Galaga

Hot
Το πιο εμπορικό Shoot 'Em Up της γενιάς του.

Το πιο εμπορικό Shoot 'Em Up της γενιάς του.

Το πιο εμπορικό Shoot 'Em Up της γενιάς του.

Με αφορμή την δημιουργία του άρθρου της μόνιμης στήλης Best Of με τα 10 καλύτερα Arcade games όλων των εποχών, το Galaga, που πλασαρίστηκε στην ένατη θέση, ήταν το μόνο (παραπονεμένο) από τα υπόλοιπα "αδερφάκια της ΕΣΣΟ" του που δεν είχε review στο GameWorld.gr, κάτι που όπως βλέπετε μεριμνήσαμε ώστε να τακτοποιήσουμε ευθύς αμέσως.

Δημιουργός του πασίγνωστου Arcade Shooter η Namco, η οποία είχε φροντίσει to 1978 με το Space Invaders και το 1979 με το Galaxian να δημιουργήσει τα πρώτα Arcade Shoot 'Em Up. Το Galaga ακολούθησε δύο χρόνια μετά κι αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο πνευματικό διάδοχο του Galaxian, αφού το εξέλιξε σε σημαντικό βαθμό.

 

Εξωγήινα...έντομα
Μοιραία επηρεασμένο από τους προκατόχους του, το Galaga σας βάζει να αντιμετωπίσετε εξωγήινες υπάρξεις, οι οποίες φέρουν οπτικά ως έντομα, ακριβώς όπως άλλωστε και αμφότερα τα Space Invaders και το Galaxian. Ελέγχετε ένα αεροσκάφος και παίζετε τόσο μόνοι σας, όσο και με δεύτερο παίκτη με εναλλάξ σειρές. Πρακτικά όταν χάνει κάποιος ζωή συνεχίζει ο επόμενος από το level όπου βρισκόταν ατομικά.

Η διάταξη των αντίπαλων αεροσκαφών στην οθόνη παρέμεινε στα περισσότερα levels ίδια. Η διαφορά ωστόσο έγκειται στον τρόπο με τον οποίο μεταβαίνουν στην διάταξή τους, καθώς ανάλογα με το level, κάθε φορά εισέρχονται από διαφορετικό σημείο της οθόνης, ακόμα κι από τα πλάγια, πολύ κοντά σε εσάς. Επιπλέον, πέρα από τα γρήγορα αεροσκάφη, στο βάθος βρίσκονται κάποια μεγαλύτερα, τα οποία οπτικά και σε κινήσεις θυμίζουν...motherships.

Κάθε mothership μπορεί να σας πλησιάσει και να εξαπολύσει μια ακτίνα προκειμένου να σας "ρουφήξει". Με αυτό τον τρόπο σας αφαιρεί μία ζωή. Το κόλπο ωστόσο είναι ότι όταν κάνει capture το αεροσκάφος σας, το κρατάει κι έτσι έχετε την δυνατότητα στην επόμενη ζωή να χτυπήσετε τον εχθρό σας και να πάρετε το αεροσκάφος σας πίσω, βάζοντας έτσι στη σειρά δύο αεροσκάφη να χτυπουν ταυτόχρονα. Πρακτικά δηλαδή ρισκάρετε μία ζωή για να έχετε διπλά πυρά, κάτι που έγινε θέμα την εποχή εκείνη μεταξύ των παικτών, ενώ αξιοποιούνταν σε συγκεκριμένα levels κι εφόσον ο παίκτης είχε την άνεση των επιπλέον ζώων.

Φαινομενικά δείχνει απλό και χαριτωμένο. Στην πράξη απαιτεί αντανακλαστικά, συγχρονισμένες επιθέσεις, ακόμα και στρατηγική σκέψη. Άλλωστε, αυτά τα "μυγάκια" ποτέ δεν αστειεύονταν.

Η πρόκληση μεγαλώνει
Ανάμεσα σε Space Invaders, Galaxian και Galaga, ο μέσος όρος που θα μείνετε ζωντανός στο τελευταίο μειώνεται δραματικά. Οι εχθροί στο Galaga δεν χαρίζουν κάστανα. Πυροβολούν κατά ρυπάς από το πρώτο κιόλας level και σας πλησιάζουν εξ επαφής, αφού σε κάθε σύγκρουση σας αφαιρείται μία ζωή. Οι επιθέσεις καμικάζι αυξάνονται σε μεγάλη κλίμακα απ' τα πρώτα λεπτά. Αυτοί είναι μόνο μερικοί απ' τους λόγους για τους οποίους το Galaga θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο δύσκολα Arcade Shoot 'Em Up όλων των εποχών.

Ανάμεσα στα levels παρεμβάλλονται Challenging stages, ένα επίσης σημαντικό Plus που εισήγαγε η σειρά κι αποτέλεσε έμπνευση για μετέπειτα Shoot 'Em Up. Σε αυτά καταρρίπτετε εχθρικά αεροσκάφη που δεν πυροβολούν με σκοπό να συλλέξετε bonus πόντους. Αυξάνοντας το σκορ σας, αποκτάτε επιπλέον ζωές.

Στον οπτικό τομέα η Namco βελτίωσε αρκετά τον σχεδιασμό των αεροσκαφών με πιο προσεγμένα sprites, ενώ ηχητικά πρόσθεσε επιπλέον ήχους. Σχετικά με τα του gameplay, το προηγμένο A.I. και τα διπλά πυρά, τακτική που μετέπειτα εξελίχθηκε σε καλύτερα όπλα στα μελλοντικά Shoot 'Em Up, αποτέλεσαν σημαντικές καινοτομίες. Το Galaga κατάφερε να μας πωρώσει περισσότερο, ενώ η ατελείωτη διάρκειά του (σ.σ. παίζεις έως να πεθάνεις) κατέληγε σε...στοιχήματα μεταξύ των παικτών της εποχής.

Εν κατακλείδι, το Galaga αποτελεί την πιο εθιστική εμπειρία που έχουμε δει σε Shooter, αφού κατάφερε να παίζεται για πολλές δεκαετίες και να μεταπηδήσει σε δεκάδες format μέχρι και σήμερα. Σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και το δυνατό marketing και η απήχηση της Namco, καθώς το αντίπαλο δέος Phoenix, που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα, θεωρείται από πολλούς πως είχε πολλά πρωτότυπα στοιχεία, ωστόσο δεν κατάφερε να διαδοθεί στον ίδιο βαθμό.

Θετικά:
- Μεγαλύτερη πρόκληση και πώρωση
- Bonus stages
- Βελτιώσεις στα γραφικά
- Δυνατότητα για διπλά πυρά

Αρνητικά:
- Περιμέναμε περισσότερες παραλλαγές σε εχθρούς σε σχέση με την πάροδο δύο ετών

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 3
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8

Ένα ιστορικό Shooter που άφησε κληρονομιά για τις γενιές που ακολούθησαν.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 FoTag (Level 7) 26/04/2015 21:31
Το είχα πετύχει σε ένα παλιό ουφάδικο στο χωριό μου και το είχα λιώσει.Σε κάποια φάση ο μαγαζάτορας μου χάριζε credits.Για τότε ήταν ότι καλύτερο σε shooter.
#2 amiga500fan (Level 14) 01/05/2015 21:57
Και ποιος παλιός δεν το έχει παίξει στις αίθουσες...δικα ίως ακόμα και σήμερα ακόμα αντέχει.....το 9 σώστα μπήκε...
#3 NosSystems (Level 5) 19/05/2015 08:57
Το καλυτερο παιχνιδι της εποχης του κατ εμε
Score 8
8.13 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Shoot 'Em Up
Developer: Namco
Publisher: Namco
Διάθεση:
Players: 1-2
Full Game: Download
Release Date: 1981
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Forza Horizon 5   (8.83)
3
Lost Judgment   (8.43)
4
Deathloop   (8.42)
7
Halo Infinite   (8.38)
9
F1 2021   (8.31)
10

Latest User Reviews

2.
It Takes Two   (8.0)
3.
4.
6.
7.
Dead by Daylight   (7.0)
9.
10.
Gran Turismo Sport   (8.0)
Notification