Pokémon Legends: Arceus

Hot
REVIEWED ON Switch  

Αρχαίο κυνήγι Pokémon.

Αρχαίο κυνήγι Pokémon.

Αρχαίο κυνήγι Pokémon.

Η The Pokémon Company κυκλοφόρησε νωρίς νωρίς το 2022 το πρώτο της Pokémon με τίτλο Pokémon Legends: Arceus. Το Pokemon Legends: Arceus ήρθε μόλις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία των remaster Pokémon Brilliant Diamond και Shinning Pearl και αναπτύχθηκε από την γνωστή Game Freak, ενώ τα remakes αναπτύχθηκαν από την ILCA. Για το Pokémon Legends: Arceus η Game Freak αποφάσισε να εξελίξει την σειρά Pokémon και να φύγει από το συνηθισμένο στυλ. Ξεχάστε την γραμμική περιπέτεια και τις μάχες στα γυμναστήρια. Το Pokemon Legends: Arceus σας μεταφέρει στο παρελθόν, όταν είχαν αρχίσει οι άνθρωποι να συναναστρέφονται με τα Pokémon.

Pokemon Arceus 1

Από τα πρώτα τρέιλερ που δημοσίευσε η The Pokémon Company, μερικοί fans είχαν εντυπωσιαστεί, ενώ άλλοι έβρισκαν προβλήματα στο νέο εγχείρημα της Ιαπωνικής εταιρείας. Τα τρέιλερ έδειχναν ένα μισοάδειο κόσμο και τα animations των Pokémon φαινόντουσαν κομμένα, ενώ τα fps ήταν κάτι λιγότερο από ιδανικά. Οι περισσότεροι fans αντιμετώπιζαν την επερχόμενη κυκλοφορία με σκεπτικισμό, όμως πίστευαν ότι η Ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης θα μπορέσει σε ένα χρόνο να το ραφινάρει και να βγάλει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Καταφέρνει το Pokemon Legends: Arceus να είναι ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό παιχνίδι Pokémon?

Ρήγμα χωροχρόνου
Το Pokémon Legends: Arceus σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο σε μια μικρή περιοχή που ονομάζεται Hisui. Η περιπέτειά σας ξεκινάει όταν μετά από μια περίεργη συνομιλία με το θρυλικό Pokémon Arceus ξυπνάτε σε μια παραλία του Hisui. Εκεί σας βρίσκει ο καθηγητής Laventon μαζί με τα τρία starter Pokémon. Από ότι φαίνεται ο καθηγητής Laventon σας είδε να πέφτετε από μια τρύπα στον ουρανό. Φυσικά εσείς δεν θυμάστε τίποτα από την ζωή σας και ούτε ξέρετε τίποτα για τον κόσμο που βρεθήκατε ξαφνικά. Χωρίς πολλά πολλά, ο καθηγητής Laventon αποφασίζει να σας φιλοξενήσει και έτσι πηγαίνετε στο χωριό Jubilife.

Εκεί μαθαίνετε για την Galaxy Team και για τις Diamond και Pearl clan, τις δύο αντίπαλες clan. Η Diamond clan υποστηρίζει ότι η θρυλική Sinnoh είναι κυρίαρχος του χρόνου, ενώ η Pearl clan υποστηρίζει ότι η Sinnoh είναι κυρίαρχος του χώρου. Ευτυχώς οι δύο αυτές clan πρέπει να βάλουν τις διαφορές τους στην άκρη, διότι η τρύπα στον ουρανό από την οποία πέσατε φαίνεται ότι πετάει κεραυνούς και κάνει τα Pokémon φύλακες της κάθε clan να τρελαίνονται. Έτσι, μιας και είστε μέλος της Galaxy Team πλέον, στόχος σας είναι να βοηθήσετε τα Pokémon αυτά και να τα ηρεμήσετε. Παράλληλα με αυτό, έχετε υποσχεθεί στον καθηγητή Laventon ότι θα τον βοηθήσετε με την ολοκλήρωση της Pokedex και έτσι το ταξίδι σας προς την χαρτογράφηση του Hisui ξεκινάει.

Pokémon Souls
Το Pokemon Legends: Arceus έχει φέρει τεράστιες αλλαγές στην σειρά Pokémon. Ξεχάστε ότι ξέρατε περί gyms, elite four και θρυλικών της εκάστοτε κασέτας. Το Pokemon Legends: Arceus έχει κρατήσει κάποια πράγματα ίδια, όπως την turn based λογική των μαχών, όμως έχει αλλάξει τα πάντα από εξερεύνηση και αποστολές. Αρχικά, το Pokemon Legends: Arceus έχει κάπως την λογική των Monster Hunter. Έχετε την βάση σας, το base of operation, που είναι το Jubilife Village και από εκεί κάνετε εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές με σκοπό να ολοκληρώσετε κάποια tasks ή surveys. Οι περιοχές αυτές είναι αρκετά μεγάλες και τα Pokémon κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλο το περιβάλλον.

Pokemon Arceus 2

Για να πιάσετε ένα Pokémon μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κλασική μέθοδο και να το πολεμήσετε μέχρι να του μειώσετε αρκετά την ζωή ώστε να το πιάσετε ή να το αιφνιδιάσετε και να του πετάξετε pokeball χωρίς μάχη. Μπορείτε να αξιοποιήσετε διάφορα berries για να τους τραβήξετε την προσοχή και να τα προσεγγίσετε με stealth, χρησιμοποιώντας τα ψηλά χόρτα του περιβάλλοντος για κάλυψη. Όσο το Pokémon δεν σας έχει καταλάβει, δηλαδή δεν έχει γίνει aggro, τότε μπορείτε να σημαδέψετε και να του πετάξετε μια pokeball. Μόνο και μόνο αυτό το mechanic κάνει επιτέλους τα Pokémon να θυμίζουν Pokémon όπως τα βλέπαμε στα παιδικά.

Ακόμα, ένα point που έχαναν τα προηγούμενα Pokémon είναι ο λόγος της περιπέτειας σας στον κόσμο τους. Στα περισσότερα Pokémon games, στόχος σας είναι απλά να νικήσετε όλα τα gyms και να γίνετε πρωταθλητής, όμως στο Pokemon Legends: Arceus ένας από τους κύριους στόχους σας είναι να μάθετε περισσότερα για τα Pokémon και να τα καταγράψετε στην πρώτη Pokedex. Το Pokemon Legends: Arceus μοιάζει σαν μια ολοκαίνουργια και φρέσκια περιπέτεια στην οποία μαθαίνετε περισσότερα για τον κόσμο των Pokémon. Ακόμα, πλέον δεν υπάρχουν τα HM τα οποία έπρεπε να μάθετε σε ένα Pokémon ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Fly, Surf κλπ. Στο Pokemon Legends: Arceus μπορείτε να καλείτε κάποια Pokémon που σας έχουν κρίνει ικανούς για να σας βοηθήσουν στις μετακινήσεις σας. Μπορείτε να καβαλήσετε ένα Basculegion για να εξερευνήσετε την θάλασσα ή ένα Sneasler για να σκαρφαλώνετε βουνά. Οι αλλαγές αυτών των Pokémon ανάλογα με το έδαφος στο οποίο βρίσκεστε γίνονται πολύ γρήγορα και ομαλά.

Pokemon Arceus 3

Μιας και βρίσκεστε σε μια εποχή πολύ πριν την περίοδο των Pokémon Diamond και Pearl, δεν θα βρείτε τα κλασικά καταστήματα για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κάποιο νοσοκομείο στο οποίο μπορείτε να γιατρέψετε τα Pokémon σας, ούτε μπορείτε να αλλάζετε από ένα PC την ομάδα σας. Υπάρχουν κάποια καταστήματα στην βάση σας στο χωριό όπου μπορείτε να αγοράσετε items και να αλλάζετε Pokémon. Ακόμα, αυτές οι επιλογές θα είναι διαθέσιμες στα camps όταν θα βγαίνετε από το χωριό για κάποιο survey. Σε αυτά τα camps θα μπορείτε να γιατρέψετε τα Pokémon σας, να αγοράσετε αντικείμενα, καθώς και να κάνετε craft pokeballs και άλλα items.

Πρακτικά, κύριος στόχος σας στο παιχνίδι είναι να γεμίσετε την Pokedex όμως μπλέκεστε στα προβλήματα του Hisui και καταλήγετε να είστε αυτός που θα κατευνάζει τα οργισμένα Pokémon φύλακες. Για να μπορείτε να πάτε από την μία περιοχή στην άλλη θα πρέπει να ανεβαίνετε επίπεδο στο Galaxy Team, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθείτε να γεμίσετε την Pokedex σας. Ανοίγοντας την Pokedex μπορείτε να δείτε τι χρειάζεται να κάνετε για να μελετήσετε ένα Pokémon. Άλλα θα πρέπει να τα νικήσετε σε μάχες, άλλα να τα πιάσετε, άλλα να τα ταΐσετε και άλλα να σας χτυπήσουν με συγκεκριμένες κινήσεις. Σημαντικό ρόλο στο ποια Pokémon είναι διαθέσιμα παίζει και η ώρα της ημέρας. Το Pokemon Legends: Arceus έχει ένα σύστημα καιρού που αλλάζει ανάλογα με τις διάφορες ώρες της ημέρας.

Pokemon Arceus 4

Στο Jubilife Village και γενικότερα στο Hisui θα βρείτε αρκετούς NPCs να ζητάνε την βοήθειά σας. Τα sidequests είναι μπόλικα και χρειάζεται να κάνετε διάφορα πράγματα κάθε φορά, έτσι δεν γίνονται και τόσο μονότονα, όμως τα περισσότερα απλά ζητάνε να ολοκληρώσετε entries στο Pokedex από συγκεκριμένα Pokémon. Γενικά, καθώς προχωράει η ιστορία, τα surveys για να γεμίζετε την Pokedex ώστε να ανεβείτε επίπεδο και να ξεκλειδώσετε την επόμενη περιοχή θα γίνονται λίγο βαρετά.

Το σύστημα μάχης παραμένει σε γενικές γραμμές το ίδιο κλασικό turn based με effectiveness κλπ, όμως προσθέτει ένα νέο mechanic. Μερικές κινήσεις σας δίνουν την δυνατότητα να επιλέξετε αν θα είναι Strong ή Agility. Και οι δύο αυτές επιλογές καταναλώνουν περισσότερα PP για να χρησιμοποιηθούν και επηρεάζουν την δύναμη και την ταχύτητα του χτυπήματος. Η επιλογή Strong θα κάνει την επίθεσή σας λίγο πιο δυνατή, όμως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να κάνετε άλλη επίθεση. Ενώ η επιλογή Agility θα κάνει μια πιο αδύναμη επίθεση, όμως θα μπορείτε να επιτεθείτε πιο γρήγορα μετά. Το νέο αυτό mechanic μερικές φορές μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο αν χρησιμοποιηθεί σωστά, όμως τις περισσότερες φορές είναι αχρείαστο.

Pokemon Arceus 5

Εκτός από τις απλές μάχες με τα wild Pokémon, θα χρειαστεί να παλέψετε και τα Pokémon φύλακες για να τα ηρεμήσετε. Οι μάχες αυτές διαφέρουν από τις συνηθισμένες και θυμίζουν περισσότερο Dark Souls παρά Pokémon. Στις μάχες αυτές στόχος σας είναι να κάνετε dodge τις επιθέσεις των γιγάντιων Pokémon και να τους πετάτε balms μέχρι να ηρεμήσουν. Επίσης, αν πάθει stun το Pokémon αυτό τότε μπορείτε να πετάξετε ένα Pokémon από την ομάδα σας για να το πολεμήσετε και να το ακινητοποιήσετε για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μπορείτε να του πετάξετε περισσότερα balms.

Σημαδέψτε και πυρ.

Γενικότερα, το Hisui κρύβει πολλά μυστικά και ενθαρρύνει περισσότερο από προηγούμενες Pokémon την εξερεύνηση και την ολοκλήρωση της Pokedex, όμως ανά περιόδους ο κόσμος μοιάζει αρκετά άδειος. Οι επιδόσεις του Pokemon Legends: Arceus δεν είναι και ιδανικές στο Switch, κάνοντας κάποια fps drops ανά περιόδους. Κοιτώντας τον άδειο κόσμο και τα λίγα Pokémon εδώ και εκεί, οι επιδόσεις αυτές δεν δικαιολογούνται από μια τέτοια εταιρεία ανάπτυξης. Υπάρχουν games όπως το BOTW που κυκλοφόρησαν πριν πέντε χρόνια και έχουν καλύτερο world building από το Pokemon Legends: Arceus. Παρόλο που το Pokemon Legends: Arceus είναι σε παρόμοιο αρτιστικό στυλ με το BOTW, τα δύο αυτά games είναι κατά τα άλλα ασύγκριτα. Για να τερματίσετε το Pokemon Legends: Arceus θα χρειαστείτε περίπου 18 ώρες, όμως υπάρχει και post-ending περιεχόμενο που μπορεί να σας κρατήσει για επιπλέον 20 ώρες.

Echo, echo, echo
Το Pokemon Legends: Arceus είναι εμφανώς επηρεασμένο από το BOTW όσον αφορά το στυλ γραφικών του. Ο κόσμος του Hisui είναι όμορφος και χρωματιστός αν και ολίγον τι άδειος. Το 3D level design φαίνεται να μην είναι το δυνατό σημείο της Game Freak, καθώς οι περιοχές στις οποίες θα πηγαίνετε για expedition φαίνονται λες και τις έφτιαξε κάποιος με λίγη εμπειρία στον σχεδιασμό περιβαλλόντων. Θα βλέπετε ένα Pokémon εδώ ένα εκεί. Ένα δέντρο εδώ, ένα λίγο παραπέρα, λίγα χορτάρια εδώ λίγα εκεί, χωρίς κάποια συνοχή. Σε μερικές περιοχές φαίνεται πολύ έντονα ότι η Game Freak απλά τοποθετούσε αντικείμενα random. Παρά το γεγονός ότι τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι αρκετά προσεγμένα και όμορφα, το περιβάλλον φαίνεται μεγάλο και άδειο. Όσον αφορά τις διάφορες περιοχές, η Game Freak ακολούθησε την κλασική συνταγή μία περιοχή με δάσος, μία με νερό, μια με χιόνι.

Οι μάχες στο Pokémon Legends: Arceus είναι πιο immersive από ποτέ. Μπορείτε να δείτε τα Pokémon να πολεμάνε και να κινήστε γύρω τους, ενώ τα εφέ των επιθέσεών τους είναι πραγματικά απίστευτα. Θα κάνετε επίθεση και βλέπετε το Pokémon σας να πηγαίνει όντως στο αντίπαλο Pokémon και να το χτυπάει. Τα animations των επιθέσεων είναι ομαλά, κάτι που κάνει τις μάχες απολαυστικές. Γενικότερα, τα animations στην κίνηση των Pokémon και των χαρακτήρων είναι αρκετά καλά, όμως ανά περιόδους εμφανίζουν κάποια μικρά stutter.

Mr. Mime
Παρά τις όσες αλλαγές έχει φέρει το Pokemon Legends: Arceus, για ακόμη μια φορά δεν υπάρχει voice acting. Καθώς τα Pokémon games εξελίσσονται και έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να έχουμε έναν ανοιχτό κόσμο και Pokémon παντού, θα νόμιζε κάποιος ότι η Game Freak θα έβαζε voice acting ώστε ο κόσμος του Hisui να γίνει πιο immersive. Αντ’ αυτού έχουμε ένα όμορφο soundtrack με κλασικά ηχητικά και κραυγές Pokémon και απουσία voice acting. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

Pokemon Arceus 6

Τα ηχητικά εφέ είναι το ίδιο ποιοτικά με κάθε άλλης Pokémon. Δεν υπάρχει κάποια τεράστια αναβάθμιση σε αυτό τον τομέα. Ούτως η άλλως, τα περισσότερα ηχητικά έχουν παραμείνει ίδια απλά έχουν αλλάξει λίγο. Τις μεγαλύτερες αλλαγές φέρνει το soundtrack, το οποίο δεν είναι copy-paste από προηγούμενες Pokémon, αλλά έχει νέα μουσικά κομμάτια που ταιριάζουν περισσότερο στα περιβάλλοντα του παλαιού Hisui.

Το μέλλον φαίνεται λαμπρό
Το Pokemon Legends: Arceus είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες Pokémon. Η Game Freak κατάφερε να κάνει ένα παιχνίδι Pokémon που να πλησιάζει το immersion των παιδικών. Η εξερεύνηση έγινε πιο απολαυστική από ποτέ και το γέμισμα της Pokedex δεν είναι πλέον μια αγγαρεία. Μπορεί ο ανοιχτός κόσμος του Hisui να είναι άδειος και μεγάλος χωρίς λόγο, όμως είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Οι επιδόσεις του Pokemon Legends: Arceus δεν είναι ονειρικές και υπάρχουν αρκετά fps drops κάτι που πιθανόν οφείλεται σε κακό optimization. Για άλλη μια φορά έχουμε απουσία voice acting, ωστόσο το soundtrack γεμίζει τον χώρο με κατάλληλο τρόπο. Το Pokemon Legends: Arceus καταφέρνει να κάνει αρκετά σωστά, όμως αφήνει πολλά κουτάκια χωρίς τικ. Καθώς τα Pokémon games εξελίσσονται, η Game Freak φαίνεται να κάνει κάθε φορά δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω.

Θετικά:
- Όμορφα οπτικά εφέ
- Λεπτομερή μοντέλα χαρακτήρων
- Διασκεδαστικές μάχες
- Καλή ιστορία
- Ενδιαφέροντα mechanics για πιάσιμο Pokémon

Αρνητικά:
- Μέτριο level design
- Frame drops
- Έλλειψη voice acting

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η μελέτη των Pokémon γίνεται όντως ο κύριος σκοπός σας.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

Το Pokemon Legends: Arceus έχει ήδη πουλήσει πάνω από 6,5 εκατομμύρια αντίτυπα

Η Nintendo ανακοίνωσε ότι το Pokemon Legends: Arceus, έχει ήδη πουλήσει πάνω από 6,5 εκατομμύρια αντίτυπα. H πιο πρόσφατη προσθήκη στην σειρά Pokemon κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, την Παρασκευή...
Posted (08 Mar 2022)

Pokemon Legends: Arceus

[Αρχική δημοσίευση: 26/2/21] Η Game Freak ανακοίνωσε ένα νέο Pokemon παιχνίδι σε στυλ Zelda. Το Pokemon Legends: Arceus ανακοινώθηκε στο σημερινό Pokemon Presents livestream ως μέρος του εορτασμού τ...
Posted (13 Jan 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8
6.57 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Game Freak
Publisher: The Pokémon Company
Διάθεση: The Pokémon Company
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/1/22
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification