The Takeover

Hot
Οι γροθιές μου και η μάπα σου, είναι ραντεβού.

Οι γροθιές μου και η μάπα σου, είναι ραντεβού.

Οι γροθιές μου και η μάπα σου, είναι ραντεβού.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η μόδα επιστρέφει σε κύκλους. Κάτι που είχε τεράστια απήχηση κάποτε, ίσως να ξαναβρεθεί στο προσκήνιο κάποια στιγμή στο μέλλον. Το έχουμε παρατηρήσει κυρίως στον χώρο της μόδας, αλλά και στην gaming βιομηχανία. Έχουμε δει συγκεκριμένα genre να είναι ο ορισμός του διάττοντα αστέρα, τη μια κάνουν ένα μεγάλο μπαμ και μετά εξαφανίζονται. Υπάρχει πληθώρα προσφάτων παραδειγμάτων, ωστόσο δεν θα αναλωθούμε σε αυτά. Εκεί που θέλουμε να εστιάσουμε, είναι ποια genre εμφανίστηκαν έντονα φέτος. Εκτός από τα Battle Royale που πλησιάζουν το end of life τους, ένα genre από το παρελθόν φαίνεται να τα πήγε αρκετά καλά μέσα στο 2020, και αυτό είναι το genre των Beat ‘em Up.

takeover 1

Τα Beat ‘em Up πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του gaming όπως το γνωρίζουμε, κάπου στο 1984 με το Kung Fu Masters. Ακολούθησε ένα τεράστιο μπαμ και ύστερα έμειναν στο παρασκήνιο για αρκετό καιρό. Αυτό μέχρι την εμφάνιση κάποιων αξιόλογων Fighting, όπως το Street Fighter, που έκαναν τον κόσμο να κοιτάξει προς το μέρος τους. Πολλοί προτιμούν τα Beat ‘em Up γιατί θεωρούνται πιο “casual” και γιατί δεν απαιτούν πολύ χρόνο, άλλοι γιατί είναι εμφιαλωμένη ωμή βία. Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε, σίγουρα κάποιο Beat ‘em Up που να κυκλοφόρησε φέτος σας κέντρισε το ενδιαφέρον. Ίσως να ήταν το πιο πρόσφατος τίτλος σε μια μακροχρόνια σειρά, όπως το Streets of Rage 4, ή ίσως να ήταν το The Takeover.

Το The Takeover είναι από τα λίγα games ελληνικής παραγωγής. Όλοι κατανοούμε τον λόγο γιατί σχεδόν όλοι οι Έλληνες developers φεύγουν στο εξωτερικό, ωστόσο εκτιμάμε τις προσπάθειες όσων μένουν εδώ και προσπαθούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη αυτού του κλάδου στην χώρα μας. Το The Takeover είχε μπει σε Early Access στο Steam το 2016, ωστόσο πρόσφατα κυκλοφόρησε για Switch και αυτό είναι κάτι που θα τραβήξει όλο και περισσότερα βλέμματα πάνω του. Παρόλο που “αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει”, παρακάτω θα αναλύσουμε αντικειμενικά όλους τους πυλώνες του The Takeover.

Where’s Vanessa?
Ο κόσμος βρίσκεται σε εξέγερση. Διάφοροι gangsters και άλλοι κακόβουλοι, έχουν πάρει την κυριαρχία και ο κόσμος έχει βυθιστεί στην αναρχία. Η περιπέτειά μας ωστόσο ξεκινάει με την μυστηριώδη εξαφάνιση της κόρης του Ethan και της Megan. Οι Ethan και Megan είναι οι δύο από τους τέσσερις playable χαρακτήρες, με τον τρίτο να είναι ο αδερφός της Megan, ο Connor, και ο τέταρτος να ξεκλειδώνεται όταν τερματίσετε το παιχνίδι με ένα από τους τρείς χαρακτήρες. Καθώς κυνηγάτε τους απαγωγείς της Vanessa, θα έρθετε αντιμέτωποι με αρκετούς gangsters, αλλά και με διάφορα άλλα “όντα”.

Q φάπα Q
Μπορείτε να πολεμήσετε τους εχθρούς σας με διάφορους τρόπους, αλλά όλοι αυτοί οι τρόποι είναι το ξύλο. Δεν υπάρχουν παγίδες και cheatιες, στο The Takeover έχουμε ωμή βία… και λίγα όπλα. Ανάλογα ποιον χαρακτήρα θα επιλέξετε, ο καθένας έχει το δικό του skillset, διαφορετικά throws, κλωτσιές μπουνιές και φυσικά διαφορετικά stats. Άλλος είναι πιο balanced, άλλος έχει περισσότερη ταχύτητα και άλλος περισσότερη δύναμη, όπως χωρίζονται κλασικά οι playable χαρακτήρες στα Beat ‘em ups. Καθώς θα σπάτε κεφάλια και θα στακάρετε combos, το rage meter σας θα γεμίζει και θα μπορείτε να κάνετε μια σούπερ κίνηση που θα ρίξει πυραύλους στους αντιπάλους σας και όταν ενεργοποιήσετε το rage θα αποκτήσετε τεράστια δύναμη, σχεδόν oneshot, καθώς και όταν είστε σε “rage mode” είναι η μόνη περίοδος που ο παίκτης σας κάνει άμυνα.

Ξύλο, βία, πίσω στα θρανία

Δυστυχώς, χωρίς να είστε σε rage mode, ο παίκτης δεν μπορεί να κάνει άμυνα. Μπορεί να παίξει ξύλο, να χρησιμοποιήσει το όπλο του, να τρέξει και να μαζέψει αντικείμενα, όμως όχι να κάνει άμυνα. Τα combos που μπορείτε να κάνετε είναι αρκετά πιο “πολύπλοκα”, από τα combos που μπορείτε να κάνετε στα περισσότερα Beat ‘em ups. Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας και διάφορα modes που θα μπορείτε να δοκιμάσετε τα skills σας. Στο arcade mode, που είναι πρακτικά το story mode, παίζετε σε “stages” τα οποία αποτελούνται από διάφορα “levels”. Συνολικά υπάρχουν 7 stages με 3-4 levels το καθένα. Ενδιάμεσα υπάρχουν και κάποια stages που δεν είναι το κλασικό side scrolling ξυλίκι, αλλά μπορεί να οδηγείτε αυτοκίνητο ή αεροπλάνο και να καταδιώκετε κάποιον.

Αυτά τα stages εναλλάσσουν τα σκηνικά και μας κρατούν σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα διαφοροποιούν το The Takeover από τα κλασικά Beat ‘em ups. Στην περιπέτειά σας θα αντιμετωπίσετε πληθώρα εχθρών, καθώς στην πορεία προστίθενται περισσότεροι αντίπαλοι οι οποίοι ταιριάζουν με το γενικό “theme” εκείνης της πίστας. Για παράδειγμα, όταν πολεμάτε στην κατεστραμμένη πόλη θα βαράτε gangsters, ενώ όταν είστε στη θάλασσα θα πολεμάτε ναυτικούς. Βέβαια οι εχθροί αυτοί θα εμφανίζονται σε όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας και θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να συνδέσετε ένα δεύτερο χειριστήριο και να σπάσετε κεφάλια με παρέα.

takeover 2

Γενικά ο πυρήνας του The Takeover έχει δημιουργηθεί στα πρότυπα των 90’s Beat ‘em up και αποτίνει φόρο τιμής στα games εκείνης της δεκαετίας, ωστόσο έχει κάνει ένα μικρό βήμα μπροστά και έχει προσθέσει κάποια χαρακτηριστικά ώστε να εκσυγχρονιστεί χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα του.

Streets of the Future
Το πρώτο πράγμα που θα δούμε φυσικά με το που ξεκινήσουμε το The Takeover, είναι τα ρεαλιστικά 3D γραφικά του. Τόσο τα μοντέλα των χαρακτήρων, όσο και των αντιπάλων και του περιβάλλοντος, έχουν αρκετή λεπτομέρεια και “γυαλάδα”, κάτι που προσθέτει περισσότερο ρεαλισμό. Όμως, όπως έλεγε και ο Uncle Ben “with great power comes greater loading times” και το The Takeover δεν αποτελεί εξαίρεση.

takeover 3

Με τα πιο ρεαλιστικά γραφικά, ήρθαν και μερικά stutters και λίγο πιο μεγάλα loading times, ωστόσο δεν εμφανίζονται και σε τεράστιο βαθμό. Αυτό που απογειώνει το στυλ του The Takeover, είναι τα μικρά “comics” που παίζουν πριν από κάθε stage και μας δείχνουν τον χαρακτήρα των παικτών και τις σχέσεις μεταξύ τους. Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, αυτά τα μικρά comics έχουν απίστευτη λεπτομέρεια και απογειώνουν την συνολική παραγωγή του παιχνιδιού. Το κάνουν να φαίνεται αρκετά polished.

Χορεύω τρανς
Οι ήχοι που μας συνοδεύουν στο σπάσιμο κόκκαλων ποικίλουν. Εκεί που περπατάμε στα σοκάκια της Steel Haven και σπάμε στο ξύλο gangsters, έχουμε την συνοδεία μουσικής που μας μεταφέρει στις disco των 80’s. Αν όμως γεμίσει το rage meters μας, τότε μπαίνει δυναμική metal και το κλίμακα γίνεται ιδανικό για άγριο ξύλο. Γενικά, κάθε level έχει διαφορετικό soundtrack και αυτό είναι κάτι ευχάριστο.

takeover 5

Από την άλλη, έχουμε τα διάφορα ηχητικά εφέ, που όπως θα περιμέναμε επαναλαμβάνονται μιας και είναι Beat ‘em up, αλλά είναι ποιοτικά και καλής ευκρίνειας ώστε με την πάροδο του χρόνου απλά να κάνουν blend in με τα soundtrack. Τέλος, το voice acting για τα δεδομένα της παραγωγής είναι αρκετά ικανοποιητικό και μας κάνει να καταλάβουμε το “νόημα” και τον χαρακτήρα των παικτών, όμως δεν πάει και για Όσκαρ.

Πόσο ξύλο αντέχεις;
Το The Takeover ήρθε για να προσφέρει ένα ευχάριστο διάλλειμα από τα μουντά Beat ‘em ups. Προσφέρει τρία game modes, τέσσερις χαρακτήρες, τρία επίπεδα δυσκολίας και την επιλογή να παίξετε με παρέα, κάτι που προσθέτει στις ώρες που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με το The Takeover. Η ιστορία του διαρκεί κάπου στις δύο ώρες για κάθε χαρακτήρα, αν και η επιλογή χαρακτήρα δεν επηρεάζει κάπως την ροή της ιστορίας. Τα ρεαλιστικά γραφικά του, η όμορφη μουσική, η πρόκληση που προσφέρει και τιμή του που βρίσκεται στα 20€, το κάνουν αρκετά ανταγωνιστικό στο genre των “φρέσκων” Beat ‘em Up.

Θετικά:
- Ρεαλιστικά και λεπτομερή μοντέλα και περιβάλλοντα
- Όμορφα soundtrack που συνοδεύουν αρμονικά το ξύλο
- Προκλητικό ακόμα και στην κανονική δυσκολία
- Διασκεδαστικό ξυλίκι
- Ποικιλία αντιπάλων και bosses

Αρνητικά:
- Μέτριο voice acting
- Μερικά stutters και μεγάλα loading screens
- Έλλειψη διαφοροποίησης στην ιστορία του κάθε χαρακτήρα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Σενάριο: 5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Μια δυνατή ελληνική προσπάθεια, η οποία δίνει “γροθιά”, ή γροθιές καλύτερα, σε όσους την αμφισβήτησαν.

Σταμάτης Καράμπογας

NEWS   VIEW ALL

The TakeOver gameplay video

Το The TakeOver είναι ένα ελληνικό Beat 'Em Up στα χνάρια των Final Fight και Streets of Rage, που μας θύμισε έντονα το πιο πρόσφατο Double Dragon Neon. Στο σημερινό μας βίντεο σας έχουμε πλήρες walkt...
Posted (20 Aug 2016)

The TakeOver

Ένα νέο Beat ‘em up έκανε την εμφάνισή του στο Steam από την ελληνική εταιρεία ανάπτυξης Pelikan13. Το The TakeOver είναι ένα old-school Beat ‘em up με gameplay που θυμίζει τα αγαπημένα Final Fight κα...
Posted (20 Feb 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 21/10/2020 08:28
Το The takeover είναι μια απόδειξη ότι έλληνες developers μπορούν να φτιάξουν εξαιρετικούς τίτλους σε κάθε είδος . Η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι εξαιρετική και μπράβο στα παιδιά . Εξαιρετικό review απο τον Σταμάτη .Τον τίτλο θα τον τσεκάρω οπωσδήποτε.
Score 7
6.94 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Action, Beat 'em up
Developer: Pelikan13
Publisher: Antonios Pelekanos
Διάθεση: Antonios Pelekanos
Players: 1-2
Requirements: Επεξεργαστής Intel Pentium Dual Core, 3GB RAM, Κάρτα Γραφικών Nvidia GeForce GTX 660, Λειτουργικό Σύστημα Windows 7 ή νεότερα 64-bit, Χώρος στον σκληρό 4000MB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 4/6/20
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
8
9
It Takes Two   (8.3)
10
Monster Train   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
2.
Gran Turismo Sport   (8.0)
6.
F1 2020   (7.5)
7.
Cyber Shadow   (8.0)
8.
9.
10.
Cyberpunk 2077   (8.0)
Notification