• Reviews
  • Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2

Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2

Hot
Κι' όμως τα zombies είναι χορτοφάγα.

Κι' όμως τα zombies είναι χορτοφάγα.

Κι' όμως τα zombies είναι χορτοφάγα.

H σειρά Plants vs. Zombies της PopCap Games είναι δεδομένο ότι έχει σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία, εντούτοις τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιπες δημιουργίες της αμερικανικής εταιρείας (όπως το Bejeweled) χαρακτηρίζονται ως casual games. Ως εκ τούτου έχουν πέσει θύμα χλευασμού από τους σκληροπυρηνικούς παίκτες. Για να είμαι ειλικρινής και εγώ ο ίδιος στο παρελθόν είχα απαξιώσει την σειρά, αφού την θεωρούσα πολύ casual και light για τα γούστα μου.

Όλα αυτά βέβαια είχαν συμβεί πριν πιάσω στα χέρια μου το Plants vs. Zombies: Garden Warfare το Νοέμβριο του 2014. Τότε διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα απλοϊκό στην εκτέλεσή του, αλλά εξαιρετικά στιβαρό και διασκεδαστικό Third-Person Shooter. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία μου υπενθύμισε για μια ακόμη φορά την σοφή λαϊκή ρήση, η οποία λέει ότι ποτέ δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του. Στην προκειμένη περίπτωση κάτω από το casual ύφος του Plants vs. Zombies: Garden Warfare κρύβονταν ένα άκρως αξιόλογο multiplayer game.


Είναι επίσης αλήθεια ότι στην χώρα μας κανείς δεν πήρε... πρέφα την εν λόγω κυκλοφορία και αυτό γιατί το Plants vs. Zombies: Garden Warfare κυκλοφόρησε ως console exclusive για τις κονσόλες της Microsoft. Τον Φεβρουάριο του 2014 το Xbox One δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει στην χώρα μου και ως εκ τούτου το promotion ήταν πραγματικά μηδαμινό. Μάλιστα ποτέ δεν παραλάβαμε κάποιο promo αντίτυπο του παιχνιδιού για να γράψουμε review. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν παρουσιάσαμε το Plants vs. Zombies: Garden Warfare στο GameWorld.

Στην Ελλάδα λοιπόν ο κόσμος που ασχολήθηκε με το πρώτο κεφάλαιο της νέας Third-Person Shooter/Tower Defense σειράς της PopCap Games ήταν απλά ελάχιστος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην υπόλοιπη υφήλιο. Το Plants vs. Zombies: Garden Warfare κατάφερε να σημειώσει σημαντική απήχηση και ως εκ τούτου η Electronic Arts έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία ενός sequel, το οποίο όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω καταφέρνει να παρουσιάσει ένα ακόμη καλύτερο πρόσωπο από τον προκάτοχό του.


Τα φυτά αντεπιτίθενται
Για όσους από εσάς δεν έχουν ασχοληθεί πότε με το lore της σειράς Plants vs. Zombies αρκεί να αναφέρουμε ότι στα προηγούμενα κεφάλαια τα σατανικά zombies του Dr. Zomboss προσπαθούσαν να κατακτήσουν την Suburbia. Πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες των Plants, o πολυμήχανος επιστήμονας κατάφερε να πετύχει τον σκοπό του και πλέον η ηλιόλουστη Suburbia έχει μετατραπεί σε μια ζοφερή πόλη που κατοικείται από τα Zombies. Ακόμη και το όνομά της πλέον έχει αλλάξει σε Zomburbia. Τα αγαπητά μας φυτά βέβαια δεν είναι διατεθειμένα να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, οπότε ξεκινούν ένα πόλεμο με στόχο να επανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης. Με άλλα λόγια για πρώτη φορά στην σειρά βλέπουμε τα Plants σε ρόλο επιτιθέμενου και τα Zombies σε ρόλο αμυνόμενου.

Ξεκινώντας την περιπέτειά σας από την βάση των Plants ή των Zombies (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας) θα διαπιστώσετε ότι βρίσκεστε στην μια άκρη ενός τεράστιου χάρτη, ο οποίος ονομάζεται Backyard Battleground. O τελευταίος λειτουργεί σαν ένα κεντρικό hub για όλα τα modes του παιχνιδιού, ως social area, αφού έχετε την δυνατότητα να κάνετε invite άλλους παίκτες, ενώ παράλληλα σας επιτρέπει να εξοικειωθείτε με τα skills του κάθε χαρακτήρα, να μαζέψετε exp κ.ο.κ. Επιπροσθέτως, στο Backyard Battleground υπάρχουν εκατοντάδες κρυφές περιοχές, διάφοροι NPC που σας δίνουν προαιρετικά quests, αλλά και το “The Flag of Power” mode. Το τελευταίο αποτελεί ένα King of the Hill mode, στο οποίο καλείστε να πολεμήσετε δεκάδες εχθρούς που επιτίθενται κατά κύματα και να προστατέψετε παράλληλα την σημαία σας.


Το Backyard Battleground αποτελεί σε γενικές γραμμές μια αρκετά εύστοχη ιδέα που υλοποιείται εξαιρετικά, επιτρέποντας ακόμη και στους άπειρους παίκτες να εξοικειωθούν πολύ σύντομα με τους βασικούς μηχανισμούς του gameplay. Αντίθετα το story mode δεν καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Στο βασικό story καλείστε να αναλάβετε διάφορες αποστολές και να περιπλανηθείτε στο Backyard Battleground σκοτώνοντας εχθρούς ή να μεταβείτε σε άλλες περιοχές για να λάβετε μέρος στα λεγόμενα Garden/Graveyard Ops (ανάλογα με το αν παίζετε ως Plant ή Zombie). Ολοκληρώνοντας βέβαια όλες τις βασικές αποστολές ξεκλειδώνετε το Infinity, ένα survival mode, το οποίο λαμβάνει χώρα στο διάστημα και στο οποίο ελέγχετε ένα πλάσμα που μοιάζει με μηχανικό τρικεράτοπα!

Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε την PopCap Games περιμέναμε πολύ περισσότερα από το story mode, καθώς η διάρκειά του είναι εξαιρετικά σύντομη (1-2 ώρες για κάθε παράταξη) και παράλληλα τα quests είναι τελείως αδιάφορα. Το πρώτο Plants vs. Zombies: Garden Warfare βέβαια δεν διέθετε κάποιο ξεχωριστό story mode, οπότε η προσθήκη του στο δεύτερο κεφάλαιο της σειράς αποδεικνύει ότι η PopCap έλαβε υπόψη της το feedback και προσπάθησε να προσφέρει το κάτι παραπάνω. Με άλλα λόγια η καλή πρόθεση υπήρχε, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε.


For fun and mayhem
H solo εμπειρία βέβαια δεν σταματά ούτε στο story mode, αλλά ούτε στο Backyard Battleground. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι έχετε την δυνατότητα να παίξετε solo σε όλα τα διαθέσιμα modes, τόσο αυτά που αφορούν το co-op, όσο και αυτά που σχετίζονται με το ανταγωνιστικό multiplayer. Πρόκειται για τα Garden/Graveyard Ops, Team Vanquish, Gardens & Graveyards, Vanquish Confirmed, Suburbination, Gnome Bomb και Herbal Assault. Τα Garden και Graveyard Ops υποστηρίζουν online co-op 2-4 παικτών, αλλά και split-screen. Ουσιαστικά εδώ μιλάμε για ένα tower defense mode, στο οποίο θα πρέπει να προστατέψετε την βάση σας. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να “χτίσετε” διάφορα Plants ή Zombies για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Το Backyard Battleground λειτουργεί ιδανικά ως main/social hub και μακάρι να υπήρχε κάτι αντίστοιχο σε όλα τα online shooters της αγοράς.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Α.Ι είναι φανερά βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο κεφάλαιο της σειράς και ως εκ τούτου ο βαθμός πρόκλησης είναι αρκετά υψηλός τόσο στο Ops mode, όσο και στα υπόλοιπα multiplayer modes. Τα bots δεν αποτελούν απλά μια καλή προπόνηση, καθώς παίζοντας solo έχετε την δυνατότητα να αυξήσετε το level του χαρακτήρα σας, να ξεκλειδώσετε passive abilities και γενικώς να εξοικειωθείτε με το playstyle του κάθε χαρακτήρα.


Στο ανταγωνιστικό multiplayer πάντως είναι δεδομένο ότι επικρατεί πανικός, καθώς οι servers του παιχνιδιού σφύζουν από ζωή, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε συναρπαστικές 12 vs. 12 μονομαχίες. Οι χάρτες που θα συναντήσετε εδώ είναι όλοι νέοι, κοινώς δεν υπήρχαν στο προηγούμενο κεφάλαιο της σειράς και διακρίνονται για το verticality τους και την ποικιλία στον σχεδιασμό τους. Το μόνο μας παράπονο είναι ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός (μόλις 12), ενώ σε κάποια modes υπάρχουν μόλις 1-2 διαθέσιμοι χάρτες. Αν η PopCap πάντως ακολουθήσει την ίδια τακτική με το Plants vs. Zombies: Garden Warfare περιμένουμε περισσότερο δωρεάν περιεχόμενο όπως νέους χάρτες και γιατί όχι επιπλέον multiplayer modes. Από τεχνικής πλευράς πάντως η όλη εμπειρία είναι εξαιρετική, καθώς το matchmaking διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, ενώ δεν υπάρχει καθόλου lag.

Δεκάδες διαθέσιμα classes
Να υπενθυμίσουμε ότι στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς υπήρχαν οχτώ classes, από τέσσερα σε κάθε παράταξη δηλαδή. Εδώ λοιπόν έχουν προστεθεί τρία νέα classes ή τρεις νέοι χαρακτήρες αν προτιμάτε και μάλιστα υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές του εκάστοτε χαρακτήρα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποιες ακριβώς είναι οι νέες προσθήκες.


Στα Plants προστίθεται ο Kernel Corn, ένας πολεμιστής-καλαμπόκι, ο οποίος εκτοξεύει pop corn και εξειδικεύεται στις μάχες από μακρινή απόσταση. Το βασικό μειονέκτημά του είναι ότι έχει αρκετά χαμηλό speed. Αντίστοιχο μειονέκτημα έχει και ο Citron, ένας μισθοφόρος-πορτοκάλι από το διάστημα, ο οποίος πάντως μπορεί να μετατραπεί σε μπάλα και να κινηθεί με ταχύτητα, ενώ παράλληλα έχει πρόσβαση και σε μια shield. Με άλλα λόγια είναι το tank της παρέας. Τέλος η Rose διακρίνεται για την ικανότητά της να κάνει slow τους αντιπάλους της, αλλά και να τους μετατρέπει σε κατσίκες.

Στην πλευρά των Zombies έχουμε τον πειρατή Captain Deadbeard, ο οποίος κινείται κάπως αργά, αλλά έχει εξαιρετική δύναμη πυρός. Ο Super Brainz επίσης προκαλεί μεγάλο damage, αλλά δεν έχει ranged επιθέσεις οπότε θα πρέπει να μονομαχήσετε σώμα με σώμα για να τον αξιοποιήσετε κατάλληλα. Το Imp είναι ενδεχομένως ο πιο ευφάνταστος από τους νέους χαρακτήρες και ολόκληρη η ύπαρξη του αποτίει φόρο τιμής στο Titanfall. Πιο συγκεκριμένα το Imp έχει ελάχιστα hit points, αλλά μπορεί να καλέσει στην μάχη το Ζ-7 mech, το οποίο έχει τεράστιο health, το Rocket Salvo ability των Titans του δημοφιλούς FPS της Respawn Entertainment, ενώ παράλληλα μπορεί να κάνει one-hit kill όλα τα Plants με το Stomp ability του. Ωραία πράγματα δηλαδή.


Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέραμε υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές του κάθε χαρακτήρα, τις οποίες πάντως θα πρέπει να ξεκλειδώσετε συλλέγοντας τα σχετικά stickers. Γενικά όλο το περιεχόμενο του Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 είναι προσβάσιμο από τα stickers. Τα τελευταία μπορείτε να τα προμηθευτείτε ξοδεύοντας in-game credits. Ο τεράστιος αριθμός των διαθέσιμων χαρακτήρων έχει μια σημαντική επίπτωση στο όλο balancing, καθώς ήδη κάποιοι χαρακτήρες είναι πολύ πιο ισχυροί. Σύντομα μάλιστα θα διαπιστώσετε ότι οι έξι νέοι χαρακτήρες είναι op σε σύγκριση με αυτούς που είχαμε δει στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς. Η PopCap Games πάντως ακούει συνεχώς το feedback των παικτών, ενώ διεξάγει σε καθημερινή βάση playtests οπότε είναι δεδομένο ότι όποια προβλήματα υπάρχουν στο balancing των classes, αλλά και όσα προκύψουν στην πορεία θα επιλυθούν με patch. Όπως ακριβώς είχε συμβεί δηλαδή και στο Plants vs. Zombies: Garden Warfare.

Πέρα από το balancing, το μόνο σημαντικό πρόβλημα που συναντήσαμε αφορά το character progression. Η όλη διαδικασία απαιτεί επίπονο grinding, οπότε για να φτάσετε να ξεκλειδώσετε όλα τα passive abilities του κάθε χαρακτήρα θα χρειαστείτε δεκάδες ώρες. Υπάρχει ένας τρόπος να επισπεύσετε την όλη διαδικασία βέβαια και αυτός είναι να ολοκληρώσετε διάφορα quests. H λογική που ισχύει είναι ότι για κάθε πέντε quests που ολοκληρώνετε αυξάνεται κατά 0.25 το exp multiplier σας. Το πρόβλημα είναι ότι το bonus αυτό κάνει reset κάθε 24 ώρες, οπότε κάθε μέρα θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή. Αν έχετε πάντως χαρακτήρες υψηλού level από το πρώτο κεφάλαιο της σειράς, μπορείτε να τους κάνετε import και να γλυτώσετε αρκετό χρόνο.


Καρτουνίστικο μεν, υπέροχο δε
Το Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 χρησιμοποιεί την Frostbite 3 engine και καταφέρνει να αναδείξει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες της, παρά το καρτουνίστικο ύφος του. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικός, ενώ από τεχνικής πλευράς δεν παρατηρείται καμία πτώση του frame rate, screen tearing ή κάποιο άλλο glitch. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει επίσης στο κομμάτι των particle, αλλά και των lighting effects. Στο level design αναφερθήκαμε και προηγουμένως, αξίζει πάντως να σταθούμε για μια ακόμη φορά στον σχεδιασμό των χαρτών, ο οποίος είναι κυρίως συμμετρικός, με μεγάλο verticality και αρκετά choke points που προσφέρονται για αναμετρήσεις σώμα με σώμα.

Στον ηχητικό τομέα το voice acting είναι για κλάμματα, όπως είναι άλλωστε και σε όλα τα κεφάλαια της σειράς, αφού οι χαρακτήρες αντί να μιλάνε μουγκρίζουν. Το soundtrack από την άλλη πλευρά είναι αξιοπρεπέστατο και διακρίνεται για την ποικιλία των μουσικών themes που το απαρτίζουν. Λίγο πριν το Infinity mode μάλιστα θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και το κλασικό μουσικό theme της ταινίας Top Gun.


Ανεβάζει τον πήχη

Η νέα δουλειά της PopCap Games μπορεί να φαντάζει ως ένα casual ή family friendly Third-Person Shooter, αλλά αποπνέει ποιότητα και μεράκι και ως εκ τούτου οφείλετε τουλάχιστον να το δοκιμάσετε πριν βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Όσοι είχαν τιμήσει τον προκάτοχό του δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο περίπτωση να απογοητευτούν, καθώς το δεύτερο κεφάλαιο της σειράς έχει περισσότερα modes, καινούργιους χάρτες, εκατοντάδες playable classes και μάλιστα όλα τα modes μπορούν να παιχθούν τόσο solo, όσο και με άλλους παίκτες. Αν μάλιστα γίνει προσθήκη νέου περιεχομένου δωρεάν, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, τότε το Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά μέχρι να βγει ο διάδοχός του. Οι συνδρομητές των υπηρεσιών Origin και EA Access μάλιστα είναι δεδομένο ότι σε κάποιους μήνες θα μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν στα PC και στο Xbox One αντίστοιχα.

Θετικά:
- Η εύστοχη προσθήκη του Backyard Battleground
- 100 playable classes
- 8 διαθέσιμα modes
- Άρτιος τεχνικός τομέας
- Όλα τα modes μπορούν να παιχθούν solo
- Εξαιρετικό map design
- Δεν τελειώνει ποτέ αν κολλήσετε μαζί του
- Υψηλό Α.Ι.

Αρνητικά:
- 12 μόλις χάρτες
- Χλιαρό campaign
- Απαιτείται πολύωρο grinding για φτάσετε το level cap σε κάθε class
- Προβλήματα με το balancing στα ανταγωνιστικά modes
- Κάκιστο voice acting

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Η πιο πλήρης πρόταση στον χώρο των Third-Person Shooter/Tower Defense.

Παντελής Δασκαλέλος  

NEWS   VIEW ALL

Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2: Trial 10 ωρών

Διαθέσιμη έγινε μια δωρεάν trial έκδοση του Garden Warfare 2, η οποία σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε το sequel του τρελού online shooter της PopCap για 10 ώρες. Μπορεί το Plants vs. Zombies: Gar...
Posted (19 Feb 2016)

Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2: Open beta

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει διαθέσιμη η open beta του Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2, έναν μήνα περίπου πριν την κυκλοφορία της τελικής του έκδοσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της EA, απο την Πέμπτ...
Posted (07 Jan 2016)

Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2

[Αρχική δημοσίευση: 16/6/15] Στα πλαίσια της press conference που παραχώρησε στην E3 η Electronic Arts ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2. To νέο κεφάλαιο της σειράς...
Posted (05 Nov 2015)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Purified Water (Level 17) 28/02/2016 21:04
Φανταστικό και με γλυκούλήδες χαρακτήρες τα φυτά είναι τρομερά αστεία μάλλον θα το αγοράσω στον υπολογιστή μου.
#2 +2 Blood King (Level 25) 29/02/2016 00:06
Το Plants vs. Zombies είναι από τα καλύτερα tower defence games που έχω παίξει και πράγματι σε ξεγελά αρχικά και το θεωρείς casual και light όπως λέει ο Παντελής. Φυσικά μετά από 350 επίπεδα στο endless και την προοπτική να συνεχιστεί επ' άπειρον με συνεχή αναπροσαρμογή της στρατηγικής και της τοποθέτησης των φυτών καταλαβαίνεις ότι είναι τόσο σκληροπυρηνικό όσο δεν πάει. Ελπίζω να δοκιμάσω την 3rd person shooter μεταμόρφωση του αλλά μάλλον θα με "ξενερώσει".
#3 supermario644ever (Level 20) 29/02/2016 19:16
Πολύ καλό.Εγώ το πρώτο έχω παίξει και είχα μείνει πολύ ικανοποιημένος από αυτή την αγορά
#4 +1 Celebrongr (Level 15) 29/02/2016 22:11
Το πρώτο που έπαιξα μου άρεσε παρα πολύ, δεν θυμίζει σε τίποτα το κλασικό tower defence εκτος από το όνομα και το concept, είναι ένα battlefield στον κόσμο των plants ως zombie, άκρως διασκεδαστικό και εθιστικό να μαζεύεις τα σακουλάκια με τις καρτούλες και να ξεκλειδώνεις πραγματάκια! Το δεύτερο θέλω πολύ να το παίξω αλλα δεν μπορώ να δώσω 60 euro που ζητάνε, θα περιμένω να πέσει η τιμή τους τουλάχιστον στο μισό, όσο είχα πάρει και το πρώτο! ελπίζω να του ρίξουνε την τιμή γρήγορα!
Score 8
7.93 User Score
(14 votes )
User Reviews 0
Genre: Third-Person Shooter/Tower Defense
Developer: PopCap Games
Publisher: Electronic Arts
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players: 1 (2-4 co-op, 2-24 ανταγωνιστικό multiplayer)
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής 3.20 GHz Intel i5 650/ 2.5 GHz AMD Phenom X4 9850, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GT 640/ AMD Radeon HD 5750, Χώρος στον σκληρό δίσκο 20GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 64-bit/ Windows 8.1 64-bit/ Windows 10 64-bit
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25/2/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification