A Rose in the Twilight

Hot
Ματωμένα ρόδα σε ασπρόμαυρο καμβά.

Ματωμένα ρόδα σε ασπρόμαυρο καμβά.

Ματωμένα ρόδα σε ασπρόμαυρο καμβά.

Πριν από μερικά χρόνια η Nippon Ichi Software, δημιουργός της σειράς Disgaea, μας είχε παρουσιάσει το htol#Niq: The Firefly Diary, ένα αρκετά πρωτότυπο Adventure για PC και PS Vita. Φέτος η ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης μας προσφέρει τον πνευματικό απόγονό του, ο οποίος διατίθεται στα ίδια format ακριβώς format. To Α Rose in the Twilight κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις λόγω του καλαίσθητου artwork του και σας βάζει στη θέση ενός νεαρού κοριτσιού που καλείται να αποδράσει από ένα αρχαίο κάστρο.

Η σκοτεινή πλευρά
Το σενάριο του A Rose in the Twilight είναι άκρως μινιμαλιστικό, καθώς οι πληροφορίες που σας δίνονται είναι πραγματικά ελάχιστες. Στο ξεκίνημα της ιστορίας βλέπουμε τη Rose, η οποία ξυπνά από έναν λήθαργο στα ερείπια ενός κάστρου. Στην πλάτη της Rose βρίσκεται ένα αγκάθι, που της επιτρέπει να "απορροφήσει" το αίμα από διάφορα σημεία και να το αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση. Σύντομα θα συναντήσετε και τον δεύτερο πρωταγωνιστή της ιστορίας, ένα πέτρινο golem, το οποίο βοηθά τη Rose να εξερευνήσει το κάστρο και να βρει μια διέξοδο από αυτό τον εφιάλτη.


Η μινιμαλιστική αφήγηση της ιστορίας σας δημιουργεί από το ξεκίνημα της περιπέτειάς σας διάφορα αναπάντητα ερωτηματικά. Εδώ που τα λέμε δεν γνωρίζετε τίποτα για το παρελθόν της πρωταγωνίστριας, αλλά ούτε και για τις περίεργες δυνάμεις της. Για να κατανοήσετε το σενάριο θα χρειαστεί να αναζητήσετε μια σειρά από παπύρους, καθώς και κάποιες κηλίδες αίματος. Τα collectables αυτά αποκαλύπτουν το lore του A Rose in the Twilight και δίνουν επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι για να βρείτε αυτά τα αντικείμενα, πολλά δε εξ' αυτών βρίσκονται σε “κρυφές” τοποθεσίες, θα χρειαστεί να αφιερώσετε και τον ανάλογο χρόνο στην εξερεύνηση του κάστρου.

Blood in, blood out
Από πλευράς gameplay έχουμε να κάνουμε κατά βάση με ένα Puzzle game, το οποίο πάντως διαθέτει αρκετά Platform στοιχεία. Κατόπιν αυτού για να καταφέρετε να δραπετεύσετε από το κάστρο θα χρειαστεί να λύσετε μια σειρά από γρίφους. Σε ότι αφορά τα puzzles θα λέγαμε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία και ως εκ τούτου δεν συναντάμε το ενοχλητικό φαινόμενο της "ανακύκλωσης" των ίδιων και των ίδιων γρίφων, όπως για παράδειγμα είχαμε δει στο Unravel. Η επίλυση των γρίφων στηρίζεται αποκλειστικά στη λογική σκέψη. Λόγου χάρη αν θέλετε να ανεβείτε σε υψηλότερα επίπεδα θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο για να σκαρφαλώσετε πάνω στη κατάλληλη πλατφόρμα.


Καθένας από τους δύο playable χαρακτήρες έχει συγκεκριμένα abilities, τα οποία και θα πρέπει να αξιοποιήσετε με τον κατάλληλο τρόπο για να φτάσετε στην έξοδο του εκάστοτε level. H Rose, όπως προαναφέραμε μπορεί να "απορροφήσει" αίμα από διάφορα αντικείμενα (απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα) και στη συνέχεια να το διοχετεύσει σε άλλα αντικείμενα. Το αίμα φαίνεται ότι δίνει ζωή στα διάφορα άψυχα αντικείμενα, οπότε αν το διοχετεύσετε μέσα σε έναν άσπρο βράχο, σε ένα τραπέζι ή μια πλατφόρμα θα μπορείτε μετά να τα μετακινήσετε.

Κάθε ρόδο έχει και τα αγκάθια του...


Η Rose βέβαια δεν έχει την απαραίτητη μυική δύναμη για να σηκώσει βαριά αντικείμενα, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να καταφύγετε στο πέτρινο golem που σας συνοδεύει. Να σημειώσουμε εδώ ότι η εναλλαγή μεταξύ των δύο playable χαρακτήρων γίνεται άμεσα με τα bumpers του PS Vita. Το golem σας μπορεί όχι μόνο να μεταφέρει διάφορα πράγματα, όπως βράχους, τραπέζια και καρέκλες, αλλά και να κουβαλήσει τη Rose στα χέρια του. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να περάσετε πάνω από αγκάθια, τα οποία είναι φονικά για την νεαρή πρωταγωνίστρια. Συν τις άλλοις, ο πέτρινος σύμμαχός σας μπορεί να σας εκτοξεύσει στον αέρα και να προσεγγίσετε με αυτό τον τρόπο υψηλότερα σημεία.


Αγκάθια στα πλευρά
Οι εμπνευσμένοι γρίφοι του Α Rose in the Twilight είναι δεδομένο ότι θα σας παιδέψουν αρκετά μέχρι να φτάσετε στην επίλυσή τους. Παρόλα αυτά, η συνολική διάρκεια του εν λόγω Puzzle/Platform δεν ξεπερνά τις 5-6 ώρες. H συνολική διάρκεια του Α Rose in the Twilight είναι σχετικά μικρή και δεν δικαιολογεί το υψηλό κόστος διάθεσής του (20 ευρώ), εντούτοις υπάρχουν αρκετά collectables για να μαζέψετε και μια σειρά από δύσκολα trophies που απαιτούν να ολοκληρώσετε το playthrough σας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

O βαθμός πρόκλησης είναι αισθητά υψηλός, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που πεθάναμε δεκάδες φορές μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο checkpoint. O τρόπος με τον οποίο αποθηκεύεται η πρόοδός σας πάντως δεν θα λέγαμε ότι είναι ο ενδεδειγμένος. Για παράδειγμα, αν περάσετε για δεύτερη φορά (πρόκειται για συχνό φαινόμενο) από ένα checkpoint δεν αποθηκεύει εκ νέου τη πρόοδο σας. Ως εκ τούτου, αν πεθάνετε θα πρέπει να επαναλάβετε ξανά ένα μεγάλος μέρος του εκάστοτε level.


Όμορφο σαν τριαντάφυλλο
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η δημιουργία της Nippon Ichi Software κερδίζει εξ' αρχής τις εντυπώσεις λόγου του υπέροχου εικαστικού της. Οι developers έχουν χρησιμοποιήσει κατά βάση μια ασπρόμαυρη χρωματική παλέτα με κάποιες αποχρώσεις του γκρίζου, η οποία αναδεικνύει πλήρως το αίσθημα απομόνωσης και κατάθλιψης που ζει η πρωταγωνίστρια στα ερείπια του αρχαίου κάστρου. Εν τω μεταξύ, οι έντονοι κόκκινοι χρωματισμοί που υπάρχουν στα διάφορα αντικείμενα, όχι μόνο κάνουν μια όμορφη αντίθεση, αλλά παράλληλα σας υποδεικνύουν με ακρίβεια τα σημεία με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε.

Θετικές εντυπώσεις αφήνει και ο σχεδιασμός των βασικών χαρακτήρων της ιστορίας, αλλά και το γενικότερο level design. Σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι δεν παρατηρήσαμε πτώσεις του frame rate ή κάποιο ενοχλητικό glitch. Με άλλα λόγια έχουμε να κάνουμε με μια άρτια από όλες τις απόψεις δημιουργία. Το soundtrack του A Rose in the Twilight είναι άκρως επιβλητικό και αποπνέει μια έντονη μελαγχολία. Ανάλογη προσοχή έχει δοθεί και στο κομμάτι των ηχητικών εφέ. Σας προτείνουμε να φορέσετε ακουστικά και να δώσετε βάση σε όλους τους ambient περιβαλλοντικούς ήχους.


Συνοψίζοντας
H Nippon Ichi Software είναι κυρίως γνωστή για τα JRPG της, εντούτοις το τελευταίο διάστημα δείχνει τη διάθεση να πειραματιστεί σε διάφορα genres. Μετά το αξιόλογο Survival Horror Yomawari: Night Alone, η ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης μας δείχνει ένα άκρως ικανοποιητικό δείγμα γραφής στον χώρο των Puzzle/Platform. To Α Rose in the Twilight είναι κάπως σύντομο και το μινιμαλιστικό σενάριο του ενδεχομένως να ξενίσει κάποιους από εσάς, εντούτοις τα εμπνευσμένα puzzles του, το ατμοσφαιρικό soundtrack του και ο καλαίσθητος οπτικός τομέας του υπερκαλύπτουν τις όποιες αδυναμίες του. Αν λοιπόν οι δημιουργίες αυτού του είδους δεν σας αφήνουν ασυγκίνητους, τότε αξίζει να το προσθέσετε στη ψηφιακή συλλογή σας χωρίς δεύτερη σκέψη.

Θετικά:
- Υπέροχο art direction
- Επιβλητικό soundtack και εξαιρετικά ηχητικά εφέ
- Δύο playable χαρακτήρες με ξεχωριστές ιδιότητες
- Ποικιλία στα puzzles
- Υψηλός βαθμός πρόκλησης
- Άρτιο από τεχνικής πλευράς

Αρνητικά:
- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Άκρως μινιμαλιστικό σενάριο
- Ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύεται η πρόοδός σας στα checkpoints

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.5

Η μελαγχολική περιπέτεια της Rose θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Dovahkiin (Level 22) 02/07/2017 19:47
Προσωπικά δεν έχω θέμα με το μινιμαλιστικό τρόπο με τον οποίο μερικές φορές γίνεται η αφήγηση σε κάποιο παιχνίδι, γιατί σε ωθεί να ξεκινήσεις τη δική σου αναζήτηση γύρω απ' την ιστορία τού παιχνιδιού και πολύ συχνά οι διάφορες πτυχές της βασίζονται στην προσωπική αντίληψη πραγμάτων και καταστάσεων του καθενός. Όσο για τον εικαστικό τομέα του A Rose in the Twilight, δείχνει πραγματικά πολύ όμορφος και σκοτεινός και μου αρέσει η αντίθεση που χρησιμοποιήθηκε , ανάμεσα στο ασπρόμαυρο και το κόκκινο. Επίσης ο συνδυασμός τού εικαστικού τομέα με το μελαγχολικό soundtrack φαίνεται ότι δημιουργούν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

Εννοείται πως μπήκε στο wishlist μου. Ωραίο review!
Score 7.5
7.5 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle/Platform
Developer: Nippon Ichi Software
Publisher: NIS America
Διάθεση: NIS America
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3-2100 στα 3.1GHz, Κάρτα γραφικών Intel HD Graphic 2000, Χώρος στον σκληρό δίσκο 2GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8.1/10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 11/4/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Half-Life: Alyx   (9)
3
Jet Set Radio   (8.9)
5
Metroid Dread   (8.5)
8
Marvel Snap   (8.3)
9
Returnal (PC)   (8.2)
10
Hogwarts Legacy   (8.2)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
3.
Hogwarts Legacy   (0.5)
4.
eFootball 2023   (5.0)
5.
7.
8.
9.
Overwatch 2   (6.0)
10.
Trek to Yomi   (9.0)
Notification