Η Epic Games έκανε μήνυση στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Η Epic Games έκανε μήνυση στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Η Epic Games έκανε μήνυση στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Η Epic Games κάνει μήνυση στην Apple και στην Ευρώπη.

[Αρχική δημοσίευση: 13/8/20] Στα δικαστήρια θα οδηγηθούν Epic Games και Apple, με μήλον της έριδος το Fortnite.

Η Epic Games αποφάσισε να αλλάξει την λειτουργία του Fortnite Mobile και να δώσει μια εναλλακτική επιλογή χρέωσης απευθείας στους χρήστες της, παρακάμπτοντας την προμήθεια 30% της Apple και δίνοντάς τους έκπτωση 20%. Τους επέτρεψε δηλαδή τόσο την αγορά V-Bucks μέσω του site, όσο και να συνεχίσουν να χρεώνονται και απευθείας μέσω του app, με την διαφορά ότι θα πλήρωναν 20% περισσότερα. Αντίστοιχα, η Apple αφαίρεσε το Fortnite από το App Store και ως αιτιολογία ανέφερε ότι "Η Epic Games παραβίασε τους όρους χρήσης περί ασφάλειας του App Store, καθώς τροποποίησε το app χωρίς να περάσει από τον έλεγχό μας".

Ως εκ τούτου, η Epic Games αποφάσισε να μηνύσει την Apple "για μονοπωλιακή πρακτική" και μάλιστα το ανακοίνωσε μέσω του Fortnite, στο οποίο έπαιξε την ταινια Nineteen Eighty Party Royale Short, την οποία είδαν όσοι χρήστες είχαν συνδεθεί στο παιχνίδι. Παραπέμπει στη διαφήμιση της Apple το 1984.

Διαβάστε αναλυτικά την μήνυση.

Η μήνυση της Epic Games παραπέμπει στη διαφήμιιση του 1984, η οποία δείχνει την Apple ως μία ευεργετική, επαναστατική δύναμη που σπάει το μονοπώλιο της IBM στην τεχνολογική αγορά των υπολογιστών. Τώρα, ωστόσο, η Epic Games αναφέρει ότι "Η Apple έχει γίνει αυτό που κάποτε αντιτάχθηκε: ο μεγάλος παίκτης που επιδιώκει τον έλεγχο των αγορών, τον αποκλεισμό του ανταγωνισμού και την καταστολή της καινοτομίας".

Συγκεκριμένα, η αγωγή κατηγορεί την Apple ότι χρησιμοποιεί "περιορισμούς κατά του ανταγωνισμού και μονοπωλιακές πρακτικές" τόσο στη διανομή λογισμικού όσο και στη διαδικασία πληρωμών σε συσκευές iOS. Ταυτόχρονα, σημειώνει, οι προγραμματιστές σε άλλο hardware της Apple, όπως Mac και Macbooks, είναι ελεύθεροι να λειτουργούν σε μια ανοιχτή αγορά, χρησιμοποιώντας εξωτερικά stores ή απευθείας downloads, με μια ποικιλία επιλογών πληρωμής και πιο ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Δείτε το βίντεο της Epic Games προς την Apple με hashtag #FreeFortnite.

Στην αγωγή υπάρχουν δέκα ξεχωριστοί ισχυρισμοί, όπως παράνομη διατήρηση μονοπωλίου, άρνηση βασικής διευκόλυνσης και παράλογος περιορισμός του εμπορίου. Επίσης, διευκρινίζει ότι η Epic Games δεν θέλει χρηματική αποζημίωση, αλλά να διακόψει την πολιτική της Apple.

"Η Epic Games φέρνει αυτή την αγωγή για να τερματίσει τις άδικες και αντιανταγωνιστικές ενέργειες της Apple που αναλαμβάνει να διατηρήσει παράνομα το μονοπώλιό της σε δύο ξεχωριστές αγορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων: (i) την αγορά διανομής εφαρμογών iOS και (ii) την επεξεργασία πληρωμών εντός εφαρμογής iOS Αγορά, " αναφέρει η αγωγή.

"Η Epic δεν επιδιώκει χρηματική αποζημίωση από αυτό το Δικαστήριο για τις ζημιές που υπέστη. Δεν επιδιώκει ευνοϊκή μεταχείριση για τον εαυτό της ως εταιρεία. Αντ 'αυτού, ασφαλιστική ανακούφιση για να επιτρέψει δίκαιο ανταγωνισμό σε αυτές τις δύο βασικές αγορές που επηρεάζουν άμεσα εκατοντάδες εκατομμυρίων καταναλωτών και δεκάδων χιλιάδων, αν όχι περισσότερων, από τρίτους προγραμματιστές εφαρμογών. "

Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι την ημερομηνία του δικαστηρίου και αν θα υπάρξει απάντηση από πλευράς της Apple.

[UPDATE: 17/8/20 - Άγρια αντίποινα από την Apple] Η Epic Games ανακοίνωσε ότι η Apple απάντησε με "άγρια αντίποινα" έναντίον της, μετά την μήνυση που της άσκησε.

Η Apple θα αφαιρέσει την πρόσβαση στα developer tools από την Epic Games μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμα και αυτά της Unreal Engine, τα οποία έχει αναπτύξει η ίδια η Epic Games. Η Epic Games τονίζει ότι η Unreal Engine δεν έχει παραβιάσει κανέναν κανόνα και ζητάει περιοριστικό ένταλμα εναντίον της Apple.

Η Epic Games υποστηρίζει επίσης ότι θα υποστεί "ανεπανόρθωτη βλάβη" εάν η Apple διακόψει την πρόσβαση στο Developer Program. Η συμπληρωματική κατάθεση της Epic Games έχει ως εξής: "Τα αντίποινα της Apple αντιπροσωπεύουν μια υπαρξιακή απειλή για την Unreal Engine της Epic Games. Οι πάροχοι λειτουργικών συστημάτων, όπως η Apple, κάνουν διαθέσιμα σε τακτική βάση software και developer tools στους developers, δωρεάν ή με μικρή χρέωση, για να επιτρέψουν την ανάπτυξη λογισμικού που θα εκτελείται στο λειτουργικό σύστημα (iOS). Η Apple προτίθεται να αρνηθεί την πρόσβαση της Epic σε αυτό το ευρέως διαθέσιμο υλικό. Χωρίς αυτήν την πρόσβαση, η Epic δεν μπορεί να αναπτύξει μελλοντικές εκδόσεις της Unreal Engine για χρήση σε iOS ή Mac.

Οι developers που σκοπεύουν να πουλήσουν τις εφαρμογές τους για χρήση σε συσκευές iOS ή macOS θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Unreal Engine για άλλες engines. Τα αποτελέσματα θα φτάσουν πολύ πιο πέρα από τα video games. Θα επηρεαστούν προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την Unreal Engine σε προϊόντα της Apple σε πολλούς τομείς. Ο επακόλουθος αντίκτυπος στη βιωσιμότητα της Unreal Engine και η εμπιστοσύνη που έχουν οι προγραμματιστές σε αυτή την engine δεν μπορούν να γίνουν repair με χρηματικό αντίτιμο. Αυτό αποτελεί πεμπτουσία της ανεπανόρθωτης βλάβης.

[UPDATE 2: 24/8/20 - Apple: "Η Epic Games ήθελε μια ειδική συμφωνία."] Σε συνέχεια της μήνυσης της Epic Games προς την Apple, η τελευταία δήλωσε για την πρώτη ότι όχι μόνο "η στάση της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα" αλλά ότι οι διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, Tim Sweeney, "ήθελε και μια ειδική συμφωνία". Η Apple ισχυριζεται ότι η Epic Games έστειλε email στις 30 Ιουνίου, λέγοντας ότι "η συμφωνία μας θα άλλαζε ριζικά τον τρόπο που η Epic προσφέρει apps στο iOS" και ότι "θα επέτρεπε στην εταιρεία να παρακάμψει τις in-app αγορές και να επιτρέψει στους παίκτες του Fortnite Mobile να πληρώσουν απευθείας. Επίσης ζητούσε και third-party app store για τα iPhones, με το οποίο οι χρήστες θα πλήρωναν την Epic Games απευθείας".

Μετά από αυτή την κατηγορία, ο Tim Sweeney έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του email, λέγοντας ότι η Apple λέει ψύμματα και κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ, καθώς το email ζητάει την ίδια συμφωνία για όλους τους developers.

 

 

[UPDATE 4: 25/8/20 – Τα tools της Unreal Engine θα συνεχισουν να λειτουργούν] Στο τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης μεταξύ Apple και Epic Games, η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers αποφάσισε ότι το Fortnite θα παραμείνει εκτός App Store αλλά αντίστοιχα η Apple δεν θα μπορεί να αφαιρέσει την Unreal Engine και τα εργαλεία της.

Η Epic αρχικά απαίτησε την δυνατότητα για εναλλακτική επιλογή πληρωμής για το Fortnite, η οποία θα ακύρωνε αυτή της Apple, έχοντας ως αποτέλεσμα η τελευταία να αφαιρέσει το Battle Royale από το Store της. Αργότερα η Apple έδωσε διορία μερικών εβδομάδων στην Epic ώστε το Fortnite να συνάδει με την πολιτική του Store ή αν δεν συνέβαινε αυτό να ρισκάρει η Epic να χάσει την δυνατότητα για χρήση της υπηρεσίας ως developer και τα εργαλεία της Unreal Engine.

H απειλή της Apple ήταν πολύ σοβαρή και η Epic Games διέταξε προκαταρκτικό ένταλμα ώστε το παιχνίδι της να επιστρέψει στην πλατφόρμα και η Unreal Engine να παραμείνει μέχρι το τελικό πόρισμα. Σήμερα η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers αποφάσισε ότι το Fortnite θα παραμείνει εκτός App Store, εξέλιξη που μπορεί να ιδωθεί και ως νίκη της Apple.

Πάντως το πιθανό μπλοκάρισμα της Unreal Engine θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά για την Epic αφού δεκάδες developers βασίζονται σε αυτή και το περιβάλλον της για να αναπτύξουν τα games τους. Η Rogers είπε σχετικά:  ''H Apple και η Epic μπορούν ελεύθερα να διεκδικούν τα οφέλη τους δικαστικά άλλα όχι όταν αυτό επιφέρει ζημία και σε τρίτους''. Η Rogers όρισε την 28η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία για το αίτημα του προκαταρκτικού εντάλματος της Epic Games.

[UPDATE 5: 17/9/20 – Apple: ''H Epic κάνει καμπάνια προώθησης του Fortnite''] H Apple κατέθεσε την δική της άποψη για την διαμάχη με την Epic, συντάσσοντας μέσω των δικηγόρων της, την υποστηρικτική της γραμμή. Η Apple υποστηρίζει μέσα από το 37 σελίδων υπόμνημά της, ότι η Epic συνεχίζει επίτηδες την δικαστική διαμάχη για να κρατήσει στον αφρό της επικαιρότητας το Fortnite.

H εταιρεία του App Store υποστηρίζει μέσω των εγγράφων της: ''Η Epic ξεκίνησε την φωτιά, έριξε βενζίνη και τώρα ζητά εσπευσμένα βοήθεια από την Δικαιοσύνη για να την σβήσει. Βέβαια μπορεί να το κάνει και μόνη της, απλά αν συμμορφωθεί με τους όρους που της έχουν αποφέρει κέρδος στην πρότερη συνεργασία με την Apple''.

Στην κατάθεσή της η Apple ισχυρίζεται ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το Fortnite έχει μείωση της τάξης του 70% από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούλιο του 2020. Η εταιρεία επίσης υποστηρίζει ότι η Epic δυσκολεύει την χρήση της Unreal Engine στους developers τρίτων εταιρειών, για χάρη του Fortnite. H Apple έχει ανακαλέσει τα δικαιώματα της Epic ως developer στις συσκευές iOS, κίνηση που η Epic θεωρεί ότι αποτρέπει την ίδια από το να υποστηρίζει την μηχανή γραφικών της στα προϊόντα της Apple.

H αρχή στο πολύκροτο σίριαλ έγινε τον Αύγουστο, όταν η Epic προσέθεσε την επιλογή για άμεσες πληρωμές στην ίδια για το Fortnite στα κινητά, παρακάμπτοντας έτσι τις μεθόδους πληρωμών των Apple και Google. Αυτή η κίνηση της Epic έρχεται σε αντιδιαστολή τους όρους του App Store, ουσιαστικά παρανομώντας. Η Google και η Apple καρπώνονται το 30% από τις πωλήσεις και η δράση αυτή της Epic, ώθησε την Apple να αφαιρέσει το Fortnite από το App Store. Τα βήματα αυτά εκατέρωθεν, οδήγησαν την όλη υπόθεση στα δικαστήρια.

Πάντως ενώ μπορεί να ακούγεται λίγο τραβηγμένη η υπόθεση της Apple για καμπάνια υπέρ του Fortnite - την στάση δηλαδή της Epic σχετικά με την δικαστική διαμάχη, αφού μιλάμε για ένα από τα πιο κερδοφόρα games των τελευταίων ετών – η Epic έχει κάνει κινήσεις που δικαιώνουν εν μέρει την πεποίθηση αυτή.

Συγκεκριμένα η Epic δημιούργησε μια διαφήμιση-παρωδία του 1984, της νουβέλας του George Orwell χρησιμοποιώντας το hashtag #FreeFortnite, παρακινώντας τους gamers να εκφράσουν έτσι την αντίθεσή τους με την πολιτική της Apple. Η κίνηση σε επίπεδο εντυπωσιασμού μπορεί να είχε αποτέλεσμα αλλά διασάλευσε το νόημα του έργου του Orwell αφού ο συγγραφέας κάνει λόγο για την παραπληροφόρηση και την κυβερνητική ασυδοσία μέσα από την παρακολούθηση των πολίτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την δικαστική διαμάχη μεταξύ δυο τεράστιων εταιρειών.

[UPDATE 6: 7/10/2020 - Το δικαστήριο όρισε ημερομηνία για τη δίκη] Πλέον το δικαστήριο όρισε την ημερομηνία για τη δίκη της Epic Games κατά της Apple και η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 3 Μαΐου 2021, χωρίς την παρουσία ενόρκων.

Λόγω της πανδημίας, το δικαστήριο δεν έχει ακόμα αποφανθεί εάν η δίκη θα γίνει με φυσική παρουσία ή ψηφιακά. Η απόφαση να γίνει η διαδικασία χωρίς παρουσία ενόρκων επηρεάστηκε και αυτή από την πανδημία, καθώς μια σειρά από δίκες με ενόρκους έχουν ήδη επιβαρύνει τα δικαστήρια και η επιλογή αυτή θα σήμαινε ότι το δικαστήριο θα γινόταν το επόμενο καλοκαίρι.

Η Epic Games ισχυρίζεται ότι με το να μην επιτρέπει σε άλλες εταιρείες να τρέχουν τα δικά τους ψηφιακά καταστήματα σε συσκευές iOS, η Apple έχει ουσιαστικά δημιουργήσει ένα μονοπώλιο. Παρακρατεί ένα σημαντικό ποσοστό κάθε ψηφιακού κέρδους στο App Store, ακόμα και από τις αγορές που γίνονται εντός των εφαρμογών. Το Fortnite έφαγε ban αφότου η Epic Games αποπειράθηκε να παρακάμψει τα παραπάνω με το να προσφέρει την επιλογή απευθείας αγοράς V-Bucks, αλλά είναι προφανές ότι γνώριζε πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ban του παιχνιδιού. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά από αυτό, κατατέθηκε μια πολυσέλιδη αγωγή.

Η Apple μπορεί να δυσκολευτεί να αποδείξει ότι δεν διαθέτει μονοπώλιο, καθώς η δικαστική επιτροπή για τους αντιμονοπωλιακούς νόμους μόλις εξέδωσε αναφορά στην οποία ισχυρίζεται ότι η Google, η Amazon και το Facebook διαθέτουν μονοπωλιακή ισχύ στον κλάδο της τεχνολογίας. Για την Apple, αναφέρει το “σύστημα διανομής software” μέσω iOS, εννοώντας το App Store.

Το Fortnite δεν είναι πλέον διαθέσιμο για iOS από τον Αύγουστο και δεν μπορεί πλέον να δεχτεί updates. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της τελευταίας σεζόν. Παρομοίως, το Battle Royale της Epic Games έφαγε ban από το Google Play για παραβίαση των όρων του καταστήματος, ωστόσο οι χρήστες Android μπορούν να του βρουν μέσω άλλων καταστημάτων.

[UPDATE 7: 12/10/2020 - Το δικαστήριο διέταξε την Apple να αφήσει ήσυχη την Unreal Engine και τις θυγατρικές της Epic Games] Η Epic Games προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο να αναγκάσει την Apple να επαναφέρει το Fortnite στο iOS, ισχυριζόμενη ότι υφίσταται ανεπανόρθωτη ζημία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να την σταματήσει από το να μπλοκάρει την Unreal Engine ως αντίποινα, κίνηση που θα επηρέαζε πολλές άλλες εταιρείες ανάπτυξης, και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα καταφέρνει εν μέρει.

Το Fortnite δεν θα επανέλθει ακόμη στο iOS, καθώς η επιχειρηματολογία της Epic Games δεν έπεισε την δικαστή Yvonne Gonzalez Rogers τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα αυτή να αποφασίσει ότι το Fortnite θα παραμείνει εκτός App Store αλλά αντίστοιχα η Apple δεν θα μπορεί να αφαιρέσει την Unreal Engine και τα εργαλεία της. Σε έγγραφα του δικαστηρίου από τις 9 Οκτωβρίου, το προσωρινό αίτημα της Epic Games χαρακτηρίζεται “υπέρμετρο” κι ότι “η αποδοχή του θα συνιστούσε ικανοποίηση του επίδικου δικαιώματος”. Επ’ αυτού, η Epic Games ισχυρίστηκε ότι αν και επέλεξε να τερματίσει την συμφωνία της με την Apple, το δικαστήριο δεν θα έπρεπε να βοηθάει την δεύτερη να διατηρεί ένα συμβόλαιο “αντι-ανταγωνιστικό και το οποίο παραβιάζει τη νομοθεσία κατά της συντονισμένης εμπορικής δραστηριότητας”.

Το συμπέρασμα της Rogers είναι ότι “εν ολίγοις, η Epic Games δεν μπορεί απλά να επικαλείται μονοπώλιο για να ξαναγράφει τις συμφωνίες κατά τρόπο που ωφελούν μονομερώς την ίδια. Οι άλλες βάσεις των ισχυρισμών της, δηλαδή η ζημία στη φήμη της και την κοινότητα του Fortnite δεν μπορούν να συνιστούν ανεπανόρθωτη βλάβη όταν η βλάβη αυτή προέρχεται από τις ίδιες της πράξεις της Epic Games και την στρατηγική της επιλογή να σπάσει τις συμφωνίες της με την Apple.”

Τα νέα για την Unreal Engine, την οποία η Apple προσπαθούσε να αφαιρέσει μαζί με το Fortnite, είναι καλύτερα. Τον Αύγουστο εκδόθηκε μια προσωρινή περιοριστική διαταγή και η Rogers πιστεύει ότι η Epic Games απέδειξε πως τα σχέδια της Apple αποτελούσαν αντίποινα κι ότι το να της επιτρέψει να δράσει εναντίον των θυγατρικών της Epic Games θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία. Η Apple δεν το αρνήθηκε, αλλά ισχυρίστηκε ότι ιστορικά έχει πάντα αφαιρέσει λογαριασμούς affiliated εταιρειών ανάπτυξης σε παρόμοιες περιστάσεις κι ότι η όποια ζημία προκλήθηκε από την ίδια την Epic Games και τη δράση της. Η Apple ισχυρίστηκε επίσης ότι η Epic Games πρόσθεσε έναν “μυστικό κωδικό” στην Unreal Engine και τις άλλες εφαρμογές της εταιρείας. Η Rogers δεν πείστηκε όμως, κι έκανε δεκτό το αίτημα της Epic Games για προκαταρκτικό ένταλμα.

Επομένως η προσωρινή διαταγή ενημερώθηκε, με διαταγή προς την Apple να μην κινηθεί κατά των θυγατρικών της Epic Games “περιορίζοντας, ανακαλώντας ή τερματίζοντας αυτές από το Developer Program της Apple” και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα επί της αγωγής. Η δίκη έχει οριστεί για την 3η Μαΐου 2021, αλλά στις 19 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα μια προδικαστική ακρόαση.

[UPDATE 8: 18/11/2020 - Η Epic Games έκανε μήνυση και στην Apple Australia] Ενώ η διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών στις Η.Π.Α. συνεχίζεται και η δίκη έχει οριστεί για τον Μάιο του 2021, η Epic Games κάνει μήνυση και στον τομέα της Apple στην Αυστραλία για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δηλαδή τις μονοπωλιακές τακτικές.

Η Epic κατηγορεί την Apple στο Δικαστήριο της Αυστραλίας λέγοντας ότι παραβιάζει αρκετούς νόμους για τους καταναλωτές. Σε μία συνέντευξη με το Sydney Morning Herald, o διευθύνον σύμβουλος της Epic Games Tim Sweeney εξήγησε τον λόγο που επέλεξε να μεταφέρει την διαμάχη της εταιρείας με την Apple και στην Αυστραλία: "Η Αυστραλία έχει  μία ακόμα λίστα με νόμους τους οποίους η Apple ξεκάθαρα παραβιάζει. Επίσης εδώ υπάρχει μία αρκετά μεγάλη mobile software βιομηχανία και αρκετούς πολύ καλούς game developers, οι οποίοι υποφέρουν από την προμήθεια 30% που υποβάλουν η Google και η Apple. Αμφιβάλω πολύ αν κάποιος developer στην Αυστραλία έχει περισσότερο κέρδος από τα  ίδια του τα games από ότι έχουν η Apple και η Google."
 
Η έρευνα στο App Store και στο Google play η οποία έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, έχει μεγάλο εύρος και θα απαντήσει στο ερώτημα αν πρέπει η τιμές στα mobile apps της Αυστραλίας χρειάζονται αλλαγές.
 
[UPDATE 9: 19/11/2020 - Ο CEO της Epic παρομοιάζει την διαμάχη με τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα] Ο CEO της Epic Games, Tim Sweeney λαμβάνει κριτική για τα σχόλια που έκανε στο πρόσφατο Dealbook online event.

Συζητώντας για την δικαστική διαμάχη μεταξύ της Epic και της Apple, ο Sweeney είπε: “είναι υποχρέωση του καθενός να πολεμάει για τις άδικους κανονισμούς”. Ειδικότερα, ο Sweeney δήλωσε τα εξής: “Είναι υποχρέωση του καθενός να πολεμάει την αδικία, δεν είναι απλά μια επιλογή την οποία αποφασίζει ο δικηγόρος σου. Αν συμβιβαστούμε με όλους τους κανονισμούς της Apple, δηλαδή να παίρνουν 30% προμήθεια και να περνάμε αυτό το κόστος στους καταναλωτές, τότε θα σήμαινε ότι η Epic θα συνεργαζόταν με την Apple για να περιορίσει τον ανταγωνισμό στο iOS και να κάνει inflate τις τιμές για τους καταναλωτές”.

Ο Sweeney συνέχισε: “Άρα, το να πάμε με τα νερά της Apple και να συμφωνήσουμε σε αυτό είναι απλά λάθος. Για αυτό και η Epic αποφάσισε να αντισταθεί σε αυτό, έτσι όπως έκαναν όταν πολεμούσαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παλιά υπήρχαν νόμοι που τα καταπατούσαν και οι άνθρωποι δεν τους υπάκουαν, γιατί προφανώς οι νόμοι αυτοί ήταν λάθος και γιατί αν συμβιβάζονταν με αυτά θα σήμαινε ότι τα δεχόντουσαν αψήφιστα”. Η Epic αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, ωστόσο ο Sweeney επιβεβαίωσε τα παραπάνω με δημοσιεύσεις του στο Twitter.

 

 

Υπερασπίστηκε το επιχείρημά του, ωστόσο αναγνώρισε ότι “δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ στον αγώνα για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και στα μονοπώλια,” όμως πρόσθεσε ότι οι εταιρίες γενικά “διαπραγματεύονται ιδιαιτέρως για τα κέρδη”. Το επιχείρημα του να υπερασπίζεσαι τα πιστεύω σου είναι έγκυρο, ωστόσο το να συγκρίνεις την μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα με το μονοπώλιο των εταιριών, έκανε πολλούς να επικρίνουν τον Sweeney.
Ο Sweeney επίσης επανέλαβε ότι η δικαστική διαμάχη με την Apple δεν είναι αποκλειστικά και μόνο για τα χρήματα, αλλά για την άδικη αντιμετώπιση της Epic από την Apple συγκριτικά με άλλες εταιρίες στο iOS και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

[UPDATE 10: 1/2/21 - Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple υποχρεώθηκε σε επτάωρη ένορκη βεβαίωση] Δικαστήριο της Αμερικής έκρινε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, θα κληθεί σε επτάωρη ένορκη βεβαίωση, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα της εταιρείας για εξαίρεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση θα δικαστεί τον Μάιο του 2021, αλλά οι μαρτυρίες και οι ένορκες βεβαιώσεις ζητούνται πριν από την ημερομηνία έναρξης. Ο δικαστής Thomas S. Hixon απέρριψε το αίτημα της Apple με την αιτιολογία ότι το επιχείρημά της αφορά μόνον χρονικό περιορισμό στην διάρκεια της ένορκης βεβαίωσης. Ταυτόχρονα απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για τετράωρη διάρκεια της ένορκης βεβαίωσης.

Ο δικαστής δήλωσε: “Στις τρεις αυτές δράσεις κατά των μονοπωλιακών πρακτικών, τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν να κάνουν με πολλά περισσότερα από το ιστορικό του τι συνέβη πότε. Πραγματικά δεν υπάρχει κανείς άλλος που να μπορεί να καταθέσει το πώς η Apple βλέπει τον ανταγωνισμό στις διάφορες αυτές αγορές που είναι κρίσιμες για το επιχειρηματικό της μοντέλο, όπως μπορεί να το κάνει ο διευθύνων σύμβουλός της”. Ο δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα της Apple για δικαστική επίκληση εγγράφων της Samsung που αφορούν την διανομή του Fortnite.

[UPDATE 11: 17/2/21 – Η Epic Games κάνει μήνυση στην Apple και στην Ευρώπη] Η Epic Games ανακοίνωσε ότι έκανε μήνυση στην Apple στην Ευρώπη μετά από τις Αμερική, Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Epic Games, Tim Sweeney δήλωσε: "Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον των κινητών συσκευών. Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να εγκαθιστούν τις εφαρμογές που θέλουν από όπου θέλουν και οι εταιρείες ανάπτυξης να ανταγωνίζονται σε μία δίκαιη αγορά. Δεν θα κάτσουμε να αφήσουμε την Apple να χρησιμοποιεί την κυριαρχία της για να την ελέγξει. Είναι κακό για τους καταναλωτές που πληρώνουν υψηλές τιμές λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού από τα stores και των αγορών εντός των εφαρμογών. Κακό είναι επίσης για τους developers, τον οποίων οι ζωές εξαρτώνται από τις προτιμήσεις που έχει η Apple στον ποιον θα δίνει πρόσβαση στο iOS".

Η Epic Games δεν αναζητάει χρηματικές απολαβές από την Apple, αλλά να δημιουργηθεί μία δίκαιη αγορά με ανταγωνισμό, που θα ωφελήσει και τους καταναλωτές και τις εταιρείες ανάπτυξης.

Διαβάστε γιατί η Epic Games κανε μήνυση στην Apple.

Συζητήστε για την διαμάχη της Epic Games με την Apple και την Google στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer0891 (Level 4) 18/09/2020 08:27
Οι συγκεκριμένες κόντρες και αυτό το στύλ του ποιός την έχει μεγαλύτερη είναι κάτι που το βλέπουμε πολύ συχνά.
#2 ashbringer (Level 25) 20/11/2020 08:12
Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και όλες οι εταιρείες να τους τηρούν .Όποιος παραβαίνει τους κανόνες θα πρέπει να τιμωρείται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Notification