That Dragon, Cancer

Hot
REVIEWED ON PC  

Όταν το τέλος της ζωής έρχεται απότομα.

Όταν το τέλος της ζωής έρχεται απότομα.

Όταν το τέλος της ζωής έρχεται απότομα.

Ορισμένους μήνες πριν ενημερωθήκαμε για το That Dragon, Cancer και την συγκινητική ιστορία του η οποία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Ένας developer, ο Ryan Green, αποφάσισε να μοιραστεί την επίπονη περίοδο της ζωής του κατά την οποία ο πεντάχρονος γιος του, Joel Green, έφτασε στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου. Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει αρκετές φορές σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας τις καταστροφικές συνέπειες κάποιου ιού ή μετάλλαξής του στην ανθρωπότητα. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο. Το θέμα της αρρώστιας του καρκίνου δεν έχει υπάρξει ποτέ κεντρικό θέμα κάποιου τίτλου και η αρχή φαίνεται να έγινε με το συγκεκριμένο indie Interactive Movie.

Ο developer Ryan Green, αποφάσισε να μας δείξει κατά πόσο άλλαξε ο κόσμος του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του με την ανακοίνωση της ασθένειας του μικρού Joel. Το αποτέλεσμα είναι το That Dragon, Cancer, ένα διαφορετικό indie με πολλές ιδιόμορφες και συγκινητικές σκηνές οι οποίες θα παραδεχτούμε πως μας έκαναν να σκεφτούμε ορισμένα πράγματα όσον αφορά την ανθρώπινη ύπαρξη ολίγον διαφορετικά και πιο σφαιρικά.

affordable-space-adventures-1


Όταν ο θάνατος καλεί
Το σενάριο είναι απλό και αυτό που προβάλει κατά κύριο λόγο το παιχνίδι. Το δυνατό ατού που το κάνει να ξεχωρίζει. Ο Joel Green, το μικρότερο μέλος της οικογένειας Green, προσβλήθηκε από την πάθηση του καρκίνου σε ηλικία μόλις ενός έτους. Από τότε, μέχρι και τα πέντε του χρόνια, ο μικρός έχει περάσει διάφορες φάσεις. Το That Dragon, Cancer διαδραματίζεται όταν ο Joel είναι πλέον πέντε ετών και η κατάστασή του είναι σοβαρή. Κατά την διάρκεια των επόμενων δύο ωρών, όσο διαρκεί το gameplay δηλαδή, θα γνωρίσετε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Green αλλά και την αγωνία τους για τον αγαπημένο Joel.

Γίνε η πάπια, το νερό, το ψωμί
Μην έχοντας παίξει άλλον τίτλο σαν το That Dragon, Cancer, δεν γνωρίζαμε τι να περιμένουμε, ούτε τον βαθμό αυστηρότητας τον οποίο έπρεπε να εφαρμόσουμε στην βαθμολογία του. Σίγουρα μιλάμε για έναν τίτλο ο οποίος δημιουργήθηκε εις μνήμην του Joel Green, γιου του developer Ryan Green και αποτελεί ίσως περισσότερο προσωπική λύτρωση από πλευράς του πατέρα αλλά εφόσον αποτελεί προϊόν το οποίο πληρώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος, οφείλουμε να το κρίνουμε κατάλληλα. Παρόλα αυτά η προσέγγισή μας απέναντι στον τίτλο άλλαξε διάφορα...χρώματα μέχρι να φτάσει στο τελικό της σημείο πηγαίνοντας από συναισθηματική σε αντικειμενική και πάλι πίσω.

affordable-space-adventures-2

Το πολύ ιδιαίτερο indie game ξεκινάει με μια απλή βόλτα στην οποία καλείστε να...ταΐσετε πάπιες. Αμέσως, καταλαβαίνουμε πως λειτουργούν τα mechanics και ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες κινήσεις για να εκτελέσετε οποιαδήποτε λειτουργία. Για να δώσετε ψωμί στην πάπια π.χ. αρκεί ένα απλό click όπως και για να πάρει το ψωμί η πάπια. Έπειτα, ξεκινάμε την περιφορά μας στον επιτρεπόμενο χώρο και συνεχίζουμε με cutscenes ή άλλες σκηνές εν μέσω διαλόγων. Η ελευθερία κινήσεων είναι μία έννοια η οποία δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά η αλήθεια είναι πως δεν την χρειαζόμαστε κιόλας καθώς η ιστορία είναι αυτή που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και όχι ο γύρω χώρος.

Κατά βάση οι κινήσεις σας περιορίζονται σε συγκεκριμένο κάθε φορά χώρο και το σενάριο είναι ασφαλώς linear. Όπως σε κάθε interactive movie, έτσι και εδώ, η αλληλεπίδρασή σας είναι στοιχειώδης και περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα. Επί της ουσίας, οι σκηνές και οι αναμνήσεις που σας παρουσιάζονται μοιάζουν σαν να ζείτε μέσα στο μυαλό του Ryan Green και της αγωνίας που βιώνει για τον γιο του.

Κάθε λεπτό μετράει
Κάθε κεφάλαιο διαρκεί περίπου πέντε με δέκα λεπτά και αφορά από μία σημαντική ανάμνηση του πατέρα. Κάθε νέο chapter μας μαθαίνει κι από ένα νέο μυστικό για τον μικρό Joel, αρχίζοντας έτσι να ξεδιαλύνει το puzzle και να απαντώνται τα όποια ερωτήματα δημιουργούνται όσο προχωράμε. Τα cutscenes δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο να κατανοήσουμε την ιστορία του That Dragon, Cancer όπως θα νόμιζε κανείς, αλλά αποτελούν έναν τρόπο για να μάθουμε κάτι νέο. Τα cutscenes σε συνδυασμό με gameplay δημιουργούν ένα σύστημα “μαθαίνω-καταλαβαίνω” όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο. Αυτό βέβαια ίσως να αποτελέσει πρόβλημα για κάποιον που αγοράζει ένα παιχνίδι χωρίς να ξέρει από την αρχή περί τίνος πρόκειται και δεν έχει την υπομονή να ανακαλύψει αλλά προτιμά τα σενάρια που του παρουσιάζουν αυτό που θέλουν με πιο ευθύ τρόπο.

Πόσο γρήγορα οι ευχάριστες και ανέμελες στιγμές αλλάζουν σε τραγικά αγχωτικές.

Όσο ψάχνετε στον χώρο για το επόμενο βήμα σας, καλό είναι να δίνετε σημασία στις λεπτομέρειες καθώς έτσι θα ανακαλύπτετε σιγά-σιγά μυστικά υψίστης σημασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες δραστηριότητες, όπως το να ακούσετε συνομιλίες όσο εξετάζετε διαφορετικά μέρη του οικογενειακού σκύλου ή να διαβάσετε τις σκέψεις των γονιών του Joel όταν μαθαίνουν πως ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση. Από μόνο του το That Dragon, Cancer δεν σας αναγκάζει να εξετάσετε κάθε κεφάλαιο στο έπακρο γιατί ίσως και να μην σας ενδιαφέρει κάθε λεπτομέρεια. Αντιθέτως, με ένα πολύ διακριτικό στυλ, ο τίτλος αφήνει στην διάθεσή σας να ψάξετε ότι είναι δυνατόν. Ακόμα και οι παραμικρές λεπτομέρειες στο χώρο είναι σημαντικές, κάποιες φορές όχι ιδιαίτερα για την λύση του εκάστοτε γρίφου, αλλά περισσότερο για να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα και την αγωνία του πατέρα.

affordable-space-adventures-3
Αυτό που μας έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση είναι το πολύ φορτισμένο κλίμα που επικρατεί σε κάθε σκηνή του That Dragon, Cancer. Οτιδήποτε συνέβαινε στον μικρό Joel, ακόμα και μια ήρεμη βόλτα στο δάσος, προκαλεί από απλά ερωτήματα μέχρι μεγάλη σύγχυση στην οικογένειά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν οι γονείς του Joel μαθαίνουν πως η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε και ένιωθαν το δωμάτιο να γεμίζει νερό και να τους πνίγει. Όσο ενδιαφέρον και αν είναι να δούμε πως περνάει ένας γονιός την ανίατη ασθένεια του παιδιού του, τόσο περισσότερο είναι το τι συναισθήματα μας προκαλεί εμάς αυτό το γεγονός. Στην ουσία, μέσα από το That Dragon, Cancer μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους φόβους μας για την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου ή έστω να προσπαθήσουμε να μπούμε στην θέση της οικογένειας Green για λίγο.

Artistic πινελιές

Το That Dragon, Cancer αποτελεί δημιουργία σε Unity engine και αποτέλεσμα μιας μικρής ομάδας με το όνομα Numinous Games. Ο τίτλος ήταν προγραμματισμένος να κυκλοφορήσει αρχικά ως Ouya exclusive αλλά αργότερα οι developers κατάλαβαν πως θα είχαν πρόσβαση σε ευρύτερο κοινό εάν στρέφονταν στο Kickstarter για περισσότερα format. Ο οπτικός τομέας είναι αρκετά ιδιαίτερος και ενδέχεται να μην αρέσει σε όλους το art direcrtion του. Όλα τα αντικείμενα, τα περιβάλλοντα και οι άνθρωποι είναι σχεδιασμένοι με λίγα πολύγωνα με αποτέλεσμα να προσδίδουν έναν πιο low budget τόνο. Τα γραφικά του cel shaded με λίγα πολύγωνα και χοντροκομμένες λεπτομέρειες. 

affordable-space-adventures-4
Να σημειώσουμε πως το πρόσωπο του Joel είναι κενό, για ευνόητους λόγους, καθώς επίσης και οι γονείς δεν διαθέτουν πλήρη λεπτομέρεια προσώπου, την οποία και συναντάμε στα σύγχρονα games. Οι πίστες έχουν ορισμένες εναλλαγές μεταξύ τους οι οποίες καμιά φορά φαίνεται να μην βγάζουν νόημα, καθώς αφορούν αναμνήσεις και ελεύθερες σκέψεις. Θα έχετε την δυνατότητα να παίξετε ως Joel πάνω σε αμαξάκι, να διαβάσετε κάρτες φτιαγμένες από συγγενείς καρκινοπαθών αλλά και να ηρεμήσετε ακούγοντας τους χαλαρούς ήχους περιβάλλοντος. Υπάρχουν όμως και αρκετές λυπηρές στιγμές όπου ακούμε διαλόγους μεταξύ των γονέων και των γιατρών, τις χαοτικές σκέψεις του Ryan Green, αλλά και το κλάμα του Joel.

H μουσική που θα σας συντροφεύσει στο That Dragon, Cancer είναι μία από τις καλύτερες που έχουμε δει σε ανάλογο Adventure. Η έντασή της είναι πότε χαλαρή και πότε πιο δυναμική και τρομακτική, ανάλογα με την σκηνή την οποία βιώνετε. Η δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα είναι υποδειγματική, κινηματογραφική θα λέγαμε, καθώς μόνο από τα μουσικά κομμάτια μπορεί να αποτυπωθεί στο μυαλό σας μια σκηνή χωρίς να υπάρχουν οι πρέπουσες σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Οι ήρεμοι ήχοι και τα γέλια του μικρού Joel σε μία σκηνή, θα εναλάσσονται στην μουσική απόγνωσης στην άλλη, όπου τα πάντα μαυρίζουν γύρω σου.

Απότομος Χωρισμός
To That Dragon, Cancer είναι ένα Point and click Adventure το οποίο κοστίζει 15 ευρώ στο Steam. Η διάρκειά του είναι μόλις 2 ώρες. Ωστόσο, θα σας περάσει συναισθήματα που όμοιά του δεν έχετε ξαναδεί. Θα βιώσετε την ζωή από τα μάτια ενός πατέρα, γνωρίζοντας ότι η υγεία του παιδιού σας θα σας προσφέρει μόνο μια πρόσκαιρη χαρά. Όταν μια ζωή έχει ημερομηνία λήξης από τόσο νωρίς, αντιλαμβάνεστε πως κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση του. Ίσως ο Green ήθελε να μπούμε στη θέση του για να εκτιμήσουμε καλύτερα την αξία της ζωής.

Το That Dragon, Cancer αξίζει την προσοχή μας γιατί αποτελεί απόδειξη πως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν προϋπόθεση για να θεωρηθεί ένα Adventure συναρπαστικό και γενικότερα ενδιαφέρον. Ο Ryan Green βρήκε έναν τρόπο να μοιραστεί την αγάπη του για τον γιο του, Joel, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Το That Dragon, Cancer κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου 2016, όταν ο Joel θα γινόταν κανονικά 7 ετών εάν ζούσε. Ένα παιχνίδι λοιπόν, αφιερωμένο σε μία άτυχη ψυχή που δεν μεγάλωσε όπως εμείς. Το αν θα επιλέξετε να το εντάξετε στη συλλογή σας, ξεφεύγει πλέον κατά πολύ από τα κριτήρια ενός video game.

Θετικά:
- Συγκινητική ιστορία
- Ωραία μουσική επένδυση
- Μοναδικό στο είδος του σενάριο

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια με σύντομα κεφάλαια
- Περιορισμένη αλληλεπίδραση
- Λιτά γραφικά και θέματα με το clipping

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 9.5 
Gameplay: 7 
Αντοχή: 4
Γενικά: 7

To That Dragon, Cancer αποτελεί ίσως τον μοναδικό τίτλο με τόσο φορτισμένη ατμόσφαιρα και αξίζει να τον παίξει κάθε fan των Adventures.

Χριστιάνα Θάνου 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Salina (Level 18) 29/01/2016 17:49
Πολυ καλό review με επιασε λιγο η ψυχη μου μπορω να πω :cry:
#2 +2 Manos (Level 39) 29/01/2016 18:26
Βλέποντας το βίντεο διέκρινα μια πολύ συγκινητική ιστορία και πράγματι εκτιμάει κάποιος περισσότερο την ζωή του παίζοντας ένα τέτοιο παιχνίδι. Μπράβο στον Ryan Green που είχε το κουράγιο να βγάλει εις πέρας το παιχνίδι. Κρίμα που διαρκεί τόσο λίγο, αν και μιας και ασχολούμαι με game development τον τελευταίο καιρό κατανοώ πλέον ότι η διάρκεια είναι κάτι που κοστίζει πολλές εργατοώρες. Σίγουρα με την επιτυχία που πήρε θα έχει όλο τον χρόνο να συνεχίσει με ακόμη καλύτερες δημιουργίες.
#3 Purified Water (Level 17) 29/01/2016 22:34
Πωπω πολύ συγκινητική η ιστορία με το παιδάκι θέλω να το αγοράσω για να τιμήσω τον ηρωικό πατέρα του αλλά θα με ψυχοπλακώσει αν το παίξω :sad:
#4 Timister (Level 12) 30/01/2016 08:37
Καταθλιπτικό παιχνίδι αλλά θα του ρίξω μια ματιά.
#5 Professor_Severus_Snape (Level 28) 01/02/2016 14:54
Παιχνίδι που προσεγγίζει εκ των έσω τη μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής μας. Νομίζω ότι θα το προσεγγίζω όταν μειωθεί η τιμή του.
Score 7
7.19 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Numinous Games
Publisher: Numinous Games
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo 2.80GHz, Κάρτα Γραφικών 512MB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 5GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 και πάνω
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 12/01/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification