των σκυλιών επιβάλλεται συνεχής εξάσκηση σε skirmish ενάντια στο ισχυρότερο δυνατό A.I., τοποθέτηση των κατάλληλων shortcut keys ώστε το χτίσιμο των κτιρίων, οι αναβαθμίσεις, η δημιουργία και ομαδοποίηση μονάδων να γίνονται αστραπιαία. Οι επικότερες παρτίδες παίζονται ανάμεσα σε users παραπλήσιας δυναμικότητας, ειδικά αν γνωρίζουν στην εντέλεια να εκμεταλλεύονται τις πρώτες ύλες τους. Το χρυσάφι, η ξυλεία και το φαγητό δείχνουν πεπερασμένα αλλά δεν είναι. Με τα κατάλληλα κτίρια στρωμένα στην βάση σας, οι πόροι δεν εξαντλούνται ποτέ, υποσχόμενοι αδιάκοπη ανανέωση των στρατευμάτων σας. Σκεφτείτε να έχετε συμμάχους και αντιπάλους που γνωρίζουν άριστα να πολλαπλασιάζουν τους πόρους τους. Οι στρατοί σας θα συναντώνται σε ένα κεντρικό σημείο, θα γίνεται της μουρλής, θα γεμίζει ο τόπος πτώματα και η μάχη θα ανανεώνεται διαρκώς με την προσθήκη νεοσύλλεκτων μονάδων. Το φαντάζεστε, μια αιώνια παρτίδα, εφάμιλλη των θρυλικών μαχών που προσέφερε κάποτε το multiplayer mode των Dawn of War;

Ριζώστε, αναπτυχτείτε και κατακτήστε τους εχθρούς σας αξιοποιώντας ένα δυναμικό σύνολο στρατηγικών επιλογών.

Η διοίκηση μιας αυτοκρατορίας είναι παιχνιδάκι στο Age of Empires III: Definitive Edition εξαιτίας του φανταστικού χειρισμού. Αρκεί να έχετε παίξει ένα RTS στην ζωή σας για να μετακινηθούν αυτόματα τα δάχτυλά σας στα buttons του mouse και του πληκτρολογίου που μετακινούν την κάμερα και διαμοιράζουν τις εντολές στους υπηκόους σας. Η ομαδοποίηση των μονάδων είναι πανεύκολη και η πυραμιδωτή διάταξη τους στο ίδιο παράθυρο επιτρέπει την γρήγορη εναλλαγή τους ώστε να εντοπίζετε γρήγορα όσες διαθέτουν special skills και να τα ενεργοποιείτε με ένα κλικ. Οι πρώτες ύλες διακρίνονται μόνιμα όπως και οι εργάτες σας που έχουν σταματήσει να δουλεύουν και το έχουν ρίξει στο ραχάτι. Μια γρήγορη ματιά στο mini map σας πληροφορεί για τις κινήσεις των εχθρικών δυνάμεων ούτως ώστε να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης.

Το pause είναι μια ενσωματωμένη δυνατότητα που σας σώζει από βιαστικές κινήσεις. Παγώνετε το game world, μελετάτε προσεκτικά όλες τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε την παραγωγή ή να αξιοποιήσετε καλύτερα τις δυνάμεις σας σε μια σύγκρουση, δίνετε τις εντολές, ξεπαγώνετε και απολαμβάνετε τα αποτελέσματα. Η λογική του “μπουλουκιού” που έχετε συνηθίσει στις RTS εκστρατείες, εκτελείται εδώ αλλά απέχει πολύ από το να είναι η αποτελεσματικότερη λύση. Το A.I. έχει την μανία να προσαρμόζει τον βηματισμό των γρήγορων μονάδων σε αυτό των αργών όταν όλες βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ. Εκνευρισμένοι αντικρίζετε τα ταχύτατα άλογα να προελαύνουν σαν... σαλιγκάρια δίπλα στο πεζικό και τα κανόνια που κινούνται με το πάσο τους. Για να αποφύγετε το τραγελαφικό θέαμα, χωρίζετε τα σώματα στρατού σε μονάδες τις οποίες χειρίζεστε άμεσα με τα αριθμητικά πλήκτρα. Αυτόματα, οι μονάδες σας πλήττουν διαφορετικούς στόχους δίχως να καθυστερεί η μια την άλλη και οι εχθρικές δυνάμεις εξευτελίζονται.

age of empires iii definitive edition 5

Το παιχνίδι έπρεπε να ονομάζεται Age of Empires III: Η Μεγάλη Ποικιλία. Η ποικιλομορφία των μονάδων θα σας υποχρεώσει να τις μελετήσετε μια προς μια έως ότου διαπιστώσετε την αποτελεσματικότητά τους. Οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες διαθέτουν πολύτιμα skills τα οποία τους επιτρέπουν να τσακίσουν αρκετούς αντιπάλους μαζί. Οι αναβαθμίσεις των μονάδων και των κτιρίων είναι τόσες πολλές που θα θολώσει το μάτι σας και θα νομίζετε ότι βγάλατε καταρράκτη. Θα περάσουν ώρες έως ότου αφομοιώσετε όλες τις παραπάνω πληροφορίες και καταλήξετε στην σειρά με την οποία θα δίνονται οι αναβαθμίσεις, θα δημιουργούνται οι στρατοί και θα δρουν οι χαρακτήρες.

Η τέχνη του πλουτισμού και η τέχνη του πολέμου
Σε ένα κόσμο που διψάει για χρήμα και υλικά αγαθά, τα trading posts είναι οι εμπορικοί κόμβοι που θα γεμίσουν προμήθειες την αναδυόμενη αυτοκρατορία σας. Χτισμένα κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, παρέχουν αδιάκοπα resources, τα οποία ρίχνετε κατευθείαν στην κατασκευή κτιρίων και την ανάπτυξη στρατού. Η εναλλαγή των resources ανά πάσα στιγμή δίχως cooldown σας επιτρέπει γρήγορη απόκτηση των πόρων που σας χρειάζονται την εκάστοτε στιγμή, για να τροφοδοτήσετε άμεσα τον τομέα της οικονομίας σας που χρειάζεται ενίσχυση. Η πολυπολιτισμικότητα και οι πολιτισμικές ανταλλαγές υπηρετούνται φανταστικά από τα trading posts όταν βρίσκεστε σε περιοχές ιθαγενών, τα οποία μεταμορφώνονται σε ένα εκπληκτικό αλισβερίσι μονάδων και αναβαθμίσεων. Ανάλογη υπηρεσία προσφέρουν οι πρεσβείες με τις πολύτιμες ανταλλαγές οικοδομημάτων, μονάδων και αναβαθμίσεων.

age of empires iii definitive edition 6

Μια εναλλακτική οδός πλουτισμού είναι η εκμετάλλευση των treasures που βρίσκονται σε όλους τους χάρτες και συμβολίζονται με το κλασικό Χ ενός χάρτη θησαυρού. Τα treasures δεν αφορούν μόνο χρυσάφι ή τις υπόλοιπες πρώτες ύλες όπως θα φανταζόσασταν. Ενίοτε είναι χρήσιμες μονάδες που προστίθενται στον στρατό σας, άγρια ζώα που εξημερώνονται και μάχονται στο πλευρό σας, εργάτες που ενισχύουν την παραγωγή. Οι φύλακες των treasures έχουν μεγάλο γούστο καθότι, τις μισές τουλάχιστον φορές, είναι χαριτωμένα ζώα όπως είναι οι αρκούδες, οι λύκοι, τα λιοντάρια, οι πίθηκοι, οι ρινόκεροι και οι αλιγάτορες. Θα εξοντώσετε τα κακόμοιρα ζωάκια με μισή καρδιά αλλά θα ξεπαστρέψετε τους ανθρώπινους φύλακες δίχως δεύτερη σκέψη, καμία συμπάθεια σε παρανόμους και πειρατές.

Το Art of War είναι το πραγματικό tutorial του παιχνιδιού (αποτελεσματικότερο από το αντίστοιχο της ενότητας Tools), η ενότητα του κεντρικού μενού που διασφαλίζει ότι είστε ετοιμοπόλεμοι για το single αλλά, κυρίως, για το multiplayer μακελειό. Μπαίνετε στο Art of War περιμένοντας να σας υποδεχθεί ο Sun Tzu, ο θρυλικός Κινέζος στρατηγός που έγραψε το ομώνυμο βιβλίο. Έκπληκτοι αντικρίζετε την φάτσα του Carl Von Clausewitz, του Πρώσου στρατηγού που έγραψε το δεύτερο διασημότερο πολεμικό εγχειρίδιο στην ιστορία, το Περί Πολέμου. Με μια γρήγορη ματιά αντιλαμβάνεστε ότι η ενότητα είναι χωρισμένη σε όλα τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να εκτελέσετε για να νικάτε στις μάχες.

Ένα σύντομο βίντεο σας εξηγεί τι θα μάθετε καθώς και την χρησιμότητά του στο gameplay. Στην συνέχεια, προχωράτε στην πρακτική εφαρμογή του μαθήματος, η οποία συνοδεύεται από τρία μετάλλια λες και είστε συμμετέχοντες σε αθλητική διοργάνωση. Τα μετάλλια είναι ένα πανέξυπνο feature που καταγράφει το πόσο καλά εντρυφήσατε στο μάθημα στρατηγικής του Von. Η εκάστοτε αποστολή σας θεωρείται πετυχημένη αν αρπάξετε οποιοδήποτε από τα μετάλλια, δεν χρειάζεται να είναι χρυσαφί, το χρώμα της σκουριάς και του μπρούτζου σας πάει χάρμα. Η γρήγορη εκτέλεση των ενεργειών ενός mission αποδεικνύει ότι μπορείτε να ελέγξετε οικονομία και στρατιωτικές δυνάμεις με ταχύτητα αστραπής, άρα ότι θα είστε ανταγωνιστικός απέναντι στο δυσκολότερο επίπεδο του A.I. και σε άλλους users. Αν ολοκληρώνετε τα objectives με το πάσο σας, είστε κατάλληλοι για μια πιο casual αντιμετώπιση του παιχνιδιού, παίζοντας σε χαμηλό επίπεδο δυσκολίας.

Το εχθρικό A.I. έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με το παλιό Age of Empires III όμως το A.I. των μονάδων σας ήθελε περισσότερη δουλειά. Είναι αδιανόητο οι εργάτες σας να μην παίρνουν μυρωδιά ότι λίγο μακρύτερα υπάρχει ολόκληρο δάσος για να κόψουν και να περιμένουν να τους στείλετε εσείς. Πάλι καλά που έχουν την στοιχειώδη νοημοσύνη να μαζεύουν τις προμήθειες σε μορφή shipment δίχως την δική σας παρέμβαση. Για αδιευκρίνιστους λόγους, οι μονάδες σας έχουν πρόβλημα με το pathfinding και τείνουν να διασκορπίζονται όταν συναντούν εμπόδια ή να κολλάνε στα τοιχώματα λόφων αντί να ψάχνουν από που θα σκαρφαλώσουν.

age of empires iii definitive edition 7

Ο χλιαρός εκνευρισμός που προξενεί το A.I. εξαφανίζεται απολαμβάνοντας τα αναβαθμισμένα γραφικά του Definitive Edition. Πανέμορφα και πολύχρωμα τα μοντέλα των μονάδων, λεπτομερειακή η αποτύπωση των εδαφικών χαρακτηριστικών της κάθε ηπείρου και των δομικών χαρακτηριστικών της ντόπιας αρχιτεκτονικής. Θα αναρωτηθείτε πως ξέφυγε από τους developers η βελτίωση της κίνησης της κάμερας, η οποία είναι ταχύτατη, μεγεθύνει και απομακρύνεται υπέροχα αλλά δεν περιστρέφεται. Αυτό έχει ως συνέπεια να βλέπετε και να προσπαθείτε να στοχεύσετε τις σκιές των εχθρών όταν αυτοί βρίσκονται πίσω από δέντρα ή κτίρια. Ο πολυδιάστατος ήχος και η σημασία του στο παιχνίδι αμβλύνει όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα. Οι πολιτισμοί χειρίζονται την δική τους γλώσσα, είναι “οπλισμένοι” με χιουμοριστικές και σαρκαστικές ατάκες και το voice acting εντυπωσιάζει με την ζωντάνια και την ποικιλία του, εντός και εκτός των cinematics.

Έχετε ότι χρειάζεται για αυτή την πρόκληση;
Το Age of Empires III: Definitive Edition είναι προσβάσιμο σε όλους και ταυτόχρονα διαθέτει απύθμενο gameplay. Αγοράζοντας το παίρνετε ένα single player mode με δεκάδες missions, χαρακτήρες και ιστορικά στοιχεία. Ένα skirmish-multiplayer mode που υπόσχεται ατελείωτους μήνες εκμάθησης του παιχνιδιού διαμέσου σκληρών μαχών. Επίπεδα δυσκολίας για όλα τα γούστα, φοβερό voice acting, ηχητικά εφέ και ειδική μουσική υπόκρουση για κάθε πολιτισμό. Καλύπτει όσους ενδιαφέρονται για την αφήγηση σε ένα video game, τους competitive gamers και τους Strategy lovers. Παρά το φτιασίδωμα, δείχνει τα χρονάκια του αλλά αυτό δεν επηρεάζει στο παραμικρό το διαχρονικό gameplay. Δεν σας είπα το καλύτερο, η τιμή των 19 ευρώ για περιεχόμενο τέτοιας ποιότητας είναι σαν να ληστεύετε τους developers.

Θετικά:
- Χλιδάτο Story mode με πολλά campaigns και missions
- Οι μάχες εξακολουθούν να είναι φανταστικές
- Deck building με ευρύτατες προεκτάσεις στο gameplay
- Άφθονο ιστορικό lore για να εντρυφήσετε
- Ολοκληρωμένο ηχητικό υπόβαθρο με σκαμπρόζικο voice acting
- Ζωηρά multiplayer και Skirmish modes
- Τεράστια αντοχή στον χρόνο
- Ενστικτώδες σύστημα χειρισμού

Αρνητικά:
- Τα γραφικά δεν μπορούν να κρύψουν την ηλικία τους
- Το A.I. έχει διάφορα “κολλήματα”
- Τρεμόπαιγμα των frames σε λιγοστές περιπτώσεις
- Αδυναμία περιστροφής της κάμερας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 6.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.5

Ένας αγέραστος τίτλος σε επίπεδο gameplay ο οποίος επανεμφανίζεται καλύτερος από ποτέ.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 TutuOfTutunia (Level 13) 10/11/2020 13:27
Τα Age of Empires είναι top παιχνίδια! Και τώρα διαβάζοντας το άρθρο ξύπνησε αυτή η δίψα να ξαναπαίξω!
Έχω μια ερώτηση. Σε λάπτοπ που δε σηκώνει πολλά πολλά, μπορεί να παιχτεί?
#2 Blood King (Level 25) 10/11/2020 21:00
Quoting TutuOfTutunia:
Τα Age of Empires είναι top παιχνίδια! Και τώρα διαβάζοντας το άρθρο ξύπνησε αυτή η δίψα να ξαναπαίξω!
Έχω μια ερώτηση. Σε λάπτοπ που δε σηκώνει πολλά πολλά, μπορεί να παιχτεί?


Σίγουρα μπορεί αν το laptop σου είναι της τελευταίας πενταετίας, θα το παίξεις άνετα σε όλες τις αναλύσεις, για παλιότερα μηχανήματα μάλλον θα χρειαστεί να ρίξεις λίγο την ποιότητα των γραφικών, εντούτοις θα το ευχαριστηθείς οπωσδήποτε!!
#3 ashbringer (Level 25) 11/11/2020 16:39
Μπράβο στον Γιάνναρο για το υπέροχο αυτό review .Θα ξαναπαίξω το συντομότερο Age of Empires 3 για να θυμηθώ παλιές καλές εποχές.
Score 7.5
7.75 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Real-Time Strategy
Developer: Tantalus Media, Forgotten Empires
Publisher: Xbox Games Studios
Διάθεση: Xbox Games Studios
Players: 1-8
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel i3-2105 3.1GHz ή AMD Phenom II X4 973, Κάρτα γραφικών GeForce GT 430 ή Radeon HD 5570, Χώρος στο σκληρό δίσκο 42GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 10 64μπιτα
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 15/10/2020
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification