Η Microsoft αγόρασε την Bethesda (και όλη την ZeniMax)

Hot
Χριστιάνα Θάνου

Χριστιάνα Θάνου  

Now playing: Immortals Fenyx Rising.
 
0.0 ()
1
Η Microsoft αγόρασε την Bethesda (και όλη την ZeniMax)

Η Microsoft αγόρασε την Bethesda (και όλη την ZeniMax)

Ανακοινώθηκε η διάλυση του ως τώρα διοικητικού συμβουλίου της ZeniMax. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 21/9/20] Με μια κίνηση που θα "ταράξει" τα νερά της gaming βιομηχανίας, η Microsoft εξαγόρασε την Zenimax Media, στην οποία ανήκουν οι Bethesda, εταιρεία ανάπτυξης των The Elder Scrolls και Fallout, που αποτελούν δύο εκ των κορυφαίων RPG σειρών στον κόσμο (το The Elder Scrolls κατά πολλούς είναι και η κορυφαία), η Arkane Studios (Dishonored) και άλλες ακόμη εταιρείες ανάπτυξης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πιθανότατα τα επόμενα The Elder Scrolls, Fallout, αλλά και gaming σειρές, όπως αυτές των DOOM, Quake, Prey, Wolfenstein, το Dishonored της Arkane και άλλες, θα κυκλοφορούν μόνο για PC και Xbox Series X/S. Θυμίζουμε ότι η Bethesda εχει και όλα τα games της id Software!

Η Microsoft έδωσε 7.5 δις δολάρια σύμφωνα με το παρακάτω tweet του Jason Schreier, συντάκτη του Bloomberg.

 

Στη Zenimax Media ανήκουν οι παρακάτω εταιρείες:

Alpha Dog Games
Arkane Studios
Bethesda Softworks
id Software
MachineGames
Roundhouse Studios
Tango Gameworks
ZeniMax Online Studios

Ο Phil Spencer, επικεφαλής του Xbox, δήλωσε ότι: "Τα games της Bethesda είχαν πάντοτε μια ειδική θέση στο Xbox και στις καρδιές εκατομμυρίων gamers ανά τον κόσμο. Οι ομάδες μας έχουν μια παραπλήσια ιστορία συνεργασίας, από το πρώτο DOOM και την id Tech engine, με τα καινοτόμα games της Bethesda στα PC, αλλά και στο πρώτο Xbox και το The Elder Scrolls III: Morrowind. Για πολλά χρόνια είχα διάφορες συζητήσεις με creative leads της Bethesda και είδαμε ότι έχουμε παρόμοια οράματα για το μέλλον και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους δημιουργούς και τα games τους, ώστε να προσεγγίσουν τους παίκτες με περισσότερους τρόπους". Ο Spencer εμφανίστηκε επίσης στο CNBC για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συνεργασίας. Όταν ερωτήθηκε για το αν η Microsoft θα κάνει περικοπές στην Zenimax, ο Spencer δήλωσε: "Το σχέδιό μας είναι να την αφήσουμε στην ησυχία της".

Ο Pete Hines, επικεφαλής του τμήματος Marketing και PR στη Bethesda, δήλωσε: "Η Microsoft είναι ένας εκπληκτικός συνεργάτης και προσφέρει πρόσβαση σε resources τα οποία θα μας κάνουν έναν καλύτερο publisher και developer. Αυτό σημαίνει καλύτερα games για να παίξετε. Αυτή η αλλαγή θεωρούμε ότι είναι σημαντική για να γίνουμε καλύτερη, ώστε να καινοτομήσουμε και να αναπτυχθούμε". Η Bethesda θα συνεχίσει να κάνει publish τα δικά της games αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι αλλαγές θα υπάρξουν ως προς την αποκλειστικότητα των μελλοντικών games.

Ο Todd Howard, παραγωγός των επιτυχημένων RPG σειρών The Elder Scrolls και Fallout -οι οποίες έκαναν γνωστή την Bethesda- πρόσθεσε: "Μοιραζόμαστε μια πεποίθηση στη θεμελιώδη δύναμη των games και στην ικανότητά τους να συνδέουν και να φέρνουν διασκέδαση στον κόσμο. Θεωρούμε επίσης ότι αυτό θα πρέπει να το παρέχουμε σε όλους, ανεξάρτητα από το ποιοι είστε, που μένετε ή σε τι πλατφόρμα παίζετε. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης, το χειριστήριο ή ακόμα και την ικανότητά σας να χρησιμοποιήσετε ένα χειριστήριο".

Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί και επίσημα, αλλά για το τυπικό αυτό θα γίνει ουσιαστικά κάπου ανάμεσα στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021. Η εξαγορά αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες από πλευράς Microsoft, η οποία εξαγόρασε την Mojang, εταιρεία ανάπτυξης του Minecraft, για 2.5 δις. Η Lucasfilm της Disney κόστισε 4,05 δις. Η Zenimax κόστισε περισσότερο και από αυτές τις δύο μαζί.

[UPDATE: 1/2/21 - Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει την εξαγοράΟι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν σύντομα την πρόταση της Microsoft να εξαγοράσει την ZeniMax Media στην τιμή των 7.5 δις δολαρίων. Η προθεσμία για την εξέταση της πρότασης από τις αρχές τελειώνει στις 5 Μαρτίου καθώς η Microsoft ζήτησε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου.

Η εξαγορά της Zenimax θα αποτελέσει την μεγαλύτερη εξαγορά gaming εταιρείας στην ιστορία της Microsoft ενώ αν τελικά εγκριθεί, μία σειρά από υψηλού επιπέδου ομάδες ανάπτυξης θα εισαχθούν στο Xbox όπως οι Arkane, Bethesda, id Software, Machinegames, Tango Gameworks και Zenimax Online Studios.

[UPDATE 2: 10/2/21 – Η ZeniMax θα συμπτυχτεί με την Vault, νέα θυγατρική της Microsoft] Σύμφωνα με το Eurogamer, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Microsoft ίδρυσε μία νέα θυγατρική εταιρεία με όνομα Vault η οποία θα συμπτυχτεί με την Bethesda όταν η αγορά της εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η Vault πιθανότατα θα διαχειρίζεται τα IPs της Bethesda, της οποίας το όνομα δεν αναμένεται να αλλάξει ή να εξαφανιστεί καθώς είναι αρκετά γνωστό στη βιομηχανία.  Το όνομα Vault αναφέρεται στην γνωστή RPG σειρά Fallout της Bethesda. Αυτή τη στιγμή οι developers της δουλεύουν πάνω στα επερχόμενα Deathloop και Ghostwire: Tokyo τα οποία θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2021, καθώς και στα Starfield και The Elder Scrolls VI, τα οποία δεν έχουν ακόμα επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας.
 
[UPDATE 3: 6/3/21 - Η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την συναλλαγή] Η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ενέκρινε επίσημα την εξαγορά της Bethesda από την Microsoft.

Μετά την έγκριση της Αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Microsoft είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εξαγορά της Bethesda, όμως σύμπτυξη των δύο εταιριών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το SEC δημοσίευσε ένα “notice of effectiveness” της συναλλαγής. Η καταχώρηση αυτή δηλώνει ότι το SEC έχει αποδεχτεί την εγγραφή της εταιρίας. Η συναλλαγή ωστόσο πρέπει να εγκριθεί και από Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμα.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου, ωστόσο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. Όταν εγκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την συγκεκριμένη συναλλαγή, τότε θα δούμε τις δύο εταιρία να δουλεύουν επίσημα μαζί.

[UPDATE 4: 17/3/21 – Η Microsoft ανακοίνωσε την διάλυση του ως τώρα διοικητικού συμβουλίου της ZeniMax] Μετά την έγκριση της εξαγοράς της ZeniMax από την Microsoft, ανακοινώθηκε και η διάλυση του διοικητικού συμβουλίου της.

Την δήλωση έκανε στο GameSpot μέσω email, ο αντιπρόεδρος του marketing και των δημόσιων σχέσεων της Bethesda, Pete Hines: "To προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ZeniMax έχει διαλυθεί." Το συγκεκριμένο γεγονός είναι αρκετά κοινό σε τέτοιου είδους εξαγορές. Στο συμβούλιο βρισκόντουσαν μεταξύ άλλων οι Jerry Bruckheimer (παραγωγός της σειράς οι Πειρατές της Καραϊβικής), Ernest Del (μεγαλοδικηγόρος), Cal Ripken Jr (πρωταθλητής του MLB), Leslie Moonves (πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του CBS) και Harry Sloan (πρώην διευθύνων σύμβουλος της MGM). Στο συμβούλιο έχει επίσης υπάρξει μέλος ο Robert Trump, αδερφός του πρώην προέδρου της Αμερικής, μέχρι τον θάνατό του το 2020.

Δείτε επίσης τι θα γίνει με τα PS exclusives Deathloop και Ghostwire: Tokyo. Συζητήστε περισσότερα για την Zenimax στο παρακάτω forum topic

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 pavtso (Level 11) 21/09/2020 17:14
Ωραία νέα!!! 8)
ως fan της XBOX
#2 TheReaper (Level 23) 21/09/2020 21:02
Μου φαίνεται ότι η Microsoft πέρασε στην αντεπίθεση και κάνει την ίδια κίνηση με τη Sony. Αγοράζει studio ανάπτυξης, για να έχει καλές προσθήκες στη βιβλιοθήκη με τις αποκλειστικότητ ες.
#3 Dylandog (Level 24) 21/09/2020 21:59
Ζόρικη κίνηση από πλευράς Microsoft. Προφανώς και το χρονικό πλαίσιο της ανακοίνωσης δεν ήταν τυχαίο. Πέντε μέρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας κυκλοφορίας του PS5 από την Sony. Για να δούμε την όποια αντίδραση της Sony. To έχω ξαναπεί ότι η Microsoft σε αυτό το επεισόδιο του console wars παίζει τα ρέστα της.
#4 ashbringer0891 (Level 4) 22/09/2020 15:44
Είναι πολύ μεγάλη κίνηση απο την Microsoft .Πρόσθεσε στην κατοχή της και άλλα creative studios .Για να δούμε στη συνέχεια τι σημαίνει αυτό για τους τίτλους που με τόση αγάπη παίζουμε αλλά και για την αντίπαλη εταιρεία.
Notification