• Reviews
  • Ridge Racer Unbounbed (PS3, Xbox 360)

Ridge Racer Unbounbed (PS3, Xbox 360)

Hot
REVIEWED ON PC   PS3   Xbox 360  

Ridge Racer Unbounbed
Μετωπική σύγκρουση…Η σειρά Ridge Racer της Namco είναι μία από τις αρχαιότερες στο χώρο των racing αφού κοντεύει να κλείσει σχεδόν τα 20 χρόνια παρουσίας. Από το ντεμπούτο του Ridge Racer 7 στο PlayStation 3 και στο διάστημα που ακολούθησε, η αλήθεια είναι ότι είχαμε χάσει τα χνάρια της, καθότι εμφανιζόταν αραιά και που σε φορητές κονσόλες και κινητά τηλέφωνα, χωρίς να σημειώσει αξιόλογη επιτυχία.

Τα χρόνια πέρασαν και το Ridge Racer επανεμφανίζεται στο PS3, ενώ παράλληλα κάνει επίσημο ντεμπούτο στο Xbox 360. Με βάση τα κριτήρια της σημερινής αγοράς, το σκηνικό έχει αλλάξει και πλέον μετά το Gran Turismo και το Forza Motorsport ακολουθεί το χάος. Η Namco είχε παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο με το Rige Racer 7 και πολλοί από εσάς ίσως περιμένατε μια ανάλογη συνέχεια. Όμως, με βάση τα όσα είδαμε σε E3 και Gamescom, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική και απείχε κατά πολύ απ’ όσα είχαμε φανταστεί. Το τελικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε σχεδόν απόλυτα.


Παρότι τα arcade games είναι ευπρόσδεκτα, η τεχνολογία εξελίσσεται και η Namco δεν δείχνει να την ακολουθεί, τουλάχιστον με τους ρυθμούς που είχε κάποτε. Η Φινλανδική Bugbear Entertainment των FlatOut και του τελευταίου Sega Rally, θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί η ιδανική developer για έναν τέτοιο τίτλο. Όμως, όπως αντίστοιχα αρκετά μεταγενέστερα games της είχαν έλλειψη βάθους και δεν εξελίχθηκαν, έτσι αντίστοιχα το Ridge Racer δείχνει αδυναμίες (ειδικά στον τομέα του gameplay) που σίγουρα δεν θα περάσουν απαρατήρητες σε έναν φανατικό του είδους.

Τα modes
Οι κούρσες του Ridge Racer λαμβάνουν χώρα στο Shatter Bay, εκεί όπου έχουν μαζευτεί οι “Unbounded”, ένα γκρουπ οδηγών που -όπως μαρτυράει κι η ονομασία τους- δρουν…ανεξέλεγκτοι και χωρίς όρια στους δρόμους της πόλης, διοργανώνοντας παράνομους αγώνες ταχύτητας. Το “Shatter Bay” είναι και το βασικό mode του παιχνιδιού, το οποίο περιλαμβάνει 144 κούρσες. Το δεύτερο mode είναι το “The World” όπου μπορείτε να παίξετε online με άλλους παίκτες, είτε στις ήδη υπάρχουσες διαδρομές του παιχνιδιού, είτε δημιουργώντας δικές σας ή παίζοντας σε πόλεις άλλων χρηστών.

Τα 144 events του Shatter Bay χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες. Υπάρχουν οι κλασικές κούρσες, το drift attack που σας ζητάει να επιτύχετε συγκεκριμένο σκορ σε drift, το Time Attack όπου οδηγείτε μόνος ενάντια στο χρόνο και το Frag Attack όπου πρέπει να εξοντώσετε όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους.


Δυστυχώς για έναν ανεξήγητο λόγο, η Bugbear αποφάσισε να μην υποστηρίξει split-screen στα multiplayer modes, κάτι που είχαμε δει στο Ridge Racer 7. Αυτό είναι ότι πιο δυσάρεστο αν θέλετε να παίξετε με φίλο στην ίδια κονσόλα. Τουλάχιστον όμως θα αποζημιωθείτε στο θέμα διάρκειας, καθ’ ότι το Shatter Bay διαθέτει 144 events. Καθένα από αυτά διαρκεί γύρω στα 5 λεπτά, επομένως καλώς εχόντων των πραγμάτων έχουμε 12 ώρες gameplay, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τις αποτυχίες σας οι οποίες –όπως θα αναλύσουμε παρακάτω- δεν θα είναι λίγες.

Nitro και τσίτα γκάζια
Τα διαθέσιμα αυτοκίνητα του Ridge Racer: Unbounded έχουν ως συνήθως εικονικά ονόματα, καθ’ ότι η Namco δεν συνηθίζει να εξασφαλίζει συνεργασίες με τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε κάθε αναμέτρηση είστε συνήθως έως και 12 οδηγοί και για να περάσετε μια κούρσα επιτυχώς θα πρέπει να τερματίσετε στις τρεις πρώτες θέσεις. Όσο κερδίζετε κούρσες τόσο αποκτάτε xp, ανεβαίνετε rank και ξεκλειδώνετε νέα οχήματα. Τα καλά χρηματικά έπαθλα και xp σας δίνονται εφόσον τερματίσετε επιτυχώς στις τρεις πρώτες θέσεις ενός αγώνα.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον μέσο gamer είναι ο χειρισμός του παιχνιδιού. Μπορεί η ανταπόκριση στις κινήσεις σας να είναι άριστη, όμως αυτό σπάνια ισχύει στις στροφές εκεί όπου πολύ απλά, ότι όχημα κι αν έχετε αυτό στρίβει…ελάχιστα! Αυτό θα σας αναγκάσει να στρίψετε πολύ πιο πριν και να χρησιμοποιήσετε drift (με το κουμπί Ο), κάτι που απαιτεί ιδιαίτερο συγχρονισμό. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε drift, τόσο πιο γρήγορα αυξάνει η μπάρα του nitro. Μόλις αυτή γεμίσει σας δίνονται 1-2 nitro για να τα χρησιμοποιήσετε και να διαλύσετε τους αντιπάλους σας.


Η μόνη δικαιοδοσία που έχετε πάνω στα αυτοκίνητά σας είναι ότι μπορείτε να τους ορίσετε το χρώμα, κάτι που ενίοτε εμπεριέχει περιορισμούς ανάλογα με το μοντέλο (λες και έχουμε να κάνουμε με επώνυμες μάρκες!). Πέραν αυτού, δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να εξάπτει το ενδιαφέρον σας όσον αφορά στα customizations. Κάθε αυτοκίνητο είναι αυτό που είναι και δεν δέχεται upgrades. Επιπλέον, κάθε δοκιμασία σας περιορίζει σε συγκεκριμένου τύπου οχήματα, τα οποία ξεκλειδώνονται αυτόματα αρκεί να έχετε το ανάλογο level.

Ridge Racer…Unbalanced!
Το A.I. είναι το δυνατό σημείο του Ridge Racer: Unbounded. Πολλές φορές θα δεχθείτε παρενοχλήσεις στην άσφαλτο, οι οποίες θα σας βγάλουν εκτός δρόμου ή θα φέρνουν σβούρες το όχημά σας, κάνοντάς σας να χάσετε πολύτιμα δευτερόλεπτα. Οι αντίπαλοί σας χρησιμοποιούν μέχρι και nitro για να σας καταστρέψουν ολοσχερώς, ανατινάσσοντας το αυτοκίνητο κυριολεκτικά πίσω απ’ την πλάτη σας. Όλα αυτά είναι ασυνήθιστα, αλλά σαφώς καλύτερα απ’ το να βλέπουμε οδηγούς-ρομπότ που ακολουθούν μια στάνταρ διαδρομή, όπως συμβαίνει σε άλλα racing games (ακόμα και στο Gran Turismo 5). Κάθε αυτοκίνητο διαθέτει πέντε stats, τα Speed (μέγιστη ταχύτητα), Acceleration (επιτάχυνση), Handling (χειρισμός), Strength (δύναμη) και Drifting. Το Strength καθορίζει την δύναμη του οχήματός σας στις συγκρούσεις, ενώ το Drifting το πόσο καλά θα κάνετε drift χωρίς να παρεκτραπείτε.

Τόσες συγκρούσεις ούτε στο MotorStorm δεν είχαμε!

Το nitro είναι ένα φονικό όπλο που χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε οδηγό και μάλιστα με πολύ άδικο τρόπο. Όπως για παράδειγμα στη γραμμή εκκίνησης, τη στιγμή που η δική σας μπάρα δεν θα έχει προλάβει να γεμίσει στο μισό. Η CPU δεν αρκείται μόνο σε αυτό, αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να έρθει από πίσω σας και να σας διαλύσει όπως κι εσείς, κάτι που θα σας κοστίσει σίγουρα μια θέση στην τριάδα αν σας συμβεί στον τελευταίο γύρο (και…guess what, συνήθως συμβαίνει τότε!) Σε όλα αυτά προσθέστε και το ότι οι αντίπαλοί σας επανέρχονται στο δρόμο ταχύτερα από εσάς κι αντιλαμβάνεστε ότι οι developers είναι ικανοί να σας φτάσουν στα όριά σας.

Την παραπάνω δυσκολία για τους αγώνες ταχύτητας, αυξήστε την x2 κι έχετε το drift attack. Σε αυτό το είδος κούρσας, δίνετε μόνος σας μια άνιση μάχη με το χρόνο, προσπαθώντας μάταια να επιτύχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σκορ σε drifts. Όσο driftάρετε, τόσο αποκτάτε επιπλέον δευτερόλεπτα, μέχρι φυσικά ο χρόνος να εξαντληθεί και εν τέλει να ανακαλύψετε ότι τελικά θα πρέπει να μοχθήσετε πολύ μέχρι οι επιδόσεις σας να φτάσουν σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις. Το time attack mode είναι λίγο πιο βατό, αρκεί να είστε αλάνθαστοι, ενώ το frag attack είναι εύκολο μόνο αν οδηγείτε βαρύ όχημα με μεγάλο strength.Το νέο Ridge Racer δύσκολα μπορεί να συγκινήσει τον μέσο gamer. Η engine του είναι τελείως unbalanced και τα στοιχεία του gameplay που κάποτε ήταν «όπλα», τώρα γίνονται ωρολογιακές βόμβες στα χέρια των developers. Καταρχήν υπάρχει το bug του collision detection, που είναι ίσως το μεγαλύτερο σφάλμα της μηχανής, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις συγκρούσεων, τα αυτοκίνητα ενώνονται μεταξύ τους και συμπορεύονται, με έναν αρκετά ιδιόμορφο τρόπο. Έπειτα, η χρήση του nitro για να διαλύετε άλλα οχήματα είναι θετική, όμως τα διάσπαρτα σημεία κάθε πίστας που ζητούν να περάσετε (προαιρετικά) μέσα από κτίρια έχουν τελείως ξεκάρφωτο ρόλο. Απ’ τη μία σας προσθέτουν xp, απ’ την άλλη αν το nitro σας τελειώσει έστω ένα μέτρο πριν τον τοίχο ή έχετε όχημα με αδύναμο nitro (κάτι που δεν γνωρίζετε εξ αρχής), τότε θα καταλήξετε να φάτε τα μούτρα σας και –στις περισσότερες περιπτώσεις- να χρειαστεί να επαναλάβετε την κούρσα απ’ την αρχή.

Στο δικό σας κόσμο
Με το The World έχετε πρόσβαση στο multiplayer mode του παιχνιδιού, όπου λαμβάνετε μέρος σε αγώνες με έως και οκτώ ταυτόχρονους παίκτες. Οι αγώνες αυτοί διεξάγονται μία κι έξω ή σε online events, τα οποία έχουν μια προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης. Το πρόβλημα γενικά είναι ότι οι servers έχουν ελάχιστους παίκτες και στις δύο κονσόλες. Αυτό απ’ τη μία σας καθυστερεί μέχρι να βρείτε αντίπαλο, απ’ την άλλη σας προσφέρει χαμηλό ping, άρα απειροελάχιστο lag.


Βασική καινοτομία του παιχνιδιού είναι ο level editor, με τον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας κούρσα, ορίζοντας την γραμμή αφετηρίας, την ακριβή διαδρομή, τα αντικείμενα που θα τοποθετήσετε, μέχρι και την κλίση του δρόμου. Είναι πολύ απλός στη χρήση και σας επιτρέπει να μοιραστείτε την δημιουργία σας online και να παίξετε σε αυτήν μαζί με τους φίλους σας ή με άλλους χρήστες. Πέρα από εσάς θα διαπιστώσετε ότι χιλιάδες άλλοι παίκτες έχουν δημιουργήσει ένα σωρό πόλεις, ορισμένες απ’ τις οποίες ευελπιστούν να μιμηθούν τις πραγματικές. Δεν λείπουν βέβαια και τα έκτροπα, όπως το ασταθές cropping, που μπορεί για παράδειγμα να «βουλιάξει» μια νταλίκα μέσα στο οδόστρωμα, να ενώσει δύο δρόμους τον έναν μέσα στον άλλο κ.ο.κ. Όλα αυτά δεν θα τα δείτε μόνο στον editor αλλά και στους αγώνες, ενώ οδηγείτε!

Άναψε το nitro
Η απεικόνιση των αυτοκινήτων στο Ridge Racer: Unbounded θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά συμπαθητική. Το περιβάλλον γύρω σας υποφέρει από μέτριο anti-aliasing, κυρίως όμως δεν διαθέτει την απαιτούμενη ποικιλία σχεδιασμού, με αποτέλεσμα ακόμα και δύο διαφορετικές μεταξύ τους διαδρομές, να έχουν ομοιότητες. Συν τις άλλοις, το μοντέλο καταστροφής των οχημάτων δεν έχει παρά ελάχιστες κλίμακες, σε βαθμό που να μην αντιλαμβάνεστε κάθε φορά το μέγεθος της ζημιάς που έχετε πάθει. H Bugbear κατέβασε μέχρι και τα shadows, με σκοπό να επιτευχθεί ένα όσο το δυνατόν σταθερότερο frame rate, κάτι που ομολογουμένως πέτυχε.


Τα ηχητικά εφέ παρουσιάζουν δυστυχώς μικρή ποικιλία, με πολλές απ’ τις μηχανές των αυτοκινήτων να είναι ίδιες (άλλωστε δεν πρόκειται για πραγματικά οπότε…“who cares”). Όσο για την μουσική υπόκρουση, απαρτίζεται κυρίως από κομμάτια της ηλεκτρονικής μουσικής που μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι ταιριάζουν στο κλίμα της σειράς, τουλάχιστον για όσους τα ακούνε.

Βήματα προς τα πίσω
Οι απαιτήσεις μας απ’ το Ridge Racer: Unbounbed ήταν σαφώς μεγαλύτερες από αυτό που είδαμε. Η διαρκής έλλειψη επώνυμων οχημάτων και οι ανισορροπίες στο gameplay δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Το μοντέλο “Εδώ έχω το Single-Player mode κι εδώ το Online, πάρτα και παίξτα” καταρρίπτεται μονίμως μετά τον αρχικό ενθουσιασμό των χρηστών, τόσο στο Need for Speed: Hot Pursuit, όσο (ακόμη περισσότερο) στον νέο τίτλο της Namco. Κατά συνέπεια, το να μένεις στάσιμος στην ίδια συνταγή όλα αυτά τα χρόνια, δε σημαίνει ότι το πείραμα θα συνεχίσει να πετυχαίνει.

Θετικά:
- Ισχυρό A.I. (σε σημείο εκνευρισμού)
- Δυνατότητα δημιουργίας δικού σας level
- Μεγάλο σε διάρκεια Single-Player mode

Αρνητικά:
- Ασταθής χειρισμός
- Επαναλαμβανόμενες κούρσες
- Ελλειπή shadows
- Δεν υποστηρίζει split-screen
- Άδειοι servers
- Απουσία πραγματικών οχημάτων
- Δύσκολο σε βαθμό αδικίας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 4.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.3

Arcade racing…για πολύ γερά νεύρα!

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Tas13 (Level 14) 26/04/2012 03:59
Μόλις τελείωσα την ανάγνωση και ομολογώ ότι δυσαρεστήθηκα. Μετά το Ridge Racer 7 περίμενα κάτι καλύτερο από αυτό. Η Namco δεν βλέπω να μπορεί να φτιάξει σήμερα κάτι καλό αν εξαιρεσεις τα Tekken που είναι σταθερή αξία.
Score 6.3
6.25 User Score
(20 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Bugbear Entertainment
Publisher: Namco Bandai Games
Διάθεση: Namco Bandai Hellas (210-6018800)
Players:
Requirements: 2GB RAM, Intel Core 2 Duo στα 2.6Ghz ή AMD Athlon 64 X2 5400+, Κάρτα γραφικών 512MB, Σκληρός δίσκος 3GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 30/3/2012
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
7
Castlevania   (8.5)
8
F1 2021   (8.4)
10
Psychonauts 2   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

Notification