Little Nightmares II

Hot
Ερμής Δερβίσης

Μικροί και απροστάτευτοι σε έναν εντελώς αφιλόξενο κόσμο.

Μικροί και απροστάτευτοι σε έναν εντελώς αφιλόξενο κόσμο.

Μικροί και απροστάτευτοι σε έναν εντελώς αφιλόξενο κόσμο.

Μετά την μεγάλη επιτυχία των τίτλων της Playdead, Limbo και Inside, αρκετές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να δώσουν την δική τους απάντηση, όμως μόνο η Tarsier Studios δείχνει να το έκανε με μεγάλη επιτυχία. Η Tarsier είχε ήδη εμπειρία πάνω στα Platform games, καθώς είχε εργαστεί στις σειρές LittleBigPlanet και Tearaway, όμως αποφάσισε το 2017 να δώσει την δική της Horror πινελιά στην συγκεκριμένη κατηγορία, με το Little Nightmares. Το Horror-Platform είχε μεγάλη επιτυχία λόγω του μοναδικού του εικαστικού τομέα και του ιδιαιτέρου τρόπου που μας παρουσίαζε μερικά από τα πιο ακραία σκηνικά.
 
Το Little Nightmares απέκτησε αρκετά μεγάλο φανατικό κοινό και λόγω της επιτυχίας του, αποτέλεσε την αρχή ενός franchise. Λίγο καιρό μετά κυκλοφόρησε το The Secrets of the Maw DLC σε τρία επεισόδια, το οποίο μας αφηγήθηκε μία παράλληλη ιστορία με αυτήν της πρωταγωνίστριας Six, ενώ μας αποκάλυψε το πως συνδέονται οι δύο ιστορίες με το σοκαριστικό του φινάλε. Το 2019 κυκλοφόρησε επίσης και το prequel Very Little Nightmares, αποκλειστικά για iOS και Android συσκευές και μας αποκάλυψε το πως η Six απέκτησε το κίτρινο αδιάβροχό της. Φέτος η Tarsier θέλει να συνεχίσει την ιστορία του μακάβριου σύμπαντος που δημιούργησε, με το Little Nightmares II. 
 
little nightmares 2 1
 
Ίσως στο The Maw να μην ήταν τόσο άσχημα τελικά
Η ιστορία του Little Nightmares II ξεκινάει λίγο καιρό μετά την απόδραση της Six από το The Maw. Αυτή τη φορά αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός αγοριού που λέγεται Mono, ο οποίος είναι ο μοναδικός playable χαρακτήρας. Ο Mono συναντάει την Six στην αρχή της ιστορίας και ξεκινάνε μαζί ένα ταξίδι προς την Pale City με σκοπό να σταματήσουν τον Thin Man, ο οποίος μέσω του Signal Tower, ενός τεράστιου πύργου εκπέμπει ένα σήμα το οποίο έχει επηρεάσει όλους τους κατοίκους της πόλης, μεταμορφώνοντας τους σε τερατουργήματα. 
 
Το Little Nightmares II, όπως και το πρώτο δεν περιέχει καθόλου διαλόγους και εξηγήσεις για ότι συμβαίνει στην ιστορία και ποιος είναι ο σκοπός των χαρακτήρων. Τα συμπεράσματά σας τα βγάζετε από τα γεγονότα που διαδραματίζονται ενώ παίζετε, όμως σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι που είχε μόνο, στο sequel υπάρχουν μερικά μικρής διάρκειας  cutscenes, τα οποία κάνουν την ιστορία λίγο πιο ξεκάθαρη. Το σενάριο χωρίς να μπούμε σε παραπάνω λεπτομέρειες, περιέχει, όπως είναι αναμενόμενο, πολλές ανατροπές και σοκαριστικά σκηνικά και οι fans της σειράς θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι, ενώ το τέλος του θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι για να ολοκληρώσουμε την ιστορία του Little Nightmares 2 και συνεπώς ολόκληρο το παιχνίδι, μας πήρε γύρω στις έξι ώρες, δηλαδή περίπου η διπλάσια διάρκεια σε σχέση με το αρχικό, το οποίο ήταν αρκετά σύντομο.
 
 
Οι εφιάλτες της παιδικής μας ηλικίας επιστρέφουν
Η δομή του Little Nightmares II είναι σε γενικές γραμμές η ίδια, δηλαδή ελέγχετε έναν μικροσκοπικό χαρακτήρα σε έναν αφιλόξενο κόσμο, όπου κατοικούν ανθρωπόμορφα πλάσματα, τα οποία προσπαθούν να σας σκοτώσουν με κάθε ευκαιρία που βρίσκουν. Στην πορεία θα πρέπει να λύσετε αρκετά puzzles όπως να βρείτε ασφάλειες για να ενεργοποιηθεί μία ηλεκτρική πόρτα ή κλειδιά για να ξεκλειδώσετε λουκέτα. Η μεγάλη φαντασία της Traser Studios φαίνεται στους εχθρούς και στα puzzles όπου πρέπει να τους αντιμετωπίσετε ή να τους ξεφύγετε. Ta puzzles και οι συναντήσεις με τους εχθρούς όπως και στο προηγούμενο, βασίζονται καλώς ή κακώς στο trial and error, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειαστούν κάποιες προσπάθειες για ολοκληρώσετε κάποιο σκηνικό. Το θετικό είναι ότι τα checkpoints είναι αρκετά πιο γενναιόδωρα ενώ το loading είναι σχεδόν ανύπαρκτο και 2 δευτερόλεπτα είστε πάλι ζωντανοί.
 
Οι εχθροί του Little Nightmares II, και ειδικά οι μεγάλοι που μπορούν θεωρηθούν boss fights δείχνουν ότι είναι το σημείο όπου οι developers έδωσαν την περισσότεροι σημασία, διότι εκτός του ότι είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, έχουν και πολύ υψηλό AI. Με λίγα λόγια όταν πρέπει να περάσετε κρυφά από κοντά τους για φτάσετε σε ένα αντικείμενο ή μία πόρτα, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς μπορεί να ακούσουν τα βήματά σας αν τρέξετε ή να ερευνήσουν κάποιον θόρυβο που θα κάνετε.
 
little nightmares 2 2
 
Μία βασική διαφορά που έχει το Little Nightmares II από τον προκάτοχό του είναι η προσθήκη ενός μινιμαλιστικού συστήματος μάχης. Ο Mono μπορεί να χρησιμοποιήσει σε ορισμένες περιπτώσεις αντικείμενα, όπως σωλήνες και τσεκούρια για να ανοίξει πόρτες ή να σπάσει τζάμια. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε και κάποιους από τους εχθρούς, όπως τα ζωντανά χέρια που θέλουν να σας πιάσουν. Η χρήση τους όμως δεν σας κάνει να νιώθετε λιγότερο ευάλωτοι καθώς ο Mono όντας τόσο μικροσκοπικός βάζει όλοι του την δύναμη για κάθε χτύπημα. Στους μεγάλους εχθρούς όπως είναι η ανατριχιαστική Δασκάλα, η οποία μπορεί να μακρύνει τον λαιμό της κατά πολλά μέτρα, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά εκτός από το να τρέξετε ή να κρυφτείτε, όταν τους συναντήσετε. 
 
Μία ακόμα πρωτιά για την σειρά, είναι ότι στο ταξίδι σας έχετε και παρέα και συγκεκριμένα την Six, την πρωταγωνίστρια του αρχικού Little Nightmares και κεντρικό χαρακτήρα της σειράς. Το ότι δεν ελέγχετε την Six δεν θα σας κακοφανεί καθώς έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο AI της και η συμπεριφορά της αυτή που γνωρίζαμε. Επίσης η Six θα σας φανεί πολλές φορές χρήσιμη καθώς σας βοηθάει σε αρκετά puzzles ενώ σας κάνει και σκαλοπατάκι για να φτάσετε παράθυρα ή  τα πόμολα των πορτών, οι οποίες είναι τεράστιες για τους χαρακτήρες. Ακόμα κάποιες φορές αν κολλήσετε σε κάποιο puzzle μπορεί να πάει στο σημείο που πρέπει για να σας βοηθήσει να προχωρήσετε. Όταν είναι απαραίτητο μπορείτε να την φωνάζετε για έρθει κοντά σας, ενώ μπορείτε να κρατάτε πατημένο το κουμπί αλληλεπίδρασης για να την πιάσετε από το χέρι και να περπατάτε παρέα, όπως ο Ico και η Yorda στο ICO.
 
little nightmares 2 3
 
Τόσο σκοτάδι όυτε στο Silent Hill
Το τέλος του Little Nightmares μα έδωσε την εντύπωση ότι ο κόσμος έξω από το The Maw ήταν πιο ευχάριστος και φωτεινός από εσωτερικό του πλοίου. Τελικά όμως συμβαίνει το αντίθετο καθώς ο εξωτερικός κόσμος και συγκεκριμένα η Pale City και τα κτήρια της που θα εξερευνήσετε, κάνουν το φρικτό καράβι να δείχνει σαν καλό ξενοδοχείο. Σχεδόν σε όλο το ταξίδι σας θα βρίσκεστε σε εγκαταλελειμμένα και μη κτήρια τα οποία δείχνουν ότι έχουν παραμεληθεί για αρκετό καιρό, ενώ θα βρίσκεστε αρκετά συχνά στο σκοτάδι. Η λεπτομέρεια που υπάρχει σε κάθε κτήριο και δωμάτιο είναι εντυπωσιακή και το Little Nightmares II, σαν σύνολο, έχει σαφείς βελτιώσεις σε όλους τους τομείς από τον προκάτοχό του και ας χρησιμοποιεί για άλλη μία φορά την Unreal Engine 4. Η έκδοση για το PS4 ήταν σταθερά στα 30fps, χωρίς να συναντήσουμε framedrops.
 
Οι χαρακτήρες και οι εχθροί είναι επίσης πολύ καλοσχεδιασμένοι, με περισσότερη λεπτομέρεια από το προηγούμενο και δεν θα αφήσουν κανένα παράπονο. Το ίδιο ισχύει και για τα animations, τα οποία τους δίνουν αρκετή ζωντάνια. Έτσι τα πλάσματα που σας κυνηγούν, δίνουν την αίσθηση ότι παλαιότερα ήταν  πραγματικοί άνθρωποι πριν πάνε όλα στραβά. Ένας βασικός παράγοντας για την εξαιρετική ατμόσφαιρα του Little Nightmares II, είναι ο φωτισμός του. Στον φωτισμό έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε όλα τα σημεία, από την ρεαλιστική κίνηση του φωτός όταν κουνάτε τον φακό μέχρι και την μία και μοναδική πηγή φωτός ενός δωματίου, όπως μία τηλεόραση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι με αξιομνημόνευτο αισθητικό τομέα.
 
little nightmares 2 4
 
Ο ήχος του Little Nightmares II είναι επίσης πολύ καλός. Όπως είπαμε, δεν υπάρχουν διάλογοι με μοναδική εξαίρεση της κραυγές που βγάζουν οι εχθροί όταν σας κυνηγούν και τους ψιθύρους που κάνει ο Mono όταν φωνάζει την Six να έρθει κοντά του. Τα κομμάτια που ακούγονται είναι όλα ανατριχιαστικά και κάνουν την ατμόσφαιρα πραγματικά τρομακτική και τον κόσμο όπου βρίσκεστε πολύ αφιλόξενο. Όταν υπάρχει απόλυτη ησυχία και ακούγονται μόνο τα βήματα σας ο παραμικρός ήχος, θα σας κάνει να πεταχτείτε από την θέση σας. Το κλασσικό τραγούδι της σειράς επιστρέφει επίσης σε κάποιες παραλλαγές, όμως δυστυχώς δεν θα το ακούσετε πολλές φορές.
 
Εξαιρετικό sequel
Το Little Nightmares II είναι ένα εξαιρετικό sequel καθώς βελτιώνει όλους του τομείς του προκατόχου του και είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια. Όσοι είχαν παίξει το Little Nightmares και περίμεναν με ανυπομονησία το sequel μπορούν να καθησυχαστούν ότι είναι παραπάνω από αντάξιο των προσδοκιών. Τα γραφικά, η τρομακτική ατμόσφαιρα και ο ανατριχιαστικός ήχος βρίσκονται ένα σκαλί πιο πάνω και η μεγαλύτερη διάρκεια βοήθησε αρκετά στο να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον περίεργο κόσμο. Η Tarsier Studios έχει αποδείξει την αξία της και θα περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη δουλειά της, είτε είναι κάποια συνέχεια στον κόσμο του Little Nightmares, είτε κάτι τελείως καινούργιο. Το Little Nightmares ΙΙ το προτείνουμε σε όλους όσους άρεσε το αρχικό παιχνίδι, αλλά και όσους ψάχνουν μία πρωτότυπη horror εμπειρία.
 
Θετικά:
- Πολύ όμορφα γραφικά
- Εξαιρετικός ηχητικός τομέας
- Σενάριο γεμάτο σοκαριστικές εξελίξεις
- Βελτιώσεις σε όλους τους τομείς σε σχέση με το προηγούμενο
 
Αρνητικά:
- Η διάρκεια αν και μεγαλύτερη, είναι και πάλι σύντομη
- Η κάμερα δεν είναι πάντα στην πιο βολική θέση
 
 
Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Σενάριο: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 8
 
Ένα sequel που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
 
Ερμής Δερβίσης

NEWS   VIEW ALL

Little Nightmares 2 demo

[Αρχική δημοσίευση: 13/1/21] Το demo του Little Nightmares 2 της Bandai Namco άρχισε να εμφανίζεται σε όλα τα online stores των κονσολών. Όπως εντοπίστηκε, ένα trial για το επερχόμενο Horror θα κυκλο...
Posted (14 Jan 2021)

Little Nightmares 2

[Αρχική Δημοσίευση: 20/8/19] Στα πλαίσια της Gamescom 2019, η εταιρεία ανάπτυξης Tarsier Studios παρουσίασε το Little Nightmares 2, την συνέχεια του ομώνυμου Horror Platform Adventure. Η ανακοίνωση...
Posted (23 Oct 2020)

Little Nightmares 2: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Στα πλαίσια της Gamescom 2020 η Tarsier Studios ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του Little Nightmares 2. Το τρέιλερ που παρουσιάστηκε δείχνει τον ήρωά σας να προσπαθεί να ξεφύγει από εχθρούς κα...
Posted (27 Aug 2020)

Συνέντευξη για το Little Nightmares 2

Στα πλαίσια της Gamescom 2019 σας παρουσιάζουμε και την πρώτη συνέντευξή μας, η οποία φορά το Little Nightmares 2. Το νέο Platform Adventure της Bandai Namco, αναπτύσσεται από την Tarsier Studios, η ...
Posted (22 Aug 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 IamTheOne (Level 15) 11/02/2021 19:43
Χαριτωμένο το δίδυμο! :-)
Το πρώτο μέρος μου άρεσε απλά είχε μικρή διάρκεια. Το σκεφτόμουν να το πάρω αλλά τώρα με το review και το βίντεο ψήθηκα. Ωραία.
#2 +1 ashbringer (Level 25) 11/02/2021 20:10
Το πρώτο μέρος ήταν εκπληκτικό .Ανυπομονώ να παίξω και το δεύτερο μέρος. Μπράβο στον Ερμή για το άρθρο.
#3 Nemesis11 (Level 9) 12/02/2021 17:35
Το ξεκίνησα χθες βράδυ μιας και παρέλαβα την TV Edition αργά το απόγευμα προς βραδάκι. Έχω παίξει περίπου ένα 2ωρο.
Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα που έχω αποκομίσει στο 2ωρο αυτό, είναι απλά ''ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ''!! :eek:
#4 Kadaz (Level 24) 12/02/2021 20:32
Ωραίο φαίνεται, θα το δοκιμάσω κι εγώ.
#5 Xintzi (Level 20) 28/02/2021 03:24
Αναμένω σε λίγες μέρες να το παίξω.Δεν ήξερα ότι πρόκειται για τόσο ωραίο και ιδιαίτερο game. Μετά από αυτό το ωραίο review είμαι σίγουρος ότι θα μου αρέσει και ανυπομονώ να το αγοράσω.
#6 Blood Prince (Level 30) 01/03/2021 23:21
Αρκετά ωραίο φαίνεται αλλά δυστυχώς έχει μικρή διάρκεια οπότε δεν πάει για Day One.Σκέφτομαι να δω gameplay από το youtube.
Score 8
8.07 User Score
(14 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle-Platform, Survival Horror
Developer: Tarsier Studios
Publisher: Bandai Namco Entertainment
Διάθεση: Bandai Namco Hellas (210-6018800)
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής: Intel Core i5-2300 ή AMD FX-4350, Κάρτα Γραφικών: Nvidia GeForce GTX 570, 1 GB ή AMD Radeon HD 7850, 2 GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο: 10GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Release Date: 11/2/2021
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

1
Baldur's Gate 3   (8.93)
2
Starfield   (8.63)
3
Alan Wake II   (8.6)
6
Tekken 8   (8.36)
7
A Fold Apart   (8.33)
8
10

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification