Virtua Striker

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON Arcade  

Το πρώτο 3D ποδοσφαιράκι!

Το πρώτο 3D ποδοσφαιράκι!

Το πρώτο 3D ποδοσφαιράκι!

Κατά την διάδοση της gaming βιομηχανίας την δεκαετία του '80, οι κυρίαρχες χώρες είχαν δείξει εξ αρχής τις προθέσεις τους. Η Αμερική και η Ευρώπη στράφηκαν στις κονσόλες και τα computer games, ενώ η Ιαπωνία στα Arcade και τις κονσόλες. Στα δε genres, κάθε χώρα υλοποιούσε ότι επιτάσσει η κουλτούρα της. Διαφορετικά έφτιαχνε το RPG του ο Αμερικανός σε σύγκριση με τον Ιάπωνα, ενώ στα ποδοσφαιράκια υπήρχε απ' τη μία η Simulation προσέγγιση των ευρωπαίων (Kick Off, Football Manager, μετέπειτα Sensible Soccer) και η Arcade προσέγγιση των Ιαπώνων (Tehkan World Cup και Tecmo World Cup).

Αν λάβουμε υπόψη μας τα παραπάνω, ήταν βέβαιο ότι με την άνθιση της 3D τεχνολογίας, οι Ιάπωνες θα επιχειρούσαν να μπουν στην αγορά των 3D football games πρώτοι, μιας και διέθεταν την τεχνογνωσία και είχαν πάντοτε την όρεξη να δοκιμάζουν να διεισδύσουν στις αγορές του εξωτερικού, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που έμεναν σταθερού στα αθλήματά τους. Έτσι, το Virtua Striker έγινε το 1994 το πρώτο 3D ποδοσφαιράκι, σε μια χρονιά όπου η τρισδιάσταση απεικόνιση είχε δοκιμαστεί ελάχιστες φορές και χαρακτηριζόταν από τα γνωστά...χοντροκομμένα πολύγωνα. Έλα, πείτε την αλήθεια όμως, παρά τα τόσα πολύγωνα, πόσα χαρτζιλίκια είχατε χαλάσει για πάρτη του;

Ο απόλυτος ποδοσφαιρικός κερματοφάγος!
Η Sega χαρακτηρίζεται από την τάση της να δημιουργεί Arcade κερματοφάγους. Τα Sega Rally, Virtua Cop και το Virtua Striker που εξετάζουμε στο παρόν review είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ακόμα και οι πιο έμπειροι παίκτες, έχουν μόλις λίγα λεπτά στη διάθεσή τους, ώσπου να κλάψουν το κέρμα που έβαλαν στο Arcade και κατ' επέκταση "Να περάσει ο επόμενος". Στην περίπτωση των 3D games της Sega, όλη αυτή η τεχνογνωσία των Ιαπώνων 3D designers οι οποίοι μας έριξαν το σαγόνι στο πάτωμα με αυτά που αντικρίζαμε, μεταφραζόταν σε ελάχιστα λεπτά ενασχόλησης.

Το Virtua Striker σας βάζει στη διαδικασία να επιλέξετε μια εθνική ομάδα και να συμμετάσχετε σε παγκόσμιο κύπελλο και συγκεκριμένα στη φάση των 16. Γιατί ποιος ο λόγος να παίξετε επτά αγώνες, όταν περιμένει τόσος κόσμος στην ουρά να αποθέσει το χαρτζηλίκι του; Τέσσερις και πολλοί σας είναι. Οκ, αφήνω την κριτική στην τσέπη μας (καταλαβαίνετε ότι είχα χάσει πολύ χρήμα) και προχωράω στο ψητό.

"Όταν στρίβεις βγάζεις φλας;"
Την εποχή που το 3D ήταν ακόμη...στα σπάργανα, η Sega έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να απεικονίσει τους ποδοσφαιριστές που δημιούργησε στον αγωνιστικό χώρο. Τα πολύγωνα σχεδίασης κάθε ποδοσφαιριστή ήταν ελάχιστα και τα πρόσωπα είχαν ελάχιστες λεπτομέρειες σε βαθμό που να διακρίνονται με δυσκολία. Επίσης, τα animations παρουσίαζαν αργές και σπασμωδικές κινήσεις, καθώς οι παίκτες...αργούσαν να "στρίψουν" και να αντιληφθούν έγκαιρα τις εντολές σας!

Όλα αυτά επηρέαζαν κατ' επέκταση το gameplay. Η κίνηση οκτώ σημείων στο Virtua Striker δυσκολεύει πολύ όταν χρειαστεί για παράδειγμα να τρέξετε προς το τέρμα του αντιπάλου και να κινηθείτε από την διαγώνια πάνω δεξιά κατεύθυνση στην διαγώνια κάτω δεξιά. Σε αυτή την περίπτωση ο παίκτης σας θα σταματήσει την κίνησή του, θα στρίψει αργά και μηχανικά το σώμα του και μετά θα αλλάξει κατεύθυνση, διάστημα υπερ-αρκετό για να σας κλέψει την μπάλα ο αντίπαλος.

Η A.I. βασίζεται καθαρά και μόνο στον αγώνα που παίζετε. Στον ημιτελικό και τον τελικό το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται. Ασφαλώς, στον τελικό θα πέσετε πάνω σε καμιά Βραζιλία, Ιταλία ή Γερμανία, οπότε θα έχετε ακόμη λιγότερες πιθανότητες να κερδίσετε. Κατά βάση όμως, οι διαφορές ανάμεσα στις ομάδες είναι ελάχιστες και αφορούν κυρίως την ταχύτητα και τα σουτ. Όσο μεγαλώνει το επίπεδο δυσκολίας, τόσο τα μαρκαρίσματα γίνονται πιο έντονα και βέβαια η CPU κατευθύνει την μπάλα πιο εύκολα στο τέρμα. Για να σπάσετε την αντίπαλη άμυνα θα πρέπει να επιχειρείτε κάθετες συρτές ή ψιλοκρεμαστές πάσες στην πλάτη της (στα τυφλά), οι οποίες ομολογουμένως περνούν με περίσσια ευκολία λες και τα αντίπαλα μπακ έχουν πεταχτεί να πιουν καφέ.

Τα σουτ βασίζονται στη δύναμη που θα βάλετε, η οποία διακρίνεται κάθε φορά στο κάτω μέρος της οθόνης. Σε γενικές γραμμές είναι ευθύβολα, χωρίς ιδιαίτερο φάλτσο. Οι δε τερματοφύλακες αν δέχονταν σουτ εξ επαφής το κατάπιναν αμάσητο σαν τροχονόμοι. Σε κάποιες περιπτώσεις έμπαιναν σουτ ακόμη και με φάουλ ή έξω από την περιοχή. Πάντως ο κλασικός τρόπος επίτευξης τέρματος ήταν το να μπείτε στην περιοχή και να το "μπουμπουνήσετε". Μπορούσατε ασφαλώς να παίξετε και με σέντρες, αλλά ο συγκεκριμένος τρόπος ήταν λιγότερο δημοφιλής.

Πάντως, μετά από κάθε τέρμα, χαρακτηριστικό γνώρισμα του παιχνιδιού είναι οι πανηγυρισμοί των παικτών. Τούμπες, χειρονομίες, ακόμα και ολόκληρα θεατρικά (όπως αυτό των Δανών που περπατούσαν στα τέσσερα και έκαναν το τρενάκι), κάθε χώρα είχε τις δικές της κινήσεις. Όλα αυτά την στιγμή που οι αντίπαλοι, ανάλογα με τον αριθμό τερμάτων που δεχόντουσαν έφταναν σε κάποιο σημείο να πέφτουν...λιπόθυμοι στο χορτάρι.

"ΓΚΟΟΟΟΟΛ!"

Σημαντικό μειονέκτημα του Virtua Striker είναι η οπτική της κάμερας. Με τέτοιο zoom in, ποτέ η κάμερα δεν μας βοηθούσε ώστε να καταλάβουμε πλήρως τον χώρο γύρω μας και να ξέρουμε που θα δώσουμε πάσα. Κάθε πλάνο περιλαμβάνει συνήθως 2-5 παίκτες, ενώ πολλές φορές όταν ένας παίκτης ξεχυθεί μόνος του στην αντεπίθεση, η κάμερα τον αρχίζει στα zoom (για να απολαύσουμε τα 3D γραφικά προφανώς) με αποτέλεσμα να χάνετε την αίσθηση του τι γίνεται στο υπόλοιπο γήπεδο.

Στον τομέα της διαιτησίας, υπάρχουν κανονικά φάουλ και πέναλτι, με (παραδόξως) σωστό collision detection, ενώ εκτός των εκπληκτικών γραφικών, στον ηχητικό τομέα, κάθε γήπεδο σφίζει από ζωντάνια, με ιαχές, σφυρίγματα και γενικά κλίμα που θυμίζει μουντιάλ. Η περιγραφή περιορίζεται μόνο στο να αναφέρει το όνομα της στημένης φάσης και το "Γκολ", χαρακτηριστικό που έχει μείνει βιδωμένο στο μυαλό μας και ξεχειλίζει από "Arcade-ίλα" των 90's.

Ο χρόνος πάνω απ' όλα
Κάθε αγώνας στο Virtua Striker διαρκεί από 1,5 έως 3 λεπτά, ανάλογα με το πως έχει ρυθμίσει το Arcade ο άρχων του ουφάδικου. Ενδεχομένως αυτός είναι κι ο λόγος που ορισμένοι από όσους είχαν παίξει το Virtua Striker και σε άλλα μέρη διαμαρτύρονταν στους υπαλλήλους για το χρονόμετρο που είχαν θέσει στο coin-op. Κατά τα άλλα...αναγκαστικά θα έπαιζαν.

Στο ενάμιση λεπτό διάρκεια τα περιθώρια για λάθη στένευαν και αναγκαστικά θα έπρεπε μέσα σε 2-3 προσπάθειες να βάλετε γκολ. Διαφορετικά αν χάνατε τότε θα έπρεπε να εισάγετε νέο κέρμα ή να έχετε κάποιο φίλο σας stand-by δίπλα, ο οποίος έχει εισάγει κέρμα και λίγο πριν λήξει ο αγώνας σας πατάει το Start του και σας καλεί σε διπλό (κλασική τσατσιά). Αν ένας αγώνας λήξει ισόπαλος, ευτυχώς οι developers μας επιτρέπουν να χτυπήσουμε πέναλτι. Κατά την διαδικασία των πέναλτι ο παίκτης πρέπει να στοχεύει στο σημείο που θέλει να χτυπήσει, ενώ υπάρχει και δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης. Δηλαδή μπορεί να κοιτάω στην πάνω αριστερή γωνία του τερματοφύλακα και αλλάζοντας κατεύθυνση στο μοχλό τελευταία στιγμή να κατευθύνω την μπάλα στην πάνω δεξιά.

Το multiplayer mode διεξάγεται στα περισσότερα Arcade με +30 δεύτερα απ' τον προκαθορισμένο χρόνο και προσφέρει άφθονη διασκέδαση. Είχα ρίξει άπειρους αγώνες στο Virtua Striker με φίλους και σχεδόν όλες τις φορές έχω να καυχηθώ ότι κέρδιζα. Το ποδοσφαιράκι αυτό μου έφερε μέχρι και μακροχρόνιες φιλίες. Κάθε football nerd που βρισκόταν σε ουφάδικο όφειλε να ξέρει να παίζει Virtua Striker, στην αρχική ή τις νεότερες εκδόσεις του, που περιελάμβαναν περισσότερες εθνικές ομάδες (ακόμα και την Ελλάδα και πολύ καλύτερα γραφικά). Στα Virtua Striker 2-4 τα γραφικά μπορεί να βελτιώθηκαν, ωστόσο στα animations και στο στρίψιμο των παικτών υπήρξαν μόνο μικρές βελτιώσεις. Η κίνηση των οκτώ κατευθύνσεων παρέμεινε, ενώ τουλάχιστον η ανταπόκριση βελτιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου.

Το ποδοσφαιράκι που έκλεισε σπίτια
Ήταν ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο ζητούσαμε χαρτζιλίκι και μετά στεκόμασταν σε μια Arcade αίθουσα για να πωρωθούμε. Τα κέρματα στην τσέπη τελείωναν γρήγορα, αλλά ακόμα και έτσι, παρακολουθούσαμε με τις ώρες αγώνες άλλων παικτών, βλέποντας το ποιος μπορούσε να μείνει για περισσότερα ματς όρθιος. Το Virtua Striker είναι ένα φαινόμενο της εποχής, καθώς η Sega με το που "μυρίστηκε" 3D και χρήμα, έσπευσε να το υλοποιήσει, με την γνωστή Arcade αθλητική επιφανειακή προσέγγιση που χαρακτηρίζει τους Ιάπωνες, αλλά με περίσσιο μεράκι στον τεχνικό τομέα.

Θετικά:
- Ασύλληπτα για την εποχή 3D γραφικά
- Ο υπολογισμός των σουτ
- Διασκεδαστικό multiplayer
- Απλό και εθιστικό gameplay
- Πωρωτική ατμόσφαιρα

Αρνητικά:
- Η οπτική της κάμερας
- Τα animations επηρεάζουν αρνητικά το gameplay
- Πολύ σύντομο σε διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 10
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 8.5

Ποδοσφαιρικός "οργασμός"!

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 Thunderbolt (Level 7) 13/12/2015 19:40
Απίστευτο.Είχα χαλάσει μια περιουσία.Μετά από πολύ κόπο κατάφερα να πάρω κάμποσα κύπελλα με ένα κέρμα.
Καλά η διαδικασία των πέναλτι σκέτη απάτη αφου κοιτούσες που χτύπαγες.Επίσης δεν θυμαμαι αν είχε πέναλτι νοκ-άουτ ή αν στην ισοπαλία βάζαμε ξανά κέρμα.
#2 +3 aims (Level 20) 13/12/2015 19:42
Ειχαμε αρρωστησει με αυτο το ποδοσφαιρακι!
Οχι απλα ενα ακομα παιχνιδι κερματοφαγος αλλα Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ κερματοφαγος!
Επικο και το 2 αλλα και το 3 που το λιωσαμε στο gamecube..
Για εμενα ειναι μακραν το καλυτερο arcade ποδοσφαιρακι ολων των εποχων..
#3 +2 risxa (Level 10) 13/12/2015 19:59
Δεν υπήρχε αυτό το ποδοσφαιράκι..α τελείωτο λιώσιμο...να ξεχνάς να γυρίσεις σπίτι...respect !!!! :-)
#4 +1 geololj (Level 28) 13/12/2015 19:59
Τι να πρωτοπώ για αυτό το έπος!Το αγαπημένο μου 3D Football game (από τα 2D είναι το Tehkan World Cup). Όσα χρόνια και αν περάσουν, μόλις παίξεις Virtua Striker, είναι σαν να κάνεις ταξίδι στον χρόνο σε εκείνα τα ουφάδικα που λιώναμε όταν ήμαστε πιτσιρίκια. Σου έρχονται όλα πίσω στο μυαλό. Η ατμόσφαιρα των μαγαζιών εκείνων, τα πειράγματα, το αφεντικό που σε έδιωχνε άρον άρον από το μαγαζί αν έβλεπε αστυνομία (μιας και απαγορευόταν η είσοδος σε παιδιά κάτω των 18) και τόσα πολλά άλλα πράγματα. Η πρώτη φορά που είδα ένα γκολ μου στα καλύτερα του arcade είχα πάρει τόση χαρά. Είχε μείνει στα top για μερικές εβδομάδες και κάθε φορά που το έβλεπα χαμογελούσα :-)

Αυτή η αίσθηση της πρώτης φοράς που έπαιξες Virtua Striker, υπάρχει ακόμα και μετά από 10, 100, 1000 αγώνες. Αυτό το χαρακτηριστικό ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΟΟΟΟΛ που ξεφώνιζε ο "σχολιαστής" μετά από κάθε τέρμα ακόμα ηχεί στα αυτιά μου. Όπως και τα "free kick", "corner kick". Προσωπικά, το animation και η αργή απόκριση στον χειρισμό μου άρεσε και είναι πλέον και το σήμα κατατεθέν της σειράς. Μόνο το Virtua Striker 4 ver.2006 έχει λίγο πιο άμεσο χειρισμό και λίγο πιο μακρινή κάμερα, αλλά και πάλι δεν αποκλίνει από την γνωστή και αγαπημένη συνταγή.

Μακάρι να επιστρέψει το Virtua Striker με νέα έκδοση. Είναι ένα από τα όνειρά μου, όσον αφορά την βιομηχανία των games. Α, και η πιο μεγάλη... τσατσιά στα arcade τότε ήταν η... βισινέτζα. Πολλοί θα πρέπει να θυμούνται αυτή την λαμογιά που ήταν η... πειρατεία της τότε εποχής για τα arcade 8)
#5 +3 Blood King (Level 25) 13/12/2015 23:28
Τι μου θύμισες τώρα Μάνο. Ανέκαθεν ήμουν λάτρης των video games με θέμα το μπάσκετ και τον στίβο αδιαφορώντας εντελώς για τα "ποδοσφαιράκια" εκ των οποίων είχα παίξει ελάχιστα το Kick Off. Το Virtua Striker ήταν το πρώτο που με απασχόλησε σοβαρά όταν το πρωτοείδα στις αίθουσες των arcades. Μου άρεσαν απίστευτα τα γραφικά και το φυσικό animation σε σημείο να ακουμπήσω βουνά από κέρματα μέχρι να το ξεφτιλίσω. Από τα καλύτερα arcade games ever για μένα.
#6 +2 Manos (Level 39) 14/12/2015 00:13
Quoting Blood King:
Τι μου θύμισες τώρα Μάνο. Ανέκαθεν ήμουν λάτρης των video games με θέμα το μπάσκετ και τον στίβο αδιαφορώντας εντελώς για τα "ποδοσφαιράκια" εκ των οποίων είχα παίξει ελάχιστα το Kick Off. Το Virtua Striker ήταν το πρώτο που με απασχόλησε σοβαρά όταν το πρωτοείδα στις αίθουσες των arcades. Μου άρεσαν απίστευτα τα γραφικά και το φυσικό animation σε σημείο να ακουμπήσω βουνά από κέρματα μέχρι να το ξεφτιλίσω. Από τα καλύτερα arcade games ever για μένα.

Δεν σε είχα για μπαλαδόφατσα. Πρέπει να κανονίσουμε τουρνουά στο Arcade του GameWorld.
#7 +1 Merengues (Level 11) 14/12/2015 01:13
Πολύ καλό review για έναν τίτλο-σταθμό.Απ ό το Sensible Soccer,το ISS και το Fifa,όταν το είδαμε πάθαμε σοκ.Ηταν για να το χαζεύεις με τις ώρες αλλά κατά τα άλλα πολύγωνα ρε φίλε.Και μετά γυρνούσαμε σπίτι και βολευόμασταν με τα 3D του Fifa.Θυμάμαι πάντως ότι στα νεότερα Virtua Striker αύξησαν κάπως τον χρόνο και επέτρεψαν να αλλάζεις τακτική.Μεγαλεί α ρε Sega.
Καλά το VS4 θα πήγε άπατο γι αυτό το σταμάτησαν.
#8 drakul (Level 16) 14/12/2015 19:56
το ειχα στο sega dreamcast και καιγομουνα ολη μερα.κορυφαιο soccer game.
#9 Professor_Severus_Snape (Level 28) 17/12/2015 23:29
Γαμάτη παρουσίαση ενός all time classic football game που άφησε τη δική του εποχή. Είναι πολύ ευχάριστο να διαβάσεις τέτοιες ανασκοπήσεις που σε γυρίζουν δύο δεκαετίες πίσω ή και παραπάνω όσον αφορά την εκπομπή Retro αλλά και την ιστορία του gaming.
#10 Shikabane_Hime7 (Level 29) 21/07/2016 13:40
Αξέχαστες παιδικές αναμνήσεις. Κυριολεκτικά όπως γράφει στο τέλος το εξαιρετικό review: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ!
Score 8.5
8.5 User Score
(3 votes )
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: Sega
Publisher: Sega
Διάθεση:
Players: 1-2
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 1994
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
10
The Riftbreaker   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Elden Ring   (9.0)
2.
Martha is Dead   (9.0)
4.
6.
It Takes Two   (8.0)
7.
8.
10.
Notification