Men of War: Ultimate Collection

Hot
REVIEWED ON PC  

Η παράδοση του Β’ παγκοσμίου πολέμου εμπλουτίζεται με τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η παράδοση του Β’ παγκοσμίου πολέμου εμπλουτίζεται με τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η παράδοση του Β’ παγκοσμίου πολέμου εμπλουτίζεται με τον πόλεμο του Βιετνάμ.

H 1C Company είναι υπεύθυνη για την έκδοση της σειράς Men of War. Είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου που έχουν έδρα την Ρωσία κι επιπλέον αναλαμβάνει το localization πολλών δυτικών games στη Ρωσική γλώσσα. Εκτός από την εν λόγω σειρά έχει εκδώσει και το αρκετά καλό Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad από κοινού με την Tripwire Interactive. Την ανάπτυξη ανέλαβε η Γερμανική Digitalmindsoft η οποία είναι γνωστή για την στενή συνεργασία της με την Best Way, μαζί με την οποία ανέπτυξαν το αρχικό μέρος της σειράς Men of War. 

Η κατηγορία των Real-Time Strategy έχει αποδειχτεί διαχρονική αφού εδώ και δεκαετίες απολαμβάνουμε ποιοτικές δημιουργίες. Μέσα στα χρόνια έχει αποκτήσει ενθουσιώδες και φανατικό κοινό που δεν διστάζει να δοκιμάσει νέες προσεγγίσεις. Η σειρά Men of War βάζει κι αυτή το λιθαράκι της προσελκύοντας τους επίδοξους “στρατηγούς” με μεγάλες δόσεις ρεαλισμού. Κατά κύριο λόγο διαδραματίζεται στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και παρόλο που η εποχή αυτή είναι κορεσμένη, καταφέρνει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον αφού σας επιτρέπει να βιώσετε τα γεγονότα από όλες τις πλευρές των εμπλεκόμενων στον πόλεμο.

Έπειτα από την μεγάλη απήχηση που είχε το αρχικό Men of War δεν άργησαν να έρθουν και τα expansions. Όλα τους είναι μέρος της Men of War: Ultimate Collection με την οποία θα ασχοληθούμε στο παρόν review. Πρόκειται για τα Men of War: Assault Squad, Men of War: Vietnam και Men of War: Condemned Heroes. Με τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο να είναι τόσο πλούσιος σε γεγονότα τα expansions εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο μεταφέροντας σας σε διαφορετικά μέτωπα και ριψοκίνδυνες αποστολές. Εξαίρεση αποτελεί το Vietnam το οποίο ανανεώνει την θεματολογία της σειράς. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι επιπλέον προσφέρουν και κατά πόσο αξίζει να τα ενσωματώσετε στη συλλογή σας.

Αφανείς ήρωες της ιστορίας
Το Men of War: Vietnam αποτελείται από δύο single player campaigns. Στο πρώτο μέρος αναλαμβάνετε την πλευρά του Βόρειου Βιετνάμ κι έχετε υπό τον έλεγχο σας δύο στρατιώτες Βιετκόνγκ και δύο του Σοβιετικού στρατού. Κύριος σκοπός σας είναι να καταφέρετε να φτάσετε στο Βόρειο Βιετνάμ περνώντας μέσα από τις εχθρικές γραμμές. Στο δεύτερο μέρος του Campaign έχετε τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες με τον καθένα να αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα. Το σενάριο είναι ιδιαίτερα φτωχό καθώς πέρα από μερικά cutscenes πριν από κάθε αποστολή, περνάμε γρήγορα στο κομμάτι της τακτικής.


Το Men of War: Condemned Heroes ασχολείται με το Σοβιετικό τάγμα των “τιμωρημένων” το οποίο δημιουργήθηκε επί Στάλιν. Οι τιμωρημένοι πρώην αξιωματικοί του Σοβιετικού στρατού υπηρετούν σαν τους κατώτατους σε ιεραρχία στρατιώτες παίρνοντας μέρος στις πιο επικίνδυνες αποστολές με στόχο να επανορθώσουν για τα εγκλήματα ή την ανικανότητά τους. Αν κι αυτό το τάγμα περιβάλλεται από πολλούς μύθους, το Condemned Heroes αναλαμβάνει να μας πει την αλήθεια σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μελών που έχουν επιζήσει. Στο κεντρικό μενού επιλογών υπάρχει η επιλογή Historical Reference στην οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ιστορικό υπόβαθρο. Όπως γίνεται με το Vietnam έτσι κι εδώ δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο δείγμα πλοκής μιας και μεταφερόμαστε κατευθείαν στο πεδίο της μάχης.

Στο Men of War: Assault Squad δεν υπάρχει σενάριο αφού το παιχνίδι επικεντρώνεται κυρίως στο Multiplayer στοιχείο. Σε αντίθεση με το αρχικό μέρος της σειράς, το οποίο περιείχε μία υποτυπώδη ιστορία, τα expansions δεν προτείνονται για όσους ψάχνουν βαθύ σενάριο με ανατροπές, αγωνία και συναισθηματισμούς. Αναλώνονται στην μετάδοση μίας ρεαλιστικής ατμόσφαιρας πολέμου την οποία βιώνετε σχεδόν αποκλειστικά μέσα από το gameplay και η όλη πλοκή συμβαίνει real- time σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα. Παρόλα αυτά πολλές φορές σας δίνεται η αίσθηση του άθλου, ιδιαίτερα κατά τις απαιτητικές αποστολές, κάνοντάς σας να νιώσετε έστω και λίγο τις δυσκολίες που πέρασαν οι στρατιώτες της εποχής.

Από την αρχή στα δύσκολα
Στο Men of War: Vietnam ξεκινάτε με το campaign που αφορά το βόρειο Βιετνάμ. Οι τέσσερις στρατιώτες που αναφέραμε πιο πάνω είναι οι μόνοι επιζώντες από ένα κομβόι οχημάτων που διαλύθηκε από Αμερικανικό ελικόπτερο. Αρχικός σας στόχος είναι η εξουδετέρωση των πεζικάριων που καταφθάνουν για να αποτελειώσουν τους όποιους επιζώντες. Τελικά θα πρέπει να διεισδύσετε στην βάση του εχθρού προς αναζήτηση κάποιου οχήματος αφού η απόσταση που πρέπει να διανύσετε είναι μεγάλη για πεζοπορία. Στο Condemned Heroes από την άλλη η εισαγωγή σας είναι πιο άμεση καθώς αναλαμβάνετε απευθείας μία από τις λεγόμενες “επικίνδυνες αποστολές”, κατά την οποία πρέπει να καταλαμβάνετε τις θέσεις του εχθρού στα χαρακώματα με όσους στρατιώτες έχετε διαθέσιμους.

Το Assault Squad αρχίζει με το Skirmish campaign των αμερικανών με τους οποίους κάνετε απόβαση σε παραλία κι αφού την “καθαρίσετε” από εχθρούς πρέπει να καταλάβετε κάποια στρατηγικά σημεία. Και τα τρία expansions έχουν την δυσκολία τους με αυτή του Vietnam να ξεχωρίζει καθώς έχετε να αντιμετωπίσετε έναν ολόκληρο στρατό με μόλις τέσσερις άντρες σε μία κατά κύριο λόγο stealth αποστολή. Η σειρά Men of War έχει όλα τα στοιχεία ενός real time strategy χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτά αφού περιέχει πολλά στοιχεία micromanagement και direct control της κάθε μονάδας που ελέγχετε. Επίσης δεν υπάρχει κάποιο tutorial ώστε να μπορέσετε να εξοικειωθείτε με τα controls κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την είσοδο στους μη μυημένους.

Ο επιμένων νικά
Κάθε expansion διαθέτει στοιχεία προερχόμενα από το αρχικό game, αλλά σε βελτιωμένη μορφή, κάτι που κάνει το gameplay ελαφρώς βαθύτερο. Η σειρά επιβραβεύει τους υπομονετικούς καθώς οι αποστολές θέλουν αρκετή ώρα να ολοκληρωθούν κι απαιτούν από εσάς προσοχή στην λεπτομέρεια. Τα λάθη πληρώνονται ακριβά και στην περίπτωση που δεν έχετε προνοήσει κάνοντας συχνά save θα πρέπει να ξεκινήσετε μία μακροσκελή αποστολή από την αρχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σας δίνεται η δυνατότητα να βιώσετε τον πόλεμο από την μεριά όλων των εμπλεκόμενων με εξαίρεση το Condemned Heroes. Ειδικά στο Assault Squad μπορείτε να επιλέξετε Αμερικανούς, Γερμανούς, Σοβιετικούς, Βρετανούς και Ιάπωνες, με κάθε έναν στρατό να έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και αποκλειστικές ειδικές μονάδες.

Οι αποστολές χωρίζονται χονδρικά σε κατηγορίες κι έχουν πρωτεύοντες και δευτερεύοντες στόχους. Σε πολλές αποστολές θα κληθείτε να καταλάβετε την βάση του εχθρού κυρίως μέσω στρατηγικών σημείων και σε άλλες να αμυνθείτε προστατεύοντας την δική σας βάση από κύματα εχθρών. Την μεγαλύτερη όμως δυσκολία την έχουν αυτές που απαιτούν stealth αφού είναι εξαιρετικά δύσκολες και θυμίζουν αρκετά το gameplay της γνωστής σειράς Commando. Οι παραπάνω κατηγορίες συνδυάζονται συχνά μεταξύ τους καθώς σε πολλές αποστολές θα πρέπει να καταλάβετε μία βάση κι έπειτα να την υπερασπιστείτε. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι ειδικά στα πρόσφατα Assault Squad και Condemned Heroes καταντούν σύντομα επαναλαμβανόμενες.

Το micromanagement αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι αφού ανεβάζει κατά πολύ τον ρεαλισμό αλλά στην τελική κάνει την εμπειρία περισσότερο δύσκολη και χρονοβόρα. Με το direct control σας δίνεται η δυνατότητα να ελέγχετε χειροκίνητα μία μονάδα όταν οι καταστάσεις απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια. Βέβαια τα πράγματα δυσκολεύουν όταν χρειάζεται να έχετε το νου σας σε παραπάνω από ένα σημεία του χάρτη καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγχετε τις πράξεις των μονάδων σας και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείτε το direct control. Το πρόβλημα επιλύεται μέσω της παραμετροποίησης του game speed το οποίο διαθέτει πέντε επίπεδα, από πολύ αργό έως πολύ γρήγορο. Έτσι προλαβαίνετε να δώσετε πολλές εντολές σε σύντομο χρονικό διάστημα κι από την άλλη να επιταχύνετε τα σημεία που σας θέλουν να περιμένετε.

Όπλα και οχήματα
Στα όπλα υπάρχει μεγάλη ποικιλία αφού σας προσφέρονται από περίστροφα ως αντιαρματικά. Είναι εξακριβωμένο πως τα περισσότερα από αυτά είναι πραγματικά μοντέλα καθώς οι developers θέλησαν να σας δώσουν μία αυθεντική αίσθηση. Σε πολλές αποστολές ξεκινάτε με χαρακτήρες οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα όπλα και αντικείμενα στο inventory υποδεικνύοντας ότι έχουν διαφορετική εκπαίδευση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε άλλο όπλο.

Ξεχωρίζει ο ρόλος του sniper καθώς είναι (σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις) ιδιαίτερα χρήσιμος και θα σας βοηθήσει πολύ ο έλεγχός του με direct control μιας και βγάζει εκτός μάχης τους εχθρούς από μεγάλη απόσταση. Κάθε μονάδα έχει συγκεκριμένο αριθμό πυρομαχικών τα οποία πρέπει να ανανεώνετε συνήθως από πτώματα. Όπως είναι φυσικό στο Vietnam τα όπλα είναι πιο σύγχρονα αφού εκτυλίσσεται κάποιες δεκαετίες αργότερα από τα υπόλοιπα της σειράς.

Το μεγάλο επίπεδο του ρεαλισμού θα αποθαρρύνει πολλούς, ενώ άλλους θα τους πωρώσει.

Επίσης μεγάλη ποικιλία και αυθεντικότητα διακρίνεται στα διαφόρων ειδών οχήματα και κανόνια. Αυτά μπορεί να είναι από φορτηγά, τζιπ, τανκς ως και αντιαεροπορικά κανόνια. Ο σωστός χειρισμός τους πολλές φορές μπορεί να είναι καθοριστικός για μία μάχη, όπως και η απώλειά τους. Τα τανκς μπορούν να περάσουν κυριολεκτικά πάνω από οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο τους, ενώ είναι λίγες οι φορές που θα κολλήσουν στο περιβάλλον. Εκτός από οχήματα ξηράς στο Vietnam υπάρχουν και βάρκες με τις οποίες διασχίζετε τα ποτάμια της ζούγκλας. Αξίζει να σημειωθεί πως το κάθε όχημα, όπλο ή κανόνι έχει ξεχωριστή εμβέλεια, κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ώστε να μπορείτε να χτυπήσετε τον εχθρό χωρίς να μπορεί να κάνει το ίδιο σε εσάς.

Πυρ και κίνηση
Οι στρατιώτες σας είναι ικανοί να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον που τους παρέχει κρυψώνες και κάλυψη από πυρά. Η σωστή τοποθέτηση είναι ύψιστης σημασίας και πολλές φορές εφαρμόζεται το γνωστό “πυρ και κίνηση” αφού μπορείτε να τοποθετήσετε κάποιους στρατιώτες για κάλυψη με πυρά ενώ άλλοι θα πλησιάζουν τον εχθρό. Οι κρυψώνες συνήθως παρέχονται από την βλάστηση του περιβάλλοντος και αποτελούν σημαντικό παράγοντα των stealth αποστολών. Επιπλέον ο κάθε ένας στρατιώτης έχει διάφορους αυτοματισμούς που μπορείτε να ρυθμίσετε ανάλογα με την εκάστοτε προσέγγιση που θέλετε να ακολουθήσετε. Κάποιοι από αυτούς είναι η ρύθμιση του πότε κι αν θα πυροβολήσουν, οι στάσεις μάχης και το αν θα κινούνται από μόνοι τους ανάλογα με την περίσταση.

Επιπλέον υπάρχουν επιλογές όπως healing, τοποθέτηση ναρκών, επισκευή οχήματος, ακόμη και χτυπήματα με τα χέρια αν αποδειχθεί αναγκαίο. Το A.I. θα μπορούσε να είναι καλύτερο χωρίς όμως να απογοητεύει, ενώ το pathfinding είναι κακό με τους στρατιώτες να επιλέγουν πάντα την μικρότερη διαδρομή ανεξάρτητα της επικινδυνότητας. Αυτό διορθώνεται μερικώς από την χρήση waypoints που μας επιτρέπουν να καθορίσουμε την πορεία που θα ακολουθήσουν οι μονάδες που έχουμε επιλεγμένες. Πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι ο τακτικός χάρτης ο οποίος είναι λεπτομερέστατος και σας δίνει την δυνατότητα να μεταβαίνετε σε διαφορετικά μέρη πολύ γρήγορα αλλά και να ελέγχετε τις κινήσεις των εχθρών.

Γενικά το gameplay χαρακτηρίζεται από απαράμιλλο ρεαλισμό ο οποίος φτάνει στα όρια του εξομοιωτή. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι αποθαρρυντικός παράγοντας για πολλούς αφού η δυσκολία ανεβαίνει στα ύψη ακόμη και στο easy. Οι αποστολές ξεκινούν με την ανάλυση της τακτικής την οποία δεν είστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσετε αφού μπορείτε να εφαρμόσετε δική σας. Αυτό όμως καμιά φορά αποτελεί ψευδαίσθηση καθώς σε κάποιες αποστολές οι τρόποι δράσης είναι περιορισμένοι. Αρκετές είναι οι φορές που το gameplay καταντάει επαναλαμβανόμενο αφού θα έχετε να αντιμετωπίσετε παρόμοιες καταστάσεις, κάτι που κάνει την εμπειρία λίγο μονότονη.

Online με…αίτηση
Τα Vietnam και Condemned Heroes είναι οι αδύναμοι κρίκοι όσον αφορά το multiplayer καθώς έχουν πολύ λίγα modes, με το Condemned Heroes να μην έχει ούτε καν το co-op στοιχείο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα βρείτε πολλά άτομα online κι έτσι οι μόνες σας επιλογές καταλήγουν είτε στο co-op είτε στο LAN, οπότε θα ήταν φρόνιμο να έχετε και κάποιον φίλο να σας ακολουθήσει. Το Assault Squad από την άλλη είναι πλήρως επικεντρωμένο στην multiplayer εμπειρία και περιέχει πολλά multiplayer modes. Εκεί θα βρείτε και τους περισσότερους online παίκτες αλλά για να κάνετε join σε κάποιο game θα πρέπει να έχετε κάνει εγκατάσταση τα τελευταία updates ή το αντίστοιχο mod, αν είναι απαραίτητο.

Το Condemned Heroes έχει δύο multiplayer επιλογές. Στο Capture the flag θα πρέπει να κατακτήσετε περισσότερες αμυντικές ζώνες με σημαίες από ότι η αντίπαλη ομάδα και στο Victory flag δύο ομάδες ανταγωνίζονται για την κατάληψη μίας και μόνο σημαίας. Το Vietnam περιέχει σαν επιλογή μόνο το Victory flag αλλά περιλαμβάνει και co-op για τις single-player αποστολές. Στο Assault Squad μπορείτε να παίξετε σε co-op και τις 15 αποστολές του Skirmish ενώ υπάρχουν κι επιπλέον τέσσερις online multiplayer επιλογές. Στο Assault Zones νικάει η ομάδα που κατέχει τις περισσότερες σημαίες, στο Day of Victory δύο ομάδες ανταγωνίζονται για μία και μόνο σημαία, στο Combat η νίκη καθορίζεται από τους πόντους που μαζεύετε με κάθε kill και τέλος το Frontlines χωρίζεται σε δύο γύρους, η μία ομάδα επιτίθεται και η άλλη αμύνεται με τους ρόλους να αντιστρέφονται στον επόμενο γύρο.

Η multiplayer εμπειρία των expansions του Men of War χρήζει ιδιαίτερης δυσκολίας αφού δεν έχετε την δυνατότητα παραμετροποίησης του game speed. Οι παίκτες που θα συναντήσετε είναι κατά την πλειοψηφία τους έμπειροι και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από μέρους σας για να φτάσετε τους καλύτερους. Το co-op είναι μία ευχάριστη εμπειρία και μπορείτε να μάθετε πολλά για τις single-player αποστολές. Γενικά το multiplayer ανεβάζει κατά πολύ την αντοχή στον χρόνο για όσους έχουν την φιλοδοξία αλλά και την υπομονή να γίνουν οι απόλυτοι στρατηγοί.

Η καταστροφή σε όλο της το μεγαλείο
Τα γραφικά των expansions είναι σαφώς βελτιωμένα κάτι που ανεβάζει τις απαιτήσεις σε hardware και ίσως αναγκαστείτε να κατεβάσετε λίγο τις επιδόσεις για να έχετε μία ομαλή εμπειρία. Οι περιβάλλοντες χώροι του Vietnam κλέβουν την παράσταση με το στοιχείο της ζούγκλας να κυριαρχεί παντού γύρω σας. Σε αυτό τον τομέα το Condemned Heroes δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο στο μάτι αφού χαρακτηρίζεται από μουντά χρώματα και όμοια μεταξύ τους περιβάλλοντα. Tα textures είναι ικανοποιητικά και στα τρία expansions και τα εφέ των εκρήξεων και πυροβολισμών είναι αρκετά ρεαλιστικά. Τα animations των στρατιωτών δεν είναι εντυπωσιακά αλλά κάνουν την δουλειά τους.

Εκεί που η σειρά ξεχωρίζει πραγματικά είναι το μεγάλο επίπεδο καταστροφής που μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον. Δεν είναι πολλά τα games που μπορείτε να ισοπεδώσετε εξ ολοκλήρου ένα ολόκληρο χωριό. Οι βόμβες και τα τανκς είναι ικανά να αλλάξουν όλο το σκηνικό αφού μπορούν να καταστρέψουν ακόμη και την βλάστηση. Οι καταστροφές είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές αφού έχει σημασία το όπλο με το οποίο γίνεται η ζημιά αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκει τον στόχο. Για παράδειγμα αν καταφέρετε και χτυπήσετε το ντεπόζιτο ενός φορτηγού θα γίνετε μάρτυρες μίας εντυπωσιακής έκρηξης και ταυτόχρονα θα δείτε τα σώματα των στρατιωτών που επέβαιναν σε αυτό να εκσφενδονίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις.


Ηχητική μετριότητα
Η μουσική επένδυση ταιριάζει γάντι στο ύφος της σειράς αλλά μετά από μικρό χρονικό διάστημα καταντάει βαρετή κι επαναλαμβανόμενη. Το Vietnam ξεφεύγει λίγο με τους rock ’n’ roll ήχους του, αλλά και πάλι δεν θα καταφέρει να σας κρατήσει. Για καλή σας τύχη έχετε την δυνατότητα να απενεργοποιήσετε πλήρως την μουσική έτσι ώστε να ακούτε μόνο τους ήχους του πολέμου.

Τα εφέ των πυροβολισμών και των εκρήξεων είναι ρεαλιστικά και συμβάλουν θετικά στην όλη ατμόσφαιρα, όπως και οι ήχοι των οχημάτων. Στα voice-overs δεν δόθηκε η κατάλληλη προσοχή αφού εκτός του ότι δεν είναι καλά εκτελεσμένα δεν έχουν και μεγάλη ποικιλία στις ατάκες. Τουλάχιστον θα ακούσετε τον κάθε στρατιώτη να μιλάει στην γλώσσα του. Γενικά ο ήχος δεν είναι το δυνατό χαρτί της σειράς και η μετριότητά του θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Επ’ ώμου…Αρμ!
Το μόνο σίγουρο είναι πως η σειρά Men of War δεν απευθύνεται σε όλους καθώς η δυσκολία της μπορεί να αποθαρρύνει πολύ γρήγορα τους μη λάτρεις του είδους. Μαζί με το όλο πακέτο έρχεται για το κάθε expansion κι ένας editor που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τις δικές σας αποστολές. Οι modders έχουν κυριολεκτικά “αγκαλιάσει” την σειρά αφού έχουν δημιουργήσει δεκάδες σενάρια για όλα τα γούστα. Αυτό βοηθάει ακόμη περισσότερο την αντοχή στον χρόνο και ταυτόχρονα δημιουργείται μία σταθερή κοινότητα.

Το μοναδικό gameplay που προσφέρεται αλλά και ο επιπέδου simulation ρεαλισμός είναι στοιχεία που δύσκολα θα βρείτε σε άλλα games του είδους. Οι ενθουσιώδεις fans της ιστορίας έχουν ένα παραπάνω κίνητρο να ασχοληθούν αφού οι developers έκαναν πολύ καλή δουλειά στην πιστότητα της εποχής θέλοντας να σας δώσουν μία αυθεντική εμπειρία των γεγονότων που αιματοκύλησαν τον κόσμο. Όσοι από εσάς βλέπετε με ενδιαφέρον την σειρά Men of War σας προτείνεται ανεπιφύλακτα η Ultimate Collection που περιέχει το αρχικό μέρος της σειράς, τα τρία expansions, αρκετά DLC καθώς και το soundtrack όλων των παραπάνω σε mp3 format. Όλα αυτά σε τιμή που ξεκινά περίπου από τα 25 ευρώ είναι σίγουρα μια ευκαιρία για κάθε οπαδό των παιχνιδιών στρατηγικής.

Θετικά:
- Ολοκληρωμένη multiplayer εμπειρία
- Μεγάλη αντοχή στον χρόνο
- Υψηλό επίπεδο καταστροφής του περιβάλλοντος

Αρνητικά:
- Απουσία σεναρίου για το single-player mode
- Πολλές παρόμοιες αποστολές
- Γραφικά που “δείχνουν την ηλικία τους”
- Προχειροφτιαγμένο voice acting
- Η δυσκολία ορισμένων αποστολών

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7

Το strategy που παρά τις κακοτεχνίες του θα σας διασκεδάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γιώργος Κυρενές

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Dartis (Level 12) 07/01/2013 18:52
Χαίρομαι που έγινε Review για αυτό το παιχνίδι. Τα έγραψες πολύ σωστά και ιδίως εδώ: "Το μεγάλο επίπεδο του ρεαλισμού θα αποθαρρύνει πολλούς, ενώ άλλους θα τους πωρώσει." Έχω παίξει αρκετά Men of War και είχα πωρωθεί. Ο ήχος νομίζω δεν είναι τόσο κακός.
#2 krabby (Level 22) 07/01/2013 19:17
Και εγώ πέρα από τον ήχο στα γραφικά μισό με ένα βαθμό παραπάνω θα έδινα.. :-)
#3 Aliengoa (Level 23) 07/01/2013 23:08
Εγώ το είχα παίξει λίγο με το demo και μου άρεσε που το αντιαρματικό βλήμα διαπέρασε το φορτηγό και έσκασε πίσω στον τοίχο (ρεαλιστικότατο ). Επίσης, μου άρεσε και το live action στοιχείο που χειρίζεσαι μια μονάδα αλλά σαν παιχνίδι κάπως ανεξήγητα έχανε σε σχέση με το company of heroes!
#4 geokiren (Level 19) 08/01/2013 02:26
Κι εμένα μου άρεσε πολύ το game! Και οι βαθμολογίες ήχου και γραφικών προέκυψαν προσπαθώντας να είμαι αντικειμενικός. Αν έβαζα ας πούμε στα γραφικά 8 τότε τα κορυφαία σε αυτόν τον τομέα θα έπρεπε να πάρουν πάνω από 10. Τώρα όπως λέτε για μισό βαθμό πάνω μισό κάτω, ούτε συζήτηση, εξάλλου είναι και τα λογικά πλαίσια αμφιταλάντευσης . Επίσης η βαθμολογία βγαίνει συνολικά. Για παράδειγμα το Vietnam έχει καλύτερα γραφικά από το Condemned Heres, και δεν εννοώ τόσο τον τεχνικό τομέα όσο το σύνολο της παρουσίασης. Πέρα από όλα αυτά πάντως να που τα games μας μαθαίνουν και ιστορία. Το ίδιο ισχύει και για την σειρά Total War η οποία είναι ιδιαίτερα επιμορφωτική γι αυτόν που θα το ψάξει και με τα mods.
#5 Paterlazy (Level 6) 08/01/2013 06:40
Πολύ σωστό άρθρο, ο μόνος λόγος που δεν το έπαιξα είναι που απογοητεύτηκα από το μεγάλο επίπεδο ρεαλισμού.
#6 Glamorous (Level 27) 08/01/2013 13:51
Πολύ ωραίο review Γιώργο και ωραίο παιχνίδι. Οκ, καταλαβαίνω αυτό που λένε ότι ο ρεαλισμός του παιχνιδιού δεν αρέσει σε μερικούς, υπάρχουν όμως και αυτοί που θέλουν ρεαλισμό! Το Men of War απευθύνεται στους δεύτερους.
#7 rjhe (Level 22) 08/01/2013 16:52
Θα παίξω και θα σας πω αν είναι ρεαλιστικό ή όχι τα έχω φρέσκα :P
#8 Aliengoa (Level 23) 08/01/2013 16:56
Quoting rjhe:
Θα παίξω και θα σας πω αν είναι ρεαλιστικό ή όχι τα έχω φρέσκα :P


Μη μου πεις ότι βάρεσες και με M1? :P
#9 geokiren (Level 19) 09/01/2013 13:32
Quoting Aliengoa:

Μη μου πεις ότι βάρεσες και με M1? :P


Ένας φίλος μου έχει ρίξει βολή με M1 και μου είπε ότι παρόλο που είναι παλιό και θέλει προσοχή κατά το γέμισμα, είναι εξαιρετικά ευθύβολο!
#10 Aliengoa (Level 23) 09/01/2013 13:50
Quoting geokiren:
Quoting Aliengoa:

Μη μου πεις ότι βάρεσες και με M1? :P


Ένας φίλος μου έχει ρίξει βολή με M1 και μου είπε ότι παρόλο που είναι παλιό και θέλει προσοχή κατά το γέμισμα, είναι εξαιρετικά ευθύβολο!


Το έχω ακούσει και εγώ αυτό αλλά δεν έτυχε να "ρίξω" με Μ1! Το προσοχή στο γέμισμα το λες για τα δάκτυλα που πιάνονταν, ε? Ο πατέρας μου είχε ρίξει με Lee Enfield!
#11 kavoukis (Level 2) 11/01/2013 02:44
Ωραίο είναι το review αλλά έτσι όπως είδα τα video χωρίς να το έχω παίξει το game έχει φοβερή προσομοίωση ακόμη και στον ήχο. Well done!!!
#12 geokiren (Level 19) 11/01/2013 03:03
Quoting Aliengoa:
Το έχω ακούσει και εγώ αυτό αλλά δεν έτυχε να "ρίξω" με Μ1! Το προσοχή στο γέμισμα το λες για τα δάκτυλα που πιάνονταν, ε? Ο πατέρας μου είχε ρίξει με Lee Enfield!


Ναι αυτό με τα δάχτυλα εννοούσα! Μπήκα στο Wikipedia να δω για το Lee Enfield. Αρχαίο όπλο, μην μου πεις ότι ο πατέρας σου έκανε βολή στο στρατό με αυτό? Τώρα πάντως με την οικονομική κρίση σε λίγο θα δίνουν ακόντια για βολή, είναι ακριβά τα άλλα :D ;-)
Score 7
7.33 User Score
(15 votes )
User Reviews 0
Genre: Real-time strategy
Developer: Digitalmindsoft
Publisher: 1C Company
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media (210-9011900)
Players:
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Pentium 4 3.0 GHz ή AMD Athlon 64 3000+, Κάρτα Γραφικών 128ΜΒ με συμβατότητα Shader Model 3.0, Χώρος στο σκληρό δίσκο 6,5GB, Λειτουργικό σύστημα XP/Vista/7
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 29/6/2012
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
eFootball 2023   (5.0)
2.
4.
5.
6.
Overwatch 2   (6.0)
7.
Trek to Yomi   (9.0)
8.
God of War (PC)   (9.0)
9.
Stray   (8.0)
Notification