Yesterday Origins

Hot
Όταν το παρελθόν επιστρέφει για να σε στοιχειώσει.

Όταν το παρελθόν επιστρέφει για να σε στοιχειώσει.

Όταν το παρελθόν επιστρέφει για να σε στοιχειώσει.

Τα Adventures κατά γενική ομολογία αποτελούσαν αποκλειστικό προνόμιο των PC gamers τις προηγούμενες δεκαετίες. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες αποφασίζουν να μεταφέρουν τις δημιουργίες τους στις κονσόλες ή στοχεύουν στην συγκεκριμένη αγορά. Είναι γεγονός άλλωστε ότι κυκλοφορίες όπως το The Walking Dead της Telltale Games συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναβίωση του συγκεκριμένου genre και παράλληλα ώθησαν μια αρκετά μεγάλη μερίδα παιχτών στο να ασχοληθεί ξανά ενεργά μαζί τους. Ακολουθώντας το πνεύμα των ημερών η Pendulo Studios αποφασίζει να μας παρουσιάσει τη νέα δημιουργία της, το Yesterday Origins, στα PC και σε αμφότερα τα PS4 και Xbox One.

To όνομα της Pendulo Studios ενδεχομένως να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, εντούτοις οι βετεράνοι των Adventures θα θυμούνται την σειρά Runaway και το Yesterday που κυκλοφόρησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ισπανική εταιρεία ανάπτυξης είναι μια από τις μακροβιότερες στον συγκεκριμένο χώρο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το πρώτο project που έφερε τον τίτλο Igor: Objective Uikokahonia κυκλοφόρησε το μακρινό 1994.


Εν τω μεταξύ, την έκδοση του Yesterday Origins την έχει αναλάβει η Microids, η εταιρεία που μας παρουσίασε το εξαιρετικό Syberia και η οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως ως publisher και λιγότερο ως developer. Όπως και να έχει πάντως η έμπειρη γαλλική εταιρεία εμπιστεύτηκε την Pendulo Studios και έδωσε το... πράσινο φως για την κυκλοφορία του Yesterday Origins. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα λοιπόν το νέο πόνημα των Ισπανών developers, το οποίο αποτελεί sequel και συνάμα prequel του Yesterday.

Γιάννης ο... χθεσινός
Το Yesterday Origins είναι ένα παραδοσιακό point-and-click Adventure στα πρότυπα της σειράς Broken Sword, όπου και αναλαμβάνετε τον ρόλο του John Yesterday, ενός αντικέρ που ζει στο Παρίσι μαζί με την σύζυγο του την Pauline. O πρωταγωνιστής μπορεί να φαίνεται εξωτερικά ως ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά στην πραγματικότητα είναι αθάνατος. Κάθε φορά που ο John πεθαίνει επιστρέφει πίσω στην ζωή, χάνοντας όμως τις αναμνήσεις του. Ως εκ τούτου δεν θυμάται ούτε ποιος ακριβώς είναι, αλλά ούτε και ποιος είναι ο σκοπός του στην ζωή.


Στο πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας μαθαίνουμε ότι ο John αποτελούσε τον γιο ενός Ισπανού Δούκα, ο οποίος φυλακίστηκε από την Ιερά Εξέταση το 1481. Βλέπετε ο John για κάποιον ανεξήγητο λόγο ήταν σε θέση να καταλάβει και να μιλήσει όλες τις γλώσσες του κόσμου και ως εκ τούτου η Εκκλησία τον κατηγόρησε για μαγεία. Με την βοήθεια του μοναχού Gines, ο John καταφέρνει να δραπετεύσει από το κελί του και να ενταχθεί με την σειρά στους Φραγκισκανούς μοναχούς.

Το σενάριο εκτυλίσσεται τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον και ο σκοπός σας είναι να αναζητήσετε ένα βιβλίο, το οποίο κρύβει μέσα του το μυστικό της αθανασίας. Ο ήρωάς σας ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να μάθει ποιος ακριβώς ήταν και ποιες πράξεις διέπραξε στο παρελθόν. Με άλλα λόγια ο John θέλει να επανακτήσει τις χαμένες του αναμνήσεις και φυσικά χρειάζεται την βοήθειά σας για να εκπληρώσει τον σκοπό του.


Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι δεν απαιτείται να έχετε ασχοληθεί με το Yesterday για να κατανοήσετε τα γεγονότα του διαδόχου του. Στην περίπτωση πάντως που είχατε παίξει το πρώτο κεφάλαιο της σειράς, το Yesterday Origins θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την προσωπικότητα του ήρωα, καθώς ρίχνει φως σε αρκετές από τις άγνωστες ως τώρα πτυχές της. Παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια του Yesterday Origins λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, το σενάριο έχει την απαραίτητα συνοχή για να σας κρατήσει καθηλωμένους από την αρχή ως το τέλος.

Το story telling είναι εξαιρετικά “ώριμο” και διαπραγματεύεται έντονα με τον αποκρυφισμό, τον σατανισμό και την αλχημεία. Οι developers πάντως προσπαθούν να αποδώσουν το σενάριο με ένα όσο το δυνατόν πιο εύπεπτο τρόπο, δίνοντας μια χιουμοριστική διάσταση στους διαλόγους. Ακόμη και έτσι όμως η θεματολογία του Yesterday Origins παραμένει εξαιρετικά σκοτεινή. Ενδεχομένως το γεγονός αυτό να κάνει και την ιστορία τόσο ελκυστική. Με μια σύντομη ματιά στην ιστορία της ανθρωπότητας άλλωστε θα διαπιστώσουμε ότι το “απαγορευμένο” (όπως το μήλο που δάγκωσε η Εύα) ασκούσε πάντα μια περίεργη γοητεία.


Ακολουθώντας την παραδοσιακή φόρμουλα
Όπως προαναφέραμε, η δημιουργία της Pendulo Studios δεν διαφέρει σημαντικά σε ότι έχει να κάνει με το gameplay σε σύγκριση με τα υπόλοιπα point-and-click Adventures της αγοράς. Σε κάθε κεφάλαιο έχετε μια συγκεκριμένη αποστολή (για παράδειγμα στο πρώτο θα πρέπει να αποδράσετε από ένα μπουντρούμι), την οποία και θα πρέπει να φέρετε εις πέρας για να προχωρήσετε παρακάτω. Από την πλευρά σας καλείστε να συνομιλήσετε με όλους τους χαρακτήρες που υπάρχουν στην εκάστοτε τοποθεσία, να συλλέξετε -και να συνδυάσετε παράλληλα- διάφορα αντικείμενα και να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον σε συγκεκριμένα hotspots.

Βοηθήστε τον John Yesterday να βρει τις αναμνήσεις του και να αποτινάξει το αμαρτωλό παρελθόν του.


Σε ορισμένες περιπτώσεις αναλαμβάνετε εναλλάξ τον έλεγχο δύο χαρακτήρων, του John και της Pauline (η γοητευτική σύζυγος του). Η τελευταία είναι εξοικειωμένη στην χρήση της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, smartphones, hacking κ.ο.κ), αλλά και στις καλές τέχνες και ως εκ τούτου είναι σε θέση να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην περίπτωση που θέλετε να “σκαλίσετε” τα αρχεία που αφορούν την ζωή ενός NPC. Υπάρχουν πάντως και αρκετές αποστολές στις οποίες παίζετε αποκλειστικά ως Pauline. H εναλλαγή των δύο πρωταγωνιστών βοηθά και στην απόδοση της ιστορίας. Για παράδειγμα, μετά από ένα τσακωμό του ζευγαριού μπαίνετε τόσο στο μυαλό του John, όσο και σε αυτό της Pauline και βλέπετε πως σκέφτονται, αλλά και για ποιο λόγο κατέληξαν να τσακωθούν. Είναι φανερό ότι μεταξύ του John και την Pauline υπάρχει μια βαθιά αγάπη που έχει αντέξει σε βάθος χρόνου (με την κυριολεκτική έννοια), εντούτοις οι δύο χαρακτήρες είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους που είναι πραγματικά άξιο απορίας το πώς κατάφεραν να ταιριάξουν.


Όσον αφορά τους γρίφους τώρα η βασική λογική είναι ότι θα πρέπει να συνδυάσετε δύο ή και περισσότερα αντικείμενα από το inventory σας για να βρείτε την λύση. Η τελευταία δεν είναι σχεδόν ποτέ προφανής και ως εκ τούτου θα πρέπει να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει ή στην χειρότερη να καταφύγετε σε trial and error τακτικές (δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς των αντικειμένων στην τύχη). Υπήρξαν φορές που το Yesterday Origins κατάφερε να μας παιδέψει, αλλά μετά από οχτώ περίπου ώρες φτάσαμε στα credits του. Σε γενικές γραμμές ο βαθμός πρόκλησης που προσφέρει είναι ικανοποιητικός για τον μέσο παίκτη και υψηλός για τους αρχάριους των Adventures.

Έχει τις αδυναμίες του
Παρά την συνολική θετική εικόνα στον τομέα του gameplay, το Yesterday Origins πάσχει από τις ίδιες παθογένειες που συναντάμε σε κυκλοφορίες αυτού του χώρου. Μία από αυτές είναι το pixel hunting, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα αντικείμενα που θα πρέπει να συλλέξετε δεν είναι σε εμφανή τοποθεσία στην οθόνη σας. Ο χειρισμός στις κονσόλες επίσης δεν βοηθά τα πράγματα, αφού θα πρέπει να σταθείτε δίπλα ακριβώς από κάποιο hotspot για να μπορέσετε να αλληλεπιδράσετε με αυτό. Φανταζόμαστε πάντως ότι στα PC η χρήση του mouse εξαλείφει το συγκεκριμένο πρόβλημα.


Ένα ακόμη στοιχείο που μας δυσαρέστησε αφορά τους διαλόγους, καθώς οι απαντήσεις σας δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας. Μπορείτε μάλιστα να δώσετε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απαντήσεις χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Λόγου χάρη, την μια στιγμή βλέπουμε τον John να εκλιπαρεί για την ζωή του και την αμέσως επόμενη να απειλεί αυτούς που τον έχουν φυλακίσει ότι θα τους σκοτώσει.

Από πλευράς διάρκειας επίσης έχουμε κάποια παράπονα, καθώς 6-9 ώρες (ανάλογα με το πόσο θα σας παιδέψουν οι γρίφοι) αρκούν για να φτάσετε μέχρι το τέλος της ιστορίας. Από εκεί και μετά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να ασχοληθείτε περαιτέρω με το Yesterday Origins, εκτός κι αν θέλετε να συλλέξετε όλα τα Achievements του. Ένα από αυτά σας ζητά λόγου χάρη να κάνετε speed run και να ολοκληρώσετε το playthrough σας σε λιγότερες από τέσσερις ώρες. Ως εκ τούτου η τιμή διάθεσης (30 ευρώ στα PC, 40 ευρώ στις κονσόλες) κρίνεται υπερβολικά υψηλή με δεδομένο ότι το Yesterday Origins δεν θα σας απασχολήσει περισσότερα από μια μέρα.


Δόση νοσταλγίας
Το Yesterday Origins έχει αναπτυχθεί πάνω στην Unity Engine, τρέχει στα 1080p και το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα είναι με μια λέξη καλαίσθητο. Τα 3D μοντέλα των χαρακτήρων είναι εμφανώς καρτουνίστικα, αλλά ταιριάζουν με το όλο κλίμα της δημιουργίας που μάλιστα κάποιες φορές παραπέμπει και σε Visual Novel. Κατά την διάρκεια των cutscenes για παράδειγμα εμφανίζονται λεζάντες όπως σε ένα κόμικ, ενώ στους διαλόγους ο κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του ξεχωριστό πάνελ. Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος είναι αρκετά λεπτομερής, ενώ κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα συναντήσετε περισσότερα από 50 διαφορετικά backgrounds. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το Yesterday Origins θα σας ταξιδέψει στο Παρίσι και τις κατακόμβες του, στο Central Park της Νέας Υόρκης, σε μεσαιωνικά κάστρα και μοναστήρια, στο Άμστερνταμ κτλ.

Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι παρατηρήσαμε αρκετά bugs, αλλά και αρκετά λάθη στον κώδικα του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, σε μια αποστολή έπρεπε να βρούμε ποιος μοναχός είχε διαπράξει ένα έγκλημα. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο ένοχος αποκαλύφθηκε αυτόματα απλά και μόνο επειδή χρησιμοποιήσαμε ένα αντικείμενο, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να παρατηρήσουμε πρωτίστως ότι τα ρούχα του μοναχού είχαν σχιστεί και στην συνέχεια να τον υποδείξουμε ως ένοχο. Επίσης υπήρξαν αρκετές φορές που το Yesterday Origins crashαρε στο dashboard του Xbox One μας ή “αρνούνταν” να ξεκινήσει.


Στον ηχητικό τομέα συναντάμε full voice acting σε όλους τους διαλόγους, τόσο στην αγγλική, όσο και στην γαλλική γλώσσα, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς ελάχιστοι voice actors καταφέρνουν να διακριθούν. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που οι ηθοποιοί στην προσπάθειά τους να μιμηθούν μια συγκεκριμένη προφορά (ρωσική, σέρβικη κ.ο.κ) μόνο γέλιο καταφέρνουν να προκαλέσουν. Το soundtrack από την άλλη πλευρά διακρίνεται για την ποικιλία των μουσικών θεμάτων του και μάλιστα αρκετά εξ' αυτών είναι αξιομνημόνευτα.

Έχει μέλλον ακόμη
Η νέα δουλειά της Pendulo Studios δεν φέρνει κάποια καινοτομία στον χώρο των point-and-click Adventures, εντούτοις καταφέρνει να ικανοποιήσει τους λάτρεις του είδους, καθώς διαθέτει ένα εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο, αλλά και αρκετούς δύσκολους γρίφους που θα δοκιμάσουν το μυαλό σας. Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμη καλύτερα αν είχε δοθεί λίγη παραπάνω προσοχή στο τεχνικό κομμάτι, αλλά και αν η εμπειρία σας διαρκούσε περισσότερο. Όταν για παράδειγμα άλλα σύγχρονα Adventures όπως το The Book of Unwritten Tales 2 διαρκούν πάνω από 20 ώρες, το Yesterday Origins τελειώνει μέσα σε ένα επτάωρο.

Θετικά:
- Ενδιαφέρουσα ιστορία με αρκετές ανατροπές
- Ικανοποιητικός βαθμός πρόκλησης
- Όμορφο art direction
- Ποικιλόμορφο level design
- Ευχάριστο soundtrack

Αρνητικά:
- Απαιτεί pixel hunting
- Μέτριο voice acting
- Μικρή διάρκεια
- Υψηλή τιμή διάθεσης

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Το εξαιρετικό σενάριο καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις όποιες αδυναμίες του.

Παντελής Δασκαλέλος

 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 27/11/2016 08:11
Πολύ καλό άρθρο απο τον Παντέλαρο.Το συγκεκριμένο παιχνίδι όντως φαίνεται να έχει πολύ καλό σενάριο και αν είχε προσεχτεί λίγο παραπάνω θα ήταν διαμαντάκι ανάμεσα σε πολλά αξιόλογα του είδους του.
#2 Aliengoa (Level 23) 30/11/2016 10:03
To Runaway ήταν πολύ καλό παιχνίδι. Μπορώ να πω πως η ιστορία του παιχνιδιού με ιντριγκάρει αλλά δεν έχω πλέον τον χρόνο να ασχοληθώ και με αυτό το παιχνίδι. Εξάλλου, το θεωρώ και εγώ ακριβούτσικο.
Score 7
7.5 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Pendulo Studios
Publisher: Microids
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media (210-9011900)
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Τετραπύρηνος Intel/AMD στα 2.2GHz, Κάρτα γραφικών 512ΜΒ, Χώρος στον σκληρό δίσκο 4GB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP/Vista/7/8/10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC: 10/11/2016, PS4, Xbox One: 17/11/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification