Street Fighter 6

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μαχητές…σε τρίτο πρόσωπο!

Μαχητές…σε τρίτο πρόσωπο!

Μαχητές…σε τρίτο πρόσωπο!

Η Capcom με την σειρά Street Fighter είναι ότι και η Microsoft με τα Windows! Την πηγαίνει “μία η άλλη” σε κάθε έκδοση. Τα Street Fighter 2, 4 και 6 λοιπόν, αυτά που έχουν…ζυγό αριθμό, είναι αυτά που αποδεικνύονται ιδανικές επιλογές! Από την στιγμή που το Street Fighter V απέτυχε σε πολλούς τομείς και έμοιαζε περισσότερο με ένα demo, η Capcom ευτυχώς παρουσιάστηκε διαβασμένη. Με την παραίτηση Yoshiniro Ono από την θέση του παραγωγού, παρότι ο Ιάπωνας επανέφερε την σειρά…στις δόξες της (και στην πτώση με το SF5), η συνέχεια ήταν για πολλούς ένα ερωτηματικό, αλλά εν τέλει ο Takayuki Nakayama κατάφερε να αποδειχθεί άξιος στη θέση του director.

World Tour mode
Σε όλα τα προηγούμενα Street Fighter και γενικά στα Fighting games, είχαμε συνηθίσει να παίζουμε το Arcade mode, το Versus mode με αντιπάλους την CPU ή άλλα άτομα και το online mode. Το Arcade mode είχε είτε εικόνες, είτε βίντεο με cutscenes που παρουσίαζαν την ιστορία κάθε χαρακτήρα. Πλέον το Street Fighter πρωτοπόρησε και η Capcom μας χάρισε το World Tour mode, το οποίο αποτελεί ένα story mode με κάμερα τρίτου προσώπου.

street fighter 6 1

Στο World Tour mode δημιουργείτε τον δικό σας χαρακτήρα, επιλέγοντας την εξωτερική του εμφάνιση και στην πορεία διαλέγετε τι στυλ μάχης θα χρησιμοποιεί. Θα μπορείτε για παράδειγμα να πάρετε skills από συγκεκριμένους ήρωες και να τα εφαρμόσετε πάνω του. Για παράδειγμα το Hadouken του Ryu και το…ελικοπτεράκι της Chun-Li. Περιπλανιέστε ανά τον κόσμο και δίνετε μάχες, τόσο με γνωστούς μαχητές του Street Fighter, όσο και με τους μαθητές τους. Είστε κι εσείς άλλωστε ένας μαθητής τους.

Παλεύετε μέχρι και με άγνωστους τύπους στο δρόμο που έχουν σαφώς μικρότερο health, αλλά και με πάνω από ένα άτομα ταυτόχρονα ή ακόμα και με συμμαχικούς χαρακτήρες, πάντα στην ίδια οθόνη. Βέβαια θα προτιμούσαμε να μην ερχόντουσαν κατά πάνω μας κάθε τρεις και λίγο τέτοια άκυρα άτομα , γιατί οι μάχες αυτές είναι απλά χάσιμο χρόνου.

Κάθε μάχη σας δίνει xp και ενώ κάνετε level up ξεκλειδώνετε νέα skills. Επίσης χρησιμοποιείτε και αντικείμενα στις μαχες για βοήθεια. Π.χ. καραμέλες που δίνουν damage resistance ή damage boost. Γενικά υπάρχουν customizations που αλλάζουν και την εξωτερική εμφάνιση του χαρακτήρα σας, με διάφορα ρούχα, καπέλα κτλ. Ωστόσο, πέρα από την γνωριμία με μαχητές του Street Fighter και την εκμάθηση των skills που σας δείχνουν, το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου θα σας φανεί βαρετό, απλά και μόνο γιατί περιπλανιέστε πλακώνοντας στο ξύλο τυχαίους τύπους και με cringe διαλόγους που δεν έχουν κανένα νόημα, όπως και οι αποστολές του συγκεκριμένου mode (σ.σ. ελάχιστοι Ιάπωνες καταφέρνουν άλλωστε να πιάσουν το δυτικό DNA στον τομέα αυτό).

street fighter 6 1

Όσο παίζετε στο World Tour mode, ξεκλειδώνετε και σημεία ενδιαφέροντος για να μπορείτε να κάνετε μετά Fast Travel, ενώ υπάρχουν και Miles points που τα συγκεντρώνετε και τα αξιοποιείτε για να μπορείτε να συνεχίσετε αν χάσετε σε μάχη. Μπορείτε επίσης να κάνετε customize μέχρι και τα χρώματα στον εξοπλισμό του χαρακτήρα σας. Εν τέλει, το World Tour mode διαρκεί γύρω στις 17-18 ώρες και προσφέρει άφθονο περιεχόμενο. Αν θέλετε να ξεκλειδώσετε τα πάντα στο Street Fighter 6, τότε θα χρειαστείτε 40-50 ώρες, άρα σε κάθε περίπτωση τιμάει τα λεφτά του, αν είστε fan της σειράς.

street fighter 6 1

Όσο για τους χαρακτήρες, έχουμε 18 στο σύνολο. Το παρόν δίνουν οι κλασικοί του Street Fighter 2, ενώ έχουμε τις προσθήκες των JP, Lily, Manon, Marisa και Kimberly, με τους Rashid, Ed, Akuma και A.K.I. να έρχονται στην πορεία. Το ρόστερ έχει σωστό balancing και οι νέοι χαρακτήρες έχουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζει να υπάρχουν στο ρόστερ, όπως περισσότερες melee επιθέσεις ή συνδυασμό combos, ταχύτητας με short range επιθέσεις.

Super…Arts
Το gameplay συνεχίζει να βαδίζει στα γνώριμα χνάρια της σειράς Street Fighter. Χτίζει πάνω στην καλή παράδοση του Street Fighter 5, αφού διατηρεί το στυλ μάχης. Εδώ έχουμε τρία στυλ μάχης. Το Classic με τα έξι κουμπιά, το Modern με μόλις τρία κουμπιά, που προτείνεται με αρχάριους, ενώ υπάρχει κι ένα ακόμα στυλ, το Dynamic, που βοηθάει τους παίκτες να παλέψουν με την χρήση του AI, αλλά δεν χρησιμοποιείται στους Online αγώνες.

street fighter 6 1

Πέρα από τις απλές κινήσεις και τις special moves (σ.σ. δηλαδή τα απλά hadouken, shoryuken κ.ο.κ.), και υπάρχουν και τα super combos. Έχετε τρία levels από Super Combos, που εκτελούνται με επανάληψη των κλασικών special moves (π.χ. ημικύκλιο, ημικύκλιο γροθιά για το Metsu Hadouken), ενώ έχουμε τα Drive Gauge όπου υπάρχουν πέντε διαφορετικές τεχνικές, όπως Attack, Parry, Impact Focus Attack και EX move. Easy to learn, hard to master θα λέγαμε, καθώς εδώ απαιτούνται ισχυρά αντανακλαστικά αν θέλετε π.χ. να κάνετε parry επιθέσεις του αντιπάλου σας. Αν αδειασει το Drive Gauge bar τότε ο αντίπαλος μπορεί να σας κάνει στα Drive Impact με Stun, χωρίς να μπορείτε να κανετε αμυνα. 

Battle Hub
Στο online multiplayer μπορείτε να πολεμήσετε ενάντια σε άλλους παίκτες, σε ένα περιβάλλον που ονομάζεται Battle Hub. Εκεί περιπλανιέστε με το 3D avatar σας, όπως αυτό που έχετε στο World Tour mode. Βρίσκετε Arcade μηχανήματα με το Street Fighter 6, κάθεστε και περιμένετε για αντιπάλους. Στην κλίμακα ποιότητας σύνδεσης 3-5 που επιλέξαμε, υπήρχαν ελάχιστοι παίκτες γύρω μας, τουλάχιστον στο lobby όπου συνδεθήκαμε. Το θέμα όμως είναι ότι όσα ματς κι αν παίξαμε είχαμε άριστη ταχύτητα και καθόλου πτώση των frames.

street fighter 6 1

Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε αντιπάλους στα…μέτρα σας, της δικής σας δυναμικής, ώστε να μην σας τύχουν guru των eSports και σας ξυλοφορτώσουν! Δηλώνετε το Level σας ανάμεσα σε 4 επίπεδα για το αντίστοιχο matchmaking. Με αντιπάλους ίδιας δυναμικής είχα κυρίως νίκες. Πέρα από τα SF6 Arcade, υπάρχουν κι άλλα Arcade μηχανήματα με παλιότερα games της Capcom, όπως τα Street Fighter, Final Fight και Captain Commando. Αυτά τα παίζετε single-player για το υψηλότερο score. Σαν να ανοίγετε το MAME ένα πράμα. Επίσης, υπάρχουν και μικροσυναλλαγές, καθώς η Capcom σας δίνει skins, ενώ έχει κάνει και συνεργασία με τα Χελωνονιντζάκια για να αγοράσετε μουσική, skins κτλ.

Η Capcom πρωτοπορεί στην αγορά των Fighting, τόσο με το Story mode, όσο και με…τα woke στοιχεία.

 

Το online θα ήταν καλύτερο αν η Capcom δεν μας έπριζε με την εγγραφή ή το login του Capcom ID που παίρνει λίγη ώρα. Επίσης, το παιχνίδι έχει πολύ loading, ειδικά στο World Tour και το Battle Hub. Επίσης, θα προτιμούσαμε να μην υπάρχουν woke στοιχεία, όπως για παράδειγμα ένας…τρανς παρουσιαστής που εμφανίζεται στο Battle Hub με το καλημέρα, ως default χαρακτήρας ή ακόμα και το “Body Type” στη δημιουργία χαρακτήρα αντί για Male, Female και η μη αναγραφή ανδρικών ή γυναικείων φωνών στην επιλογή φωνής του ήρωα, κάτι που θα σας αναγκάσει να ψάχνεστε. Κατά τα άλλα μια χαρά.

street fighter 6 1

Fighting Ground
Το συγκεκριμένο mode σας επιτρέψει να παίξετε φιλικούς αγώνες, μόνο που φέτος έχετε δεκάδες επιλογές από customizations, δηλαδή συνθήκες αγώνων για να τους κάνετε πιο ενδιαφέροντες. Αναφέρομαι φυσικά στο Extreme Battle, όπου παίζετε μόνοι ή ενάντια σε CPU.

Εδώ βάζετε 2 modifiders. Στο μεν αριστερά μενού αν θέλετε κανονικο αγώνα ή κανόνες νίκης για τον κάθε χαρακτήρα ή συνθήκες αγώνες που θα αλλάζουν τυχαία ανά γύρο (π.χ. απενεργοποίηση Special movies, τα χτυπήματα να προκαλούν συγκεκριμένη επίδραση κτλ. ) στο δεξιά μενού τι θέλετε να παρεμβάλλεται στο περιβάλλον, όπως ταύροι, mechas ή βόμβες που εκρύγνυνται, , drones κτλ. Θα μου άρεσε επίσης αν δεν υπήρχαν κλειδωμένοι χαρακτήρες, όπως ο Rashid, αλλά όλοι διαθέσιμοι από την αρχή.

street fighter 6 1

Τεχνικά τα καταφέρνει και πάλι
Η Capcom έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου στα γραφικά, ειδικά στο σχεδιασμό χαρακτήρων. Οι κλασικοί ήρωες του Street Fighter 2 είναι πιο γιγαντόσωμοι και περισσότερο εντυπωσιακοί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Ryu, Ken, Chun-Li, Honda, Zangief και Blanka. Το background στο περιβάλλον θα μπορούσε να έχει λίγο καλύτερη ποιότητα.

Τo voice acting είναι εξαιρετικό, μόνο που ανά διαστήματα στο World Tour mode  κάποιες ατάκες απουσιάζουν. Το soundtrack κλασικά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

street fighter 6 1

Σταθερή αξία
Το Street Fighter 6 επιστρέφει στις δόξες του και είναι μία έκδοση που μας θυμίζει την επιτυχία του Street Fighter 4  ή καλύτερα πως θα ήταν ιδανικά το Street Fighter 5 αν η Capcom είχε όσα χρόνια ανάπτυξης ήθελε μπροστά της. Το World Tour mode αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη που ανεβάζει την διάρκεια, το online mode είναι σταθερό και το παιχνίδι θα μπορούσε να τα πάει ακόμα καλύτερα αν εμπλούτιζε το περιεχόμενο στο Battle Hub. Σε κάθε περίπτωση όμως , έχει γίνει εμφανώς σοβαρή δουλειά.

Θετικά:
- Το World Tour mode
- Τεράστια διάρκεια
- Καλό balancing μεταξύ των μαχητών
- Σταθερότητα στο online multiplayer
- Ορθό balancing στους χαρακτήρες
- Μεγάλη ποικιλία από modes
- Καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες
- Σωστές προσθήκες στο σύστημα μάχης

Αρνητικά:
- Για άλλη μια φορά, ελλειπές ρόστερ που θα περιμένουμε να αυξηθεί
- Λίγο αδιάφορο σενάριο και δύσχρηστο user interface
- Απουσία voice acting από αρκετά σημεία
- Ορισμένα woke στοιχεία
- Αδικαιολόγητη πτώση των frames στο World Tour mode

Βαθμολογία:
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 9
Σενάριο: 8
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.7 

Η έκδοση της σειράς που όλοι περιμέναμε και που μπορεί να μας κρατήσει για πολύ καιρό.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.7
8.13 User Score
(4 votes )
User Reviews 0
Genre: Fighting
Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Διάθεση:
Players:
Requirements: Ελάχιστες απαιτήσεις: OS: Windows 10. CPU: AMD Ryzen 3 1200 or Intel Core i5-7500. Memory: 8GB of RAM. GPU: AMD Radeon RX 580 or Nvidia GeForce GTX 1060. DirectX: Version 12. Χώρος στο σκληρό δίσκο: 60GB.
Demo: Download
Release Date: 2/6/23
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Baldur's Gate 3   (9)
3
Half-Life: Alyx   (9)
4
Jet Set Radio   (8.9)
6
Street Fighter 6   (8.7)
7
8
Metroid Dread   (8.5)
10
Alan Wake II   (8.5)

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.92)
2
3
Starfield   (8.63)
4
Alan Wake II   (8.6)
5
Diablo IV   (8.42)
6
A Fold Apart   (8.33)
8
FC 24   (8.3)
9
10

Latest User Reviews

1.
Diablo IV   (8.5)
2.
Final Fantasy XVI   (8.5)
5.
6.
Hogwarts Legacy   (0.5)
7.
eFootball 2023   (5.0)
8.
10.
Notification