• Reviews
  • Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PS4 (Primary version tested)   PC   Switch  

Τρυπήστε τα δίχτυα!

Τρυπήστε τα δίχτυα!

Τρυπήστε τα δίχτυα!

Το Captain Tsubasa είναι μία Ιαπωνική σειρά manga, η οποία έχει προβληθεί τόσο ως τηλεοπτική σειρά, όσο και σε περιοδικά της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πρωταγωνιστής σε αυτή είναι ο Tsubasa Oozora. Δημιουργήθηκε από τον Yōichi Takahashi το 1981, ο οποίος εμπνεύστηκε από το μουντιάλ του 1978, το οποίο διεξήχθη στην Αργεντινή, η οποία μάλιστα το κέρδισε κιόλας.

Πως μια τόσο δημοφιλής Ιαπωνική σειρά δεν κυκλοφόρησε στην Ευρώπη; Ίσως η Bandai Namco να έψαχνε την κατάλληλη στιγμή και όλα δείχνουν ότι την βρήκε, στο πρόσωπο της Tamsoft, της εταιρείας ανάπτυξης που έχει αναπτύξει δεκάδες games από την δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία και είναι άγνωστα στους περισσότερους ευρωπαίους, οι οποίοι θα τον θυμόμαστε κυρίως για το Battle Arena Toshiden του PlayStation.

Η ιστορία του Tsubasa
Ο Tsubasa Oozora είναι μια ποδοσφαιρική ταλεντάρα που στη σειρά παίζει τόσο στην ομάδα του, όσο και στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Η ομώνυμη σειρά παρουσιάζει τους αντιπάλους του, τόσο σε άλλες ομάδες, όσο και σε εθνικές ομάδες. Φυσιογνωμικά θυμίζει αρκετά τον Maradona (άλλωστε φοράει και αυτός το 10) που δεν επιλέχθηκε στο μουντιάλ του '78 (παρότι ήταν ήδη 18 τότε και φαινόμενο). Το 1981 με την δημιουργία του franchise, ο Maradona ήταν ήδη γνωστός παγκοσμίως για τα κατορθώματά του, έχοντας 167 συμμετοχές και 116 γκολ στην Argentinos και μια μεγάλη μεταγραφή εκείνη τη χρονιά στη Boca Juniors, τον τελευταίο του σταθμό πριν την Ευρώπη.

Το Captain Tsubasa έχει κυκλοφορήσει πολλές φορές και σε video game, ξεκινώντας από το Famicom (NES) το 1988 και συνεχίζοντας σε Super Famicom (SuperNES) και Sega CD. Μέχρι το 1995 κυκλοφορούσε κάθε χρόνο μία ή περισσότερες εκδόσεις, αλλά μόνο στην Ιαπωνία και όχι στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, την δεκαετία που μας πέρασε βλέπαμε το Captain Tsubasa μόνο σε φορητές εκδόσεις για Android και iOS. Το Rise of New Champions είναι ουσιαστικά η μεγάλη επιστροφή της σειράς στις κονσόλες και αυτή τη φορά με μία παγκόσμια κυκλοφορία.

The Tsubasa Journey
Το Captain Tsubasa βασίζεται περισσότερο στα story mode του και για να είμαστε πιο ακριβείς σε δύο story modes. Από το κεντρικό κιόλας μενού διακρίνεται η επιλογή “The Journey”, η οποία χωρίζεται σε δύο sub-modes που αφηγούνται διαφορετικές ιστορίες. Απ’ τη μία έχουμε το Episode Tsubasa, το οποίο επικεντρώνεται φυσικά στον Tsubasa Oozora και το άλλο sub-mode ονομάζεται “Episode New Hero” όπου φτιάχνετε τον δικό σας παίκτη.

Τα δύο modes προσφέρουν διαφορετική εμπειρία, παρότι ορισμένοι χαρακτήρες είναι ίδιοι. Στο πρώτο mode θα παίζετε τόσο με την ομάδα του Captain Tsubasa, όσο και με την Εθνική Ιαπωνίας κόντρα σε άλλες εθνικές ομάδες. Εκεί θα απολαύσετε μια εμπειρία με το 10άρι της Ιαπωνίας στο επίκεντρο. Θα ζήσετε τα γέλια και τις κόντρες με άλλους παίκτες ή ακόμη και…όμορφες παρουσίες που σας έχουν καψουρευτεί. Το σενάριο έχει την πλάκα του για όσους βλέπουν anime (έχει και λίγο cringe στιγμές είναι η αλήθεια) παρότι στο PS4 το loading ανάμεσα στα cutscenes διαρκεί κάτι παραπάνω από το αναμενόμενο. Επίσης, σε αμφότερα τα δύο modes υπάρχουν και επιλογές διαλόγων, αν και το τι θα διαλέξετε κάθε φορά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, παρά μόνο το πώς θα αποδώσετε στο γήπεδο.

Στο Episode New Hero, θα παίξετε με έναν νέο, ανερχόμενο παίκτη. Αρχικά επιλέγετε ομάδα, ανάμεσα στις τρεις που σας δίνονται και που παίζουν με διαφορετικό στυλ η καθεμία (έχουν δηλαδή παίκτες κλειδιά στην επίθεση, στην άμυνα κτλ). Μετά την επιλογή ομάδας, φτιάχνετε τον παίκτη σας, δίνοντάς του όνομα και ορίζοντας πως θα είναι η εμφάνισή του, μέσω του customization, αλλά και αν θα παίζει σε άμυνα, κέντρο ή επίθεση. Εδώ αξίζει καλύτερα η επίθεση, αν και αρχικά θα έχετε αδύναμο σουτ και θα είστε πιο αργός από το αναμενόμενο, οπότε θα μπορούσατε να παίξετε safe με κέντρο, πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα άξιζε να μπείτε αμυντικός, Επίσης, προσωπικά δεν κατάλαβα γιατί δεν δέχθηκε το όνομα “Manos” και πέρασε το “Gryparis”. Μήπως το μικρό μου όνομα σημαίνει κάτι…κακό στα Ιαπωνικά; “Tamsoft, έχεις κάτι μαζί μου;”

Φτιάχνοντας τον παίκτη σας ξεκινάτε ως άγνωστος και στην πορεία διακρίνεστε μέσα από τους αγώνες. Αρχικά τα στατιστικά σας είναι αρκετά χαμηλά και θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι να τα ανεβάσετε. Μετά από κάθε αγώνα παίρνετε έναν αριθμό πόντων, ανάλογα με την απόδοσή σας. Τους πόντους αυτούς τους ξοδεύετε για να ανεβάσετε τα attributes (στατιστικά) του παίκτη σας σε Technique, Offense, Power, Speed και Defense, ανάλογα με την θέση που έχετε επιλέξει να παίζετε. Επίσης, διαλέγετε και πέντε παίκτες οι οποίοι θα αποτελέσουν τους φίλους σας και εδώ δημιουργούνται διάφορα combos σχέσεων μεταξύ σας. Η συνολική εμπειρία και από τα δύο story διαρκεί γύρω στις 10-12 ώρες και είναι πραγματικά ένα από τα highlights του παιχνιδιού, μιας και θα ζήσετε επικές στιγμές.

Όσον αφορά τις επιλογές που έχετε πέρα από το story, αυτές περιορίζονται σε online αγώνα με άλλους παίκτες, σε φιλικά, σε Practice και στο Edit mode, με το οποίο επεξεργάζεστε ομάδες και παίκτες. Επίσης, από τα options μπορείτε να ρυθμίσετε το επίπεδο της CPU, το πόσο θα διαρκεί κάθε αγώνας (4-20 λεπτά), τις αλλαγές, την διάρκεια και ένα από τα (ελάχιστα είναι η αλήθεια) γήπεδα. Να αναφέρουμε ότι στο online mode οι αντίπαλοι παίκτες έχουν πολύ καλό επίπεδο, ενώ το lag είναι ελάχιστο και η εμπειρία πολύ ευχάριστη.

Πάρε την μπάλα και τρέχα!
Το Captain Tsubasa: Rise of New Champions απευθύνεται στους fans του ομώνυμου manga και σε όσους θέλουν να ζήσουν μια ποδοσφαιρική εμπειρία ξεχωριστή από τα συνηθισμένα. Το μοντέλο χειρισμού δεν έχει καμία σχέση με τα κοινά ποδοσφαιράκια της αγοράς. Οι πάσες δεν έχουν δύναμη και πηγαίνουν κατευθείαν στα πόδια του συμπαίκτη σας. Οι σέντρες έχουν δύναμη, το ίδιο και οι προωθημένες πάσες, οι οποίες μάλιστα αρκετές φορές θα τύχει να μην βρουν πόδια συμπαίκτη κατευθείαν.

Τα σουτ και τα γκολ είναι ολόκληρη επιστήμη. Στην ουσία η όλη διαδικασία που θύμιζε λες και έπαιζα κάτι σαν JRPG. Τα απλά σουτ δύσκολα καταλήγουν στο τέρμα. Αν γεμίσετε όλη την δύναμη του σουτ και μετά αφήσετε το κουμπί τότε ο εκάστοτε παίκτης σας εξαπολύει έναν κεραυνό και ακολουθεί το σχετικό cutscene. Κάποιοι παίκτες έχουν μάλιστα ειδικό skill στο δυνατό σουτ τους κι έτσι θα δείτε ένα εκπληκτικό animation που συνοδεύεται από ένα ξεχωριστό κάθε φορά ζώο, όπως τίγρη, πάνθηρα, πουλί κτλ. Η τελική κατάληξη του σουτ έχει να κάνει με το Power attribute του παίκτη και αντίστοιχα το πόσο καλός είναι ο τερματοφύλακας.

Η μεγάλη επιστροφή του “Μαραντόνα της Ιαπωνίας”!

Το R1 είναι το τρέξιμο και στις ντρίμπλες θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για να τρέξετε σε κενούς χώρους και να το συνδυάσετε με το R2, με το οποίο μπορείτε να ντριμπλάρετε. Εδώ ερχόμαστε σε μια μικρή αδυναμία του παιχνιδιού, ότι δηλαδή με το R2 μπορείτε να ντριμπλάρετε τους περισσότερους αμυντικούς, είτε σας κάνουν τάκλιν από μακριά, είτε προσπαθήσουν να σας πάρουν την μπάλα από τα πόδια με πιο στενή σωματική επαφή. Σε κάθε περίπτωση, ο επιτιθέμενος έχει πλεονέκτημα. Το R2 καταναλώνει V-Zone Gauge, αλλά αν ο επιθετικός σας καταφέρει και ξεπεράσει δύο αμυντικούς στη σειρά τότε αποκτά πλεονέκτημα (V Zone) και το V-Zone Gauge του γεμίζει, ενώ εκεί είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός στο σουτ.

Οι τερματοφύλακες έχουν και αυτοί ενέργεια η οποία αδειάζει σταδιακά και τους κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς. Συν τις άλλοις, υπάρχουν και εντυπωσιακά σουτ τα οποία γίνονται στον αέρα ή σε συνδυασμό με άλλο παίκτη. Όπως αντιλαμβάνεστε, το gameplay έχει να κάνει κυρίως με flexάρισμα εντυπωσιακών σουτ και λιγότερο με ποδόσφαιρο τακτικής. Το passing game δεν αποδίδει όπως σε άλλα ποδοσφαιράκια. Θα σας κρατήσει μέχρι να πάει η μπάλα στον επιθετικό, αλλά από εκεί και πέρα θα αναγκαστείτε να κάνετε ντρίμπλα. Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα συνδυασμών 1-2 ή μια κάθετη μπαλιά που θα σπάσει την αντίπαλη άμυνα. Ένα ακόμη στοιχείο που βγάζει γέλιο είναι ότι οι παίκτες κάνουν σπρωξίδια και τάκλιν δίχως αύριο, καθώς δεν υπάρχουν ούτε φάουλ, ούτε οφ-σάιντ. Οι διαιτητές τα μόνα σωστά που δίνουν είναι τα γκολ, τα πλάγια και τα κόρνερ. Μπορεί να σφυρίξουν λήξη ακόμα κι ένας παίκτης έχει φύγει σε τετ-α-τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα!

Ζήσε το παιχνίδι
Τα γραφικά του Captain Tsubasa: Rise of New Champions είναι χάρμα οφθαλμών. Τα animations θα σας θυμίσουν το ομώνυμο manga και τα cutscenes την ώρα του σουτ θα σας πωρώσουν. Στο εκτενές story, το ότι οι γραφίστες έφτιαξαν υλικό για πάνω από 10 ώρες (μαζί με τα ματς, οπότε σύνολο 2-3 ώρες cutscenes) είναι εξίσου αξιοσημείωτο, παρότι οι χαρακτήρες στα story cutscenes δεν έχουν ιδιαίτερη κινητικότητα. Το voice acting κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς οι φωνές των ηθοποιών ταιριάζουν απόλυτα με τους χαρακτήρες που υποδύονται, ενώ η μουσική υπόκρουση τόσο στα cutscenes, όσο και μέσα στο παιχνίδι, ανάλογα με την ροή του αγώνα είναι εντυπωσιακή.

Από τεχνικής πλευράς το παιχνίδι είναι άρτιο από την πλευρά της Tamsoft, γιατί φέρνει εις πέρας αυτό που της ζητήθηκε. Οι ντρίμπλες, τα τάκλιν, τα skills και γενικά κάθε μηχανισμός είναι προσεκτικά μελετημένος. Στον αντίποδα, ο σχεδιασμός των γηπέδων και των οπαδών είναι η αχίλλειος πτέρνα του τεχνικού τομέα. Ένα ακόμη δυνατό στοιχείο του παιχνιδιού είναι το A.I. του, μιας και η CPU στο μέγιστο επίπεδο δυσκολίας δεν θα σας αφήνει να πάρετε ανάσα.

Γίνε ο μάγος των γηπέδων
Η συνολική εμπειρία που μας αφήνει το Captain Tsubasa: Rise of New Champions είναι θετική, καθώς το σενάριό του θα σας κρατήσει για πάνω από 10 ώρες, ενώ μέσω του Episode New Hero και των τόσων επιλογών ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές ομάδες και τρεις θέσεις, υπάρχει αρκετό replayability.

Η αχίλλειος πτέρνα του παιχνιδιού είναι τα περιορισμένα μοτίβα ως προς την επίτευξη τέρματος και η λογική της overpowered επίθεσης, στοιχεία που εμφανώς επηρεάζουν το gameplay, αφού ένας ποδοσφαιρόφιλος δύσκολα θα ενθουσιαστεί αν δεν παρακολουθεί ήδη την σειρά. Συν τις άλλοις, αν είχαμε περισσότερα modes, όπως για παράδειγμα Career mode, είτε offline, είτε ακόμη και online, με αγοραπωλησίες παικτών, τότε η διάρκεια θα επεκτεινόταν λίγο περισσότερο. Ακόμα και το online multiplayer θα μπορούσε επίσης να έχει περισσότερα modes, όπως ένα παγκόσμιο κύπελλο ή μια διοργάνωση συλλόγων, αλλά αρκείται στα φιλικά. Στον αντίποδα όμως, η παρουσίαση των skills στον αγωνιστικό χώρο, το υψηλό A.I. και η ανάδειξη των παικτών θα σας κάνει να αισθανθείτε υπερήφανος για τα κατορθώματά σας, σε βαθμό που σίγουρα αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.

Θετικά:
- Χαριτωμένα story με πωρωτικές στιγμές
- Εκπληκτικά animations στα σουτ
- Υψηλό A.I.
- Άριστο voice acting και soundtrack
- Μεγάλη διάρκεια στα story modes

Αρνητικά:
- Το gameplay δεν έχει το απαραίτητο “βάθος”
- Η έλλειψη επιπλέον modes που θα του δώσουν ποικιλία
- Η δυσχερής θέση των αμυντικών

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.7

Νο.1 επιλογή αν είστε fans της σειράς ή αν θέλετε να ζήσετε μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική εμπειρία.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Captain Tsubasa: Rise of New Champions

[Αρχική δημοσίευση: 21/1/20] Ένα νέο Anime Soccer Game, το Captain Tsubasa: Rise Of New Champions, ανακοινώθηκε μέσω τρέιλερ. Το Captain Tsubasa έχει μακρά πορεία μέσω της μικρής οθόνης σαν an...
Posted (20 Feb 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Son Goku (Level 8) 16/09/2020 01:12
Πρωτα απολα πολυ καλο review.Έχω δει την σειρά αλλά δεν έχω παίξει κανένα παιχνίδι.Αν θα πέσει η τιμή του θα το αγοράσω γιατί δεν με κάλυψε και τόσο απο την αρχη οπως το ειδα στο βίντεο σου βασικά. Ουτε καθαρο ποδοσφαιρακι το λες ουτε Action το λες.Το βλεπω καπως περιεργο.
#2 +1 ashbringer0891 (Level 4) 16/09/2020 08:45
Πολύ ωραίο review απο τον Μάνο.Είναι αρκετά εντυπωσιακός τίτλος με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και αρκετή πώρωση.
Score 7.7
7.94 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Sports/Action/RPG
Developer: Tamsoft
Publisher: Bandai Namco
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1-2
Requirements: Windows 7, 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-650 ή AMD Phenom II X4 965, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTS 450 1 GB ή AMD Radeon HD 6970 2GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 37GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/8/2020
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
7
F1 2021   (8.4)
9
Psychonauts 2   (8.3)
10
FIFA 22   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
2.
Dead by Daylight   (7.0)
4.
5.
Gran Turismo Sport   (8.0)
9.
F1 2020   (7.5)
10.
Cyber Shadow   (8.0)
Notification