Sea of Thieves preview

Hot
Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς  

I'm applying for a license to thrill, going out on the edge, moving in for the kill!
 
0.0 ()
1
Sea of Thieves preview

Sea of Thieves preview

Υψώνουμε την σημαία με την νεκροκεφαλή στα πέρατα του κόσμου.

Η Rare έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα ένα σωρό πασίγνωστους τίτλους για πολυάριθμες κονσόλες. Τα Donkey Kong Country, Banjo - Kazooie, Conker, GoldenEye 007 και Perfect Dark ξεχωρίζουν από τα αριστουργήματά της. Οι οραματιστές της επέλεξαν για φέτος να στρέψουν την φαντασία τους στον κόσμο της πειρατείας. Δανειζόμενοι ιστορικά στοιχεία, τα εμπλούτισαν με φανταστικά, κατασκεύασαν έναν κόσμο εμποτισμένο στην κατεργαριά και στους κινδύνους, και ετοιμάζονται να μας τον σερβίρουν στον Μάρτιο με το Sea of Thieves.

Στα μέσα του Ιανουαρίου, η Rare αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της beta σε όσους gamers θέλαμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση του πειρατικού της δημιουργήματος. Φορέσαμε τα πειρατικά μας ρούχα και συμμετείχαμε σε ένα Action-Adventure με Co-Op multiplayer, που με την ύπαρξη μικροφώνου υπόσχεται ότι θα το χαρείτε με την παρέα σας σε όλη του την μεγαλοπρέπεια. Τέσσερις συμμετέχοντες συναντιούνται στο lobby, είτε είναι ήδη φίλοι στο Xbox Live, είτε όχι, συνομιλούν και στη συνέχεια βουτάνε στον αφιλόξενο ωκεανό. Σενάριο δεν υπάρχει, μονάχα game mechanics, NPCs, PvP και αποστολές με πειρατικό άρωμα που μας προσκαλούν να τις απολαύσουμε.

Γιο, χο, χο, γιο, χο, χο, μ’ ένα μπουκάλι ρούμι
Δύο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στο gameplay του Sea of Thieves, ο καταμερισμός της εργασίας και η συνεννόηση. Το solo game είναι εφικτό αν θέλουμε να κουμαντάρουμε ένα σαπιοκάραβο μόνοι μας, αλλά εκεί μας περιμένει μεγάλη μοναξιά. Η ζωή του πειρατή είναι αρκετά σκληρή όταν υποστηρίζεται από δεκάδες θαλασσόλυκους, πολλώ δε μάλλον όταν ταξιδεύει μόνος του σαν την καλαμιά στην κάμπο. Τρέχαμε από το τιμόνι στην καμπίνα του καπετάνιου και στον χάρτη του αμπαριού, προσπαθώντας να βρούμε που πρέπει να πάμε και να ρυθμίσουμε την ρότα του καραβιού. Η απεραντοσύνη του τοπίου, οι αμίλητοι εχθροί στα νησιά και οι λιγοστοί παίκτες λόγω beta, συνθέτουν μια μοναχική και ελάχιστα ευχάριστη εμπειρία.

Επανδρώνοντας το σκάφος μας με τρία ακόμα άτομα, το gameplay του Sea of Thieves αρχίζει να λάμπει σαν τον ήλιο. Καπετάνιος δεν υπάρχει και ο καθένας μας αναλαμβάνει την δραστηριότητα που του αρέσει περισσότερο ή τρέχει όπου τον χρειάζεται η ομάδα. Ο ικανότερος τιμονιέρης ανέλαβε το πηδάλιο, ένας άλλος γέμιζε τα κανόνια, ένας τρίτος μάζευε και ξεδίπλωνε τα πανιά ανάλογα με τις διαθέσεις του ανέμου. Σε μια καταιγίδα το πλοίο έμπαζε νερά, και όλο το πλήρωμα έπιασε τους κουβάδες για να αδειάσει το σκαρί προτού βουλιάξει. Προφανώς οι καθημερινές δραστηριότητες των πειρατών μας, οι θεωρούμενες αγγαρείες, βοηθούν τρομακτικά στο δέσιμο των παικτών και την απορρόφησή μας στο ψηφιακό περιεχόμενο.

sea of thieves 1

Οι ασκήσεις επιδεξιότητας δίνουν την θέση τους σε άγριο brainstorming, με την ανάληψη μιας αποστολής από NPC ή την εύρεση ενός χάρτη θησαυρού. Τέσσερα μυαλά εστιάζονται στην επίλυση των σπαζοκεφαλιών υπό μορφή ποιημάτων και γεωγραφικών συντεταγμένων, τα οποία οδηγούν σε σεντούκια γεμάτα πλούτη. Μεγάλη χαρά και ανακούφιση συνοδεύει το σπάσιμο κάθε γρίφου, αποδεικνύοντας το υψηλό πνευματικό επίπεδο της συντροφιάς μας. Η αλληλεγγύη του πληρώματος αποθεώθηκε στην αντιμετώπιση των υποθαλάσσιων απειλών. Στα ανταριασμένα αν και πεντακάθαρα νερά “φυτρώνουν” πτερύγια, το αναγνωριστικό σημάδι ενός καρχαρία. Μέλη του πληρώματος πέφτουν αρκετές φορές στην θάλασσα, και έρχονται αντιμέτωποι με τα πεινασμένα σαγόνια τους. Γίναμε μάρτυρες ηρωικών σκηνικών. Πέσαμε στην θάλασσα και κολυμπούσαμε μανιωδώς προς το καράβι με δύο καρχαρίες να έρχονται στο κατόπι μας. Από το πλοίο άρχισαν τα μπαμ, μπουμ καθώς οι συμμαχητές μας έφτυναν μολύβι από τα ντουφέκια τους, επιχειρώντας να πετύχουν τους καρχαρίες. Τέτοιες συμπλοκές είναι συχνές και τρομερά διασκεδαστικές.

Μας εντυπωσίασε το game mechanic της φυλάκισης των απείθαρχων μελών του πληρώματος. Οι παίκτες που λειτουργούν ατομικιστικά και δεν λένε να βάλουν μυαλό, μπορούν να φυλακιστούν στο μπαλαούρο κατόπιν ψηφίσματος των υπολοίπων μελών του πληρώματος. Είναι ένα πολύ καλό μέτρο συμμόρφωσης για να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι, η διασκέδαση σε ένα multiplayer, προϋποθέτει καλή διάθεση και συνεργασία, όχι νταηλίκια. Ο χειρισμός του Sea of Thieves είναι προσιτός σε όλους τους gamers. Τα χρήσιμα αντικείμενα στο inventory, το άνοιγμα του χάρτη, η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον εκτελούνται με ένα ή δύο πατήματα των ανάλογων buttons. Τα avatars ανταποκρίθηκαν γρήγορα σε όποια οδηγία τους δώσαμε, η πλοήγηση του σκάφους είναι πανεύκολη.

sea of thieves 2
Πω ρε φίλε... κόκκαλο είσαι
Εκτός από τις σπάνιες ανθρώπινες απειλές, ένας στρατός σκελετών καραδοκεί σε όλα τα νησιά του πειρατικού αρχιπελάγους. Κρυμμένοι πίσω από πέτρες και θάμνους, μας μπανίζουν μέχρι να πλησιάσουμε και κατόπιν, πετάγονται από την κρυψώνα τους προσπαθώντας να μας κομματιάσουν με τα ξίφη τους. Στο βάθος της ψυχής μας αισθανθήκαμε θλίψη, για τα θλιβερά αυτά απομεινάρια γενναίων αντρών που βρήκαν τραγικό θάνατο, αναζητώντας θησαυρούς. Την παραμερίσαμε γρήγορα, κόβοντας τους στα δύο με το ξίφος μας ή αδειάζοντας τα κουμπούρια στα λευκά κρανία τους. H μάχη σώμα με σώμα είναι εύκολη και ελάχιστα διασκεδαστική, καθώς δεν απαιτεί επιδεξιότητα απλά μερικές ταλαντώσεις του μυτερού μας όπλου. Η μόνη πρόκληση της είναι η αιφνίδια εμφάνιση των εχθρών.

Μιλήσαμε για αλληλεγγύη, συνεργατικό πνεύμα, ανθρώπους που ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό και ρισκάρουν το τομάρι τους ο ένας για τον άλλο. Που είναι όμως η κατεργαριά που χαρακτηρίζει τον πειρατικό βίο; Εδράζεται στον κανόνα των ναυμαχιών και στις νευρώσεις των συμπαικτών μας. Αν φτιάξουμε πειρατικό πλήρωμα με κολλητούς φίλους και γνωστούς έχει καλώς, η συνεννόηση είναι εξασφαλισμένη. Αν συνταχθούμε με αγνώστους, το ταξίδι μας μπορεί να εξελιχτεί σε φιάσκο. Πέσαμε σε “φρούτα” που προσπάθησαν να μας επιτεθούν και κατέληξαν να αναποδογυρίσουν το καράβι. Είδαμε συμπαίκτες να στέκονται στο περιθώριο, παρακολουθώντας μας να κάνουμε όλη την βρομοδουλειά χωρίς να κουνάνε το δαχτυλάκι τους. Συναντήσαμε αυτοκαταστροφικούς τύπους που πήγαιναν το πλοίο πάνω στα βράχια για πλάκα.

sea of thieves 3

Στον άγριο ωκεανό μας οι ναυμαχίες έχουν θέση αλλά δεν αποτυπώνονται ακόμα όπως θέλουμε. Πειρατικά σκάφη με αλλότρια πληρώματα στήνουν παγίδες κοντά σε μεγάλα νησιά και επιχειρούν να μας βυθίσουν με τα κανόνια τους. Οι ανταλλαγές κανονιοβολισμών είναι ρεαλιστικές, όμως λείπει από την δράση εκείνο το συστατικό που θα την μετέτρεπε σε εκπληκτική εμπειρία. Μιλούμε φυσικά για το ρεσάλτο. Δεν μας αρκεί να υπάρχει το game mechanic στον κόσμο του Sea of Thieves. Πρέπει τα πληρώματα να γίνουν πολυάριθμα ώστε η εισβολή σε εχθρικό πλοίο να έχει την μεγαλοπρέπεια ταινίας του Errol Flynn. Τι να το κάνουμε το ρεσάλτο τεσσάρων νοματαίων σε καράβι που χωράει τους εκατονταπλάσιους; Θέλουμε να δούμε δεκάδες πειρατές να πηδούν με γάντζους και σχοινιά, μουσκέτα να εκπυρσοκροτούν γεμίζοντας καπνό την ατμόσφαιρα, ξιφομαχίες να σκαρώνονται σε κάθε ίντσα των πλοίων.

Το όνειρο κάθε πειρατή είναι να γίνει ξακουστός στα πέρατα της οικουμένης. Για τον λόγο τούτο, το Sea of Thieves διαθέτει ένα σύστημα reputation που το ταΐζουμε αδιάκοπα, αναλαμβάνοντας αποστολές των μεγάλων εμπορικών εταιρειών της εποχής. Διεκπεραιώνοντας τα θελήματά τους, ανεβαίνουμε βαθμίδες και αποκτούμε σπάνια αντικείμενα. Το reputation είναι ένα υποσχόμενο εργαλείο αναβάθμισης των πειρατών μας αλλά ας μην γελιόμαστε, ποιος θέλει να γίνει Francis Drake και να τον παρασημοφορούν βασιλιάδες; Σαν πειρατές στεκόμαστε απέναντι στο κατεστημένο, και φιλοδοξούμε να το γκρεμίσουμε και να γίνουμε βασιλιάδες των θαλασσών. Το αν θα μας δώσει τέτοια δυνατότητα το παιχνίδι μένει να το δούμε στην τελική του μορφή.

sea of thieves 4

Θάλασσα πλανεύτρα
Την παράσταση της... αναπαράστασης κλέβει εύκολα ο άγριος ωκεανός. Το λίκνισμα του πλοίου από τα φανταστικά κύματα, οι εναλλαγές της έντασης του ανέμου, οι βροχές και οι καταιγίδες, όλα αξίζουν τον θαυμασμό μας. Οι καιρικές συνθήκες και οι αλλαγές των φάσεων της ημέρας εναρμονίζονται τέλεια με την κίνηση της απέραντης θάλασσας, αιχμαλωτίζοντας διαρκώς το βλέμμα και την σκέψη μας. Μυστηριώδεις νήσοι διαφαίνονται σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, απίθανοι συνδυασμοί πετρωμάτων και βλάστησης που μας καλούν να τους εξερευνήσουμε.

Υπό την ευεργετική επίδραση του ωκεανού, παρατηρήσαμε τις καρτουνίστικες φιγούρες των avatar μας. Θεόχοντροι ναύτες εμφανώς ερωτευμένη με μια μπουκάλα ρούμι, σκληροτράχηλοι γόηδες, γυναίκες που αξίζουν τον τίτλο αγριόγατα της θάλασσας, όλοι τους χωρούν στο πλήρωμά μας. Το μεγάλο γέλιο πέφτει όταν το avatar ενός φίλου βρίσκεται στον αντίποδα της πραγματικής του εμφάνισης. Τα γραφικά είναι low poly... ευχάριστα στα μάτια μας.

sea of thieves 5

Το σκαμπανέβασμα του σκάφους από τις βίαιες μετακινήσεις του ωκεανού μας άρεσε πολύ, αλλά δεν θέλουμε να αντικατοπτρίζει το frame rate. Σε κάμποσες περιπτώσεις τα frames μετρούνταν σε μονοψήφιο αριθμό, διακόπτοντας την απορρόφησή μας στο παιχνίδι. Δεν θα το κρατήσουμε μανιάτικο στην Rare, αφού μεσολαβεί ακόμα αρκετό χρονικό διάστημα για να εξουδετερώσει τα ζητήματα του frame rate και το lag στους servers της.

Στο Sea of Thieves, η στρατολόγηση ορχήστρας και κορυφαίου συνθέτη για το soundtrack θα ήταν πλεονασματική, άχρηστη. Υπάρχει καλύτερο soundtrack από τον ήχο των βημάτων μας, τα μπουμ των κανονιών, τον παφλασμό των κυμάτων; Ε, λοιπόν υπάρχει, είναι ο ήχος των φωνών μας και των ταπεινών οργάνων που διαθέτουν οι χαρακτήρες. Αντί για voice acting ακούμε την φωνή μας και εκείνες των συμπαικτών που σχολιάζουν τα τεκταινόμενα.

Συμβουλές και οδηγίες μοιράζονται δεξιά και αριστερά, γέλια και κραυγές συνοδεύουν τα κωμικά στιγμιότυπα. Σε στιγμές χαλάρωσης, την ώρα που το καράβι μας οδεύει προς το επόμενο λιμάνι, μαζευόμαστε ο ένας αντίκρυ στον άλλο, βγάζουμε ακορντεόν και μαντολίνα και το τρελό πανηγύρι στήνεται. Εμείς είμαστε οι χορηγοί της μουσικής και του voice acting στο Sea of Thieves, μια ιδιοφυής ιδέα που ενδυναμώνει το φιλικό κλίμα ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

sea of thieves 6

Ταξίδι στον άδειο ωκεανό
Η πρώτη μας επαφή με το Sea of Thieves αποκάλυψε πολλές διασκεδαστικές λεπτομέρειες και αρκετές ελλείψεις. Η Rare κατεύνασε εξαρχής τις ανησυχίες μας, προειδοποιώντας ότι, στην παρούσα του μορφή, το υλικό είναι ανολοκλήρωτο, κοινώς περιμένουμε ένα τσούρμο game mechanics και πρόσθετου περιεχομένου να προστεθεί στο παιχνίδι, μέχρι την κυκλοφορία του στις 20 Μαρτίου.

Η περιορισμένη συμμετοχή ατόμων κατέστησε δύσκολο για πολλούς να βρουν αξιοπρεπές πλήρωμα, ευτυχώς εμείς ήμασταν “ευλογημένοι” με φιλικά άτομα στο καράβι μας. Το Sea of Thieves είναι τελικά μια εξωφρενική πειρατική παράσταση, καλή όσο και οι... ηθοποιοί της, την οποία αναμένουμε σε ολοκληρωμένη μορφή για το τελικό μας πόρισμα.

Διαβάστε περισσότερα για το Sea of Thieves και συζητήστε για αυτό στο παρακάτω forum topic. 

Ελάτε να παίξουμε Sea of Thieves. Δηλώστε συμμετοχή στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 BillyB (Level 12) 05/02/2018 03:23
Ωραίος Γιάννη φαίνεται δυνατό.Δεν βρήκα κωδικό για την beta αλλά όπως βλέπω στο βίντεο καλά περάσατε.Πρέπει να έχει φάση αν και με προβληματίζει λίγο η αναμονή στο πλοίο μέχρι να βρεις νησί και τι άλλο θα κάνεις παραπέρα.
#2 ashbringer (Level 25) 05/02/2018 12:44
Γιάννη μαζί σου σε ομάδα και πειρατές για πάντα φίλε . :lol:
Notification