Tell Me Why

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Πες μας “Γιατί” ρε Dontnod.

Πες μας “Γιατί” ρε Dontnod.

Πες μας “Γιατί” ρε Dontnod.

Η Dontnod θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει αποφασίσει πλέον να ακολουθήσει την λογική της Telltale Games. Ότι δηλαδή θα αναπτύσσει διαρκώς πανομοιότυπα Adventures, αλλάζοντας απλά τα γραφικά και κάποιους gameplay μηχανισμούς.

Στην περίπτωση του πρώτου Life is Strange, το σενάριο ήταν αρκετά πρωτότυπο. Η ανεμελιά των έφηβων χαρακτήρων συνέχισε και στο sequel, ενώ κάτι παρόμοιο βλέπουμε και στο Tell me why. Είναι προφανές ότι οι gamers ταυτίζονται με πρωταγωνιστές που είναι πιο κοντά στην ηλικία τους και που είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Καλά οκ…όχι και τόσο της διπλανής…την στιγμή που έχουν υπερφυσικές ικανότητες, αλλά τέλος πάντων.

Τα games της Dontnod απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τα…φύλα. Είναι unisex. Με αφορμή την λέξη αυτή, αυτό ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές στο Life is Strange και η συνταγή του inclusivity συνεχίζεται και στο Tell me why, το οποίο η Microsoft το έχει κάπου στο “δεύτερο ράφι” των console exclusives της, καθότι publisher. Όσοι έχετε παίξει έστω ένα παιχνίδι της Dontnod στο παρελθόν ξέρετε τι να περιμένετε, όπως και το ότι αφηγείται ιστορίες. Βασίζεται ξεκάθαρα στους πολύ καλούς σεναριογράφους της. Βέβαια όταν πίσω από τους σεναριογράφους υπάρχει μονίμως η ίδια ατζέντα, εκεί η κατάσταση περιπλέκεται. Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, η Dontnod επέλεξε για άλλη μια φορά σενάριο στο οποίο προβάλει την ομοφυλοφιλία. Συν τις άλλοις αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σε παρόμοιο έργο θεατές
Η ιστορία μας έχει να κάνει με την Alyson και τον Tyler, δύο δίδυμα αδέρφια που έχουν να ειδωθούν μία δεκαετία. Η επανένωσή τους θα τους βάλει στη διαδικασία να διερευνήσουν ένα μυστήριο που αφορά συγγενικό τους πρόσωπο. Υπάρχουν ωστόσο δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Πρώτον, ο Tyler παλιά ήταν κοριτσάκι. Αποτελεί transgender χαρακτήρα και μάλιστα απεικονίζεται ως κανονικός νεαρός άνδρας. Αυτό δεν είναι spoiler (και ούτε σας κάνουμε ποτέ άλλωστε) μιας και αναλύεται στο σενάριο από την αρχή. Το ενδιαφέρον έχει να κάνει με τις αντιδράσεις των NPCs που αποτελούν οικογενειακούς φίλους σας και ανακαλύπτουν (μπορεί και όχι) το τι ακολούθησε με τον Tyler.Δεύτερον, τα δύο αδέρφια έχουν για άλλη μια φορά ένα είδος υπερφυσικών ικανοτήτων, η οποία αναλύεται στη συνέχεια και τους βοηθάει πολύ στην έρευνά τους. Η Alyson και ο Tyler δείχνουν αρκετά αγαπημένοι, παρά τις μικροδιαφωνίες τους. Ο κόσμος που περιπλανώνται υποτίθεται ότι είναι μια πόλη της Αμερικής κι εκεί γνωρίζουν διάφορους NPC με τους οποίους έρχονται σε επικοινωνία. Παρότι νεαροί (20κάτι), έχουν μια αρκετά ώριμη ηλικία και σθένος για να μπορέσουν να χειριστούν καταστάσεις με ωριμότητα.

Παρατηρητικότητα
Στη βάση του, το gameplay του Tell me Why ακολουθεί την λογική των Life is Strange. Κοινώς, σας ζητείται καταρχήν να παρατηρήσετε το περιβάλλον γύρω σας και να διαβάζετε έγγραφα και φωτογραφίες.

Τα δύο αδέρφια μπορούν να δουν σκηνές του παρελθόντος μέσω αναμνήσεων και πάνω σε αυτές χτίζονται γρίφοι. Οι χαρακτήρες στις αναμνήσεις παρουσιάζονται με στυλ που θυμίζει λίγο το Everybody's Gone to the Rapture. Τα δύο αδέρφια έχουν το καθένα από δύο ίδιες ικανότητες τις οποίες εκμεταλλεύονται όταν βρουν δύσκολες καταστάσεις. Ο χειρισμός τους από εσάς σε κάθε χαρακτήρα γίνεται εναλλάξ, ανάλογα με την σκηνή.

Στους γρίφους αρχίζουμε να έχουμε μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση από την Dontnod, καθώς υπάρχουν για παράδειγμα γρίφοι που θα πρέπει να βάλετε τρία σύμβολα στη σωστή σειρά για να ανοίξετε μια πόρτα. Ένα άλλο είδος γρίφου είναι η ανάκριση, καθώς οι δύο ήρωες θα προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για συγγενικό τους πρόσωπο. Επομένως, βλέπετε γεγονότα του παρελθόντος μέσω αναμνήσεων και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε όσα θα ειπωθούν γιατί στη συνέχεια θα συνομιλήσετε με NPCs και μέσα από 2-4 διαθέσιμες επιλογές θα προσπαθήσετε να μάθετε πληροφορίες, επομένως θα πρέπει να είστε…καλά διαβασμένοι για παν ενδεχόμενο.

"- Bye bye bye, σ’ αφήνω.  - Tell Me Why.”

Το gameplay σας περιορίζει σημαντικά ως προς τις ενέργειές σας, κάνοντας άλλο ένα Adventure της Dontnod να μοιάζει με ταινία. Παρά την ψευδαίσθηση της ελεύθερης περιπλάνησης σε δωμάτια και της εξέτασης αντικειμένων, το σενάριο είναι linear. Οι γρίφοι είναι απειροελάχιστοι καθώς περισσότερο θα ασχολείστε με αναμνήσεις και ανακρίσεις απ’ ότι με γρίφους. Η συνολική διάρκεια των τριών ωρών είναι απλά ικανοποιητική, με την έννοια του ότι, ενώ σεναριακά το Tell me Why ιντριγκάρει την περιέργειά σας, σε θέμα διάρκειας το πρώτο επεισόδιο δεν θα μπορούσε να σταθεί παραπάνω, διότι σε πολλά σημεία οι διάλογοι κάνουν “κοιλιά” και καταντούν κουραστικοί, καθώς στις συζητήσεις μπαίνουν ανούσια θέματα.

Λιτή αλλά πιο ρεαλιστική
Η μηχανή γραφικών έχει αναβαθμιστεί σε σύγκριση με τα Life is Strange, αν και οι γραφίστες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα που θα εξερευνήσετε για αρκετή ώρα, παρά σε όσα περνάτε γρήγορα, με αποτέλεσμα στη δεύτερη περίπτωση να νομίζετε ότι έχετε μπροστά σας…placeholders.Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων ωστόσο είναι ο καλύτερος που μας έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η Dontnod. Οι εκφράσεις προσώπου γίνονται πολύ πιο ρεαλιστικά, όπως και τα βλέμματα, ενώ το μαλλί, οι φακίδες ή μικρές λεπτομέρειες στα πρόσωπα είναι υποδειγματικά για τα δεδομένα της Γαλλικής εταιρείας ανάπτυξης. Το περπάτημα στον χαρακτήρα που ελέγχετε βγαίνει ρεαλιστικά, ωστόσο ανά διαστήματα οι χαρακτήρες γύρω σας μπορεί να… “τρέμουν” λίγο στην κίνηση. Στο lipsync δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι μέτριο. Τουλάχιστον οι ηθοποιοί κάνουν πολύ καλή δουλειά με τις ερμηνείες τους και ταιριάζουν στο ύφος των χαρακτήρων που υποδύονται. Το voice acting του Tyler μάλιστα το ανέλαβε ο August Aiden Black, ο οποίος είναι τρανς άνδρας. Τέλος, η μουσική υπόκρουση ικανοποιεί απόλυτα όποτε είναι παρούσα.

Θα καταφέρει να σας κρατήσει;
Από την αρχή μέχρι λίγο πριν το τέλος, το Tell Me Why κάποιες φορές σας βάζει σε εγρήγορση και ανά διαστήματα σας κουράζει. Ωστόσο, το φινάλε του πρώτου επεισοδίου είναι συγκλονιστικό και θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα, ως επιβράβευση για τον χρόνο που περιμένατε. Κατά βάση οι σεναριογράφοι αποκαλύπτουν από την αρχή βασικά γεγονότα του παρελθόντος και το ερώτημα είναι αν στα επόμενα επεισόδια θα υπάρχει κάτι πιο σημαντικό για να δούμε. Επίσης, οι διακλαδώσεις σεναρίου είναι ελάχιστες και οι επιλογές σας δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερο νόημα.

Το replayability του παιχνιδιού είναι απειροελάχιστο, καθώς υπάρχουν απλά κάποια συλλεκτικά αντικείμενα τα οποία καλείστε να βρείτε σε απόκρυφα σημεία και οι επιλογές διαλόγων με τους NPCs που μπορείτε να ξεκλειδώσετε απλά παίζοντας ξανά το επεισόδιο από την αρχή. Κατά βάση όμως λίγοι θα ασχοληθούν μαζί του και δεύτερη φορά. Η Alyson και ο Tyler τελικά είναι πιο συμπαθητικοί χαρακτήρες απ’ ότι φαίνονται στα τρέιλερ. Βέβαια απ’ την άλλη, το κόστος 30 ευρώ στο Steam για τρία επεισόδια με διαφορά μίας εβδομάδας το καθένα, είναι κάπως αμφιλεγόμενο. Από την στιγμή που βγάζεις ένα Episodic Adventure, τουλάχιστον πούλησε το πρώτο επεισόδιο σε μια τιμή 5-10 ευρώ (όπως γινόταν στο Life is Strange) και αν αρέσει στο χρήστη τότε θα αγοράζει και τα δύο επόμενα. Μην έχεις την λογική “έσκασες το 30άρι, οπότε στην έφερα”.

Θετικά:
- Συμπαθητικοί χαρακτήρες
- Πολύ καλές ερμηνείες

Αρνητικά:
- Το σενάριο ανά διαστήματα καταντάει κουραστικό
- Το gameplay σας βάζει ξανά σε ρόλο κομπάρσου
- Δεν υπάρχουν επαρκείς διακλαδώσεις σεναρίου

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 6.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.2

Άλλο ένα δημιούργημα της Dontnod που απευθύνεται σε όλους, αλλά θα προσεγγίσει μόνο όσους θέλουν απλά μια συγκινητική ιστορία.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

Tell me Why

 [Αρχική δημοσίευση: 14/11/19] Η Γαλλική εταιρεία ανάπτυξης Dontnod Entertainment, γνωστή από το Life is Strange, ανακοίνωσε το Tell me Why. Το συγκεκριμένο Adventure μοιάζει εκ πρώτης όψεως σ...
Posted (15 Nov 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 JohnnyPap (Level 13) 03/09/2020 13:06
Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την Dontnod.
Τα ίδια είχε κάνει και στο Life is strange για όσους θυμούνται αλλά τόσο πολύ που επιμένουν το πρώτο πράγμα που τους νοιάζει είναι να περάσουν μηνύματα παρά να φτιάξουν games ΑΝ μπορεις να τα πεις και games αυτά!!Σκέτες ταινίες είναι βασικά που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό.my 2 cents.
#2 +1 ArB (Level 12) 03/09/2020 22:50
Είδα το episode 2 σήμερα.Το πρώτο καλά τελείωσε,το δεύτερο ήταν τέρμα κουραστικό έως αδιάφορο.
Ενώ η ιστορία ξεκίνησε με καλές προοπτικές μετά δεν έχει νόημα.Το Life is strange ήταν κλάσεις ανώτερο πάντως.Α και ωραίο review επίσης. :-)
Score 7.2
7 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Cinematic Adventure
Developer: Dontnod Entertainment
Publisher: Xbox Game Studios
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: 6GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-4460 στα 3.2Ghz ή AMD Ryzen R3 1200, Κάρτα γραφικών AMD Radeon RX Vega 11 ή Nvidia GeForce GTX 650 Ti, Χώρος στο σκληρό δίσκο: 25GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 27/8/20
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
8
F1 2021   (8.4)
9
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
2.
Dead by Daylight   (7.0)
4.
5.
Gran Turismo Sport   (8.0)
9.
F1 2020   (7.5)
10.
Cyber Shadow   (8.0)
Notification