Brigandine: The Legend of Runersia

Hot
Στρατηγική θεοκρατία διαμέσου της Runersia.

Στρατηγική θεοκρατία διαμέσου της Runersia.

Στρατηγική θεοκρατία διαμέσου της Runersia.

Η σειρά Brigandine υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο η δραστηριότητά της στο είδος των Strategy είναι αρκετά περιορισμένη. Το Brigandine πρωτοκυκλοφόρησε για το PlayStation το 1998 και λάμβανε χώρα στην περιοχή της Forsena. Εκεί ο παίκτης διοικούσε μια από τις έξι φατριές με σκοπό να κατακτήσει ολόκληρη την περιοχή της Forsena. Το Brigandine περιείχε διάφορα στοιχεία Strategy και RPG, ωστόσο η σειρά από το 1998 και μετά δεν ήταν καθόλου δραστήρια.

Brigandine Legendof Runersia 1

Αυτό άλλαξε με την κυκλοφορία του Brigandine: Legend of Runersia, όπου η σειρά κάνει την επιστροφή της μετά από 22 χρόνια απουσίας. Το Legend of Runersia φαίνεται να αποτίει φόρο τιμής στο αρχικό Brigandine, καθώς τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σειρά εμφανίζονται και σε αυτό τον τίτλο. Το νέο Brigandine λαμβάνει χώρα στον κόσμο της Runersia με νέες φατριές που πολεμούν για να φέρουν την ειρήνη και να ενώσουν τον κόσμο της Runersia.

Για μια ενωμένη Runersia
Στον κόσμο της Runersia συνυπάρχουν έξι φατριές, εκ των οποίων οι πέντε έχουν στην κατοχή τους ένα ιερό brigandine. Τα brigandines είναι ιερά κομμάτια πανοπλίας που είχε σκορπίσει πριν πολλά χρόνια ένας μοναχός. Ωστόσο για την εγκυρότητα αυτής της ιστορίας οι απόψεις διίστανται. Αυτό διότι υπάρχουν δύο θρησκευτικές ομάδες στην Runersia που έχουν έντονη αντιπαλότητα όσον αφορά το “origin” των brigandines και το ποιος μοναχός τα σκόρπισε. Η μόνη γενικώς αποδεκτή αλήθεια είναι ότι όλοι οι πολίτες της Runersia λαμβάνουν δύναμη με την μορφή mana από τον Rune God.

Κάποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το mana και είναι πιο δυνατοί από τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτοί ονομάζονται knights και θεωρούνται “ευλογημένοι” από τον Rune God. Η ενοποίηση της Runersia γίνεται με το πρόσχημα της ειρήνης, ωστόσο σε χαμηλότερο επίπεδο υπάρχουν πολλά προσωπικά συμφέροντα, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με την ιστορία και τον χαρακτήρα του αρχηγού της κάθε φατριάς. Για να τα ανακαλύψετε θα χρειαστεί να χειριστείτε την κάθε φατριά ξεχωριστά και να καταφέρετε να ενώσετε την χώρα της Runersia.

Μετρημένες και αποτελεσματικές κινήσεις
Στο Brigandine: Legend of Runersia θα αναλάβετε μια από τις έξι διαθέσιμες φατριές με σκοπό να καταλάβετε και να ενώσετε όλη την Runersia. Οι πέντε από τις έξι αυτές φατριές έχουν brigandine, το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει την δύναμη ή τα τέρατα που μπορούν να κάνουν summon. Έχουμε τις Norzaleo Kingdom, Republic of Guimoule, Shinobi Tribe, Mana Saleesia Theocracy, United Islands of Mirelva, όπου οι rulers τους έχουν brigandine και την Holy Gustava Empire που αντιτίθεται στην κατοχή των brigandines. Η κάθε φατριά έχει τον δικό της ruler, τους δικούς της knights και τα δικά της στρατόπεδα στον χάρτη, όπως και την δική της ξεχωριστή ιστορία.

Brigandine Legendof Runersia 2

Όσον αφορά τα πρακτικά τώρα, το gameplay χωρίζεται σε δύο φάσεις: την φάση της επίθεσης και την φάση της οργάνωσης. Κατά την φάση της οργάνωσης, θα έχετε την δυνατότητα να κάνετε summon κάποια από τα διαθέσιμα τέρατα που προσφέρει η κάθε σας πόλη και να τα αναθέσετε σε συγκεκριμένους knights, θα μπορείτε να στείλετε knights σε αυτόματα quests, καθώς και να μετακινήσετε τις μονάδες σας. Δεν μπορείτε να μετακινείτε τέρατα από μόνα τους, αναγκαστικά τα μετακινείτε μαζί με τους knights. Στην επόμενη φάση, διαλέγετε ποιες πόλεις σας θα επιτεθούν σε ποιες γειτονικές αντίπαλες. Φυσικά μπορείτε να μην επιτεθείτε και καθόλου αν το θέλετε.

Κατά την διάρκεια της φάσης της επίθεσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποια αντίπαλη πόλη να επιτεθεί σε κάποια δική σας, επομένως θα χρειαστεί να αμυνθείτε. Ένας σημαντικός παράγοντας που συνήθως καθορίζει τις εκβάσεις των μαχών είναι τα Combat Points (CP) που αναγράφονται πάνω από κάθε μονάδα και πάνω από κάθε πόλη σας. Τα CP δείχνουν την ισχύ που έχει ο στρατός σας, ωστόσο το συνολικό που αναγράφεται είναι το άθροισμα των τριών μεγαλύτερών σας, καθώς στις μάχες μπορείτε να κάνετε deploy max τρείς knights.

Brigandine Legendof Runersia 3

Όταν οι knights σας έχουν “πεθάνει” στην μάχη, θα επιστρέψουν σε κάποια γειτονική πόλη, όμως δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη φάση ούτε για επίθεση ούτε για άμυνα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μετακινείτε τους knights. Αν μετακινήσετε έναν knight σε μια άλλη πόλη, δεν θα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στην αμέσως επόμενη φάση της επίθεσης. Επίσης, οι knights που στέλνετε για quests, ούτε αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμυνα ή για επίθεση στην αμέσως επόμενη φάση. Ωστόσο, στέλνοντας knights για quest, καθώς επιστρέφουν μπορούν να σας φέρουν είτε κάποια items, είτε κάποιον knight.

Ένας για όλους και εγώ για εμένα

Όλα τα παραπάνω αφορούν την φάση της οργάνωσης και είναι οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε τότε. Στην φάση της επίθεσης θα χρειαστεί να διαλέξετε με ποιες πόλεις δικές σας θέλετε να επιτεθείτε σε ποιες γειτονικές εχθρικές. Αφού τις επιλέξετε, τότε θα αρχίσει η κανονική μάχη. Πάνω από τις πόλεις, τόσο τις δικές σας όσο και τις εχθρικές, θα αναγράφονται τα συνολικά CP των τριών δυνατότερων ομάδων (knights + τεράτων). Συνήθως αυτός ο αριθμός είναι μια ένδειξη της δύναμης των τεράτων και των knights, ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που κρίνει την μάχη.

Brigandine Legendof Runersia 4

Μόλις ξεκινήσει η μάχη θα χρειαστεί να διαλέξετε τρείς knights, με τις ομάδες τεράτων που έχετε καθορίσει από την προηγούμενη φάση, και να τους κάνετε deploy. Οι μάχες μπορούν να γίνουν και αυτόματα αν το επιθυμείτε, ωστόσο το AI δεν είναι πάντα τόσο επιτυχημένο όσον αφορά το μέρος σας. Αρκετές φορές, ακόμα και με εμφανώς μεγαλύτερο CP, το AI της αυτόματης μάχης θα σας φέρει σε μειονεκτική θέση και θα σας προτείνει να παραδοθείτε ενώ έχετε την ικανότητα να νικήσετε. Σχεδόν πάντα το αντίπαλο AI είναι καλύτερο και ειδικότερα σε ποιο δύσκολα επίπεδα το AI παίζει πολύ στρατηγικά. Η μόνη συνθήκη για νίκη είναι απλά να εξοντώσετε τους πάντες ή να τους αναγκάσετε να παραδοθούν.

Γενικά, μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορες τακτικές. Μπορείτε να επιτεθείτε σε όλα τα τέρατα μέχρι να αναγκάσετε τους knights να παραδοθούν λόγο έλλειψης δύναμης, να επιτεθείτε στον knight απευθείας, να τον σκοτώσετε και να αποσύρει μαζί του όλα του τα τέρατα, ή να επιτεθείτε στον ruler και να παραδοθούν όλοι οι knights που έχει μαζί του. Αν θέλετε να είστε σίγουροι για την νίκη, καλύτερο θα ήταν να κάνετε όλες τις μάχες χειροκίνητα. Οι μάχες έχουν το στυλ του Fire Emblem, δηλαδή είναι turn based και χειρίζεστε μεμονωμένα το κάθε unit. Δεν υπάρχουν items που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την διάρκεια της μάχης, μόνο skills, magic και move. Υπάρχουν τα κλασικά HP και MP του κάθε unit και επίσης κάθε μονάδα έχει δικό της terrain που προτιμά. Για παράδειγμα ένα Golem σε tile με νερό έχει -20% evasion και accuracy, ενώ στο βουνό έχει +20%.

Οι μάχες κρατάνε max 12 turns και ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαν να διαρκέσουν παραπάνω, καθώς τα πιο αδύναμα τέρατα μπορούν να κάνουν μια δυο κινήσεις μέχρι να τους τελειώσουν τα MP και να είναι εντελώς άχρηστα, επομένως κάθε κίνησή σας είναι σημαντική. Οι knights δεν πεθαίνουν ποτέ, απλά αποσύρονται από την μάχη και αναρρώνουν, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για τα τέρατα. Κάθε τέρας που θα κάνετε summon, αν πεθάνει στην μάχη εξαφανίζεται για πάντα. Μπορείτε να το κάνετε revive μόνο αν έχετε κάποιο revival stone που να έχετε βρει από κάποιο quest. Από την άλλη, αν καταφέρετε και διατηρήσετε τα τέρατά σας ζωντανά κατά την διάρκεια των μαχών, τότε αυτά θα ανεβαίνουν level και θα μπορείτε να τα κάνετε “class up”, δηλαδή να τα μεταμορφώσετε και να τα κάνετε πιο δυνατά.

Διαβάζουμε κομικς
Το sequel του Brigandine μπορεί να άρχισε κάπου στα 22 χρόνια, ωστόσο ήρθε εμφανώς ανανεωμένο. Το στυλ του Legend of Runersia είναι ιδιαίτερο και θυμίζει κομικς. Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται στα cutscenes έχουν πολλά χρώματα, αρκετή λεπτομέρεια και άπειρα μπιχλιμπίδια. Οι διάλογοι γίνονται σε στυλ visual novel και δεν υπάρχει κάποιο έντονο animation στα cutscenes, ωστόσο αυτό δεν δρα αρνητικά. Τα animations των τεράτων και των knights κατά την διάρκεια των μαχών είναι ομαλά και όμορφα στο μάτι, ωστόσο τα μοντέλα δεν είναι και τόσο εντυπωσιακά.

Brigandine Legendof Runersia 5

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αφορά τον τομέα των animations, όχι στην διάρκεια των μαχών. Αρκετές φορές στα loading screens έχουμε stutters που αλλοιώνουν την εμπειρία, όμως το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι όταν φτάσατε σε ένα σημείο προς το τέλος του campaign, όπου θα έχετε μπόλικα τέρατα και knights, το παιχνίδι θα κολλάει για λίγα δευτερόλεπτα στην καρτέλα των troops και ειδικότερα στο summon. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει διότι απεικονίζονται αρκετά μοντέλα ταυτόχρονα, όμως δημιουργεί εγκεφαλικά το γεγονός ότι κολλάει για 2-3 δευτερόλεπτα όταν πατάτε να κάνετε summon, γιατί εκεί ξεχνάμε αν έχουμε κάνει save. Βέβαια υπάρχει και το autosave, πάλι καλά, όμως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Ήχοι στρατοπέδου
Το Ιαπωνικό voice acting των χαρακτήρων είναι εξαιρετικό και προσθέτει αξία στην συνολική εμπειρία. Οι φωνές των χαρακτήρων κατά την διάρκεια των cutscenes είναι γεμάτες ένταση και οι ηθοποιοί καταφέρνουν με ευκολία να αποδώσουν το αντίστοιχο συναίσθημα. Ακόμα, οι κραυγές τόσο των τεράτων όσο και των ηρώων κατά την διάρκεια της μάχης είναι ποιοτικές. Είτε κοιτάτε την Runersia αφ’ υψηλού, είτε είστε σε κάποια δύσκολη μάχη, το soundtrack που θα σας συνοδεύει θα είναι επικό. Φυσικά, μετά από τις πολλές ώρες που θα ξοδέψετε δημιουργώντας στρατηγικές και πολεμώντας, το soundtrack μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και γίνεται επαναλαμβανόμενο.

Τίμια εμπειρία
Το Brigandine: Legend of Runersia είναι ένα ιδιαίτερο Strategy, το οποίο διαρκεί μπόλικες ώρες. Ένα απλό campaign μπορεί να κρατήσει από 10 έως και 25 ώρες, ενώ έχετε την επιλογή να παίξετε με έξι διαφορετικές φατριές, καθώς και να παίξετε το challenge mode και τρία επίπεδα δυσκολίας. Το κοινό που απευθύνεται δεν είναι και τόσο ευρύ, μιας και δεν παίζουν πολλοί Strategy σε κονσόλες, ωστόσο όσοι παίζουν θα το ευχαριστηθούν. Εκτός από μερικά stutters, που πιθανώς να επιλύνονται με κάποιο patch, μόνος ανασταλτικός παράγοντας είναι η τιμή του, μιας και ακουμπά τα 50€.

Θετικά:
- Όμορφο voice acting
- Έξυπνο και ανταγωνιστικό AI
- Μεγάλη διάρκεια
- Εθιστικό gameplay
- Ιδιαίτερο στυλ γραφικών

Αρνητικά:
- Κάποια stutters
- Έλλειψη ρύθμισης της ταχύτητας του κέρσορα
- Το auto-battle AI δεν είναι και τόσο καλό

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 6
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.2

Μια πρόταση που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, που ωστόσο προσφέρει μπόλικες ώρες εθιστικού στρατηγικού σχεδιασμού.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.2
7.42 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Strategy, Tactical RPG
Developer: Matrix Software
Publisher: Happinet
Διάθεση: Happinet
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/6/20
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
Stray   (8.07)
4
5
The Quarry   (7.83)
6
Elden Ring   (7.64)
7
Knockout City   (7.5)
8
Trek to Yomi   (7.5)

Latest User Reviews

1.
Stray   (8.0)
3.
Elden Ring   (9.0)
4.
Martha is Dead   (9.0)
6.
8.
It Takes Two   (8.0)
9.
10.
Notification