Outer Wilds

Hot
Πρόσω ολοταχώς στην μεγάλη περιπέτεια του διαστήματος.

Πρόσω ολοταχώς στην μεγάλη περιπέτεια του διαστήματος.

Πρόσω ολοταχώς στην μεγάλη περιπέτεια του διαστήματος.

Φρονούμε ότι, ο Masi Oka, ηθοποιός που μας έγινε γνωστός στον ρόλο του Hiro Nakamura της τηλεοπτικής σειράς Heroes, άξιζε την διασημότητα για πολλούς περισσότερους λόγους. Ο 45χρονος πλέον ηθοποιός υπήρξε παιδί-θαύμα της επιστημονικής κοινότητας στον τομέα των μαθηματικών και των υπολογιστών. Τέρας μορφώσεως από τα... γεννοφάσκια του, ο Masi Oka εργάστηκε για λογαριασμό της Industrial Light & Magic του George Lucas στην prequel τριλογία των Star Wars, βάζοντας το λιθαράκι του στην αγαπημένη εποποιία. Από το 2006 και μετά, η επιστημονική του ταυτότητα επισκιάστηκε από τα κατορθώματά του στον τομέα της υποκριτικής (Heroes, Hawaii Five-0).

Ευτυχώς, η ενασχόληση με τον κινηματογράφο δεν τον απόκοψε εντελώς από τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, δίνοντας του αρκετό χώρο και χρόνο για να ιδρύσει την εταιρεία ανάπτυξης Mobius Digital Games. Ο αρχικός προγραμματισμός για την εταιρεία προέβλεπε την ανάπτυξη mobile games όμως ένα ανερχόμενο αστέρι από την νότια Καλιφόρνια έσπρωξε τα πράγματα προς νέα κατεύθυνση. Η πρωτότυπη ιδέα του τελειόφοιτου Alex Beachum για ένα game που θα αναπαράγει το πνεύμα και το μεγαλείο της εξερεύνησης του διαστήματος που λατρέψαμε σε κινηματογραφικά αριστουργήματα τύπου 2001: A Space Odyssey, ενέπνευσε την δημιουργία του Outer Wilds, το οποίο θα εξετάσουμε εδώ.

outer wilds 1

Είμαι μπλε, είμαι μπλε
Ένας εξερευνητής οφείλει πρωτίστως να είναι ανοιχτομάτης αν ελπίζει να ανακαλύψει το αντικείμενο της μελέτης του. Αν μάλιστα διαθέτει και πάνω από ένα ζευγάρι μάτια, ποιος τη χάρη του. Ο playable ήρωας που τίθεται στην διάθεσή μας στο Outer Wilds ανήκει σε μια φυλή συμπαθέστατων εξωγήινων που ονομάζονται Hearthians. Είναι μπλε, έχουν τέσσερα ορθάνοιχτα μάτια και χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους στην εξερεύνηση του κόσμου που τους περιβάλλει. Ξεκινούμε το διαστημικό μας ταξίδι από τον πλανήτη Timber Hearth, ένα όμορφο κόσμο με πολλά δέντρα, καταρράκτες και λόφους. Λαμβάνουμε τους κωδικούς για το διαστημόπλοιό μας, σπάζουμε τα δεσμά της πλανητικής βαρύτητας και φεύγουμε στο ηλιακό σύστημα με νου γεμάτο ερωτήματα αναφορικά με την τύχη των Nomai.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουμε ανακαλύψει σκιαγραφούν μια εξωγήινη φυλή υψηλής νοημοσύνης και τεράστιου τεχνολογικού επιπέδου. Τι ευθύνεται άραγε για την εξαφάνισή τους από την γαλαξιακή ιστορία; 20 λεπτά μετά την έναρξη του ταξιδιού μας ο ήλιος γίνεται σουπερνόβα και η έκρηξη, αντί να μας σκοτώσει, μας μεταφέρει ακριβώς 22 λεπτά στο παρελθόν. Μέσα σε μια στιγμή, η ανάγκη μας για αρχαιολογικές ανακαλύψεις μετατράπηκε σε αγωνιώδη πάλη για να εξηγήσουμε ένα ανεξήγητο φαινόμενο.

Το Outer Wilds επιβάλλει την επιστροφή μας σε μια ηλικία όπου ότι αντικρίζαμε ήταν πρωτόγνωρο, θαυμάσιο και ερέθιζε την φαντασία μας. Το κατορθώνει ανοίγοντας μπροστά μας ένα μικρό αριθμό ουράνιων σωμάτων σαν “χέρι” σε παιχνίδι με τραπουλόχαρτα. Το μέγεθός και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ τους μας ξεγελούν στο να υποθέσουμε ότι το ηλιακό μας σύστημα είναι λιλιπούτειο. Η προσέγγιση και η προσγείωση σε έναν πλανήτη μας φέρνει αυτόματα στο νου ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, τον Μικρό Πρίγκηπα. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι μπορούμε να περπατήσουμε τον πλανήτη ή τον αστεροειδή από άκρη σε άκρη μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Με το jetpack που διαθέτουμε αλλά και το αστρόπλοιο μας διασχίζουμε γρήγορα την επιφάνεια αν δεν παρεμβάλλονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο χάρτης της εκάστοτε ουράνιας σφαίρας βρίσκεται πάντοτε εντός του οπτικού μας πεδίου και λειτουργεί σαν πυξίδα για να βρίσκουμε τον δρόμο μας προς τον βορά, τον νότο και τον ισημερινό του.

Βυθιζόμενοι στην εξερεύνηση του εδάφους διαπιστώνουμε ότι οι πλανήτες αντιστοιχούν ουσιαστικά σε τεράστια levels με πάρα πολλές τοποθεσίες πάνω τους και ένα σωρό από γρίφους που υπόσχονται να μας δώσουν πρόσβαση σε αυτές και να μας ξεκλειδώσουν τα μυστικά τους. Η πρώτη απόλαυση που λαμβάνουμε παίζοντας σχετίζεται με τις αισθήσεις μας. Τα υπέροχα γραφικά του Outer Wilds έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα αισθητικά ευχάριστων θεαμάτων. Συχνά πυκνά γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια την αφήγηση και τους γρίφους και καθόμαστε σε ένα μέρος χαζεύοντας τον παραφουσκωμένο ήλιο στις τελευταίες του ώρες να λάμπει σαν τεράστιο, φλεγόμενο πορτοκάλι. Παρατηρούμε με δέος το θέαμα μιας μαύρης τρύπας και την παραμόρφωση του διαστήματος που προξενεί γύρω της. Νιώθουμε σαν σκνίπες βλέποντας τεράστιους ανεμοστρόβιλους να σαρώνουν την ύπαιθρο, διαστημικούς σταθμούς να κινούνται σαν ναυάγια στο διάστημα, το εσωτερικό πλανητών να στέκεται απογυμνωμένο μπροστά στα μάτια μας.

outer wilds 2

Την μερίδα του λέοντος στην ομορφιά έχουν οι κατασκευές των Nomai. Η περίτεχνη γλώσσα τους που διακλαδίζεται στις επιφάνειες και τα scrolls που την ενεργοποιούν, οι κατοικίες και οι μηχανισμοί που μαρτυρούν την ασύλληπτη τεχνολογική ανάπτυξή τους. Ελάχιστα οπτικά παρατράγουδα συναντήσαμε στον δρόμο μας όπως η διείσδυση κλαδιών του δέντρου πάνω στο οποίο προσγειωθήκαμε, μέσα στην καμπίνα του διαστημόπλοιου μας και δεν αρκούν για να αλλάξουν την πολύ καλή εντύπωση που μας άφησε το Outer Wilds. Αναρωτιόμαστε αν θα ήταν ακόμα καλύτερη με την ύπαρξη voice acting. Οι συνομιλίες μας με τους Hearthians και οι φωνές από το παρελθόν των Nomai γίνονται σε μορφή κειμένου. Οι δημιουργοί του game επέλεξαν ξανά την “οδό ελευθερίας”, να μας αφήσουν δηλαδή να φανταστούμε τις φωνές από το να μας τις σερβίρουν στο πιάτο. Το soundtrack ηχεί διακριτικά στην πορεία της διαδρομής ενισχύοντας τα συναισθήματα και φτιάχνοντας ατμόσφαιρα όποτε χρειάζεται.

Ταξιδεύουμε στο διάστημα στο όνομα της περιέργειας
Καλοδεχούμενοι τις αισθητικές ομορφιές έχουμε ένα πανίσχυρο κίνητρο για να δοκιμάσουμε τον δεύτερο άξονα του gameplay, την εξερεύνηση. Για να δούμε όλη την μαγεία που κρύβει το ηλιακό μας σύστημα πρέπει πρώτα να την ανακαλύψουμε. Αυτό θα γίνει αν αξιοποιήσουμε τα game mechanics που μας δίδονται με το καλημέρα μαζί με το ισχυρότερο εργαλείο που φέρνουμε στο τραπέζι, το μυαλό μας. Ένας σαρωτής συχνοτήτων, ένα ευέλικτο probe με δυνατότητα εκτόξευσης, ένας αυτόματος μεταφραστής της γλώσσας των Nomai και μια στολή με jet pack η οποία μας προστατεύει σε περιβάλλοντα δίχως οξυγόνο.

Ο σαρωτής και ο μεταφραστής είναι τα game mechanics που δεν χρειάζονται σπουδαία skills, σημαδεύουμε το μέρος που θέλουμε και διαπιστώνουμε αν υπάρχει κάτι εκεί. Η ευστοχία και η γρήγορη αντίληψη του χώρου είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά το probe και να μας παρέχει τις πληροφορίες που θέλουμε. Το jet pack της στολής είναι ζόρικο game mechanic, ένα mechanic βγαλμένο απευθείας από το είδος των Survival. Καταρχάς, διαθέτει δείκτη οξυγόνου και καυσίμων ώστε να τα γεμίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην γίνει κάποια στιγμή η διαστημική μας στολή φέρετρο. Η ρύθμιση της έντασης του άλματος μας και η πλοήγηση στον αέρα είναι πολύ ευκολότερη του διαστημοπλοίου αλλά απαιτεί και αυτή ακρίβεια για να αποφύγουμε επώδυνες προσγειώσεις.

Η εξερεύνηση του πλανητικού συστήματος του Outer Wilds κλονίζει ευχάριστα ακόμα και τους πιο σκληραγωγημένους διαστημικούς ταξιδιώτες.

Εμείς δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τίποτα στην περιπλάνησή μας υπάρχουν όμως αρκετά πράγματα που μπορούν να μας σκοτώσουν. Η έλλειψη οξυγόνου, το τραύμα από θανάσιμη πτώση, ένα παράξενο υλικό που φυτρώνει στα πιο απίθανα μέρη και είναι εξίσου εχθρικό προς την ζωή με την ραδιενέργεια κ.ο.κ. Για να διατηρηθούμε αβλαβείς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε βία, να ανέβουμε επίπεδα, να συσσωρεύσουμε δύναμη και πλούτο. Αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και να χειραγωγούμε με μαεστρία τα ρεαλιστικά physics γύρω από τα οποία περιστρέφονται τα πάντα. Βρίσκουμε το Outer Wilds ιδανικό για μικρά παιδιά γιατί συμφιλιώνει την ευχαρίστηση ενός παιχνιδιού με την γνώση των νόμων της φυσικής. Οι μικροί gamers θα έρθουν σε επαφή με τα τερτίπια της βαρύτητας, της κίνησης στο κενό και με την συμπεριφορά των ουρανίων σωμάτων σε ένα περιβάλλον χωρίς βία και άσχημες εικόνες. Ιδιαίτερη αξία έχουν και οι μεταβολές της αντίληψης όταν η βαρύτητα αντιστρέφεται και μας επιτρέπει να περπατήσουμε σε επιφάνειες τις οποίες αντιμετωπίζαμε σαν ταβάνια και τοίχους.

Τα διαστημικά ευρήματα θα ξεδιαλύνουν το μυστήριο
Με τον σαρωτή μας ανακαλύπτουμε τους άλλους επίδοξους εξερευνητές Herthians, ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους και ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Το probe είναι η προέκταση της όρασής μας σε μέρη που δεν μπορεί να πάει το σώμα μας. Τραβάει εντυπωσιακές φωτογραφίες σε απρόσιτα σημεία, καταγράφει περιμετρικά τα πάντα ώστε να γνωρίζουμε τι μας περιμένει εκεί που πηγαίνουμε. Ο αυτόματος μεταφραστής είναι το βασικότερο εργαλείο μας για να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την αφήγηση. Ανοίγει τα αρχεία που άφησαν πίσω τους οι Nomai και η δραματική τους ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Ονόματα συγκεκριμένων Nomai μας γνωστοποιούνται, οι ελπίδες, οι φόβοι, τα όνειρα και οι αποτυχίες τους μας φορτίζουν συναισθηματικά.

outer wilds 3

Τα ημερολόγια των Nomai εξηγούν τι συμβαίνει στο ηλιακό σύστημα, αποτελούν την πεμπτουσία του σεναρίου του Outer Wilds και είναι στρατηγικά τοποθετημένα σε όλους τους κόσμους, ενθαρρύνοντας μας να τα συγκεντρώσουμε και να ενοποιήσουμε την κομματιασμένη αφήγηση. Οι διάλογοι με τους υπόλοιπους Earthians που συναντούμε στο ηλιακό σύστημα αποκαλύπτει ιδιαίτερες προσωπικότητες με χιουμοριστικά χαρακτηριστικά. Κοντά τους ανακαλύπτουμε ένα φετίχ των δημιουργών του Outer Wilds, το ψήσιμο ζαχαρωτών σε φωτιά κατασκήνωσης. Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην περιπέτεια, υπάρχει για να μας θυμίζει ότι οι στιγμές χαλάρωσης είναι εξίσου σημαντικές με τις στιγμές έντασης.

Οι εμπειρίες που βιώνουμε καταχωρούνται αυτόματα στο ημερολόγιο του διαστημοπλοίου μας, έτοιμες προς ανάγνωση και περαιτέρω μελέτη. Το σημαντικότερο δώρο του Outer Wilds είναι η ελευθερία κινήσεων που μας χαρίζει. Τίποτα δεν μας αναγκάζει να ακολουθήσουμε τα στοιχεία που συλλέξαμε με συγκεκριμένη σειρά, κανείς δεν μας λέει ποιες από τις τοποθεσίες των πλανητών πρέπει να μελετήσουμε στην επόμενη εξόρμηση μας. Εμείς αποφασίζουμε που θα πάμε διαβάζοντας το πλέγμα των αποκτηθέντων πληροφοριών στο ημερολόγιο, εμείς χαράζουμε την πορεία προς το άγνωστο που επιθυμούμε να γίνει γνωστό.

Πολλές φορές ευχηθήκαμε να διέθετε ο πολιτισμός των Hearthians ένα σύστημα τηλεμεταφοράς και όλες ήταν όταν πετούσαμε με το καρυδότσουφλο που αποκαλείται χαριστικά “διαστημόπλοιο”. Αυτό μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν βαθυσκάφος, κινείται δηλαδή σαν το διάστημα να είναι ένας ωκεανός και εμείς να πασχίζουμε να αντιμετωπίσουμε την αντίσταση του νερού και της πίεσης. Αναμφίβολα συνηθίζουμε σχετικά γρήγορα τον χειρισμό του αλλά η κίνηση σε έξι άξονες είναι τρομακτικά ύπουλη και μας δυσκολεύει πολύ στην πλοήγηση. Ακόμα και μετά από αρκετές ώρες διαστημικής κρουαζιέρας, ενδέχεται να συγκρουστούμε με ένα ουράνιο σώμα , να προσεδαφιστούμε άτσαλα, να παλεύουμε με το gamepad για να περάσουμε το... σαπάκι μας μέσα από ένα στενό άνοιγμα. Δοθέντος του ότι λειτουργούμε μόνιμα με χρονικό περιορισμό, μας σπάνε τα νεύρα όταν ένα λάθος στην πλοήγηση μας επιστρέφει στην εξέδρα εκτόξευσης.

Ο χρονικός βρόγχος προσδίδει μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική στην περιπέτειά μας και ταυτόχρονα, την επιβαρύνει με άφθονες ώρες επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων. Σε μια από τις εκδρομές μας στο Brittle Hollow φτάσαμε κακήν κακώς στην Hanging City μετά από πολύ ψάξιμο. Την ίδια ώρα που η χαρά της εξερεύνησης ενός φρέσκου και αλλόκοτου μέρους άρχισε να μας κατακλύζει, ο ήλιος μπήκε σε supernova mode και έκανε ένα... τσαφ σαν λάμπα που έσκασε, επιστρέφοντας μας στην πλατφόρμα εκτόξευσης. Για να φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν έπρεπε να επαναλάβουμε όλη την διαδικασία του ταξιδιού στον πλανήτη, την ευθυγράμμιση του διαστημικού σταθμού, την περιπλάνηση σε ερημικά μέρη και ερείπια κ.ο.κ. Η ανυπαρξία save οδηγεί λοιπόν σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά, ξεχειλώνοντας με βαρετό και ενοχλητικό τρόπο την διάρκεια του game. Ο κίνδυνος να το εγκαταλείψουμε είναι έντονος, μπορεί όμως να αποφευχθεί αν απαλλαγούμε από την βασανιστική προσήλωση σε στόχους και αφεθούμε στην μαγεία του περιβάλλοντος.

outer wilds 4

Φτάσατε στον προορισμό σας, όλοι οι users να αποβιβαστούν
Η ώρα του τερματισμού του Outer Wilds είναι ταυτόχρονα μια στιγμή ικανοποίησης και γλυκιάς θλίψης. Θα έρθει μετά από 15 με 20 ώρες εντατικής προσπάθειας. Η ικανοποίηση είναι προϊόν της υπομονετικής “δουλειάς” που ολοκληρώσαμε, ανιχνεύοντας όλα τα σημεία του ηλιακού συστήματος, λύνοντας τοπικούς γρίφους και τον μεγάλο γρίφο του τι φταίει για το ταξίδι στον χρόνο και την καταστροφή του ηλιακού συστήματος. Τίποτα συνηθισμένο δεν χαρακτηρίζει τους γρίφους που αντιμάχονται την πρόοδο της εξερευνητικής μας αποστολής.

Το κλειδί για την επίλυσή τους είναι η κατανόηση της τεχνολογίας των Nomai, η χρήση των παπύρων, των ενεργειακών μεταφορέων, των σφαιρών που έχουν την δύναμη να ζωντανέψουν καταπληκτικούς μηχανισμούς. Σε έναν γρίφο σχετιζόμενο με την κβαντική φυσική πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε και έπεσαν τα απαραίτητα χειροκροτήματα. Η μέγιστη πρόκληση στην διάνοιά μας είναι οι αλλαγές που υφίστανται οι πλανήτες με την πάροδο του χρόνου. Τοποθεσίες θάβονται και ξεθάβονται μέσα στο σύντομο διάστημα του χρονικού βρόγχου και η ανακάλυψη+πρόσβαση σε αυτές είναι το σημαντικότερο επίτευγμα μας. Το πέρασμα της γραμμής του τερματισμού σημάνει “ξαφνικό θάνατο” για το Outer Wilds. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξαναζήσουμε στο ηλιακό του σύστημα, βγαίνουμε για τα καλά εκτός τροχιάς έχοντας βιώσει την πλήρη εμπειρία του.

Θετικά:
- Ένα όμορφα δομημένο πλανητικό σύστημα με πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση
- Το περιβάλλον πυροδοτεί την αίσθηση του θαυμασμού που αισθάνονται τα παιδιά
- Ιδανικό για εκμάθηση των νόμων της φυσικής σε νεαρούς users με διασκεδαστικό τρόπο
- Μη γραμμική αφήγηση την οποία ξεδιπλώνουμε με τον δικό μας ρυθμό
- Πρωτότυποι γρίφοι που σχετίζονται με το περιβάλλον και την εφαρμογή των φυσικών νόμων
- Προσιτό και εύχρηστο interface

Αρνητικά:
- Ο μηχανισμός του time loop οδηγεί σε πολλά πισωγυρίσματα
- Η πλοήγηση του διαστημοπλοίου είναι ζόρικη
- Κάποιοι γρίφοι κορυφώνουν επικίνδυνα το επίπεδο δυσκολίας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8

Μια διαστημική περιπέτεια με διδακτικό περιεχόμενο και χαλαρωτικές εμπειρίες.

Γιάννης Μοσχονάς

 

NEWS   VIEW ALL

Το Outer Wilds έρχεται στο Steam τον Ιούνιο

Το Outer Wilds είναι ένα Action-Adventure εξερεύνησης του διαστήματος και συγκεκριμένα με εξερεύνηση πλανητών και των αντίστοιχων πολιτισμών τους. Κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το Epic Games Store το...
Posted (25 Mar 2020)

Outer Wilds: Θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά στο Epic Games Store

Η ξεχωριστή εμπειρία της εξερεύνησης του διαστήματος μέσω του Outer Wilds θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στο Epic Games Store και όχι στο Steam, σύμφωνα με την εταιρία αναπτυξης Mobius Digital. Σύ...
Posted (21 May 2019)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 AntonKos (Level 17) 17/04/2020 00:21
Χαριτωμένο κι ατμοσφαιρικό. Αν και το gameplay μου φαίνεται λίγο αργό.
Score 8
7.86 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-adventure
Developer: Mobius Digital
Publisher: Annapurna Interactive
Διάθεση: Annapurna Interactive
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i5-2300 στα 2.8GHz ή AMD FX-4350, Κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 6870 ή NVIDIA GeForce GTX 560, Χώρος στο σκληρό δίσκο 8GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/10 64μπιτα
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: Xbox One: 29/5/2019, PC: 30/5/2019, PS4: 15/10/2019
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

2
Lost Ark   (8.3)
4
Stray   (8.19)
6
Bayonetta 3   (8)
7
MultiVersus   (8)
10
Temtem   (7.9)

Latest User Reviews

1.
2.
3.
Overwatch 2   (6.0)
4.
Trek to Yomi   (9.0)
5.
God of War (PC)   (9.0)
6.
Stray   (8.0)
8.
Elden Ring   (9.0)
9.
Martha is Dead   (9.0)
10.
Notification