Hearts of Iron IV

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   Mac   

Η διεξαγωγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα ακροδάχτυλα σας! 

Η διεξαγωγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα ακροδάχτυλα σας! 

Η διεξαγωγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα ακροδάχτυλα σας! 

Η Σουηδική εκδότρια εταιρεία Paradox Interactive μας υποχρεώνει να σκαρφιστούμε έναν νέο τίτλο τιμής για να της αποδώσουμε μετά από 17 χρόνια εποικοδομητικής παρουσίας στο πεδίο των video games. Η εξειδίκευση της στο είδος των grand strategy μας έσπρωξε να αγοράσουμε ειδικές ανατομικές πολυθρόνες για να μην πιανόμαστε ενόσω διαχειριζόμαστε τις αυτοκρατορίες μας και οδηγούμε τις στρατιές μας στην μάχη. Η «βασίλισσα των grand strategy» Paradox έχτισε και το δικό της στούντιο εντός του οποίου γεννήθηκαν τρεις από τις καλύτερες σειρές παιχνιδιών στρατηγικής που έχουμε παίξει ποτέ.

Στο Europa Universalis πήραμε στα χέρια μας το πηδάλιο ενός ευρωπαϊκού έθνους επιχειρώντας με τις αποφάσεις μας να το μετατρέψουμε σε παγκόσμια αυτοκρατορία. Στο Crusader Kings ασχοληθήκαμε με το χτίσιμο μιας δυναστείας που άντεξε τις τεράστιες προκλήσεις των σκοτεινών αιώνων του Μεσαίωνα. Στο Hearts of Iron τέλος, αναλάβαμε την διακυβέρνηση ενός κράτους στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με τον σκοπό να επιβιώσουμε από την τιτάνια σύγκρουση ή και να θριαμβεύσουμε σε αυτή.

Πολλά παράπονα ακούστηκαν από παίκτες της σειράς Hearts of Iron για τον ζόρικο χειρισμό τους και τους απειράριθμους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξουν επιτυχίες. Οι άνθρωποι της Paradox έλαβαν υπόψη τους την δυσαρέσκεια των οπαδών και αποφάσισαν το τέταρτο παιχνίδι της σειράς να είναι προσβάσιμο σε όλους τους strategy players και όχι μόνο στους βετεράνους. Όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια αυτό δεν σημαίνει ότι το απλοποίησαν σε σημείο αηδίας αλλά ότι δεν χρειάζεται πλέον να το παίζετε έχοντας στο φόντο ανοιγμένες 15 σελίδες με hints και tips. Το Hearts of Iron IV είναι εδώ και ελπίζουμε να έχετε πολλές ελεύθερες ώρες στην διάθεση σας για το υπέροχο ταξίδι που σας περιμένει.

Πόλεμος Μέχρις Εσχάτων
Έφτασε ξανά η στιγμή να πάρετε στα χέρια σας την μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να καθορίσετε το αποτέλεσμα της τιτάνιας σύγκρουσης. Πως είναι δυνατόν να μην αγαπήσετε ως gamers το Hearts of Iron IV όταν σας τοποθετεί στην θέση ενός παντοδύναμου πολιτικού ηγέτη που κινεί όλα τα νήματα ενός κράτους επηρεάζοντας την παγκόσμια ιστορία όπως επιθυμεί; Η αναγόρευση σας σε κοινωνικό θεό είναι μια πηγή έντονης ευχαρίστησης η οποία πολλαπλασιάζεται όσο αποδεικνύετε με τις πράξεις σας ότι είστε κατάλληλος για τον ρόλο.

Προτού βουτήξετε στην πιο αιματοβαμμένη ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στο αν τα γεγονότα θα εξελιχθούν με βάση το ιστορικό τους πλαίσιο ή αν το A.I. θα πορευθεί χωρίς κατευθυντήριες γραμμές, μετατρέποντας την όλη εμπειρία σε ένα τεράστιο sandbox. Επιλέγοντας την γνωστή ιστορική εξέλιξη σε κάθε playthrough μου, ανακάλυψα ότι η Paradox αποφάσισε να παραλείψει ιστορικά γεγονότα από το παιχνίδι της, επηρεάζοντας το αλλού θετικά και αλλού αρνητικά.

Προσυπογράφω την εξαφάνιση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, τα βασανιστήρια στα μπουντρούμια των μυστικών υπηρεσιών και τις σφαγές χιλιάδων αμάχων σαν αντίποινα για αντιστασιακές πράξεις ώστε το Hearts of Iron IV να διατηρήσει τον διασκεδαστικό του χαρακτήρα και να μην μας καταθλίψει με την υπενθύμιση φρικαλεοτήτων του παρελθόντος. Η δουλική εργασία που στήριξε σε μεγάλο βαθμό τις πολεμικές μηχανές ορισμένων εμπολέμων είναι μια άθλια ανάμνηση του πολέμου αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν πόρος, αν πήγαινε παρέα με εξεγέρσεις των εργατών που θα εμπλούτιζαν το πολιτικό κλίμα.

Αντικρίζοντας τα προαναφερθέντα και διαβάζοντας αποφθέγματα από όλους τους ηγέτες του πολέμου την ώρα του loading θα σχηματίσετε την εντύπωση ότι η Paradox κρατά ίσες αποστάσεις από τους αντίπαλους συνασπισμούς και δεν μεροληπτεί υπέρ κανενός. Φανταστείτε την έκπληξη μου λοιπόν όταν έγινα μάρτυρας του παρακάτω γεγονότος. Διοικώντας την ιαπωνική αυτοκρατορία, γύρισα το πολίτευμα στον κομμουνισμό, έγινα μέλος της Comintern και έστειλα γύρω στις 20 μεραρχίες να διασχίσουν την Σοβιετική Ένωση και να σταθούν στα σύνορα με την Φινλανδία. Εκεί περίμενα υπομονετικά μέχρι το ξέσπασμα του ρωσο-φινλανδικού πολέμου στις 30 Νοεμβρίου του 1939 για να βοηθήσω τους συμμάχους μου. Η ημερομηνία έφτασε, πέρασε και η Σοβιετική Ένωση δεν κήρυξε ποτέ τον πόλεμο στην Φινλανδία όπως συνέβη ιστορικά! Αναρωτιέται κανείς αν η εξαφάνιση του ρώσο-φινλανδικού πολέμου οφείλεται στην ανεπάρκεια των ιστορικών γνώσεων των προγραμματιστών ή σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί η επιθετικότητα των σοβιετικών, καθαγιασμού δηλαδή των πολιτικών τους επιλογών.

Ποια χώρα θα κερδίσει τον πόλεμο;
Το Hearts of Iron IV έχει την μορφή ενός επιτραπέζιου wargame με ένα τεράστιο χάρτη της ανθρωπότητας που περιλαμβάνει όλες τις χώρες και τις αυτοκρατορίες της χρονικής περιόδου του Β’ Παγκοσμίου. Μπορείτε να ηγηθείτε ενός εκ των επτά βασικών χωρών που έχουν τα μοναδικά τους political focus, technology trees, τον εξοπλισμό και ειδικούς συμβούλους ή να πάρετε μια οποιαδήποτε χώρα με πάνω κάτω πανομοιότυπες τεχνολογίες και στατιστικά.

Είτε επιλέξετε οι διάφορες χώρες να ακολουθούν τα καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα είτε όχι, σας διαβεβαιώνω ότι στο νέο Hearts of Iron θα παίξετε αναρίθμητα σενάρια και ιστορίες, ανάλογα με την χώρα και την πορεία που θα επιλέξετε. Μια πιθανή ιστορία μπορεί να είναι η κατάκτηση της Μεγάλης Βρετανίας από τις ΗΠΑ που έχουν γυρίσει σε φασιστικό πολίτευμα και έχουν συμμαχήσει με τον Χίτλερ. Μια άλλη ιστορία ενδέχεται να βρίσκει τους Ιάπωνες στο κομμουνιστικό μπλοκ και τα στρατεύματα τους στην μακρινή Ισπανία στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου.

Γιατί όμως να περιοριστείτε στις υπερδυνάμεις της εποχής και να μην κυνηγήσετε την αιώνια δόξα διοικώντας ένα μικρό έθνος; Γιατί η μικρή Ελλάς να μην αναπτύξει τις δυνάμεις της και να στείλει τις μεραρχίες της κατευθείαν στο Βερολίνο; Γιατί η Ιρλανδία να μην κατακτήσει το βόρειο τμήμα της που ανήκει στην Μεγάλη Βρετανία και στην συνέχεια να επιτεθεί και στην τελευταία, εκδικούμενη τα δεινά που έχει υποστεί τόσους αιώνες από τους Άγγλους; Χάρη στην ιδιοφυή τακτική της Paradox το παιχνίδι αποκτά τεράστιο replayability και ικανοποιεί απόλυτα ένα από τα βασικά ζητούμενα σας, την ελευθερία να γράψετε την προσωπική σας ιστορία στον ψηφιακό κόσμο.

Πριν μεταμορφωθείτε σε συγγραφέα της δικής σας εκδοχής της παγκόσμιας ιστορίας θα χρειαστεί να ξεπεράσετε τον εκφοβισμό που προξενεί αρχικά το περίπλοκο user interface. Το πάνω μέρος της οθόνης είναι καλυμμένο με εικονίδια και το πάτημα ενός εξ αυτών σας οδηγεί σε ολόκληρα κατεβατά από στατιστικά, σχεδιαγράμματα μονάδων και σε τεράστια technology trees που συνθέτονται από ακόμα περισσότερους αριθμούς. Μετά από λίγη ώρα περιήγησης και προσεκτικού διαβάσματος στατιστικών και περιγραφών των εικονιδίων θα διαπιστώσετε την καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει η Paradox, χρησιμοποιώντας παγκόσμια αναγνωρίσιμα σύμβολα (δεν θέλει πτυχίο πανεπιστημίου για να καταλάβεις ότι το εικονίδιο ενός εκσκαφέα σχετίζεται με την κατασκευαστική δραστηριότητα) και επεξηγώντας αναλυτικά την λειτουργία κάθε εικονιδίου περνώντας τον κέρσορα από πάνω του.

Διαχείριση πόρων και δυνάμεων
Σας συνιστώ να δείτε beginner’s guides στο You Tube πριν αρχίσετε το Hearts of Iron IV διότι, ενώ θα μάθετε γρήγορα την χρήση του interface, μπορεί να φάτε αρκετές ώρες άκαρπων προσπαθειών μέχρι να καταλάβετε ποια μονάδα είναι κατάλληλη για ποιο τερέν, ποια είναι τα καλύτερα στατιστικά που πρέπει να έχει μια μεραρχία και τι εξοπλισμό χρειάζεται και αρκετά ακόμα διαδικαστικά θέματα που παίζουν μεγάλο ρόλο στην μάχη.

Μόλις αποκτήσετε μια γενική εικόνα του υπέροχου χειρισμού του Hearts of Iron IV θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζετε και το παραμικρό στατιστικό στοιχείο για να απολαύσετε το παιχνίδι αλλά να έχετε μια γενική εικόνα για τους σημαντικότερους μηχανισμούς που τίθενται στην διάθεση σας. Η σωστή διακυβέρνηση απαιτεί τρία πράγματα: τεράστια πολιτική δύναμη, στρατό και πρώτες ύλες. Η πολιτική δύναμη ποσοτικοποιείται με βάση το στάτους του ηγεμόνα – μαριονέτα που ηγείται του κράτους σας και των bonuses που δίνει το επίπεδο δυσκολίας, οι σύμβουλοι του και συγκεκριμένα national focus.

Ετοιμαστείτε να γίνετε συχνοί επισκέπτες της οθόνης διαχείρισης των πολιτικών πραγμάτων του κράτους σας. Το technology tree του political focus είναι πλουσιότατο και ανταποκρίνεται σε γνώριμα ιστορικά γεγονότα αν έχετε επιλέξει μια από τις επτά υπερδυνάμεις της εποχής. Ανάλογα με τα σχέδια σας για το μέλλον, μπορείτε να εξολοθρεύσετε όλους τους πολιτικούς σας αντιπάλους, να δημιουργήσετε διεθνή επεισόδια, να ενισχύσετε τον στρατό και τις υποδομές του κράτους και να ρίξετε το βάρος σας στον στρατιωτικό κλάδο που σας αρέσει. Το national focus είναι ο τομέας των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων και θα τραβάει το βλέμμα σας πάρα πολύ συχνά.

Θα σας συναρπάσουν οι συνταγματικές αλλαγές και οι νόμοι που μπορείτε να περάσετε ενισχύοντας το εμπόριο, την γενική επιστράτευση και την έρευνα ενώ η πρόσληψη των σωστών συμβούλων θα αυξήσει περισσότερο τα ποσοστά στην αναπτυξιακή δραστηριότητα που προτιμάτε. Η πρόσληψη διοικητών για τις στρατιωτικές σας δυνάμεις πρόκειται να σας απασχολήσει μόνο όταν έχουν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες. Γενικά η διαχείριση της κρατικής πολιτικής έχει τόσες πολλές επιλογές που δεν εξαντλούνται εύκολα.

Έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές συμβάντα που δεν περιμένετε έχουν την τάση να προκύπτουν ξαφνιάζοντας σας; Στο Hearts of Iron IV είστε σε θέση να αλλάξετε πολίτευμα στην χώρα που διοικείτε αλλά οι αποφάσεις σας έχουν σοβαρές συνέπειες. Όταν μετέτρεψα την Ιαπωνία σε κομμουνιστικό παράδεισο, οι φασίστες που διοικούσαν πριν το κράτος υπονόμευαν συνέχεια τις προσπάθειες μου σε σημείο να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Μόλις αυτό συνέβη, στρατοί από κομμουνιστικές και φασιστικές χώρες πλάκωσαν στο νησιωτικό μου σύμπλεγμα και όλα τα σχέδια που είχα για μελλοντικές εκστρατείες μπήκαν στον πάγο για πολύ καιρό. Η δυνατότητα αλλαγής πολιτεύματος είναι μια καταπληκτική όσο και ρεαλιστική δραστηριότητα στο παιχνίδι αλλά θέλει μεγάλη προσοχή για να μην σας σπάσουν τα νεύρα οι συνέπειες της.

Λατρεύοντας την διαχείριση πόρων
Το Hearts of Iron IV έχει το πληρέστερο technology tree που έχω δει ποτέ σε grand strategy. Όλοι οι τομείς του κράτους σας (στρατιωτικές δυνάμεις, βιομηχανία, τεχνολογία) διαθέτουν το δικό τους παρακλάδι από λαχταριστά icons που ενισχύουν σημαντικά τα στατιστικά του εκάστοτε τομέα και σας προτρέπουν να τα επιλέξετε. Φτάσαμε αισίως στην υπέρτατη πηγή ευχαρίστησης στο παιχνίδι που δεν είναι άλλη από το ξεψάχνισμα των τεχνολογιών, την σταδιακή επιλογή τους, την παρακολούθηση της μπάρας που δείχνει πόσος χρόνος απαιτείται για την απόκτηση τους και την ποσοστιαία ενίσχυση όλων των χαρακτηριστικών της αυτοκρατορίας σας.

Λίγα εικονίδια πιο δεξιά θα συναντήσετε την κατασκευαστική δραστηριότητα, μια ακόμα συναρπαστική ενασχόληση που θα τραβήξει την προσοχή σας για πολλές ώρες. Ο οικοδομικός οργασμός είναι μονόδρομος αν θέλετε το κράτος σας να παράγει γρήγορα πολεμικά υλικά και να έχει τις υποδομές για να μετακινούνται οι μεραρχίες εύκολα στον χάρτη. Θα παρακολουθείτε με λαχτάρα τα εργοστάσια σας να φτιάχνουν περισσότερες βιομηχανικές μονάδες, πολεμικά εργοστάσια, λιμένες και πετρελαιοπηγές, δυναμώνοντας τις κρατικές υποδομές και υποσχόμενα απεριόριστο ανεφοδιασμό των λεγεώνων σας.

Το πεδίο του εμπορίου είναι εξαιρετικά απλοποιημένο. Διακρίνοντας ποια πρώτη ύλη από τις έξι βασικές σας λείπει, πατάτε το εικονίδιο του trade, επιλέγετε μια χώρα και παίρνετε από εκεί τις ποσότητες που χρειάζεστε, ανταλλάσσοντας τες όχι με χρήματα που δεν υφίστανται αλλά με civilian factories, τα εργοστάσια που χρησιμοποιείτε στις κατασκευές σας. Το μόνο που πρέπει να φροντίσετε στο εμπόριο είναι να έχετε μόνιμα πλεόνασμα σε civilian factories ώστε οι συναλλαγές να μην επιβραδύνουν την βιομηχανία σας.

Αριθμολαγνεία
Σαν λάτρεις των strategy θα συμφωνήσετε ότι τίποτα δεν μας «ανάβει», δεν μας τέρπει όσο ο μεγάλος αριθμός. Στην οθόνη όπου κατασκευάζετε το υλικό για τα στρατεύματα σας οι αριθμοί φτάνουν σε αστρονομικά επίπεδα με πολλές διακυμάνσεις ανάλογα με τις ανάγκες του μετώπου. Η διαχείριση του υλικού είναι πολύ άνετη, απαιτεί μόνο σωστή κατανομή των εργοστασίων και μεταφορά τους από τις ανάγκες που καλύφθηκαν σε εκείνες που μένουν εκκρεμείς. Στην ίδια οθόνη μπορείτε να δημιουργήσετε παραλλαγές του υλικού ξοδεύοντας xp και να κατασκευάσετε όποια μονάδα έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες σας.

Πως σας φαίνετε να αποκτήσετε το δικό σας ΙΚΕΑ στρατιωτικών μονάδων; Στο Hearts of Iron IV η λογική «φτιάχτο μόνος σου» κυριαρχεί στην σύνθεση των μονάδων και παρέχει μεγάλη ικανοποίηση. Προφανώς δεν πρόκειται να σας ευχαριστήσει το ίδιο η συντριβή ενός εχθρού με τα έτοιμα πρότυπα των μονάδων αντί για μονάδες που έχετε συνθέσει εσείς προσωπικά και τις έχετε ονομάσει ανάλογα. Έχετε την δυνατότητα να ενισχύσετε τις μεραρχίες σας με βοηθητικές μονάδες, πυροβολικό, άρματα και να τις καταστήσετε σχεδόν αγνώριστες σε σχέση με την αρχική μορφή τους.

Τεράστιο ατού για το Hearts of Iron IV, ειδικά σε όσους από εσάς ασχολείστε με τα ιστορικά δρώμενα, είναι η παρουσία όλων των εγκληματικών… εμβληματικών προσωπικοτήτων της εποχής ήθελα να πω, των στρατηγών και του υλικού εξοπλισμού. Θα έχετε υπό τις διαταγές σας τον Χίτλερ, τον Στάλιν, τον Ρούζβελτ και τα υπόλοιπα «παιδιά» που ηγήθηκαν της πολεμικής προσπάθειας ενώ οι στρατιές σας θα διοικούνται από θρυλικές στρατιωτικές φιγούρες σαν τον Ρόμελ και τον Μοντγκόμερι. Χαράζοντας το πεπρωμένο όλων των παραπάνω και χειριζόμενοι όλο τον εξοπλισμό των αντιμαχόμενων κρατών μέχρι και τις πυρηνικές βόμβες, θα νοιώσετε πιο υπερήφανοι από ποτέ για τα κατορθώματα σας.

Η πληροφορία είναι το Α και το Ω στο παιχνίδι και ρέει προς το μέρος σας από πεντακόσιες μεριές. Στατιστικά επί στατιστικών εμφανίζονται με κάθε εικονίδιο που πιέζετε και σε όποιο σημείο της οθόνης και αν περάσει ο κέρσορας. Επειδή δεν έχουμε όλοι σπουδάσει λογιστικά και στατιστική, το παιχνίδι εμφανίζει αυτόματα ειδοποιήσεις ακριβώς μπροστά στα μάτια σας όταν ερευνηθεί μια τεχνολογία, υπάρχουν αχρησιμοποίητα εργοστάσια, έχετε έλλειψη πόρων, δεν παράγετε μονάδες κ.ο.κ. Με το εν λόγω σύστημα δεν θα χάσετε ούτε ένα σημαντικό γεγονός πνιγμένοι στους τεράστιους καταλόγους με πληροφορίες της κρατικής σας γραφειοκρατίας.

Αναφερθήκαμε στο πόσο απολαυστικοί είναι οι μεγάλοι αριθμοί και αυτό ισχύει εις διπλούν όταν απεικονίζουν xp. Όλες οι μονάδες στο παιχνίδι και οι στρατηγοί τους μαζεύουν εμπειρία από τις πολεμικές συγκρούσεις, δίνοντας σας ένα πανίσχυρο κίνητρο για να εμπλακείτε σε νέες περιπέτειες. Αποτελεί μοναδική εμπειρία να παρακολουθείτε τους στρατηγούς σας να γίνονται εξπέρ σε είδη πολέμου για τα οποία δεν είχαν ιδέα πρωτύτερα, για παράδειγμα, να μάχονται επιτυχώς στα χιόνια, στα βουνά, στους ποταμούς. Οι μονάδες αναπτύσσονται εξίσου με κάθε ντουφεκιά και κανονιά που εξαπολύουν και μπορούν να τροποποιήσουν ανάλογα τα στατιστικά τους αν δαπανήσετε xp στον σχεδιασμό τους. Η συσσώρευση xp θα σας κάνει να νοιαστείτε πραγματικά για τις μονάδες σας και να προσέχετε πολύ τις διαταγές σας για να μην τις χάσετε.

Ζήτω ο εθελοντισμός
Στοιχηματίζω ότι θα εξοργιστείτε τρομερά όπως και εγώ ασχολούμενοι με την αποστολή εθελοντικών εκστρατευτικών σωμάτων σε εμπόλεμες ζώνες φιλικών ιδεολογικά κρατών. Στον Ισπανικό Εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 1936, οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής έστειλαν τις μεραρχίες τους για να βοηθήσουν τις αντιτιθέμενες παρατάξεις να συντρίψουν τον αντίπαλο τους. Διοικώντας την ιταλική πολεμική μηχανή θέλησα να στείλω την πιο έμπειρη στρατιά μου με δεκάδες μεραρχίες για να επηρεάσω την εξέλιξη της σύρραξης. Δυστυχώς το παιχνίδι δεν επιτρέπει αποστολή άνω των πέντε μεραρχιών, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των μονάδων που διαθέτετε. Αυτό συμβαίνει ώστε η συμβολή σας στον πόλεμο να μην είναι τόσο μεγάλη ώστε να τον κερδίσετε μόνοι σας πολλά χρόνια πριν την ιστορική του λήξη.

Κατανοητός ο περιορισμός των χερσαίων εθελοντικών δυνάμεων λοιπόν που ενδέχεται να τον προσπεράσετε αν αφαιρέσετε εξαρχής από την εκστρατεία σας τα ιστορικά γεγονότα. Αυτό που δεν πρόκειται όμως να χωνέψετε με τίποτα είναι η ανικανότητα σας να αξιοποιήσετε στον εν λόγω εμφύλιο τις ναυτικές και τις αεροπορικές σας δυνάμεις. Επιτέθηκα με τις λιγοστές μεραρχίες μου σε παραθαλάσσια περιοχή της Ισπανίας και τοποθέτησα δύο τεράστιους στόλους στις ακτές με σεβαστό αριθμό από πανίσχυρα θωρηκτά. Στόχος μου οι στόλοι να βομβαρδίσουν ανελέητα τις εχθρικές δυνάμεις την ώρα της επίθεσης, βοηθώντας με στο να τις συντρίψω. Χρειάζεται να σας περιγράψω τα συναισθήματα που θα νοιώσετε βλέποντας τα πλοία σας να μην επιτίθενται και τα αεροπλάνα σας σε κοντινό αεροδρόμιο να μην βοηθούν τις χερσαίες δυνάμεις αλλά να κάθονται και να τις κοιτούν;

Θα χαρακτηρίσω το A.I. του Hearts of Iron IV με μια μόνο λέξη: προσεκτικό. Αναθέτοντας του να εκτελέσει τα επιχειρησιακά σας σχέδια κάνει εξαιρετική δουλειά στο να τα φέρει εις πέρας αλλά έχει την τάση να δίνει μεγάλη σημασία στον ανεφοδιασμό και την επιδιόρθωση των μονάδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επιχειρήσεις αρκετά με μονάδες να περιμένουν μέχρι να ανεφοδιαστούν οι υπόλοιπες για να εφορμήσουν και περίεργες μανούβρες στον επιχειρησιακό χάρτη να δίνουν την εντύπωση ότι δεν ξέρει τι κάνει. Ευτυχώς μπορείτε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να δώσετε απευθείας εντολή στις μονάδες για να κινηθούν στο σημείο που θέλετε χωρίς καθυστερήσεις.

Κάντε πράξη τις προφητείες του Νοστράδαμου και κατακτήστε την Κωνσταντινούπολη ρίχνοντας της πυρηνικά γιατί μπορείτε!

Το A.I. στο εχθρικό στρατόπεδο κινείται με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από τις αποφάσεις σας και είναι υποδειγματικό. Αν διακρίνει επιθετικές τάσεις από μέρους σας και έχει υπεροπλία, θα σας επιτεθεί ανελέητα, ισοπεδώνοντας τις δυνάμεις σας. Αν ρίξετε την πρώτη σφαίρα, η χώρα στην οποία επιτεθήκατε θα καλέσει συμμάχους για να την βοηθήσουν. Η ιδεολογία αναδύει από τα τρίσβαθα του A.I. όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου χαρακτήρα, την προδοσία, την ύπουλη συμπεριφορά, την κακία. Οι χώρες διαφορετικής ιδεολογίας θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς σας, δημιουργώντας συνθήκες εμφυλίου πολέμου και μεγάλα προβλήματα στο κράτος σας. Μόλις κηρυχτεί εμφύλιος, θα στείλουν τις μεραρχίες τους στις περιοχές σας για να βοηθήσουν τους στασιαστές. Εν ολίγοις, το A.I. έχει προγραμματιστεί ώστε να αντιδρά δυναμικά στις αλλαγές του πολιτικού status από την μεριά σας.

Ο παράγοντας χρόνος έχει ρεαλιστικές διαστάσεις στο Hearts of Iron IV και η διαχείριση του θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Ο χρόνος κυλάει σε επίπεδο ωρών, ημερών, εβδομάδων κ.τ.λ. αργά και σταθερά και εσείς ελέγχετε την ροή του από μια μπάρα με πέντε επίπεδα. Μαθαίνοντας τις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνετε ξεκινώντας μια παρτίδα, αναγκάζεστε να επιταχύνετε τον χρόνο μέχρι να ανακαλύψετε τις τεχνολογίες που θέλετε και να κατασκευάσετε τα ζητούμενα υλικά. Εκτός από τις περιπτώσεις που έχετε εμπλακεί σε πόλεμο και θέλετε να παρακολουθείτε από κοντά τις εξελίξεις, ο χρόνος είναι σχετικά αργός ακόμα και στο πέμπτο επίπεδο επιτάχυνσης έτσι χρειάζεται αρκετή υπομονή μέχρι να αναπτύξετε το κράτος σας.

32… γάιδαροι μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα!
Στην καρδιά του Hearts of Iron IV βρίσκεται το πιο ανταγωνιστικό multiplayer mode που έχετε συναντήσει ποτέ. 32 άτομα από κάθε γωνιά του πλανήτη μπορούν να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία μέχρι τελικής πτώσεως ανάμεσα σε ισάριθμα κράτη του Β’ Παγκοσμίου. Με πρότερη συνεννόηση είναι εφικτό να χωριστείτε σε δύο ομάδες των 16 χωρών που ανήκουν είτε στον Άξονα είτε στους Συμμάχους ή να εκτελέσετε την δική σας επική σύγκρουση, επιλέγοντας μικρότερες χώρες από διαφορετικές ηπείρους και χτίζοντας μια πολυεθνική δύναμη που δεν υπήρξε ποτέ.

Τι θα λέγατε για μια σύγκρουση μέχρι θανάτου μεταξύ της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής; Δεν θα έχει πλάκα να ενώσετε την Ασία και να ισοπεδώσετε την Ευρώπη; Πριν «παρουσιάσετε όπλα» στο multiplayer πρέπει να γνωρίζετε τέλεια τις τεχνολογίες και τις μονάδες του κράτους που θα διοικήσετε διότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, οι αντίπαλοι πανέξυπνοι και το μέλλον σας ζοφερό αν δεν ενεργήσετε σωστά.

Η άμεση επικοινωνία μέσω voice chat με όλους τους συμπαίκτες είναι απαραίτητη και θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι είστε μέλη μιας μεγάλης συντροφιάς ενώ παράλληλα, επιτρέπει τον τέλειο συντονισμό ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις. Οι αποσυνδέσεις παικτών είναι συνηθισμένο φαινόμενο αλλά ευτυχώς το παιχνίδι αναθέτει αμέσως το κράτος του ατόμου που έφυγε στο A.I. ώστε να συνεχιστεί κανονικά η παρτίδα.

Αναζητώντας την ομορφιά στον πόλεμο
Η αναπαράσταση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Hearts of Iron IV δεν αποσκοπεί στην επίδειξη του πανίσχυρου σύγχρονου hardware των υπολογιστών αλλά στην λεπτομερέστατη απεικόνιση ενός παγκόσμιου χάρτη και των συνθηκών που τον διαμορφώνουν. Παρατηρείστε τον κύκλο ημέρας - νύχτας και πόσο επηρεάζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και ο φωτισμός του κόσμου εξαιτίας του. Δείτε τους στρατιώτες σας να κάνουν κάμψεις και να χοροπηδούν όταν γυμνάζονται για να σκάσετε στα γέλια. Παρατηρήστε τα αεροπλάνα σας που πετούν σαν αετοί πάνω από την εχθρική περιοχή και πυροβολούν καταρρίπτοντας ότι τους πλησιάσει. Όλες οι μονάδες είναι υπέροχα σχεδιασμένες και το animation τους ιδανικό πλην των πλοίων που δεν παρατήρησα τους εντυπωσιακούς κανονιοβολισμούς που περίμενα.

Από στατιστικής πλευράς η κοντινή αναπαράσταση της μάχης είναι πετυχημένη αλλά από αισθητικής σκέτο χάλι. Πατώντας στο εικονίδιο μιας μάχης ή ναυμαχίας βλέπετε πενιχρά εικονίδια που αναπαριστούν τις εμπλεκόμενες μονάδες, το σχεδιάγραμμα των τακτικών που χρησιμοποιούν οι στρατηγοί και πάρα πολλές πληροφορίες για την εξέλιξη της. Θα ήμασταν υπερβολικοί αν ζητούσαμε εκτέλεση της μάχης με γραφικά Total War από ένα τόσο καλό grand strategy; Είναι προτιμότερο να είχαμε πτώση των frames τότε και όχι όταν συσσωρεύονται πολλά εικονίδια μονάδων στον χάρτη όπως εδώ.

Η κίνηση των στρατευμάτων στον χάρτη, τα βέλη που δείχνουν την πορεία τους, το σκιαγράφημα των συνόρων, η μορφολογία του εδάφους και ένα ποτάμι από πληροφορίες για την περιοχή πάνω από την οποία περνά ο κέρσορας είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από παιχνίδι στρατηγικής. Τι να πούμε τώρα για τα ηχητικά εφέ και την απίστευτη τάση τους να αλλάζουν ένταση ανάλογα με την απόσταση της κάμερας – μάτι σας από τον χάρτη; Όποτε επιθυμείτε να αισθανθείτε σαν Θεοί που παρακολουθούν από ψηλά τα ανθρώπινα πράγματα, τραβάτε την κάμερα με το ροδάκι του mouse σε ύψος στρατόσφαιρας απ’ όπου βλέπετε όλο τον χάρτη με τις αυτοκρατορίες της εποχής να πιάνουν τεράστια τμήματα της γήινης μάζας και το όνομα τους γραμμένο με μεγάλα γράμματα πάνω τους.

Όσο κατεβαίνει η κάμερα από τα ουράνια περισσότερες λεπτομέρειες αρχίζουν να διαφαίνονται πάνω στις ηπείρους και ακούτε σιγανούς ήχους στην επιφάνεια τους. Μόλις φτάνετε στο επίπεδο των μονάδων ένας κυκλώνας από ήχους θα σας αγκαλιάσει αμέσως. Πυροβολισμοί, κανονιές, το βουητό των μοτέρ από τα μηχανοκίνητα οχήματα, ο ήχος της θάλασσας που υποχωρεί στον όγκο των πλοίων και άλλες ακουστικές λιχουδιές θα σας κάνουν να νοιώσετε ότι βρίσκεστε πράγματι εκεί.

Το soundtrack του παιχνιδιού υπάρχει αρχικά για να σας προετοιμάσει ψυχολογικά για την επερχόμενη σύγκρουση και στην συνέχεια να εντείνει τα συναισθήματα που θα νοιώσετε κατά την διάρκεια της προέλασης των λεγεώνων σας. Το θεωρώ ένα από τα καλύτερα game soundtracks των τελευταίων χρόνων και θα τεκμηριώσω την άποψη μου αναφέροντας συγκεκριμένα κομμάτια του. Ακούστε το song for the children of WW2 και θα δακρύσετε από την θρηνητική του μελωδία και την διακριτική συμμετοχή μιας παιδικής χορωδίας. Ακούστε το θέμα της βρετανικής αεροπορίας και θα σας πλημμυρίσει ηρωικός ενθουσιασμός, το ηθικό σας θα ανέβει στα ύψη. Ακούστε το θέμα της Comintern και θα εκπλαγείτε από το πώς η τακτοποίηση των δεκάδων οργάνων που παίζουν φέρνει στο μυαλό την απεραντοσύνη της Σοβιετικής Ένωσης και το μεγαλείο του τεράστιου πληθυσμού της.

Λήξη πολεμικής ανταπόκρισης, over and out
Το Hearts of Iron IV απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν αν στις δυνατότητες τους περιλαμβάνεται η διοίκηση και η διαχείριση κολοσσιαίων κοινωνικών οργανισμών και παράλληλα, έχουν τα κότσια να «δουλέψουν» εκατοντάδες ώρες γεμάτες ικανοποιητικές εμπειρίες μέχρι να το μάθουν. Παρέχει τα υλικά για να φτιάξετε τις προσωπικές σας ηρωικές στιγμές από τον μεγαλύτερο πόλεμο όλων που θα τις διηγείστε στην συνέχεια σε φίλους και γνωστούς για καιρό.

Έχει άφθονο ιστορικό περιεχόμενο και τεχνολογίες που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ιστοριοδίφες. Διαθέτει multiplayer mode που βοηθά στην σύναψη φιλιών από όλο τον κόσμο και δοκιμάζει τις ικανότητες σας στην στρατηγική σκέψη και στην διαχείριση πόρων. Το πλούσιο περιεχόμενο και η αχανής διάρκεια του δικαιολογεί όλο το εύρος τιμών στις οποίες διατίθεται στο Steam, από τα 40 μέχρι τα 90 ευρώ της έκδοσης με όλα τα DLC και άλλες παροχές.

Θετικά:
- Δεν έχει γραμμικό σενάριο συνεπώς είστε οι κυρίαρχοι της μοίρας σας και οι κατασκευαστές δεκάδων προσωπικών ιστοριών από τον πόλεμο που θα τις θυμάστε για πάντα
- Τεράστιο περιεχόμενο με ιστορικές λεπτομέρειες και χιλιάδες στατιστικά για να πωρώνεστε με τις ώρες
- Multiplayer mode που αλλάζει την δυναμική του gameplay, με πάρα πολλούς συμμετέχοντες και μεγάλες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση
- Φανταστικό gameplay που δεν κουράζει με τίποτα
- Ένα από τα καλύτερα soundtracks για wargame
- Διάρκεια εκατοντάδων ωρών

Αρνητικά:
- Ο χρόνος κυλάει αργά ενόσω χτίζετε το κράτος σας ακόμα και στην μέγιστη ταχύτητα
- Τα frames πέφτουν σε συγκρούσεις πάρα πολλών μεραρχιών
- Η καμπύλη εκμάθησης είναι πολύωρη και επιβάλλει την μελέτη εξωτερικών πηγών

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8

Η Paradox επιβεβαιώνει ότι είναι η κορυφαία στον τομέα της.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Efane (Level 24) 25/08/2016 15:35
Μοιάζει τέλειο παιχνίδι. Το θέλω...!!!
#2 kirgas (Level 9) 25/08/2016 18:27
Mου κέντρισε το ενδιαφέρον, πολύ ολοκληρωμένο παιχνίδι, απλά θα προτιμούσα όταν παίζεις σύμφωνα με την πραγματική ιστορία να μην κάνει εκπτώσεις και να παραλείπει έναν ολόκληρο πόλεμο. Άλλο οι απεργιακές κινητοποιήσεις ή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όχι ότι είναι αμελητέα βέβαια, άλλο ένας πόλεμος μεταξύ δύο κρατών...
#3 Blood Prince (Level 30) 25/08/2016 19:17
Τα strategy γενικότερα είναι παιχνίδια τα οποία δεν με ενθουσιάζουν τόσο αλλά λόγω του σεναρίου μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
#4 +1 ashbringer (Level 25) 26/08/2016 16:02
Εκπληκτικός τίτλος απο την Paradox και πολύ ωραίο review απο τον Γιάννη.Τίτλος που σε καθηλώνει αρκετές ώρες και σου δίνει την δυνατότητα να πάρεις το πεπρωμένο στα χέρια σου.
#5 -1 CutieKiller (Level 10) 26/08/2016 17:53
Δεν τρελαινομαι τοσο για το συγκεκριμενο game :sigh:
#6 +1 neo_g (Level 7) 26/08/2016 20:11
Υπεροχο review υπεροχο παιχνιδι!
#7 +2 Lordwinter (Level 28) 26/08/2016 22:29
"Αναρωτιέται κανείς αν η εξαφάνιση του ρώσο-φινλανδικο ύ πολέμου οφείλεται στην ανεπάρκεια των ιστορικών γνώσεων των προγραμματιστών ή σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί η επιθετικότητα των σοβιετικών, καθαγιασμού δηλαδή των πολιτικών τους επιλογών. " Προσωπικά μάλλον το δεύτερο βλέπω να συμβαίνει. Η ιστορία γράφεται πάντα από τους νικητές άλλωστε και δεν πρέπει να θίγουμε τους καλούς Ρώσους και τον άγιο Στάλιν.
#8 +1 Efane (Level 24) 27/08/2016 01:36
Quoting Lordwinter:
"Αναρωτιέται κανείς αν η εξαφάνιση του ρώσο-φινλανδικού πολέμου οφείλεται στην ανεπάρκεια των ιστορικών γνώσεων των προγραμματιστών ή σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί η επιθετικότητα των σοβιετικών, καθαγιασμού δηλαδή των πολιτικών τους επιλογών. " Προσωπικά μάλλον το δεύτερο βλέπω να συμβαίνει. Η ιστορία γράφεται πάντα από τους νικητές άλλωστε και δεν πρέπει να θίγουμε τους καλούς Ρώσους και τον άγιο Στάλιν.


Η ιστορία γράφεται και προβάλλεται πάντα απο κάποιους που θέλουν να υπάρχει ο καλός και ο κακός. Το πρώτο βήμα των Ρώσων ήταν η σφαγή τους στα χιονισμένα κα όμορφα τοπία της Φιλανδίας. Τελικά ο καλός δικτάτορας Στάλιν κατάφερε να την προσαρμόσει και να κάνει ένα γερό "ζέσταμα" που τόσο χρειαζόταν ο Κοκκίνος στρατός. Δεν πουλάει ρε φίλε αυτό, όπως επίσης δεν πουλάει η και καλά ουδέτερη Σουηδία, που έστελνε πρώτες ύλες στις δυνάμεις του άξονα. Τα σχεδόν παρακάλια του Τσόρτσιλ στον Στάλιν να σταμάτησε τα τρένα του που στέλναν τόνους προμηθειών στους ναζι. Ολα αυτά δεν πουλάνε και ας έγιναν, διάλεξαν τον κακό δικτάτορα χιτλερ και τον καλό Στάλιν για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον....
#9 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 29/08/2016 09:56
Εξαιρετικό, λεπτομερέστατο review! Φαίνεται να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά από τα προηγούμενα και πιο φιλικό προς τους μη-hardcore strategy αλλά και της σειράς fans. Must have πιστεύω, για ατελείωτες ώρες καψίματος!
Score 8
8.1 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Grand Strategy
Developer: Paradox Development Studio
Publisher: Paradox Interactive
Διάθεση:
Players: 1-32
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Pentium ή Athlon στα 2.66GHz, Κάρτα γραφικών 1GΒ, Χώρος στο σκληρό δίσκο 2GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 6/6/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification