Persona 5

Hot
REVIEWED ON PS4 (Primary version tested)   PS3  

Ταξίδι στα άδυτα της ψυχής σας.

Ταξίδι στα άδυτα της ψυχής σας.

Ταξίδι στα άδυτα της ψυχής σας.

Μία από τις σοφότερες παροιμίες που έχουμε ακούσει ποτέ είναι η φράση "κάλιο αργά, παρά ποτέ". Με αυτή τη φράση φαίνεται ότι βάδιζαν και στην Atlus, μέχρι να καταλάβουν το λάθος τους, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τη σειρά Persona στην διεθνή αγορά. Δεν ήταν λάθος που τα κυκλοφόρησαν, αλλά που τα αργούσαν τόσα χρόνια. Και η αργοπορία αυτή μας έκανε να στερούμαστε για καιρό μία τόσο καλή σειρά παιχνιδιών, που όταν έφταναν επιτέλους στα χέρια μας, θεωρούνταν ήδη ξεπερασμένα. Μέχρι που ήρθε αυτή η άγια ημέρα του 2008 και κυκλοφόρησε το Persona 4. Ένα από τα καλύτερα JRPG που είδαν τα φώτα των καταστημάτων και άργησε ελάχιστα να μεταπηδήσει από την Ιαπωνική στη διεθνή αγορά, αποσπώντας κορυφαίες κριτικές. Το ίδιο συνέβη και με το remake του, αποδεικνύοντας ότι αυτή η τακτική έπρεπε να είχε ακολουθηθεί για την σωστή προώθηση ολόκληρης της σειράς.
 
Κάπως έτσι, φτάσαμε και στο Persona 5, που είναι η έκτη προσθήκη Persona και ακολουθεί τις ίδιες ακριβώς θεωρίες με τα προηγούμενα. Σύμφωνα με τον Ελβετό ψυχίατρο Carl Jung (1875-1961) η Persona είναι ένα προσωπείο που φοράμε για τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις, που από τη μία δείχνει αυτό που θέλουμε στον κόσμο και από την άλλη κρύβει την αληθινή πλευρά μας. Ακόμα, η σκιά ενός ανθρώπου είναι η σκοτεινή του πλευρά την οποία αρνείται να αποδεχτεί. Στο Persona 5 καλείστε να ανακαλύψετε αυτά τα προσωπεία, να κατακτήσετε διαφορετικά Personas και να πολεμήσετε εκατοντάδες Shadows, που έχουν κατακτήσει τις διεφθαρμένες καρδιές των ενηλίκων καθώς κινείστε στο Τόκιο.

persona 5 9

Η Atlus ξεκίνησε την ανάπτυξή του τον Μάρτιο του 2011 και προσέλαβε αρκετά μέλη που είχαν εργαστεί προηγουμένως σε διάφορα Persona games. Η κεντρική ιδέα του σεναρίου έχει να κάνει με την αλλαγή της κατευθυνόμενης βούλησης μίας σύγχρονης κοινωνίας και έχει επηρεαστεί ιδιαιτέρως από το πικαρικό μυθιστόρημα, ταυτίζοντας τους πρωταγωνιστές του με τους εγκληματίες μίας κατώτερης κοινωνικής τάξης, που δεν ανέχονται τη σάπια κοινωνία που ζουν. Το περιμέναμε από το 2013 όταν και ανακοινώθηκε, αλλά η εταιρεία ανάπτυξης το κράτησε στα στούντιο της, ώστε να το βελτιώσει ακόμα περισσότερο και να αποδώσει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, κατατάσσοντάς το κατευθείαν μέσα στα καλύτερα JRPG που κυκλοφόρησαν ποτέ.

Ρομπέν των καρδιών
Στο Persona 5 παίρνετε το ρόλο ενός μαθητή λυκείου που έχει διωχτεί από το σχολείο του, επειδή έγινε μήνυση εις βάρος του και βρίσκεται υπό δικαστική επιτήρηση ενός έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιτήρησης οι γονείς του τον στέλνουν στο Τόκιο για να φιλοξενηθεί από έναν οικογενειακό φίλο και να συνεχίσει την φοίτηση του στην ακαδημία Shoujin. Εκεί τα πράγματα δεν είναι και τόσο φιλικά στην αρχή, αφού κανείς δε σας εμπιστεύεται. Ακόμα και το μέρος που σας φιλοξενούν είναι στην ουσία μία αποθηκούλα σε μία καφετέρια με τον ιδιοκτήτη αυτής να σας θυμίζει συνεχώς ότι δε θα διστάσει να σας πετάξει έξω, αν του δημιουργήσετε πρόβλημα με τη συμπεριφορά σας στο σχολείο ή στην πόλη.

Ταυτόχρονα με την άφιξή σας στο Τόκιο, έχουν αρχίσει και κάποια περίεργα περιστατικά με ξαφνικές λιποθυμίες που προκαλούν ατυχήματα. Εσείς από κοινού με τις παρέες που θα κάνετε σε σχολείο και γειτονιά, καλείστε να διερευνήσετε αυτό το μυστήριο, δημιουργώντας μία κρυφή ομάδα δράσης με όνομα "Phantom Thieves", που κινείται μέσα στις διεφθαρμένες καρδιές των ανθρώπων, προσπαθώντας να κλέψει τις καρδιές τους και να τους αλλάξει την προσωπικότητα. Σύμμαχος κάθε χαρακτήρα σας το Persona του, που του δίνει μαγικές δυνάμεις και τρομακτικές ικανότητες. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για μία καλογραμμένη ιστορία που θα σας ταξιδέψει από τα ήρεμα νερά μίας λίμνης στα ορμητικά νερά ενός καταρράκτη, δημιουργώντας σας έντονα συναισθήματα, με στιγμές που θα σας κόψουν την ανάσα και θα σας καθηλώσουν για πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης σας. Από την άλλη, οι διάλογοι ορισμένες φορές είναι παιδικοί και κάποιοι συγκεκριμένοι χαρακτήρες θα σας σπάσουν τα νεύρα, αλλά μη ξεχνάτε τον Shounen anime χαρακτήρα του, που το αναγκάζει σε τέτοιου είδους λάθη.

Το Persona 5 ξεκινάει πολύ διαφορετικά από τα περισσότερα games της βιομηχανίας. Χωρίς να εξηγεί τίποτα και χωρίς το παραμικρό εισαγωγικό βίντεο κάνει απευθείας επίθεση στο ψητό. Χειρίζεστε έναν μαυροφορεμένο cool χαρακτήρα με κωδικό όνομα Joker και κινείστε σε ένα καζίνο, προσπαθώντας να αποφύγετε τους φρουρούς που σας αναζητούν. Κάθε φορά που συναντάτε έναν εχθρό, αυτός μετατρέπεται σε κάποιο τέρας και εσείς καλώντας το Persona σας τον απωθείτε. Η διαφυγή σας, όμως, δεν πάει και πολύ καλά, με αποτέλεσμα να σας πιάσουν και να οδηγηθείτε σε κάποια σκοτεινά δωμάτια ανάκρισης. Εκεί η αστυνομία σας δείχνει τον "επαγγελματισμό" της και σας βάζει να υπογράψετε μία κατάθεση που έχουν φτιάξει από μόνοι τους. Συγχαρητήρια, πλέον έχετε όνομα. Αφού επιλέξετε το όνομα σας, σειρά στην ανάκριση παίρνει μία νεαρή πράκτορας που από ό,τι φαίνεται ασχολείται με την υπόθεσή σας. Εσείς ξεκινάτε να εξιστορείτε τις περιπέτειες σας και με αυτόν τον τρόπο γίνεται γνωστή η ιστορία σας.

persona 5 3

Τη μέρα μαθητής, το βράδυ ένας ληστής
Η επιτυχημένη συνταγή δεν αλλάζει. Όποιος το είπε, είχε μελετήσει πολύ καλά τη ζωή. Όπως και σε όλα τα Persona έτσι και εδώ, εκτός από τα κλασικά στοιχεία RPG που συναντάτε, έχετε και πολλά στοιχεία εξομοίωσης της ζωής του πρωταγωνιστή. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου θα σας δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι την οποία εσείς θα πρέπει να ολοκληρώσετε κάθε αποστολή. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μπορείτε να επιλέξετε να κινηθείτε ανάμεσα σε τρεις κόσμους. Στον κανονικό, όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες όπως να πάτε για ψάρεμα, σινεμά με φίλους ή μόνοι, ρομαντικά ραντεβού ή δείπνα, να εργαστείτε ή να αναπτύξετε διάφορες ικανότητες στη μαγειρική, να παίξετε βιντεοπαιχνίδια στον Famiclone σας, να διαβάσετε, να τραγουδήσετε, να πάτε για ψώνια, να προσευχηθείτε ή να πάτε στη γιατρό. Εκεί θα παίζουν μεγάλο ρόλο οι επιλογές σας στους διαλόγους, ο συγχρονισμός σας και η σωστή διαχείριση του χρόνου σας.

Με όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι μόνο βαρετή δεν μπορεί να είναι η μέρα που θα αποφασίσετε να είστε απλός μαθητής. Η άλλη επιλογή είναι να κινηθείτε στο εκάστοτε Palace, το οποίο είναι ο κρυφός κόσμος που δημιουργείτε από τις σάπιες επιθυμίες των ενηλίκων που προσπαθείτε να αλλάξετε σε κάθε αποστολή. Εκεί μπορείτε να αντιμετωπίσετε διάφορα Shadows, προσπαθώντας να ανεβάσετε επίπεδο τους χαρακτήρες σας και να φτάσετε μέχρι το τέρμα της αποστολής σας. Αν το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να προχωρήσετε το σενάριο αλλά μην αγχώνεστε, γιατί ο χρόνος θα σας μείνει για μετά. Τέλος, υπάρχει και ο κόσμος των Mementos, που αποτελεί τον κρυφή πλευρά της κοινής γνώμης, η οποία βρίσκεται θαμμένη μέσα στο μετρό και ομοίως μπορείτε να αντιμετωπίσετε Shadows αλλά και να εκτελέσετε τα side quests που λαμβάνετε μέσω του site υποστήριξης σας. Οι τρεις επιλογές αυτές συνήθως είναι διαθέσιμες τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες, αφού τις πρωινές οφείλετε να παρακολουθείτε τα μαθήματα στο σχολείο ή να γράφετε διαγωνίσματα. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι Κυριακές αλλά και οι αργίες, όπου θα μπορείτε να τα κάνετε όλα από το πρωί.

Ενδιαφέρον προκαλεί και το σύστημα μάχης, το οποίο επηρεάζεται και από την κοινωνική σας ζωή. Όπως και στα προηγούμενα Persona, υπάρχει το σύστημα του πλεονεκτήματος στη μάχη, όπου αν καταφέρετε να κινηθείτε πίσω από τα Shadows και να τους επιτεθείτε έχετε τον πρώτο γύρο αφού τα αιφνιδιάσετε, ενώ αν σας επιτεθούν τα Shadows πρώτα, έχουν εκείνα το πλεονέκτημα. Επίσης, συναντάτε διάφορα attributes όπως physical, φωτιά, πάγο, αέρα, πυροβολισμούς και άλλα τα οποία έχουν πλεονεκτήματα ή αντιστάσεις στους διάφορους εχθρούς ή στους χαρακτήρες σας. Αν καταφέρετε κάποιο χτύπημα που έχει πλεονέκτημα απέναντι στον αντίπαλο ή αν κάνετε critical τότε ρίχνετε κάτω τον εχθρό σας και ξαναπαίζετε. Αν ρίξετε κάτω όλους τους εχθρούς σας ταυτόχρονα, τότε έχετε το πλεονέκτημα "Hold Up", όπου μπορείτε να εκτελέσετε μία ισχυρότατη επίθεση με όνομα "All out Attack" ή να διαπραγματευτείτε για αντικείμενα, χρήματα ή νέα Personas.

persona 5 4

Η κοινωνική σας ζωή επηρεάζει τις σχέσεις που δημιουργείτε με τους συμπαίκτες σας. Έτσι επηρεάζεται και η μάχη, διότι όσο καλύτερες είναι, τόσο περισσότερες επιλογές έχετε στα skills σας, όπως να βοηθηθείτε μετά από κάποιο χτύπημα για συμπληρωματική ζημιά, να αλλάξετε τη σειρά των χαρακτήρων σας ή να θεραπευθείτε από οποιαδήποτε ασθένεια χωρίς να χαλάσετε κανένα αντικείμενο. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα αντικείμενα ή skills που σας δίνουν αναβαθμίσεις ή σας θεραπεύουν. Επίσης, οι μάχες είναι δυνατό να κρατήσουν ελάχιστα δευτερόλεπτα, αφού τα μειονεκτήματα κάθε Shadow αποθηκεύονται αυτόματα μετά την εύρεση τους και με το πάτημα ενός κουμπιού, σας τα εμφανίζει απευθείας, ώστε να εκτελέσετε την κατάλληλη επίθεση που θα τα ρίξει κάτω. Ακόμη, με το πάτημα του options, οι χαρακτήρες σας ξεκινάνε τις επιθέσεις σε γρήγορη κίνηση που δε σας αναγκάζει να σπαταλάτε χρόνο σε εύκολες μάχες. Τέλος, μετά από κάθε μάχη ανταμείβεστε με πόντους εμπειρίας, οι οποίοι μπορεί να ανεβάσουν το επίπεδο σας και των Persona σας. Διαμορφώστε τη στρατηγική σας ,γιατί οι μάχες που σας περιμένουν δεν είναι και πολύ εύκολες.

Ένα ακόμα πολύ καλό στοιχείο είναι το σύστημα με τα Persona. Από ό,τι καταλάβατε μπορείτε να έχετε στην κατοχή σας διάφορα και να τα αλλάζετε στον κεντρικό σας ήρωα ανάλογα με τον αντίπαλο. Κάθε Persona έχει διαφορετικά skills, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθώς και ποσοστά. Μέσα στο Velvet Room, ένα δωμάτιο φυλακή που υπάρχει μέσα στο μυαλό σας, μπορείτε να ενώσετε τα διάφορα Persona σας και να δημιουργήσετε νέα πιο δυνατά μέσω της Γκιλοτίνας, να καλέσετε κάποια που είχατε στην κατοχή σας στο παρελθόν, να τα δυναμώσετε δίνοντας τους  άλλα Persona μέσω της Κρεμάλας ακόμα και να τα καταστρέψετε στην Ηλεκτρική καρέκλα, ώστε να δημιουργηθούν αντικείμενα. Όσο προχωράτε στο σενάριο τόσο περισσότερα Persona θα γίνονται διαθέσιμα και για δημιουργία αλλά και για να πάρετε μαζί σας στη μάχη. Κάθε Persona αντιπροσωπεύει μία απόκρυφη κατηγορία. Όπως και κάθε σας προσωπική σχέση. Για παράδειγμα η σχέση που θα αποκτήσετε με τη φίλη σας αντιπροσωπεύει την απόκρυφη κατηγορία Love και όσο περισσότερο συναναστρέφεστε μαζί της, τόσο περισσότερη εμπειρία θα λαμβάνουν τα Persona αυτής της κατηγορίας όταν συμμετέχουν σε μία από τις παραπάνω διαδικασίες ένωσης. Αν καταφέρετε να τη φτάσετε στο τέρμα, θα ξεκλειδώσετε και ένα παντοδύναμο Persona που μπορείτε να δημιουργήσετε με την ένωση τριών ή περισσότερων κατώτερων. Οπότε, δημιουργείτε και ένα mini game τύπου Pokemon, όπου προσπαθείτε να ξεκλειδώσετε όλα τα Persona.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις αποστολές. Αρχικά, υπάρχει το κεντρικό σενάριο, το οποίο καθορίζει τις κεντρικές αποστολές. Εκεί θα σας δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία και αν δεν καταφέρετε να ολοκληρώσετε την αποστολή μέσα σε αυτήν, τότε χάνετε απευθείας επιστρέφοντας στην αρχική σελίδα. Στις σεναριακές αποστολές θα κινείστε κυρίως στα Palaces, που είναι στην ουσία τα dungeons. Στα Palaces θα πρέπει να ολοκληρώσετε μία συγκεκριμένη διαδρομή μέχρι το θησαυρό του ιδιοκτήτη τους, ώστε μετά στον πραγματικό κόσμο να μπορέσετε να στείλετε μία ειδοποιητήρια κάρτα για να γίνει διαθέσιμο το Boss. Αν νικήσετε και το Boss, κλέβοντας το θησαυρό, το Palace καταστρέφεται και πλέον δεν μπορείτε να εισέλθετε εντός, οπότε θα πρέπει να προσέχετε πότε το κάνετε. Η μεγάλη διαφορά του συγκεκριμένου Persona με τα προηγούμενα είναι ότι τα διάφορα Palaces έχουν και διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Μην περιμένετε ίδια δυσκολία στους γρίφους ενός μεσαιωνικού κάστρου με αυτούς ενός υπερσύγχρονου διαστημόπλοιου, ούτε παρόμοιο τρόπο για να νικήσετε τα διάφορα master Shadows.

Σε κάθε Palace θα χρειαστεί να αναπτύξετε συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, που ίσως σας αναγκάσει να τα επισκεφτείτε πολλές φορές μέχρι να το μάθετε και να διασφαλίσετε τη διαδρομή προς το θησαυρό. Εκτός από τις κεντρικές αποστολές όμως, υπάρχουν και τα Requests αλλά και οι δευτερεύουσες αποστολές. Τα Requests είναι οι διάφορες παρακλήσεις που γίνονται προς τα εσάς για διάφορα άτομα που χρειάζονται αλλαγή καρδιάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να κινηθείτε στον κόσμο των Mementos, που είναι και ένα απεριόριστο dungeon, να βρείτε το άτομο που σας ζητήθηκε και να του κλέψετε την καρδιά, αλλάζοντάς του την προσωπικότητα και κερδίζοντας πολλά χρήματα. Στον κόσμο των Mementos μπορείτε να αντιμετωπίσετε Shadows, να βρείτε αντικείμενα και όπλα και να πιάσετε τα Persona που σας είχαν ξεφύγει στα προηγούμενα Palaces. Η δικλείδα ασφαλείας που κρατάει το Persona 5, ώστε να μη ξεφύγετε υπερβολικά στα levels και γίνετε παντοδύναμοι, είναι ένας θεριστής που εμφανίζεται αν μείνετε για πολλή ώρα στα σκοτεινά dungeons. Αν καταφέρετε να τον νικήσετε μπορείτε ακόμα και να τον κάνετε δικό σας, αλλά καλή τύχη. Τελευταία αφήσαμε και τα side quests που έχουν σχέση με τα Persona σας. Μέσα στη φυλακή του Velvet Room, οι δύο "γλυκές" δεσμοφύλακες θα σας ζητούν να τους δημιουργείτε διάφορα Persona με συγκεκριμένα skills. Αν το κάνετε θα σας δίνουν από τα πιο απλά αντικείμενα, μέχρι παντοδύναμα όπλα και πανοπλίες.

Το Persona 5 είναι σαν την ένωση Death Note με τα Digimon.

Για τα μάτια του κόσμου
Μόνο με τη συγκεκριμένη φράση μπορεί να χαρακτηριστεί το online multiplayer που προσφέρεται στο Persona 5. Το πρώτο πράγμα που σας ρωτάει το παιχνίδι κατά την είσοδό σας σε αυτό, είναι αν επιθυμείτε σύνδεση online. Σε περίπτωση που απαντήσετε θετικά ετοιμαστείτε για μία εμπειρία ανεπανάληπτη, που θα καταφέρει να σας χαλάσει ακόμα και το single player σας. Οι servers που συνεχώς κολλάνε δημιουργούν τεράστια loading και τα χαρακτηριστικά που αποκτάτε μετά την πρόσβασή σας στο internet δεν αξίζουν την ταλαιπωρία. Στην ουσία απλά συμμετέχετε στο single player των άλλων χρηστών, βοηθώντας τους στις μάχες ή ζητώντας βοήθεια σε αυτές και ενώνετε τα Persona σας, αν βαριέστε να αναζητήσετε μόνοι σας αυτά που σας λείπουν. Αυτά. Και η Atlus θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο. Αν δεν κολλούσε όλο το single player θα ήταν μία ευχάριστη πινελιά, αλλά δεν έχετε κανένα λόγο να το δοκιμάσετε, αν δεν φτιαχτούν οι servers.

Πάνω από όλα στυλ
Αυτό που θα παρατηρήσετε απευθείας με την είσοδο σας στο μαγικό κόσμο του Persona 5 είναι τα πολύ cool γραφικά του. Οι καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν απευθείας μέσα από τις σελίδες αμερικάνικου comics με υπέρ-ήρωες, παρόλο που τα γραφικά cel-shaded τα οποία χρησιμοποιούνται είναι συνηθισμένα σε παιχνίδια τύπου anime. Το κεντρικό θεματικό χρώμα του συγκεκριμένου Persona είναι το κόκκινο, όταν στα ακριβώς προηγούμενα ήταν το κίτρινο και το μπλε. Με την έντονη παρουσία του κόκκινου χρώματος, επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοση των έντονων συναισθημάτων που θα ζήσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Ο διευθυντής καλλιτεχνικής σχεδίασης Masayoshi Suto μαζί με την ομάδα του δοκιμάσαν πολλές αποχρώσεις πάνω στο ασπρόμαυρο θέμα και κατέληξαν στο κόκκινο, όντας το χρώμα της αντίστασης, που προσδιορίζει καλύτερα την επαναστατική διάθεση των χαρακτήρων, οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά της κοινωνίας. Σε παρόμοιο επίπεδα και στυλ και το HUD που σας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με πολύ cool τρόπο και τις κόκκινες αποχρώσεις να έχουν τον κύριο ρόλο.

persona 5 10


Σε αντίθεση με προηγούμενα games της σειράς, στο Persona 5 κινείστε στο πραγματικό Τόκιο. Η πολυπληθής πρωτεύουσα της Ιαπωνίας με τα τεράστια κτήρια θα γίνει το στέκι σας για ένα έτος, καταφέρνοντας να σας γνωρίσει κάποιες από τις πιο διάσημες γειτονιές της. Κορυφαίος είναι και ο τρόπος που έχει αποδοθεί το μετρό. Το πιο σύγχρονο μετρό της γης καταφέρνει να σας μπερδέψει, όπως θα έπραττε και στην πραγματικότητα, με τον κόσμο να κινείται συνεχώς και να σας κάνει να αναρωτιέστε αν όντως βρίσκεστε στο Τόκιο. Εκτός όμως, από το πραγματικό Τόκιο, που έχει γίνει καταπληκτική δουλειά υπάρχουν και οι δύο φανταστικοί κόσμοι που θα κινείστε. Τα Palaces και τα Mementos. Στα Palaces υπάρχουν διάφορες θεματικές ενότητες, που όσο προχωράτε στο σενάριο γίνονται όλο και πιο μονότονες. Στα πρώτα Palaces υπάρχει πιο σωστός φωτισμός, και πιο καλοσχεδιασμένα περιβάλλοντα, με την έμπνευση της εταιρείας ανάπτυξης να λιγοστεύει όσο προχωράτε. Σας αποζημιώνει βέβαια στο τέλος, όπου θα ζήσετε κάτι μαγευτικό, αλλά δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι για να σας το πούμε.

Στο κομμάτι των animations έχει γίνει υπερβολικά καλή δουλειά με τους χαρακτήρες να κινούνται άψογα τόσο στα cutscenes όσο και κατά τη διάρκεια που παίζετε. Επιπλέον όλοι οι npc έχουν άρτιες κινήσεις και ακόμα και οι κομπάρσοι που δεν μπορείτε καν να μιλήσετε, κινούνται πολύ σωστά. Όλοι οι αδιάφοροι χαρακτήρες εμφανίζονται χωρίς χαρακτηριστικά στο πρόσωπό τους, το οποίο προδίδει και την αδιαφορία που υπάρχει μέσα σε κοινωνία με τόσο έντονους ρυθμούς ζωής. Αυτό που πολλές φορές ενοχλεί είναι τα collision detection, είτε αυτά αφορούν κάποιους χαρακτήρες, που απλά περνάτε ανάμεσα τους λες και ένας από τους δύο είναι φάντασμα, είτε με τους τοίχους, όπου απλά συνεχίζετε την κίνησή σας προς αυτούς χωρίς να σας κόβουν τα animations. Επιπλέον, τα Texture popping δεν ενοχλούν αλλά πολλές φορές κάνουν έντονα την εμφάνιση τους, με αποκορύφωμα τα Dungeon λίγο πριν τον τερματισμό. Οι εκδόσεις των PS4 και PS3 δε διαφέρουν και πολύ, αποδίδοντας 1080p και 720p αντίστοιχα με 30 FPS μόνιμα που είναι αρκετά για να απολαύσετε στο έπακρο όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού, σε πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ζαλίζομαι απ’το πολύ ποτό
Χωρίς να θέλω να παινέψω τον συνονόματο τραγουδιστή του σημερινού μας Review πρέπει να τονίσω ότι και το γνωστό Ελληνικό Pop άσμα, αλλά και το Persona 5 έχουν μουσική που θα τη θυμάσαι για πάντα. Το τραγούδι δεν μπορούμε να το κρίνουμε, γιατί αυτή δεν είναι η δουλειά μας. Μπορούμε όμως να πούμε με σιγουριά ότι σου μένει. Στο Persona 5 πάντως, έχει γίνει καταπληκτική δουλειά στον ήχο, με τους δημιουργούς του να έχουν βασιστεί υπερβολικά σε Jazz και Soul ρυθμούς και την Lyn Inaizumi να κάνει κατάθεση ψυχής σε όλα τα κομμάτια που τραγουδά με την ενορχήστρωση τους να αγγίζει την τελειότητα. Τα πάνω από εκατό κομμάτια που είναι διαθέσιμα σε διάφορα σημεία και καταστάσεις σας συντροφεύουν ακόμα και σε σκηνές χωρίς έντονες στιγμές. Κάθε μέρος ανάλογα με την περίσταση έχει τα δικά του θεματικά τραγούδια και κάθε εμφάνιση χαρακτήρα συνοδεύεται με μελωδίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα του.

persona 5 7

Το voice acting είναι και αυτό σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως να σπάει και τα κοντέρ. Οι φωνές των πρωταγωνιστών είναι καλοδουλεμένες και ταιριαστές με τους χαρακτήρες τους, πλην όμως οι φράσεις που λένε όταν οι διάλογοι δεν είναι σημαντικοί είναι επαναλαμβανόμενες και κατά τη διάρκεια της μάχης, ειδικά αν αυτή διαρκεί αρκετή ώρα, θα κουραστείτε να ακούτε συνεχώς τα ίδια πράγματα. Ο βασικός πρωταγωνιστής σας δε συμμετέχει με τη φωνή του πέρα από ελάχιστες ατάκες και οι συνομιλητές σας πάντα σας αναφέρουν με λέξεις όπως αυτός ή εσύ κλπ.

Άξιζε όλη την αναμονή
Το Persona 5 δεν είναι απλά καλό. Είναι ελάχιστα κάτω από αριστουργηματικό. Και αυτό συμβαίνει διότι σε τεχνικό τομέα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο. Όχι όσον αφορά τις τεχνοτροπίες που χρησιμοποιούνται αλλά στο τελικό του αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, το κορυφαίο σενάριο του, η αποκαθηλωτική ατμόσφαιρα του, οι καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες του μαζί με τον πολύ γρήγορο ρυθμό του μας έκαναν να το απολαύσουμε. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα JRPG στην ιστορία της βιομηχανίας και δεν απαιτεί κανένα υπόβαθρο από προηγούμενα Persona games για να το παίξετε. Οι πάνω από εκατό ώρες που θα ξοδέψετε για να το τερματίσετε δεν είναι καν κοντά στις ώρες που πραγματικά θα έχετε ασχοληθεί μαζί του, μιας και η μουσική του θα σας συναρπάσει και θα την ακούτε για πολύ καιρό ακόμα, τα διαφορετικά σενάρια στους δευτερεύοντες χαρακτήρες θα σας ιντριγκάρουν να το ξαναπαίξετε ώστε να τα δείτε όλα και το κυνήγι των διαφορετικών Persona θα σας κάνει να στήσετε καρτέρι στα Palaces και Mementos ώστε να τα βρείτε όλα. Κατά τη άποψή μας, αν είστε φίλος του είδους μην το χάσετε. Η δοκιμή του θα σας συναρπάσει.


Θετικά:
- Υπερβολικά στυλάτο.
- Γρήγορος ρυθμός στις μάχες.
- Συνδυασμός πολλών διαφορετικών Persona και των skills τους.
- Κορυφαίο σενάριο με τρομερές ανατροπές και πλοκή.
- Πανέμορφα Side Quests.
- Οσκαρική μουσική.
- Αρκετά δύσκολο ώστε να κινδυνεύετε σε κάθε απροσεξία σας.

Αρνητικά:
- Μερικοί μέτρια δομημένοι διάλογοι.
- Γραφικά με αρκετά προβλήματα.
- Επαναλαμβανόμενες φράσεις από τους πρωταγωνιστές.
- Δύσκολα ρυθμίζετε το χρόνο σας σωστά χωρίς βοήθεια.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 10
Γενικά: 8.7

Ένα παιχνίδι που θα σας...κλέψει την καρδιά.

Χρήστος Καπάνταης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Divine Raiden (Level 26) 15/04/2017 14:18
Αναλυτικότατο review!Αν και δεν ειμαι φαν της σειράς ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να το δοκιμάσω.Ελπίζω να μην μου κλέψει την ψυχή :P :P
#2 +1 Lordwinter (Level 28) 15/04/2017 14:41
Ένα ακόμη Persona έπος. Δείχνει άξιος διάδοχος της κληρονομιάς της σειράς. Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου όμως δύσκολα θα βρω την ευκαιρία να το απολαύσω.
#3 Sephiroth (Level 18) 16/04/2017 22:54
Έχει ήδη μπει στη wishlist.Η σειρά έχει τεράστιο κοινό στην Ιαπωνία.Μάλιστα τον Αύγουστο διάβασα ότι ένας από τους λόγους που το FFXV δεν κυκλοφόρησε στις 30/9,ήταν επειδή η SE δεν ήθελε να πέσει η κυκλοφορία του κοντά με το Persona που κυκλοφόρησε στις 15/9
#4 Shikabane_Hime7 (Level 29) 18/04/2017 11:17
Μακάρι να βγει κάποια στιγμή σε PC, μου θυμίζει κάπως το Danganronpa!
Score 8.7
8.81 User Score
(13 votes )
User Reviews 0
Genre: JRPG, Social Simulation
Developer: Atlus
Publisher: Deep Silver
Διάθεση: Atlus
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 4/4/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

1
Elden Ring   (9.2)
2
God of War (PC)   (9)
3
Forza Horizon 5   (8.8)
7
Gran Turismo 7   (8.3)
9
Chivalry 2   (8)
10
The Riftbreaker   (8)

Top Reviews (by user score)

2
Stray   (8.07)
3
4
The Quarry   (7.83)
5
Elden Ring   (7.64)
6
Knockout City   (7.5)
7
Trek to Yomi   (7.5)
9
Bonfire Peaks   (7.3)
10

Latest User Reviews

1.
Stray   (8.0)
3.
Elden Ring   (9.0)
4.
Martha is Dead   (9.0)
6.
8.
It Takes Two   (8.0)
9.
10.
Notification