Editorial 35: Τι σημαίνει για την gaming βιομηχανία η αύξηση τιμής του PlayStation 5;

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Editorial 35: Τι σημαίνει για την gaming βιομηχανία η αύξηση τιμής του PlayStation 5;

Editorial 35: Τι σημαίνει για την gaming βιομηχανία η αύξηση τιμής του PlayStation 5;

Το gaming αρχίζει και γίνεται...ακριβό σπορ;

Η αύξηση τιμής του PS5 κατά 50 ευρώ από την Sony έφερε μία μικρή αναταραχή στην gaming βιομηχανία. Από την μία μέχρι τώρα ήταν δύσκολο (ανά περιόδους) για κάποιους να βρουν PlayStation 5, από την άλλη το ήδη υψηλό κόστος, όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά αυξήθηκε. Δικαιολογείται ή όχι η αύξηση τιμής; Επίσης τι σημαίνουν όλα αυτά για την συνέχεια;

Η ένατη γενιά κονσολών είναι η γενιά των scalpers και του κορωνοϊού. Όσα καλά games κι αν βγουν, αυτή την "ρετσινιά" δεν την πετάει από πάνω της για ένα βασικό λόγο.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες κονσολών σε κάθε γενιά είναι απροετοίμαστες
Η "κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας" που μας τρίβουν στη μούρη από τον κορωνοϊό και έπειτα είναι πλέον ένα παραμύθι που δεν έχει δράκο. Βρισκόμαστε στο 2022, ένα εξάμηνο μετά την λήξη των μέτρων και ακόμα δεν βλέπουμε επαρκή αποθέματα κονσολών στα καταστήματα.

Σε κάθε λανσάρισμα κονσόλας και ειδικά στην όγδοη γενιά κονσολών, ειδικά οι Sony και Microsoft που είχαν την μεγαλύτερη ζήτηση όφειλαν να είναι προετοιμασμένες για όλα τα πιθανά σενάρια. Απέτυχαν.
Α) Διότι βασίζονται σε τρίτες εταιρείες για την κατασκευή των κονσολών τους και ακόμη χειρότερα για τους ημιαγωγούς (φτάσαμε Οκτώβριο του 2021 για να πει η Sony ότι θα φτιάξει δικό της εργοστάσιο ημιαγωγών) και
Β) Γιατί είναι τόσο μεγάλες σε μέγεθος εταιρείες που θα έπρεπε τα πάντα και ειδικά το θέμα μεταφορών να το έχουν φροντίσει σε χρόνο Dt με δικά τους μέσα. 

Καταρχήν η αύξηση τιμών στα καύσιμα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το "καπέλο" των 50€ μόνο στην Ευρώπη. Αν είχες ως εταιρεία δικά σου μεταφορικά τότε θα τα ανεφοδίαζες με καύσιμα όπου τα πουλάνε πιο φθηνά (εκτός Ευρώπης). Τα δε οδικά μέσα  σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα 50€ ανά κονσόλα. Μάλλον αναλογούν σε κάτι ψωροευρώ ανά κονσόλα. Κατά δεύτερον, ο πληθωρισμός στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2021 ήταν 1,4% και τον Ιούλιο του 2022 8,5%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στο 1,2% και τον Ιούλιο του 2022 στο 9,8%.

Το εξίσου τραγικό είναι ότι στην ένατη γενιά κονσολών δεν βρίσκετε ούτε μεταχειρισμένη κονσόλα σε λογική τιμή! Όσοι πουλάνε PS5 και Xbox Series X/S, τα πουλάνε στην τιμή αγοράς τους, ορισμένοι δε κάνουν scalping και τα πουλάνε πιο πάνω, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη της αγοράς. Σκεφτείτε ότι κοντεύουμε ήδη να κλείσουμε δύο χρόνια μετά από το λανσάρισμά τους και η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική με την αρχή.

Τέλος, η αντιμετώπιση των Sony και Microsoft προς την Ευρώπη, οφείλω να πω ότι είναι "Αμερικανιά" όσο δεν πάει. Όχι μόνο χρεώνουν τα games 70 δολάρια στην Αμερική και 80 ευρώ στην Ευρώπη (ενώ βάση ισοτιμίας θα έπρεπε να είναι 69 ευρώ ή έστω 70 ευρώ), αλλά η Sony δεν πηγαίνει την τιμή του PS5 στα 450/550 δολάρια, αλλά την αυξάνει σε Ευρώπη και άλλες χώρες εκτός Αμερικής. Είναι άραγε τόσο πολύ το κόστος του να έρθουν τα PS5 Ευρώπη; Αφού...στην Κίνα κατασκευάζονται οι κονσόλες κυρία Sony μου. Η μήπως φοβόμαστε το ότι τα μισά gaming sites στον κόσμο είναι Αμερικάνικα, ότι οι gamers εκεί είναι το 50% του πληθυσμού και ότι θα γίνει χαμός στα social media;

Το χρήμα βγαίνει από το software
Όταν μία εταιρεία πουλάει την κονσόλα της, αρκετές φορές, ειδικά την ημέρα του λανσαρίσματος, μπορεί να έχει ακόμα και έλειμμα κατά την πώληση, με την έννοια του ότι το κατασκευαστικό κόστος είναι περίπου το ίδιο, όσο και η τιμή πώλησης. Τα λεφτά όμως βγαίνουν από την πώληση των games, των υπηρεσιών για online multiplayer και (προσφάτως) και των υπηρεσιών ενοικίασης νέων games.

Συμπληρώσαμε 50 χρόνια ζωής των gaming κονσολών (μετά το Magnavox Odyssey του 1972) και για πρώτη φορά βλέπουμε εταιρεία να αυξάνει την τιμή της κονσόλας της, κάτι απαρράδεκτο. Μία ετήσια συνδρομή PS Plus και Xbox Live Gold αντίστοιχα μπορεί να ισοσκελίσει το δήθεν "έλειμμα" που μας λένε οι εταιρείες ότι έχουν, επειδή πουλάνε μία κονσόλα κάτω από το κατασκευαστικό κόστος. Ακόμα και ένα video game των 80 ευρώ. Άρα το καθαρό κέρδος θα βγει με το καλημέρα. Ο gamer δεν θα αγοράσει την κονσόλα "απλά για να την κοιτάει". Σίγουρα θα θελήσει να αγοράσει και games. Η Microsoft με το Xbox Game Pass και η Sony με το PS Plus Premium θα πάρουν επιπλέον χρήματα για πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα από games που θα νοικιάσουν στους χρήστες τους.

Εδώ οι εταιρείες είναι οι χαμένες. Χάνουν έσοδα από όλο αυτό το χάος, αφού όσο η παγκόσμια κρίση αυξάνεται, οι gamers έχουν ολοένα και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους και άρα καταλήγουν να μην αγοράζουν κονσόλα. Ειδικά δε στην περίπτωση της Sony, όποιος δεν έχει την οικονομική άνεση, έχει τα τελευταία χρόνια την επιλογή να παίζει PlayStation games στο PC του, έστω περιμένοντας χρόνια μετά την κυκλοφορία τους (ή να βολευτεί με το PS4).

Αυξήσεις τιμών
Last but not least, η αύξηση τιμής του PS5 σημαίνει ότι αν η παγκόσμια κρίση συνεχίσει, τότε η Microsoft θα αυξήσει και αυτή την τιμή των Xbox Series X και S. Η δήλωση "προς το παρόν δεν θα αυξήσουμε την τιμή" τα λέει όλα νομίζω. Αλλιώς η Αμερικάνικη εταιρεία θα έλεγε "Δεν πρόκειται να αυξήσουμε την τιμή" κατηγορηματικά. Ότι έκανε η Nintendo δηλαδή, καθότι το Switch είναι κονσόλα που έχει περισσότερα χρόνια στην αγορά σε σχέση με PS5 και Xbox Series X.

Και κάπως έτσι, η Nintendo που έχει την πιο αυταρχική πολιτική στον κόσμο σε θέμα copyright και τραβάει μηνύσεις σε ότι κινείται, ξαφνικά βγαίνει πρώτος μάγκας. Σου λέει "Εγώ κύριε εγώ έχω 100% exclusives και δεν θα αυξήσω ποτέ την τιμή της κονσόλας μου. Και είναι και υβριδική, να, την παίρνεις μαζί σου και στις διακοπές ή και σε post-apocalyptic κόσμο, όταν θα έχεις πρόβλημα με το ρεύμα και απλά θα μετακινείται και θα την φορτίζεις".

Παρά την παγκόσμια αύξηση της ανεργίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά και αντίστοιχα των πτώση τιμών σε πολλά προϊόντα τεχνολογίας, η gaming βιομηχανία σφυρίζει αδιάφορα. Γιατί την κάναμε Νο.1 βιομηχανία ψυχαγωγίας. Τους κάναμε μάγκες. Πουλάνε κατά δεκάδες εκατομμύρια κι αντί να μειώσουν τις τιμές τις αυξάνουν. Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι να μας πούνε: "Αφού αγοράζετε τα games 80 ευρώ, ας σας τα πάμε 90". Εκεί να σας δω. Ξαναγοράστε μετά κονσόλες χωρίς blu-ray drive.

Δείτε την δυσκολία του να αγοράσει κάποιος κονσόλα τις φετινές γιορτές, σύμφωνα με τον θείο Phil και πείτε μας την γνώμη σας για την κόντρα PS5 vs Xbox Series X/S.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Vinset06 (Level 10) 28/08/2022 14:19
Αρνητικό η αυξηση τιμών αλλά η sony προσπαθεί να το δικαιολογήσει δίνωντας μαζί και το Horizon ως bundle. Θα μου πεις τωρα μπορει να μη το θελω ντε και καλα το παιχνιδι και να θελω σκετη τη κονσολα στα 500.Μονη της παιζει η sony ολα αυτα τα χρονια και σου λεει θα χτυπησω και μια μικρη αυξηση.Στο κατω κατω αποκλειετε καποιος να παει να παρει xbox επειδη ειναι 50 ευρω πιο κατω.Αν καποιος επιλεγει να παρει μια κονσολα θα παρει αυτη που γουσταρει.Ας ξυπνησουν λιγο ας βγαλουν περισσοτερα games ( ειδικα η microsoft ) ας βγαλουν κονσολες διαθεσιμες να μπορει ο κοσμος να προμηθευτει και τοτε απο τις πωλησεις που θα κανουν σιγουρα δε θα εχουν αναγκη τα 50 ευρω παραπανω.Αλλα.. . τα δικα τους λαθη ο απλος κοσμος τα πληρωνει κυριολεκτικα...
#2 +1 AntonKos (Level 17) 28/08/2022 15:05
Τραγική η κίνηση της Sony να αυξήσει την τιμή και πολύ σωστό άρθρο.
Δείχνει κίνηση απελπισίας. Πρέπει να εχουν οικονομικά προβλήματα για να σκέφτονται το 50άρικο και να μην μπορούν να κάνουν υπομονή 1-2 χρόνια να τα πάρουν από τον χρήστη στο πολλαπλάσιο. Σκεφτείτε ότι τον Νοέμβριο βγαινει το Gow Ragnarok. Αρα για ποιο 50αρικο μιλαμε? Εδώ η Sony ειναι τοσο χαζή που χάνει πελατεία.
#3 KingLoi (Level 23) 28/08/2022 23:00
Αρχικά πρέπει να υπάρξουν κομμάτια για να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει. Πάμε και στο ενδεχόμενο της αύξησης, ένα 50ρικο είναι, νομίζω όποιος ήταν να το πάρει θα το πάρει.
#4 Xintzi (Level 20) 29/08/2022 00:34
Καλό θα ήταν να μην είχε γίνει αυτή η κίνηση, παρολα αυτά οποίος είναι να το πάρει θα το πάρει!
#5 Frazzle (Level 20) 29/08/2022 10:58
Σίγουρα θα ακολουθήσει και το Xbox σύντομα.
#6 MASTERSOT (Level 8) 29/08/2022 15:39
Πολύ λεπτομερώς και σωστό άρθρο.
Πραγματικά τραγικό το πως το προχωρεί μέχρι τώρα η Sony στο PS5, καθώς ήδη έχουμε δει κακές κινήσεις όπως που βγάζουν Collection με τιμές που αγγίζουν σχεδόν το διπλάσιο της τιμής από Collection που είχαμε στο PS4 (να μην σχολιάσω καν το ότι δεν βάζουν καν Physical Copy) και τώρα αύξηση της τιμής του PS5 (που στην Ελλάδα πουλιέται ήδη πολύ πιο ανεβασμένη) οπότε ενώ δεν βιαζόμουν καν να αγοράσω PS5 με όλα αυτά απλός με απωθούν περισσότερο, οπότε όπως πολύ καλά αναφέρθηκε απλώς θα βολευτώ με το PS4 για όσο μακριά μπορεί να με πάει, από εκεί και πέρα ίσως απλός θα καθίσω να περιμένω το "Super PS5 Pro Champion Gallaxy Eyes infinity" :D
#7 Kadaz (Level 23) 29/08/2022 16:35
Ας τα κάνουν πρώτα διαθέσιμες τις κονσόλες και βλέπουμε. Μεγάλο φάουλ η αύξηση.
Notification