Sanitarium

Hot
Η πρώτη βόλτα μας σε τρελάδικο.

Η πρώτη βόλτα μας σε τρελάδικο.

Η πρώτη βόλτα μας σε τρελάδικο.

Το 1998 κυκλοφόρησε το Sanitarium από την DreamForge Intertainment. Μια Αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης που διέθετε περγαμηνές μόνο στον τομέα των RPG. Η απόπειρά της στα Adventures στέφθηκε με τεράστια επιτυχία με τον παρόν τίτλο που θα αναλύσουμε στη συνέχεια, καταδεικνύοντας την συγγένεια ανάμεσα στα δύο είδη, κυρίως στον αφηγηματικό τομέα. Το Sanitarium μας γράπωσε από τα πρώτα του δευτερόλεπτα, εκεί που παρακολουθήσαμε τον πρωταγωνιστή να πέφτει θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος και να ξυπνά στον εφιάλτη μιας ψυχιατρικής κλινικής.

Η φυσική απέχθεια για ένα ίδρυμα όπου οι πάντες έχουν χάσει τα μυαλά τους δεν άργησε να μετατραπεί σε ένα τεράστιο ερωτηματικό, μόλις ο πρωταγωνιστής άλλαξε σκηνικό. Η τηλεμεταφορά του σε αγροτική περιοχή, με παραμορφωμένα παιδιά και ένα απαίσιο πλάσμα από το διάστημα να τα δυναστεύει, μας άνοιξε απότομα τα μάτια. Η απόλαυσή μας εκτινάχθηκε στα ύψη αντιλαμβανόμενοι ότι συμμετέχουμε σε ένα ψηφιακό ταξίδι στα άδυτα του υποσυνείδητου μιας προβληματισμένης διάνοιας. Το Sanitarium μετατράπηκε σε κινούμενη άμμο για τον νου μας. Όσο πιο βαθιά ταξιδεύαμε στο αχανές υποσυνείδητο του χαρακτήρα, τόσο φρικιαστικότερες γίνονταν οι παραστάσεις γύρω μας.

sanitarium 1

Monsters from the Id
Το Sanitarium είναι ένα αριστούργημα στον σεναριακό τομέα, με τους συμβολισμούς του και τα τέρατα από το υποσυνείδητο που ρίχνει στον δρόμο μας. Τα pre-rendered cinematics που το διανθίζουν έχουν την ποιότητα μιας τηλεοπτικής εκπομπής με παράσιτα και μας ανατρίχιασαν, θυμίζοντάς μας τον εφιάλτη από το Prince of Darkness του Carpenter. Με σκηνικά που παραπέμπουν σε horror b – movies και την αμφιβολία να κατακλύζει κάθε βήμα του κεντρικού ήρωα, το ταξίδι στο Sanitarium καταγράφηκε ανεξίτηλα στην μνήμη μας.

Η τοπογραφία των περιοχών που διασχίζει ο νους του αμνησιακού μας ήρωα παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον. Το μυαλό του κατασκευάζει κόσμους οι οποίοι πηγάζουν από τις εμπειρίες που έχει αποθηκεύσει. Χτίζει ένα Λούνα παρκ και τον μεταμορφώνει σε συγγενικό του πρόσωπο για να του θυμίσει την παιδική του ηλικία. Δημιουργεί ψυχιατρικά ιδρύματα δομημένα σαν φυλακές ψυχών, προσπαθώντας να συσχετίσει την επαγγελματική του ιδιότητα με την ψυχολογική τρικυμία που περνά. Ανασύρει μνήμες από ιστορικά και μυθολογικά αναγνώσματα που είχε καταβροχθίσει και τον βαφτίζει σε θεϊκό απεσταλμένο, προαναγγέλλοντας τον επερχόμενο θρίαμβο του.

Για να μας ενθουσιάσει ένα Adventure δεν αρκεί μια σφιχτοδεμένη πλοκή, χρειαζόμαστε και δυνατές προκλήσεις για τις νοητικές μας ικανότητες, προκλήσεις που ονομάζονται γρίφοι. Το Sanitarium επιστρατεύει μια πληθώρα γρίφων με κυμαινόμενη δυσκολία αλλά θετικό αντίκτυπο στην φαιά μας ουσία. Από το κλασικό παιχνίδι της τρίλιζας, έως το πατροπαράδοτο πάντρεμα αντικειμένων με περιβαλλοντικές υποδοχές και την κατανόηση αλλόκοτων σχεδίων, οι γρίφοι που επιλύσαμε μας διασκέδασαν πολύ και μας μετέτρεψαν σε καλύτερους λύτες.

Η ταύτισή μας με τον βασανισμένο ήρωα και το εσωτερικό του ταξίδι δεν διέγραψε από το μυαλό μας τα κακώς κείμενα της παραγωγής. Το avatar κινείται αργά και πρέπει να το κατευθύνουμε στο σημείο που θέλουμε, δεν πάει μόνο του με ένα κλικ όπως μας έχουν συνηθίσει τα Adventures. Ορισμένοι διάλογοι του ήρωα με τους NPCs αγνοούν τις γνώσεις που απέκτησε ήδη, και τον παρακολουθούμε με έκπληξη να ρωτά για πράγματα που γνωρίζει.

Λίγη ώρα στον ρόλο του πρωταγωνιστή θα είναι αρκετή για να σας...τρελάνει στην πώρωση.

Τα γραφικά είναι καλοσχεδιασμένα αλλά πολύπλοκα, γεμάτα οπτικά ερεθίσματα. Το αποτέλεσμα είναι να μας ξεφεύγουν αντικείμενα απαραίτητα για την επίλυση κρίσιμων γρίφων. Τα animations είναι μονοκόμματα και όλοι οι NPCs διαθέτουν μόνο ένα. Μοιάζει σαν το σώμα τους να είναι αιχμαλωτισμένο σε χρονικό βρόγχο, που τους καταδικάζει να επαναλαμβάνουν αιώνια την ίδια κίνηση! Βρήκαμε ευφυές το animating στα εικονίδια των προσώπων των χαρακτήρων όταν συζητούν. Δυστυχώς δεν ολοκλήρωσαν την έξυπνη σκέψη τους οι game designers, διότι το μόνο συναίσθημα που εισπράξαμε από τα facial expressions ήταν η οργή.

Η ανισότητα του voice acting επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη από το κριτικό μας βλέμμα. Δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν πιο ακατάλληλο άτομο για να υποδυθεί φωνητικά τον βασανισμένο πρωταγωνιστή. Στην φωνή του δεν διακρίνουμε φόβο, σύγχυση ή πανικό αλλά προσποίηση, ανάγνωση κειμένου σε χαρτί, απουσία συναισθήματος. Το voice acting λάμπει όταν μεταφέρεται σε χαρακτήρες παιδιά και τερατόμορφες οντότητες.

Ευτυχώς το soundtrack σκεπάζει όσο μπορεί τα λάθη που έγιναν στο voice acting. Κρουστά και πνευστά συνεργάζονται συνθέτοντας μυστηριώδεις ήχους, που μας παραπέμπουν άμεσα σε ταινίες τρόμου με δαιμονικές οντότητες για πρωταγωνιστές. Όταν το εκκλησιαστικό όργανο εισβάλλει στο ακουστικό μας πεδίο, οι αναμνήσεις από ταινίες με βρικόλακες και τέρατα μας κατακλύζουν, δημιουργώντας τεράστια ευχαρίστηση.

Φορτώνοντας το Sanitarium είμαστε διατεθειμένοι να περάσουμε πολλές απολαυστικές ώρες παρέα με τον υπολογιστή μας. Λυπηθήκαμε βαθιά όταν το παιχνίδι διέψευσε τις προσδοκίες μας, τελειώνοντας μέσα σε ένα εξάωρο. Ήταν ένα απίστευτο εξάωρο βέβαια αλλά, μετά την πτώση της αυλαίας του Sanitarium, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να επιστρέψουμε στα λημέρια του. Ευτυχώς το φανταστικό σενάριο και η ατμόσφαιρα το διασώζουν από την λήθη. Αφήνοντας να περάσει αρκετός καιρός, ξαναμπαίναμε στα παπούτσια του ήρωα και χαιρόμαστε το ταξίδι του στα άδυτα του νου σαν την πρώτη μας φορά.

sanitarium 2

Ατελείωτος εφιάλτης
Με τα καλά και τα άσχημα συστατικά του, το Sanitarium πέρασε στην ιστορία του είδους και αποτέλεσε σοβαρή έμπνευση για δημιουργικούς game designers. Το Horror Adventure Stasis που κυκλοφόρησε το 2015 είναι βαθύτατα επηρεασμένο από τις ανατριχιαστικές εμπειρίες του Sanitarium. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την δυσπιστία που μας δημιούργησε απέναντι στον βραδινό ύπνο, την ενδόμυχη ανησυχία μας για το αν η επόμενη μέρα θα μας βρει στην καθημερινότητά μας ή σε κάποιο ζοφερό σοκάκι του υποσυνείδητου μας, με τα τέρατα των τραυματικών εμπειριών στο κατόπι.

Αποτελώντας πρότυπο Adventure με συστατικά τρόμου και σενάριο εφάμιλλο ενός καλού μυθιστορήματος, αξίζει να το προσθέσουμε στην συλλογή μας διαμέσου του Steam ξοδεύοντας μόνο 10 ευρώ. Τα τεχνολογικά άλματα της νέας χιλιετίας μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε ένα sequel του Sanitarium, με διορθωμένα όλα τα τεχνικά προβλήματα και καλοδιατηρημένες τις αρετές.

Θετικά: 
- Το πρωτότυπο και τρομακτικό σενάριο
- Η ατμόσφαιρα που συγκρίνεται με κορυφαία ταινία τρόμου
- Οι ανατριχιαστικοί χαρακτήρες και οι ξεχωριστές τοποθεσίες
- Η τεράστια ποικιλία γρίφων κυμαινόμενης δυσκολίας
- Το ατμοσφαιρικό soundtrack

Αρνητικά:
- Η μικρή διάρκεια
- Το απρόσεχτο voice acting
- Τα σπαστικά και επαναλαμβανόμενα animations 
- Η αργή κίνηση του ήρωα
- Η συγχώνευση χρήσιμων αντικειμένων με το φόντο

Βαθμολογία:
Γραφικά: 6
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.9

Τα λόγια ωχριούν μπροστά σε ένα παιχνίδι–σταθμό στο είδος του. Μια από τις κορυφαίες ψηφιακές εμπειρίες που έχουμε βιώσει.

Γιάννης Μοσχονάς 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Mr.Dododi (Level 25) 17/01/2018 14:40
Ακόμα και σήμερα αποτελεί για μένα ένα αρκετά αξιόλογο Adventure. ;-)
#2 +2 Shikabane_Hime7 (Level 29) 17/01/2018 15:23
Πολύ αξιόλογο παιχνίδι ψυχολογικού τρόμου παρά τα θεματάκια που είχε κυρίως στα τελευταία parts του παιχνιδιού! Ανατριχιαστικό, τρομακτικό, με αρκετούς συμβολισμούς και με καλό plot, μου είχε χαραχτεί στη μνήμη όταν το είχα παίξει πιτσιρικάς! Μπράβο για το review Γιάννη!
Score 7.9
6.92 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Horror Adventure
Developer: DreamForge Intertainment
Publisher: ASC Games
Διάθεση: DreamForge Intertainment
Players: 1
Requirements: 128MB RAM, Επεξεργαστής Pentium 3 ή Athlon MP, Κάρτα γραφικών GeForce 6200 LE ή Radeon Xpress 1200 Series, Χώρος στο σκληρό δίσκο 1GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 98 και άνω
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC: 30/4/1998, iOS: 29/10/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
4
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
Stray   (8)
10

Top Reviews (by user score)

2
Stray   (8.07)
3
4
The Quarry   (7.83)
5
Elden Ring   (7.64)
6
Knockout City   (7.5)
7
Trek to Yomi   (7.5)
9
Bonfire Peaks   (7.3)
10

Latest User Reviews

1.
Stray   (8.0)
3.
Elden Ring   (9.0)
4.
Martha is Dead   (9.0)
6.
8.
It Takes Two   (8.0)
9.
10.
Notification