Donkey Kong Country Returns

Hot
REVIEWED ON Wii  

Donkey Kong Country Returns
Diddy θα ‘ρθεις; Θα κάνουμε μπανάαανα!
Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που ο Donkey Kong πρωτοεμφανίστηκε ως χαρακτήρας σε video game. Χειριζόμενοι τότε τον επίσης πρωτοεμφανιζόμενο Mario, προσπαθούσαμε να σώσουμε την πριγκίπισσα από τα χέρια του γιγάντιου αυτού γορίλλα. Τα χρόνια πέρασαν όμως κι ο Donkey Kong έγινε playable χαρακτήρας στο SuperNES με το Donkey Kong Country. Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς ο δημοφιλής ήρωας που συντροφεύεται από τον συμπαθή χιμπατζή Diddy Kong, ξέρουν να διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους.

Πιστός στα ραντεβού του σε κάθε κονσόλα της Nintendo, ο Donkey Kong κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του και στο Wii, σε ένα παιχνίδι κοντά στα πρότυπα του θρυλικού Donkey Kong Country. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, αλλά για την Nintendo υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες στα games που δύσκολα «ξεθωριάζουν». Γι’ αυτό και η Ιαπωνική εταιρεία προτίμησε να πάει στα πρότυπα της αρχικής έκδοσης του SuperNES και να αφήσει στην άκρη την 3D απεικόνιση. Για να δούμε λοιπόν κατά πόσο πέτυχε την συνταγή της.Zoύγκλα η κατάσταση
Μία ηλιόλουστη ημέρα όπου ο Donkey κι ο Diddy κοιμόντουσαν ήρεμοι, η φυλή Tiki Tak Tribe εισέβαλε στο νησί τους, μάγεψε τα ζώα του δάσους κι έκλεψε τις μπανάνες των ηρώων μας. Οι δύο φίλοι καλούνται τώρα να πάρουν εκδίκηση και σε συνεργασία με τον γηραιότερο Cranky Kong που κατέχει τα trade shops του νησιού, θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν την τάξη, αντιμετωπίζοντας τόσο άλλα ζώα, όσο και ορισμένες δαιμόνιες υπάρξεις.

Γενικά περί gameplay
Ως 2D platform, το Donkey Kong Country Returns είναι αρκετά απλό και κατανοητό. Στόχος σας είναι να φτάσετε από την μία άκρη του level στην άλλη, αποφεύγοντας ή σκοτώνοντας τους εχθρούς που θα βρείτε στον δρόμο σας και φυσικά περνώντας μέσα από απροσπέλαστα εμπόδια και δοκιμασίες.

Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία σε σύγκριση με την αρχική έκδοση. Οι μπανάνες που συλλέγετε, τα γράμματα K, O, N, G, τα μπαλόνια και τα νομίσματα, σας βοηθούν να αποκτήσετε άμεσα έξτρα ζωές ή έμμεσα, κάνοντας αγορές μέσω του shop. Εντός της μάχης, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με εχθρούς, που είτε μπορείτε να σκοτώσετε με άλμα στο κεφάλι τους, είτε θα είναι άτρωτοι απέναντί σας.Οι δοκιμασίες-πρόκληση εξακολουθούν να ισχύουν. Καταρχήν υπάρχουν για άλλη μια φορά βαρέλια τα οποία σας εκτοξεύουν την στιγμή που θα πατήσετε το άλμα. Θα συναντήσετε επίσης αιωρούμενα σκοινιά, κυλιόμενες πλατφόρμες, μέχρι και τα γνωστά καροτσάκια ορυχείων που κινούνται γρήγορα και που απαιτούν να πηδήξετε από το ένα σημείο στο άλλο το κατάλληλο κλάσμα δευτερολέπτου. Το όλο σκηνικό γίνεται επικίνδυνο όταν από κάτω σας υπάρχει το κενό ή αν βρείτε θανατηφόρες παγίδες στο διάβα σας.

Αν παίζετε μόνος σας, καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα κοντρολάρετε μόνο τον Donkey Kong. Στο Co-op ο ένας παίκτης ελέγχει τον Donkey κι ο άλλος τον Diddy. Στο Single-Player mode όμως, ο Diddy εμφανίζεται αν ρίξετε τα γνωστά βαρέλια DK κι ο ρόλος του είναι να σκαρφαλώνει στην πλάτη σας με jetpacks και να σας κάνει να ίπταστε για λίγα δευτερόλεπτα. Αυξάνει επίσης τα hitpoints σας από 2 σε 4, ώστε να αντέχετε περισσότερο. Αν δεχτείτε δύο χτυπήματα τότε τον χάνετε, μέχρι να τον…ξαναβρείτε εντός του level.

Ο έλεγχος διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με το SuperNES, καθώς το Nunchuck με το Wiimote σε καμία περίπτωση δεν βολεύουν. Δεν προσφέρουν την σταθερότητα που είχατε με το παλιό καλό χειριστήριο του SuperNES. Ο Donkey μοιάζει να «πατινάρει» όπως οι παίκτες του Fifa κι αυτό είναι ότι χειρότερο όταν θέλετε να χτυπήσετε με ακρίβεια έναν εχθρό, να αποφύγετε παγίδες ή να μεταβείτε από το ένα ύψωμα στο άλλο. Ακόμη, κουνώντας το Wiimote και το Nunchuk πάνω-κάτω, προκαλείται σεισμός στο έδαφος από τον συμπαθή γορίλλα, κάτι που είναι απαραίτητο για να περάσετε ορισμένα σημεία. Όταν όμως αργότερα απαιτείται σε κάποια σημεία συγχρονισμός στο συγκεκριμένο χτύπημα, τότε η κατάσταση ζορίζει.Boss Fights και δυσκολίες
Τα επικά boss fights επανέρχονται για άλλη μια φορά, αποτελώντας από ένα σημείο κι έπειτα πραγματική πρόκληση. Εκεί θα κληθείτε να επιστρατεύσετε τους ελιγμούς σας, να χρησιμοποιήσετε βόμβες που πετούν εναντίον σας ή απλά να αποφύγετε μαραθώνιες καταδιώξεις. Οι μάχες μαζί τους είναι πιο δύσκολες από το να παλεύετε με κάστορες, καβούρια, βατράχια και καρχαρίες αλλά πολύ πιο εύκολες, συγκριτικά με τα δύσκολα και θανατηφόρα περάσματα που απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά.

Οι παλιές καλές στιγμές του Donkey Kong αναβιώνουν…Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να πεθαίνετε ξανά και ξανά. Το παιχνίδι απαιτεί από εσάς αντανακλαστικά και συγχρονισμό υψηλού βαθμού. Για παράδειγμα, συγχρονισμός στο άλμα απαιτείται μέχρι και στα απλά τραμπολίνα, όπου αναπηδάτε. Ειδικά όμως τα σημεία με τα προαναφερθέντα…τρενάκια του τρόμου, δίνουν την αίσθηση ότι έχουν φτιαχτεί για να σας βασανίζουν, καθώς μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου θα πρέπει να πατήσετε το άλμα ή να συγχρονίσετε σκύψιμο και άλμα μαζί.

Ακόμα και αν δείτε walkthroughs στο youtube, θα παρατηρήσετε πως οι παίκτες δεν προλαβαίνουν να πεθαίνουν. Είναι πιο πιθανό να περάσει κάποιος 30 levels στο pac-man χωρίς να χάσει, παρά να τερματίσει το παιχνίδι χωρίς να πεθάνει έστω μία φορά. Υπάρχουν όμως κι ευχάριστες στιγμές, όπως τα bonus levels, o ρινόκερος rambi που καβαλάτε και εξολοθρεύετε όλους τους εχθρούς με το κέρατό του ή (για τους λάτρεις των adventures) οι αναζητήσεις όπου ψάχνετε σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε πίστα, για να συλλέξετε όλα τα αντικείμενα που κρύβουν.

 Το όλο feeling του θανάτου θα σας απογοητεύσει αρκετές φορές. Από ένα σημείο κι έπειτα βέβαια, αν πεθάνετε τόσες φορές ώστε να εκνευριστείτε, τότε μπορείτε να αφήσετε την CPU να κάνει την δουλειά για εσάς, δείχνοντάς σας τον σωστό δρόμο. Όπως και να ‘χει, το καθαρό gameplay time υπολογίζεται γύρω στις 6-7 ώρες, αν φυσικά συμπεριλάβουμε μέσα και μερικούς θανάτους.

Co-Op
Το Donkey Kong Country Returns είναι πολύ πιο διασκεδαστικό όταν παίζεται με δύο παίκτες. Αν και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεννόηση, αν μιλάτε ενώ παίζετε θα μπορέσετε να βγάλετε τα levels πολύ πιο εύκολα. Δύο παίκτες μοιράζονται την ίδια οθόνη, την στιγμή που ο ένας ελέγχει τον Donkey κι ο άλλος τον Diddy. Αν ο ένας απ’ τους δύο πεθάνει, τότε ο δεύτερος θα μπορεί να τον αναστήσει μόνο αν βρει βαρέλι DK. Ακόμα κι αν τελειώσει το level δηλαδή, θα συνεχίζει να παίζει μόνος έως ότου συναντήσει κάποιο βαρέλι.

Το θετικό είναι ότι οι εχθροί βγαίνουν πολύ πιο εύκολα με συνεργασία δύο ατόμων, ενώ στα περισσότερα boss fights, αν ο ένας παίκτης χάσει τότε ο άλλος μπορεί να χτυπήσει ένα κόκκινο μπαλονάκι για να τον ξαναεμφανίσει και να συνεχίσουν να μάχονται μαζί. Το αρνητικό όμως είναι ότι ο παίκτης που ελέγχει τον Diddy έχει πλεονέκτημα έναντι του Donkey σε κάποια κρίσιμα σημεία, λόγω των jetpacks. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ευχάριστη εμπειρία.Γραφικά
Για τα δεδομένα ενός 2D Platform, η Retro Studios καταφέρνει να αποδώσει άριστα το περιβάλλον στον κόσμο του Donkey Kong και να παντρέψει με μαεστρία τα παραδοσιακά γραφικά με τα 3D cutscenes. Ανά διαστήματα, η κάμερα γυρνάει σε τρίτου προσώπου χωρίς φυσικά να είναι playable οι χαρακτήρες, ενώ υπάρχουν κι ορισμένα όμορφα βίντεο που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αποστολές σας. Η μικρή ιστορία που θα ζήσετε θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα τηλεοπτικό καρτούν.

Την ώρα της δράσης, οι αλλαγές στο background είναι πραγματικά εκπληκτικές σε σημείο που αποσυντονίζουν ευχάριστα. Τα textures μπορεί να μην είναι άριστα, αλλά το dynamic lighting, ο πολύχρωμος κόσμος και η τεράστια ποικιλία των levels που θα δείτε, θα σας κάνουν να μην βαρεθείτε σχεδόν σε κανένα σημείο. Από την ζούγκλα στην παραλία και μετά σε σκοτεινές σπηλιές, σε εργοστάσια ή μέσα σε ηφαίστειο, ο κόσμος αυτός έχει πολλές πτυχές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Ήχος
Το soundtrack περιλαμβάνει παλιά κομμάτια που αγαπήσαμε απ’ την έκδοση του SNES, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί remix. Οι εναλλαγές αυτή τη φορά είναι περισσότερες κι εξαρτώνται από τις συνθήκες που βρίσκεστε, ενώ οι κραυγές των Donkey και Diddy και τα επιμέρους ηχητικά εφέ, έχουν την ίδια ευχάριστη χροιά με τότε.Της…μπανάνας
Το Donkey Kong Country Returns δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες αλλαγές συγκριτικά με την πρώτη έκδοση. Το replayability του είναι περιορισμένο, έχει όμως να προσφέρει πολλές ευχάριστες στιγμές και μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση σε όσους προσπαθήσουν να το τερματίσουν. Αν δείξετε την κατάλληλη υπομονή, τότε το gameplay του θα απορροφήσει τόσο εκείνους που το πρωτοέπαιξαν, όσο και τους μικρούς φίλους που θα βρουν μπροστά τους κάτι το διαφορετικό.

Θετικά:
- Πρωτότυπος σχεδιασμός στα levels
- Soundtrack που δίνει ρέστα
- Διασκεδάζει απίστευτα, ιδιαίτερα στο co-op

Αρνητικά:
- Ο χειρισμός με το Wiimote δεν βολεύει
- Η αυξημένη δυσκολία θα σας αναγκάσει να πεθάνετε πολλές φορές

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 8

Ένα από τα καλύτερα 2D platform των τελευταίων ετών.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 draginfable (Level 23) 08/04/2011 01:50
Από τα αγαπημένα μου παιχνίδια της Nintendo. Το παιχνίδι φαίνεται τέλειο! Κρίμα που δεν μπορούμε να το έχουμε στο ps3...
#2 asmilon (Level 26) 08/04/2011 13:29
To παιχνιδι ειναι αψογο, εχει καταφερει καταπληκτικα να αποδοσει το feeling του SNES version με updated γραφικα και ωραιο action. Οντως ο χειρισμος θα μπορουσε να ειναι καλυτερος, αλλα η εμπειρια ειναι τοσο ωραιο που δε σε πειραζει τοσο!
#3 darkmaster9077 (Level 3) 09/04/2011 11:37
Το παιχνιδι αυτο με παει πισω στα νιατα μου που επεζα στο NES πλεον βεβαια εχει αναβαθμιστει και πιστευω οτι θα ειναι πολυ μα παρα πολυ καλο και αρκετος κοσμος θα κολλησει. :D
#4 greg_10 (Level 4) 10/04/2011 15:52
θα το παρω σιγουρα!
#5 kostasfil (Level 5) 21/04/2011 01:43
Πολυ καλο παιχνιδακι,το εχω και ειναι οντως πολυ old school, με οτι καλο και κακο συνεπαγεται αυτο.Αλλα κυριως καλο :-)
#6 bugs (Level 2) 11/05/2011 22:26
όλοι οι κάτοχοι wii επιβάλεται να το αγοράσουν ,από τα καλύτερα του είδους
#7 karlat89 (Level 11) 12/06/2011 17:22
Ενας λογος για να παρεις wii,παλιές καλες εποχές
#8 amiga500fan (Level 14) 22/03/2015 23:02
Πολύ ωραίος action τίτλος, με μεγάλη ιστορία και σε κάθε έκδοση και έτος ολοένα και καλύτερος!!!!!!
Score 8
8.94 User Score
(17 votes )
User Reviews 0
Genre: 2D Platform
Developer: Retro Studios, Nintendo
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec (210-2850681)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 3/12/2010
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification