Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Hot
Επιστροφή στα...Miyazaki lands.

Επιστροφή στα...Miyazaki lands.

Επιστροφή στα...Miyazaki lands.

Κατά το 2022 ο κόσμος του gaming καλωσόρισε τη νέα δημιουργία του Hidetaka Miyazaki με ενθουσιασμό. Μια τεράστια επιτυχία για την FromSoftware και Bandai Namco, που θεωρείτε ένα από τα μεγαλύτερα release στο sub-genre των Soulsborne και γενικότερα των RPGs τα τελευταία χρόνια, με φήμες για το επερχόμενο DLC να ξεκινούν από τους πρώτους μήνες που κυκλοφόρησε το game. Fans να δημιουργούν θεωρίες και συζητήσεις για τι μπορεί να σκαρφίστηκε πάλι ο σατανικός Ιάπωνας και η ομάδα του.

Και λοιπόν, έφτασε! Δύο χρόνια μετά, έχουμε στα χέρια μας το πολύ αναμενόμενο DLC. Η επιτυχημένη μίξη ενός open world RPG και του Soulsborne game design επιστρέφει. Με την εταιρία ανάπτυξης να έχει εφαρμόσει τα μαθήματα από το αρχικό release, φέρνοντάς μας έναν τεράστιο νέο κόσμο να εξερευνήσουμε, καινούργιους αντιπάλους να νικήσουμε και περισσότερο lore να ανακαλύψουμε. Οπότε με το σπαθί στο χέρι και καβάλα στο αιθέριο άλογο μας, ας ξεκινήσουμε για να δούμε τι μας περιμένει.

elden ring shadow of the erdtree 1

Το έπος συνεχίζεται και μυστήρια αποκαλύπτονται
Lands Between, ένα φανταστικό βασίλειο στο οποίο κυβερνούν ημίθεοι. Προηγουμένως διοικούνταν από την αθάνατη Θεά-βασίλισσα Marika, η οποία ενεργούσε ως φύλακας του Elden Ring, μιας ισχυρής δύναμης που εκδηλωνόταν ως η φυσική έννοια της τάξης. Όταν η Marika έσπασε το Elden Ring και εξαφανίστηκε, τα ημίθεα παιδιά της άρχισαν να τσακώνονται για τα κομμάτια του. Αυτό το γεγονός ονομάστηκε The Shattering. Κάθε ημίθεος έχει ένα κομμάτι του, που ονομάζεται Greater Rune. Οι Tarnished, μια ομάδα εξόριστων από το Lands Between, καλούνται πίσω μετά το Shattering.

Κατά τα γεγονότα του Shadow of the Erdtree, ένας Tarnished, στην αναζήτησή του για το Elden Ring, καθοδηγούμενος από τον Miquella the Kind, φτάνει στα Lands of Shadow, ένα μέρος που κρύβεται από το Erdtree και όπου η θεά Marika εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Σε αυτόν τον παράξενο νέο τόπο, αποκαλύπτονται οι απαντήσεις σε πολλά σκοτεινά μυστικά και η ιστορία πίσω από τον Miquella, καθώς συναντάμε όσους άλλους τον ακολούθησαν για τους δικούς τους σκοπούς.

- Gamers: "Κύριε Miyazaki, δυσκολία έχει; – Miyazaki: "Ε, μα πως δεν έχει!"
Καθώς πρόκειται για expansion, ας συγκεντρωθούμε στις gameplay αλλαγές, τα νέα χαρακτηριστικά, και κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν ετοιμαστείτε για το νέο ταξίδι. Δεν πρόκειται για απλά “έξτρα Elden Ring” αλλά για νέα mechanics και κανόνες.

Στο θέμα των controls, δεν έχουμε κάτι καινούργιο. Μερικές προσθήκες που παρατηρήσαμε με το νέο patch 1.12 που ήρθε με το DLC είναι: νέες επιλογές για το map, ξεχωριστή κατηγορία στο inventory για τα νέο αποκτημένα αντικείμενα, hairstyles και πλέον η δυνατότητα να καλέσουμε το πιστό μας άτι, τον Torrent, κατά τη διάρκεια του Elden Beast boss fight. Συν αυτών, ήρθαν πολλά bug fixes και αλλαγές στα stats με διάφορα buffs και nerfs. Το οποίο, αν είναι καλό ή όχι, εξαρτάται από τον παίκτη. Κλασικές επιλογές όπλων, όπως το Moonveil ή το Rivers of Blood, παραμένουν πολύ δυνατές. Επίσης, έχουν προστεθεί δεκάδες δυνατά νέα όπλα, ash of war, πανοπλίες και μαγικά που θα βρείτε στο ταξίδι σας ή θα πάρετε αφού νικήσετε νέους εχθρούς και τέρατα.

elden ring shadow of the erdtree 2

Ας μιλήσουμε τώρα για κάποια ξεχωριστά mechanics του expansion. Καταρχάς, πρέπει να είστε τουλάχιστον level 150+ για να έχετε ένα αρκετά δυνατό build. Πρέπει να περιμένετε μια εμπειρία παρόμοια με την αρχή του base game, καθώς όλοι οι νέοι εχθροί θα είναι scaled στο level σας συν το NG (New Game plus) που είστε. Οπότε, πρέπει να είστε προσεκτικοί και υπομονετικοί, ταξιδέψτε στον κόσμο για να βρείτε χρήσιμα αντικείμενα και οπλισμό. Η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσετε το DLC είναι είτε σε NG+1 είτε αν έχετε χτίσει ένα δυνατό build, κοντά στο τέλος του πρώτου σας playthrough. Αποφύγετε το NG+3 και πάνω για την πρώτη σας φορά, γιατί η δυσκολία αυξάνεται ραγδαία, εκτός αν επιθυμείτε την έξτρα πρόκληση.

Οι παράμετροι για να σας επιτραπεί η είσοδος στον νέο κόσμο είναι να νικήσετε τον Starscourge Radahn και να φτάσετε στο Mohgwyn Palace για να νικήσετε τον Mohg, Lord of Blood. Μόλις γίνει αυτό, κάντε interact με το site of grace στο μέρος που πολεμήσατε τον Mohg (ή ταξιδέψτε εκεί αν στο playthrough σας έχετε ήδη κάνει αυτές τις μάχες) και ένας νέος NPC θα σας οδηγήσει στον κόσμο του DLC.

elden ring shadow of the erdtree 3

Φτάνοντας σε αυτόν τον μελαγχολικό και μυστικιστικό νέο κόσμο, θα παρατηρήσετε ότι ακόμα και ένας βασικός εχθρός μπορεί να σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Αλλά μην ανησυχείτε, καθώς έρχονται νέα upgrade mechanics σε δύο εκδοχές: τα Scadurtree Fragments και τα Revered Spirit Ashes. Τα βρίσκετε στα site of grace στη νέα κατηγορία “Shadow Realm Blessing”. Το πρώτο λειτουργεί ως μόνιμο upgrade στα stats σας και το δεύτερο δυναμώνει τα summons σας, κάνοντας την όλη εμπειρία πιο balanced και δίνοντάς σας περισσότερη αντοχή κατά τα boss fights, τα οποία είναι πάνω από 40 και πολλές φορές θυμίζουν τη δυσκολία της Malenia. Να επισημάνουμε πως, για λόγους balance, τα buff ενεργοποιούνται μόνο στο Land of Shadow και δε λειτουργούν όταν επιστρέφετε στον αρχικό κόσμο. Μια σωστή επιλογή από την πλευρά της εταιρείας ανάπτυξης, καθώς αποτρέπει το main campaign από το να γίνει κατά λάθος πιο εύκολο από όσο πρέπει.

Κάποια στοιχεία του AI επίσης φαίνεται να βελτιώθηκαν, με τους εχθρούς να είναι πιο αμείλικτοι και έξυπνοι, και ο τρόπος που διαδραματίζονται πολλά boss fights καλεί τους παίκτες να είναι πολύ πιο επιθετικοί, το οποίο μας θύμισε Bloodborne. Το stealth επίσης φαίνεται να λειτουργεί πλέον πιο ρεαλιστικά.

elden ring shadow of the erdtree 4

Σε διάρκεια, μας πήρε 13 ώρες, πολύ πιο κάτω από τις συνήθεις μέχρι στιγμής 19, γιατί κάναμε focus στα main quests και με έναν χαρακτήρα που τηρούσε ήδη τις προϋποθέσεις του DLC. Σε ένα casual playthrough με εξερεύνηση και side quests, θα σας χαρίσει άνετα μέχρι και 40 ώρες. Ο κόσμος είναι τεράστιος, με μερικά τμήματα μεγαλύτερα από το Limgrave, συν τα περίπλοκα dungeons με πολλά κρυφά σημεία, loot, optional boss και ιστορίες, προσφέροντας μια περιπέτεια μεγάλης διάρκειας.

Ώρα για νέο meta
Στο κομμάτι του multiplayer δεν έχουν έρθει πολλές αλλαγές, η χρήση co-op PvE κατά τη διάρκεια μαχών είναι ίδια. Οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται ουσιαστικά στο PvP καθώς με το νέο patch γίνονται πολλά rebalances σε διάφορα όπλα και ash of war, buff και nerfs, καθώς νέος ισχυρός οπλισμός και ήδη όπλων έρχονται στο προσκήνιο, το οποίο θα φέρει σίγουρα αλλαγές και θα βάλει κόσμο να ψάξει και να πειραματιστεί με νέα builds για τις επικές μονομαχίες ή 3v3 στα Colloseum, όπου πλέον μετά το patch κάθε αναλώσιμο item θα αναπληρώνετε μετά το πέρας της μάχης.

Επειδή μία Malenia δεν μας έφτανε.

Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής
Τα screenshots τα λένε όλα. Καθώς κάνουμε τα πρώτα μας βήματα σε αυτόν τον νέο κόσμο, μας αποκαλύπτονται εντυπωσιακά ξέφωτα, λιβάδια και βουνοκορφές που τις περικλείουν αρχαίες πόλεις και κάστρα. Είναι ένα όμορφο θέαμα που σύντομα το περικλείει η μελαγχολία που χαρακτηρίζει το franchise μόλις πλησιάσουμε και δούμε την ερήμωση και παρακμή που τα διακατέχει.

Υπάρχουν διάφορα σύμβολα τριγύρω που δείχνουν την αντίθεση με τον κόσμο του Erdtree , το οποίο σας κάνει να νιώσετε την ιστορία και τον πόνο που περικλείουν αυτόν τον κόσμο. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα γίνεται έντονα αισθητή καθώς η μορφή του Shadow Tree μαζί με έναν ουρανό κατευθείαν από περιγραφές Cosmic Horror στέκεται επιβλητικά από πάνω μας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας σε συνδυασμό με τον έντονο συμβολισμό του θανάτου που περικλείει τον κόσμο, καθώς η γη είναι γεμάτη με αιθέριους και φυσικούς τάφους όσο μακριά φτάνει το μάτι. Μέχρι που φτάνουμε στα ψιλότερα σημεία που πύργοι κυριολεκτικά τρυπάνε τα σύννεφα Αυτά όμως είναι τα στοιχεία μερικών βασικών περιοχών που σας δείξαμε και είδατε στα trailer. Σκοτεινοί βάλτοι και αρχαία δάση, περίπλοκες σπηλιές και υπόγειοι κόσμοι, dungeons, με καλό φτιαγμένο συνδυαστικό level design σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

elden ring shadow of the erdtree 5

Το character design των νέων boss είναι πολύ καλό, μας εντυπωσίασαν όσα βρήκαμε στον δρόμο μας, τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονη λεπτομέρεια και στοιχεία στην εμφάνιση και κινησιολογία που κάνουν το καθένα ξεχωριστό. Υπάρχουν αρκετοί νέοι εχθροί. Κάποιοι δεν έχουν πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση, ενώ κάποιοι άλλοι προκαλούν δέος, και ας μην είναι bosses, με την ερώτηση “πώς πεθαίνει αυτό το πράγμα;” να πλανάται όποτε τα βλέπετε για πρώτη φορά. Οι NPCs είναι λίγοι αλλά αρκετά αναπτυγμένοι και το design τους είναι αρκετά ξεχωριστό ώστε να τους θυμάστε όλους.

Από τεχνικά χαρακτηριστικά. Στο PS5 δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Υπάρχει όμορφο lighting και draw distance χωρίς κάποιο περίεργο pop-up, bug ή glitch, και σταθερά 60 FPS κατά τη διάρκεια του gameplay.

Μεγαλόπρεπες αλλά στενάχωρες ορχήστρες
Το base soundtrack ήταν ήδη πολύ καλό, αλλά εδώ έχει γίνει μια υπέρβαση. Τα Lands of Shadow, αν και έχουν τη δική τους ομορφιά, είναι μια αντίθεση του Lands Between. Έτσι, όπως και στο αρχικό soundtrack που έχει ένα επικό και ηρωικό vibe, εδώ υπάρχει αυτό το στοιχείο αλλά με μια βαριά δόση μελαγχολίας από πίσω, λιγότερο ελπιδοφόρο και σαν να αναπολεί μια ξεχασμένη εποχή, πριν τη καταστροφή που μας περικλείει. Με έντονη την παρουσία έγχορδων και της χορωδίας, η οποία απλά τα δίνει όλα. Γενικότερα, η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο σκοτεινή αλλά για όλους τους καλούς λόγους. Επίσης, να σημειωθεί ότι κάθε περιοχή έχει διαφορετικό ambience ανάλογα την ώρα της μέρας, που στην ουσία αλλάζει την ατμόσφαιρα από επιβλητική σε τρομακτική κτλ. Ο ήχος γενικότερα δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε έναν κόσμο ακόμη λιγότερο φιλικό.

Το voice acting παραμένει εξαιρετικής ποιότητας, με επιστροφές παλιών ηθοποιών από τη σειρά Souls, όπως ο Connor Byrne, και νέους ηθοποιούς στο franchise, όπως ο Jack Barton και η εκπληκτική Naomi MacDonald, που αποδίδουν τα λόγια τους με τη βαρύτητα και το ύφος που αναλογεί σε αυτή την Dark Fantasy ιστορία.

elden ring shadow of the erdtree 6

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο
Το Elden Ring: Shadow of the Erdtree αποτελεί ένα αξιοπρεπέστατο expansion που θα δοκιμάσει τις ικανότητές μας, θα μας θυμίσει ότι καμία μάχη δε νικιέται χωρίς προσπάθεια και προετοιμασία και θα μας χαρίσει αρκετές ώρες νέου lore και gameplay. Μετά από την πολύχρονη αναμονή, είναι λίγο στενάχωρο το ότι είναι το πρώτο και τελευταίο DLC content του τίτλου. Ας ελπίσουμε σε κάποιο μελλοντικό sequel, καθώς αυτός ο κόσμος έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Για την ώρα, όμως, η FromSoftware ολοκληρώνει με ένα φανταχτερό φινάλε. Αυτό όμως δε σημαίνει φυσικά ότι το ταξίδι των Tarnished έφτασε στο τέλος του. Υπάρχουν ακόμα πολλές κρυφές ιστορίες και dungeons να ανακαλυφθούν, μικρές ή μεγάλες, στα αρχαία βασίλεια του Lands Between και Lands of Shadow.

Θετικά:
- Ωραίο soundtrack
- Μεγάλος και ενδιαφέρον κόσμος
- Ποιοτικό voice acting
- Πολλοί νέοι εχθροί
- Μεγάλη γκάμα από νέα items, skills και όπλα
- Πολύ καλό character design
- Επικό boss design
- Γρήγορο loading
- Βολική μεταφορά πίσω – μπρος από τον κόσμο του base game στου dlc
- Εκβάθυνση του lore
- Προστέθηκε η επιλογή για χρήση του αλόγου στο τελικό boss
- Bug fixes για το base game

Αρνητικά:
- Ενοχλητικά hitbox
- Η κάμερα δυσκολεύει τις μάχες σε κάποιους χώρους και αρένες
- Κάποια bosses έχουν υπερβολικά μεγάλα και συχνά area of effect attacks
- Ο Tarnished ακόμα πίνει από μπουκάλια με ταχύτητα αργότερη από σαλιγκαριού όποτε παίρνουμε heal ή physick

Βαθμολογία:
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 9

Και έτσι τελειώνει η ιστορία αυτού του κόσμου. Δίνοντας κλασικά μερικές απαντήσεις αλλά ανοίγοντας καινούργια ερωτήματα για να μας απασχολήσουν μέχρι το επόμενο release.

Γιάννης Χολίδης

NEWS   VIEW ALL

Το review score του Elden Ring: Shadow of the Erdtree στο Steam έχει φτάσει στο Mixed με πολλούς να παραπονιούνται για την δυσκολία των bosses

Το review score του Elden Ring: Shadow of the Erdtree στο Steam έχει φτάσει στο Mixed με πολλούς να παραπονιούνται για την δυσκολία των bosses, αλλά και για κάποια τεχνικά θέματα στην έκδοση για PC. ...
Posted (26 Jun 2024)

Παίκτρια του Elden Ring νικά τα bosses του Shadow of the Erdtree expansion με το μυαλό της

Το Elden Ring Shadow of the Erdtree expansion απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, ένα χαρακτήρα με καλό εξοπλισμό και αρκετή υπομονή. Η Perrikaryal (streamer στο Twitch) χρησιμοποίησε το μυαλό της για να ...
Posted (25 Jun 2024)

UK Charts Top 10: 17-23/06/24 – EA Sports FC 24

Στην εβδομάδα που πέρασε κυκλοφόρησε το Elden Ring: Shadow of the Erdtree Edition, η νέα έκδοση του Elden Ring που περιλαμβάνει και το νέο expansion και βρέθηκε στην δεύτερη θέση της δεκάδας. Νέο κυκλ...
Posted (25 Jun 2024)

Elden Ring: Shadow of the Erdtree expansion

[Αρχική δημοσίευση: 28/2/23] Η εταιρεία ανάπτυξης FromSoftware ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει expansion για το Elden Ring. Η είδηση ανακοινώθηκε μέσω του Twitter, καθώς η Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης δήλω...
Posted (21 Jun 2024)

Το 60% των παικτών του Elden Ring δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να παίξουν το Shadow of the Erdtree expansion

Λίγο πριν την κυκλοφορία του Elden Ring: Shadow of the Erdtree expansion, η Bandai Namco θύμισε στους παίκτες ότι θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές για να έχουν πρόσβαση στο νέο περιεχόμενο,...
Posted (12 Jun 2024)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 landogar (Level 13) 01/07/2024 00:54
Πολύ πιο δύσκολο expansion που ανεβάζει πολύ τον πήχη της δυσκολίας απο το αρχικό και έχει και νέα όπλα και μαγεία.
Πάντως ειδικά σε κάποια bosses θα φάτε μεγάλο ζόρι να τα βγάλετε (αναρωτιέμαι αν τα έχει βγάλει ο Miyazaki).
Ωραίο level design και ατμοσφαιρα παντως. Γενικά η FromSoftware ισως εβγαλε το καλύτερο expansion (αν εχετε υπομονη).
Score 9
8.8 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: FromSoftware
Publisher: Bandai Namco
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1
Requirements: Σύστημα: Windows 10, Επεξεργαστής: INTEL CORE I5-8400 ή AMD RYZEN 3 3300X, Ram: 12 GB, Graphics: NVIDIA GEFORCE GTX 1060 3 GB ή AMD RADEON RX 580 4 GB ή ανώτερη, Χώρος στον σκληρό δίσκο: 60 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 21/06/2024
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification