Total War: Pharaoh

Hot
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   Mac  

Μεγάλοι ηγέτες σε....αιγυπτιακά παιχνίδια εξουσίας.

Μεγάλοι ηγέτες σε....αιγυπτιακά παιχνίδια εξουσίας.

Μεγάλοι ηγέτες σε....αιγυπτιακά παιχνίδια εξουσίας.

Ανά τα χρόνια η σειρά Total War μας έχει ταξιδέψει σε πολλές και σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Από την φεουδαρχική Ιαπωνία με τους Shogun και τα Τρία Βασίλεια της Κίνας, στις περιπέτειες του Αττίλα του Κατακτητή βασιλιά των Ούννων, στην άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη Μεσαιωνική Ευρώπη μέχρι τις μεγάλες ναυμαχίες του 18ου αιώνα και στην ίδρυση του Αμερικανικού έθνους. Μέχρι τώρα όμως ποτέ δεν είχε επισκεφθεί την Αφρική και την Μέση Ανατολή. Αυτό βέβαια αλλάζει πλέον καθώς με το Total War:Pharaoh πλέον θα το κάνει και αυτό. Ο τίτλος τοποθετείται στα τελευταία χρόνια της εποχής του χαλκού και στην άνοδο της Αιγυπτιακής Αυτοκρατορίας. Πιο συγκεκριμένα βρισκόμαστε στο 1200 Π.Χ. και σε μία εποχή με πολλές διαμάχες και απειλές να υπάρχουν στον ορίζοντα. Δημιουργός αυτού όπως και όλης της σειράς του Total War είναι η Creative Assembly που έχει υπό την αιγίδα της την Creative Assembly Sofia η οποία δημιούργησε το Total War:Pharaoh. Άλλοι τίτλοι που έχει δημιουργήσει η συγκεκριμένη εταιρία είναι πολλοί τίτλοι Total War και επίσης και άλλους τίτλους όπως το Spartan:Total Warrior, το Viking:Battle of Asgard και το Alien Isolation.

Παιχνίδια εξουσίας στην εποχή του Χαλκού
Βρισκόμαστε στο 1200 Π.Χ. στα τέλη της εποχής του Χαλκού και στην άνοδο της Αιγυπτιακής Αυτοκρατορίας. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο όπου υπάρχουν σημαντικές αναταραχές στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας αλλά υπάρχουν και πολλές απειλές από τους ανερχόμενους και ραγδαία αναπτυσσομένους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας. Από την αρχή καλείστε να επιλέξετε με ποιον ηγέτη θα ξεκινήσετε την προσπάθεια σας να καθορίσετε τη μοίρα αλλά και την συνολική έκβαση της Αιγυπτιακής ιστορίας. Μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους 10 διαθέσιμους ηγέτες (4 Αιγύπτιοι, 4 Χετταίοι και 2 από τη Χαναάν). Οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι πλήρως στο χέρι σας ποιον ρόλο θέλετε να παίξετε σε αυτή την ιστορική αλλά και στρατηγική σκακιέρα που ο νικητής θα καθορίσει πολλά για όλο τον αιγυπτιακό λαό. Το σενάριο έχει κάποια ενδιαφέροντα σημεία αλλά δεν ξεφεύγει από τα αναμενόμενα και δεν εκπλήσσει σε καμία περίπτωση.

total war pharaoh 1

Άμμος και αίμα στις αχανείς ερήμους της Αιγύπτου
Η Αίγυπτος είναι από μόνη της ο μεγαλύτερος και ο βασικός πρωταγωνιστής στο Total War:Pharaoh όπου έχουμε μάχες μεγάλης κλίμακας σε αχανείς εκτάσεις ερήμου όπου τα στρατεύματα έρχονται αντιμέτωπα με τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τον καυτό ήλιο και ο μόνος τρόπος έτσι ώστε να βρουν μία όαση σε όλο αυτό είναι ο Νείλος. Κατά τη διάρκεια της μάχης έχουμε ένα αρκετά γρήγορο σύστημα όπου παίρνει και στοιχεία από παλαιότερους τίτλους της σειράς Total War και σίγουρα τα εξελίσσει και τα προσαρμόζει στις ανάγκες του setting. Ο ρυθμός της μάχης είναι αρκετά ομαλός και δεν κουράζει παρά μόνο σε μερικές στιγμές όπου μπορεί μία μάχη να διαρκέσει πάνω από το αναμενόμενο αλλά αυτό παρατηρήθηκε λίγες φορές και δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα.

Στην πορεία του campaign καλείστε να κατακτήσετε περιοχές και να ενισχύσετε την στρατηγική σας παρουσία στην περιοχή. Ο Νείλος όπως και στην πραγματικότητα άλλωστε είναι πολύ σημαντικός από στρατηγικής άποψης διότι είναι και η πηγή ζωής της χώρας αλλά επίσης και ο βασικός και ο γρηγορότερος δρόμος για να μετακινηθεί κάποιος στις μεγάλες εκτάσεις της Αιγύπτου και να μην χάσει πολύτιμο χρόνο. Βέβαια πέρα από σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη συνολικά των δυνάμεων σας είναι και ένα σημείο που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εχθροί σας έτσι ώστε να προσπεράσουν τις γραμμές άμυνας που θα έχετε στήσει και έτσι να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και να πρέπει να βρείτε τρόπο ώστε να τους αποκρούσετε και να τους απωθήσετε πίσω.

Ο άλλος τρόπος έτσι ώστε να μετακινήσετε τα στρατεύματα σας είναι μέσω μεγάλων χωμάτινων εκτάσεων. Εδώ η στρατηγική σας είναι απλή θα πρέπει απλά να χτίζετε συχνά καταυλισμούς έτσι ώστε να εγκαθιδρύσετε ένα δίκτυο οικισμών που θα συνδέονται μεταξύ τους και έτσι ουσιαστικά θα μπορέσετε να έχετε και πιο πολλές γραμμές άμυνας για πιθανές απειλές και έτσι να μπορέσετε να κατακτήσετε και τις εχθρικές περιοχές ακόμα πιο εύκολα. Βέβαια  το χτίσιμο ενός δικτύου οικισμών προϋποθέτει την ίδρυση πολλών καταυλισμών και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί και αρκετή υπομονή από εσάς, βέβαια αν θέλετε να ακολουθήσετε έναν πιο δύσκολο αλλά πιο γρήγορο δρόμο αυτό είναι στο χέρι σας. Αυτό βέβαια κρύβει κινδύνους και αφήνει ανοίγματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εχθροί σας και να σας δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα.

Ουσιαστικά οι απειλές έρχονται από παντού και από όλα τα σημεία του ορίζοντα κάτι που σίγουρα προσδίδει έναν ενδιαφέρον τόνο στο gameplay, που έτσι δεν σας κουράζει και σας κρατά πάντα σε εγρήγορση. Σε σχέση με άλλα Total War, το Total War:Pharaoh είναι σίγουρα πιο δύσκολο και το επίπεδο πρόκλησης που έχει είναι αρκετά μεγάλο. Παίζοντας στο Hard επίπεδο δυσκολίας στην αρχή υπήρξαν πολλά προβλήματα και μεγάλη δυσκολία στο να αποκρουστούν οι επιδρομείς και τα εχθρικά στρατεύματα κάτι που σίγουρα περιμέναμε από ένα τέτοιο επίπεδο δυσκολίας. Βέβαια η κλιμάκωση ανάμεσα στα επίπεδα δυσκολίας δεν είναι ομαλή, για παράδειγμα ενώ στο normal επίπεδο οι μάχες και οι επιδρομές των εχθρών έχουν μία κανονική ροή όταν πηγαίνουμε στο hard ξεκινάνε συνεχόμενες επιδρομές σε μεγάλο βαθμό και έτσι κάποιος που έχει συνηθίσει το normal επίπεδο να δυσκολευτεί πολύ αν θελήσει να μεταβεί στο hard. Ξεκινώντας από το νότο και παίρνοντας το ρόλο του Amenmesse, οι επαναστάσεις και οι αναταραχές στο εσωτερικό της Αιγύπτου αλλά και οι απειλές από τους εξωτερικούς αντιπάλους ήταν τόσο πολλές με αποτέλεσμα μετά από μερικούς γύρους να μην είναι διαχειρίσιμες και έτσι η ολική καταστροφή ήταν αναπόφευκτη.

Total War Pharaoh 2

Στο Total War:Pharaoh έχουμε επίσης και μία μπάρα που μας δείχνει το επίπεδο ανάπτυξης αλλά και την κατάσταση που βρίσκεται ο πολιτισμός μας. Έχουμε τρία επίπεδα την ευημερία που σημαίνει ραγδαία ανάπτυξη και λίγες έως καθόλου απειλές από τους εχθρούς μας, έχουμε την κρίση που εδώ σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις άμυνες μας διότι υπάρχουν πολλαπλές απειλές και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό και τέλος έχουμε την κατάρρευση όπου εδώ σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά στο να χάσουμε και ότι οι εχθροί έχουν καταλάβει σημαντικά τις περιοχές μας. Αυτό που είναι ένα μεγάλο θετικό είναι το σύστημα διαχείρισης του πολιτισμού και της αυτοκρατορίας που είναι από τα καλύτερα σε όλη την σειρά Total War. Για κάθε καταυλισμό που έχετε μπορείτε να χτίσετε και ένα outpost και έτσι να εξαπλωθείτε στο σύνολο του χάρτη. Αυτός είναι και ο πιο ασφαλής τρόπος που μπορείτε να παίξετε καθώς είναι χαμηλού ρίσκου και τις περισσότερες φορές είναι και ένας τρόπος που αποφέρει την επιτυχία.

Μέσω των outpost μπορείτε να εγκαταστήσετε και πολλές μονάδες από το στρατό σας και έτσι να μπορέσετε να υπερασπιστείτε τις περιοχές σε ενδεχόμενες επιθέσεις. Κάτι που προσθέτει σίγουρα στο immersion και συνολικά στην εμπειρία είναι η δυνατότητα να χτίσετε διάφορους ναούς και γενικότερα να δημιουργήσετε μια ολόκληρη κοινωνία μέσα στον κάθε καταυλισμό κάτι που σίγουρα δίνει περισσότερο βάθος σε αυτό τον τομέα του gameplay.Βέβαια και από αυτό τον τίτλο δεν λείπουν και κάποια bugs και πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκε η ειδική δύναμη Legacy, που ουσιαστικά είναι ξεχωριστή σε κάθε ηγέτη και δίνει exp boost αλλά και αυξημένα rewards στο τέλος της μάχης, όπου μετά την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές κολλούσε και δεν ήταν δυνατό να ξαναχρησιμοποιηθεί και δεν έδινε τα επιπλέον rewards στο τέλος της μάχης.

Total War Pharaoh 3 1

Πέρα από αυτό ένα σοβαρό bug που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης ήταν ότι σε μια περίπτωση έμενε ζωντανός ένας αντίπαλος ο οποίος δεν πέθαινε και έτσι δεν μπορούσε να τελειώσει η μάχη. Επίσης παρατηρήθηκαν μερικά crashes τα οποία συνέβησαν κατά τη διάρκεια μεγάλων μαχών με αποτέλεσμα να χρειάζονταν να ξαναγίνουν από την αρχή. Οι ώρες που πρέπει κάποιος να ασχοληθεί για να τελειώσει το βασικό campaign είναι 22 ώρες για το normal επίπεδο δυσκολίας.

Γίνε ο απόλυτος κυρίαρχος της Αιγύπτου

Ετοιμαστείτε για μάχες με παίκτες από όλο τον κόσμο
Περνώντας τώρα στο online multiplayer του τίτλου έχουμε δύο modes, το ένα είναι το co-op δύο παικτών όπου μπορείτε να κάνετε μάχες εναντίον του cpu συνεργατικά και το άλλο είναι το κλασικό head-to-head mode που εδώ θα βρεθείτε αντιμέτωποι με παίκτες από όλο τον κόσμο. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ένα αρκετά καλό σύστημα matchmaking που δεν υπήρχε ιδιαίτερος χρόνος αναμονής μέχρι να βρεθεί κάποιος αντίπαλος. Επίσης και οι servers του τίτλου ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και έτσι δεν παρατηρήθηκαν αποσυνδέσεις και lag. Επίσης προσφέρεται και η δυνατότητα για multiplayer campaigns όπου εκεί μπορείτε να παίξετε είτε συνεργατικά είτε ως αντίπαλοι με τους άλλους παίκτες. Στις απλές μάχες έχετε τη δυνατότητα να κάνετε host εσείς το game είτε να κάνετε join κάποιο άλλο. Σημαντικό επίσης εδώ να αναφερθεί είναι και η δυνατότητα να κάνετε ένα game private και ουσιαστικά να αποτρέψετε σε όσους δεν έχουν τον κωδικό να κάνει join. Επίσης υπάρχει δυνατότητα cross-play μεταξύ του Steam και του Epic Games.



Οπτικός τομέας αντάξιος των Φαραώ
Η Αίγυπτος αν μη τι άλλο είναι πανέμορφη και άρτια σχεδιασμένη και είναι αντάξια των προσδοκιών. Έχει πολύ όμορφο art, πολύ καλούς φωτισμούς που ακόμα και σε μάχες που εξελίσσονται στο μέσο της νύχτας, είναι πολύ εύκολο να διακριθεί ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια του χάρτη. Παρατηρήθηκαν κάποια frame drops κατά τη διάρκεια της μάχης αλλά βέβαια δεν είχαν σημαντική επίπτωση στην συνολική εμπειρία. Ο σχεδιασμός των βασικών χαρακτήρων επίσης ήταν πολύ καλός και υπήρχε διαφορά και μοναδικότητα σε κάθε έναν από τους δέκα ηγέτες, κάτι που σίγουρα αναμένονταν από ένα Total War game, διότι σίγουρα όπως και σε κάθε τίτλο της σειράς έτσι και στο Total War:Pharaoh έχουμε άρτιο σχεδιασμό και τεχνικό τομέα. Ο σχεδιασμός των μαχών επίσης έχει αρκετή λεπτομέρεια όπου έχουμε αρκετή ποικιλομορφία στο περιβάλλον κάθε πίστας με αμμόλοφους και τις ερήμους να δεσπόζουν. Βέβαια αυτό που είναι ένα αρνητικό είναι ότι δεν έχουμε την πολυπλοκότητα στις πίστες που πέρα από κάποιες εξαιρέσεις δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Οι επικές μάχες χρειάζονται και επικό ηχητικό τομέα
Ο ηχητικός τομέας του Total War:Pharaoh είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Ο άρτιος σχεδιασμός που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα φαίνεται κυρίως μέσα από τις μάχες όπου ακούμε τις κραυγές των μαχητών που θέλουν να επιτεθούν στο αντίπαλο στράτευμα και από τους ήχους των σπαθιών που ακούγονται όταν συγκρούεται ο ένας μαχητής με τον άλλο. Στον τομέα του voice acting έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά με τους ηθοποιούς να αναπαριστούν πολύ καλά και πιστά τους ηγέτες αλλά και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που υπάρχουν μέσα στο game. Σε έναν μεγάλο βαθμό με τις ερμηνείες τους μας μεταφέρουν πιστά το κλίμα της εποχής και ουσιαστικά παίζουν μεγάλο ρόλο στο immersion αλλά και στη συνολική εμπειρία του game.

Total War Pharaoh 5

Μια ωραία νέα προσθήκη στη θρυλική σειρά RTS
Το Total War:Pharaoh είναι ένα αξιόλογο Strategy, με πολύπλοκο σύστημα μάχης, το οποίο συμπληρώνεται από ένα πλήρες campaign, που διαθέτει ένα πολύ καλό επίπεδο και διατηρεί το ενδιαφέρον μέχρι και το τέλος του και βέβαια προσφέρει και πολύ υψηλό επίπεδο replayabillity διότι ο κάθε ηγέτης έχει και μια διαφορετική ιστορία από πίσω του. Η Αίγυπτος είναι στο προσκήνιο και είναι πραγματικά πανέμορφη, βέβαια τη μερίδα του λέοντος κατέχουν σίγουρα οι πολιτισμοί του Νείλου που εκεί είναι σίγουρο ότι θα βρείτε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι εκεί έχει γίνει και η μεγαλύτερη εστίαση και εκεί υπάρχει το περισσότερο περιεχόμενο. Επίσης στο δρόμο προς την καταξίωση σας θα βρείτε πολλούς αντιπάλους αλλά επίσης θα βρείτε και πολλές ευκαιρίες ώστε να ανέλθετε στα υψηλότερα στρώματα της εξουσίας. Τα αρνητικά που παρατηρήθηκαν είναι ότι στο hard επίπεδο δυσκολίας είναι πολλές φορές αδύνατο να νικήσετε και αυτό σίγουρα το περιμένουμε σε αυτό το επίπεδο αλλά καλό θα ήταν να υπήρχε έστω και μία πιο καλή κλιμάκωση στα επίπεδα δυσκολίας. Επίσης παρατηρήθηκαν μερικά crashes κυρίως όταν υπήρχαν μεγάλες μάχες αλλά και μερικά bugs. Βέβαια σε τελική ανάλυση μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το Total War:Pharaoh επανάφερε τη σειρά στις παλιές της δάφνες και σίγουρα από εδώ και πέρα το μέλλον μοιάζει ελπιδοφόρο.

Θετικά:
- Μεγάλος αριθμός ηγετών και φυλών
- Πολλές επιλογές προσέγγισης σε κάθε μάχη
- Πολύ καλό voice acting
- Αρκετό περιεχόμενο που κρατάει το ενδιαφέρον

Αρνητικά:
- Μερικά bugs και glitches
- Κακή κλιμάκωση στα επίπεδα δυσκολίας
- Μερικά crashes που παρατηρήθηκαν
- Προβλέψιμο σενάριο χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.4

Επιτυχημένη επαναφορά του παλιού κλασικού Total War με μερικά ψεγάδια.

Σωτήρης Τσόπουλος

NEWS   VIEW ALL

Total War: Pharaoh

[Αρχική δημοσίευση: 23/5/23] Η Sega ανακοίνωσε το Total War: Pharaoh. Η σειρά Total War πηγαίνει στην Αίγυπτο. Η νέα έκδοση της ομώνυμης σειράς Strategy θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Θα μπορείτε να...
Posted (12 Sep 2023)

Τα Alan Wake 2 και Total War: Pharaoh θα κυκλοφορήσουν μόνο digital

Δύο ανακοινώσεις με διαφορά ωρών για games τα οποία θα κυκλοφορήσουν μόνο ψηφιακά μας έκαναν μεγάλη εντύπωση. Στις 23/5 η Sega ανακοίνωσε ότι το Total War: Pharaoh θα κυκλοφορήσει μόνο ψηφιακά για ...
Posted (25 May 2023)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.4
7.25 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Strategy
Developer: Creative Assemnly
Publisher: Sega
Διάθεση: Zegetron(210-6856000)
Players: 1-8
Requirements: Λειτουργικό σύστημα: Windows 10 64-Bit Επεξεργαστής: Intel i3-2100 / AMD FX-4300 Μνήμη: 6 GB RAM Γραφικά: Nvidia GeForce GTX 660 / AMD R9 270 DirectX: Έκδοση 11 Αποθήκευση: 50 GB διαθέσιμος χώρος
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 11/10/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification