Capcom Arcade Stadium

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Βουτιά στο παρελθόν.

Βουτιά στο παρελθόν.

Βουτιά στο παρελθόν.

Η Capcom αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι των παιδικών μας χρόνων, ιδιαίτερα όσων από εμάς προλάβαμε τα παλιά Arcade. Έχει κυκλοφορήσει games-σταθμούς στην ιστορία της βιομηχανίας, που καθιέρωσαν ολόκληρα genres. Όπως για παράδειγμα το Street Fighter για τα Fighting, το Double Dragon για τα Beat ‘Em Up, το Ghost ‘n Goblins για τα Platform κ.α.

Η κυκλοφορία του Capcom Arcade Stadium είναι σίγουρα ένα μεγάλο δέλεαρ για τους retro gamers και για ορισμένους νέους που θέλουν να δουν πως ήταν τα ιστορικά αυτά games στο PC ή στις κονσόλες τους. Η συλλογή χωρίζεται σε τρεις εποχές. Την Dawn of the Arcade (1984–1988) με 12 games, την Arcade Revolution (1989-1992) με 10 games και την Arcade Evolution (1992-2001) με άλλα 10 games. Κάθε gaming εποχή πωλείται για 15 ευρώ ή για 40 ευρώ και οι τρεις εποχές μαζί.

Ένας…σύγχρονος emulator
Η αλήθεια είναι ότι με τους MAME Emulators που κυκλοφορούν εκεί έξω, σε sites όπως το Planetemu.net και πολλά άλλα ακόμη, είναι απορίας άξιο πως κάποιος θα ξόδευε χρήματα (και ειδικά τόσα) για να αγοράσει μία συλλογή στο PC του. Τα προφανή extras που δίνει είναι η δυνατότητα Save και Load, το ότι μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα ή να κάνετε Rewind, προφανώς το πιο εντυπωσιακό και εύχρηστο user interface και τα Steam Achievements. Κατά τα άλλα έχουμε την ίδια ποιότητα των games με τους emulators.

Το Capcom Arcade Stadium σας μεταφέρει σε έναν…virtual χώρο γεμάτο με Arcade, των οποίων μάλιστα την εμφάνιση μπορείτε να παραμετροποιήσετε. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα χειρισμού για όλα τα games, του στυλ να ορίσετε αριστερά, δεξιά, πάνω και κάτω στα βελάκια και να βάλετε ορισμένα στάνταρ κουμπιά 1-6 στα πλήκτρα σας. Αντίθετα, για κάθε παιχνίδι που παίζετε θα πρέπει να κάνετε ξεχωριστές ρυθμίσεις, κάτι που είναι ολίγον τι μια μικρή ταλαιπωρία στην αρχή.

Τι περιέχει το μενού
Η γκάμα των 32 Arcade games είναι σίγουρα ένας αξιόλογος αριθμός. Θα συναντήσετε άκρως ιστορικά και συνάμα ιστορικά games, όπως τρία Street Fighter για τους fans των Fighting games, πολλά Shoot ‘Em Up (όπως τα 1941 έως 1943), Platform, όπως τα Ghosts 'n Goblins, Bionic Commando, Section Z. Mega Twins και Strider και γενικά μια σημαντική ποικιλία. Ευτυχώς έχουμε και ορισμένα Beat ‘Em Up, όπως το Final Fight ή το Captain Commando.

Δεν είναι όλα τα games της συλλογής ποιοτικά. Λίγα αξίζουν. Και δυστυχώς τα είδη των games είναι κατά βάση αυτά που αναφέραμε. Απουσιάζουν πολλά είδη, όπως Sports, Racing, πιο casual Arcade κτλ. Αυτό που παρατηρήσαμε και που μας παραξένεψε, είναι η απουσία ορισμένων ιστορικών τίτλων, όπως το πρώτο Street Fighter ή το Double Dragon από την δεκαετία του ’80 ή το Cadillacs and Dinosaurs που μπορούσε μέσα σε μία ώρα να σου φάει όλο το χαρτζηλίκι. Δεν βρίσκουμε τον λόγο να απουσιάζουν και πραγματικά με δεδομένη την τιμή κάθε παιχνιδιού σήμερα, εδώ η Capcom μπορούμε να πούμε ότι έκανε ένα ανελέητο cash grab. Θα μπορούσε να βάλει πολύ περισσότερα games σε πολύ πιο χαμηλή τιμή.

Συλλογή…μεγάλων αναμνήσεων.

Challenges Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πέρα από το να παίξετε απλώς ένα παιχνίδι, μπορείτε να δοκιμάσετε τριών ειδών challenges σε κάθε video game. Το Score Challenge, επιχειρώντας δηλαδή να επιτύχετε το υψηλότερο σκορ, Το Time Challenge που αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης ενός παιχνιδιού ή το Special Challenge, όπου εκεί στην υψηλότερη δυσκολία θα πρέπει να πετύχετε ένα καλό σκορ και να επιβιώσετε…στα δύσκολα.

Το θέμα είναι ότι τα τρία είδη από Challenges είναι τυποποιημένα. Αντί να υπάρχει ένα Special Challenge ανά παιχνίδι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά και διάφορα Special Challenges, με μεγάλη διαφοροποίηση ανά παιχνίδι. Είναι φανερό ότι οι game designers της Capcom πραγματικά βαριόντουσαν να ασχοληθούν και να κάνουν το δημιούργημά τους ενδιαφέρον.

Κάθε επίδοσή σας σε challenge την κάνετε upload online και το συγκρίνετε με άλλα άτομα. Συνεπώς υπάρχει ένα replayability, όπως και αν έχετε παρέα και θέλετε να παίξετε με φίλους. Υποστηρίζονται 2-4 παίκτες, ανάλογα με το παιχνίδι.

Μπλιμπλίκια
Στον τεχνικό τομέα, τα 8-bit και 16-bit γραφικά είναι πιστή αναπαράσταση των παλιών, με την γνωστή ποιότητα της Capcom. Το Capcom Arcade Stadium μπορεί να τρέξει ακόμα και σε ένα μέτριο laptop και βέβαια σε όλες τις κονσόλες των δύο τελευταίων γενεών. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στον ήχο, αλλά και στο user interface.

Συνοψίζοντας, το Capcom Arcade Stadium είναι μια συλλογή που καλύτερα να την πετυχαίνετε σε καμία δωρεάν περίοδο και να την κάνετε Add to Library, παρά να επενδύσετε σε αυτή. Η ευκολία πρόσβασης στα games και τα Steam Achievements είναι ορισμένα από τα λίγα στοιχεία που θα σας δελεάσουν. Αν είστε console gamer και ταυτόχρονα retro gamer, τότε μόνο έχετε σοβαρό λόγο να την αποκτήσετε. Κατά τα άλλα, όλα τα games της συλλογής και χιλιάδες ακόμη, υπάρχουν και σε MAMΕ, το οποίο τρέχει τζάμπα και σε PC-χρέπι.

Θετικά:
- Εθιστικές retro gaming εμπειρίες
- Το multiplayer και τα challenges ανεβάζουν την αντοχή

Αρνητικά:
- Υψηλό κόστος για όσα προσφέρει, τουλάχιστον για τα δεδομένα των PC
- Απουσιάζουν πολύ σημαντικά games της Capcom
- Το ξεχωριστό configuration σε κάθε παιχνίδι

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.3

Ιστορικά games σε μία "τσιμπημένη" συλλογή που αξίζει μόνο αν είστε fan της Capcom και console gamer.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Stephen King (Level 10) 03/09/2022 22:05
Ωραία συλλογή και review. Συμφωνώ ότι αξίζει περισσότερο σε κονσόλα γιατί κι εγώ στο PC προτιμώ MAME με τις ατελείωτες επιλογές και Arcade stick.
Η Capcom παντως για μένα είναι εύκολα στο Top 5 των εταιρειών με τα καλύτερα retro games, ίσως κατά πολλούς είναι και η καλύτερη. :-)
Score 7.3
5.8 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Arcade Collection
Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Διάθεση: Capcom
Players: 1-4
Requirements: RAM: 4GB: Επεξεργαστής: Intel Core i5-4460 ή AMD FX 6300 ή καλύτερος, Κάρτα γραφικών: Nvidia GeForce GTX 760 ή AMD Radeon R7 260x με 2GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο: 4GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/5/2021
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification