Ghost of Tsushima: Director's Cut

Hot
Ερμής Δερβίσης
REVIEWED ON PS5 (Primary version tested)   PS4  

Next-gen ρετουσάρισμα και νέες περιπέτειες για τον αγαπημένο μας σαμουράι.

Next-gen ρετουσάρισμα και νέες περιπέτειες για τον αγαπημένο μας σαμουράι.

Next-gen ρετουσάρισμα και νέες περιπέτειες για τον αγαπημένο μας σαμουράι.

Το 2020, στην τελευταία χρονιά της βασιλείας του, το PS4 μας αποχαιρέτησε με δύο από τους πιο πολυαναμενόμενους τίτλους του, το The Last of Us: Part II και το Ghost of Tsushima. Το πρώτο αποτέλεσε ίσως την πιο αμφιλεγόμενη κυκλοφορία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, όμως το πόνημα της Sucker Punch έγινε αγαπητό σχεδόν σε όλους. Από τα πανέμορφα τοπία, μέχρι τις εθιστικές μάχες, η αιματηρή περιπέτεια του Jin Sakai έμεινε στην καρδιά των fans του PlayStation και έδειξε ότι η Sucker Punch είναι ικανή να παράγει και σοβαρότερα games από την σειρά InFamous.

Επιπλέον αποτέλεσε και μεγάλο ρίσκο, καθώς επρόκειτο για μία ολοκαίνουργια σειρά, πράγμα που απέδωσε και με το παραπάνω, αν αναλογιστούμε τις εκατομμύρια πωλήσεις που έχει κάνει το Ghost of Tsushima ως τώρα. Το μέλλον της σειράς δείχνει λαμπρό, όμως η συνέχεια θα αργήσει πιθανότατα κάποια χρόνια και έτσι η Sucker Punch και η Sony αποφάσισαν να καλύψουν το κενό με το Ghost of Tsushima: Director’s Cut. Η νέα αυτή έκδοση, εκτός του ότι εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του PS5 και του χειριστηρίου του, μας προσφέρει και μία νέα περιπέτεια του Jin, αυτή τη φορά όμως στο γειτονικό νησί της Τσουσίμα, Ίκι.

ghost of tsushima directors cut 1

Μία ακόμα νέα απειλή
Η βασική ιστορία του Ghost of Tsushima παραμένει απαράλλακτη. Ακολουθούμε τον Jin Sakai, έναν από τους τελευταίους σαμουράι στη νήσο Τσουσίμα, ο οποίος πρέπει να την υπερασπιστεί από την επιδρομή των Μογγόλων. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους, οι οποίες θα τον αναγκάσουν να παραβεί τον κώδικα των σαμουράι και έτσι θα βρεθεί αντιμέτωπος με το εξής δίλημμα: Η τιμή του και οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσε είναι πιο σημαντικές από την σωτηρία της πατρίδας του; Εκεί που βρίσκεται το ζουμί και ο βασικός λόγος για αναβαθμίσετε στην συγκεκριμένη έκδοση, είναι η περιπέτεια του Jin στο νησί Ίκι. Να σημειώσουμε εδώ ότι για να μπορέσετε να κάνετε το συγκεκριμένο ταξίδι, θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει την Πρώτη Πράξη (Act I) της βασικής ιστορίας.

Αφού λοιπόν ο Jin αντιμετωπίσει μία ομάδα συγκεκριμένη ομάδα Μογγόλων, οι οποίοι είναι διαφορετικοί και πιο ζόρικοι από το συνηθισμένο, μαθαίνει ότι έρχονται από το γειτονικό νησί Ίκι και ηγέτης τους είναι η σαμάνα Ankshar Khatum, γνωστή και ως Eagle. Έτσι για να αντιμετωπίσει την νέα αυτή απειλή, ο Jin ταξιδεύει στο Ίκι. Στο νησί αυτό, έκτος από την φυλή της Eagle, θα έρθει αντιμέτωπος και με το παρελθόν του. Σε περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία δεν θα μπούμε, λόγω spoilers, όμως έχει αρκετό ενδιαφέρον και εκτός από επέκταση της βασικής ιστορίας, μας δίνει και πολλές νέες πληροφορίες για τη παιδική ηλικία και την οικογένεια του Jin. Η βασική ιστορία του νησιού Ίκι μας πήρε γύρω στις 4 ώρες για να την ολοκληρώσουμε , ενώ για να όλες τις νέες δραστηριότητες χρειαστήκαμε περίπου 11. Έτσι λοιπόν το παιχνίδι σαν σύνολο μπορεί άνετα πλέον να ξεπεράσει τις 60 ώρες. Το νησί Ίκι και όλο το νέο περιεχόμενο, πέρα από τις τεχνικές βελτιώσεις, είναι διαθέσιμο και στο PS4.

Ας καθαρίσουμε και το γειτονικό νησί
Το gameplay του Ghost of Tsushima: Director’s Cut είναι σε γενικές γραμμές ακριβώς το ίδιο με την αρχική έκδοση, όμως έχουν γίνει κάποιες προσθήκες. Για παράδειγμα τώρα έχετε την επιλογή να κλειδώνει η κάμερα επάνω σε έναν εχθρό, ώστε να είναι πιο επικεντρωμένη απ’ ότι πριν. Επιπλέον τώρα πια χρησιμοποιούνται και οι δυνατότητες του Dualsense. Στο χειριστήριο θα νιώθετε τον άνεμο που σας κατευθύνει, την κίνηση του Jin όταν βάζει το σπαθί στη θήκη του, το φλάουτο όταν παίζει και πολλά άλλα. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ότι οι δονήσεις που νιώθετε όταν καλπάζει το άλογό σας, είναι πιο ήπιες ή πιο σκληρές, αναλόγως την επιφάνεια που βρίσκεστε. Τα adaptive triggers χρησιμοποιούνται επίσης με το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα το R2, το οποίο βάζει αντίσταση όταν το πατάτε για να ρίξετε βέλη με το τόξο σας.

Αρκετές ομάδες εχθρών έχουν πλέον από ένα σαμάνο, ο οποίος ψέλνοντας έναν ύμνο, τους κάνει σχεδόν άτρωτους, οπότε θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προταιρεότητά σας. Επιπλέον κάποιοι εχθροί αλλάζουν όπλα στη μέση της μάχης αναγκάζοντάς σας να αλλάζετε και εσείς την αντίστοιχη στάση. Το άλογό σας έχει πλέον τις δικές του ικανότητες της οποίες θα ξεκλειδώσετε σταδιακά, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία στις μάχες. Στο νησί υπάρχουν επίσης και νέες δραστηριότητες, όπως αγώνες τοξοβολίας, νέα ζωάκια για να χαϊδέψετε, όπως μαϊμούδες και ελάφια και διάφορα σημεία όπου ο Jin ξαναζεί συγκεκριμένες αναμνήσεις, οι οποίες είναι playable. Τέλος υπάρχουν νέες ιστορίες για να εξερευνήσετε με χρήσιμες αμοιβές. Βεβαίως επιστρέφουν και αρκετές γνώριμες αποστολές, όπως το να ελευθερώσετε ένα καταυλισμό από τους Μογγόλους, να συνθέσετε ένα haiku ή να εντοπίσετε διάφορα collectables. Το Ίκι είναι, σε μέγεθος και περιεχόμενο, περίπου όσο μία από τις τρεις περιοχές της Τσουσίμα και από ένα σημείο και μετά μπορείτε να ταξιδεύετε ελεύθερα μεταξύ των δύο νησιών.

ghost of tsushima directors cut 2

Κάθε πλάνο και wallpaper
Το Ghost of Tsushima ήταν και παραμένει ένα από τα πιο όμορφα games που είδαμε ποτέ στο PS4 και έτσι η 4Κ ανάλυση και τα 60fps στο PS5 το κάνουν μία next-gen εμπειρία. Τα ηλιόλουστα τοπία με τα πολύχρωμα λουλούδια δεν ήταν ποτέ πιο ζωντανά, ενώ σχεδόν όπου και αν κοιτάξουμε βλέπουμε, συγκρατιόμαστε να μην τραβήξουμε screenshots. Κάποια μικροθέματα σε κάποια animations των χαρακτήρων επιστρέφουν, όμως δεν ενοχλούν ιδιαίτερα. Επιπλέον όλα τρέχουν στα διπλάσια frames χωρίς να ζορίζουν καθόλου την νέα κονσόλα, ακόμα και σε μάχες με πάνω από 10 εχθρούς. Bugs ή framedrops δεν συναντήσαμε σε κάποιο σημείο, όπως είχε γίνει στην αρχική κυκλοφορία. Το loading έχει επίσης εξαφανιστεί, καθώς το παιχνίδι φορτώνει σχεδόν ακαριαία. Σαν σύνολο, το Ghost of Tsushima δεν έχει πλέον να ζηλέψει και πολλά από πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του PS5 και δεν θα αφήσει παραπονεμένους όσους ψάχνουν next-gen εμπειρίες.

Στον ηχητικό τομέα δεν έχουν αλλάξει και πολλά, πέρα από την προσθήκη του 3D ήχου. Ο Daisuke Tsuji συνεχίζει να μας δίνει μία πολύ καλή ερμηνεία, αν όχι λίγο υποτονική, ως Jin και σίγουρα θα θέλαμε να τον δούμε στον ίδιο ρόλο και στην ταινία που έχει ανακοινωθεί. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί κάνουν επίσης όσο πιο καλή δουλειά μπορούν με το σενάριο που τους δίνεται. Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που είχαν οι παίκτες του Ghost of Tsushima από την αρχική κυκλοφορία του, ήταν η έλλειψη του lip-sync στην Ιαπωνική μεταγλώττιση. Επιτέλους όμως, γίνεται πραγματικότητα, δίνοντας μία ακόμα πιο αυθεντική Ιαπωνική εμπειρία, σε όσους το θέλουν.

ghost of tsushima directors cut 3

Ίσως καλύψει για λίγο το κενό, μέχρι να βγει το sequel
Συμπερασματικά το Ghost of Tsushima: Director’s Cut έχει αρκετό περιεχόμενο για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του. Όσοι έχουν ήδη παίξει το παιχνίδι έχουν πλέον την καλύτερη δικαιολογία για να επιστρέψουν, ενώ οι υπόλοιποι θα απολαύσουν την απόλυτη έκδοσή του, καθώς η εκμετάλλευση του PS5 και των δυνατοτήτων του έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Ένα αρνητικό είναι το συνολικό κόστος είναι υψηλότερο για όσους είχαν ήδη το παιχνίδι, από όσους το αγοράσουν από εδώ και πέρα. Το σίγουρο είναι ότι όσοι απολαύσατε την αρχική περιπέτεια του Jin Sakai στην Τσουσίμα, θα ευχαριστηθείτε το ίδιο και την νέα, στο νησί Ίκι, μαζί με όλες τις νέες προσθήκες.

Θετικά:
- Φανταστικός οπτικοακουστικός τομέας
- Καλή εκμετάλλευση του PS5 και του χειριστηρίου του
- Αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες
- Lip-sync και στην Ιαπωνική γλώσσα
- Νέο περιεχόμενο, με αρκετή συνολική διάρκεια…

Αρνητικά:
- …όμως η βασική ιστορία του ολοκληρώνεται σύντομα
- Το συνολικό κόστος είναι σχετικά μεγάλο για όσους είχαν αγοράσει το αρχικό
- Κάποιες από τις αποστολές παραμένουν μονότονες και επαναλαμβανόμενες

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Σενάριο: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.3

Η απόλυτη έκδοση ενός εκ των κορυφαίων exclusives του PlayStation.

Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Ghost of Tsushima: Director’s Cut

[Αρχική δημοσίευση: 30/6/21] Στη σελίδα Entertainment Software Rating Board, βρέθηκε μία αξιολόγηση για το Ghost of Tsushima: Director’s Cut για PS5 και PS4. Η Sucker Punch Productions, και η Sony ...
Posted (22 Jul 2021)

Ghost of Ikishima

Σύμφωνα με φήμες η Sucker Punch Productions, αναπτύσσει ένα ανεξάρτητο expansion του Ghost of Tsushima, στην φιλοσοφία των Uncharted: The Lost Legacy και Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Ο νέος αυ...
Posted (29 Jun 2021)

Φήμη: Ghost of Tsushima για PS5

Το βιογραφικό του Dave Molloy, cinematics creative director της Sucker Punch, περιέχει κατά λάθος μια αναφορά στο Ghost of Tsushima για PS5, γεγονός που πολλοί θεωρούν ως ένδειξη ότι το δημοφιλές Acti...
Posted (25 Jan 2021)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8.3
8.33 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Sucker Punch Productions
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/8/21
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
10
The Riftbreaker   (8)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Martha is Dead   (9.0)
3.
5.
It Takes Two   (8.0)
6.
7.
9.
10.
Dead by Daylight   (7.0)
Notification