Review Detail

 
A Way Out
A Way Out Hot
Reviews
by Μάνος Γρυπάρης     March 24, 2018    
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο 
 
8.0

A Way Out PS4 Review

Το A Way Out δημιουργήθηκε από τα HazelightStudios, έχοντας ως publisherτην ΕΑ. Director και Writer του παιχνιδιού είναι ο Josef Fares, που είναι γνωστός από το Brothers: A Tale of Two Sons, το οποίο είχε πρωτότυπο gameplayκαι συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία. Με το A Way Out ο Fares ξαναπρωτοτυπεί τόσο στο gameplay, όσο και στην αφήγηση της ιστορίας, φτιάχνοντας ένα gameαποκλειστικά για 2 παίκτες.

Σενάριο

Οι πρωταγωνιστές του game είναι δύο: ο πάντα έτοιμος για καυγά Leo Caruso και ο πιο μετριοπαθής Vincent Moretti. Τα γεγονότα διαδραματίζονται χρονικά προς το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Leo είναι έγκλειστος σε μια φυλακή των H.Π.Α.  εδώ και 6 μήνες για ένοπλη ληστεία. Το παιχνίδι ξεκινά όταν ο Vincent οδηγείται στο διπλανό κελί από αυτό του Leo, για απάτη και φόνο. Από την πρώτη στιγμή, καταλαβαίνουν ότι έχουν κοινό εχθρό το μαφιόζο Harvey, ο οποίος ήταν η αιτία να καταλήξουν στη φυλακή. Παρά τις αντιθέσεις τους, αποφασίζουν να συνεργαστούν για να αποδράσουν και να πάρουν εκδίκηση.

Παρόλο που όλα αυτά που συμβαίνουν, μπορεί να ακούγονται τετριμμένα, εκεί που το παιχνίδι λάμπει, είναι στην παρουσίαση των χαρακτήρων. Ο Leo, που από την προφορά του και το όνομά του καταλαβαίνουμε ότι είναι ιταλικής καταγωγής, είναι ριψοκίνδυνος, παρορμητικός και πάντα έτοιμος να λύσει τις διαφορές του δια της βίας. Από την άλλη, ο Vincent, πάντα σκέπτεται πριν δράσει και προσπαθεί αρχικά μέσω του διαλόγου να λύσει τα προβλήματά του. Οι διάλογοι μεταξύ τους είναι χιουμοριστικοί και καλογραμμένοι, με αποτέλεσμα, ακόμα και στις σκηνές όπου δεν υπάρχει δράση,  οι παίκτες να μην βαριούνται στιγμή. Ο Faresμας παρουσιάζει  δύο αντιήρωες, οι οποίοι , παρόλο που είναι εγκληματίες, παρουσιάζονται ως καθημερινοί άνθρωποι με οικογένεια. Έχουν κοινό πρόβλημα, ότι τους λείπουν οι γυναίκες τους. Ο Leoέχει μικρό παιδί, ενώ η γυναίκα του Vincent είναι έγκυος. 

Η αφήγηση εκτυλίσσεται σε πολλές περιοχές και υπάρχουν στιγμές που δράση χτυπάει κόκκινο. Οι δυο χαρακτήρες είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν, για να πετύχουν τους στόχους τους και να παραμείνουν ζωντανοί σε περίπλοκες καταστάσεις, όπου έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος εχθρών. 

Το story έχει πολλές αναδρομές στο παρελθόν, καθώς μας εξηγεί πώς μπήκαν στη φυλακή οι πρωταγωνιστές.  Έχει διάρκεια περίπου 6 ώρες με τα cutscenes και είναι πολύ κινηματογραφικό. Το φινάλε του είναι από τα πιο απρόσμενα  που έχουμε δει στο χώρο του gaming. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δίνεται στους παίκτες οι δυνατότητα να επιλέξουν τι απάντηση θα δώσουν σε έναν NPC ή τον τρόπο προσέγγισης μιας κατάστασης. Επίσης υπάρχουν 2 εναλλακτικά τέλη, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι παίκτες. Έτσι, αυξάνεται το replayability του παιχνιδιού, παρ'όλη τη μικρή διάρκειά του.

Gameplay

Το game είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για δύο παίκτες με splitscreen που παίζουν είτε στην ίδια κονσόλα(local cο op), είτε μέσω διαδικτύου(online co op). Ευχάριστη είδηση είναι ότι μπορεί να το αγοράσει μόνο ένα άτομο και να κάνει invite έναν άλλο παίκτη, ακόμα και αν δεν έχει στη κατοχή του το παιχνίδι. 

Αρχικά, να τονισθεί ότι έχουν δανεισθεί στοιχεία από άλλα actionadventureπαιχνίδια, όπως την κινηματογραφικότητα των Uncharted(ο Leo και ο Vincent μοιάζουν έντονα με τους αδελφούς Drake από το Uncharted 4!). Στις σκηνές γεμάτες δράση, το παιχνίδι μοιάζει με ένα τυπικό 3rd person shooter με χρήση κάλυψης, έχοντας σε ορισμένα σημεία όπου οι χαρακτήρες δουλεύουν αθόρυβα, stealth στοιχεία όπως silent executionsτων εχθρών από πίσω τους. Από την άλλη, υπάρχουν σημεία όπου οι παίκτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα του περιβάλλοντος για να λύσουν γρίφους και να προχωρήσουν παρακάτω. Επίσης, θα χρειαστεί να χειριστούν και οχήματα. Ταυτόχρονα, τα Quick Time Events, κυριαρχούν στο παιχνίδι, ζητώντας συχνά από τους παίκτες να συγχρονιστούν και να πατάνε ταυτόχρονα κουμπιά που τους εμφανίζονται στην οθόνη. 

Ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός, με αποτέλεσμα να μπορείτε να το παίξετε παρέα και με άτομο που δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στο gaming. Υπάρχουν ακόμη πλήθος minigames που σίγουρα θα διασκεδάσουν. Τα περισσότερα από αυτά είναι ανταγωνιστικά και θα σας βάλουν σε πειρασμό να ασχοληθείτε για να σπάσετε το ρεκόρ του ατόμου με το οποίο παίζετε παρέα. Έτσι, κρατιέται ζωντανό το ενδιαφέρον στις παύσεις από την έντονη δράση που θα συναντήσετε καθώς παίζετε.

Γραφικά

Το A Way Out είναι σχεδιασμένο στην Unreal Engine που είναι φημισμένη για τα όμορφα γραφικά που προσφέρει. Έτσι και εδώ, έχουμε καλοσχεδιασμένα περιβάλλοντα, όμως τα μοντέλα των χαρακτήρων θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Το παιχνίδι παίχτηκε σε PS4 Pro και παρατηρήθηκαν κάποιες μικρές πτώσεις του framerate την ώρα της έντονης δράση, χωρίς όμως να χαλάνε την εμπειρία. 

Ήχος

Το voice acting είναι πολύ καλό στα πρότυπα μιας αμερικανικής ταινίας δράσης. Το soundtrack του παιχνιδιού είναι αδιάφορο έως ανύπαρκτο.  

Σε γενικές γραμμές, αν θέλετε ένα game για να παίξετε παρέα με ένα άλλο άτομο στην ίδια κονσόλα, το A Way Out είναι το ιδανικό, έχοντας αξιομνημόνευτο storyκαι διασκεδαστικό gameplay με την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους παίκτες. Η μικρή διάρκειά του ισοσταθμίζεται από το χαμηλό κόστος του παιχνιδιού και από το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να το αγοράσετε και δυο για να παίξετε online.

Γραφικά: 7,5

Ήχος: 7,5

Gameplay: 8

Ιστορία: 10

Αντοχή: 6

Γενικά: 7,8

Ένα από τα καλύτερα couch co op games! 

Was this review helpful to you? 

Comments

 
 
Ordering 
 
Already have an account?
 
 
 

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Ghost of Tsushima   (8.88)
5
6
Dreams   (8.33)
7
Nioh 2   (8.22)
9
DOOM Eternal   (8.18)

Latest User Reviews

1.
2.
5.
Blair Witch   (8.5)
6.
Resident Evil 3   (7.0)
7.
9.
Green Hell   (7.5)
10.
Darksiders Genesis   (7.0)
Notification