• Reviews
  • State of Decay: Year-One Survival Edition

State of Decay: Year-One Survival Edition

Hot
O αγώνας για την επιβίωση συνεχίζεται.

O αγώνας για την επιβίωση συνεχίζεται.

O αγώνας για την επιβίωση συνεχίζεται.

To 2013 ήταν μια χρονιά που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για το Xbox 360, καθώς στην κονσόλα της Microsoft κυκλοφόρησαν ελάχιστα exclusives και μάλιστα το σημαντικότερο εξ' αυτών, το Gears of War: Judgment, δεν στάθηκε αντάξιο των προσδοκιών μας. Βέβαια το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς η Undead Labs μας παρουσίασε το State of Decay, τηρώντας την καλοκαιρινή παράδοση του Xbox Live Arcade, βάση της οποίας έχουμε δει εξαιρετικές indie κυκλοφορίες όπως το Limbo, το Bastion και το Dust: An Elysian Trail. Μερικούς μήνες μετά η δημιουργία της Undead Labs μεταφέρθηκε και στα PC σημειώνοντας ανάλογη επιτυχία, ενώ πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε και η Year-One Survival Edition του State of Decay, με την οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το review.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι το State of Decay αποτελεί τον προπομπό ενός ΜΜΟ με την κωδική ονομασία Class4 που αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια από την Undead Labs. To γεγονός αυτό δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς στο δυναμικό της εταιρείας, συναντάμε τον Jeff Strain, o οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν στην Blizzard και παράλληλα αποτελεί έναν από τους συνιδρυτές της ArenaNet. Κατόπιν αυτού, το remaster του State of Decay στο Xbox One αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους developers της εταιρείας για να εξοικειωθούν με το hardware του και να λάβουν το απαραίτητο feedback έτσι ώστε να υλοποιήσουν το Class4. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα η Undead Labs τον περασμένο Ιούλιο το Class4 θα εκμεταλλεύεται τους Azure cloud servers της Microsoft.


Τρία σε ένα
Η Year-One Survival Edition του State of Decay περιλαμβάνει το πρωτότυπο παιχνίδι, αλλά και τα δύο DLC του που είχαν κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2013 και τον Μάιο του 2014 αντίστοιχα. Για το State of Decay υπάρχει ήδη ένα αναλυτικότατο review από τον Γρηγόρη Βούλγαρη και όπως είναι φυσικό δεν έχουμε πολλά πράγματα να προσθέσουμε, καθώς πέρα από το HD λίφτινγκ δεν συναντάμε ιδιαίτερες διαφορές. Εδώ λοιπόν θα επικεντρωθούμε στα Breakdown και Lifeline DLC και κατά πόσο το περιεχόμενό τους είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την αγορά του State of Decay: Year-One Survival Edition.

Τόσο το Breakdown, όσο και το Lifeline θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως standalone expansions με δεδομένο ότι δεν προσθέτουν νέες αποστολές και επιπλέον έχουν διαφορετικό σενάριο από αυτό που συναντάμε στο πρωτότυπο State of Decay. Το Breakdown είναι ουσιαστικά μια ακόμη πιο sandbox εκδοχή του βασικού παιχνιδιού. Σκοπός σας εδώ είναι να οργανώσετε μια ομάδα επιζώντων και να διαφύγετε από το Trumbull County (το μέρος που διαδραματίζεται το σενάριο). Το πρόβλημα είναι ότι ενώ υποθετικά οι επιζώντες βρίσκουν καταφύγιο σε μια άλλη πόλη στην πράξη επιστρέφετε στον ίδιο ακριβώς χάρτη. Η διαφορά είναι ότι στα επόμενα playthroughs το επίπεδο δυσκολίας αυξάνει, καθώς υπάρχουν περισσότερα zombies, λιγότερες προμήθειες και γενικώς είναι πολύ πιο δύσκολο να επιβιώσετε.


Με βάση τα παραπάνω η gameplay εμπειρία του Breakdown είναι αρκετά επαναλαμβανόμενη, παρόλα αυτά προσφέρει τεράστια πρόκληση και με δεδομένο ότι υπάρχουν 10 διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετές ώρες. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή αν λέγαμε ότι το συγκεκριμένο DLC απευθύνεται αποκλειστικά στους σκληροπυρηνικούς παίκτες του State of Decay ή εν πάση περιπτώσει σε όσους το είχαν βρει εύκολο όταν είχε κυκλοφορήσει στο Xbox 360.

Στο Lifeline τώρα έχουμε ένα ξεχωριστό σενάριο, καθώς τα γεγονότα του λαμβάνουν χώρα τις πρώτες μέρες του zombie outbreak. Εδώ αναλαμβάνετε τον έλεγχο μιας ομάδας στρατιωτών ονόματι Greyhound One που καλείται να σώσει μια ομάδα επιστημόνων. Το πρώτο στοιχείο που θα παρατηρήσετε στο Lifeline είναι ότι η δράση δεν λαμβάνει χώρα στην αμερικανική επαρχία, αλλά σε μια μεγαλούπολη που ονομάζεται Danforth. Η πόλη αυτή είναι "κομμένη" στα δύο από έναν τεράστιο αυτοκινητόδρομο με δεκάδες διακλαδώσεις, κάτι που αν μη τι άλλο δυσκολεύει τις τακτικές εφόδους σας στα γύρω σπίτια για προμήθειες.


Εν τω μεταξύ, για να επιβιώσετε και για να καταφέρετε εις πέρας την αποστολή σας θα πρέπει να διαχειριστείτε σωστά τις προμήθειες και το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στην βάση σας. Για τους αμύητους αξίζει να αναφέρουμε ότι στο State of Decay συναντάμε ένα αδυσώπητο permadeath, καθώς όταν ένας χαρακτήρας σας πεθάνει χάνεται δια παντός από την ομάδα σας και θα πρέπει να συνεχίσετε την πρόοδό σας με τους υπόλοιπους επιζώντες. Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να διατηρήσετε ένα αξιόμαχο party και να κάνετε level-up όσο το δυνατόν περισσότερους χαρακτήρες.

Όσοι έλιωσαν το Dead Rising 3 και ψάχνουν για ένα ακόμη πιο open world Survival Horror στο Xbox One θα βρουν εδώ τη νέα τους αδυναμία!


Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα η βάση σας δέχεται επιθέσεις (raids) από τα zombies, οπότε καλείστε να βελτιώσετε τα κτήρια σας, να τοποθετήσετε παγίδες και γενικώς να κάνετε τα απαραίτητα upgrades όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Σύντομα μάλιστα θα διαπιστώσετε ότι ο βαθμός πρόκλησης των raids αυξάνει κλιμακωτά, οπότε θα πρέπει να προστατεύσετε την βάση σας και με τον εκάστοτε χαρακτήρα που ελέγχετε κάνοντας ένα... διάλειμμα από την συλλογή προμηθειών, συντονίζοντας παράλληλα τις ενέργειες των άλλων στρατιωτών. Η συνολική διάρκεια και των δύο DLC ξεπερνά τις 15 ώρες, οπότε το State of Decay: Year-One Survival Edition θα σας κρατήσει συντροφιά για πάνω από 30 ώρες, αν συνυπολογίσουμε και την διάρκεια του βασικού παιχνιδιού. Κοινώς προσφέρει εξαιρετικό value for money, αφού κοστίζει κάτι λιγότερο από 30 ευρώ τόσο στο Xbox One, όσο και στα PC.


Μηδαμινή βελτίωση
Περνώντας στο τεχνικό κομμάτι δεν μπορούμε παρά να απορήσουμε με το... χάλι που συναντάμε για μια ακόμη φορά. Με λίγα λόγια ότι προβλήματα είχαμε συναντήσει στο Xbox 360 πριν από δύο περίπου χρόνια τα συναντάμε και τώρα. Το γεγονός αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα με δεδομένο ότι το State of Decay μόνο στο Xbox 360 έχει πουλήσει μερικά εκατομμύρια αντίτυπα γεμίζοντας με χρήμα τα ταμεία της Undead Labs. Αντί λοιπόν οι developers να φροντίσουν να εξαλείψουν τα όποια bugs και glitches μάστιζαν την πρωτότυπη έκδοση επαναπαύτηκαν στις δάφνες τους.

Από τεχνικής πλευράς οι μόνες βελτιώσεις αφορούν την HD απεικόνιση στα 1080p και την εξάλειψη του screen tearing, ενός φαινομένου που ήταν ιδιαίτερα έντονο στο Xbox 360. Αρκετές φορές όμως παρατηρήσαμε πτώσεις κάτω από τα 60fps, ιδίως όταν οδηγούσαμε κάποιο όχημα. Τα animations των zombies έχουν υποστεί κάποιες μικρές βελτιώσεις, εντούτοις παρατηρούνται αρκετά glitches, κυρίως με το navmesh της A.I, καθώς οι εχθροί "κολλάνε" στους τοίχους ή στους φράχτες. Επιπροσθέτως φαινόμενα όπως clipping και texture popping βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε τα flat textures της βλάστησης και την γενικότερη έλλειψη ποικιλίας στο level design είναι φανερό ότι μιλάμε για ένα κάκιστο port.

Στον ηχητικό τομέα δεν συναντάμε κάποιες συνταρακτικές αλλαγές και η μόνη διαφορά είναι ότι έχουν προστεθεί κάποια επιπλέον μουσικά themes. Βέβαια στο συγκεκριμένο κομμάτι το πρωτότυπο State of Decay δεν παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα, καθώς πέρα από το συμπαθητικό ambient soundtrack του Jesper Kyd, τόσο το voice acting, όσο και τα ηχητικά εφέ στέκονταν σε υψηλά επίπεδα.

Ακατέργαστο διαμάντι
Στην περίπτωση που δεν είχατε ασχοληθεί με το State of Decay όταν είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά και αγαπάτε τα πάσης φύσεως games με zombie θεματολογία η αγορά της Year-One Survival Edition θεωρείται επιβεβλημένη. Πρόκειται για μια κυκλοφορία που συνδυάζει και παντρεύει αρμονικά στοιχεία από διάφορα genres και ως εκ τούτου διεκδικεί επάξια μια θέση στην συλλογή σας. Δυστυχώς το εξαιρετικό gameplay αμαυρώνεται σε μεγάλο βαθμό από τα δεκάδες προβλήματα του τεχνικού τομέα τομέα, τα οποία σημειωτέον δεν διορθώθηκαν ούτε με το Day-One patch. Κατόπιν αυτού, όσοι είχαν παίξει το State of Decay στο Xbox 360 ή στα PC δεν αξίζει να επενδύσουν το 30άρι για να ασχοληθούν με τα Breakdown και Lifeline DLC.

Θετικά:
- Μεγάλη διάρκεια
- Τεράστια πρόκληση στο Breakdown
- Αξιόλογος ηχητικός τομέας
- Υψηλό value for money

Αρνητικά:
- Από ένα σημείο και μετά καταντά επαναλαμβανόμενο
- Μετριότατος τεχνικός τομέας με δεκάδες glitches

Βαθμολογία
Γραφικά: 5.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.2

Ένα μέτριο port που απευθύνεται μόνο σε όσους δεν έπαιξαν το State of Decay στο παρελθόν.

Παντελής Δασκαλέλος  

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 pro-patzis (Level 20) 02/05/2015 13:39
ωραιο review...
αλλα δεν νομιζω να πεισει τους gamers ειδικα στα 30€...
#2 Amonra (Level 10) 03/05/2015 02:28
Retail ή μόνο ψηφιακά κυκλοφορεί???
#3 Lordwinter (Level 28) 03/05/2015 23:18
Quoting Amonra:
Retail ή μόνο ψηφιακά κυκλοφορεί???

Μόνο ψηφιακά, όπως και η πρωτότυπη έκδοση του State of Decay άλλωστε.
#4 Amonra (Level 10) 04/05/2015 01:16
Quoting Lordwinter:
Quoting Amonra:
Retail ή μόνο ψηφιακά κυκλοφορεί???

Μόνο ψηφιακά, όπως και η πρωτότυπη έκδοση του State of Decay άλλωστε.

Είδα ότι θα κυκλοφορήσει και retail 22/5/2015 , το εχει το Amazon.! Τιμή πάλι 30€. Οπότε αναμονή!
#5 billfrigas (Level 29) 05/05/2015 18:04
η pc εκδοση του τιτλου θα κυκλοφορησει σε retail μορφη ή μονο ψηφιακα μεσω steam?
#6 Darkness13 (Level 5) 18/05/2015 17:01
Έχει προοπτική αλλά τα glitches και η ανύπαρκτη βελτίωση το τραβάει πίσω.
#7 Manos (Level 39) 20/05/2015 03:10
Quoting billfrigas:
η pc εκδοση του τιτλου θα κυκλοφορησει σε retail μορφη ή μονο ψηφιακα μεσω steam?

Το απάντησε ο Παντελής πιο πάνω. Μόνο ψηφιακά.
#8 ΖΓ (Level 11) 29/06/2015 01:03
Πολύ καλό παιχνιδάκι και επειδή είμαι fan των ζόμπι, ένα 10!!!! είναι ότι πρέπει :D :D :D :D
Score 7.2
7.5 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Survival Horror/Third-Person Shooter/RPG
Developer: Undead Labs
Publisher: Microsoft Studios
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo E6600 / Athlon X64 3400, Κάρτα γραφικών GeForce GTX 470 / Radeon HD 5850 / Intel HD 4600, Χώρος στον σκληρό δίσκο 4GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC: 27/4/2015, Xbox One: 28/4/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.