Το προβληματικό YouTube Monetization

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
2
Το προβληματικό YouTube Monetization

Το προβληματικό YouTube Monetization

Όταν ο κόπος δεν ανταμείβεται.

 

Πήρα την πρωτοβουλία να προβάλω το θέμα του YouTube monetization, σε όσους κάνουν το λάθος να ξεκινήσουν νέο κανάλι, περιμένοντας κάποιο...σοβαρό εισόδημα απ' την Google.

Καταρχήν να διευκρινίσω ότι στα gaming κανάλια όπου το κοινό είναι εξειδικευμένο, τα πρώτα gaming channels στην Ελλάδα βγάζουν σε ελάχιστους μήνες τριψήφιο αριθμό εσόδων. Το μεγαλύτερο ποσό που έχουμε αποκομίσει ήταν 180 δολάρια που σε τότε ευρώ μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο. Μιλάμε δηλαδή για ποσά κάτω από τον βασικό μισθό ημιαπασχόλησης. Θυμηθείτε ότι είμαστε 15 εκατομμύρια Έλληνες, άρα αυτό είναι το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Επίσης τα YouTube channels στην Ελλάδα είναι εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) οπότε το κοινό μοιράζεται.

Στα τέλη του 2013 η Google άρχισε να γίνεται πιο αυστηρή με το monetization όσον αφορά στα games εισάγοντας το Content ID. Με το Content ID έκανε scan όλα τα βίντεο ενός καναλιού, ζητώντας διαπιστευτήρια αν έβρισκε σε κάποια οπτικοακουστικό περιεχόμενο που ενδέχεται να ανήκε σε εταιρεία. Αν συνέβαινε αυτό τότε δεν έκανε monetise τα βίντεο από την στιγμή που ανέβαιναν και ξεκίνησε να κόβει gameplay videos ζητώντας απ' τους χρήστες να της αποστείλουν .pdf στα οποία οι publishers θα δηλώνουν γραπτώς ότι έχουν παραχωρήσει δικαίωμα στο εν λόγω κανάλι να ανεβάζει βίντεο. Φανταστείτε τώρα κάτι εκατομμύρια YouTubers στον κόσμο να ζητούν από 2-3 υπαλλήλους κάθε εταιρείας από ένα .pdf! Μιλάμε για κάτι το αδιανόητο.

Είναι δεδομένο ότι -με εξαίρεση την Nintendo- όλοι οι publishers θέλουν να παίζουμε τα games τους και να παράγουμε gameplay videos. Αυτό η Google αρνείται να το καταλάβει. 

Τι σημαίνει "μη άμεσο monetisation"
Το monetisation γίνεται σχεδόν πάντοτε άμεσα αν συνεργάζεστε με κάποιο Network, κοινώς δίκτυο καναλιών YouTube με το οποίο υπογράφετε συμφωνητικό. Το δίκτυο λαμβάνει περίπου το 1/3 των εσόδων σας. Αν θέλετε να εισπράτετε χρήματα απευθείας από την Google τότε μπορείτε να κάνετε monetise από το πρώτο βίντεο. Ξεκινάτε με άμεσο monetisation, δηλαδή με το που ανεβάσετε κάποιο βίντεο που δεν εμπεριέχει μουσικά ή gaming δικαιώματα, τότε καταγράφονται έσοδα από το πρώτο δολάριο. Κάθε μήνα υπολογίζονται τα έσοδά σας κι αν έχετε συμπληρώσει πάνω από 70 δολάρια τότε σας γίνεται κατάθεση.

Φαντάζομαι όσους μικρούς youtubers πάνε ακόμα Γυμνάσιο και περιμένουν να βγάλουν ένα μικρό χαρτζηλίκι. Δυστυχώς έως ότου συγκεντρώσουν το ποσό αυτό θα πρέπει να "ματώσουν" για μήνες. Εκτός κι αν έχουν καινοτόμες ιδέες που θα τραβήξουν views. Άλλωστε ο ανταγωνισμός στα gaming youtube channels είναι υψηλός.

Το μη άμεσο monetisation αφορά την μη καταβολή χρημάτων με το που ανέβει το βίντεο. Την στιγμή εκείνη εμφανίζεται ένα γκρι θαυμαστικό και η Google σας ζητάει να αποστείλετε .pdf όπου υπάρχει υπογραφή από πλευράς publisher ότι σας επιτρέπει να κάνετε monetise τα βίντεό σας. Αφού το στείλετε τότε το σύμβολο μετατρέπεται σε πράσινο ερωτηματικό κι εκεί αναμένετε την απάντηση.

Όσο περιμένετε λοιπόν για να δείτε αν θα εγκριθεί το βίντεό σας ή όχι, αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερα χρήματα αν κι εφόσον θέλετε να εισπράτετε έσοδα απευθείας απ' την Google. Διαφορετικά θα αναγκαστείτε να συνάψετε συμφωνία με κάποιο Network που θα έχει ήδη τα δικαιώματα. Στην πράξη δηλαδή, το σύστημα αυτό ευνοεί τα έσοδα των Networks. Ειδικά για τους Άγγλους και τους Αμερικανούς όπου τα ποσά διαφημίσεων είναι υψηλότερα απ' τα δικά μας, η μέθοδος αυτή τυπικά τους αναγκάζει να οδηγούνται προς τα δίκτυα συνεργατών.

Τι ισχύει στο YouTube channel του GameWorld
Με τα πολλά παράπονα προς τους αρμόδιους της Google σε θέματα monetization, καταφέραμε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2014 τα βίντεό μας να γίνονται monetise με το που ανεβαίνουν. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες όμως, για έναν ανεξήγητο λόγο, η Google κόβει και πάλι το monetise των βίντεο που ανεβαίνουν. Here we go again.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το support του YouTube αργεί να απαντήσει. Αν για παράδειγμα μία απάντηση κάνει πέντε ημέρες να έρθει, τότε ποιο το νόημα του να περιμένει κάποιος όταν χάνει τα έσοδα των πρώτων πέντε ημερών; Πόσοι άραγε θα δουν το βίντεο μετά τις πρώτες πέντε ημέρες και γενικώς μελλοντικά; Το πολύ ένα 20-25%. Οι περισσότεροι θέλουν να παίρνουν την πληροφορία εδώ και τώρα.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που πραγματικά εξοργίζει κάθε YouTuber που αντιμετωπίζει ότι και εμείς, είναι οι μηχανισμοί της Google όσον αφορά στο monetisation. Ακόμα κι αν ανεβάσετε ένα βίντεο στο οποίο...απλά μιλάτε και βρίσκεστε σε περίοδο όπου ελέγχεται το monetisation σας, το βίντεο πολύ απλά θα κοπεί! Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αναγκάζεστε στην καλύτερη περίπτωση να αφαιρέσετε τραγούδια από παλιά βίντεο με την νέα επιλογή "Remove Song". Στη χειρότερη αφαιρείτε το monetisation ή σε ακραία περίπτωση κόβετε τελείως κάποια βίντεο που εμφανίζονται με κόκκινο ή κίτρινο σύμβολο ώστε το προφίλ σας να είναι τελείως "καθαρό" και να μπορέσετε ξανά να έχετε άμεση έγκριση στο monetisation. Για παράδειγμα σήμερα σβήσαμε κάποια parts από παλιά walkthroughs, επειδή...ξαφνικά ένα μήνα πριν το YouTube αποφάσισε να διακόψει το monetisation τους.

Το επόμενο βήμα
Με το YouTube να αντιμετωπίζει έλλειμα είναι βέβαιο ότι η Google θα πρέπει πρώτον να επεκταθεί σε κάθε χώρα ξεχωριστά ώστε να βρει διαφημιστές και δεύτερον να σταματήσει να κόβει τα όποια 20, 30, 40 ευρώ, όσα βγάζει τέλος πάντων κάθε YouTube κανάλι το μήνα. Το πιθανότερο είναι με αυτό τον τρόπο να απογοητεύσει όσους θέλουν να ασχοληθούν και η αγορά να χάσει πολλά δυνατά ονόματα. Κατ' επέκταση οι διαφημιστές δεν θα έχουν που να επενδύσουν το διαφημιστικό μπάτζετ τους και θα στραφούν ξανά σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, αφίσες στους δρόμους και πάει λέγοντας.

Στη γενικότερη κρίση της εποχής, το χρέος της Google θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια "μικρογραφία" του αντίστοιχου ελληνικού χρέους. Αν δεν πληρώσεις κάποιον για τον κόπο και τους μήνες (ή ακόμα και τα χρόνια) που δούλεψε, τότε αυτός θα "μεταναστεύσει" σε κάποια άλλη εργασία. Αν τον χάσεις από "εργαζόμενο" τότε χάνεις και ένα μέρος των εσόδων σου από κάποιους "εργοδότες" που στόχευαν μέχρι πρότινος στο κανάλι του.

Άλλωστε, αν ένας εργοδότης δεν ικανοποιηθεί από την δουλειά ενός εργαζομένου, μπορεί να βρει κι αλλού πορτοκαλιές. Και στην Ελλάδα η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική. Απλά επειδή αντιμετωπιζόμαστε ως "μπανανία" δυστυχώς δεν αμείβεται όπως πρέπει.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Scorcher (Level 21) 29/03/2015 21:21
Εγώ έχω παρατηρήσει πως τα παράπονα για το σύστημα του Youtube πληθαίνουν καθημερινά. Όπως είχε γίνει ντόρος και με τις αποφάσεις τις Nintendo πριν λίγο καιρό, έτσι και τώρα, ειναι πολλοί οι διάσημοι ξένοι youtubers που παίρνουν θέση απέναντι σε όλους αυτόυς τους κανόνες περί copyright. Πολλοί επίσης κατακρινουν την google και το youtube για τα σφάλματα στον κώδικα που αφορά το Subscribe button. Τα παράπονας τους κυρίως επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι subscribers τους, δεν ενημερώνονται όταν γίνονται upload τα νέα τους video.
#2 +3 pro-patzis (Level 20) 29/03/2015 21:23
ωραιο αρθρο Μανο...καλα εκανες και το εθιξες (οπως προειπα).
Αν θελει η google να 'επιζησει' στο τομεα youtube καλο θα ειναι να αφησει τις χαζομαρες...
#3 +2 DoUzOs (Level 27) 29/03/2015 21:57
Λες και το κάνουν επίτηδες για να βλάψουν τον εαυτό τους. Δε λέω, τσεκάρετε τα βίντεο αν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων (τραγούδια κτλ.), αλλά όχι και να κόβεις ολόκληρα βίντεο για ένα τραγούδι 20-30 δευτερολέπτων. Πάντως, η αργοπορία των απαντήσεων (όπως γράφει ο Μάνος), είναι εν μέρει δικαιολογημένη. Μπορεί ο κάθε YouTuber να αργεί να λάβει απάντηση από το support του YouTube, επειδή υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που κάνουν το ίδιο, αλλά και αυτή η Google... Πόσα μύρια έχει. Μπορεί, κάλλιστα, να προσλάβει κάμποσους ίσα-ίσα για αυτόν τον τομέα. Έτσι και αλλιώς, το YouTube, από dating site που είχε ξεκινήσει, έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα site στον κόσμο. Χρειάζεται την ανάλογη υποστήριξη από ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τη Google. Ωραίο άρθρο, Μάνο.
#4 +2 BlaCkFeATh3R (Level 18) 29/03/2015 21:58
Είναι πολύ κρίμα η Google, μια εταιρεία που θεωρητικά προμοτάρει την ιδεολογία του Youtube, (γι αυτόν το λόγο το αγόρασε κιόλας), να δείχνει το κακό της πρόσωπο σε όσους προσπαθούν να βγάλουν ένα μικρό πόσο καταβάλλοντας κόπο, χρόνο και αρκετά χρήματα σε πολλές περιπτώσεις.
#5 +1 Zaratoth (Level 28) 29/03/2015 22:02
Μην ξεχνάμε στις εταιρείες και τις κλασικές Capcom και ενοίοτε και τη Square Enix. :P
#6 +2 JimAndJimGaming (Level 11) 29/03/2015 23:40
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Κατ' αρχήν, για όλους αυτούς που πιστεύουν οτι μπορούν να βγάλουν λεφτά απο το youtube στην Ελλάδα, ξανασκεφτείτε το. Όπως είπε και ο Μάνος στη συνέντευξη στη Νέριτ, είμαστε 700.000 gamers, πόσοι απο αυτούς θα καθήσουν μπροστά στο πισι να δούνε ένα βίντεο και θα το κάνουν συνεχώς; Λίγοι, και απο αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι παιδιά που πηγαίνουν ακόμα σχολείο και έχουν σχετικά περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ένα καθαρά gaming κανάλι είναι πολύ δύσκολο να πετύχει. Η καλύτερη πρακτική για μένα είναι, αν βρείς μια ώρα ελεύθερο χρόνο και παίξεις κάποιο παιχνίδι, γράψει το gameplay και μετά ανέβασέ το. Μην το κάνεις full time να σου τρώει όλο το χρόνο, να περιμένεις να αμειφθείς και να στα γυρνάει η Google.

Για τα πνευματικά δικαιώματα, επειδή την έπαθα πρίν χρόνια με άλλο κανάλι, κατέληξα στο JimAndJimGaming να γράφω τη δική μου μουσική για όσα βίντεο τη χρειάζονται ή να χρησιμοποιώ κομμάτια απο αυτά που επιτρέπει το youtube. Ούτε κάν ακουμπάω μουσική που δέν μου ανήκει ή δεν είναι στο public domain.
#7 +1 Agisilaosss (Level 21) 30/03/2015 03:21
Πολυ ωραιο το αρθρο Μανο.Ειναι ετσι οπως το περιγραφεις οντως ιδιαιτερα προβληματικο το συστημα της google..Μαλλον θα πρεπει να βρουν κατι αλλο εκτος και αν ειναι οντως ο σκοπος τους να κοψουν τα πρωτα εσοδα..Δεν ξερω τι να πω..
#8 Blood Prince (Level 30) 10/04/2015 19:21
"Το μεγαλύτερο ποσό που έχουμε αποκομίσει ήταν 180 δολάρια που σε τότε ευρώ μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο."

Πραγματικά είναι σημαντική η πληροφορία ειδικά για όσους ελπίζουν πως θα αποκτήσουν κάποιο εισόδημα από το youtube,και εγώ είμαι "συνεργάτης" στο youtube,αλλά δεν απέκτησα ποτέ,ούτε και περιμένω να αποκτήσω κάποιο εισόδημα.Βασικά πίστευα στην αρχή πως υπήρχε κάποια μικρή πιθανότητα να αποκτούσα έστω και ένα αρκετά μικρό ποσό,για αυτό είχα ενεργοποιήσει και την επιλογή για απόκτηση εσόδων, αλλά ο λόγος που ανεβάζω βίντεο είναι καθαρά ερασιτεχνικός και αυτός ήταν πάντα.
Πολύ καλό άρθρο πάντως,μου έλυσε κάποιες απορίες που είχα.
#9 scofild (Level 7) 28/04/2015 11:27
πολυ καλο και ενημερωτικο αρθρο Μανο! αλλα θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με το youtube.. Εχοντας ενα καναλι το οποιο προσφερει εστω και λιγα χρηματα θα πρεπει να μπλεξετε με φορολογια? δηλαδη να δηλωνετε αυτο το εισοδημα,να φορολογειστε κτλ??
#10 +1 Geonick (Level 27) 03/05/2015 21:21
Quoting scofild:
πολυ καλο και ενημερωτικο αρθρο Μανο! αλλα θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με το youtube.. Εχοντας ενα καναλι το οποιο προσφερει εστω και λιγα χρηματα θα πρεπει να μπλεξετε με φορολογια? δηλαδη να δηλωνετε αυτο το εισοδημα,να φορολογειστε κτλ??

Φίλε επειδή έχω ένα γνωστό που διαθέτει blog,τα λιγοστά έσοδα από διαφημίσεις ξέρω ότι τα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση στο "Αλλα εσοδα" ή "Εσοδα απο αλλες πηγες" κατι τετοιο.
Γενικα αν εχεις συναλλαγες με 1-3 εταιρειες το χρονο και κατω απο ενα ποσο (νομιζω 4.000 ευρω) δεν χρειαζεται να ανοιξεις επιχειρηση.Ρωτα εναν λογιστη να σου πει!Αλλωστε τοσα δεν νομιζω να βγαλεις απο την Google.
#11 scofild (Level 7) 04/05/2015 16:32
Quoting Geonick:
Quoting scofild:
πολυ καλο και ενημερωτικο αρθρο Μανο! αλλα θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με το youtube.. Εχοντας ενα καναλι το οποιο προσφερει εστω και λιγα χρηματα θα πρεπει να μπλεξετε με φορολογια? δηλαδη να δηλωνετε αυτο το εισοδημα,να φορολογειστε κτλ??

Φίλε επειδή έχω ένα γνωστό που διαθέτει blog,τα λιγοστά έσοδα από διαφημίσεις ξέρω ότι τα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση στο "Αλλα εσοδα" ή "Εσοδα απο αλλες πηγες" κατι τετοιο.
Γενικα αν εχεις συναλλαγες με 1-3 εταιρειες το χρονο και κατω απο ενα ποσο (νομιζω 4.000 ευρω) δεν χρειαζεται να ανοιξεις επιχειρηση.Ρωτα εναν λογιστη να σου πει!Αλλωστε τοσα δεν νομιζω να βγαλεις απο την Google.Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση! Απλα απο περιεργια και ενδιαφερον ρωταω! Παντως και εγω πιστευω οτι να βγαλεις πολλα χρηματα μεσω Google στην Ελλαδα ειναι πολυ δυσκολο ισως και αδιανοητο!
#12 Gpapou12001 (Level 1) 30/10/2015 18:27
Ego prosopika paizo arketes ores sto pc( p.x. lol )kai o logos opou arxizei na me endiaferei to youtube einai oti ksodeuo totes ores paizontas kai oxi spania kano plays( eidika me ton filo mou duo bot) kai anarotieme an tha mporousa na kano record ta game alla kai alla kai games kai walkthrough. Kai esto to oti pira 1€ ton mina den tha me xalage os arxi oso eimai sto gimnasio. Iprarxi ena free recording app xoris stampes? Kai ta lefta ta pernis otan blepeis tin diafimisi stin arxi tou binteo, otan patas na klisei i otan patas pano tis gia na se metaferei stin diafimizomeni ipiresia? Plz answer me. Thnx.
Notification