Dead Island

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PC   PS3   Xbox 360  

Διακοπές με τα ζόμπι!

Zombies. Στο άκουσμα αυτής της λέξης όλοι μας ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Τα παιχνίδια με θέμα τα ζόμπι έχουν γίνει πλέον μόδα. Μετά το Resident Evil και το Silent Hill, ακολούθησε το Left 4 Dead, πιο πρόσφατα το Dead Nation κι ένα σωρό άλλα. Κοινώς, σχεδόν κάθε publisher τείνει πλέον να έχει στις κυκλοφορίες του από ένα παιχνίδι με ζόμπι.

Όλα τα πιθανά σενάρια τα είχαμε δει. Ζόμπι στην πόλη, ζόμπι στους αγρούς, ζόμπι στα εργοστάσια. Τώρα λοιπόν η Techland, δημιουργός του Call of Juarez, αποφάσισε να μας παρουσιάσει τα ζόμπι...στις διακοπές. Ταυτόχρονα, ανέβασε το επίπεδο βίας στα υψηλότερο σκαλοπάτι ever.Σενάριο
Βρισκόμαστε στο εικονικό νησί Banoi, το οποίο υποτίθεται ότι βρίσκεται κοντά στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα. Ο πρωταγωνιστής μας γίνεται «γκολ» από τα ποτά και την επόμενη μέρα ξυπνάει στο δωμάτιό του, στο ξενοδοχείο Palms Resort Hotel. Ανοίγοντας την πόρτα του όμως, βλέπει ένα σωρό πτώματα κι αρχίζει να ψιλιάζεται ότι κάτι τρέχει. Ώσπου ξαφνικά ανακαλύπτει ότι το νησί έχει δεχθεί επίθεση…από ζόμπι, μεταλλάσσοντας ταυτόχρονα και τους παραθεριστές!

Όπου “ο πρωταγωνιστής” βάλτε στο μυαλό σας τέσσερα άτομα. Τον Logan, την Purna, την Xian Mei και τον Sam B. Αν παίξετε το campaign μόνος σας, τότε στο ξεκίνημα διαλέγετε έναν από αυτούς. Τα τέσσερα παιδιά είναι όλοι τους “badass” τυπάδες, οι οποίοι κατά έναν περίεργο λόγο δεν μπορούν να προσβληθούν από τον ιό τον ζόμπι. Γι’ αυτό και οι υπόλοιποι επιζήσαντες τους αναθέτουν τις αποστολές, τις οποίες και θα πρέπει να εκπληρώσουν μόνοι. Ή με παρέα τέλος πάντων, αν αποφασίσετε να το γυρίσετε στο Co-Op.

Πέρα από τον αγώνα που δίνετε για την επιβίωση, θα πρέπει ως ήρωες να ανοίξετε τον δρόμο για τους (μη μολυσμένους) συμπολίτες σας, ώστε να καταφέρετε επιτέλους να αποδράσετε από το νησί.


Χαρακτήρες
Κάθε ήρωας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Καταρχήν τα μόνα τρία στατιστικά τους είναι το Health (το σύνολο των hitpoints τους), το Speed και το Stamina. Η αντοχή σας καταναλώνεται όποτε χτυπάτε κάποιον ή όποτε τρέχετε, συνεπώς θα πρέπει να κάνετε λογική χρήση της, ιδιαίτερα στα πρώτα levels όπου και τελειώνει γρήγορα.

Ο Logan ειδικεύεται στην ρίψη μαχαιριών και η Purna στα πιστόλια. Αμφότεροι έχουν από 100 πόντους σε Health και Speed, με την Purna να είναι λίγο καλύτερη στο Stamina (90 έναντι 80). Η Xia Mei έχει μεγαλύτερη αντοχή διότι ειδικεύεται στα κοφτερά όπλα (δηλαδή μαχαίρια αλλά σε melee επίπεδο) και τέλος ο Sam B είναι ο “tank” της υπόθεσης, καθώς είναι ο ιδανικός για melee όπλα και διαθέτει περισσότερο Health από τους άλλους.

Αποστολές
Για να έχει ένα νόημα το όλο concept και να μην τρέχετε αμέριμνοι αριστερά και δεξιά σκοτώνοντας ότι βρείτε, υπάρχουν τα πατροπαράδοτα quests. Κύριο quest σας είναι συνεργαζόμενοι με τους υπόλοιπους να φύγετε από το νησί μία και καλή. Σε αυτό το κύριο quest εμπλέκονται οι (και καλά) ηγέτες των επιζώντων. Αρχικά ο ναυαγοσώστης της ακτής, αργότερα ένας χειριστής ασυρμάτου, κάθε ηγέτης ομάδας έχει τον ρόλο του.


Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν και προαιρετικά quests, που σας ζητούν οι υπόλοιποι πολίτες. Κάποια από αυτά ακούγονται σημαντικά, του στυλ “Είμαι γιατρός, φέρε μου φάρμακα” ή “Σώσε την κοπέλα μου”, άλλα όμως είναι εντελώς γελοία, όπως το “Φέρε μου 5 μπουκάλια ουίσκι για να πιω”. Σε κάθε περίπτωση, όλα τους σας δείχνουν τον βαθμό δυσκολίας τους και το xp που θα κερδίσετε. Αν λοιπόν σας ευχαριστεί, μπορείτε να τα αναλάβετε και να επεκτείνετε το gameplay time. Γιατί άλλωστε αφού το πληρώσατε το τιμημένο, τουλάχιστον ας το ευχαριστηθείτε.

Το pathfinding είναι ότι χειρότερο έχουμε δει, καθώς ο χάρτης εμφανίζει ενδείξεις όλων των NPC που σας έδωσαν τα quests και τα σημεία που πρέπει να τα εκτελέσετε. Όταν λοιπόν θα γεμίσετε με 7-8 active quests, εκεί πραγματικά θα χάσετε την μπάλα, καθώς θα πρέπει να διαβάζετε τις περιγραφές και μετά να τσεκάρετε στον χάρτη ποιο είναι το quest που θέλετε κάθε φορά να εκτελέσετε. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο filter για να μπορείτε να δείτε μόνο το ένα από τα quests. Την διαδρομή σας θα πρέπει δυστυχώς να την ορίζετε manually, βάζοντας μία ένδειξη στο χάρτη για το σημείο που θέλετε να μεταβείτε, ανάλογα πάντα με το σημείο της αποστολής.

Λουτρό αίματος
Από την πρώτη στιγμή που θα περιπλανηθείτε στην αμμουδιά του Banoi, θα καταλάβετε ότι ο κόσμος αυτός είναι αφιλόξενος όσο δεν παίρνει. Μπροστά σας θα βρείτε κάθε λογής ζόμπι τα οποία θα τρέχουν κατά πάνω σας να σας κατασπαράξουν. Όχι με την ταχύτητα του Left 4 Dead (0-100 σε 10") αλλά στο ρόλο που τους αναλογεί. Άλλωστε εδώ μιλάμε για «δευτερογενή ζόμπι», τα οποία μόλις πριν λίγες ώρες ήταν τουρίστες που παραθέριζαν, άρα βρίσκονται σε φάση που "ακόμη ψάχνονται.

Τα ζόμπι άλλοτε στέκονται εντελώς ακίνητα (σαν πρεζάκια ένα πράμα) κι άλλοτε τρώνε σάρκες από πτώματα, ενώ μπορεί επίσης απλά να κάνουν τον περίπατό τους. Όταν βέβαια σας δουν να τα πλησιάζετε, τότε αρχίζουν να τρέχουν με χαλαρό τρέξιμο κατά πάνω σας για να σας σκοτώσουν.Καθαρόαιμα First-Person RPG δεν βλέπουμε συχνά. Στα MMORPG, είχαμε έως τώρα παραστάσεις από FPS κυρίως στο Mortal Online και στο Darkfall (εν μέρει και μόνο για τα spells και το τόξο). Εδώ όμως όταν η κάμερα είναι μονίμως πρώτου προσώπου, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχετε την πλήρη αίσθηση του χώρου και των αποστάσεων. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να υπολογίσετε καλά το range κάθε όπλου, να κρατάτε ασφαλείς αποστάσεις από τα ζόμπι και να ξέρετε πότε θα τα χτυπήσετε. Κατά γενική ομολογία πάντως, όσο πιο μακριά χτυπάτε τόσο το καλύτερο για την ασφάλειά σας. Η κλωτσιά θα αποδειχθεί ότι είναι η πιο ασφαλής melee επίθεση γιατί φτάνει μακριά και κάνει stun τον εχθρό ώστε να μπορέσετε μετά να τον σακατέψετε με ότι όπλο έχετε.

Το A.I. είναι κοινό για όλα τα ζόμπι κι ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι πολύ εύκολος. Όλα τους τρέχουν μια απόσταση συγκεκριμένων μέτρων κι επιχειρούν να σας χτυπήσουν. Αν κάνετε 2-3 βήματα πίσω, θα αποφύγετε το χτύπημα και θα μπορέσετε να τα καταρρίψετε ανενόχλητοι. Η μόνη τους ελπίδα είναι η επίθεση σε ομάδες, εκεί όπου θα πρέπει να ελέγχετε τόσο τα χτυπήματά σας, όσο και το stamina σας.

Γενικά θα πρέπει να κοιτάτε πάντοτε τι γίνεται στην πλάτη σας, καθώς ανά πάσα στιγμή όλο και κάποιο ζόμπι θα ορμήξει κατά πάνω σας. Πέρα από τα χέρια τους, χρησιμοποιούν κι αυτά με τη σειρά τους όπλα ή ορμάνε για να σας δαγκώσουν, άρα εκεί θα πρέπει να πατήσετε μια σύντομη ακολουθία κουμπιών για να ξεφύγετε. Αν η ενέργειά σας κατέβει σε χαμηλά επίπεδα, τότε στα τελειώματά σας θα πέσετε κάτω, δείγμα της ρεαλιστικής προσέγγισης της Techland στο θέμα της μάχης.Όταν ένα ζόμπι ξεμείνει από health και πέσει στο έδαφος, δεν σημαίνει ότι το σκοτώσατε κι ότι είστε ασφαλείς. Η πτώση σημαίνει ότι του τελείωσε η κίτρινη μπάρα ενέργειας, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να το αποτελειώσετε, αδειάζοντάς του και την κόκκινη μπάρα. Διότι αν δεν το κάνετε, τότε θα το δείτε να σηκώνεται και να συνεχίζει τη μάχη.

Πέραν αυτού, ως RPG, το Dead Island διαθέτει κανονικά respawns. Άρα θα πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι τελειώσατε ένα quest σε μια περιοχή και μετά να φύγετε. Είναι πραγματικά ότι χειρότερο να ξεχάσετε κάτι, να γυρίσετε πίσω και μετά να πρέπει να σκοτώσετε τα ίδια ζόμπι ξανά και ξανά. Δυστυχώς, οι ενδείξεις συμβάλουν αρνητικά εδώ, καθ’ ότι δεν σας εμφανίζονται πάντοτε, για να ξέρετε σε ποιο στάδιο του quest είστε, δηλαδή αν πήρατε το αντικείμενο, αν θα πρέπει να επιστρέψετε πίσω κ.ο.κ.

Παρότι το health σας δεν κρατάει στην αρχή για πάνω από 6-7 χτυπήματα, οι βοήθειές σας είναι πολλές. Καταρχήν υπάρχουν πολλά energy drinks, σνακ και άλλα καλούδια διάσπαρτα γύρω σας, επομένως τουλάχιστον στα πρώτα σας βήματα, η αναπλήρωσή του health θα είναι παιχνιδάκι. Αργότερα, όταν θα έχετε περισσότερη άπλα σε χρήματα, θα μπορείτε να αγοράσετε ακόμα και medikits, ενώ υπάρχει πάντοτε και η λύση των μηχανημάτων που πουλάνε αναψυκτικά έναντι μόλις 5 δολαρίων.

Όπλα και Skills
Όσο σκοτώνετε τα ζόμπι αποκτάτε xp. Με το xp κάνετε level up κι αυτό σας δίνει την ευκαιρία να επιλέξετε ένα skill κάθε φορά. Τα skills χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Fury, Combat και Survival.Η κατηγορία Fury εστιάζει περισσότερο στις ικανότητες των ranged όπλων. Υπάρχουν μαχαίρια τα οποία και καρφώνετε στα ζόμπι (στη συνέχεια τα τραβάτε απ’ το πτώμα και τα ξαναχρησιμοποιείτε), αλλά στα αρχικά τους στάδια κάνουν πολύ μικρή ζημιά. Το Fury βοηθάει στο να μεγαλώσει το damage, κάτι που έχει νόημα αν κρατάτε ένα πραγματικά καλό ranged όπλο. Επίσης, επιτρέπει να χτυπήσετε περισσότερα από ένα ζόμπι με ένα μόλις χτύπημα ή να αυξήσετε το εύρος ώστε να μπορείτε να χτυπήσετε από μεγαλύτερη απόσταση. Διαθέτει επίσης το ειδικό skill “Rage”, με το οποίο όταν το Rage meter γεμίσει (σ.σ. ανεβαίνει με τα χτυπήματα) τότε μπορείτε να πετσοκόψετε τους εχθρούς σας με μαχαίρια σε ρυθμό bullet-time, κάτι πολύ χρήσιμο αν έχουν μαζευτεί αρκετοί γύρω σας.

Η κατηγορία Combat αυξάνει το durability και το damage των όπλων, μειώνει το stamina που καταναλώνετε, ενώ στο ανώτερο επίπεδό της σας δίνει δύναμη πυρός στα βαριά όπλα.

Τέλος, η κατηγορία Survival είναι άκρως σημαντική, καθώς αυξάνει όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά σας, πράγμα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου δεν θα έχετε την δυνατότητα ανεφοδιασμού. Το Boomerang skill για παράδειγμα σας επιτρέπει να πάρετε το όπλο σας πίσω. Επίσης, υπάρχουν skills που αυξάνουν το durability των όπλων, την αντοχή σας στη φωτιά, σας προσθέτουν health, σας δίνουν ταχύτερο health regeneration ή βελτιώνουν…ακόμα και το damage της κλωτσιάς σας!

Τα είδη των όπλων ποικίλουν και στις πρώτες σας αποστολές είναι καθαρά τα βασικά όπλα επιβίωσης. Θα χειριστείτε κουζινομάχαιρα, τσεκούρια, σφυριά, μπαστούνια του μπέιζμπολ, σιδερογροθιές κι άλλα τέτοια χαριτωμένα. Κάθε όπλο σας έχει τα δικά του stats, δηλαδή Damage, Force, Durability και Handling. Όταν τελειώσει το Durability, το όπλο αχρηστεύεται, συνεπώς θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην το σπάσετε, ιδιαίτερα αν θεωρείται από τα καλά. Αργότερα κι όσο προχωράτε, ο οπλισμός σας θα γίνεται πιο εξειδικευμένος, ώστε τελικά θα φτάσετε σε πιστόλια, δίκαννα, sub-machine guns και γενικά σε πιο βαριά εργαλεία.

Σε αυτό το νησί θα θέλατε σίγουρα να στείλετε τα πεθερικά σας!

Στα διάφορα «στρατηγεία» που έχουν στήσει οι επιζώντες, υπάρχουν workbenches και σε ορισμένα εξ αυτών traders. Στα workbenches μπορείτε να επισκευάσετε όλα σας τα όπλα, να τα κάνετε upgrade ή να δημιουργήσετε τα δικά σας, αρκεί να βρείτε στο διάβα σας διάφορα διάσπαρτα υλικά. Αν βρείτε καρφιά για παράδειγμα κι έχετε εκείνη την ώρα πάνω σας ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ, τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα «Nail’d μπαστούνι», που θα φέρει καρφιά και θα κάνει πολλαπλάσιο damage. Όσο για τα upgrades, πληρώνοντας το κατάλληλο αντίτιμο, αυξάνετε τα stats του όπλου σας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ότι καλύτερο. Για παράδειγμα, ένα όπλο που θα craftάρετε εσείς και που θα είναι εξ αρχής θανατηφόρο, με Upgrade στο Level 4 μπορεί να γίνει ακόμα πιο πανίσχυρο.

Οι traders που προαναφέραμε, είναι vendors στους οποίους μιλάτε και επιλέγετε ποια όπλα απ’ όσα βρήκατε θα τους πουλήσετε (έναντι πολύ χαμηλής τιμής) ή αγοράζετε έτοιμα crafted όπλα με υψηλά stats. Για τα trades χρησιμοποιούνται χρήματα, τα οποία βρίσκετε σε πτώματα, έπιπλα ή ακόμα και βαλίτσες ταξιδιωτών, οι οποίες υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το νησί.

Στο θέμα του inventory, εκεί συναντάμε έναν κύκλο, ο οποίος εμφανίζεται στο κέντρο της οθόνης όποτε τον καλέσετε κι αναλαμβάνει τον ρόλο της hotbar. Δείχνοντας την αντίστοιχη κατεύθυνση με το controller ή την ροδέλα του mouse (σε κονσόλες και PC αντίστοιχα), αλλάζετε live το όπλο που θέλετε. Αυτό σας επιτρέπει την γρήγορη εναλλαγή όπλων την ώρα της δράσης. Αντίστοιχα, αν θέλετε να αλλάξετε τα διαθέσιμα όπλα του γρήγορου inventory, υπάρχει το κλασικό μεγάλο inventory, που εμφανίζει σε μία κάθετη λίστα όσα όπλα κουβαλάτε πάνω σας.

Ταξιδάκι αναψυχής
Για την ταχύτερη μετάβασή σας από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο, υπάρχουν τα οχήματα. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι κατεστραμμένα, αλλά μπορείτε να οδηγήσετε όσα είναι σε καλή κατάσταση. Ο έλεγχος είναι πολύ άτσαλος. Στις κονσόλες με το αριστερό analog stick ελέγχετε το όχημα και με το δεξί την κάμερα. Στα PC έχουμε αντίστοιχα το keyboard για το τιμόνι και το mouse για την οπτική. Πέρα απ’ το ότι η μέθοδος αυτή είναι άβολη, οι κινήσεις σας όποτε στρίβετε δεν έχουν πάντοτε άμεση ανταπόκριση, κάτι που σημαίνει ότι οι κολώνες και οι τοίχοι πιθανόν να γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι. Τουλάχιστον, γλιτώνετε πολύτιμο χρόνο από πεζοπορίες και προσεγγίσεις ζόμπι, τα οποία τώρα θα γίνονται τροφή για τις ρόδες σας.Πέρα από τα οχήματα, άπαξ και ανακαλύψετε ένα νέο «αρχηγείο», μπορείτε μέσω ενός τοιχοκολλημένου χάρτη, να κάνετε Fast Travel από το ένα σημείο στο άλλο. Κάτι σαν το Oblivion ένα πράμα. Μόνο που αυτή η λειτουργία, άλλοτε σας τηλεμεταφέρει μέσα στο στρατηγείο που επιλέξατε, ακριβώς δίπλα στον εκάστοτε χάρτη κι άλλοτε σε κάποιο εντελώς άκυρο σημείο του, αρκετά μέτρα έξω από αυτό.

Παρότι στο ξεκίνημά του το Dead Island παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, εντούτοις από ένα σημείο κι έπειτα η εξόντωση ζόμπι καταντάει βαρετή διαδικασία. Σε αυτό δεν φταίνε τα quests (το αντίθετο μάλιστα, καθώς χαρακτηρίζονται από σημαντική ποικιλία) αλλά το γεγονός ότι δίνετε μάχη με τις ίδιες ασχημόφατσες ξανά και ξανά.

Στα περιβάλλοντα υπάρχουν ορισμένες εναλλαγές, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να είναι περισσότερες, καθώς συχνά θα αναγκάζεστε να περνάτε από τα ίδια μέρη ή να βλέπετε τοποθεσίες που μοιάζουν μεταξύ τους, όπως πισίνες, μπαρ, παραλίες με ξαπλώστρες και όλα τα συναφή. Στο θέμα του τρόμου, το παιχνίδι κερδίζει το στοίχημα στον απόλυτο βαθμό. Ειδικά μέσα σε σπίτια χωρίς ηλεκτρισμό, όπου χρησιμοποιείτε μόνο τον φακό σας, η αγωνία σας θα φτάσει στο κατακόρυφο.

Η συνολική διάρκεια ζωής του Dead Island είναι παράδειγμα προς μίμηση. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 16-20 ώρες για να ολοκληρώσετε το βασικό story, δηλαδή αν ασχοληθείτε μόνο με τα main quests, άντε και ξόφαλτσα με κάποια δευτερεύοντα, όποτε σας δίνεται η ευκαιρία. Αν ολοκληρώσετε όλα τα δευτερεύοντα (κάτι το οποίο δεν πράξαμε), αντιλαμβάνεστε ότι προστίθενται δεκάδες ακόμη ώρες gameplay. Όρεξη να ‘χετε δηλαδή! Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα του Co-Op, όπου 2-4 άτομα αναλαμβάνετε να συνεργαστείτε για τις αποστολές του παιχνιδιού κι εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο απλοποιημένα.

Feels like zombie
Το νησί Banoi έχει σχεδιαστεί ως μια εξωτική τοποθεσία, γεμάτη παραλίες, ξενοδοχεία, μπανγκαλόους και όμορφη βλάστηση. Αυτό είναι και το μόνο όμορφο στοιχείο που θα συναντήσετε, καθώς η ωμή βία του Dead Island είναι πραγματικά ανατριχιαστική.Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι προσεγμένος, ώστε να αποδίδονται άριστα τα physics της κίνησής τους. Επίσης, από την όψη του προσώπου μπορείτε να καταλάβετε ξεκάθαρα αν κάποιος είναι συνάνθρωπός σας ή ζόμπι. Κι αυτό διότι τα ζόμπι απεικονίζονται με φρικιαστικά μάτια, αίματα και χαρακιές. Όταν δε αναγκαστείτε να τα σαπίσετε μέχρι θανάτου και τα δείτε να ακρωτηριάζονται, τότε πραγματικά θα αηδιάσετε από το θέαμα. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, καλό θα είναι την ώρα που θα παίζετε να τα έχετε σε ένα…άλλο δωμάτιο.

Το όλο πακέτο συνδυάζεται από λεπτομερέστατα voice overs. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ανατριχιαστικών ηχητικών εφέ, τόσο από τα όπλα όσο κι από τις κραυγές των ζόμπι, όποτε ορμάνε πάνω σας ή όποτε δέχονται τα χτυπήματά σας. Όλα αυτά δεν συνοδεύονται από κάποια χαρακτηριστική μουσική υπόκρουση, κάτι που προσδίδει ακόμη περισσότερο στο να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Επίλογος
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι το Dead Island είναι ένα RPG. Ξεχάστε αυτό τον όρο. Το δημιούργημα αυτό απευθύνεται σε όσους θέλουν να χτυπάνε ζόμπι αλύπητα και να βγάλουν όλα τα απωθημένα τους. Κοινώς, έχουμε ένα Survival Horror με μικρές πινελιές RPG και Adventure. Η μεγάλη διάρκειά του δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει να σας κρατήσει μέχρι το τέλος, αλλά αν έχετε παίξει Left 4 Dead και θέλετε κάτι σε τέτοιο ύφος, πιο αηδιαστικό και με μεγαλύτερη γκάμα αποστολών, τότε…μόλις βρεθήκατε στο κατάλληλο μέρος.

Θετικά:
- Ο σχεδιασμός των ζόμπι και του περιβάλλοντος
- Η ωμή βία
- Ποικιλία αποστολών
- Μεγάλη διάρκεια ζωής
- Υποστηρίζει Co-Op

Αρνητικά:
- Δύσχρηστο pathfinding
- Δεν υποστηρίζει split-screen στο multiplayer
- Πανομοιότυπο A.I. στα ζόμπι
- Σύστημα leveling χωρίς attributes και με πολλές ομοιότητες στα skills

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.9

Ανατριχιαστικό και αιματηρό όσο δεν φαντάζεστε.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 eliminator (Level 26) 13/09/2011 22:32
Πολύ κατατοπιστικό review, και από όσα διάβασα είναι αρκετά ενδιαφέρον παιχνίδι.
#2 dali (Level 1) 13/09/2011 22:56
Θα το πάρω γιατϊ Η αλήθεια είναι πως έχω καιρό να παίξω ένα πολύ Splatter παιχνίδι και το συγκεκριμένο μάλλον θα ικανοποιήσει τα δικά μου θελω.
#3 Gamer-cy (Level 12) 14/09/2011 00:35
dali : του εβαλες 0 ομως φιλαρακι χε χε εγω το εχω τρομερο 10 απο μενα για να ανεβασω την βαθμολογια τρομερο review μπραβο
#4 dali (Level 1) 14/09/2011 01:46
Το ξέρω παιδιά sorry υπάρχει ένα πρόβλημα όποτε πάω να κάνω post μου εμφανίζεται το avatar μου τεράστιο και δεν μπόρεσα να δω που βαθμολογώ και αυτό από μόνο του όταν έκανα post μου πέρασε 0 εγώ πάντως του βάζω 7.
#5 atSOFt (Level 18) 14/09/2011 03:56
Χωρις να το εχω δεί, μου φαίνεται οτι απο Γραφικά σκίζει (snapshot-ικά) τουλάχιστον γιατι το Βίντεο στην αρχή δεν παίζει πια λόγω μεγέθους-διάρκε ιας, δε ξερω, φτιάξτε το αν είναι ευκολο. Ωραίο review!
#6 Manos (Level 39) 14/09/2011 04:08
@Dali Λέει από πάνω "Βαθμολογία". Αν θέλεις μπορείς να μπεις με 2ο account, να αφήσεις σχόλιο και να βάλεις τον βαθμό σου. Μελλοντικά θα ξεχωρίσουμε την βαθμολογία από τα σχόλια ώστε να είναι κάτι το ανεξάρτητο.
#7 Manos (Level 39) 14/09/2011 04:19
Thanks Τάσο. Ανεβάσαμε ένα developer video αυτή τη φορά (12 λεπτά), οπότε τσεκάρετέ το.
#8 geololj (Level 28) 14/09/2011 07:02
Τα αγαπημένα μας ζόμπι συνεχίζουν να μας διασκεδάζουν. Αν και δεν είναι αυτό που λέμε το τέλειο παιχνίδι, ούτε θα πάει για game of the year, αλλά κάθε φορά που μπαίνεις να παίξεις κολλάς. Αυτό μου φτάνει :-)
#9 ilovegames (Level 25) 14/09/2011 15:03
Καλό παιχνίδι. Σίγουρα διασκεδαστικό.. . για όσο θα είναι καινούριο. Να πω την αλήθεια δεν το έχω παίξει αλλά από διάφορε reviews κλπ συμπέρανα ότι έχει τα προβληματάκια του.
#10 Panteiakos (Level 15) 15/09/2011 09:26
Πολυ καλο παιχνιδι. Θα ελεγα οτι το left 4 dead συναντα το Dead Rising και τα rpg στοιχεια γενικα κανουν το παιχνιδι πολυ ενδιαφερον. Το co-op και οι διαφορετικοι χαρακτηρες κανουν το παιχνιδι να αξιζει τουλαχιστον ενα ακομη playthrough οποτε ο χρονος ζωης του game αυξανεται σημαντικα

I've got a zombie army and you can't harm me, Who do you voodoo bitch :P
#11 Adam_Pap (Level 18) 06/04/2015 11:27
Ωραιο το review!Αλλα λιγο βαρετο,για μενα!Δεν καταφερα να το τερματισω,λογω βαρεμαρας!
#12 amiga500fan (Level 14) 15/04/2015 01:18
Πολύ αιμοβόρικο βρε παιδια!!!! Κάποια στιγμή θα του έριχνα μια ματιά!!!
Score 7.9
8.27 User Score
(22 votes )
User Reviews 0
Genre: First Person RPG/Survival Horror/Adventure
Developer: Techland
Publisher: Deep Silver
Διάθεση:
Players:
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής 2.66Ghz, Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 2GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 9/9/2011
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
3.
Hogwarts Legacy   (0.5)
4.
eFootball 2023   (5.0)
5.
7.
8.
9.
Overwatch 2   (6.0)
10.
Trek to Yomi   (9.0)
Notification