Unforeseen Incidents

Hot
Πανδημία στο Yelltown; Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;

Πανδημία στο Yelltown; Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;

Πανδημία στο Yelltown; Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;

Η Backwoods Entertainment είναι μια indie εταιρεία ανάπτυξης από την Γερμανία που πέτυχε το "τζακποτ". Είναι δύσκολο να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή, όμως η Backwoods Entertainment φαίνεται να το κατάφερε. Η Γερμανική εταιρεία ανάπτυξης έκανε το ντεμπούτο της το 2018 με το point-and-click Adventure “Unforeseen Incidents”. Το Unforeseen Incidents είναι μια ιστορία που αφορά έναν handyman, μια δημοσιογράφο και έναν επιστήμονα που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πανδημίας. Μπορεί το 2018 η λέξη “πανδημία” να παρέπεμπε σε κάτι επιστημονικής φαντασίας, όμως το 2020 το Unforeseen Incidents έγινε πιο επίκαιρο από ποτέ. Λόγω της πραγματικής πανδημίας του COVID-19, το Unforeseen Incidents βρέθηκε ξαφνικά πάλι στο προσκήνιο, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν και ως το video game που προέβλεψε την πανδημία.

Unforeseen Incidents 1

Πολλές ταινίες και video games με θέμα την πανδημία έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν, όμως τα περισσότερα από αυτά πάνε την έννοια της πανδημίας στο άκρο με ιούς που σε μεταλλάσσουν σε cthulu και άλλα Λαβκραφτιανά αντίστοιχα τέρατα. Το Unforeseen Incidents κρατάει την ιστορία απλή και σχεδόν ρεαλιστική θα έλεγε κανείς. Αυτό είναι και το δυνατό του σημείο, το main selling point του θα λέγαμε. Η φράση “when life imitates art” φαίνεται να ταιριάζει γάντι στο Unforeseen Incidents. Για να δούμε εκτός της ιστορίας του τι άλλο έχει να μας προσφέρει.

Πανδημία έτους;;
Το πιο δυνατό στοιχείο του Unforeseen Incidents είναι η ιστορία του και το γεγονός ότι φαίνεται να ταιριάζει με τα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια. Θα χειρίζεστε τον Harper Pendrell, έναν handyman που παράτησε το πανεπιστήμιο και κάνει επισκευές για να ζήσει. Η περιπέτειά σας ξεκινάει όταν ενώ πηγαίνετε στον φίλο σας τον επιστήμονα, βλέπετε στην κεντρική πλατεία μια γυναίκα ξαπλωμένη με αίματα παντού. Στο πρωινό πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού ακούσατε για κάποια νόσο που χτύπησε την πόλη σας με όνομα “Yelltown Fever” και έτσι πλησιάζετε την γυναίκα με προσοχή για να την βοηθήσετε. Αφού επιλέξετε τον τρόπο που θα την βοηθήσετε, τότε πηγαίνετε στον φίλο σας τον επιστήμονα για να του αναφέρετε το γεγονός.

Παράλληλα, η άρρωστη γυναίκα σας έδωσε ένα γράμμα να το παραδώσετε σε έναν Heliwell, λέγοντας κάποια περίεργα πράγματα για την νόσο που ξέσπασε, κάτι που θα θύμιζε θεωρίες συνωμοσίας. Με μόνο lead το γράμμα αυτό, αποφασίζετε να ξεκινήσετε μια περιπέτεια για να μάθετε περισσότερα για το “Yelltown Fever”. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας προς την αναζήτηση της αλήθειας, θα συναντήσετε αρκετά ενδιαφέροντα άτομα και θα βρεθείτε σε περίεργες καταστάσεις. Όλα αυτά με μπόλικη δόση από χιούμορ.

Το βλέπω, μ ’αρέσει, το παίρνω
Το Unforeseen Incidents ακολουθεί την κλασική συνταγή των point-and-click Adventures όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αφηγείται την ιστορία και τον τρόπο που θα αλληλεπιδράτε με αυτό. Γενικότερα, τα point-and-click είναι ένα genre που ταιριάζει σχεδόν αποκλειστικά στα PC, καθώς η ακρίβεια και η ταχύτητα ενός κέρσορα με την χρήση του μοχλού είναι και λίγο “hassle”. Σε σύγκριση με άλλα point-and-click, το Unforeseen Incidents καταφέρνει να κάνει την κατάσταση λίγο καλύτερη, προσθέτοντας λειτουργίες στα shoulder buttons. Έτσι, μπορείτε με τα πάνω shoulder buttons να πηγαίνετε από το ένα αντικείμενο στο άλλο και με τα trigger buttons να πηγαίνετε από την μία έξοδο στην άλλη. Φυσικά, αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κλασική μέθοδο όπου κουνάτε τον κέρσορά σας με τον μοχλό και επιλέγετε τα αντικείμενα που θέλετε να ελέγξετε.

Unforeseen Incidents 2

Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με διάφορους NPCs, καθώς και να μαζέψετε διάφορα αντικείμενα που θα πάνε στο inventory σας. Θα πρέπει να εξαντλείτε τους διαλόγους σας για να αποκομίσετε κάτι από αυτούς και θα πρέπει να είστε συνεχώς σε εγρήγορση. Το κάθε τι που θα δείτε στην περιπέτειά σας έχει τον ρόλο του αργά ή γρήγορα και για αυτό πρέπει να είστε παρατηρητικοί. Οι γρίφοι που καλείστε να λύσετε είναι πολλές φορές αρκετά δύσκολοι. Κάποια παζλ εδώ και εκεί είναι σχετικά απλά, όμως για να βρείτε τρόπο να προχωρήσετε την ιστορία και να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα, αρκετές φορές θα χρειαστεί να σπάσετε το κεφάλι σας. Εκτός από το ότι θα πρέπει να πάτε σε όλες τις πιθανές περιοχές να μαζέψετε ότι αντικείμενο μπορείτε και να μιλήσετε με όλους τους NPCs, θα χρειαστεί να κάνετε και συνδυασμούς αντικειμένων, κάτι που πολλές φορές δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Φυσική επιλογή ή εργαστηριακό ατύχημα;

Γενικότερα, οι γρίφοι του Unforeseen Incidents θα εκνευρίσουν όσους δεν είναι μυημένοι στο είδος των point-and-click και όσους ξεκινάνε την περιπέτειά τους απροετοίμαστοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα βρεθείτε σε αδιέξοδο (όχι των 50 ευρώ), όμως αν επιμείνετε, το Unforeseen Incidents θα σας ανταμείψει. Εκτός από την ιστορία του και τους δύσκολους γρίφους, οι χαρακτήρες είναι ένα ακόμα δυνατό σημείο του Unforeseen Incidents. Όλοι οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε είναι σημαντικοί και ιδιαίτεροι. Δεν υπάρχουν κομπάρσοι ή background χαρακτήρες. Φυσικά, οι κύριοι χαρακτήρες έχουν μια παραπάνω “τσαχπινιά” και είναι γεμάτοι καυστικό χιούμορ. Άλλες φορές θα είναι σαρκαστικοί και άλλες θα κάνουν αναφορές στην ποπ κουλτούρα, όμως πάντα θα είναι αγαπητοί και “relatable”.

Η νόσος του καλλιτέχνη
Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τα point-and-click games εκτός από το gameplay τους, αυτό σίγουρα είναι το art style τους. Επειδή τα point-and-click games συνήθως αναπτύσσονται από indie εταιρείες με περιορισμένο budget και απλό gameplay, πέφτει πολλή προσπάθεια στον οπτικό τομέα. Αυτό φαίνεται πολύ έντονα στο Unforeseen Incidents, αφού τα ζωγραφισμένα στο χέρι backgrounds και τα μοντέλα των χαρακτήρων, αν και δεν έχουν την μέγιστη ποιότητα, είναι εξαιρετικά. Το ιδιαίτερο art style και η επιλογή των χρωμάτων, δημιουργούν έναν κόσμο που φαίνεται ταυτόχρονα ζωντανός και ερημωμένος. Σε άλλες περιοχές εκπέμπει μια αύρα γαλήνης και σε άλλες μιας στεναχώριας. Τα background δεν είναι “φορτωμένα”, αλλά κάθε τι που υπάρχει στο τοπίο έχει τον ρόλο του.

Unforeseen Incidents 3

Σε παρόμοια γραμμή κινούνται και τα animations, που αν και περιορισμένα, είναι αρκετά ομαλά τις περισσότερες φορές. Υπάρχουν περιπτώσεις που θα τρεμοπαίξουν αν πάτε σε κάποια γωνία, μιας και η κίνηση σε 2D περιβάλλοντα μπορεί να γίνει λίγο tricky. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζει το Unforeseen Incidents είναι τα stutters όταν θα πηγαίνετε από την μια περιοχή στην άλλη. Κάθε φορά που θα αλλάζετε περιοχή, ο χαρακτήρας σας θα κολλάει για 2-3 δευτερόλεπτα και μετά θα επανέρχεται. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μια-δυο φορές, αλλά κάτι που συμβαίνει κάθε φορά που θα αλλάζετε περιοχή, έτσι δεν είναι τυχαίο bug αλλά μια αστοχία στον τεχνικό τομέα και στο πως το παιχνίδι φορτώνει τις περιοχές. Δεν είναι κάτι game-breaking, όμως επηρεάζει την συνολική εμπειρία αφού η περιπέτειά σας θα σας αναγκάσει να αλλάξετε περιοχές μπόλικες φορές.

Κραυγές αγωνίας
Το soundtrack που θα σας συνοδεύει στην περιπέτειά σας δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο. Τα ηχητικά κομμάτια αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή στην οποία θα βρίσκεστε και ταιριάζουν γάντι στην εξέλιξη της ιστορίας. Εκεί που πρέπει να είναι μελαγχολικά και ήρεμα και αλλού θα είναι πιο έντονα. Ωστόσο, σε κάθε περιοχή αν μείνετε για να ψάξετε και να εξαντλήσετε τους διαλόγους με τους ντόπιους NPCs, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα βαρεθείτε να ακούτε το soundtrack. Το κάθε ηχητικό κομμάτι της περιοχής μετά από λίγο αρχίζει και επαναλαμβάνεται και γίνεται μονότονο. Το πιο αισθητό πρόβλημα που παρουσιάζει ο ηχητικός τομέας στο Unforeseen Incidents είναι το απότομο “κόψιμο”. Όταν θα πηγαίνετε σε νέα περιοχή και θα αλλάζει το ηχητικό κομμάτι, την στιγμή που θα γίνεται η αλλαγή θα σταματάει για λίγο και θα ξεκινάει απότομα το άλλο. Αυτό δημιουργεί μια περίεργη αίσθηση, διότι δείχνει ότι είναι απλά δύο άκυρα μουσικά κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο και δεν υπάρχει κάποια συνοχή ή “κόλλα” μεταξύ τους.

Unforeseen Incidents 4

Το δεύτερο μέρος του ηχητικού τομέα, που είναι το voice acting, είναι αρκετά καλό. Οι φωνές όλων των χαρακτήρων είναι ιδιαίτερες και οι ερμηνείες προσθέτουν βάθος στους δισδιάστατους αυτούς χαρακτήρες, όμως υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ποιότητα. Οι φωνές των κύριων χαρακτήρων ξεχωρίζουν τόσο για την χροιά τους, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο τις έχουν ερμηνεύσει οι ηθοποιοί. Άλλοι NPCs πολλές φορές μπορεί να ακουστούν και σαν να βαριόταν όταν ηχογραφούσαν, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που θα ακουστεί σαν να έγινε κάποια “κακή” ηχογράφηση λόγω της ποιότητας των φωνών.

Πάμε για τρίτη δόση;
Το Unforeseen Incidents είναι ένα τίμιο point-and-click που ξεχωρίζει κυρίως για το επίκαιρό του σενάριο. Οι γρίφοι που καλείστε να λύσετε θα σας τεστάρουν έντονα, όμως με υπομονή και επιμονή μπορείτε να τους ολοκληρώσετε. Οι χαρακτήρες εκτός από δίψα για την αλήθεια, έχουν και μπόλικο χιούμορ για να ελαφρύνουν το κλίμα όταν χρειάζεται. Τα όμορφα ζωγραφιστά γραφικά που τεντώνονται μπροστά σας είναι χάρμα οφθαλμών και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα stutters όταν αλλάζετε περιοχή, η συνολική εμπειρία είναι αρκετά ομαλή. Το soundtrack μπορεί αρκετές φορές να γίνεται μονότονο, όμως οι φωνές των NPCs είναι εκεί για να σπάσουν την μονοτονία αυτή και να δώσουν λίγο παραπάνω “χαρακτήρα” στο Unforeseen Incidents. Τέλος, η διάρκεια της περιπέτειάς σας θα κριθεί από το πόσο προσεκτικοί και ευρηματικοί είστε και θα κυμαίνεται κοντά στις 10-12 ώρες.

Θετικά:
- Όμορφα ζωγραφιστά γραφικά
- Ιδιαίτεροι χαρακτήρες με καυστικό χιούμορ
- Καλογραμμένο σενάριο
- Καλό voice acting στους περισσότερους χαρακτήρες

Αρνητικά:
- Stutters κάθε φορά που αλλάζετε περιοχή
- Μονότονο soundtrack
- Απότομες αλλαγές στα ηχητικά όταν αλλάζετε περιοχή
- Λίγο περίεργα τα animations στην κίνηση των χαρακτήρων

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.8

Αν κουραστήκατε από την real life πανδημία, τότε βυθιστείτε στον κόσμο μιας ψηφιακής πανδημίας με επίκεντρο το Yelltown.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

Unforeseen Incidents: Το video game που προέβλεψε την πανδημία του κορωνοϊού

Το Unforeseen Incidents είναι ένα Point-and-click Adventure, το οποίο κυκλοφόρησε το 2018 για PC (Windows/Linux) και Mac. Αναπτύχθηκε από την ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης Backwoods Entertainment, μ...
Posted (01 Mar 2022)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.8
7 User Score
(5 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure, Point-and-Click
Developer: Backwoods Entertainment
Publisher: Application Systems Heidelberg
Διάθεση: Application Systems Heidelberg
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής 1.2 GHz, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 64 bit, Κάρτα γραφικών με 1024 MB VRAM, Χώρος στο σκληρό δίσκο 6GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 24/5/18 PC, 27/1/22 Switch
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
Chivalry 2   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Elden Ring   (9.0)
2.
Martha is Dead   (9.0)
4.
6.
It Takes Two   (8.0)
7.
8.
10.
Notification