Reviews Dead or Alive 5
Comments (9)

Dead or Alive 5 Hot

Συναρπαστικές αναμετρήσεις και καυτές θηλυκές παρουσίες.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/68/82/72/df4ded9d0b8118d6ba5fc5040cca6a7e_Generic.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Συναρπαστικές αναμετρήσεις και καυτές θηλυκές παρουσίες.

Η σειρά Dead or Alive μπορεί να μην έχει την αντίστοιχη αίγλη των Street Fighter και Tekken, παρόλα αυτά αποτελεί μια από τις μακροβιότερες στον χώρο των fighting games. Μάλιστα έχει μεταφερθεί και στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2007, χωρίς πάντως να καταφέρει να σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία. Το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ο γρήγορος και φρενήρης ρυθμός της μάχης και φυσικά οι καυτές θηλυκές παρουσίες. Το πέμπτο κεφάλαιό της μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μια ιδιαίτερη δημιουργία για δύο σημαντικούς λόγους. 

Καταρχήν πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι της σειράς στο όποιο απείχε από το development του ο δημιουργός του, Tomonobu Itagaki. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτή η ηχηρή απουσία προκαλεί προβληματισμό, καθώς έχει ήδη προηγηθεί το απογοητευτικό Ninja Gaiden 3 από την Team Ninja. Πρόκειται για έναν τίτλο που επίσης αναπτύχθηκε χωρίς την πολύτιμη συμβολή του δαιμόνιου Ιάπωνα developer. Επιπλέον, με το Dead or Alive 5, η σειρά μεταπηδά ξανά στο "στρατόπεδο" της Sony, αφού οι δύο προκάτοχοι του, τα Dead or Alive 3 και 4 αποτέλεσαν launch τίτλους για το Xbox και το Xbox 360 αντίστοιχα.

Just another tournament
Τα γεγονότα του παιχνιδιού διαδραματίζονται δύο χρόνια μετά από τα αντίστοιχα του προκατόχου του, ύστερα δηλαδή από την καταστροφή του TriTower που αποτελούσε το αρχηγείο της DOATEC. H DOATEC (Dead or Alive Tournament Executive Commitee) είναι μια παγκόσμια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και την παραγωγή όπλων, η οποία χρησιμοποίησε τα προηγούμενα τουρνουά Dead or Alive με σκοπό να "τεστάρει" τις ικανότητες των καλυτέρων μαχητών και να "κλέψει" το DNA τους ώστε να συνθέσει τον απόλυτο στρατιώτη. Όλα αυτά συνέβησαν όμως στο παρελθόν, καθώς το νέο "αφεντικό" της εταιρείας, η Helena Douglas (από τους κεντρικούς χαρακτήρες της σειράς, καθώς απουσίαζε μόνο στο πρώτο Dead or Alive), θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της DOATEC για ειρηνικούς σκοπούς.

Ως ένδειξη καλής θέλησης, η Helena αναλαμβάνει την διοργάνωση ενός ακόμα τουρνουά Dead or Alive προσκαλώντας αρκετούς από τους κορυφαίους πολεμιστές της υφηλίου. Κάθε μαχητής μπαίνει στο ρινγκ με διαφορετικούς στόχους και φιλοδοξίες, αλλά μόνο ο καλύτερος θα καταφέρει ν' αναδειχθεί νικητής. Το σενάριο δεν διεκδικεί φυσικά δάφνες πρωτοτυπίας, ενώ η αφήγηση της ιστορίας είναι σαφώς υποδεέστερη από τα προηγούμενα μέρη της σειράς. Αναπόφευκτα λοιπόν πολύ γρήγορα θα χάσετε το ενδιαφέρον σας.


Τα modes
Τα single-player modes του Dead or Alive 5 είναι τα Story, Arcade, Versus, Time Attack, Survival και Training. Στο Story mode διαδραματίζονται τα γεγονότα του σεναρίου, το οποίο αν και εκ πρώτης όψεως αποτελεί μια ευχάριστη προσθήκη σ' ένα fighting game, εν τέλει δεν δικαιώνει τις προσπάθειες της Team Ninja. H αφήγηση των γεγονότων δεν γίνεται με χρονολογική σειρά, ενώ παράλληλα πριν και μετά από κάθε αναμέτρηση παρεμβάλλονται διάφορα cutscenes, τα οποία το μόνο που καταφέρνουν είναι να σας αποπροσανατολίσουν, καθώς αρκετές φορές η θεματολογία τους είναι άσχετη με την κεντρική ιστορία.

Το Arcade mode διαρκεί μόλις επτά αγώνες (μέγιστο τρεις γύροι έκαστος) και δυστυχώς δεν υπάρχουν διαφορετικά endings για κάθε μαχητή. Στο Versus μπορούν ν' αναμετρηθούν δύο παίχτες στην ίδια κονσόλα ή απλά μπορείτε να διαλέξετε τον αγαπημένο σας ήρωα και να επιλέξετε με ποιον μαχητή θέλετε να πολεμήσετε. Στο Time Attack θα πρέπει να ολοκληρώσετε το Arcade mode σε όσο το δυνατόν καλύτερο χρόνο. Στο Survival θα πρέπει ν' αντιμετωπίσετε διάφορους αντίπαλους μαχητές με μόλις μία μπάρα ενέργειας και μάχεστε πρακτικά για το καλύτερο δυνατό σκορ. Τέλος, το Training mode αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για να εξοικειωθείτε με τις κινήσεις του κάθε μαχητή.

Σε όλα τα modes -εκτός από το story- μπορείτε να επιλέξετε είτε έναν μαχητή (solo), είτε δύο tags. Όταν παίζετε με δύο μαχητές, όσο ο ένας μάχεται, η ενέργεια του συμπαίκτη σας αναπληρώνεται σταδιακά. Όσον αφορά τις tag αναμετρήσεις, το Dead or Alive 5 δεν έχει το βάθος του πρόσφατου Tekken Tag Tournament 2, εντούτοις η συνολική εντύπωση που θα αποκομίσετε είναι θετική.

Χαρακτήρες
Το Dead or Alive 5 έχει ένα αρκετά πλούσιο ρόστερ μαχητών, καθώς περιλαμβάνονται συνολικά 24 χαρακτήρες. Από τα προηγούμενα μέρη της σειράς επιστρέφουν 19 χαρακτήρες, όπως η Kasumi, o Ryu Hayabusa, o Hayate, η Ayane, o Gen Fu, η Alpha-152 (αποτελούσε boss στο Dead or Alive Dimensions για το 3DS) κ.ο.κ, ενώ κάνουν μια...guest εμφάνιση τρεις χαρακτήρες από την σειρά Virtua Fighter της Sega, οι Akira Yuki, Sarah Bryant και Pai Chan.

Ο Rig και η Mila αποτελούν τους δυο καινούργιους μαχητές του Dead or Alive 5. Αρχικά είναι διαθέσιμοι 18 χαρακτήρες, ενώ οι υπόλοιποι (οι τρεις από το Virtua Fighter, καθώς και οι Gen Fu και Alpha-152) ξεκλειδώνουν αφού ολοκληρώσετε το story mode. Οι γυναικείες παρουσίες είναι για ακόμη μια φορά "καυτές", αφού πέρα από τα εντυπωσιακά μπούστα τους δεν διστάζουν να μας παρουσιάσουν και τις προκλητικές τους επιλογές όσον αφορά τα εσώρουχά τους.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο του Dead or Alive 5 είναι ότι κάθε μαχητής έχει δικό του ξεχωριστό στυλ μάχης, το οποίο συνήθως είναι προέρχεται από κάποια πολεμική τέχνη. Για παράδειγμα ο Rig χρησιμοποιεί Tae Kwon Do, o Zack Muay Thai κ.ο.κ. O Brad Wong δίνει ρέστα πάντως με το ιδιόμορφο στυλ του, που θυμίζει τον Jackie Chan στην ταινία "Drunken Master".

Η πρώτη ταυτόχρονη κυκλοφορία της σειράς στο PS3 και στο Xbox 360.

Controls
To μοντέλο χειρισμού είναι απόλυτα λειτουργικό και ακριβέστατο, επομένως ακόμα κι αν είστε αρχάριοι θα εξοικειωθείτε πολύ σύντομα μαζί του. Για τον έλεγχο του χαρακτήρα σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το d-pad ή τον αριστερό αναλογικό μοχλό, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Τα κουμπιά τετράγωνο, Δ, Ο και X αντιστοιχούν στις κινήσεις αποφυγής (counters), στις γροθιές, στα λακτίσματα και στις λαβές. Κάθε χαρακτήρας έχει ένα πλούσιο ρεπερτόριο κινήσεων (σε αρκετούς μαχητές ξεπερνούν τις 100), οπότε θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο Training mode για την εκμάθησή τους.

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελίδη…
To σύστημα μάχης στο Dead or Alive 5 ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με τους προκατόχους του, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές βελτιώσεις ή προσθήκες. Το στοιχείο αυτό είναι αναμφισβήτητα αρνητικό, καθώς έχοντας περάσει σχεδόν επτά χρόνια από το Dead or Alive 4 περιμέναμε κάτι καινούργιο από την Team Ninja. Ο μόνος νέος μηχανισμός είναι οι Power Blow κινήσεις, τις οποίες μπορείτε να εκτελέσετε μόνο εφόσον έχετε χάσει το 50% της health bar σας. Η ζημιά που προκαλούν είναι τρομακτική, αλλά η εκτέλεσή τους είναι ιδιαίτερα αργή και ουσιαστικά δεν συμβαδίζει με τον γρήγορο ρυθμό της μάχης.

Η εκτέλεση των combos είναι "παιχνιδάκι" ακόμα και για τους άπειρους παίχτες, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι υπάρχουν μόλις δύο κουμπιά για τις επιθέσεις σε αντίθεση με τα τέσσερα που υπάρχουν στα παιχνίδια της σειράς Tekken και Mortal Kombat (ή τα έξι στη σειρά Street Fighter). Οι διάφορες κινήσεις αποφυγής (counters) αποτελούν τον κύριο μηχανισμό στον όποιο θα πρέπει να εξασκηθείτε, καθώς απαιτείται timing μεγάλης ακρίβειας. Τα counters σας δίνουν την δυνατότητα ν' αποφύγετε την επίθεση του αντιπάλου σας και στη συνέχεια ν' αντεπιτεθείτε.

Μια ακόμα ενδεδειγμένη στρατηγική που μπορείτε ν' ακολουθήσετε είναι να ωθήσετε τον αντίπαλό σας προς τις άκρες της πίστας, ώστε να του προκαλέσετε έξτρα ζημιά που θα προέλθει από το εκάστοτε περιβάλλον. Σε αυτό τον τομέα υπάρχει μεγάλη ποικιλία, από βαρέλια που εκρήγνυνται έως και ηλεκτροφόρους φράκτες. Γενικά η αξιοποίηση του περιβάλλοντος επιδρά σημαντικά στον τομέα του gameplay, καθώς τις περισσότερες φορές που θα καταφέρετε να "στριμώξετε¨ τον αντίπαλο στα όρια της πίστας θα κερδίσετε και την αναμέτρηση.

Διάρκεια
Θα χρειαστείτε περίπου τέσσερις ώρες για να ολοκληρώσετε το Story mode, όμως αν προσπεράσετε τα cutscenes η καθαρή διάρκεια μόλις που ξεπερνά την μια ώρα. Το Arcade mode έχει ελάχιστη αντοχή στον χρόνο, ενώ από την στιγμή που δεν υπάρχουν διαφορετικά endings, ταυτόχρονα εκμηδενίζεται και το replayability. Τουλάχιστον, συναντάμε επτά διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, τα οποία θα σας «ζορίσουν» αρκετά. Ο βαθμός της πρόκλησης είναι ικανοποιητικός τόσο για τον αρχάριο όσο και για τον hardcore παίχτη.

Online
Το Dead or Alive 5 προσφέρει μια ικανοποιητική εμπειρία σε online περιβάλλον, καθώς απουσιάζουν lags ή disconnections, ενώ παράλληλα το frame rate διατηρείται σταθερό. Πέρα από τα ranked matches, τα οποία επηρεάζουν την κατάταξη σας στα αντίστοιχα leaderboards, μπορείτε να δημιουργήσετε ή να συμμετάσχετε σε διάφορα tournaments, όπου συμμετέχουν έως και 16 παίκτες. Επιπλέον, υπάρχει και το Online Dojo mode, στο οποίο μπορείτε απλά να εξασκήσετε κινήσεις απέναντι σε άλλους παίχτες, χωρίς να έχετε το άγχος του επίσημου αγώνα. Το επίπεδο δυσκολίας στις online αναμετρήσεις είναι αρκετά υψηλό και καλό θα είναι να έχετε προπονηθεί αρκετά στα counters πριν αντιμετωπίσετε άλλους παίκτες στο internet.


Dirty boobs…
Όσον αφορά τον οπτικό τομέα το Dead or Alive 5 καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι απόλυτα ρεαλιστικός και λεπτομερής, ενώ τα animations τους είναι εξαιρετικά. Κατά την διάρκεια των αναμετρήσεων οι μαχητές ιδρώνουν και οι ενδυμασίες τους λερώνονται αν πέσουν στο έδαφος, κάτι που εντείνει ακόμα περισσότερο το στοιχείο του ρεαλισμού.

Τα οπτικά εφέ κλέβουν την παράσταση, ειδικά στον τομέα των particle effects κατά την διάρκεια των διαφόρων εκρήξεων που σχετίζονται με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Τα physics είναι επίσης υποδειγματικά, ενώ δεν παρατηρούνται καθόλου πτώσεις του frame rate τόσο σε offline, όσο και σε online περιβάλλον.

Ωστόσο, το DoA 5 είναι ένα ακόμα fighting game στο όποιο δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο soundtrack, όπως στα πρόσφατα Tekken Tag Tournament 2 και Street Fighter X Tekken. Τα ηχητικά εφέ είναι αξιοπρεπή αποτυπώνοντας ιδανικά την ένταση της μάχης, αλλά το voice acting είναι για -ακόμη μια φορά- απαράδεκτο.

Συμπεράσματα
Το Dead or Alive 5 είναι ένα αξιόλογο sequel που θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς και γενικότερα τους οπαδούς των fighting games. Εντούτοις, δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τον προκάτοχό του, καθώς η Team Ninja δείχνει ότι έχει στερέψει από νέες ιδέες. Βέβαια εξαρχής το έργο της ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφού η απουσία του "πνευματικού" πατέρα της σειράς, Tomonobu Itagaki, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Επιπλέον, μας δίνεται η εντύπωση ότι ο developer αντί να εργαστεί πάνω στην εξέλιξη ενός «γερασμένου» συστήματος μάχης, ασχολήθηκε περισσότερο με το πως θ' αναδείξει τα "κάλλη" των θηλυκών μαχητών. Όσο κι αν το θέαμα δύο ιδρωμένων γυναικών που μονομαχούν με "διακριτικό" ρουχισμό είναι αρκετό για να εκτινάξει την λίμπιντο στον αέρα, το στοιχείο που κάνει την διαφορά είναι αναμφισβήτητα το gameplay. Ελπίζουμε σε κάποιο μελλοντικό sequel η Team Ninja να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της και να μας προσφέρει μια σαφώς πιο εμπνευσμένη δημιουργία.

Θετικά:
- Ικανοποιητικός βαθμός πρόκλησης
- Ακριβέστατο μοντέλο χειρισμού
- Μεγάλο ρόστερ μαχητών
- Διασκεδαστικό online
- Εντυπωσιακά γραφικά

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια σε Story και Arcade modes
- Ελάχιστες βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχο του
- Ανέμπνευστο σενάριο
- Αδιάφορο soundtrack

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7 
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.2

Ένα τίμιο fighting game που πάσχει από έλλειψη πρωτοτυπίας.

Παντελής Δασκαλέλος

User reviews

Average user rating from: 1 user(s)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
8.0

Dead or Alive 5 (Xbox 360)

Dead or Alive 5. O τίτλος φαινόταν από την αρχή ότι θα γίνει κλασσικός. Ένα fighting game ή μήπως κάτι παραπάνω?

Τι να πρωτοπεί κανείς γι αυτό το παιχνίδι; Οι άπειρες λεπτομέρειες και η υπέροχη κίνηση των χαρακτήρων απλά δεν υφίσταται. Γενικότερα, υπέροχα γραφικά σε ό,τι αφορά τους χαρακτήρες και το background. Φαίνεται τόσο φρέσκο που τα στήθη των θηλυκών χαρακτήρων -η σειρά φημίζεται γι'αυτά, δε ντρέπομαι που το λέω- φαίνονται ζωντανά!!!

Όλα τα γνωστά modes που υπάρχουν στη σειρά είναι και πάλι εδώ. Mε πάνω από 20 χαρακτήρες καθώς και τρεις guest από τη σειρά Virtua Fighter, ο τίτλος προσφέρει αρκετή διασκέδαση καθώς θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να μάθετε τα combos και ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί για tag battles.

Η μουσική δεν είναι κάτι το ξεχωριστό αλλά δεν εκνευρίζει κιόλας. Τα γρυλίσματα και οι ατάκες των χαρακτήρων είναι πολύ καλά και ταιριάζουν με το παρουσιαστικό τους.

Το σύστημα μάχης είναι αρκετά βαθύ και τα τα combos είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθούν. Θα αργήσετε όμως να μάθετε το σύστημα με τα reversals το οποίο ειδικά στο μεγάλο επίπεδο δυσκολίας παίζει να σας νευριάσει τόσο πολύ που πρέπει να συγκρατήσετε τα νεύρα σας και να μη σπάσετε το controller σας!

Το Dead or Alive 5 είναι απαραίτητο τόσο για τους casual console gamers αλλά και για τους φανατικούς των fighting games. Μπορεί να μη διαθέτει κάποια πρωτοτυπία σε σχέση με τους προηγούμενος τίτλους της σειράς αλλά είναι ένα διαμαντάκι για τη συλλογή σας.

Θετικά
-Τέλεια γραφικά
-Γρήγορες και άμεσες μονομαχίες
-Εύκολος χειρισμός
-Αρκετοί μαχητές
-Best boob physics (για εμάς τους άνδρες)

Αρνητικά
-Boobs physics (για τις γυναίκες)
-Εκνευριστικό ώρες ώρες στο single player
-Κάποιοι μαχητές δεν είναι τόσο ενδιαφέροντες

Γραφικά: 9
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Βασικά, είναι το πιο όμορφο game του είδους.

Was this review helpful to you? 
 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Aliengoa (Level 23) 11/10/2012 18:18
Πρέπει κάθε τέτοιο παιχνίδι να έχει και έναν κλώνο του Bruce Lee; Και μάλιστα πάντα φοράει κίτρινα :P
#2 Dr. House (Level 9) 11/10/2012 22:56
Mortal και πάλι Mortal.
#3 war 32 (Level 8) 19/10/2012 19:22
to 4 poy eixa peksei htan arketa kalo ayto ta einai kalitero.
#4 eliminator (Level 26) 27/10/2012 12:56
Μικρό καλό αλλά χειρότερο του Mortal.
#5 billstamaniac (Level 9) 29/10/2012 17:11
ενταξει υπαρχουν κ καλυτερα
#6 Ver (Level 14) 01/11/2012 21:12
Αν σου αρέσει το ξύλο παίζεται...
#7 Killer_Stelios (Level 16) 15/11/2012 14:29
Μου θυμηζει το Tekken. Το Dead or Alive ειναι καλυτερο απο την Tekken Series αλλα επισης, στην κατηγορια Fighting, στην κορυφη θα εβαζα και με μεγαλη διαφορα το Mortal Kombat! Βεβαια και το DoA ειναι καλο να ασχοληθεις αν εισαι fan της σειρας... :)
#8 gk1990 (Level 3) 02/12/2012 19:47
είχα δει την ταινία καλή ήτανε
#9 PanosRetroshowcase (Level 11) 06/07/2013 11:11
Ελπίζω στο DOA 15...να δούμε κάτι...νέο επιτέλους!
Mortal Kombat all the way!
Score 7.2
User Score ( 32 votes ) 7.31
User Reviews 8
Genre: Fighting
Developer: Team Ninja
Publisher: Tecmo Koei
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 28/9/2012
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification