The Manager (Amiga, PC)

Hot
GameWorld
REVIEWED ON Amiga   PC  

The Manager
Ο πρώτος μεγάλος ανταγωνιστής του Championship Manager


Full Game: DownloadΤο 1991, ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει το Championship Manager, οι τότε προπονητές της εξέδρας είχαν την τύχη να απολαύσουν ένα manager game αλλιώτικο από τα συνηθισμένα. Δημιουργός του ήταν η Software 2000, εταιρεία η οποία ευθύνεται και για το διασκεδαστικό Tycoon Pizza (αλλιώς γνωστό ως Pizza Connection) το οποίο κυκλοφόρησε το 1994.

Gameplay
Το The Manager είναι το πρώτο manager game με πραγματικά ονόματα ομάδων και παικτών απ’ τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν έχει την τεράστια database του Sensible Soccer, αλλά τουλάχιστον περιλαμβάνει σωστά ονόματα ομάδων και παικτών από τις τρεις πρώτες κατηγορίες της Αγγλίας. Διαθέτει ακόμα και τα λογότυπα των ομάδων, στοιχείο το οποίο εμφανίστηκε ξανά μετά από αρκετά χρόνια σε παιχνίδι προπονητικής. Η database έχει ορισμένα λαθάκια, κυρίως στις ηλικίες των παικτών, αλλά αποτελεί μία πρώτη αξιέπαινη προσπάθεια έρευνας.Ξεκινώντας την καριέρα σας μπορείτε να επιλέξετε τον σύλλογό σας, ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα πρόσωπα προπονητή που σας αντιπροσωπεύει και τέλος ένα από τα έξι διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας το οποίο θα σας ακολουθεί για την υπόλοιπη καριέρα σας.

Το παιχνίδι ακολουθεί το ύφος της εποχής το οποίο χάραξε το πρώτο Football Manager της Addictive Games. Σας υποχρεώνει να ξεκινήσετε από την κατώτερη κατηγορία (Division 3) και να αγοράσετε μόνο τους παίκτες που είναι στην transfer list.

Tα μενού του παιχνιδιού έχουν το μειονέκτημα ότι δεν διαθέτουν λεζάντες ή επεξηγήσεις, οπότε αρχικά θα πρέπει να ψαχτείτε για να μάθετε τι επιλογές διαχείρισης σας παρέχονται. Το πρώτο μενού με το σήμα του γραφείου σας μεταφέρει στις επιλογές που έχουν να κάνουν με το γήπεδο και τα οικονομικά του συλλόγου. Το χτίσιμο κερκίδων και εγκαταστάσεων παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε manager παιχνίδι και μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό. Το αρχικό σας γήπεδο έχει 12.000 θέσεις ορθίων και μπορείτε να το επεκτείνετε όσο θέλετε, προσθέτοντας καθίσματα με ή χωρίς σκέπαστρο. Επιπλέον, μπορείτε να επεκτείνετε τις προπονητικές σας εγκαταστάσεις, να βελτιώσετε την ποιότητα του γηπέδου, να προσθέσετε πίνακα του σκορ και φώτα και να αλλάξετε την τιμή των εισιτηρίων. Ο αριθμός των θεατών εξαρτάται από το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχετε και την βαθμολογική σας θέση. Επιπλέον, αν έχετε ένα εξοπλισμένο γήπεδο τότε θα γεμίζει πιο εύκολα οπότε θα μπορείτε να ανεβάσετε και τις τιμές των εισιτηρίων.Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο συναντήσαμε για πρώτη φορά στο The Manager είναι η σύναψη δανείου με την τράπεζα. Αν δείτε ότι τα οικονομικά σας δεν επαρκούν για να αγοράσετε παίκτες και να βελτιώσετε τις εγκαταστάσεις σας τότε μπορείτε να πάρετε δάνειο, το οποίο θα αποπληρώσετε το νωρίτερο σε τρεις μήνες και το αργότερο σε ενάμιση χρόνο. Ανά τρεις μήνες το επιτόκιο του δανείου αυξάνεται. Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, η αποπληρωμή σε τρεις μήνες σας επιβαρύνει με 6% επιτόκιο ανά μήνα και σε 15 ή 18 μήνες με 2% επιτόκιο ανά μήνα. Το θέμα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός τα επιτόκια αλλάζουν, οπότε αν σταμπάρετε έναν καλό παίκτη που εμφανίστηκε στην transfer list και δεν έχετε τα χρήματα τότε θα πρέπει αναγκαστικά να το ρισκάρετε.

Στο μενού του γραφείου υπάρχουν ακόμη η οθόνη στατιστικών της ομάδας σας η οποία σας εμφανίζει τα οικονομικά σας, τους θεατές σας και τις νίκες και ήττες της σεζόν, καθώς και η οθόνη εσόδων στην οποία βλέπετε τα έσοδα της ομάδας σας από το γήπεδο, από πωλήσεις εμφανίσεων ή από τα τηλεοπτικά. Στην οθόνη αυτή μπορείτε αργότερα να επισυνάψετε και συμφωνίες με σπόνσορες.

Το δεύτερο μενού του παιχνιδιού εμφανίζει όλα τα league tables των τριών κατηγοριών, τους επόμενους αγώνες και τον μέσο όρο στατιστικών των παικτών που έχει κάθε ομάδα. Για τους ευρωπαϊκούς αγώνες υπάρχει ένα ξεχωριστό μενού (το τέταρτο κατά σειρά) που συμβολίζεται με ένα κύπελλο και σας παρέχει κάθε είδους πληροφορίες για τα παιχνίδια όλων των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Πέρα από όλες αυτές τις τυπικές πληροφορίες, ύστερα από κάθε αναμέτρησή σας, μπορείτε να δείτε τι έγραψε η εφημερίδα για το τελευταίο σας ματς.

Επιλογή ομάδας
Το τρίτο μενού το οποίο έχει ως σύμβολο τρεις φανέλες παικτών σας δίνει πρόσβαση στην διαχείριση του ρόστερ σας. Στην οθόνη επιλογής ενδεκάδας μπορείτε να καθορίσετε την διάταξη της ομάδας σας, επιλέγοντας ένα από τα έτοιμα formations που υπάρχουν ή ορίζοντας την δική σας διάταξη τοποθετώντας τους παίκτες σας στο γήπεδο όπως θέλετε. Οι παίκτες χωρίζονται σε τερματοφύλακες, αμυντικούς, μέσους και επιθετικούς και ο μόνος παράγοντας σωστής τοποθέτησης είναι το πόδι που χρησιμοποιούν. Κεντρικοί παίκτες δεν υπάρχουν, άρα οι αριστεροπόδαροι παίζουν από τα αριστερά, οι δεξιοπόδαροι από τα δεξιά και στο κέντρο του γηπέδου οποιοσδήποτε. Τα χαρακτηριστικά των παικτών είναι το fitness, το skill και το form. Το τελευταίο μεταβάλλεται ανάλογα με την απόδοση του παίκτη. Ακόμη, υπάρχει και ένδειξη καταπόνησης (exhaustion) του κάθε παίκτη η οποία σας βοηθάει να ορίσετε σωστή ενδεκάδα με ξεκούραστους παίκτες για να γλιτώσετε από τους τραυματισμούς. Μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι το “Struggle” το οποίο δίνει εντολή στους παίκτες να προσπαθήσουν περισσότερο ή λιγότερο σε κάθε αγώνα. Αν το χρησιμοποιείτε διαρκώς στο τέρμα τότε οι παίκτες σας θα έχουν διαρκώς το exhaustion στο κόκκινο και ο ένας τραυματισμός θα διαδέχεται τον άλλο. Στην φυσική κατάσταση υπήρχαν αρκετά bugs, ορισμένα από τα οποία εμφάνιζαν εξάντληση σε μεμονωμένους παίκτες που κάθονταν στον πάγκο ή ακόμα και σε όλη την ομάδα μετά από κάποιο ρεπό. Δυστυχώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν patches οπότε οι χρήστες έπρεπε να πορευτούν με αυτά τα δεδομένα.Προπόνηση
Το The Manager επιχείρησε πρώτο να προσεγγίσει ένα σύστημα προπόνησης και το έκανε με μία πολύ απλή μέθοδο. Η προπόνηση του παιχνιδιού έχει τους τομείς fitness, match, shot, tactics και intensity. Το fitness βελτιώνει το αντίστοιχο fitness κάθε παίκτη, τα shot και tactics βελτιώνουν το skill των παικτών, το match αλληλεπιδρά με το form κάθε παίκτη και το intensity είναι ο ρυθμός στον οποίο προπονούνται οι παίκτες. Το intensity μπορείτε να το αλλάξετε όσο θέλετε αλλά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μπορείτε να τα αυξομειώσετε αφαιρώντας πόντους από το ένα και προσθέτοντας πόντους στο άλλο. Πέραν αυτών, υπάρχει άλλη μία στήλη η οποία εμφανίζει τις τέσσερις θέσεις παικτών και κάνει την ίδια ακριβώς λειτουργία, δηλαδή σας επιτρέπει να αφαιρέσετε και να προσθέσετε πόντους δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην άμυνα ή στην επίθεση κ.ο.κ.

Αν έχετε αρκετό ρευστό (πράγμα σπάνιο για το The Manager) θα μπορέσετε να ανεβάσετε άμεσα τα στατιστικά των παικτών σας, στέλνοντάς τους σε Training Camp. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες για να επιλέξετε, καθεμία από τις οποίες βελτιώνει τα στατιστικά των παικτών σας κατά συγκεκριμένους πόντους, με το ανάλογο οικονομικό αντίτιμο. Τα Training Camps έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να ενεργοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη σεζόν.

Μεταγραφές και άλλα καλούδια
Το αρχικό σας μπάτζετ είναι περίπου 200.000-400.000 λίρες, ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που επιλέξατε. Με αυτό θα πρέπει να καλύψετε τις τρέχουσες ανάγκες της ομάδας. Τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα, αν αναλογιστούμε ότι για παράδειγμα μία απλή αναβάθμιση στο επόμενο επίπεδο προπονητικών εγκαταστάσεων κοστίζει 160.000 ευρώ και μία αγορά απλού παίκτη κοστίζει από 90.000 έως 120.000 ευρώ. Οι μισθοί των παικτών σας είναι από μόνοι τους ένας καλός πονοκέφαλος για το ξεκίνημα κι αν πάρετε δάνειο τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν, οπότε αρχικά θα πρέπει να επενδύσετε στα σίγουρα, δηλαδή σε προπονητικές εγκαταστάσεις και επέκταση γηπέδου και απλά να περιμένετε να εμφανιστεί ένας πολύ καλός παίκτης για αγορά.Το Transfer Market του παιχνιδιού εμφανίζει σε κάθε αγωνιστική νέους παίκτες για αγορά, συνήθως 1-2 από κάθε θέση. Για να αποκτήσετε έναν παίκτη απλά κάνετε μία προσφορά η οποία θα πρέπει να είναι κοντά στην αξία του. Αν η πρότασή σας απορριφθεί τότε δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να αγοράσετε τον συγκεκριμένο παίκτη διότι το πιθανότερο είναι στην επόμενη αγωνιστική να έχει εξαφανιστεί. Φανταστείτε λοιπόν να δείτε έναν επιθετικό υψηλής κλάσης και για 10.000 λίρες να τον χάσετε! Ευτυχώς που κανείς από τους παίκτες σας δεν πάει χαμένος. Όποιον παίκτη θέλετε μπορείτε να τον πουλήσετε. Τις περισσότερες φορές θα λάβετε προσφορά κατώτερη της αξίας του αλλά θα υπάρχουν κι ορισμένες φορές που τα χρήματα που θα σας έρθουν θα είναι περισσότερα απ’ την τιμή του. Το κακό εδώ όμως είναι ότι όσο ο παίκτης σας παραμένει στην λίστα προς πώληση δεν είναι διαθέσιμος για την ομάδα σας. Τα συμβόλαια των παικτών με τους οποίους ξεκινάτε είναι διετούς διάρκειας και κάθε νέος παίκτης που σας έρχεται έχει μονοετές συμβόλαιο. Συνήθως οι ανανεώσεις συμβολαίων γίνονται στο τέλος κάθε σεζόν.

Απεικόνιση αγώνα
Ο ορισμός ενδεκάδας και οι αλλαγές είναι λίγο δύσκολα στο χειρισμό. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται να αφαιρέσετε όλες τις φανέλες από τους παίκτες σας και να ξαναορίσετε την ενδεκάδα σας από την αρχή. Οι αλλαγές σας πρέπει πάντα να γίνονται μία προς μία. Αυτό έγινε επίτηδες από τους προγραμματιστές για να μην μείνετε με λίγους παίκτες, διότι αν ξεχάσετε 10 παίκτες αντί για 11, δεν υπάρχει καμία απολύτως προειδοποίηση. Αντ’ αυτού, ο αγώνας σας θα ξεκινήσει με 10 παίκτες! Επιπλέον, αν πριν από αγώνα βάλετε στην ομάδα σας παίκτη ο οποίος δεν ανήκει σε μία από τις δύο αλλαγές σας αλλά είναι εκτός αποστολής, τότε ο παίκτης αυτός θα εμφανιστεί σε ένα άσχετο σημείο του γηπέδου κι όχι στη θέση που τον βάλατε. Αυτού του είδους τα bugs σε συνδυασμό με το bug φυσικής κατάστασης το οποίο μπορεί να δείχνει κάποιους παίκτες σας μονίμως κουρασμένους, εκνεύρισαν αρκετά πολλούς από τους χρήστες του παιχνιδιού, μιας και κατέστρεψαν σημαντικά το gameplay του.

Το The Manager ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Όσα είδαμε σε αυτό έγιναν αιτία αντιγραφής από όλα τα μετέπειτα manager games, μέχρι και σήμερα!Η απεικόνιση του αγώνα δεν είναι πλήρης αλλά επικεντρώνεται μόνο στις κυριότερες φάσεις. Υπάρχουν καμιά δεκαριά διαφορετικές φάσεις οι οποίες προβάλλονται στην οθόνη σας εναλλάξ για να δηλώσουν ότι γίνεται ευκαιρία. Οι παίκτες της γηπεδούχου ομάδας συμβολίζονται με κόκκινες φανέλες και της φιλοξενούμενης με μπλε. Σε κάθε ευκαιρία, εσείς μπορείτε να δείτε μόνο τα ονόματα των δικών σας παικτών. Σε περίπτωση που το στιγμιότυπο δεν εμφανίσει κάποιο όνομα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για ευκαιρία της αντίπαλης ομάδας. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να βάλετε τις δύο αλλαγές σας στον αγώνα, ανάλογα με το πόσο εξαντλημένοι είναι οι παίκτες που παίζουν την δεδομένη στιγμή. Αποδόσεις παικτών μέσω κάποιων ratings δεν υπάρχουν κι επομένως οι μόνες ενδείξεις που μαθαίνετε είναι τα γκολ και οι ασίστ του κάθε παίκτη.Χιούμορ
Το χιούμορ της εταιρείας φάνηκε από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια της και το The Manager δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Σε ένα από τα animations της απεικόνισης αγώνα, η Software 2000 δίνει το στίγμα του χιούμορ της απεικονίζοντας τους 22 παίκτες να πλακώνονται στο ξύλο και τον έναν από αυτούς να παίρνει την μπάλα και να πηγαίνει προς την αντίπαλη εστία για γκολ. Άλλο ένα τέτοιο αντίστοιχο παράδειγμα είναι η φάτσα ενός τύπου που απεικονίζει το “quit game”. Ο τύπος φαίνεται ότι κλαίει αλλά κάνοντας κλικ πάνω του θα τον δείτε να πλαντάζει στο κλάμα και τότε θα σας εμφανιστεί το μήνυμα “Do you really want to quit this brilliant game?”. Τέτοια χαριτωμένα σκηνικά έχουν επιχειρηθεί από την συγκεκριμένη γερμανική προγραμματιστική εταιρεία σε όλων των ειδών τα games που έχει βγάλει στην αγορά.

Γραφικά-Ήχος
Το The Manager μπορεί να προηγήθηκε χρονικά του Championship Manager αλλά διαθέτει πολύ καλύτερα γραφικά σε όλο το περιβάλλον του. Σε αντίθεση με τις ψηφιοποιημένες φωτογραφίες ποδοσφαιριστών του CM, στο The Manager όλα τα γραφικά είναι σχεδιασμένα στο χέρι. Τα animations της δισδιάστατης απεικόνισης κάνουν σωστά την δουλειά τους και το ίδιο ισχύει και για όλες τις οθόνες του παιχνιδιού, παρά το ότι παραμένουν στατικές.

Οι μόνοι ήχοι που θα ακούσετε μέσα στο παιχνίδι είναι οι ιαχές του κοινού όταν παίζεται η μπάλα ή όταν ένας παίκτης βρεθεί στο έδαφος και οι κραυγές τους όταν μπαίνει γκολ. Τίποτε άλλο. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πόσο πίσω βρισκόταν η τεχνολογία την εποχή εκείνη στους υπολογιστές. Πάλι καλά να λέμε γιατί το CM δεν είχε τον παραμικρό ήχο.Επίλογος
H Software 2000 κατάφερε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι προπονητικής το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Premier Manager, το Championship Manager και δεκάδες ακόμη αντίστοιχα games που κυκλοφόρησαν αργότερα στην αγορά. Σήμερα συζητάμε για τιτανομαχίες μεταξύ Football Manager, Fifa Manager και Championship Manager. Τότε, το The Manager ανταγωνίστηκε το Championship Manager της Sports Interactive για όσα χρόνια κράτησε η μπογιά του.

Θετικά:
- Πλήρης διαχείριση του γηπέδου, των οικονομικών και των συμφωνιών με σπόνσορες
- Ακριβής τοποθέτηση των παικτών μέσα στο γήπεδο και επιλογή για το πόσο θα προσπαθήσουν για να κερδίσουν
- Ικανοποιητική για την εποχή 2D απεικόνιση αγώνα
- Για πρώτη φορά σε manager game έχουμε πραγματικά ονόματα ομάδων και παικτών, αληθινά λογότυπα συλλόγων, σύστημα προπόνησης και αρκετά ακόμη νέα στοιχεία

Αρνητικά:
- Πολλά bugs
- Δυσκολία στον χειρισμό και έλλειψη επεξηγήσεων
- Μόνιμα προβλήματα στα οικονομικά
- Κακή ποιότητα ήχου

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 3
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.8

Το πιο πρωτοποριακό και καιτονόμο manager game που θα μπορούσε να βγει στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Κέρδισε τις εντυπώσεις, παρά τα bugs και χάραξε το δρόμο για πολλά ακόμη που ακολούθησαν.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 amiga500fan (Level 14) 03/03/2015 20:36
Αυτες οι νoσταλγικές σου παρουσιάσεις Μάνο με έχουν συνεπάρει.
Αν θυμάμαι καλά στην Amiga ηταν 3 δισκέτες, πάντα έπαιρνα αυτον τον προπονητή που έχεις στις εικόνες, οι άλλοι δεν μου άρεσαν γιατι ήταν άσχημοι :lol: Eιχε όλα τα καλά στοιχεία ενός manager.

Σίγουρα ενα απο τα καλύτερα manager games μαζί με τα Premier Manager 1,2,3 στην Amiga που θα μείνουν στην καρδία μου.
Score 7.8
7.8 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Manager game
Developer: Software 2000
Publisher: US Gold
Διάθεση:
Players:
Release Date: 1991
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
The Riftbreaker   (8)
10
Death's Door   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification