Eresys

Hot
REVIEWED ON PC  

Εσείς και η παρέα σας καλείτε τον Cthulhu!

Εσείς και η παρέα σας καλείτε τον Cthulhu!

Εσείς και η παρέα σας καλείτε τον Cthulhu!

Η ελληνική βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών είναι μία μικρή, αλλά όχι ανύπαρκτη και ανά καιρούς βγάζει μικρά διαμαντάκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Άρης Δραγώνης μετά τον πρώτο του τίτλο, το The Shore, γυρνάει πίσω στη φαντασία του Lovecraft και φτιάχνει ένα νέο τίτλο με θέμα το μύθο του Cthulhu. Το Eresys είναι φτιαγμένο από δύο ανθρώπους.

Πρόκειται για έναν τίτλο Horror Co-Op, ο οποίος έχει ως πυρήνα gameplay την κλήση του Cthulhu. Παρόλο που η κύρια ιδέα είναι το co-op mode, διαθέτει, επίσης, ένα offline single player. Το horror αυτό έκανε κυκλοφορία έχοντας μόνο 1 main quest, αλλά φαίνεται ότι το μέλλον του είναι λαμπρό.

Eresys 5

Ποιος φοβάται ποιον;
Ο κύριος χαρακτήρας με τον οποίο παίζετε εσείς και οι φίλοι σας είναι ένα από τα μέλη της αίρεσης του Cthulhu. Ξεκινώντας σε ένα χώρο τελετών παίρνει το ένα και μόνο του Quest από έναν ψαρά, ο οποίος μοιάζει πιο πολύ με ψάρι παρά με άνθρωπο. Κάπως έτσι τραβάει πλώρη μόνος ή με άλλους αιρετικούς, τους φίλους σας, για ένα μυστηριώδες νησί στο οποίο, εκτός των άλλων, θα καλέσει το Μεγάλο Γηραιό.

Η ιστορία γενικά δεν είναι κάποια πολύ περίπλοκη ή κάποια η οποία σας κρατάει στο game. Βέβαια, αν είστε θαυμαστές του μύθου, τότε σίγουρα θα σας αρέσει η ατμόσφαιρα και η ιδέα η οποία εκτελείται τέλεια. Το καλύτερο κομμάτι της ιστορίας είναι το μυστήριο του αγνώστου, μιας και δε σας κρατάει σχεδόν ποτέ από το χέρι. Για να μάθετε πώς πρέπει να συμπεριφερθείτε, σας το λέει πολύ απλά ο κόσμος.

Κυνηγητό και εξερεύνηση σε ένα άγνωστο νησί
Όπως προαναφέρθηκε και όπως σε κάθε ιστορία του Lovecraft, το κύριο gameplay λαμβάνει χώρα σε ένα νησί. Σε αυτό το νησί, λοιπόν, δίνονται δύο κύριοι στόχοι στους παίκτες. Πρώτος στόχος να ολοκληρώσουν το Νεκρονομικόν και να “ενεργοποιήσουν” το χώρο τελετών. Εννοείται, βέβαια, ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται μιας και τους κυνηγούν συνέχεια φρικιαστικά τέρατα. Έχει, επίσης, και την ιδέα του collection μιας και στην εξερεύνησή τους οι παίκτες βρίσκουν περγαμηνές, πλάκες και κάτι άλλα artifact.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως το game πέρα από μερικά πολύ μικρά tips δε βοηθά σχεδόν καθόλου τον παίκτη, για το πώς παίζεται και για το πώς να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό είναι κάτι το οποίο επικονιώνεται μέσα από το ίδιο το game φυσικά. Αυτό συμβολίζει πολύ καλό game design. Βέβαια, εάν δεν έχετε ξαναπαίξει κάτι αντίστοιχο, μπορεί να σας φανεί δύσκολο να βρείτε τα μοτίβα τα οποία ακολουθεί gameplay.

Eresys 5

Το Νεκρονομικόν είναι ένα βιβλίο το οποίο εμπεριέχει πολλά απαγορευμένα ξόρκια και τεχνικές για να εμφανίσει κάποιος και αρχαίες οντότητες. Έτσι και σε αυτό το τίτλο για να καλέσουνε τον Cthulhu, χρειάζεται πρώτα να συλλέξουν οι αιρετικοί σελίδες από αυτό το αρχαίο βιβλίο, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το μυστήριο. Χρειάζονται 30 σελίδες, που είναι σκορπισμένες σε όλο το νησί. Μονάχα ένας παίκτης μπορεί να κρατάει το βιβλίο και, αν κάποιος άλλος βρει κάποια σελίδα, θα πρέπει να την ενεργοποιήσει, ενώ βρίσκεται κοντά σε αυτόν που έχει το βιβλίο. Επίσης, αυτός που δεν κρατάει το βιβλίο μπορεί να κρατήσει μόνο 3 σελίδες.

Πέρα από αυτό ταυτόχρονα οι παίκτες πρέπει να ψάχνουν να βρίσκουν αίμα για να προσφέρουν στον Cthulhu σε ειδικά σημεία, για να ενεργοποιηθεί το ceremonial site. Το αίμα το βρίσκουν σε πτώματα. Ο καθένας μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τρεις γουλιές ανάλογα με τα πόσα σωληνάρια έχει. Αυτό πάει να πει ότι πρέπει ο παίκτης να απομνημονεύσει πού βρίσκονται τα σημεία στα οποία προσφέρει το αίμα και κάθε φορά που τα βρίσκει να το πηγαίνει εκεί πέρα. Χρειάζεται να το επαναλάβει αυτό τέσσερεις φορές σε τέσσερα από τα πολλά σημεία που αυτό γίνεται και το κάθε ένα από αυτά θέλει τρία σωληνάρια αίμα.

Eresys 5

Όλα αυτά βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι εύκολο να γίνουν, μιας και οι εχθροί κυνηγούν τους παίκτες. Υπάρχουν τέσσερεις βασικοί εχθροί και μερικοί ακόμα πιο σπέσιαλ. Ο πρώτος εχθρός σας καταλαβαίνει μονό, εάν σας δει. Κάπως έτσι μπορεί κάποιος να τον αποφύγει χρησιμοποιώντας stealth, εάν σας καταλάβει, μπορείτε να τον φωτίσετε με το φανάρι σας, για να τον διώξετε για μερικές στιγμές. Προσέξτε, όμως, γιατί η χρήση του φαναρίου για αυτή τη λειτουργία χρησιμοποιεί λάδι το οποίο είναι αναλώσιμο. Ο δεύτερος εχθρός βασίζεται κατά κύριο λόγο στην όσφρηση, μυρίζοντας τα σωληνάρια από αίμα που κουβαλάτε, αλλά και στα μάτια του. Εάν σας πλησιάσει μπορείτε να τον διώξετε με τον ίδιο τρόπο που διώξατε και τον προηγούμενο, αλλά χρειάζεται ακόμα περισσότερο λάδι. Ο τρίτος σας βλέπει μόνο, εάν έχετε ανοιχτό το φανάρι σας. Αφού σας καταλάβει, επειδή έχετε ανοιχτό το φανάρι, χρησιμοποιεί μετά τις υπόλοιπες αισθήσεις, για να σας ακολουθήσει για λίγο. Ο τέταρτος είναι σχετικά άκακος, όμως, είναι ένα δαιμονισμένο ελάφι, το οποίο δεν ενοχλεί τον παίκτη, αλλά, εάν τον δει, βγάζει μία κραυγή καλώντας έτσι όλα τα τέρατα στην περιοχή. Για αυτό το λόγο πρέπει ο παίκτης να το αποφύγει. Γενικά, όλοι οι εχθροί έχουν σαν κυρία αίσθηση την ακοή. Τέλος, υπάρχουν και άλλοι εχθροί οι οποίοι θέλουν το δικό τους τρόπο για να αντιμετωπιστούν και σύμφωνα με τους developers έρχονται και άλλοι πολύ σύντομα.

Ένα τυπικό game περιλαμβάνει την αναζήτηση όλων των παραπάνω και την αποφυγή του τελευταίου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Παρόλο που παρέχει χάρτη σε έναν από τους δύο παίκτες, ο χάρτης είναι πολύ αφηρημένος και δείχνει μονάχα points of interest, αφού ανακαλυφθούν. Η κυρία δεξιότητα που πρέπει να έχει κάθε παίκτης για να απολαύσει αυτό τον τίτλο είναι ο προσανατολισμός. Για παράδειγμα, όταν έπαιξα με ένα φίλο μου, παρόλο που αυτός είχε το χάρτη, επειδή δεν είχε καλή αίσθηση του προσανατολισμού, συνήθως εγώ οδηγούσα.

Μία διασκεδαστική περιπέτεια για εσάς και τους φίλους σας, η οποία συμβαδίζει απόλυτα με το μύθο Cthulhu.

Eresys 5

 

Περισσότεροι παίκτες, περισσότερες προσευχές
Πέρα από το γεγονός ότι είσαστε μέλη μιας αίρεσης οπότε πάντα οι περισσότεροι είναι και καλύτεροι σε αυτή την κατάσταση, αυτό ισχύει ποιο πολύ και στο game. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να παίζετε περισσότεροι παίκτες, γιατί γεμίζει λίγο το κενό και την ησυχία, η οποία υπάρχει στο περιβάλλον. Επίσης, έχετε και κάποιον να μοιραστείτε το άγχος και τον τρόμο που σας παράγουν τα τέρατα. Είναι σχεδιασμένο με την ιδέα των πολλαπλών παικτών. Αυτό, βέβαια, φαίνεται στο πόσο άδειο είναι το singleplayer.

Τα αντικείμενα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μοιράζονται σε δύο ή παραπάνω παίκτες, δίνοντας έτσι στον καθένα διαφορετικό σκοπό. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο το γεγονός ότι μπορούν να κουβαλήσουν περισσότερες πρώτες ύλες, όπως λάδι και αίμα κάνοντας έτσι τις αναμετρήσεις με τα τέρατα πολύ πιο βατές. Βατές, βέβαια, μέχρι ένα σημείο. Tο game διαθέτει σύστημα voice chat. Έτσι, καταγράφονται όλες οι συνομιλίες, κάνοντας ακόμα και τα τέρατα να σας ακούν και όχι μόνο να σας εντοπίζουν. Μάλιστα, υπάρχει και ένα σύστημα στο οποίο, εάν κάποιος μιλήσει πιο δυνατά ή παραπάνω, ακούγεται περισσότερο καλώντας έτσι ακόμα περισσότερα τέρατα.

Ατμόσφαιρα και τέχνη
Όπως προαναφέρθηκε, το Eresys έχει φτιαχτεί από δυο άνθρωπους. Ο ένας από αυτούς, ο Άρης, ξεκίνησε την καριέρα του σαν ένας απλός καλλιτέχνης 3D μοντέλων. Αυτό φαίνεται στα γραφικά που είναι πολύ εντυπωσιακά. Επίσης, κάθε ένα τέρας, περιβάλλον και οντότητα τα οποία αντικρίζει κάποιος είναι προσεγμένα. Λέγοντας αυτά να σημειωθεί εδώ ότι δεν είναι triple-a γραφικά, αλλά είναι και με το παραπάνω εντυπωσιακά, παίρνοντας, βέβαια, και τις συνθήκες ανάπτυξης υπόψη. Το Eresys θετει τέλεια την horror ατμόσφαιρα και υπάρχει μία τέλεια συνεκτικότητα σε όλες τις οντότητες και τις περιοχές τις οποίες αντικρίζει κάποιος παίκτης.

Ησυχία και τρόμος
Το Eresys δε διαθέτει κάποιο πολύ έντονο soundtrack. Έχει πιο πολύ συνοδευτική μουσική για να τονίσει την κρύα και άδεια ατμόσφαιρα. Τα sound effects, όμως, είναι πολύ εύστοχα. Όλοι οι ήχοι προσθέτουν στην ατμόσφαιρα και κάθε τέρας έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό ήχο, ο οποίος κάνει κάθε παίκτη, όταν τον ακούει, να ανατριχιάζει. Αυτό, σε συνδυασμό με ήχους, όπως το χτυποκάρδι και η ανάσα του παίκτη, καθιστούν τα sound effects τουλάχιστον ποιοτικά.

Eresys 5

Μαζευτείτε για μία ακόμα περιπέτεια
Το Eresys είναι πολύ ενδιαφέρον και φαίνεται να έχει λαμπρό μέλλον. Είναι μία πολύ διασκεδαστική εμπειρία για να παίξετε με τους φίλους σας. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σύντομο. Ένα run κρατάει 30 λεπτά με 2 ώρες, πράγμα που το κάνει εύκολο για να διασκεδάσετε σύντομα εσείς και η παρέα σας. Πετυχαίνει πολύ καλά την ατμόσφαιρα του horror και παραμένει αληθινό στο μύθο. Είναι ένα πολύ αξιόλογο game. Είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι είναι και Ελληνικό.

Θετικά:
- Ακολουθεί τη Μυθολογία του Cthulhu
- Διασκεδαστικό, παρεΐστικο game
- Πολύ όμορφα γραφικά
- Ακριβή sound effect
- Πολύ ωραία horror ατμόσφαιρα
- Ωραίο στοιχείο Co-Op

Αρνητικά:
- Λίγο content προς το παρόν
- Έλλειψη soundtrack
- Δυσκολία προσανατολισμού
- Ελάχιστα προβλήματα collision detection

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.3

Καλέστε τους φίλους σας στην αίρεση και πηγαίνετε όλοι μαζί για μία περιπέτεια

Μιχάλης Τσακίρογλου

 

NEWS   VIEW ALL

Eresys: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Η ελληνική εταιρεία ανάπτυξης Dragonis Games, δημιουργός του The Shore, ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορία του Eresys, που θα αποτελέσει ένα ακόμη Lovecraftian Horror Adventure.  Το Ere...
Posted (24 Mar 2023)

Eresys

[Αρχική δημοσίευση: 16/6/22] Ο Άρης Δραγώνης, Έλληνας game developer που ανέπτυξε το επιτυχημένο The Shore και ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες το Necrophosis, έχει στα σκαριά ένα ακόμη Adventu...
Posted (19 Jul 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.3
7.75 User Score
(2 votes )
User Reviews 0
Genre: Co-Op Horror
Developer: Ares Dragonis
Publisher: Dragonis Games
Διάθεση: Dragonis Games
Players: 1 (2-4 Co-Op)
Requirements: 8 GB RAM, Ιntel Core i5 4400 ή AMD Ryzen 5 1600, Nvidia GTX 1060 3GB, Χώρος στο δίσκο 15 GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows 7 64-bit ή νεότερη
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/5/2023
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Half-Life: Alyx   (9)
3
Jet Set Radio   (8.9)
4
Metroid Dread   (8.5)
8
Marvel Snap   (8.3)
9
Dead Space (2023)   (8.2)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
3.
Hogwarts Legacy   (0.5)
4.
eFootball 2023   (5.0)
5.
7.
8.
9.
Overwatch 2   (6.0)
10.
Trek to Yomi   (9.0)
Notification