Kirby: Planet Robobot

Hot
REVIEWED ON 3DS  

Ένας ροζ...Robocop.

Ένας ροζ...Robocop.

Ένας ροζ...Robocop.

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δει κάπου τον στρογγυλό, χαριτωμένο, ροζ χαρακτήρα που δημιούργησε ο νεαρός τότε Masahiro Sakurai (δημιουργός των τελευταίων Super Smash Bros. για 3DS και Wii U) στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο λιγότερο ευφάνταστος οπτικά χαρακτήρας της ιαπωνικής εταιρείας ονομάζεται Kirby και η έλλειψη φαντασίας στον σχεδιασμό του αναπληρώνεται από περίσσεια φαντασία στα games που πρωταγωνιστεί. Αν δεν έχετε δοκιμάσει κάποιο από τα 14 προηγούμενα games που πρωταγωνιστεί ο αφράτος ήρωας, τότε ίσως το 15ο σας πείσει να το κάνετε.

Το Kirby: Planet Robobot ξεκίνησε τον κύκλο ανάπτυξής του ως άμεσο sequel του Kirby: Triple Deluxe που είχε κυκλοφορήσει το 2014 στο 3DS. Οι developers της HAL Laboratory αποφάσισαν παρόλα αυτά να αλλάξουν νωρίς δημιουργική πορεία μιας κι έβλεπαν αρκετές ομοιότητες με τον προκάτοχό του. Έτσι, υλοποιήθηκε η ιδεά της ρομποτικής πανοπλίας που δίνει διαφορετικό βάθος στο gameplay. Κατά τα άλλα, το νεότερο Kirby προσφέρει όλα τα θετικά και τα αρνητικά που έρχονται με τα games μιας δευτερεύουσας μασκώτ της Nintendo. 
Ημέρα ανεξαρτησίας
Το σενάριο στο νέο Kirby δεν συναρπάζει όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο. Είναι γνωστό ότι η Nintendo δεν στοχεύει ιδιαίτερα στην πλοκή για τις Platform σειρές της, πόσο μάλλον όταν αυτή η σειρά ως λιγότερο δημοφιλής παρέχει χώρο για περισσότερους πειραματισμούς. Ακόμα κι έτσι, υπάρχει ένα υποτυπώδες σενάριο (ίσως ανώτερο από παρελθοντικά Kirby) για να δέσει μαζί όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, ένα τεράστιο διαστημόπλοιο με την ονομασία Access Ark επιτίθεται στον πλανήτη του Kirby κατά την ώρα που εκείνος κοιμάται. Ο στρουμπουλός ήρωας καλείται να καταστρέψει το διαστημικό σκάφος και αυτούς που το οδηγούν προκειμένου να επιστρέψει ο κόσμος του σε φυσιολογικές συνθήκες.

Πολυμηχάνημα με scanner
Οι τρομερές διαφορές δεν υπάρχουν ανάμεσα στο Kirby: Planet Robobot και τους προκατόχους του, τουλάχιστον όσον αφορά το βασικό gameplay. Για να ολοκληρώσετε το εκάστοτε επίπεδο θα πρέπει να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β. Ακόμα και στους τελευταίους κόσμους αυτή η πορεία είναι σχετικά απλή, κάτι που ισχύει στην πλειοψηφία των games της σειράς. Η πρόκληση κρύβεται στα collectibles που θα κληθείτε να βρείτε, συνήθως με την επίλυση κάποιου από τους υπέροχους γρίφους του Kirby: Planet Robobot. Κάθε πίστα κρύβει τρεις ψηφιακούς κύβους και το boss κάθε κόσμου ξεκλειδώνεται όταν συγκεντρώσετε μια συγκεκριμένη ποσότητα κύβων από αυτόν τον κόσμο. Έτσι αναγκάζεστε να αναζητήσετε έστω μερικούς κύβους, ενώ αν σε κάποιον κόσμο τους συγκεντρώσετε όλους, τότε θα ξεκλειδώσετε μια επιπλέον πίστα υψηλότερης δυσκολίας. 

Οι περισσότεροι γρίφοι απαιτούν την έξυπνη χρήση κάποιας ικανότητας που μπορεί να πάρει ο Kirby όταν κατασπαράζει και απορροφάει τους εχθρούς του. Για παράδειγμα μπορείτε να στείλετε ρεύμα σε μπαταρία και να ανοίξετε κάποιο μονοπάτι χρησιμοποιόντας την ικανότητα του ηλεκτρισμού ή να ανάψετε ένα φυτίλι με την ικανότητα της φωτιάς. Αυτές οι ικανότητες προσφέρουν διαφορετικά σετ κινήσεων για να πολεμάτε με εχθρούς, γεγονός που μετατρέπει την εν λόγω δημιουργία όλο και περισσότερο σε Action, αντί για Platform. Μάλιστα, η ικανότητα του Kirby να αιωρείται άπειρα εξαλείφει το Platform στοιχείο πέρα από ορισμένα σημεία που υποχρεούστε να πραγματοποιήσετε άλματα επειδή κουβαλάτε κάποιο αντικείμενο. 

Οι μάχες με τα bosses δεν θα σας προσφέρουν το αποκορύφωμα του μηχανισμού μάχης που ίσως περιμένατε. Να σημειώσουμε το γεγονός ότι λόγω του χαμηλού επιπέδου δυσκολίας, παρόλο που μπορεί να χάσετε μερικές ζωές, θα είστε σε θέση να κερδίσετε τα bosses με επαναλαμβανόμενες κινήσεις και χωρίς ιδιαίτερη χρήση τακτικής. Θα βάλουμε έναν αστερίσκο για να εξαιρέσουμε το τελικό boss, την μάχη του οποίου πρέπει απλά να ζήσετε για να εκτιμήσετε και δεν επεκτεινόμαστε για να αποφευχθούν τα spoilers. Παρά την ευκολία που παρουσιάζουν μερικά bosses, αν εξασκηθείτε στην χρήση κάποια ικανότητας, θα δείτε ότι υπάρχει όντως καλύτερο αποτέλεσμα στις μάχες. Υπάρχουν τρεις νέες ικανότητες σε σχέση με τα προηγούμενα games και αυτή των τηλεπαθητικών κυμάτων είναι η πιο εντυπωσιακή αποτίοντας φόρο τιμής στον Ness και την σειρά Mother ή EarthBound όπως είναι καλύτερα γνωστή στην Ευρώπη. 
Η μεγαλύτερη καινοτομία του νέου Kirby αφορά την ρομποτική στολή του. Πέρα από την ενίσχυση δύναμης που αποκτάτε με την στολή, οι αντίπαλοι που σκανάρετε θα σας δίνουν τις ικανότητες τους. Υπάρχουν γρίφοι και κρυφά μονοπάτια που μπορείτε να διαλευκάνετε μόνο με την σωστή κι έξυπνη χρήση κάποιας ικανότητας της στολής. Αποκορύφωμα της νέας προσθήκης της στολής είναι ορισμένα επίπεδα που αφιερώνονται αποκλειστικά σε κάποια ικανότητα, όπως αυτή που σας μετατρέπει σε αεροπλάνο και παίζετε σε στυλ Shoot ‘Em Up. 

Μια άλλη, ιδιαίτερη συνιστώσα του gameplay είναι η δυνατότητα να μεταφέρεστε στο background του επιπέδου και να επανέρχεστε μπροστά. Όσο πραγματοποιείτε πρόοδο, θα δείτε τον συγκεκριμένο μηχανισμό να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και σε συνδυασμό με τις ικανότητες της ρομποτικής στολής να σας προσφέρει αξιομνημόνευτες στιγμές. Τα επίπεδα είναι συνήθως μικρού μεγέθους όπως θα αντιληφθείτε, αλλά αυτό το γεγονός ταιριάζει απόλυτα με την νοοτροπία μιας φορητής κονσόλας στην οποία μπορείτε να παίζετε με δόσεις ή ανάμεσα σε διαλείμματα από δουλειές. 
Μετά τον τερματισμό του παιχνιδιού, θα ξεκλειδώσετε ένα νέο mode, το Meta Knightmare Returns, στο οποίο θα κληθείτε να τερματίσετε μια εναλλακτική εκδοχή του παιχνιδιού έχοντας τον Meta Knight ως χαρακτήρα. Ένα άλλο αξιοσημείωτο mode είναι το Kirby 3D Rumble, που βασίζεται στην ακυρωμένη έκδοση του Kirby για το GameCube και αποτελεί την πρώτη τρισδιάστατη περιπέτεια του ροζ ήρωα. Μάλιστα, η Nintendo κυκλοφόρησε πρόσφατα μια βελτιωμένη έκδοση του εν λόγω mode ως standalone τίτλο με την ονομασία Kirby’s Blowout Blast. Τα modes “The Arena” και “The True Arena” αποτελούν στην ουσία ένα είδος Boss Rush Mode κι έρχονται να προσθέσουν πόντους στην συνολική εμπειρία. Μπορεί το Kirby: Planet Robobot να τερματίζεται περίπου στις 8 ώρες, όμως τα collectibles και η πληθώρα των modes δύναται να σας κρατήσουν για πάνω από 24 ώρες. 


Ο Kirby θα σας γλυκάνει ακόμα και μέσα από την μεταλλική του πανοπλία.


Από Platform σε... RPG
Το solo δεν είναι το μοναδικό μονοπάτι που μπορείτε να ακολουθήσετε στο νέο Kirby. Το multiplayer mode ονομάζεται Team Kirby Clash και περιστρέφεται γύρω από τέσσερις χαρακτήρες που ο καθένας έχει την δική του ικανότητα (κάτι σαν classes) και πολεμούν διάφορα bosses. Αυτοί οι τέσσερις χαρακτήρες ελέγχονται από εσάς και τρεις φίλους ή από την CPU αν δεν συμπληρώνονται άτομα. Το gameplay καθεαυτό τείνει προς το RPG genre, αφού κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του στατιστικά τα οποία μπορεί και να βελτιώνει μετά από κάθε μάχη. 

Η σύνδεση γίνεται δυστυχώς μόνο τοπικά και δεν υποστηρίζεται online παιχνίδι. Στα θετικά πρέπει να συμπεριλάβουμε και το γεγονός ότι άλλοι παίκτες μπορούν να παίξουν ακόμα κι αν δεν έχουν το Kirby: Planet Robobot. Να θυμίσουμε ότι η απήχηση του συγκεκριμένου mode ώθησε τη Nintendo να κυκλοφορήσει μια νέα βελτιωμένη έκδοση τον Απρίλιο ως standalone τίτλο (και αυτό) με την ονομασία Team Kirby Clash Deluxe. 
Όλα είναι μια συνήθεια
Ο τεχνικός τομέας του Kirby: Planet Robobot δεν εκπλήσσει καθόλου και κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τον προκάτοχό του, το Kirby Triple Deluxe. Τα γραφικά είναι πλέον τα standard που περιμένουμε από αντίστοιχα Platform του 3DS, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν πτώσεις στο frame rate και γενικά βλέπουμε ένα στρωτό αποτέλεσμα. Επίσης, το 3D εφέ της κονσόλας δείχνει πανέμορφο, ειδικά στις μετακινήσεις του Kirby στο background και πάλι πίσω.

Η ηχητική επένδυση αποτελείται από τα συνηθισμένα μουσικά κομμάτια της σειράς. Μόνο που αυτή την φορά σχεδόν όλοι οι ήχοι έχουν μια πιο ηλεκτρονική χροιά για να ταιριάξουν στην ατμόσφαιρα που θέλουν να περάσουν οι developers. Η αλήθεια είναι ότι το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα καταφέρνει να είναι αρκετά ικανοποιητικό και ταυτόχρονα νοσταλγικό για τις εποχές των παλαιότερων Kirby.

Παραδοσιακό με μια διαστροφή
Το Kirby: Planet Robobot ακολουθεί πιστά τα βήματα του προκατόχου του, αλλά και των προηγούμενων games της σειράς σε πιο ευρεία κλίμακα. Πρόκειται για ένα project που έχει στο τσεπάκι του την αγάπη των ήδη υπάρχοντων fans της σειράς. Παράλληλα όμως, η ποικιλία που προσφέρει στο gameplay η νέα μηχανική στολή, οι έξυπνοι γρίφοι/δοκιμασίες και τα επιτυχημένα πρόσθετα modes συνθέτουν ένα σύνολο που καλεί και τους νεότερους από εσάς να το ξεζουμίσετε.

Θετικά:
- Μεγάλη ποικιλία ικανοτήτων
- Ευχάριστοι γρίφοι και πληθώρα από collectibles
- Απολαυστικός μηχανισμός της ρομποτικής στολής
- Μεγάλη διάρκεια μέσω πολλαπλών modes
- Εξαιρετικό multiplayer

Αρνητικά:
- Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας
- Απλοϊκό σενάριο
- Ακίνδυνα bosses
- Απουσία online

Βαθμολογία
 Γραφικά: 7
 Ήχος: 7.5
 Gameplay: 8.5
 Αντοχή: 7.5
 Γενικά: 7.5

Συγκαταλέγεται εύκολα στα καλύτερα games της σειράς.

Μάνος Μαρίνος
 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 supermario644ever (Level 20) 16/07/2017 11:54
Αναλυτικότατο review για έναν καλό απόγονο με πλούσιο gameplay
Score 7.5
7.63 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Platform
Developer: HAL Laboratory
Publisher: Nintendo
Διάθεση:
Players: 1-4
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 10/6/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

2
Prince of Persia   (8.7)
3
Grandia II   (8.6)
4
Crusader Kings III   (8.6)
7
F1 2021   (8.4)
9
Test Drive Le Mans   (8.3)
10
Monster Train   (8.3)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

1.
Dead by Daylight   (7.0)
3.
4.
Gran Turismo Sport   (8.0)
8.
F1 2020   (7.5)
9.
Cyber Shadow   (8.0)
10.
Notification