Metro 2033 (PC, Xbox 360)

Hot
REVIEWED ON Xbox 360(review)   PC  

H Γη μολύνθηκε για ακόμη μία φορά.

Όσα FPS και αν έχουμε δει τελευταία, οι εταιρίες ανάπτυξης συνεχίζουν να μας βομβαρδίζουν με παιχνίδια δράσης. Για ακόμη μία φορά λοιπόν βλέπουμε τη Γη να αντιμετωπίζει πρόβλημα μόλυνσης και το τρελό πανηγύρι από σκοτωμούς και κυνηγητά να βροντοφωνάζει εκκωφαντικά. Η ιδέα πίσω από το Metro 2033 δεν είναι πρωτότυπη, όπως επίσης δεν είναι πρωτότυπος και ο σχεδιασμός του. Πρόκειται για έναν τίτλο ο οποίος ήρθε με πολλές προσδοκίες, αλλά έφυγε με λίγες εντυπώσεις.Σενάριο
Βρισκόμαστε στη Μόσχα της Ρωσίας και ο κόσμος μας έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα. Η ατμόσφαιρα της γης πλέον είναι ο εχθρός του ανθρώπου, καθώς σε αυτή ζουν μεταλλαγμένα πλάσματα, πρώην άνθρωποι και μυστήριες δυνάμεις. Για να πατάξετε τις οντότητες αυτές, αναλαμβάνετε το ρόλο του Artyom. Ο λόγος που το παιχνίδι λέγεται Metro είναι γιατί πλέον οι άνθρωποι ζουν στις υπόγειες εγκαταστάσεις του μετρό, με τον ήρωά μας να είναι γέννημα θρέμμα της συγκεκριμένης κατάστασης. Παίρνοντας λοιπόν όσο πιο πολλές μάσκες αερίου μπορείτε, ξεκινάτε για μία περιπέτεια δίχως επιστροφή.

Gameplay
Η ζωή στο Metro 2033 χαρακτηρίζεται δύσκολη, με τους μεταλλαγμένους να έχουν κατακλίσει τους δρόμους θέλοντας να αφανίσουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Εκτός από ανθρωπόμορφα τέρατα, στόχος σας είναι να αποφύγετε επιτυχώς μία μορφή δυνατών υπάρξεων, που ακούνε στο όνομα “The Dark Ones”.Η προοπτική από την οποία αντιμετωπίζετε όλες τις καταστάσεις είναι εκείνη του πρώτου προσώπου. Το Metro 2033 σας βάζει με το καλημέρα στην υπόθεση του, χάρη στην εξαίσια ατμόσφαιρα που σας ρουφάει με κάθε πιστολιά που ρίχνετε. Οι βαθιοί υπόνομοι με τις σκοτεινές τους γωνίες, η διαλυμένη επιφάνεια της γης, αλλά και οι τεράστιες εκτάσεις στις οποίες θα αναγκαστείτε να βρεθείτε προκειμένου να σκοτώσετε όλα τα τέρατα, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μία πολύ σωστή αίσθηση της παγκόσμιας καταστροφής. Ο Artyom παρουσιάζεται σαν το εξιλαστήριο θύμα του γενικότερου πανικού και μερικές στιγμές μοιάζει τρομακτικά μόνος απέναντι στις ανίερες δυνάμεις του παραφυσικού.

Η πρώτη ώρα με το παιχνίδι αφιερώνεται κυρίως στην εκμάθηση των βασικών κινήσεων. Τα πιστόλια πυροβολούν με τη σκανδάλη, τις χειροβομβίδες τις πετάμε μακριά (πρωτότυπα πράγματα!) και τα όπλα συνδυάζονται με διάφορους τρόπους. Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνετε διάφορους συνδυασμούς προκειμένου να τη βγάλετε καθαρή, όπως για παράδειγμα να επικολλήσετε το σκόπευτρο του Sniper σε ένα αυτόματο όπλο. Ο χειρισμός σε γενικές γραμμές είναι αρκετά καλός χωρίς προβλήματα σκόπευσης. Οι πρώτες δυσλειτουργίες αρχίζουν να εμφανίζονται στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και στην αποφυγή και διείσδυση σε ξένα χωράφια.Σε αρκετά σημεία του Metro 2033 θα πρέπει να περάσετε απαρατήρητοι από τα τέρατα και τους αντίπαλους φρουρούς. Τότε είναι η στιγμή που εισέρχεστε σε stealth mode και σέρνεστε ώστε να τους αποφύγετε. Αν για κάποιο λόγο όμως σας πάρει χαμπάρι έστω και ένας από αυτούς, ακόμη και σε απομακρυσμένο μέρος και στη συνέχεια τον σκοτώσετε, τότε κατά ένα περίεργο τρόπο όλοι οι αντίπαλοι της γύρω περιοχής ξέρουν ακριβώς σε ποιο εκατοστό της πίστας βρίσκεστε. Αυτό το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλά παιχνίδια πρώτου προσώπου και μπορεί να κάνει την εμπειρία σας με το παιχνίδι εκνευριστική σε βαθμό αηδιαστικό. Όσον αφορά στη διάδρασικότητα με το περιβάλλον, βρεθήκαμε πολλές φορές να μην μπορούμε να περάσουμε κάτω από μεγάλους φράχτες και κολλήσαμε χωρίς λόγο σε μέρη που για να υπερπηδήσετε χρειάζεται απλά ένα μικρό άλμα.

Η όμορφη παρουσίαση του Metro 2033 συνεχίζεται με τον ερχομό του Artyom στην επιφάνεια της Γης. Για να μπορέσει ο πρωταγωνιστής σας να αντέξει στη μόλυνση, φοράει μία μάσκα αερίου, η οποία χρειάζεται κάθε τόσο αλλαγή. Η μάσκα αυτή αρχικά σας κάνει να αισθάνεστε σαν τον Darth Vader, σκορπώντας τον θάνατο στα ανόητα πλάσματα που τόλμησαν να σας αψηφήσουν! Παρόλα αυτά, το χρονικό περιθώριο που σας απομένει κάθε φορά μέχρι να την αντικαταστήσετε δεν φαίνεται σε κάποιο μετρητή, αλλά πρέπει να ελέγχετε συνεχώς το ρολόι που βρίσκεται στο χέρι σας. Αρκετοί παίκτες είναι ενάντια σε αυτή τη λογική, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να τα έχουμε όλα στο πιάτο μέσα από ένα ενιαίο HUD. Λίγη ποικιλία σαν κι αυτή δίνει διαφορετική νότα στην εξέλιξη της μάχης. Προσοχή μόνο, γιατί αν οι εχθροί χτυπήσουν τη μάσκα, τότε εκείνη χρειάζεται γρήγορα αλλαγή.

 

Βάλτε τη μάσκα αέρα και βγείτε στην επιφάνεια ώστε να αφανίσετε μία και καλή τα τρομακτικά τέρατα!Το οπλοστάσιο του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλο και ο ήρωας έχει τη δυνατότητα να κουβαλάει ένα όπλο από κάθε κατηγορία. Μπορείτε να έχετε ένα πιστόλι, ένα αυτόματο, μία καραμπίνα κ.ο.κ. Η σκόπευση και ο χειρισμός τους είναι λειτουργικοί, ωστόσο ορισμένες φορές αντιμετωπίσαμε προβλήματα τεχνικής φύσεως. Οι εναλλαγές μεταξύ τους έχουν σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις πρόβλημα, ενώ δυσλειτουργίες εμφανίζονται ενίοτε και στην αλλαγή του φίλτρου αέρα στη μάσκα αερίων. Θα τύχει για παράδειγμα το animation να δείχνει ότι το φίλτρο έχει αλλαχτεί, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο να μην έχει συμβεί σωστά.Η διάρκεια της περιπέτειάς σας στον κατεστραμμένο κόσμο των μεταλλαγμένων, τοποθετείται χρονικά περίπου στις 11 ώρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, θα ζήσετε αρκετές περιπέτειες και θα δείτε πως είναι να μην γίνονται όλες οι καταστροφές και οι πανδημίες στην Αμερική, αλλά στη Ρωσία…έτσι για αλλαγή βρε αδερφέ.

Γραφικά
Ο τομέας για τον οποίο αξίζει να ασχοληθείτε με τον Metro 2033 είναι εκείνος των γραφικών. Η εταιρία ανάπτυξης φρόντισε ώστε η εμπειρία σας με το παιχνίδι να είναι όσο πιο αληθοφανής γίνεται. Αυτό αρχικά επιτυγχάνεται με τις υψηλές αναλύσεις των textures και των περιβαλλόντων και έπειτα διακρίνεται στην γενικότερη ατμόσφαιρα που σας περιβάλλει. Τόσο οι φωτισμοί, όσο και ο σχεδιασμός των διαφόρων επιπέδων, εντάσσουν την περιπέτεια σε μία διαφορετική κλίμακα, η οποία σας βυθίζει μέσα στον τρόμο που πετάγεται κάθε τρεις και λίγο από τις καλοσκιασμένες γωνίες!

Η επένδυση στα οπτικά εφέ δεν πάει πίσω αφού όλα τα όπλα και τα gadgets έχουν ποικίλες ιδιότητες, οι οποίες διαθέτουν όμορφα animations και λεπτομερές σχέδιο. Η αλλαγή της μάσκας οξυγόνου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.Ήχος
Σε μέτρια επίπεδα κινείται ο ήχος, τόσο εντός των επιπέδων, όσο και των όπλων. Σε γενικές γραμμές δεν έχουμε προβλήματα και οι κάθε λογής πυροβολισμοί και εκρήξεις γίνονται σωστά. Επιπρόσθετα, καθώς τριγυρνάτε σε επίπεδα, η μουσική υπόκρουση είναι άλλοτε έντονη και άλλοτε πιο χαλαρή, αφήνοντας έτσι τα συναισθήματα να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο.


Επίλογος
Το Metro 2033 προσφέρει πολύ δράση, πολλούς πυροβολισμούς και μερικούς καινούριους μηχανισμούς στην κατηγορία του gameplay. Μπορεί τελικά να μην καταφέρνει να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω που θα απογειώσει την κυκλοφορία του, αλλά γενικά έχει μία σταθερή απόδοση που θα σας τραβήξει μέσα στην καταπληκτική ατμόσφαιρα της κατεστραμμένης Μόσχας. Αν έλειπαν και τα μικροζητήματα στον χειρισμό τότε θα μιλούσαμε για ένα από τα καλύτερα FPS της χρονιάς.


Θετικά:
- Πολύ όμορφα γραφικά
- Αρκετά διαθέσιμα όπλα
- Οι συνδυασμοί ανάμεσα στα όπλα


Αρνητικά:
- Υπάρχουν αρκετές τεχνικές δυσλειτουργίες στο gameplay
- Κάποιες πίστες παραείναι σκοτεινές
- Μερικά animations εν ώρα μάχης γίνονται ενοχλητικά
- Οι εχθροί γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή που είστε

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.8

Συμπυκνωμένη δράση σε ένα campaign που σας συνεπαίρνει στον κόσμο του. Τα μικρά ζητήματα του gameplay ίσως αποτρέψουν ορισμένους από την τελική αγορά του παιχνιδιού.

Κωνσταντίνος Κουτσούμπας

 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5(1)
To write a review please register or
Metro 2033 Review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
ΜΕTRO 2033

Όταν η φαντασία ζωντανεύει στην οθόνη σου!

Όλα ξεκίνησαν το 2005 όταν ο συγγραφέας Dimitry Glukhovsky έγραψε ένα βιβλίο το οποίο αρχικά διέθεσε online. Ξεκίνησε να αυξάνεται το κοινό, με αποτέλεσμα να φτάσει στην έκδοση του βιβλίου όπου μεχρι το 2010 έγινε best seller. Μετά απο αυτήν την επιτυχία ο Glukhovsky είχε δύο επιλογές απο προτάσεις που του είχαν γίνει. Είτε να συνεργαστεί με μία εταιρία ανάπτυξης video games ώστε να γίνει το βιβλίο του παιχνίδι, είτε να συνεργαστεί με κινηματογραφική εταιρία ώστε να το διαθέσει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο ίδιος επέλεξε να μεταφερθεί το βιβλίο του σε παιχνίδι, διότι πίστευε ότι θα μπορούσε να αποτυπωθεί καλύτερα η ατμόσφαιρα που έπρεπε, κάτι το οποίο τον δικαίωσε εκ πρώτης όψεος. Και κάπως έτσι φτάσαμε στη διμηουργία του Metro 2033, που αναπτύχθηκε από την 4Α Games και εκδόθηκε από την THQ.

Σενάριο

 Μετά από μία πυρινική καταστροφή ο ελάχιστος κόσμος που έχει απομείνει, κατοικεί πλέον στο μετρό της Μόσχας μίας και η επιφάνεια δεν επιτρέπει πλέον την φιλοξενία στους ανθρώπους. Η επιφάνεια έχει γεμήσει από μεταλαγμένα τερατόμορφα όντα, καθώς και ο αέρας είναι τοξικός. Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο 20χρονος Artyom ο όποιος έχει περάσει όλη του τη ζωή σε μια ήσυχη πόλη-σταθμό βορειοανατοτικά του μετρό. Μία μέρα στην πόλη-σταθμό του έρχεται ο Hunter, ένας στρατίωτης ο οποίος μαζί με την ομάδα του καθαρίζει τα τέρατα τα οποία εισβάλουν υπόγιεα στο μετρό. Ο Hunter είναι φίλος του πατριού του Artyom και ήρθε μέχρι εκεί δίοτι οι φήμες λένε ότι στη βορειοανατολική σύραγγα τα τέρατα βρήκαν τρόπο να εισβάλουν στο μετρό καθώς επίσης και μία μεγαλύτερη απειλή που είναι τα "The dark ones".
 O Ηunter μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει, αναθέτει στον πρωταγωνιστή μας μία αποστολή, δίνοντας του την αλησίδα του, ενημερώνει τον Artyom πως εαν δεν γυρίσει πίσω μετά απο κάποιες μέρες, να ταξιδέψει μέχρι το Polis και να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στον Miller.
 Μετά απο καιρό λοιπόν και αφού ο Hunter δεν επέστρεψε ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια του Artyom, κάτι που ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν ήταν έτοιμος και χωρίς να γνωρίζει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά του.

Γραφικά

Τα γραφικά του παιχνιδιού θα λέγαμε ότι βρίσκονται σε υψήλο επίπεδο. Τα εφέ τόσο της φωτιάς όσο και των φώτων σε συνδυασμό με την παράσταση του Μετρό καταφέρνουν να δώσουν ζωντάνια και να αποτυπόσουν την φαντασία του δημιουργού. Σε κάθε σύραγγα θα παρατηρήσουμε μεγάλη λεπτομέρια, καθώς και στις πόλεις-σταθμούς. Οι χαρακτήρες με τα λεπτομερή χαρακτηριστηκά τους, διαφορέτικα για κάθε περίπτωση, δίνουν την ανάλογη έμφαση στη κατάσταση που επικρατεί. Στην επιφάνεια παρατηρούμε ένα εξερετικό τοπίο με την απόλυτη καταστροφή να αποτυπώνεται εξίσου καλα. Τα σύννεφα, ο ουρανός τα κατεστραμένα κτήρια της Μόσχας σε συνδυασμό με αυτό το "γκρι" χρώμα θα σας κάνουν να έρθετε πιο κοντά στην πραγματικότητα. Οι "ντρεζίνες" και γενικά τα μηχανοκίνητα είναι εξερετικής ποιότητας. Θα λέγαμε σε γενικές γραμμές ότι δημιουργείται μία "κινηματογραφική" ατμόσφαιρα.
 Από την παραπάνω τελειότητα που έτεινε το παιχνίδι στο κομμάτι των γραφικών, δυστηχώς δεν μπορούν να λείψουν ορισμέμα προβληματα που θα τα παρατηρήσετε. Σε διάφορες περιπτώσεις θα αντιμετωπίσετε ορίσμενα αντικείμενα κολημμένα στον τοίχο, να πιείτε από ένα ποτήρι και το ποτήρι να κουνιέται σε άλλη κατεύθυνση και δίαφορα άλλα τα οποία δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητα. Ένα ακόμη κομμάτι των γραφικών που τουλάχιστον ενόχλησε εμένα ήταν η λεπτομέρια στα μεταλαγνένα τέρατα. Όλα είναι μια αντιγραφή και χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέριες.

Ήχος

Ο ήχος είναι σε εξερετική κατάσταση, είναι κατί το οποίο με εντυπωσίασε και πιστεύω ότι θα εντυπωσιάσει και εσάς. Προτείνεται να το έχετε τον ήχο στα ρώσσικα μιας και αποτελεί τον original ήχο του παιχνιδού. Όχι οτι με τα αγγλικά θα αλλάξουν και πολλά, αλλά μιας που το έχω τερματίσει και στις δύο γλώσσες μπορώ να πώ ότι διέκρινα κάποιες μικροδιαφορές που για μένα έπεξαν το δικό τους ρόλο. Σε κάθε γωνιά του Μετρό θα βρείτε ανθρώπους οι οποίοι συζητούν τις ιστορίες τους δίνοντας ζωή στις πόλεις-σταθμόυς. Κάθε άνθρωπο που θα συναντάτε και θα σας βοηθάει θα έχει τη δική του φωνή τη δική του διάλεκτο. Για παράδειγμα σε έναν από τους πρώτους που θα συναντήσετε και συγκεκριμένα τον Bourbon, ο τρόπος που μιλάει, είναι σα να μιλάει ρώσσος κρατούμενος. Και αργότερα στο Τέταρτο Ράιχ ο ναζιστικός τόνος υπερτερεί.
Τα όπλα έχουν τον δικό τους ήχο, όπως και η κατηγορία των μηχανόκινητων οχημάτων. Το ίδιο συμβαίνει και στα διαφορετικά είδη τεράτων, και στους τρομακτικους θορύβους που θα ακούτε στο Μετρό και στην επιφάνεια, δημιουργόντας σας άγχος και ίσως να σας κάνει να ανατριχιάσετε σε ορισμένα σημεία. Η μουσική επένδυνση είναι ό,τι πρέπει για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο ήχος του σε γενικές γραμές θα έλεγα ότι είναι αυτός που έπρεπε να έχει για να κρατήσει την ατμόσφαιρά του στα ύψη.

Gameplay

Εσείς αναλαμβάνετε να χειριστείται τον Artyom, τον βασικό πρωταγωνιστή του παιχνιδού. Ο χειρσμός του αρχικά μπορει να χαρακτηρηστεί εύκολος, και είναι κλασικός όπως σχεδόν όλα τα fps. μία καινοτομία που θα συναντήσεται είναι η φόρτιση του φακού σας. Ένα ίσως ενοχλητικό για κάποιους φαινόμενο, αλλα εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ. Όταν λοιπόν τελείωνει η μπαταρία του φακού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε πατημένο το κουμπί του φακού όπου έπειτα θα εμφανιστεί ένα μηχάμημα φόρτησής του όπου με το αριστερό κλίκ θα τον φωρτίσετε.
Το μέτρο παρόλο που είναι αληθινή η χαρτογράφισή του, δεν σας δίνεται η δυνατότητα να πάτε όπου θέλετε εσείς. Το ίδιο ισχύει και για την επιφάνεια. Το παιχνίδι είναι τελείως γραμμικό, ακολουθείται κανόνικα την ιστορία και δεν έχετε την ευκαιρία σχεδόν ποτέ να επιστρέψετε πίσω. Κάτι το οποίο θεωρώ τουλάχιστον μιας και το μετρό είναι μεν τεράστιο, αλλά θα μπορούσε να μας δοθεί η δυνατότητα να επισκευτούμε διίαφορες σύραγγες οι πόλεις-σταθμούς πέρα από τη βασική ιστορία.
Πάντως κατα τη διίαρκεια του ταξιδιού σας δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε το δρόμο, αλλά ακόμη και εαν σας μπερδέψει κάτι, μπορείται πάντα να πατήσετε το 'Μ" όπου θα βγεί ένα μπλοκάκι με την αποστολή σας, μια πηξίδα όπου σας δείχνει με το βελάκι που να πάτε. Να σημειώσω ότι κλέβει την παράσταση ο αναπτύρας- σφαίρα για να τα φωτήσετε.
Οι αντίπαλοι σας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Μία είναι οι δίαφορες ομάδες ανθρώπων που υπάρχουν και ζούν μέσα στις σύραγγες, καθώς και δίαφορες ομάδες που βρίσκονται σε καθαρά οργανομένες ομάδες στρατιωτών. Θα βρεθείτε σε θέση να αντιμετωπίσετε αδίστακτους "bandits",
Η δεύτερη κατηγορία αφορά μεταλαγμένα τέρατα που βρίσκονται είτε στις σύραγγες είτε στην επιφάνεια.
Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε διάφορα όπλα, με απλές σφαίρες, υπάρχουν όμως και στρατιωτικές σφαίρες οι οποίες κάνουν πολύ μεγάλη ζημία αλλα τα χρειάζεστε μιας και αποτελούν και αντικείμενα συναλλαγών σας, για να αγοράσετε όπλα ή απλές σφαίρες. Καλό θα είναι γενικά τις σφαίρες σας να μην τις σπαταλάτε όπου να ΄ναι και να στοχεύτε καλα μιας και είναι περιορισμένες. Προσοχή στα πυρομαχικά σας λοιπόν.
Για να βγείτε στην επιφάνεια, λόγο του μολυσμένου αέρα, θα χρειαστεί να φορέσετε μάσκα. Μία μάσκα στην οποία θα πρέπει μετά από κάποιοα ώρα να της αλλάζετε φίλτρο. Υπάρχει ρολόϊ στο οποίο μπορείτε να δείτε το χρόνο που έχετε, αλλα μπορείτε να καταλάβετε ότι πρεπει να γίνει αλλαγή όταν η μάσκα θολώσει και ο πρωταγωνιστής μας δυσκολέυται στην αναπνοή. Θα πρέπει να έχετε σίγουρα φίλτρα μαζί σας, και να βγάζετε τη μάσκα όταν δεν την χρειάσεστε γιατί σε περίπτωση που δεχθείτε κάποα επίθεση η μάσκα διαλύεται δημιουργόντας προβλήματα και θα είστε υποχρεωμένοι να βρείτε μία άλλη για να την αντικαταστήσετε.
Σημαντικά προβλήματα αντιμετοπίζουμε και στο gameplay του παιχνιδιού. Ορισμένες φορές θα έχετε την επιλογή είτε να ξεκινήσετε να σκοτώνετε τους αντιπάλους σας κατευθείαν με τα όπλα ή να χρησιμοποιήσετε stealth μηχανισμούς. Εκεί είναι που θα ξενερώσετε. Σε πείπτωση που σας αντιληφθεί έστω και ένας, ή ακουμπήσετε καταλάθως κάποιο μηχανισμό συναγερμού, ή πεταξετε σε λαθος σημείο το μαχαίρι, ακόμα και εαν είναι οι εχθροί σας μέτρα μακρυά, αυτομάτως ενεργοποιούνται όλοι και σας επιτίθεντε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το stealth αλλά πραγματικά εγώ δεν θα έμπενα σε αυτή τη διαδικασία.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισα εγώ τουλάχιστον ήταν το autosave. Το autosave γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία συνήθως όταν αλλάζετε chapter, ή όταν περνατε από μία περιοχή σε μία άλλη. Δύο φορές κόλησα σε σημείο όπου έκανε autosave σε σημείο που κάποιος από απέναντι με πηροβόλησε και σε κάθε loading να δέχομαι τη σφαίρα και να πεθαίνω. ευτυχώς χάρη στα glitch του παιχνιδιύ μπορούσα μετά από 10 περίπου loading να ξεκολήσω.
Στο τέλος του παιχνιδιού θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το δικό σας ending αναμεσα σε δύο επίλογές που θα σας παραρουσιαστούν. Η διάρκειά του είναι περίπου 10 ώρες, χωρίς να έχει μεγάλη πιθανότητα για replayability.

Επίλογος

Παρά τα μερικά προβλήματα που μπορούν να παρατηρηθούν, τo Μετρό 2033 αποτελεί ένα εξερετικό post apocalyptic fps, με ένα δυντατό σενάριο που δεν θα μετανιώσετε ποτέ για τον χρόνο που αφοσιώσατε. Σας προτείνω να το παίξετε και εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέριες να ξεκινήσετε το βιβλίο.

Θετικά
- Πολύ καλά γραφικά
- Εξερετικό σενάριο
- Απίστευτη και πρωτότυπη ατμόσφαιρα
- Κορυφαίος ήχος

Αρνητικά
- Bugs και glitches
- Τελείως γραμμικό
- Ανήπαρκτο multiplayer
- Απαράδεκτοι stealth μηχανησμοί

Σενάριο: 9
Γραφικά: 8,5
Ήχος: 9
Gameplay: 7,5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8,4

Ίσως η καλύτερη μεταφορά βιβλίου σε ένα παιχνίδι που θα πρέπει οποσδήποτε να δοκιμάσετε.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 reinko24 (Level 10) 08/04/2010 03:57
Ωραίο παιχνίδι με δυνατή δράση αλλά πολύ δύσκολο ρε παιδάκι μου σε κάποια στιγμή απορώ με την A.I. των τεράτων που γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή που καλύπτεσε και σου την πέφτουν μπαμπέσικα!!!πρ άμα που καταντάει πολύ κουραστικό απο ένα σημείο και μετά!!!
#2 +1 mordred (Level 19) 08/04/2010 16:29
Καιρό είχα να παίξω τόσο προσεγμένο και ατμοσφαιρικό Fps. Πάρα πολύ καλή AI που επιτέλους οι εχθροί ακόμα και γιαλιά να πατήσεις αντιλαμβάνονται που είσαι και δεν σε χάνουν αν κρυφτείς πίσω από ένα κασόνι... Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε τελικά... +1 η επιλογή να ακούς τους διαλόγους στα Ρώσικα...
#3 -1 Freak (Level 21) 08/04/2010 17:21
Alex, η ΑΙ εχει προβλημα. Οταν σκοτωσεις εναν εχθρο που θα σε δει, χωρις να σε εχουν δει οι υπολοιποι κακοι, οι οποιοι μπορει εκεινη τη στιγμη να ειναι μακρια, για καποιο λογο γνωριζουν και αυτοι την τοποθεσια σου. Αυτο ειναι τελειως ατοπο και συμβαινει σε αρκετα παιχνιδια.
#4 +1 mordred (Level 19) 08/04/2010 23:03
Το οτι τον σκοτώνεις και κάνεις θόρυβο ας πούμε δεν είναι στοιχείο για το που είναι κάποιος;
#5 -1 Freak (Level 21) 09/04/2010 13:24
Αν τον σκοτωσεις με μαχαιρι και οι αντιπαλοι βρισκονται 1 χιλιομετρο μακρια, τοτε το παιχνιδι ειναι προβληματικο
#6 +2 mordred (Level 19) 09/04/2010 16:09
Εγώ όποτε σκότωνα με μαχαίρι δε με παίρνανε χαμπάρι και ήμουν καλημένος... Τέλος πάντων εγώ δεν το βρήκα τόσο προβληματικό όσο εσείς...
#7 ilovegames (Level 25) 11/02/2011 17:03
εκτος απο τα παρακατω προβληματα πρεπει να εχετε και super pc για να το παιξετε που για μενα ειναι μειονεκτημα. πραγματικα, πρεπει να εχεις επενδυσει στον υπολογιστη για να παιξει χωρις προβληματα.
#8 +1 axilleasmetalhead (Level 1) 11/02/2011 17:03
Παρα πολλη ωρεο το παιχνιδι το τερματισα χωρις να σταματησω ουτε για νερο!
ατμοσφαιρικο,τρομακτικο,ΤΕΛΕΙΟ!
#9 lef10 (Level 20) 11/02/2011 17:03
H ατμόσφαιρα του παιχνιδιού απλά δεν υπάρχει. Όταν ήμουν κάτω στα υπόγεια φοβόμουν χωρίς λόγο, δεν το έχω ξανανοιώσει τόσο έντονα. Απίστευτο...Το ρωσικό voice over είναι το πιο "ατμοσφαιρικό" αλλά όταν υπάρχουν σκηνές δράσης θες ένα τρίτο μάτι για τους υπότιτλους. Και τα αγγλικά είναι φοβερά πάντως, έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά.
#10 koulisfe (Level 14) 06/06/2013 03:44
Όποιος δεν το έχει παίξει, να το παίξει!
Και όποιος δεν διάβασε το βιβλίο να το διαβάσει οποσδήποτε! ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!
#11 geololj (Level 28) 06/06/2013 13:30
Το βιβλίο να σου πω την αλήθεια, το σκέφτομαι εδώ και καιρό να το αγοράσω. Το παιχνίδι το αγάπησα, οπότε... :)
#12 grotenfrod (Level 21) 05/10/2013 18:09
Εξαιρετικό το παιχνίδι, όπως και το βιβλίο, κατάφερε να δημιουργήσει μια απόλυτα κλειστοφοβική και ζοφερή ατμόσφαιρα. Αν είχε περισσότερα στοιχεία rpg και πιο ανοιχτό κόσμο, θα ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει ποτέ. Ανυπομονώ να αρχίσω το Last Light, αφού προσπαθήσω να βγάλω και το εναλλακτικό τέλος.
#13 Zaratoth (Level 28) 11/07/2014 23:49
Του βάζω 7.5. Ήταν καλό παιχνίδι από άποψη gameplay, με το μηχανισμό μάσκας οξυγόνου και την ανεπανάληπτη κλειστοφοβία και κατάθλιψη. Το σενάριό του, όμως, αν το συγκρίνω πχ με το Singularity, χάνει αρκετά. Και, όταν διάβασα το βιβλίο, κατάλαβα πως χάνει ακόμα περισσότερο. Το Last Light που είναι αυτόνομο, είναι καλύτερο από άποψη γραφής.
#14 Adam_Pap (Level 18) 06/04/2015 10:28
Παρα πολυ ομορφο γραφικα,πολυ ωραια ατμοσφαιρα και γενικα ειναι ενα παρα πολυ καλο game!Εμενα μου αρεσε οπως και το δευτερο!....αν και θα προτιμουσα να σκοτωνα περισσοτερους ανθρωπους παρα τερατα,δεν ξερω,αλλα μου την σπαγανε τα συγκεκριμενα τερατα!
Score 7.8
8.22 User Score
(24 votes )
User Reviews 8.5
Genre: FPS
Developer: 4A Games
Publisher: THQ
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 19/3/2010
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
7
F1 2021   (8.4)
9
10

Top Reviews (by user score)

3
F1 2021   (8.31)
4
Deathloop   (8.3)
8
Returnal   (8.13)
9
It Takes Two   (8.06)
10

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification