Best of: Τα 10 καλύτερα games του 2023

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Best of: Τα 10 καλύτερα games του 2023

Best of: Τα 10 καλύτερα games του 2023

Μία χρονιά με πολλές ελλείψεις και φαβορί που δεν δικαιώθηκαν.

Η φετινή χρονιά στη βιομηχανία των games θεωρώ ότι ήταν η χειρότερη όλων των εποχών από το 1985 μέχρι και σήμερα.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Είχαμε άφθονα sequels τα οποία στερούνταν πρωτοτυπίας στο gameplay, με ελάχιστες εξαιρέσεις και παράλληλα πολυαναμενόμενες νέες σειρές που ναι μεν είχαν ποιότητα, αλλά δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό.

Ας δούμε λοιπόν τα 10 καλύτερα games της χρονιάς, όπως τα ψηφίσατε στο διαγωνισμό Game of the Year 2023 στο GameWorld.gr αλλά και όπως τα ψηφίσαμε οι συντάκτες.

Δείτε το βίντεό μας με το νέο Best of:



Against the Storm – Ένα Strategy που θυμίζει λίγο Warcraft, αλλά χωρίς τον πόλεμο, καθώς εστιάζει κυρίως στη διαχείριση των resources.
Armored Core 6 - Το Action Shooter της FromSoftware θυμίζει λίγο από Transformers και λίγο από anime. Έχει πολύ καλά boss fights, ευτυχώς είναι πιο εύκολο από το Elden Ring, καμία σχέση, απλά ανά διαστήματα το gameplay είναι λίγο επαναλαμβανόμενο.
Asgard’s Wrath 2 – Ένα Action RPG για VR headsets Meta Quest 2 και 3, από τα απειροελάχιστα VR games που αξίζουν.
Coccoon – Ένα Puzzle Adventure με Ισομετρική κάμερα, στο οποίο ελέγχετε ένα σκαθάρι που λύνει γρίφους σε έναν φουτουριστικό κόσμο με σκοτεινή ατμόσφαιρα.
Dead Space remake – Το κλασικό Dead Space με σύγχρονα γραφικά.
Lies of P - Ένα από τα καλύτερα Soulslike, με μεγάλη διάρκεια, αλλά δυστυχώς επαναλαμβανόμενους εχθρούς και θέματα balancing στο gameplay.
Resident Evil 4 remake : Είναι ίδιο με το παλιό σε gameplay απλά με σύγχρονα γραφικά, ενώ προστέθηκαν και νέες περιοχές για εξερεύνηση.
Sea of Stars: Ένα Turn-Based RPG με retro style γραφικά και πρωταγωνιστές τους Valere και Zale.
Star Wars Jedi: Survivor : Νέο σενάριο που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον , νέους εχθρούς και επιπλέον κινήσεις με το Lightsaber και την The Force.
The Talos Principle 2: Η συνέχεια του γνωστού Adventure από τον Έλληνα σεναριογράφο, Ιωνά Κυρατζή.
Turbo Overkill : Ένα First-Person Shooter το οποίο θυμίζει κάτι σαν σύγχρονο DOOM, με μείξη ποπ κουλτούρας. Έχει neon φωτισμούς , εξωγήινους, duel weild όπλα, αιώρηση με γάντζο και έλεγχο οχημάτων.
Να βάλω και το FC 24 μέσα? Όχι, δεν το βάζω.

10) Super Mario Bros. Wonder
Side-scrolling Mario, δηλαδή 2D Gameplay. Έχουμε 8 playable χαρακτήρες, έχει μέχρι και την πριγκίπισσα και τον Yoshi. Επίσης υπάρχουν πολλές νέες δυνάμεις για να ανακαλύψετε.

9) Diablo 4
Η νέα έκδοση είχε μεγάλη διάρκεια, γύρω στις 25 ώρες και πολύ καλό σύστημα levelling, καθώς η ανάπτυξη των skills γίνεται με σωστή κλιμάκωση και την δυνατότητα να αποσύρουμε skill points και να τα αποθέσουμε αλλού. Υπάρχει πολύ καλό balancing στις classes, ανάλογα με το πως θέλετε να παίξετε και ικανοποιητική διάρκεια, αλλά το σενάριο δεν είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, με εξαίρεση τα σημεία όπου βλέπαμε την Lilith.

8) Starfield
Η νέα σειρά της Bethesda δεν ήταν ακριβώς το Skyrim στο διάστημα. Υπάρχει εναλλαγή πρώτου και τρίτου προσώπου κι ένα ωραίο σύστημα μάχης, αλλά ο κόσμος είναι άδειος στο μεγαλύτερο μέρος του, με αποτέλεσμα το gameplay να είναι αργό, οι πόλεις βαρετές, οι αερομαχίες από το διαστημόπλοίο σας βαρετές, το σενάριο κάνει κοιλιά σε πολλά σημεία, πολλοί πλανήτες είναι randomly generated κι έχουμε ελάχιστες ουσιαστικές επιλογές αλληλεπίδρασης με NPC. Η εξέλιξη του διαστημοπλοίου είναι ωραία αλλά το χτίσιμο βάσης θυμίζει κακεκτυπο του Fallout 4. ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ Bethesda! Τιμητικά και μόνο σας έβαλα.

7) Final Fantasy XVI
Διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με ανατροπές, αν και…κάνει κοιλιά σε ορισμένα σημεία, ειδικά στη μέση. Έχει επικά boss fights και μεγάλη διάρκεια, πάνω από 30 ώρες. Επίσης έχουμε ένα διασκεδαστικό σύστημα μάχης με ποικιλία στα skills.

6)Street Fighter 6
Το Street Fighter έχει από φέτος τρία νέα στοιχεία. Καταρχήν μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας χαρακτήρα ο οποίος θα χρησιμοποιεί skills από τους άλλους μαχητές. Το World Tour mode είναι κάτι σαν campaign με υποτυπώδες σενάριο, καθώς περιπλανιέστε με κάμερα τρίτου προσώπου και μπαίνετε σε μάχες, ενώ κάνετε level up και κερδίζετε αντικείμενα. Τέλος το Battle Hub είναι ένας χώρος με Arcade όπου συναντάτε άλλους online αντιπάλους και παίζετε εναντίον τους ή παίζετε παλιά Arcade games της Capcom.

5)Hogwarts Legacy
Το gameplay του Action RPG της Warner Bros. είναι απλό και βρίσκει απήχηση σε όλες τις ηλικίες και όσοι είστε fans του Harry Potter θα λατρέψετε το περιβάλλον, την δημιουργία χαρακτήρα, δηλαδή του δικού σας μάγου και βέβαια το gameplay.

Υπάρχει πιστή και όμορφη αναπαράσταση του κόσμου του Harry Potter, ειδικά του κάστρου . Διασκεδαστικό σύστημα μάχης με πολλούς συνδυασμούς από spells και potions. Από την άλλη το AI είναι μέτριο και κάποια quests είναι επαναλαμβανόμενα, ενώ το gameplay δεν έχει το βάθος που θα περίμεναν οι πιο απαιτητικοί gamers.

4)Marvel’s Spider-Man 2
Το Spider-Man 2 είναι μια υψηλή επίδειξη των γραφικών του PlayStation 5. Θα ελέγχετε τόσο τον Peter Parker, όσο και τον Miles Morales, οι οποίοι συνδυάζονται. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από skills και ένα ενδιαφέροντες χαρακτήρες και σενάριο, αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν πολλές καινοτομίες στη βάση του gameplay και στο σχεδιασμός του κόσμου.

Πάντως αν θέλετε άφθονη δράση τότε θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος. Επίσης υποστηρίζει και την ελληνική γλώσσα.

3)Alan Wake II
Ήταν το ιδανικό sequel , καθώς το σενάριό του προσωπικά μου άρεσε περισσότερο από αυτό του πρώτου μέρους. Έχει πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.
Τα Horror στοιχεία σας κρατούν σε αγωνία, ενώ ο τεχνικός τομέας και το voice acting έχουν και τα δύο υψηλό επίπεδο.
Δυστυχώς υπάρχει ελάχιστη ποικιλία εχθρών και κάποιες πτώσεις στα frames, όταν υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες και αντικείμενα σε ένα σημείο.

2) The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Άλλος ένας τεράστιος κόσμος για εξερεύνηση, με όμορφα cel-shared γραφικά. Οι αποστολές έχουν μεγαλύτερη ποικιλία και η διάρκειά του είναι τεράστια για Action-Adventure, αφού φτάνει κοντά στις 60 ώρες μόνο για το βασικό story.

Έχει καλοσχεδιασμένα puzzles και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχουμε δει ποτέ στη σειρά Zelda, ανάμεσα στην ομώνυμη πριγκίπισσα και τον Link.
Από την άλλη δεν τρέχει σε native 1080p ανάλυση και έχει πτώσεις στα frames ,δείγμα του ότι το Switch έχει πια γεράσει.

1) Baldur’s Gate 3
23 χρόνια μετά το Baldur’s Gate 2 έφτασε επιτέλους η πολυπόθυτη συνέχεια της σειράς, το Baldur’s Gate 3. Το σύστημα μάχης βασίζεται ως γνωστόν στο D&D, μόνο που αυτή τη φορά είναι απολύτως Turn-Based και σας θέτει περιορισμούς στα βήματα, ενώ τα προηγούμενα Baldur’s Gate έδιναν και την Real-Time επιλογή, άσχετα με το ότι μπορούσαμε να κάνουμε παύση.

Η ιστορία είναι άκρως ενδιαφέρουσα και διαρκεί πάνω από 55 ώρες και πάνω από 100 αν θελήσετε να τα κάνετε όλα στο παιχνίδι, ενώ αν φυσικά ελέγξετε όλους τους χαρακτήρες, εκεί μιλάμε για εκατοντάδες ώρες gameplay. Η δημιουργία χαρακτήρα και η εξέλιξή του έχουν πάρα πολλές επιλογές και η σωστή χρήση των skills στη μάχη μπορεί να κάνει την διαφορά, ενώ στα επίπεδα δυσκολίας μπορείτε να κάνετε ακόμα και παραμετροποίηση ρυθμίσεων.

Τέλος, στο τεχνικό κομμάτι, για τα δεδομένα της Larian Studios, τα γραφικά είναι πολύ προσεγμένα και το voice acting σχεδόν άριστο. Η συνολική εμπειρία δικαιώνει απόλυτα τον τίτλο του Game of the Year, αν και απευθύνεται σε ένα κάπως εξειδικευμένο target group από gamers.

Επίλογος
Η φετινή χρονιά είχε αρκετές ελλείψεις σε κορυφαία games. Για παράδειγμα οι κάτοχοι PC και Xbox Series X/S δεν μπόρεσαν να παίξουν ένα σοβαρό Action-Adventure με triple-A ποιότητα, αφού τα νέα Zelda και Spider-Man κυκλοφόρησαν αποκλειστικά σε Switch και PS5 αντίστοιχα. Επίσης, το Baldur's Gate 3 που είναι ο κορυφαίος τίτλος της χρονιάς, είναι ιδανικός μόνο για τους fans του D&D και όσους αγαπούν το turn-based σύστημα μάχης, δηλαδή για ένα niche κοινό και όχι για την ευρύτερη γκάμα των gamers. Επίσης, μεγάλα φαβορί όπως το Starfield αλλά και το νέο Call of Duty, δεν απέδωσαν όπως θα έπρεπε, ειδικότερα το δεύτερο που είναι ίσως το χειρότερο της σειράς.

Άρα σε γενικές γραμμές το 2023 ήταν μια χρονιά που οι gamers μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε. Αν όμως ανήκετε στους τυχερούς που απολαύσατε τους παραπάνω τίτλους καθώς ταιριάζουν στα γούστα σας τότε σίγουρα έχετε ένα λόγο να αισθάνεστε ικανοποιημένοι.

Δείτε το Best of με τα 10 πράγματα που δεν είχαν οι gamers τις δεκαετίες του '80 και του '90, διαβάστε όλα τα άρθρα της στήλης Best of ενώ παράλληλα προτείνετε και το επόμενο Top 10 που θα θέλατε να δείτε στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 KingLoi (Level 23) 26/12/2023 02:18
Φέτος είχαμε μεγάλου τίτλους αλλά θα πω το Hogwarts Legacy πως ξεχώρισε και είδαμε κάτι διαφορετικό απο τα άλλα games.
#2 thunder4 (Level 10) 26/12/2023 11:57
Εμένα φέτος μου άρεσαν το Spiderman 2, το Starfield, το Resi 4 Remake και το Hogwarts Legacy.
Notification