• Reviews
  • Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice

Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice

Hot
Μάνος Μαρίνος
REVIEWED ON 3DS  

Η έκτη ένσταση.

Η έκτη ένσταση.

Η έκτη ένσταση.

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι αν υπάρξουν θέματα με την δικαιοσύνη και χρειαστούμε κάποιον χαρακτήρα από τον κόσμο του gaming για να μας σώσει, τότε θα στραφούμε άμεσα στην δικηγορική ομάδα του Phoenix Wright. Μπορεί να μην αγγίζει τα επίπεδα αδρεναλίνης του Nathan Drake, τις ικανότητες επιβίωσης της Lara Croft, τις γυμναστικές επιδείξεις του Mario ή την ωμή δύναμη του Kratos, όμως ο Phoenix Wright έγινε γνωστός χάρη στο μεγαλύτερο όπλο απ’ όλα, την δύναμη του λόγου. Αυτόν τον χαρακτήρα αποφάσισε να μας αφήσει να χαρούμε και πάλι η Capcom μέσω του έκτου βασικού τίτλου της σειράς.

Το έκτο μέρος της σειράς φέρει τον υπότιτλο Spirit of Justice και η πρώτη κουβέντα για αυτό έγινε πίσω στον Δεκέμβριο του 2013 όταν και η Capcom ανακοίνωσε αόριστα ότι ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα νέο τίτλο για την σειρά. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε το Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice, ενώ η ανάπτυξή του βρισκόταν στο 30%, μια διαδικασία που σχεδόν ολοκληρώθηκε μόλις τρεις μήνες μετά. Όσο κι αν δεν ακούγεται κολακευτικό, ο director Takeshi Yamazaki που είχε δουλέψει πάνω στο προηγούμενο Ace Attorney, δεν ήθελε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του νέου παιχνιδιού, αφού ένιωθε ότι είχε εξαντληθεί από την προηγούμενη διαδικασία. Έτσι, ο παραγωγός Motohide Eshiro προσπάθησε να πείσει τον Yamazaki φέρνοντας τον σε επαφή με fans της σειράς και στην συνέχεια μοίρασε τις διευθυντικές υποχρεώσεις ανάμεσα στον Yamazaki και τον Takuro Fuse. Ο Yamazaki αποφορτίστηκε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Σε έναν κόσμο μυστικιστικό
Το σενάριο του Spirit of Justice επικεντρώνεται γύρω από την (πλασματική) χώρα Khura’in και την επίσκεψη του Phoenix Wright εκεί προκειμένου να συναντήσει την μίντιουμ και βοηθό του, Maya Fey. Η Maya βρίσκεται εκεί προκειμένου να ολοκληρώσει την ασκητική εκπαίδευσή της στις πνευματικές ικανότητές της. Στην συνέχεια, ο P. Wright θα εμπλακεί σε μια επανάσταση στην χώρα και το σενάριο θα πάρει περίεργες τροπές με το παραφυσικό στοιχείο να είναι πλέον στο επίκεντρό του.

Να προσθέσουμε ότι κεντρικό θέμα του παιχνιδιού είναι αυτό της επανένωσης των χαρακτήρων με παλαιότερους της σειράς, κάτι που οι παλιοί fans θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα. Ακόμα κι έτσι και παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα άμεσο sequel του Dual Destinies, οι νέοι παίκτες της σειράς δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα να μπείτε γρήγορα στον κόσμο του Ace Attorney. Η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων και το γνωστό χιούμορ της σειράς είναι ικανά να σας κρατήσουν από μόνα τους. Παρόλα αυτά, θα αντιληφθείτε ότι το σενάριο πάσχει ορισμένες φορές από έλλειψη συνοχής μιας και ορισμένες υποθέσεις (αν και πολύ διασκεδαστικές) σας αποσπούν πλήρως από την υπόλοιπη πλοκή.

Αποδείξεις από άλλο κόσμο
Όπως και στα προηγούμενα games της σειράς, το gameplay χωρίζεται σε δύο μέρη. Πρόκειται για το κομμάτι της έρευνας και το κομμάτι της δίκης. Πρωταγωνιστές είναι ο Phoenix κι ο Apollo, ενώ η Athena λειτουργεί ως βοηθός. Σκοπός σας για άλλη μια φορά είναι να συγκεντρώσετε στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε αργότερα ως αποδείξεις και να ανακαλύψετε ασυνέπειες σε ιστορίες που θα ακούσετε από μάρτυρες. Δυστυχώς όμως όπως και στα προηγούμενα games της σειράς, η πρόκληση είναι ελάχιστη, κυρίως στο τμήμα της έρευνας.

Το Spirit of Justice σας παίρνει από το χεράκι όταν καλείστε να βρείτε διάφορα στοιχεία για τις δίκες που θα ακολουθήσουν, αφού σημειώνει ότι αντικείμενα και τοποθεσίες έχετε ψάξει. Παράλληλα, προστίθεται ένα σημειωματάριο όπου αναφέρονται αναλυτικά οι πληροφορίες για τον επόμενο προορισμό σας, χωρίς να χρειαστεί να ψάξετε εσείς. Η μηδαμινή πρόκληση μετατρέπει αυτά τα τμήματα του παιχνιδιού σε εξαναγκαστική εργασία και αποτελεί και τον λόγο που ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο κρατάει πίσω ολόκληρο το παιχνίδι. Ευτυχώς, οι developers έχουν επικεντρώσει τους πόρους τους στο πιο ενδιαφέρον σημείο του παιχνιδιού, το δικαστήριο. Έτσι, οι έρευνες έχουν υποβαθμιστεί σε δευτερεύον συστατικό και σε ορισμένα κεφάλαια απουσιάζουν παντελώς.

Το νέο Ace Attorney απαρτίζεται στην ουσία από ένα ποτ-πουρί gameplay μηχανισμών από όλα τα προηγούμενα μέρη της σειράς. Έτσι πέρα από τις γνωστές δυνάμεις του Psyche-Lock από τον Phoenix, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα Perceiving και Mood Matrix των Apollo και Athena αντίστοιχα, με τα οποία θα μπορείτε να ανιχνεύετε κρυμμένα αντικείμενα και να αναλύετε συναισθήματα ανθρώπων. Σε αυτές τις ικανότητες προστίθενται και οι εγκληματολογικές αναλύσεις της Ema, ενώ υπάρχουν στοιχεία και γρίφοι εμπνευσμένα από τα spin-off της σειράς, αλλά και από το crossover με την σειρά Professor Layton. Με λίγα λόγια, οι γρίφοι και τα mini-games έχουν μεγάλη ποικιλία αν και δεν προχωρούν την σειρά μπροστά, με εξαίρεση μια νέα προσθήκη.

Αυτή η προσθήκη είναι υπεύθυνη και για την ονομασία που πήρε το έκτο Ace Attorney. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το παραφυσικό στοιχείο έρχεται στο επίκεντρο αυτού του τίτλου. Αυτή τη φορά, με την βοήθεια της Royal Priestess Rayfa θα μπορείτε να ξανά ζήσετε τις τελευταίες στιγμές ενός θύματος από την δική τους οπτική γωνία κι έτσι θα μπορείτε να συγκρίνετε αυτά που είδατε με αυτά που μάθατε από τους μάρτυρες. Αυτός ο μηχανισμός όμως έρχεται να προστεθεί σε άλλους τόσους που υπάρχουν και στην τελική αφήνουν μια άισθηση αποπροσανατολισμού των developers. Ναι, είναι ευπρόσδεκτη η ποικιλία στα mini-games, όταν όμως είναι όλα ρηχά, τότε κάπου χάνεται το νόημα.

Οι δίκες παραμένουν το δυνατότερο χαρτί του παιχνιδιού, αν και ορισμένες φορές θα συνειδητοποιήσετε ότι η ένσταση/απάντηση που νιώθετε σχεδόν σίγουροι ότι πρέπει να πείτε είναι εν τέλει λάθος! Αυτό το γεγονός οδηγεί στο κλασικό trial & error και θα πρέπει να αποθηκεύετε συχνά την πρόοδό σας. Παρόλα αυτά, οι γρίφοι που θα αντιμετώπισετε όταν ελέγχετε τις καταθέσεις των μαρτύρων είναι αρκετά έξυπνοι και εμπεριέχουν την δυσκολία που λείπει από το υπόλοιπο πακέτο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παραπάνω από 35 ώρες παιχνιδιού θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση.

Υπάρχουν σημεία που δεν έχουν καμία λογική. Δυστυχώς, δεν είναι πολλά.

Το ομορφότερο της σειράς
Στον οπτικό τομέα, το Spirit of Justice υπερτερεί κατά κράτος των προκατόχων του, αν και κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα για τίτλο του 3DS. Πιο συγκεκριμένα, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκφραστικότητα των χαρακτήρων και στα animations τους, ενώ παράλληλα έχουν προσεχθεί ιδιαιτέρως τα backgrounds έτσι ώστε οι έρευνες να μην παρεμποδίζονται από οπτικές δυσκολίες. Βασικότερη και σημαντικότερη προσθήκη όμως αποτελούν τα πανέμορφα animated cutscenes που έχουν προστεθεί στις δίκες και φέρουν την υπογραφή της A-1 Pictures, εταιρεία παραγωγής του anime Ace Attorney.

Από την άλλη, δεν υπάρχει για άλλη μια φορά voice-acting σε όλες τις σκηνές, όμως σε αυτές που υπάρχει έχει εκτελεστεί άψογα. Τα animated cutscenes περιλαμβανουν κανονικά όλες τις φωνές. Για την μουσική και τα ηχητικά εφέ δεν έχουμε να πούμε κάτι σημαντικό και αυτό μπορεί να είναι είτε καλό, είτε κακό. Πάντως, η μουσική επένδυση ντύνει όμορφα το background κατά τη διάρκεια των ερευνών και ίσως για αυτό να περνάει απαρατήρητη.

Η ετυμηγορία
Το Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice πιθανώς να απογοητεύσει τους παλαιότερους fans της σειράς όσον αφορά το σενάριο. Αντιθέτως, οι παλαιότεροι fans θα είναι κι εκείνοι που θα ικανοποιηθούν περισσότερο από τα gameplay mechanics. Πρέπει να σημειώσουμε κι ότι η Capcom δεν μας έκανε την χάρη να κυκλοφορήσει το νέο μέρος της σειράς σε retail έκδοση στην Δύση (μαχαιριά για τους συλλέκτες) κι έτσι μπορείτε να προμηθευτείτε το Spirit of Justice μόνο από το eShop στην δίκαιη τιμή των 30 ευρώ. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο της σειράς, όμως το Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice είναι σίγουρα ένα από τα πιο διασκεδαστικά της και μπορεί εύκολα να μυήσει όσους από εσάς δεν έχετε ασχοληθεί.

Θετικά:
- Ευχάριστη αλληλεπίδραση χαρακτήρων
- Πανέξυπνα τμήματα δικαστηρίου
- Υπέροχη παρουσίαση
- Μοναδικά animated cutscenes
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Προβλήματα συνοχής στο σενάριο
- Μηδαμινός βαθμός δυσκολίας στις έρευνες
- Υπερβολικά πολλά gimmicks
- Αργός ρυθμός σε συγκεκριμένο κεφάλαιο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.6

Είναι το καλύτερο της σειράς; Όχι. Χρειαζόταν να δημιουργηθεί; Απολύτως.

Μάνος Μαρίνος

NEWS   VIEW ALL

Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice

[Αρχική Δημοσίευση: 11/5/2016] Η Capcom ανακοίνωσε ότι το νεότερο μέλος της γνωστής Adventure/Visual Novel σειράς θα διατεθεί και στην Ευρώπη αποκλειστικά για το 3DS. Το Phoenix Wright: Ace At...
Posted (12 Aug 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Zaratoth (Level 28) 18/08/2017 16:20
Θα τσιμπηθεί σίγουρα, μόλις ολοκληρώσω το Apollo Justice.
Score 7.6
7.86 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Visual Novel, Adventure
Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Διάθεση: Capcom
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 8/9/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Crusader Kings III   (8.6)
4
Grandia II   (8.6)
8
F1 2021   (8.4)
9
10

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification